Isnin, 23 Februari 2015

Aucchh! Sembelit ketika hamil?

Sembelit ketika hamil?


Sembelit ialah masalah biasa semasa hamil. Kira-kira 30 hingga 40 peratus wanita hamil mengalami sembelit. Ini diakibatkan oleh tekanan oleh uterus yang semakin membesar ke atas rektum, serta hormon-hormon kehamilan yang memperlahankan pergerakan makanan melalui salur penghadaman anda.

Sesetengah pil zat besi juga boleh membuatkan sembelit menjadi lebih teruk. Namun jauhi dari mengambil ubat berbentuk julap!

Walaupun sembelit bukan lah satu masalah yang besar namun jika berlarutan maka boleh menyebabkan masalah serius dan juga buasir.

Antara faktor-faktor yang menyebabkan sembelit ketika hamil adalah :-

✔ Kurang air. Ini terjadi apabila sukar untuk makan disebabkan alahan.
✔ Kurang pengambilan makan berserat/fiber. Sama seperti kekurangan air yang disebabkan alahan, ada yang tiada selera untuk makan atau hanya akan memuntahkan makanan kembali.
✔ Rasa kerisauan
✔ Kurang pergerakan fizikal. Pergerakan sedikit terbatas kerana ada yang mengalami sakit belakang, lemah bilamana asyik muntah dan sebagainya.
✔ Penghasilan hormon progestrone yang banyak. Hormon ini akan melambatkan proses memproses makanan.
✔ Rahim membesar. Rahim membesar juga mengakibatkan tekanan kepada usus sehingga menggangu pergerakan najis ke usus besar dan rektum.

Tips yang boleh digunakan bagi mengelakkan sembelit berlaku :-

Diet
✔ Minum air secukupnya. Air kosong sekurang-kurangnya 2-3L dan jus buah-buahan. Jus prun juga dapat membantu.
✔ Makan makanan berserat tinggi seperti roti bijian, bijiran, buah-buahan dan sayur-sayuran. Bagi mengelakkan kembung dan angin, boleh tambah ke dalam diet secara beransur-ansur.

✒ Bersenam
✔ Berjalan, berenang, menunggang basikal dan senaman ringan juga boleh membantu mengurangkan sembelit tambahan dapat membuatkan berasa lebih cergas dan sihat.

Wanita hamil biasa dibekalkan suplemen pranatal yang mengandungi zat besi. Namun suplemen tersebut yang mengakibatkan sembelit maka pilih yang terbaik antaranya VITA-LEA with Iron Formula.

Antara yang boleh diambil semasa hamil adalah semestinya SET HAMIL SHAKLEE yang terdiri daripada VITA-LEA with IRON FORMULA, B COMPLEX with FOLIC ACID, SR VITA C, ESP, OMEGA GUARD & OSTEMATRIX!

Namun, saya akan fokus untuk mengelakkan SEMBELIT ya.

OSTEMATRIX –》Berfungsi melancarkan pembuangan air besar serta mengurangkan sembelit yang boleh memudaratkan lagi luka dibahagian dubur. Selain dari membekalkan kalsium secukupnya untuk bayi dan anda, juga dapat memberi tidur yang lena dan mengurangkan bengkak air.

[Jangan lupa PROMO BELI 6 PERCUMA 1 ATAU BELI 2 DISKAUN 5%]

✒ OMEGA GUARD –》 Baik untuk sendi dan otot. Omega membantu untuk mengecutkan otot yang bengkak kerana kesakitan yang teruk ketika proses pembuangan akibat daripada tekanan otot dubur ke atas bengkak tersebut.

So, kepada wanita hamil pastikan diet yang sihat bagi memastikan kandungan sihat dan aktif begitu juga anda ya! Selamat menempuh alam kehamilan ;)

Sumber : BabyCenter, DrZubaidiPosted from WordPress for Android

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

The bittersweet to remember..
Tq :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Popular