Jumaat, 13 Februari 2015

Resepi | Daging Black Pepper

Salam

Ok kita share lagi resepi yang saya masa ya hehe jangan marah naa ;)

Ok semalam saya buat Daging Black Pepper. Actually daging ni incik somi dia beli ngan kawan dia. Smoked beef katanya. Yang salah poto g ke apa ntah. Last 2 week beli tapi tertinggal kat sgmerab. Last week baru amek. Pastu lupa nak masak haha.

So biasa nak masak apa kalo dah takde idea incik gugel la penyelamat. Kalau tanya incik somi mesti jawapannya "apa-apa je boleh" haha stress dengar 😅

Gugel resepi daging.. nampak blackpepper CMG. Terus la tinggg! Jom cekidaut.

Bahan-bahan :-

Daging
Tepung gandum
Halia ditumbuk halus
Bawang putih ditumbuk halus
Sos tiram
Kicap
Lobak merah
Garam & Gula
Sedikit air
Bawang besar potong bulat
Cili merah dan hijau - saya tambah
Daun bawang

Cara-cara :-

1. Rebus daging sehingga empuk dan toskan.
2. Gaul daging dengan tepung gandum & secubit garam.
3. Goreng daging tersebut sehingga perang dan toskan.
4. Tumis bahan yang ditumbuk (halia & bawang putih) sehingga wangi.
5. Masukkan sos tiram & kicap
6. Masukkan lobak dan masak sehingga lembut - saya tambah.
7. Masukkan daging dan air sedikit. Biarkan pekat dan masukkan garam, gula, bawang besar dan cili.
8 . Tabur daun bawang.

Siappp :)

Kira derhaka tak ni? Kalo ye ampunnn CMG 😐

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

The bittersweet to remember..
Tq :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Popular