Selasa, 13 Januari 2015

16 Makanan yang disebut di dalam Al Quran

Bismillah..

Allah melalui wahyuNYA telah memaklumkan kepada manusia tentang pelbagai bahan makanan dan buah-buahan yang baik untuk dimakan dan dalam masa yang memberi kesan yang positif bagi mengawal kesihatan.

Oleh sebab itu, Nabi Muhammad SAW sangat cermat dan berhati-hati mengikut petunjuk wahyu sehingga tiada makan yang masuk ke mulut Baginda kecuali makanan yang memenuhi syarat halal dan thayyib (baik).

Allah swt menciptakan pelbagai jenis buah dan setiap jenis memiliki rasa dan khasiat tersendiri meskipun semuanya tumbuh di atas tanah yang sama dan diairi dengan air yang sama.Terdapat 16 makanan yang disebutkan di dalam Al Quran iaitu :-

1. Klorofil
2. Ikan
3. Mentega
4. Pisang
5. Bawang merah
6. Delima
7. Zaitun
8. Tembikai
9. Halia
10. Cuka
11. Bawang Putih
12. Mentimun
13. Labu
14. Beras
15. Utruj (sejenis citrus)
16. Anggur

Antara 16 di atas, saya ingin bercerita perihal Anggur dahulu.

Anggur.


[caption id="" align="aligncenter" width="284" caption="Sumber : Google"]image[/caption]Firman Allah swt di dalam Surah Al-Mu'minum 23:19 yang bermaksud :

Kemudian, Kami tumbuhkan untuk kamu dengan air itu kebun-kebun tamar dan anggur. Kamu beroleh dalam kebun-kebun itu (pelbagai jenis lagi) buah-buahan yang banyak dan dari kebun-kebun itulah kamu beroleh rezeki penghidupan kamu.

Anggur yang sangat tinggi khasiatnya dan kaya dengan pelbagai vitamin dan bahan-bahan metalik iaitu sejenia makanan penting. 20-25% dari isinya ialah gula yang dapat masuk ke dalam aliran darah dengan cepat. Oleh sebab itu, anggur adalah baik untuk mereka yang banyak melakukan kegiatan fizikal dan mental kerana anggur berupaya menghilangkan rasa penat dang menghapuskan anemia.

Kandungan zat besi dan gula di dalam anggur juga berupaya melancarkan aliran darah danmenjadi ubat bagi pesakit hati, ginjal dan sistem pencernaan. Ini kerana anggur merangsang kepada fungsi ginjal dan membantu mengeluarkan hampas-hampas tubuh seperti urea.

Dengan mengeluarkan air yang berlebijan daripada tubuh, anggur dapat menurunkan tekanan darah. Para penderita ulser perut, migrain, radang sendi, radang usus kecil, reumarik dan keracunan disarankan minum jus anggur.

Anggur juga berupaya menguatkan organ jantung, bermanfaat dalam menyembuh bronkitis dan batuk serta meningkatkan kecantikan kulit kerana anggur membersihka  darah.

Anggur juga meningkatkan pengeluaran air susu ibu dan disanrankan mengambil jus anggur. Sejumlah unsur kimia di dalam anggur dapat mengurangkan kemungkinan dijangkiti kanser kulit.

[Sumber : Allah Doktorku]

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

Salah satu jenis anggur yang ada ialah anggur muscadine yang sangat bagus untuk kesihatan kita.

[caption id="" align="aligncenter" width="300" caption="Anggur Muskat/Mucadine [Sumber : Google]"]image[/caption]


Apa itu Anggur Muscadine?

✔ Muscadine Grape : Anggur hebat ini adalah satu-satunya anggur di alam semulajadi yang mempunyai lebih dari satu krosom, yang mana saintis percaya ianya dapat mengukuhkan profil polyphenolnya dan berpotensi untuk memanfaatkan kesihatan. Anggur ini adalah berbeza dengan anggur biasa.

✔ Anggur liar yang mempunyai 20 kromosom yang memberikan faedah yang tinggi kepada kesihatan, fungsi imun yang lebih tinggi dan sifat antioksidan yang lebih kukuh. Saiznya sebesar bola golf kerana pertumbuhan alam sekitarnya yang unik membuatkan kandungannya polifenol dan resveratrol yang tinggi.


[caption id="" align="aligncenter" width="500" caption="Sumber : Google"]image[/caption]✔ Juga mengandungi asid allagik dalam kepekatan yang tinggi, satu phyto-nutrient yang tidak dijumpai di dalam anggur jenis lain dan menunjukkan mempunyai ciri-ciri menghentikan kimia penyebab kanser, anti-virus dan anti-bakteria.

Lebih lanjut baca : VIVIX

Anggur Muscadine ini adalah satu formulasi bagi kandungan VIVIX si tonik ajaib. Alhamdulillah satu penemuaan yang bagus untuk kita semua menjaga kesihatan. Mungkin ada di antara kita yang risaukan anggur biasa dipasaran yang melalui pelbagai kaedah yang boleh membuatkan kesihatan lebih parah seperti kaedah penanaman yang terdedah dengan bahan kimia yang melampau & sebagainya, maka VIVIX dapat membantu kita mendapat khasiat anggur disamping penambahan kandungan yang lain.

Wallahualam.

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

Jangan lupa promosi Bulan Januari 2015.
Vivix & Alfafa!
--》Beli 6 percuma 1
--》Beli 2 Less 5%

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

The bittersweet to remember..
Tq :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Popular