Sabtu, 10 Januari 2015

AafiyaNajya | Pertama kali bersekolah

Salam.

2015. Anak dara no 1 dah start skool. Sepatutnya tahun lepas lagi nak hantar tapi sebab tak sure bila nak pindah maka decide 5yo jela masuk skool.

Pemilihan nak hantar skolah mana pun pening haha. Ada 3 tempat nak hantar iaitu Brainy Bunch, krista dan Little Caliph. Masing-masing ada sebab dan faktor kenapa nak dan tak nak haha. At last incik husband nak hantar LC. Nanti kita story pasal ni haha inshaallah.

29. 12 hingga 31.12.2014 ada orientasi. Mayb untuk yang 1st time masuk skool kot. AafiyaNajya xpernah skool so kena masuk KG1 5yo. Rasanya campur dengan 4yo.

So kita start dengan orientasi yang penuh drama haha.

29.12.2014

Orientasi start 830am - 1130am. 1st day kami p hantar dia semua. Awal-awal AafiyaNajya memang nak je g skool.

image

Sampai sana pun dia ok je tapi dia tak nak duduk ngan kawan-kawan duk ikut je teacher p mana-mana. So kitorang tinggal jela.

image

So lepas hantar kitorang p breakfast & giant beli barang dapur. 1130am terus p ambil dia kat skool. Masih duk atas riba teacher. Haha. Nampak mata macam berair. Teacher cakap nanges nak mama. Sekejap ok main-main lepas nanges balik hahaha.

Bila tanya nak g skool lagi tak jawab nak je tapi bila petang je dah nak malam.. dia start berlagu tak nak g skool esok. Terbawak la sampai nak tido pun nanges tak g skool hahaha.

30.12.14

Hari kedua. Bangun pagi nanges. Pujuk breakfast ok. Kami sama-sama hantar lagi hari ni. Sampai pagar je dia start pegang kuat-kuat tak nak masuk. Masuk dalam je terus nanges. Semua budak-budak lain elok je main. Pastu tinggal jela.

Balik nampak happy je. Teacher kata nanges sekejap je. Alhamdulillah. So plan ngan incik somi nak bawak dia tengok wayang. Balik tu tunjuk apa dia buat kat skool.

image

Balik je seronok pot pet bercerita. Bila nak masuk malam start balik. Tak nak g skool haha. Lepas tengok wayang singgah rumah mamawan sebab dia nak g jumpe babawan mamawan nak cite dia dah skool. Ekeke

30.12.2014

Last day orientasi. Incik somi je hantar. Pun sama menangis tak nak masuk ekeke. Tapi bila balik kemain happy.

So cuti pulak sampai ahad kan. Mama ni dah risau dia tak nak g skool balik. So cakap kat dia "kalau ya p skool elok isnin ni tak nanges, balik skool kita buat playdoh". Duk ulang banyak kali sampai la hari isnin tu.

Isnin tu nak bangun pagi je nanges kejap pastu ok. P skool pun ok dah takde nanges.

image

LC tak bagi2 lagi uniform. Dah seminggu still tak dapat pape. Beg je ada. Pakai jela baju apa ada. Tudung je tak pakai lagi. Orang lain semua dah pakai. Nampak ok je senyum sebab pakai baju cantik kot. Haha. Balik pun cakap teacher cakap baju cantik.

Sampai je rumah terus request playdoh! Maka gigih la mama buat.

image

Hari kedua dan seterusnya Alhamdulillah AafiyaNajya ok je nak ke skool. Tak de nanges. Bangun pagi pun tak de nanges. Lega gila mama ni haaa!

Bila balik memang bercerita je. Tapi bukan cerita kat mama tapi kat papa. Bila masuk kete mama tanya dijawabnya "entahlah". T_T  Bila papa balik je dia bercerita kemain papa tak tanya pun. Papa malas nak layan pun dia gigih bercerita haha. Anak papa!

Seminggu skool nampak la dia nak belajar, nyanyi, baca doa & alfatihah. Kalo homeschool ngan mama seminit je pun dah ke mana-mana dia!

Hari khamis bawak p beli tudung. Sebab dia cakap kena pakai tudung haha. Si AarifaNaura lak pun sama sibuk manjang nak pakai tudung.

image

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

The bittersweet to remember..
Tq :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Popular