Isnin, 18 Ogos 2014

GLA, Menopaus dan Wanita...

[caption id="attachment_3732" align="aligncenter" width="552"]sumber : gugel sumber : gugel[/caption]

Menopaus adalah disebabkan oleh pengurangan jumlah hormon estrogen yang dihasilkan oleh ovari. Menopaus adalah masa peralihan dan berakhirnya waktu subur wanita. Penurunan atau ketiadaan estrogen memberi kesan perubahan kepada tahap tenaga, ingatan, kesihatan tulang, hormon, kencing dan kesihatan jantung.

GLA dapat membantu pengeluaran prostaglandin yang membantu mengawal keseimbangan hormon dan menyokong kesihatan menopous. Selain membantu meredakan simptom-simptom menopous seperti 'hot flash', kemurungan, insomnia dan ketidakhadaman.


Tambahan vitamin E pula dapat membantu mengekalkan keupayaan haba badan dan mengurangkan penguraian progesteron di dalam badan. Oleh itu ,ia boleh membantu untuk mengekalkan suhu badan yang sihat dan juga mempunyai manfaat kepada sistem kardiovaskular. Vitamin E juga penting untuk menjaga faraj yang sihat kerana tahap estrogen menurun cenderung untuk mengeringkan rembesan faraj.
[caption id="attachment_3733" align="aligncenter" width="300"]menopause, a new chapter in life! sumber : gugel menopause, a new chapter in life!
sumber : gugel[/caption]

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

The bittersweet to remember..
Tq :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Popular