Sabtu, 11 April 2015

Info | Fahami PCOS dan kaitan GLA

Assalamualaikum wbt

Entry kali ini, fatin nak sentuh mengenai masalah kesuburan yang disebabkan oleh PCOS.

Apa itu PCOS?

PCOS ni ialah POLYCISTIC OVARIAN SYNDROME. Masalah reproduksi yang terjadi daripada ketidakstabilan hormon yang membuatkan kitaran haid tak tentu.

Menurut Dr Hamit Arshad (Pakar Sakit Puan) :

"Haid yang tidak teratur pusingannya, biasanya ini terdapat dikalangan wanita yang agak gemuk atau berlebihan timbang berat ikut ukuran tingginya. Ada juga berlaku pada wanita yang tubuh badanya sederhana atau kurus akibat daripada gangguan hormon yang berlaku secara semulajadi. Bagi mereka yang gemuk, cara untuk memulihkan kitaran haid secara normal ialah dengan mengurangkan berat badan tetapi bagi mereka yang normal atau kurus berat badannya, tidak perlu bimbang selagi ia belum berkahwin. Malah keadaan keluaran haid yang jaraknya panjang antara satu haid dengan satu haid yang lain, mungkin ada kesan baik terhadap kesihatan wanita tersebut. Tentang kesuburan, memang benar wanita yang haidnya tidak teratur dan lambat datang, memang kurang subur. Tetapi keadaan ini biasanya boleh diperbetulkan dengan beberapa kaedah rawatan kesuburan."

Kajian menunjukkan 90% wanita yang mengalami haid tak teratur mengalami PCOS dan 30% yang tidak mengalami haid langsung adalah pengidap PCOS ini.

Biasanya PCOS berkait rapat dengan genetik atau keturunan. Ini bermakna jika mak kita atau sedara perempuan kita mengalami PCOS yang lain juga turut mengalami PCOS. Tapi bukan semua PCOS berpunca dari keturunan. PCOS terjadi kebanyakkan pada wanita pada usia 20-30 tak kira kaum dan budaya.

Ramai wanita mengalami gejala atau simptom yang berbeza beza diantara satu sama lain yang kadang-kadang membuatkan diagnosa secara klinikal menjadi sukar.

➿ Perbezaan ovari normal dan PCOS


[caption id="" align="aligncenter" width="200" caption="Ovari"]image[/caption][caption id="" align="aligncenter" width="280" caption="Ovari"]image[/caption]Pic credit --》Google

➿ Sekiranya anda mengalami gejala-gejala dibawah, anda BERKEMUNGKINAN menghidapi PCOS  :

✔ Haid yang tidak teratur atau tiada ovulasi
✔ Tahap hormon androgen yang tinggi membuatkan pertumbuhan bulu yang banyak di muka atau badan
✔ Gelap di bahagian celah kangkang @ leher @ ketiak
✔ Jangkitan kulat di vagina
✔ Polycystic Ovari

➿ Bagi memastikan anda mengalami PCOS atau tidak, diagnosa PCOS boleh dibuat dengan menjalani :

✔ Ujian darah LH/FSH pada hari kedua atau ketiga haid
✔ Ujian tahap testosteron
✔ Imbasan ultrasound.

➿ Wanita PCOS bakal menghadapi risiko-risiko yang lebih berat jika tidak dirawat seperti berikut:

✔ Hiperplasia endometrium dan kanser endometrium (kanser lapisan uterus)
✔ Kerintangan insulin/Diabetes Jenis II
✔ Tekanan darah tinggi
✔ Dislipidemia (gangguan metabolisme lipid, iaitu kolesterol dan trigliserida)
✔ Penyakit kardiovaskular
✔ Tambahan berat
✔ Risiko keguguran yang lebih tinggi. Wanita-wanita tersebut juga mengalami kesusahan untuk mengandung akibat kitaran-kitaran haid yang tidak tetap serta kekurangan pengovuman.
➿ Rawatan untuk PCOS:

Setakat ini masih belum ada ubat untuk merawat PCOS. Ia adalah penyakit sepanjang hayat. Namun, penghidap PCOS masih ada harapan untuk hamil. Penghidap PCOS yang ingin mengandung perlu mengambil pil hormon seperti GLA Complex Shaklee  dan set kesuburan wanita.

Info mengenai GLA COMPLEX DAN SET KESUBURAN --》KLIK SINI
Posted from WordPress for Android

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

The bittersweet to remember..
Tq :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Popular