Selasa, 18 November 2014

OMEGA 3 | Makanan Otak!

"Forget the fish and your brain might become forgetful".

[caption id="" align="aligncenter" width="225" caption="Brain"]image[/caption]

Kira-kira 8% daripada berat otak terdiri daripada asid lemak omega-3 yang membina kira-kira 100 bilion neurons. DHA & EPA memainkan pelbagai peranan penting dalam struktur dan fungsi neuron, melindungi daripada kerosakan oksidatif, keradangan, dan kemusnahan daripada masalah kronik yang lain.

Di dalam membran neuron omega-3 terdapat banyak protein dan molekul kompleks yang diperlukan untuk isyarat penghantaran dan penerimaan. Kajian menunjukkan bahawa asid lemak dalam sel-sel otak membantu menentukan sama ada sel saraf akan dilindungi daripada kecederaan atau keradangan, atau sama ada ia sebaliknya.

Omega-3 terkumpul di dalam otak manusia semasa perkembangan janin. Jumlah omega-3 DHA telah berkait rapat dengan kecerdasan dan prestasi kognitif di peringkat awal bayi dan kanak-kanak. Tetapi kandungan omega-3 di dalam membran sel otak yang terlibat iaitu di kawasan pemprosesan memori berkurangan disebabkan peningkatan usia dan dalam gangguan otak kronik tertentu.

Kekurangan Omega-3 pada perkembangan awal telah dikaitkan dengan kematangan otak yang lemah dan  'neurocognitive' yang tidak berfungsi. Ini meningkatkan risiko 'Attention-Deficit/Hyperactive Disorder (ADHD)' dan gangguan tingkah laku yang lain. Penurunan tahap DHA dan EPA boleh menyumbang kepada terlalu agresif, kebimbangan, kemurungan, skizofrenia, demensia dan pelbagai kesihatan mental yang lain.

Kajian menunjukkan bahawa fungsi otak berkurang apabila usia meningkat dapat dikurangkan dengan pengambilan Omega-3. Manakala, ADHD dan penyakit berkaitan juga boleh dicegah atau dikurangkan dengan memberi tambahan DHA kepada kanak-kanak dan bayi melalui penyusuan.

"People who get more omega-3s actually have bigger, more functional brains".


[caption id="" align="aligncenter" width="284" caption="Omega 3"]image[/caption]

APA YANG ANDA PERLU TAHU: Melambatkan Proses Penuaan Otak

✔ Lipid terdiri daripada sebahagian besar daripada otak. Lipid ini, asid lemak omega-3 adalah sangat penting.

✔ Omega-3 lemak berfungsi sebagai anti-penuaan pada struktur dan fungsi otak, meningkatkan memori untuk kesihatan mental dan mencegah penyakit Alzheimer.

✔ Membantu menyokong struktur sel otak, meningkatkan pengeluaran neurotransmitter penting dan mengurangkan oksidatif dan keradangan.

✔ Menunjukkan pengambilan 1,000-3,000 mg EPA dan 1,000-1,500 mg DHA telah menghasilkan peningkatan yang ketara dalam gejala kemurungan, agresif dan gangguan mental yang lain, dan juga perlindungan awal terhadap penurunan kognitif dan penyakit Alzheimer.

image

Shaklee membekalkan makanan untuk otak iaitu :-
1. Omega Guard - Menguatkan daya ingatan dan fungsi otak
2. Lecithin - Sebagai neurotransmitter iaitu penghantar memori ke setiap saraf untuk berhubung.

Maka, omega guard dan lecithin sangat bagus jika digabungkan untuk meningkatkan fungsi otak!

Sumber :
Info - webmd
Gambar - google

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

The bittersweet to remember..
Tq :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Popular