Rabu, 6 Mei 2015

STRATEGI PUKAT TUNDA | "Selamtkan Bisnes Anda Sebelum RAMADHAN!"

Assalamualaikum wbt dan Selamat Sejahtera.


AWAS!!­ Bisnes Anda ­DALAM BAHAYA­!!!


Selamatkan Bisnes Anda ­SEBELUM RAMADHAN!.


Kenapa saya cakap macam ni?­


Kalau Anda perasan, bulan puasa semua peniaga akan ambil peluang ini untuk bua­t jualan KAW KAW. ­


Tapi terdapat sedikit masalah yang serin­g terutama bagi peniaga-peniaga kecil­


1 - Pesaing makin ramai­


2 - Kos iklan semakin tinggi­


3 - Peniaga-peniaga besar yang bermodal ­besar mula berbelanja besar untuk iklan,­ jadi yang masih baru berpeluh-peluh nak ­kejar


4 - Iklan FB ads lambat sangat jalan, re­ach atau kos tinggi


Jadi, saya nak kongsikan strategi ­yang saya sendiri gunakan yang saya ­gelarkan ­Strategi Pukat Tunda.­


Ianya mampu selamatkan bisnes anda ­sebelum bulan Ramadhan ini, ­dan strategi ini WAJIB dilakukan sebelum­ menjelang Ramadhan lagi.­


Ia juga mampu membuatkan anda ­satu tapak kehadapan berbanding ­pesaing pesaing anda, dan jika tak kena gayanya, minggu pertama Ramadhan jualan anda ­atau stok barangan anda ­DAH SOLD OUT­.­


Ia juga mampu selamatkan duit anda dari bersaing dengan iklan-iklan malah sepanj­ang Ramadhan nanti, dan silap silap anda dah­ rasa tak nak keluarkan kos iklan dah pun­, sebab barang dah habis.­


Strategi ini sebenarnya dah diguna pakai­ oleh syarikat syarikat besar, gergasi la­in, dan tak ramai peniaga-peniaga biasa yang­ guna, jadi silalah guna supaya anda mampu ja­di setanding dengan gergasi-gergasi lain wa­laupun cuma baru esok start berniaga.­


Berminat nak tahu lebih lanjut?­


Boleh lihat disini :­



--> Strategi Pukat Tunda <--


 

Jom kita tengok apa kata mereka yang sudah berjaya dengan STRATEGI ini!




[caption id="attachment_4518" align="aligncenter" width="500"]AN_IMG_1430794229221 testi #1[/caption]

[caption id="attachment_4519" align="aligncenter" width="500"]FB_IMG_1430794226062 testi #2[/caption]

[caption id="attachment_4520" align="aligncenter" width="500"]AN_IMG_1430794223545 testi #3[/caption]

[caption id="attachment_4521" align="aligncenter" width="500"]FB_IMG_1430794220902 testi #4[/caption]

[caption id="attachment_4522" align="aligncenter" width="500"]FB_IMG_1430794217991 testi #5[/caption]

[caption id="attachment_4523" align="aligncenter" width="500"]AN_IMG_1430794215210 testi #6[/caption]

[caption id="attachment_4524" align="aligncenter" width="500"]AN_IMG_1430794179009 testi #7[/caption]

Bagaimana? Berminat?



--> Strategi Pukat Tunda <--


Semoga ianya bermanfaat buat anda!


Terima Kasih ­


Salam Kejayaan & Salam Kekayaan­


Fatin Arinajmee


Strategi Pukat Tunda

Isnin, 20 April 2015

8 Cara Menjaga & Membersih Hati secara Alami

[caption id="" align="aligncenter" width="500"] love ur liver[/caption]

8 Cara Menjaga & Membersih Hati secara Alami

Hati adalah organ dalaman terbesar di dalam badan dan memainkan peranan penting dalam mengekalkan metabolisme yang normal dan detoksifikasi badan secara semulajadi.

Jom kita rawat & jaga hati kita secara alami.

1 . Bawang putih

Bawang putih banyak mengandungi sulfur yang mengaktifkan enzim dalam hati yang bertanggung jawab untuk membersihkan racun dari tubuh. Bawang juga mengandung allicin dan selenium, dua nutrisi yang terbukti membantu melindungi hati dari kerosakan akibat racun dan membantu dalam proses detoksifikasi.

2 .  Teh Hijau

Teh hijau kaya akan kandungan catechin, jenis antioksidan yang telah terbukti untuk menghilangkan akumulasi lemak dalam hati dan membantu fungsi hati.

3 . Sayuran hijau

Sayuran hijau berdaun seperti bayam, sawi, dan kubis juga meneutralkan logam berat dalam tubuh yang masih bersisa di hati serta membantu melancarkan aliran cairan hempedu.

4 . Walnut

Kacang ini  mengandung glutathione dan juga merupakan sumber omega – 3 yang membantu untuk mendetoksifikasi hati serta adalah makan otak.

5 . Avocado

Avocado mengandung glutathione yang secara aktif yang dapat meningkatkan kesihatan hati dengan melindungi beban beracun dan meningkatkan daya pembersihannya.

6 . Lemon dan oren

Lemon dan oren kaya akan vitamin C dan antioksidan alami, dua pembersih hati yang kuat. Seperti bawang putih, lemon/oren juga mengandung senyawa yang meningkatkan produksi enzim detoksifikasi hati.

7 . Kunyit

Kunyit merupakan salah satu makanan yang paling kuat untuk mempertahankan hati yang sihat, yang secara aktif melindungi hati terhadap kerosakan beracun dan rosak. Kunyit juga meningkatkan produksi cairan hempedu, menyusutkan pembesar saluran hati dan meningkatkan fungsi hati.

8. Shaklee DTX Complex

DTX Complex menyediakan sokongan pemakanan untuk fungsi hati yang sihat dengan satu formula unik herba-herba dengan antioksidan dan aliran hempedu yang diperkaya*.

Gabungan unik bahan botani dalam Shaklee DTX Complex menyokong kesihatan dan fungsi hati dengan dua cara:

(1) Ekstrak biji benih Milk Thistle, biji benih Schizandra Chinensis dan cendawan Reishi mempunyai ciri-ciri antioksida, menawarkan perlindungan untuk sel-sel hati dan dipercayai dapat meransang sintesis protein bagi pemulihan dan pembentukan semula sel-sel hati*.

(2) Pati Dandelion, Kunyit dan Artichoke membantu mengekalkan aliran hempedu normal, menyokong satu daripada organ (hempedu) yang diperlukan untuk mengeluarkan sebatian-sebatian toksik daripada tubuh*.

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

Jumaat, 17 April 2015

TipsIK | 11 Tips Murah Rezeki

11 Tip Murah Rezeki dari Facebook Irfan Khairi

1. Redha sekiranya ada pintu rezeki tertutup. Bukan rezeki kita la tu… tapi InsyaAllah tingkap rezeki lain akan terbuka.

2. Nak duit? Perlu Doa, Usaha, Ikhtiar dan Tawakal. Baru dapat D-U-I-T :)

3. Maafkan salah & silap orang lain sebelum tidur malam ini. Bila hati tenang, rezeki mudah datang.

4. Kalau tak mampu untuk sedekah wang ringgit selalu, lakukan solat Dhuha selalu kerana ianya mengandungi banyak manfaat sedekah.

5. Bersangka baik dan doakan kejayaan orang lain. InsyaAllah ramai akan doakan kita kembali.

6. Tunaikan hajat orang lain dan bantu orang lain mencapai hajat/matlamat mereka. Nanti ramai yang akan membantu permudahkan usaha kita pula.

7. Sedekah dan derma confirm tidak akan mengurangkan rezeki anda. Malah ia akan menambahkannya lagi.

8. Sekiranya terjumpa jalan buntu, tak perlu minta bantuan orang lain dulu. Terlebih dahulu minta bantuan Allah swt. Solat Istikharah untuk memohon petunjuk yang sebaiknya.

9. Tunaikan amanah dan tanggungjawab yang diberikan dengan sebaik mungkin tanpa memikirkan imbuhannya.

10. Sentiasa bersikap rendah diri walau siapa pun anda dan sebesar mana pun jawatan yang disandang agar anda menjadi insan yang lebih dihormati dan disanjungi.

11. Tidak mengambil kesempatan di atas kepercayaan yang diberikan dengan sentiasa bersikap jujur dan telus.

Credit : FB IK




Posted from WordPress for Android

Khamis, 16 April 2015

Hari Raya = Duit Raya | Jom cari DUIT RAYA TANPA MODAL!

HARI RAYA = DUIT RAYA = $$$

✔ Duit Raya?
✔ Baju Raya?
✔ Kuih Raya?
✔ Tambang balik kampung?
✔ Perhiasan Raya?

DUIT GAJI TAK CUKUP??

JOM TAMBAH GAJI DENGAN BISNES! TAPI.....

📌 Takde modal?
📌 Takut rugi?
📌 Tiada sambutan?

Jangan risau kami dari Bareeqa KitcHen akan memberi peluang kepada anda BANTU DIRI dalam menyelesaikan masalah ini!

Jom lakukan sekarang PERSIAPAN HARI RAYA TANPA MODAL BESAR!

Sebarang maklumat sila whatsapp 012.395.6467 (Fatin)
Boleh follow IG kami Bareeqa_Kitchen untuk info lanjut juga.







Posted from WordPress for Android

Sabtu, 11 April 2015

Info | Fahami PCOS dan kaitan GLA

Assalamualaikum wbt

Entry kali ini, fatin nak sentuh mengenai masalah kesuburan yang disebabkan oleh PCOS.

Apa itu PCOS?

PCOS ni ialah POLYCISTIC OVARIAN SYNDROME. Masalah reproduksi yang terjadi daripada ketidakstabilan hormon yang membuatkan kitaran haid tak tentu.

Menurut Dr Hamit Arshad (Pakar Sakit Puan) :

"Haid yang tidak teratur pusingannya, biasanya ini terdapat dikalangan wanita yang agak gemuk atau berlebihan timbang berat ikut ukuran tingginya. Ada juga berlaku pada wanita yang tubuh badanya sederhana atau kurus akibat daripada gangguan hormon yang berlaku secara semulajadi. Bagi mereka yang gemuk, cara untuk memulihkan kitaran haid secara normal ialah dengan mengurangkan berat badan tetapi bagi mereka yang normal atau kurus berat badannya, tidak perlu bimbang selagi ia belum berkahwin. Malah keadaan keluaran haid yang jaraknya panjang antara satu haid dengan satu haid yang lain, mungkin ada kesan baik terhadap kesihatan wanita tersebut. Tentang kesuburan, memang benar wanita yang haidnya tidak teratur dan lambat datang, memang kurang subur. Tetapi keadaan ini biasanya boleh diperbetulkan dengan beberapa kaedah rawatan kesuburan."

Kajian menunjukkan 90% wanita yang mengalami haid tak teratur mengalami PCOS dan 30% yang tidak mengalami haid langsung adalah pengidap PCOS ini.

Biasanya PCOS berkait rapat dengan genetik atau keturunan. Ini bermakna jika mak kita atau sedara perempuan kita mengalami PCOS yang lain juga turut mengalami PCOS. Tapi bukan semua PCOS berpunca dari keturunan. PCOS terjadi kebanyakkan pada wanita pada usia 20-30 tak kira kaum dan budaya.

Ramai wanita mengalami gejala atau simptom yang berbeza beza diantara satu sama lain yang kadang-kadang membuatkan diagnosa secara klinikal menjadi sukar.

➿ Perbezaan ovari normal dan PCOS


[caption id="" align="aligncenter" width="200" caption="Ovari"]image[/caption]



[caption id="" align="aligncenter" width="280" caption="Ovari"]image[/caption]



Pic credit --》Google

➿ Sekiranya anda mengalami gejala-gejala dibawah, anda BERKEMUNGKINAN menghidapi PCOS  :

✔ Haid yang tidak teratur atau tiada ovulasi
✔ Tahap hormon androgen yang tinggi membuatkan pertumbuhan bulu yang banyak di muka atau badan
✔ Gelap di bahagian celah kangkang @ leher @ ketiak
✔ Jangkitan kulat di vagina
✔ Polycystic Ovari

➿ Bagi memastikan anda mengalami PCOS atau tidak, diagnosa PCOS boleh dibuat dengan menjalani :

✔ Ujian darah LH/FSH pada hari kedua atau ketiga haid
✔ Ujian tahap testosteron
✔ Imbasan ultrasound.

➿ Wanita PCOS bakal menghadapi risiko-risiko yang lebih berat jika tidak dirawat seperti berikut:

✔ Hiperplasia endometrium dan kanser endometrium (kanser lapisan uterus)
✔ Kerintangan insulin/Diabetes Jenis II
✔ Tekanan darah tinggi
✔ Dislipidemia (gangguan metabolisme lipid, iaitu kolesterol dan trigliserida)
✔ Penyakit kardiovaskular
✔ Tambahan berat
✔ Risiko keguguran yang lebih tinggi. Wanita-wanita tersebut juga mengalami kesusahan untuk mengandung akibat kitaran-kitaran haid yang tidak tetap serta kekurangan pengovuman.
➿ Rawatan untuk PCOS:

Setakat ini masih belum ada ubat untuk merawat PCOS. Ia adalah penyakit sepanjang hayat. Namun, penghidap PCOS masih ada harapan untuk hamil. Penghidap PCOS yang ingin mengandung perlu mengambil pil hormon seperti GLA Complex Shaklee  dan set kesuburan wanita.

Info mengenai GLA COMPLEX DAN SET KESUBURAN --》KLIK SINI




Posted from WordPress for Android

Jumaat, 10 April 2015

Dish Wash & Basic H Pembantu di Dapur 😘

Assalamualaikum wbt

Seperti semua tahu, selain Shaklee Healthy & Shaklee Beauty, juga ada Shaklee Home. Shaklee Home atau femes dengan Get Clean yang terdiri daripada Dish wash, Basic H, fresh laundary, Soft fabric, water pitcher.

Tapi kali ni fatin nak share feberet item untuk my home sweet home terutamanya kat dapur comel fatin! 😍

2 item yang wajib ada kat dapur sekarang ialah Dish Wash & Basic H2! Kenapa? Haa sebabnya 2 item ni sangat-sangat membantu fatin setelkan kerja-kerja permbersihan. Yelahh benda baru elok dijaga dari awal kan.. kalo tak makin lama makin kotor berkarat.

Basic H memang fatin guna buat lap counter top, sinki dan paling best bahagian stoove kalo tertumpah apa-apa. Sembur Basic H dan lap! Haaa sonang. Guna kat mana-mana permukaan pun ok tak de problem sebab Basic H kan dari bahan-bahan semulajadi ja.

Ok next yang palinggggg in love! -》HAND DISH WASH!






Sekarang fatin dah start bz baking balik so semua alatan-alatan membuat kuih ni  memang leceh nak basuh. Yelah dengan minyak dari butter, coklat, cream semua tu kan kena basuh betul-betul. Kalo tak akan ada kesan-kesan yang tak diingini. Kebersihan mesti jaga beb kalo melibatkan makanan ok.

Kalau guna pencuci lain mesti kena rendam air panas, basuh, bilas balik ngan air panas. Tu pun kadang-kadang bila dah kering masih bersisa. Dah kena basuh lagi. Ambik masa kan!

So sejak berchenta dengan Dish Wash ni memang saiiiyangg lah! Kikiki Memang senang! Boleh nampak perbezaannya tau! Hehe

Sekurang-kurangnya tangan ai is terjaga la kan.. ekeke. Takdela keras kematu duk kena sabun yang berkemungkinan mempunyai kandungan yang sensitif ;) jugak JIMAT!

Get Clean Dish Wash Concentrate tidak mengandungi bahan-bahan ini mahupun bahan berbahaya yang lain

Jom baca Keunikan Shaklee Hand Dish Wash

Selamat

📌Tidak toksik
📌Hipoalergenik
📌Tanpa klorin
📌Lembut pada tangan anda
📌pH seimbang
📌Tiada bahan kimia berbahaya

Berkesan

📌Amat berkesan menanggalkan minyak
📌Rumusan pekat: hanya sedikit diperlukan untuk mencuci pinggan mangkuk yang lebih banyak
📌Buih sabun yang tahan lebih lama

Mesra Alam

📌Rumusan semula jadi daripada sumber yang mapan (diekstrak daripada jagung dan kelapa)
📌Mudah biorosot
📌Tanpa fosfat
📌Tanpa bahan pewarna
📌Bungkusan yang boleh dikitar semula
📌Selamat untuk sistem septik dan pembetungan

So berminat nak cuba?
PM/whatsapp fatin di 0123956467
Email di hello@arinajmee.com

Yang penting pilih yang SELAMAT, BERKESAN DAN MESRA ALAM 😘😘



Posted from WordPress for Android

#ShakleeEffect | Perut Kempis, Keputihan hilang!

Assalamualaikum wbt

Lagi fatin nak share #ShakleeEffect Alfafa Complex pulak! Ok Alfafa ni memang cukup sinonim dengan kaum hawa!

Kenapa?

Selain femes dengan MILKBOOSTER, Alfafa jugak diambil untuk mereka yang ingin kurus dan memain peranan sebagai Agen detox. Selain itu untuk missV kaum hawa. Untuk keputihan dan keintiman! Tu orang gelarkan Alfafa ni sebagai ala-ala 'Kacip Fatima'! Haaa tu sebab yang dah beranak komfem suka hehe sebab dapat ketatkan yang longgar 😄😄 dan pastinya kebersihan missV terjamin dan bebas keputihan..

Jom kita baca Alkisah Sayang Alfafa 200%!


image



SAYANG ALFALFA 200%!!

Tajuk nak mengada je kan. Haha.. Kalau org tanya saya apa product Shaklee yang saya PALING SAYANG,
jawapan saya semestinya ALFALFA SUPERAWESOME!

Duluuuu..kisahnya nak KEMPISKAN perut yg mcm permukaan muffin ni. Maka ambil lah ALFALFA botol yg 700 biji terus.

Dalam sebulan BERAT TURUN sampai 2KG!!! Padahal makan macam raksaksa! Haha mesti lah mak suka kan!

Dan yang PALING TAK PERCAYA..
Masalah KEPUTIHAN pon HILANG terus! Ni memang sangat2 MEMUASKAN HATI sebab dah 2 tahun saya merawat, siap jumpa doktor semua.. tak hilang2..

Finally ALFALFA yang PALING MUJARAB! Alhamdulillah..

Kalau yang ada masalah mcm ni, takyah nak malu.. PM je saya ok! Senang kalau dah bersih suci, nak solat pon dah tak was-was.

Wirda.rasid
YES ") We got #S'Effect



So nak cuba?
Dapatkan Alfafa 330biji atau Alfafa 700biji anda sekarang!



Posted from WordPress for Android

Khamis, 9 April 2015

19 Fakta Hebat Yang Perlu Anda Tahu Mengenai GLA!

Apa fungsi menyeluruh Shaklee GLA Complex?

1. Shaklee GLA Complex seimbangkan hormon untuk melancarkan kitaran haid

2. Shaklee GLA Complex membantu meningkatkan kesuburan dengan cara membentuk persekitaran rahim yang sihat dan optimum untuk persenyawaan dan membantu wanita dalam menghasilkan lendir serviks yang berkualiti untuk kesuburan

3. Shaklee GLA Complex melegakan simptom PMS

4. Shaklee GLA Complex membantu mengatasi masalah menopouse

5. Shaklee GLA Complex menguatkan kuku dan rambut

6. Shaklee GLA Complex menjadikan kulit cantik, sihat dan berseri (jika diamalkan berterusan kulit akan kelihatan glowing)

7. Shaklee GLA Complex membantu menangani ekzema

8. Shaklee GLA Complex membantu melegakan simptom artritis rheumatoid

9. Shaklee GLA Complex menguatkan sistem imun badan

10. Shaklee GLA Complex bersifat anti-oksidan untuk memperlahankan proses penuaan

11. Shaklee GLA Complex mengurangkan blood clot yang mengakibatkan arteri tersumbat dan serangan jantung

12. Shaklee GLA Complex mengawal kencing manis dan darah tinggi

13. Shaklee GLA Complex mengawal kolesterol dan membakar lemak

14. Shaklee GLA Complex membantu fungsi saraf

15. Shaklee GLA Complex melambatkan proses osteoporosis

16. Shaklee GLA Complex mencegah pembentukan sel-sel kanser

17. Shaklee GLA Complex mengandungi vitamin E untuk menguatkan dinding arteri

18. Shaklee GLA Complex membantu membaiki simptom berkaitan masalah kencing manis seperti peningkatan sensitiviti terhadap kesakitan dan menghilangkan kebas pada bahagian bawah badan.

19. Kajian membuktikan pengambilan 480mg setiap hari Shaklee GLA Complex boleh mencegah kemerosotan dan mengurangkan masalah kencing manis dengan membaiki kadar insulin dan kolesterol.

Credit : LifeFit




Posted from WordPress for Android

#ShakeeEffect | VIVIX untuk ayah tersayang

Assalamualaikum wbt.

Lagi #ShakleeEffect mengenai VIVIX!
Ini dari ayahanda Master Dosh husband MIA 😍

Jom layannnn

[caption id="" align="aligncenter" width="500" caption="Vivix untuk Ayah tersayang"]image[/caption]



[VIVIX untuk yang tersayang]

Alhamdulillah, berkat konsisten pengambilan Vivix

Ayah kembali ceria

Siapa xrisau akan kesihatan orang tuanya yang kini sedang memulihkan diri kesan dr berhenti rokok 3tahun lepas

Alhamdulillah, ikhtiar dgn Vivix; bertindak menarik keluar segala
radikal bebas dr dalam badan

Alhamdulillah; ayah sy kembali ceria dan segar

Ini kisah ayah sy sendiri
Ayah sy yang disayangi Che Mohd Zulkifli
serta ibuku yang disayangi
Sharifah Maimunah

InshaAllah; anakanda berikan suppplement terbaik buat kalian semestinya Shaklee

Kisah benar
Firdhaus Zulkifli
YES ") We got #S'Effect




Posted from WordPress for Android

Ahad, 8 Mac 2015

Resepi | Homemade creamy pineapple popsicles

Salam & selamat sejahtera.

Musim batuk selsema demam masih berbaki. ANS masih ada batuk-batuk berkahak sikit. Tengah scroll TL kat FB nampak kat health digest share makanan yang boleh kurangkan mucus.

image



Biasa duk buat bubur letak tulang ayam dan bawang putih banyak2 dan sup ayam. Bila tengok ni nak try lain pulak yang boleh ANS makan.

Try gugel dan pinterest nampak pineapple popsicles. Ada yang jenis creamy dan ada yg berais. So baik amek yang creamy la kan baik jugak untuk tekak kan?

Nanti boleh try buat pear pulak. Labu macam ermmmmm haha. Masak biasa best la nak buat aiskrim kang membazir je takde orang makan.

So here we go!






Bahan-bahan :-
1. 1 biji nenas
2. 1 cawan susu
3. 1 sudu besar madu


image



Cara-cara:-

1. Nenas potong cube dan masukkan dalam freezer semalaman. Pastikan isi je jangan amek sekali batang tengah tu.
2. Masukkan semuanya dalam blender/food processor dan blend sehingga smooth dan pekat.


image



3. Masukkan dalam acuan aiskrim dan simpan dalam freezer semalaman atau sehingga beku. Boleh tambah susu atau madu sehingga rasa sedap!


[caption id="" align="aligncenter" width="500" caption="Ni yang dapat buat. 2 batang + 1 bekas kecik hijau dah siap makan"]image[/caption]



4. Siappppp ;)


[caption id="" align="aligncenter" width="500" caption="Acuan ni tinggal 3 je. 1 patah 2 lagi penutup hilang haha"]image[/caption]



[caption id="" align="aligncenter" width="500" caption="Sebelum di ngap oleh model ai"]image[/caption]



[caption id="" align="aligncenter" width="500" caption="Model ai menikmati pineapple popsicles"]image[/caption]



Tips :-

1. Make sure dah takde batang tengah dan mata nenas ketika nak blend
2. Guna blender yang ada penapis atau tapis dulu sebelum masuk acuan
3. Guna nenas yang manis atau nenas madu




Posted from WordPress for Android

Isnin, 23 Februari 2015

Aucchh! Sembelit ketika hamil?

Sembelit ketika hamil?






Sembelit ialah masalah biasa semasa hamil. Kira-kira 30 hingga 40 peratus wanita hamil mengalami sembelit. Ini diakibatkan oleh tekanan oleh uterus yang semakin membesar ke atas rektum, serta hormon-hormon kehamilan yang memperlahankan pergerakan makanan melalui salur penghadaman anda.

Sesetengah pil zat besi juga boleh membuatkan sembelit menjadi lebih teruk. Namun jauhi dari mengambil ubat berbentuk julap!

Walaupun sembelit bukan lah satu masalah yang besar namun jika berlarutan maka boleh menyebabkan masalah serius dan juga buasir.

Antara faktor-faktor yang menyebabkan sembelit ketika hamil adalah :-

✔ Kurang air. Ini terjadi apabila sukar untuk makan disebabkan alahan.
✔ Kurang pengambilan makan berserat/fiber. Sama seperti kekurangan air yang disebabkan alahan, ada yang tiada selera untuk makan atau hanya akan memuntahkan makanan kembali.
✔ Rasa kerisauan
✔ Kurang pergerakan fizikal. Pergerakan sedikit terbatas kerana ada yang mengalami sakit belakang, lemah bilamana asyik muntah dan sebagainya.
✔ Penghasilan hormon progestrone yang banyak. Hormon ini akan melambatkan proses memproses makanan.
✔ Rahim membesar. Rahim membesar juga mengakibatkan tekanan kepada usus sehingga menggangu pergerakan najis ke usus besar dan rektum.

Tips yang boleh digunakan bagi mengelakkan sembelit berlaku :-

Diet
✔ Minum air secukupnya. Air kosong sekurang-kurangnya 2-3L dan jus buah-buahan. Jus prun juga dapat membantu.
✔ Makan makanan berserat tinggi seperti roti bijian, bijiran, buah-buahan dan sayur-sayuran. Bagi mengelakkan kembung dan angin, boleh tambah ke dalam diet secara beransur-ansur.

✒ Bersenam
✔ Berjalan, berenang, menunggang basikal dan senaman ringan juga boleh membantu mengurangkan sembelit tambahan dapat membuatkan berasa lebih cergas dan sihat.

Wanita hamil biasa dibekalkan suplemen pranatal yang mengandungi zat besi. Namun suplemen tersebut yang mengakibatkan sembelit maka pilih yang terbaik antaranya VITA-LEA with Iron Formula.

Antara yang boleh diambil semasa hamil adalah semestinya SET HAMIL SHAKLEE yang terdiri daripada VITA-LEA with IRON FORMULA, B COMPLEX with FOLIC ACID, SR VITA C, ESP, OMEGA GUARD & OSTEMATRIX!

Namun, saya akan fokus untuk mengelakkan SEMBELIT ya.

OSTEMATRIX –》Berfungsi melancarkan pembuangan air besar serta mengurangkan sembelit yang boleh memudaratkan lagi luka dibahagian dubur. Selain dari membekalkan kalsium secukupnya untuk bayi dan anda, juga dapat memberi tidur yang lena dan mengurangkan bengkak air.

[Jangan lupa PROMO BELI 6 PERCUMA 1 ATAU BELI 2 DISKAUN 5%]

✒ OMEGA GUARD –》 Baik untuk sendi dan otot. Omega membantu untuk mengecutkan otot yang bengkak kerana kesakitan yang teruk ketika proses pembuangan akibat daripada tekanan otot dubur ke atas bengkak tersebut.

So, kepada wanita hamil pastikan diet yang sihat bagi memastikan kandungan sihat dan aktif begitu juga anda ya! Selamat menempuh alam kehamilan ;)

Sumber : BabyCenter, DrZubaidi



Posted from WordPress for Android

Jumaat, 20 Februari 2015

Fast Reading Technique | Read & Solat by 4

Salam & Selamat Sejahtera..

Ok ni cerita agak basi haha. Tapi nak share jugak. Rasanya takde kot cite pasal AafiyaNajya yang dah skolah secara detail kot.

Bulan lepas 24 jan Little Caliph (LC) anjurkan program teknik membaca untuk anak-anak baru yang join LC tapi ada je yang dah join pun pergi lagi.

Program ni diadakan di Multimedia University, Cyberjaya (MMU). Program start kul9am. Kul 815am dah boleh register. Banyak LC rupanya yang join hehe. Nilai, salak tinggi, semenyih semua ada.

So kami di ajar untuk mengajar anak-anak kaedah yang sama agar anak-anak tak terpesong atau konfius.





Teknik yang femes digunakan iaitu teknik fonik. Pengasasnya Puan Faridah yang bukukan kaedah ni. Katanya follow buku anakku. Ntah fatin pun tak sure buku ni hehe

image

Pagi tu pergi sorang je sebab incik somi jaga anak-anak. Asalnya dia nak pergi tapi last minute cancel sebab malas le tu nanti dia kena ajar ekeke.

Pembukaan ada budak 5yo kalo tak silap baca 1 surah lupa surah tu tapi ada record. Kagum gila. Terus whatsapp kat incik somi. Hehe. Puan fari pun best! So xdak la ngantuk sorang-sorang kan. Haha.

Kaedah ni sama macam buku iqra tu. Sebutan tu sekali dengan gaya. So mudah la anak-anak nak ingat. Balik dari program tu try ajar AafiyaNajya tapi langsung tak nak ikut. Geram haha. Puan fari tu suruh ajar setiap hari 5min dan rekod kat page belakang. So nanti teacher tau la kita ajar ke tak.

Lepas 2 minggu ajar tapi tak rekod sebab risau AafiyaNajya macam tak lancar. Tambah bila kita ajar dia tak fokus langsung. Memang takleh jadi cikgu haha. Pastu giveup! Ekeke. Ntah cane bukak buku tu teacer dia ada rekod haha. Dah banyak page rupanya. Haha. Amazing! AafiyaNajya boleh ingat dan kenal tu. Haihh mama ajar dia buat dek je! Mesti teacher dia pikir mak budak ni malas haha

Masa program tu kami dapat pouch bag untuk isi buku dan flash card. Orang lain memang dapat yang baru tapi LC pajam ni dah siap2 potong flash card masukkan dalam plastik dan kat buku tu macam dah belajar.

Jom kita tengok buku dan flash card macam mana. Flash card ni ada 2 jenis. 1 yang ada gambar kat belakang. Gambar gaya macam mana nak kenal huruf tu.

image



Macam gambar ni a -- sebutan aaaa. Tu gaya bukak tangan sambil menjerit aaaaa
Kalau b -- ba. Gayanya pukul bola (ke panggil apa ek) ba ba ba
Kalau c - ca. Ganyanya menari tangan cacaca cacaca.
Haaa gitu.
Nanti fatin share video AafiyaNajya buat gaya dengan sebutan k ;)

[caption id="" align="aligncenter" width="500" caption="Flash card"]image

[/caption]

[caption id="" align="aligncenter" width="500" caption="Flash card"]image

[/caption]

Depan gambar ni ada tulisan a, ba, ca, da dan lain-lain kecuali huruf e, i, o, u.

[caption id="" align="aligncenter" width="500" caption="Sebutan lain yang takde gambar belakang"]image

[/caption]

image

Ni contoh ga. Gaya gigil. Tapi kadang-kadang saya confused jugak sebab AafiyaNajya akan sebut yang ganda sambil buat gaya. Macam bila baca CABA - dia akan sebut CACA-BA. Kalau Ma - gayanya "Mmmma delicious Alhamdulillah". Dia akan sebut penuh sampai Alhamdulillah. Haha nak menangis mama ni haaa.

[caption id="" align="aligncenter" width="500" caption="Latihan suku kata"]image

[/caption]

[caption id="" align="aligncenter" width="500" caption="Latihan suku kata"]image

[/caption]

Ada 8 buku. Buku Read Easy 1 -8. LC akan bagi satu-satu sebab takut hilang. Hehe. Flash card CA pun dah hilang cano? Setiap buku ada teknik-tekniknya. InShaAllah nanti fatin share lagi tapi takde detail sangat la sebab takde buku lagi.

Bila last, ada persembahan bacaan dari budak-budak LC. Ada 5yo dan ada 6yo. Memang pandai! Baca buku, baca surah-surah lazim, bm bi semua pandai. Nanti fatin share jugak video2 budak baca surah tu. Inshaallah.

[caption id="" align="alignnone" width="500" caption="Lagu si ulat bulu "]image[/caption]

Ok kami pun kena nyanyi lagu ulat bulu ni ikut versi A E I O U. Haha kelakar. Selain parents kena naik atas buat gaya aaaa, ba ba ba dan lain- lain macam budak 4yo & 5yo baru belajar gitu. Then parents yang berasal dari pantai timur, nogori pun kena naik sebab dialek masing2 kan lain-lain.

So far sangat best. Inshaallah next year kalau ada lagi untuk next batch nak pergi bawak incik somi! Hehe. Dan boleb ajar AarifaNaura jugak. Sekarang dia dah boleh ikut tau! Terkujat mama ni ha! Bila ajar kakak dia oun sebut dan bila sebut ca dia boleh sebut cacaca cacaca sambil gerak tangan 😅. AarifaNaura memang dah lama boleh follow A - Z, one two sampai ten tapu takdela ingat ikut turutan. So senang kerja mama hehe. Ajar kakak adik pun dapat!


Posted from WordPress for Android

Khamis, 19 Februari 2015

#ShakleeEffect | Kulit makin lebut, Jerawat pasir hilang dan tumit pecah makin baik

Salam & Selamat Sejahtera.

Ok kali ni fatin nak sharw satu lagi shaklee effect yang menggunakan set kecantikan.



4 bulan pertama KONSISTEN GLA & VITA E. kemudian hanya ambil ESP & VITA C. Perubahan sangat ketara dan cepat - KULIT MUKA LEMBUT, JERAWAT PASIR HILANG, TUMIT KAKI TAK PECAH. Yang penting SABAR DAN KONSISTEN!




Haaa tu dia. Basically, yang ambil SET ASAS SHAKLEE pun akan dapat merasai perubahan sebab dalam set asas ni ada B complex, SR Vita C dan Vita-Lea.

Set kecantikan pula banyak pilihan iaitu SR Vita C, Vita E, GLA, Collagen Powder, ESP, Vivix dan Coq Health. Untuk luaran mestilah Set NutriWhite atau Enfuselle bergantung kepada jenis kulit.

Paling penting fatin nak tekankan, sebelum mulakan apa-apa program kecantikan mahupun kurus pastikan anda detox dulu agar penyerapan vitamin dapat diserap secara optimum dan hasilnya barulah tip top! ;)

Rabu, 18 Februari 2015

#ShakleeEffect | 7 tahun derita muka ladang jerawat. Kini muka menjadi telur rebus dikupas

Salam dan selamat sejahtera.

Fatin nak share #ShakleeEffect pada pengguna yang mengambil VITAMIN KECANTIKAN. Ramai yang berpuas hati dengan hasilnya walauoun ada yang lama dan ada yang cepat. Semua ni bergantung kepada penerimaan badan kita sebab masing-masing kehidupan berbeza kan?

Jom kita layan Shaklee Effect dari Master Farizan aka Master Cik Jan (MCJ).

[caption id="" align="aligncenter" width="500" caption="Master jan "]image
[/caption]

7 tahun derita muka ladang jerawat. Kini muka menjadi telur rebus dikupas.

Masalah jerawat menghantui Master Farizan atau lebih dikenali sebagai MCJ selama 7 tahun! Bukan jangka masa yang singkat. Siapa tak stress kan? Memang stress dan sedih bila baik satu keluar sepuluh jerawat kan walaupun pelbagai rawatan dilakukan!

Bukan itu sahaja, lagi stress bila MCJ telah tersalah pilih produk yang akhirnya jerawat makin berleluasa dan teruk :oops: Peristiwa yang tak akan dilupakan MCJ pada tahun 2006. Biasala kan kita sebagai wanita mesti berusaha nak cantikkan wajahkan? Bila dah tersalah rawatan maka MCJ berusaha mencari rawatan lain pulak. Atas saranan kawan-kawan MCJ, beliau mencuba rawatan facial pulak dan sekali lagi MCJ tersalah langkah di mana setelah rawatan tersebut beliau mengalami masalah jerawat yang lebih teruk dan pastinya MCJ sangat menyesal!

Akibat dari masalah itu juga, MCJ alami kulit muka yang berparut seperti kawah bulan! Parut yang sukar dan lambat hilang. Bukan setakat stress tapi MCJ hilang keyakinan diri kerana malu dengan muka berjerawat.

Bukan MCJ je yang stress dan tak berkeyakinan, rasanya semua wanita mesti bermasalah sama jika menghadapi masalah jerawat atau kulit muka.

APA MCJ AMALKAN SAMPAIKAN DARI LADANG JERAWAT BERTUKAR TELUR REBUS??

Untuk kecantikan dalaman --》MCJ amalkan Vitamin C , Shaklee Collagen Powder, GLA Complex dan Vitamin E.

Untuk kecantikan luaran --》MCJ menggunakan Set Nutriwhite ( Gentle Deep Foaming Cleanser, Soothing Radiance Whitening Softener, make up remover, Daily Defense Whitening Essence dan Overnight Renewal Whitening Cream).

Fatin nak share sikit TIPS agar kesan tu adalah OPTIMUM!

1. Pastikan air kosong 3L sehari agar badan tidak kekurangan air.
2. Kurangkan kaffein atau tinggalkan terus sebab kaffein boleh mengganggu penyerapan nutrisi dalam badan.
3. Detox! Kalau boleh sebelum mulakan apa-apa pengambilan vitamin, lebih baik lakukan detix terlebih dahulu agar semua nutrisi dapat diserap dengan baik!

Nak cuba?

Jom BOIKOT ESP!

Salam & Selamat sejahtera.

Boikot

ESP!







Haaa penangan ESP sampaikan kena boikot ESP! Hehe. Ni kalau anda sedang berpantang ataupun menyusu mesti mengalami masalah ini.

2-3 hari lepas tiba-tiba salah seorang sideline shaklee fatin bertanya kat mana nak beli sparepart pam susu sebab dah bengkak sedangkan baru je minum malam semalam lepas 2 hari takde susu.

[caption id="" align="alignnone" width="500" caption="Penangan ESP"]image[/caption]



Tadi beliau ada up status tersebut dan ada yang share kisah ESP masing-masing ;) so fatin pun tak lepas nak share jugak weeee


[caption id="" align="alignnone" width="500" caption="#ShakleeEffect ESP!"]image[/caption]



Yezzaaa.. sampai 15oz sekali pam! - Nadiah Hasan

Anak 1y6m masih menyusu - Azlya Adelia

Esp memang menambah nambah susu ibu sampai demam dibuatnya - anurul Ellyssa

Dapat fully BF anak ke-3.. sekali oam dapat 15oz dan susu pekat - Syikin yazid

Dan pengalaman fatin pulakkkk macam kat gambar atas tu ☝

Kisahnya lepas bersalin kan masa nak naik wad lepas 2 jam tersadai je kat LR tiba2 doc kata AarifaNaura gula rendah haihh! So kena masuk nicu. Fatin hari kedua dah boleh keluar. Esp dah start amek. Memang càrgas sebab duk ulang alik g nicu. Nak tidur sana katil penuh. Bila balik umah je bengkak sebab dah takde tukang hisap 😅

Kat sana pun cepat je penuh dan terus je pam nak kasi kat AarifaNaura bekal kat nicu. Pernah 1 hari tu nurse nampak duk pam dan dia tanya nape tak direct feed je. Bitau la dah bengkak sakit pam dulu dan susu xnak kuar bila dah bengkak teruk. Terus nurse tu datang picit kasi keluar susu tersumbant tu. Sakit hanya Allah yang tahu hehe. Hari ke 3 dapat katil dan hari ke 5 dah boleh kuar. Alhamdulillah.

ESP terus menjadi sahabat baik bila dah start keje. Hari2 pam memang full botol 5oz medela tu dan biasa pam 3x. Kadang2 je bila skip pam maka kurangla dah tak pam kan haha.

Ada kisah ku di sini :) --》klik.




Jom kita baca macam mana ESP dapat membantu si ibu yang sedang menyusu bayi?

ESP --》Protein soya non-GMO yang terdiri dari semua asid amino yang diperlukan untuk pembinaan sel tubuh dan berfungsi mempercepat penghasilan susu ibu.

✔BERTENAGA

ESP protein soya non-GMO yang mempunyai Index Glisemix rendah yang dapat membantu mengekalkan tenaga yang berpanjangan. Dalam penyusuan, kalori dapat dibakar dari 200-500 sehari. Itu pentingnya pemakanan yang secukupnya bagi menampung keperluan kalori harian agar tidak cepat letih. Sebab tu ibu menyusu cepat lapat hehe

"Seorang ibu akan menghasilkan 600-1000 ml (20-35 oz) dalam masa 24 jam ~ bergantung kepada umur, saiz dan permintaan dari bayi. Dan setiap 1000 ml susu yang terhasil akan memerlukan 1000 kalori untuk tenaga dalam susu dan tenaga ini digunakan untuk menghasilkan susu. Ini belum dihitung kalori yang diperlukan utk tenaga oleh tubuh si ibu" - Farah Sarakids.

✔Sumber PROTEIN

Protein merupakan kandungan yang penting dalam susu ibu selain kalsium. Protein dapat membantu pembentukan sel dan penting dalam pertumbuhan bayi. Susu ibu mengandungi protein yang sempurna untuk bayi dan sumber protein tersebut diperolehi dari pemakanan si ibu. So itu pentingnya protein bagi ibu menyusu.

✔Kulit CANTIK & GEBU

BONUS bagi ibu-ibu menyusu! Kenapa? Ini kerana protein diperlukan untuk membaiki tisu dan penting dalam pembinaan tisu baru. Setiap sel memerlukan protein untuk mengekalkan kehidupan. Protein juga bahan utama yang digunakan untuk "menggantikan" sel-sel mati dan membantu penghasilan kolagen. So itu sebab kulit si ibu lebih cerah, gebu dan mantap!

Jumaat, 13 Februari 2015

Resepi | Daging Black Pepper

Salam

Ok kita share lagi resepi yang saya masa ya hehe jangan marah naa ;)

Ok semalam saya buat Daging Black Pepper. Actually daging ni incik somi dia beli ngan kawan dia. Smoked beef katanya. Yang salah poto g ke apa ntah. Last 2 week beli tapi tertinggal kat sgmerab. Last week baru amek. Pastu lupa nak masak haha.

So biasa nak masak apa kalo dah takde idea incik gugel la penyelamat. Kalau tanya incik somi mesti jawapannya "apa-apa je boleh" haha stress dengar 😅

Gugel resepi daging.. nampak blackpepper CMG. Terus la tinggg! Jom cekidaut.

Bahan-bahan :-

Daging
Tepung gandum
Halia ditumbuk halus
Bawang putih ditumbuk halus
Sos tiram
Kicap
Lobak merah
Garam & Gula
Sedikit air
Bawang besar potong bulat
Cili merah dan hijau - saya tambah
Daun bawang

Cara-cara :-

1. Rebus daging sehingga empuk dan toskan.
2. Gaul daging dengan tepung gandum & secubit garam.
3. Goreng daging tersebut sehingga perang dan toskan.
4. Tumis bahan yang ditumbuk (halia & bawang putih) sehingga wangi.
5. Masukkan sos tiram & kicap
6. Masukkan lobak dan masak sehingga lembut - saya tambah.
7. Masukkan daging dan air sedikit. Biarkan pekat dan masukkan garam, gula, bawang besar dan cili.
8 . Tabur daun bawang.

Siappp :)

Kira derhaka tak ni? Kalo ye ampunnn CMG 😐

TG Nik Aziz Nik Mat, 1931-2015

image



Inna lillah Wa Inna ilayhi rajiun

اللهم اغفر له وارحمه وعافه واعف عنهi وأكرم نزله ووسع مدخله واغفر لنا وله ولإخواننا الذين سبقونا بالإيمان و لا تجعل في قلوبنا غلا للذين ءامنوا ربنا إنك رؤوف الرحيم

لله ما أخذ ولله ما أعطى وكل شيءٍ عنده بمقدار نسأل الله تعالى أن يتقبله في الشهداء إنه ولي ذلك والقادر عليه

TGNA kembali ke rahmatullah pada jam 940 malam semalam. Sangat terkejut walaupun menjangkakan tapi hati masih kelu dan sebak.

Dari pagi semalam lagi dapat berita dari adik ipar yang ke sana bersama baba untuk meeting sempat ziarah TGNA yang dikatakan nazak dan menggunakan bantuan pernafasan.

Doktor pun mintak bawak balik sebab dah tak boleh buat apa dan akan pergi bila-bila masa. Yang sangat terharu Allah menjemput TGNA pulang pada malam Jumaat yang baraqah. Allahuakbar.

"Tidak ada seorang muslim pun yang meninggal pada hari Jumaat atau malam Jumaat kecuali Allah akan menjaganya dari fitnah kubur.” - HR. Ahmad no. 6582 dan At-Tirmidzi no. 1074

Biodata YAB Dato’ Bentara Setia Tuan Guru Haji Nik Abdul Aziz Nik Mat 

Nama : Nik Abdul Aziz bin Nik Mat
Tarikh Lahir: 1931
Tempat lahir : Kampung Pulau Melaka,Kelantan.

Pengajian :
1-Pondok Tuan Guru Hj Abbas, Besut
2-Universiti Deoband India
3-Universiti Lahore Pakistan
4-Universiti Al Azhar
5-Sarjana Muda bahasa Arab
6-Sarjana Perundangan Islam

Tuan Guru Dato’ Nik Abdul Aziz Nik Mat dilahirkan dalam sebuah keluarga yang sangat kuat berpegang kepada ajaran Islam di Kampung Pulau Melaka, Kota Bharu, Kelantan pada tahun 1931.

Bapanya, Haji Nik Mat bin Raja Banjar bin Raja Abdullah bin Raja Mamat merupakan keturunan Raja Jembal. Bapanya lebih dikenali dengan panggilan Tuan Guru Nik Mat Alim disebabkan beliau arif dalam ilmu-ilmu agama. Beliau terkenal di Kelantan dalam mengendalikan institusi pengajian pondok di Kampung Kedai Lalat.

Di situlah Nik Abdul Aziz mendapat pendidikan awal bersama ratusan pelajar Islam dari segenap ceruk rantau Asia Tenggara. Sejak kecil beliau mempelajari dan mendalami kitab-kitab agama yang muktabar dari Almarhum ayahandanya serta belajar menulis daripada ibunya Hajah Aminah Majid.

Sewaktu usia 9 tahun, Nik Abdul Aziz dihantar berguru dengan Tuan Guru Haji Abas Mohamad di pondok Madrasah Ittifaqiyah, Jertih, Besut, Terengganu. Tuan Guru menuntut ilmu di situ selama setahun sehingga peperangan Jepun berlaku dan pengajian dihentikan buat seketika.

Pada masa ini juga, Tuan Guru berulang alik ke Kampung Sirih, berguru dengan Tok Khurasan dan belajar dengan Tuan Guru Ali Pulau Pisang dalam mata pelajaran Nahu dan Tuan Guru Dato’ Muhamad Nur Ibrahim (bekas Mufti Kelantan) dalam pelajaran Fekah. Setelah perang tamat Tuan Guru menyambung kembali pelajaran secara formal di Ittifaqiyah.

Walaupun usia Tuan Guru masih muda tetapi beliau dapat menguasai kitab Asmuni (sebuah kitab nahu yang agak tinggi) setanding dengan murid-murid yang lebih tua.

Pada tahun 1945 beliau menyambung pelajaran di Jamek Merbawi Al-Ismaili, Kota Bharu hingga 1952. Beliau menyambung pelajaran ke Universiti Darul Ulum di Deoban, India, mendalami ilmu Fekah, Usul Fekah, Tafsir al-Qur’an, Hadis dan lain-lain.

Ketika di India beliau juga telah berguru dengan Sheik al-Hadith dan guru Tarikat yang terkemuka di India iaitu Maulana Mohamad Ahmad Al-Madani dengan mendapat ijazah. Maulana Mohamad seorang pejuang kemerdekaan India yang pertama dan pernah di penjara semasa penjajahan Inggeris.

Pada 1957 beliau menyambung pelajaran ke Pakistan dalam bidang Tafsir. Pada 1958 menyambung pelajaran di Kuliyatul Lughah di Al-Azhar, Mesir dan memperolehi ijazah sarjana muda dalam jurusan pengajian bahasa Arab kemudian menyambung pelajaran sehingga mendapat ijazah sarjana (M.A) dalam jurusan kehakiman dan perundangan Islam selama 2 tahun. Kemudian beliau mendapat diploma pendidikan di Darul Azhar dan pulang ke tanahair Februari 1962.

‪Harga‬ sebuah perjuangan.

Pemergiannya sama tarikh dengan Hassan Al Banna, pejuang islam di Mesir pada tahun 1949.

Wallahualam

Khamis, 12 Februari 2015

OsteMatrix | Gabungan mantop untuk sendi, penyusuan, senggugut dan migrain

Gabungan mantop OSTEMATRIX

Kenapa OsteMatrix best? Kerana kombinasi antara OsteMatrix dengan Vitamin berikut :-

✔ AJHT --》Mengekalkan tulang rawan yang sihat dan OsteMatrix mengekalkan tulang yang sihat

✔ GLA Complex --》Melegakan kekejangan, sakit belakang serta menggalakkan rasa kelegaan semasa kitaran haid bulanan.

✔ B complex --》Magnesium dapat membantu sistem saraf,pengecutan otot dan saraf,menstabilkan denyutan tidak sekata yang sering di hadapi oleh penghidap Migrain manakala B Complex mengandungi vitamin B2 dan B6 yang terbukti dapat mengurangkan kesakitan akibat migrain serta dapat mengurangkan stress dan depressi.

✔ Alfafa Complex --》Membantu meningkatkan penghasilan susu (milk booster) serta OsteMatrix membantu mengelakkan susu berkurang ketika haid kerana ianya dapat membantu penghasilan darah, tulang, gigi yang sihat

Ahad, 8 Februari 2015

3 PERBEZAAN HEBAT Multivitamin Shaklee

Shaklee Difference | Vita-lea Iron Formula

💊Multi-vitamin dan mineral yang pertama dicipta di dunia.

💦Dicipta pada tahun 1915
💦Asalnya dikenali sebagai VITALIZE-MINERAL dan disingkatkan kepada VITA-MIN. Peningkatan teknologi telah mengubah  bentuknya dari cecair kepada bentuk tablet yang dikenali sebagai VITA-LEA.
💦Setiap tablet mengandungi 30 nutrisi harian lengkap yang diekstrak daripada sayuran dan buah, 12 vitamin dan 7 mineral sepertimana disarankan oleh RDA.
💦Diformulasikan secara komprehensif dan sangat seimbang.

💊Tablet VITA-LEA disaluti dengan serbuk SPIRULINA.

💦Dihasilkan dengan kaedah yang terkini dan teknologi eksplosif yang kompleks iaitu EXPLO-TAB.
💦Merupakan tablet multi-vitamin yang paling pantas di dunia terlarut dalam air dan juga tubuh manusia.
💦Mineral yang terkandung di dalamnya mudah berintegrasi dengan protin untuk penyerapan yang pantas oleh usus kecil.

💊The best multi-vitamin

💦Vita-lea telah dipilih oleh Center for Science di Amerika Syarikat sebagai THE BESY MULTI-VITAMIN di dalam Public Interest pada tahun 2000.
💦Berdasarkan ujian klinikal membuktikan dengan pengambilan Vita-lea selama setahun boleh mengurangkan risiko jatuh sakit sebanyak 65%.
💦Menjalani lebih 340 ujian kawalan mutu untuk memastikan kutulenan dan potensi produk dan disokinf oleh 7 kajian klinikal.





Promo! Promo! Promo!

Jangan lupa promosi bulan ini! Jom terjah di sini --》http://bit.ly/1HHQtpu

Sabtu, 7 Februari 2015

Resepi Bawal masak berempah

Salam & Selamat sejahtera..

Haaa kali ni fatin nak share resepi lagi. Gian nak share resepi pulak ye.. haha

Ok ni last week call mami tanya dia masak apa then dia cakap ikan masak berempah! Ting!! Idea datang nak mengkopi jugak sebab dah xde idea nak masak apa ikan bawal dalam peti ais. Hehe.

So semalam buat la bila incik somi beli bawal lagi. So cekidauttt

Bahan-bahan :-

Ikan bawal *ikan lain tak sure apa yang best hehe*
Garam & kunyit *kalau nak goreng dulu*
Bawang merah - dikisar
Bawang putih - dikisar
Cili giling/kisar
Rempah ikan
Cuka
Gula
Garam
Bawang besar - potong 4 jangan kasi putus
Cili merah atau hijau

Cara-cara :-

1. Goreng ikan dahulu dan ketepikan
2. Tumis bahan kisar dan cili sehingga naik bau
3. Masukkan rempah yang diletakkan sedikit air dan masak sehingga rempah dan bahan kisar betul-betul masak
4. Tambah cuka dan kalau kering boleh tambah air sikit. Jangan terlalu cair dan jangan terlalu pekat. Sedang-sedang aje hehe
5. Tambah garam,gula dan bawang besar
6. Masukkan ikan dan biar mereneh sekejap untuk sebati dengan kuah.
7. Hias dengan cili merah atau hijau
Siapppp untuk dihidang

Saya punya agak pekat sebab terlebih bawang pastu malas tambah air dah haha. Cili pun segan je nak kembang ekeke

[caption id="" align="aligncenter" width="500" caption="Ikan bawal berempah"]image[/caption]



Selamat mencuba hokay

Khamis, 5 Februari 2015

Resepi dan Tips Masak Sambal Tumis Power

Salam & Selamat Sejahtera.

Ok kali ni nak share lagi satu tips dan resepi hehe. Resepi aje pulak kan ekeke.

Ok ni saya dapat tips dan belajar style mak mertua. Maklumle dah setahun lebih jadik co-chef haha.

Saya share dulu ye resepinya. Resepi ni boleh buat sambal bilis atau sambal udang petai.. goreng telur bersambal pun ok.. ayam sambal boleh tapi ada additional bahan. So ni fokus sambal bilis/udang dulu la ye.

Bahan-bahan :-

Bilis atau udang *Digoreng dahulu

Bawang merah dikisar
Cili giling dikisar
Air asam jawa
Garam & Gula
Petai kalau nak letak

Hiasan
Bawang besar potong bulat
Lada merah & hijau *kalau bilis tak letak pun

Cara-cara :-

1. Panaskan minyak dan tumis bawang kisar dan cili giling. Masukkan gula dan masak sehingga naik bau. Jangan lupa kacau.
2. Bila dah naik bau dan masak, masukkan air asam jawa.
3. Masuk petai dan masak sehingga lembut
4. Masukkan bilis atau udang dan kacau sebati. Tambah garam.
5. Masukkan bawang dan lada merah dan hijau. Kacau rata dan siapppp!

TIPS MASAK SAMBAL

Ok ni tips yang saya belajar dari mak mertua. Ada dua tips bila nak masak sambal.

1. Untuk dapatkan warna sambal tu merah tengok langkah 1. Terus masukkan gula masa tumis bawang dan cili. Haaa
2. Takde guna bawang putih! Yang ni ai is lupa sebabnye hehe.

Ok yang ni saya korek balik tips dari Azlita Masam Manis.

1. Pilih cili kering yang merah sahaja
2. Gunakan bawang merah bukan bawang besar
3. Gunakan minyak yang banyak dan mesti lama
4. Gula mesti banyak!

Alamakk takdak gambar la pulak hehe. Ada kot tapi malas nak korek gallery hehe. Kita gugel jao kasi terliuq naa hehe.

[caption id="" align="aligncenter" width="243" caption="Sumber : incik Gugel"]image[/caption]

[caption id="" align="aligncenter" width="259" caption="Sumber : Incik Gugel"]image[/caption]

Selamat mencuba!

Selasa, 3 Februari 2015

Resepi Ayam Bakar Sempoi

Salam.

Lama tak menyelit resepi di sini ye.. hehe.
Ok just nak share resepi.Ayam Bakar Sempoi. Haha sebab tak tau nama best apa dan cara-cara main hentam je so sempoi dah la kan hehe

Cekidauttt






Bahan-bahan :-

Ayam
Kentang - potong wedges
Sayur - Brokoli/Tomato/Carot etc *ikut suka

Bahan perapan :-
Cajun spice/mix spices
Lada hitah -dikisar
Garam

Cara-cara :-

1. Panaskan oven 150°C. Nak guna magic pan pun boleh.
2. Perap ayam dengan bahan perapan. Ok ni agak-agak je ye takde sukatan haha. Dah macam aunty aini ajar gordon ramsay kan hehe
3. Bakar selama 1jam atau sehingga masak. Letak sekali kentang/carot/tomato/brokoli. Make sure sayur yg cepat masak angkat bila dah nampak masak macam brokoli & tomato. Takpun steam je sekejap sayur2 ni.
4. Siapppp

Haaa kan sempoi ja tu hehe.

Selamat mencuba!

Isnin, 2 Februari 2015

Fabulous Feb Promo!

Salam semua.

Dah Febuari kan? Ok so this month ada 4 item promo! Ada yang BELI 6 PERCUMA 1, TWIN PACK LESS 5% & BELI 3 PERCUMA 1.






Item-item tersebut adalah seperti berikut :-

VITA-LEA
--》Refer link : http://bit.ly/169o4XY

OSTEMATRIX
--》Refer link : http://bit.ly/1z3QFd5

VITA-LEA KIDS
--》Refer link : http://bit.ly/1EYvJom

ADV JOINT HEALTH TABLET (AJHT)
--》Refer link : http://bit.ly/1wTQWtn

BELI 6 PERCUMA 1 & TWIN PACK

VITA-LEA
Beli 6 + 1 -》Harga Runcit : RM 532.50 (JIMAT RM88.75)
Twin Pack -》 Harga Runcit : RM 168.70

OSTEMATRIX
Beli 6 + 1 -》Harga Runcit : RM 366 (JIMAT RM61)
Twin Pack -》 Harga Runcit : RM 115.90

BELI 3 PERCUMA 1

VITA-LEA KIDS
Beli 3 + 1 -》Harga Runcit : RM 333 (JIMAT RM84)

AJHT
Beli 3 + 1 -》Harga Runcit : RM 372 (JIMAT RM93)

Rabu, 21 Januari 2015

Tips | Elak buasir ketika hamil

Apa itu buasir?

[caption id="" align="aligncenter" width="500" caption="Sumber : Wiki"]image[/caption]



Buasir (piles) ialah sejenis urat simpul (vena varikos) yang berlaku di bahagian dubur, dan ia boleh menyebabkan kesakitan. Terdapat beberapa salur darah lembut di dalam salur dubur. Salur dubur ialah tiub pendek yang menghubungkan rektum dengan dubur (anus). Ia membantu anda mengeluarkan najis dengan cara merembeskan mukus semasa anda membuang air besar.

Salur darah di dalam salur dubur ini boleh membengkak dan terkeluar semasa atau selepas anda membuang air besar. Anda mungkin boleh merasanya sebagai benjolan kecil dan lembut di dalam atau di sekeliling dubur anda.

Simptom-simptom lain yang boleh dikesan adalah:

✒ Darah merah terang selepas anda membuang air.
✒ Gatal di sekeliling dubur.

Mengapakah wanita hamil mengalami buasir?

Semasa anda hamil, jumlah darah dalam badan anda bertambah. Pada masa yang sama, tahap hormon progesteron yang tinggi mengendurkan dinding salur-salur darah.

Salur-salur darah di bawah uterus (rahim) anda pula lebih berkemungkinan untuk membengkak dan meregang akibat tekanan yang diterima daripada berat bayi anda yang sedang membesar. Inilah sebabnya mengapa anda lebih berkemungkinan mengalami buasir dan urat simpul apabila anda hamil. Sembelit, satu lagi masalah berkaitan kehamilan, juga boleh menyebabkan buasir.

Anda juga mungkin mendapat buasir apabila bersalin, iaitu semasa anda meneran untuk mengeluarkan bayi. Dianggarkan seorang dalam lima orang ibu mendapat buasir sehari selepas melahirkan. Biasanya buasir akan surut beberapa minggu selepas anda bersalin.

Buasir adalah perkara biasa semasa hamil. Jika anda pernah mengalaminya sebelum hamil, anda mungkin akan mengalaminya lagi. Ramai juga wanita yang mendapat buasir untuk kali pertama semasa mereka hamil. Dianggarkan kira-kira seorang daripada 10 wanita mendapat buasir dalam trimester ketiga.

Walaupun buasir adalah penyebab biasa pendarahan, apa sahaja pendarahan yang berlaku di bahagian dubur perlu diperiksa oleh doktor.

Jenis-jenis buasir

Buasir dalaman

Lazimnya, buasir ini tidak terasa sakit dan gatal kerana ia terletak jauh ke dalam rektum. Buasir dalaman tidak merbahaya tetapi meneran dan gangguan dari laluan najis semasa membuang air besar boleh mencederakan permukaan buasir yang getas dan menyebabkannya berdarah. Anda akan terlihat titisan darah yang berwarna merah cerah pada kertas tisu atau di mangkuk tandas. Jika keadaan ini berlaku anda perlu mendapat bantuan perubatan, kerana darah tersebut mungkin datang dari sumber lain seperti ketumbuhan atau kanser kolorektum.

Buasir luaran

Buasir jenis inilah yang selalu kita dengar mengakibatkan gejala-gejala seperti sakit, pedih dan gatal di dubur. Jika buasir ini tersepit (bekalan darah akan terputus), bekuan darah akan terjadi di dalamnya menyebabkan ia terasa amat sakit. Gejala-gejala beginilah yang menyebabkan buasir jenis ini memerlukan perhatian dan rawatan perubatan. Apabila sahaja salur darah vena rektum teregang atau memberi dan terjadinya buasir adalah sukar untuk ia dibuang atau ditanggalkan sepenuhnya. Buasir ini akan berulang kembali walaupun dengan tekanan atau bebanan yang lebih ringan berbanding dengan yang dahulunya.

Bagaimana cara mengelakkan buasir?

Buasir adalah perkara biasa dalam kehamilan, ia boleh dielakkan. Cara terbaik ialah dengan memastikan anda tidak sembelit, supaya apabila anda membuang air besar, ia berjalan lancar dan mudah.

Tip-tip berikut akan membantu anda:

✒ Makan makanan yang berserat tinggi termasuk roti dan pasta bijirin penuh, nasi beras perang dan banyak buah-buahan dan sayur-sayuran.
✒ Minum di antara enam dan lapan gelas air sehari supaya anda tidak ternyahhidrat.
✒ Cuba bersenam dengan kerap walaupun anda hanya mempunyai masa dan tenaga yang cukup sekadar untuk berjalan.
✒ Pergi ke tandas sebaik sahaja anda terasa hendak membuang air. Jika anda tunggu, najis anda akan jadi keras dan kering.
✒ Cuba naikkan kaki ke atas bangku semasa anda membuang air besar. Ini boleh membantu meluaskan ruang untuk najis keluar.
✒ Jika anda masih sembelit selepas mencuba tip-tip di atas, anda boleh minta pakar obstetrik anda untuk mempriskripsikan julap yang selamat diambil semasa hamil.
✒ Membuat senaman lantai pelvis setiap hari boleh membantu mengelakkan buasir daripada berlaku. Senaman ini meningkatkan peredaran darah di sekitar kawasan dubur dan menguatkan otot-otot dalam faraj dan perineum (bahagian di antara faraj dan dubur). Senaman tersebut juga boleh membantu semasa proses bersalin dan mempercepatkan proses pemulihan selepas bersalin.

Bagaimanakah saya boleh merawat buasir?

✒ Mandi air panas untuk mengurangkan kegatalan dan sakit.
✒ Elakkan dari menggaru tempat yang gatal kerana ini hanya akan membuatkannya lebih teruk.
✒ Gunakan tekanan sejuk seperti pek ais untuk melegakan kesakitan di sekitar dubur dan mengurangkan bengkak.
✒ Bersihkan tempat yang terjejas dengan lembut dan menyeluruh selepas anda membuang air besar.
✒ Selepas mencuci, lap dengan tuala lembut atau tisu tandas yang lembut untuk mengeringkannya.
✒ Gunakan tisu tandas putih yang tidak mempunyai bau.
✒ Cuba tolak masuk buasir yang terkeluar itu secara perlahan-lahan menggunakan jari yang bersih apabila anda mandi.

Anda juga boleh minta doktor anda mempriskripsikan ubat sapu yang lembut atau ubat jenis supositori (yang perlu dimasukkan ke dalam dubur) untuk melegakan kesakitan.

Dalam kebanyakan kes, buasir akan kecut atau hilang dengan sendiri apabila badan anda sembuh selepas melahirkan bayi.

[Sumber : BabyCenter, wiki]

▪□▪□▪□▪□▪□▪□▪□▪□▪□▪□▪□▪□▪□▪□▪

Namun, anda boleh mencuba kaedah semulajadi iaitu mengambil makanan tambahan/vitamin yang membantu mengelakkan sembelit, membantu memulihkan luka dan menguatkan otot dibahagian tersebut.

Produk-produk SHAKLEE yang dapat membantu adalah seperti berikut :-

OSTEMATRIX --》Berfungsi melancarkan pembuangan air besar serta mengurangkan sembelit yang boleh memudaratkan lagi luka dibahagian dubur.

OMEGA GUARD --》 Baik untuk sendi dan otot. Omega membantu untuk mengecutkan otot yang bengkak kerana pesakit buasir akan mengalami kesakitan yang teruk ketika proses pembuangan akibat daripada tekanan otot dubur ke atas bengkak tersebut.

ZINC COMPLEX --》Berfungsi menyembuhkan luka. Oleh itu, disarankan mengambil ZINC apabila tahap buasir adalah terum seperti darah keluar bersama najis ketika proses membuang. Ini mengakibatkan rasa sakit yang sangat perit dan boleh mengakibatkan buasir menjadi lebih teruk. Zinc ini akan menyembuh luka di bahagia dalam dubur.


[caption id="" align="alignnone" width="500" caption="Set Buasir"]image[/caption]



Amat penting merawat BUASIR ketika hamil terutamanya kerana banyak risiko yang tidak diingini berlaku terutamanya ketika selepas bersalin walaupun buasir mungkin hilang selepas bersalin.

4 FAKTA HEBAT VIVIX YANG PERLU ANDA TAHU!

4 FAKTA HEBAT VIVIX YANG PERLU ANDA TAHU!
=============================================






✒ 4 CARA VIVIX BERTINDAK iaitu :-

✔ Membaiki dan melindungi DNA
✔ Pengawalan genetik menjadi positif
✔ Meningkatkan tenaga diperingkat sel
✔ Melambatkan penghasilan AGE protein

✒ 4 RAMUAN HEBAT VIVIX iaitu :-

✔ Muscadine Grape : Anggur hebat ini adalah satu-satunya anggur di alam semulajadi yang mempunyai lebih dari satu krosom, yang mana saintis percaya ianya dapat mengukuhkan profil polyphenolnya dan berpotensi untuk memanfaatkan kesihatan. Anggur ini adalah berbeza dengan anggur biasa.

✔ Purple Carrot : Sumber terbaik Vitamin A dan mengandungi phtokimia termasuk caretenoids, phenolics, polyacetylenes, isocoumarins dan sesquiterpenes. Ianya juga mengandungi anthocyanins yang merupakan sumber antioksidan yang tinggi.

✔ Elderberry (Sambucus Nigra) : Satu daripada manfaat Elderberry ini adalah keberkesanannya dalam mengubati simpton flu, terutama sekali influanza B. Ia juga mengandungi flavanoids yang mempunyai ciri antioksidan yang kuat maka dengan itu ianya mampu mengukuhkan sistem imunasi badan kita.

✔ Polygonum Cuspidatum : Juga dikenali sebaga Knotweed Jepun adalah tumbuhan perenial yang besar berasal dari Asia, yang banyak ditemui di Amerika Utara dan Eropah. Ianya adalah sumber komersial resveratrol yang juga terdapat dalam ekstrak anggur merah dan juga biji anggur merah.

✒ 4 PERBEZAAN SHAKLEE

✔ KANDUNGAN UTAMA : Mengandungi Resveratrol yang mana tinggi & adalah cecair pekat (concentrated liquid) dan ianya bukan jus.

✔ PENERBITAN HASIL KAJIAN & PATEN : Menjalani hasil kajian sebanyak 2,340 hasil penerbitan dan telah dipatenkan.

✔ ASLI & SEMULAJADI : Vivix terbukti semulajadi dan tidak mengandungi bahan tambahan lain.

✔ NILAI ORAC (Oxygen radical absorbance capacity ) : ORAC adalah kaedah bagi mengukur kadar antioksidan di dalam sesuatu bahan. Vivix menduduki tempat teratas dengan nilai ORAC 5,048 berbanding yang lain dimana nilai ORAC jauh lebih rendah.

Lebih lanjut : VIVIX

Selasa, 20 Januari 2015

Penjagaan Diri & Kecantikan | Shaklee NutriWhite, Enfuselle, ProSante & Herbal Blend

Bismillah.

Sistem penjagaan diri dan kecantikan Shaklee bukan sahaja terdiri daripada maknanan tambahan malahan penjagaan luaran. Terdapat 3 jenis penjagaan luaran yang disediakan iaitu NutriWhite, Enfuselle, ProSante dan Herbal Blend.


NutriWhite dan Enfuselle adalah untuk penjagaan muka manakala ProSante adalah untuk penjagaan rambut serta untuk penjagaan harian adalah Herbal Blend.


NUTRIWHITE


NutriWhite dibangunkan oleh para saintis dan pakar penjagaan kulit di Jepun dan Amerika Syarikat dengan memilih campuran nutrien daripada 16 buah negara yang berlainan secara teliti. Kombinasi nutrien unik dengan paten tertunda ini digelar WhiteN-16 ekslusif untuk Shaklee.


Formula botani ini diperkaya dengan Vitamin C aktif serta deriavatif akar manis, yang diproses lebih daripada satu langkah bagi menekankan kecerahan kulit, membantu melicinkan permukaan kulit juga lebih segar dan bersinar. Kombinasi produk NutriWHite yang bertindak dengan 5 cara berbeza dapat memutihkan kulit dengan lebih cepat dan berkesan. Ianya satu penemuan terbaru dalam inovas penjagaan kulit dengan lebih cepat dan berkesan serta sangat tulen.


nw


Set NutriWhite terdiri daripada :-


✐ Daily Defense Whitening Essence (14583)
✐ Gentle Action Make-Up Remover (14580)
✐ Gentle Deep Foaming Cleanser (14581)
✐ Overnight Renewal Whitening Cream (14585)
✐ Soothing Radiance Whitening Softener (14582)
✐ Spot Whitening Treatment (14586)
✐ Ultimate Protection Whitening Lotion SPF 15 (14584)


 ENFUSELLE

[caption id="attachment_4367" align="aligncenter" width="500"]Enfuselle Skincare Enfuselle Skincare[/caption]

Enfuselle pula terdiri daripada 2 jenis kulit iaitu kulit normal-oily dan normal-dry. Penyelidikan nutrisi yang dijalankan selama 50 tahun bagi menciptakan set penjagaan kulit termaju di pasaran. Asas utama Enfuselle Skincare adalah Vital Repair+ COmplex iaitu campuran sinergi tujuh nutrien antipengoksida yang dihasilakn secara ekslusif yang lebih hebat berbanding nutries secara berasingan.


Enfuselle Basic System Normal-Oily terdiri daripada :-


✐ Purifying Cleansing Gel (32554)
✐ Purifying Toner (32504)
✐ Balancing Moisturizer (32537)
✐ Eye Treatment (32540)


Enfuselle Basic System Normal-Dry terdiri daripada :-


✐ Hydrating Cleansing Lotion (32543)
✐ Hydrating Toner (32505)
✐ Hydrating Moisturizer (32544)
✐ Eye Treatment (32540)


PROSANTE




[caption id="attachment_4366" align="aligncenter" width="500"]an_prosante ProSante Hair Care[/caption]

 

ProSante Hair Care pula adalah khas untuk penjagaan rambut agar sihat dan menawan. Lelaki mahupun wanita mengalami kerosakan rambut disebabkan diet yang tidak sihat, kurang nutrisi, proses kimia seperti mewrna rambut, kerinting dan sebagainya serta gaya hidup yang stress.


Ujian klinikal menunjukkan sistem penjagaan rambut ProSante secara semulajadi dapat mengurangkan kehilangan rambut sewaktu disikat, meningkatkan ketebalan dan mengurangkan kerosakan untuk semua jenis rambut. Sistem ProSante tidak mengheringkan rambut malah membantu rambut mengekalkan kelembapan dan melawan kerosakan rambut. Hasil daripada penggunaan ProSante ini adalh rambut yang menawan, berseri, tampak dan rasa sihat.


ProSante HairCare terdiri daripada :-


✐ Revitalizing Shampoo (31690)
✐ Purifying Shampoo (31691)
✐ Lightweight Conditioner (31643)
✐ Replenishing Conditioner (31644)
✐ Nourishing Scalp Treatment (31642)


PENJAGAAN HARIAN


Herbal Blend® Multi-Purpose Cream (39078)





[caption id="attachment_4371" align="aligncenter" width="440"]hand-cream Herbal Blend[/caption]

Herbal Blend adalah krim yang melegakan dan diuji secara klinikal ini berkesan untuk melembutkan kulit anda, termasuk kulit yang kasar dan keras pada lutut, siku dan kaki. Dirumus daripada ekstrak tulen herba semula jadi yang sungguh menyegarkan termasuk sej, horse chestnut, yarrow dan rosemary yang menyamankan dengan kesejukan mentol dan tidak melekit.

Sabtu, 17 Januari 2015

#ShakleeEffect | 4 Kisah Hebat dari Pengguna VIVIX

Bismillah..


Semakin ramai ibu dan ayah tersayang kini merasai kesan yang baik daripada pengambilan supplement shaklee. Sangat bertuah ibu dan ayah apabila dihadiahkan dengan supplement ini. Siapa yang tak nak tengok ibu dan ayah sihat kan?Antara Supplement yang mendapat perhatian anak-anak untuk si ibu dan ayah tak lain tak bukan ialah VIVIX! Ini kerana vivix adalah supplement berbentuk cecair dan untuk kesihatan yang menyeluruh.


Jom kita baca 4 KISAH HEBAT dari Pengguna VIVIX!




[caption id="attachment_4337" align="aligncenter" width="500"]AN_vivix01 Rahsia Ayah Cergs[/caption]

Rahsia Ayah Saya Cergas!!!


Dlu ayah antara yang paling susah nk telan ubat ke supplement lg la jauh


2 tahun lepas Ayah tekad berhenti merokok secara mendadak!!!


Lepas tu perubahan drastik pada diri Ayah!! Jadi kurus sgt cekung, craving untuk mende manis2x aja..dan ngantuk penat lemah semua ada


Ibu dan adik dah bersuara risau..suruh pi cek hosp
mmg mencabar juga


Sy pun amik alternatif untuk paksa ayah makan Vivix, Vitalea dan tambah Oste serta GLA...kongsi mkn dgn Ibu!!
Ibu smpi kne suap ayah setiap malam nk make sure ayah konsisten!


Sy bgtau konsisten br rasa impak! dan alhamdulillah, masuk tahun kedua dh ayah dan ibu konsisten dan mendapat #shakleeeffect nya!!


Ayah mmg kerja kuat..kehulu kehilir programnya..alhamdulillah, ikhtiar dgn Shaklee..Allah bg kesihatan Ayah kembali cergas!!


Alhamdulillah, syukur sgt dapat share manfaat Shaklee buat kedua orang tua ku!!!


Moga ayah ibu dan adik serta seluruh keluarga saya dan isteri sy sihat walfiat ikhtiar dgn Shaklee!!




[caption id="attachment_4338" align="aligncenter" width="500"]AN_vivix02 Antioksidan Semulajadi[/caption]

Tumor hilang selepas 2 minggu berVivix


Alhamdulillah.ikhtiar dgn Vivix
Sembuh dgn izinNya




[caption id="attachment_4339" align="aligncenter" width="500"]AN_vivix03 Supplement untuk ibu[/caption]

Untuk Ibu tersayang


Disaat mereka semakin dimamah usia


Disaat mereka mempunyai batasan kudrat


Marilah kt sama3x berbakti dan beri ikhtiar buat mereka melalui supplement


Vivix antara favourite supplement untuk orang tua kt!!!


InshaaAllah; masih ada masa untuk kt berbakti selagi mereka masih ada


Semuanya dgn izin Yang Maha Esa




[caption id="attachment_4340" align="aligncenter" width="500"]AN_vivix04 Supplement untuk Ibu[/caption]

Alhamdulillah, melihat Ibu kuat sekarang amat membahagiakan..usia semakin tua, keringat masih diperlukan dan Kesihatan harus diutamakan!


Ibu sebelum ni susah sgt nk makan ubat apatah lagi supplement!


Ku paksa juga bg Vivix dan Osteo untuk ibu rasai sendiri khasiat dan manfaatnya! Kt perlu ikhtiar untuk kekal sihat dan cergas!Apatah lagi ikhtiar itu untuk ibu kt


Sebelum mengenali Shaklee, ibu susah nk duduk dan naik tangga penat badan dan lelah!


Alhamdulillah, selepas consume Shaklee; Nutriferon, GLA, Collagen, Advanced Joint Health serta favourite skang OSTEOMATRIX dan VIVIX


Ibu boleh stay cergas lebih lama dan lebih sihat! Alhamdulillah


Dan tanpa disangka, Ibuku juga turut meluahkan kisah #shakleeeffect nya


Sayang Ibu! Moga Allah swt memelihara kesihatan Ibu


credit : YES ") We got #S'Effect

Khamis, 15 Januari 2015

Jan 2015 Promo | Vivix, Alfafa Complex & Vita-Lea for Children

Bismillah.

Promosi dari Shaklee pada bulan ini adalah seperti di bawah:-

[caption id="attachment_4345" align="aligncenter" width="500"]AN_IMG_21283495373064 Buy 6 Free 1 VIVIX & Alfafa Complex (S & L)[/caption]

 

[caption id="attachment_4346" align="aligncenter" width="500"]AN_IMG_21290446578568 Buy 2 --> Less 5% VIVIX & ALFAFA (S & L)[/caption]

 

 

[caption id="attachment_4344" align="aligncenter" width="500"]AN_IMG_21267347366598 BUY 3 FREE 1 VITA-LEA FOR CHILDREN[/caption]

 

✐ PM untuk ORDER/INFO lanjut : https://www.facebook.com/messages/vitamin2uarinajmeebangidannilai
✌ LIKE facebook kami : https://www.facebook.com/vitamin2uarinajmeebangidannilai
↻ Layari BLOG kami untuk INFO berkenaan produk : www.arinajmee.com
☏ Call/SMS/Watsapp : 0123956467
✍ Email : hello@arinajmee.com
# Instagram : bareeqa_solution
➲ Pos Laju : Seluruh Malaysia/Sabah/Sarawak
☞ COD : Bangi/Putrajaya/Nilai/Pajam dan sekitar
® SID : #889133

14 Jan | Selamat Ulang Tahun Sayang

Salam..

14 Januari tarikh istimewa buat sang suami. Hehe.
Selamat ulang tahun sayang - 1st dedikasi untuk beliau tahun 2009 haha.

Alhamdulillah dah bertambah usia dan kita dah sama series. 30's! Hehe. Benda yang paling kritikal tiap kali birthday ialah pikir nak bagi hadiah apa. Ikutkan incik somi takde pun takpe tapi yelaa wife mana duk diam kan? Nak beli wallet dia baru je beli..nak beli perfume pun dah mintak atai belikan kat uk tu.. apa lagi? Baju? Bab ni kena bawak dia dan kalo bawak dia komfem dia cakap tak payah. Kena terus je beli! Teringat la dia duk mencari selipar harian sebab crocs dia yang dah bertahun tu dah haus kat tapak. Punya la lama kan haha.

So mula mintak adik @ esah carikan sebab tengok kat website macam takde yang menarik. Teringat yang kat giant nilai tu bahagian luar ada kedai clarks, timberland etc. So 2 hari sebelum p la tengok. Dugaan nak buat sepraisss haha. Dah sampai sana incik somi call bitau dia kat rumah sebab balik cari barang dia kakaka. Masa tu bawak AafiyaNajya. Balik tu dia bercerita kat papa pasal hadiah. Haaa sudah!

Esoknya pergi lagi tapi sebelum amek AafiyaNajya kat skool. Malas bawak dia kang bocor rahsia hehe. Problem hari ke 2. Kunci rumah tertinggal dalam kete! Call incik somi bitau soh balik hantar kunci sebab nak keluar. Naseb ada kunci spare haha. Hadoii! Hadiah setel!

Malam incik somi main futsal kat taman rumah ni. So amek peluang buat kad. Haha pening layan 2 ANS nak buat macam-macam nih!

image

image

image

Setel buat kad AafiyaNajya konon-konon nak tunggu papa. 5minit tunggu dah tdo haha.
Bangun subuh dia pun bangun nak bagi kat papa.

image

Kebetulan 14.1 memang negeri sembilan cuti. So petang keluar amek tupperware yang beli ngan kak nor di kota kemuning. Lepas tu incik somi ajak p jusco bukit tinggi klang. Haha tempat datinf dulu. Incik somi bitau AafiyaNajya "Dulu mama selalu ajak papa dating kat situ" aikkk??! Haha

G situ takde tempat best nak belanja incik somi makan. G black canyon je. Ajak p nandos taknak pulak.

image

Pastu p tengok wayang.. taken 3. Hoihhh kali ni AarifaNaura memang takleh control. Dia bising je keje haha. 1jam terakhir duk ajak keluar masuk. At last duk je luar takut orang marah haha. 15minit nak habes kot dia penat dan ngantuk. Selamatttt. Tidur sampai pagi! Haha.

image

Sekian citenya.. nak tepek screenshot fb ai sket..jangan maraaa ye.

image

Lebih-lebih kita dah wish depan-depan ye hehe.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Popular