Jumaat, 29 Ogos 2014

Testimonial |Bacaan Asid Uric Normal bagi Penderita Gout

salam..

Kali ni saya nak kongsikan sedikit cerita yang begitu bermakna buat seorang anak kerana usaha bagi mengurangkan kesakitan bagi ayahnya yang menderita dengan GOUT selama sudah 2o Tahun.

Inilah #ShakleEffect bagi Siera Haiyi. Jom baca..

===================================================================



Siera Haiyi feeling saya sayang ayah saya

KISAH BENAR
----------------------

[AYAHKU PENDERITA GOUT 20 TAHUN..…]

Kisah bermula ketika saya berumur 12 tahun.Ayah bawa saya ke Sunway Lagoon.Bukan main sukanya hati ni dapat berjimba-jimba disana bersama kakak saya.
Sedang bersukaria, tiba-tiba ayah mengerang kesakitan.katanya kakinya amat sakit.nak bangun pun tak boleh.ibu mula resah.saya apatah lagi.macam-macam yang terlintas di kepala waktu itu.

“Kenapa ayah tiba-tiba jadi begini?”
“Adakah ayah lumpuh?”

Astagfirullah…susahnya hati saya masa itu.Terbantut nak bersukaria.Hari yang gembira bertukar menjadi duka.Ayah ditolak dengan “wheel chair” ke kereta.Dan ibu terus memandu kereta menuju ke klinik berhampiran.Ayah diberi Pill Killer.

Sehingga kini umur saya 30 tahun.
Ayah masih makan pill killer setiap kali gout menyerang. .Dah jadi macam gula-gula.Goutnye kerap bertandang.Sekarang makin teruk.Bengkak-bengkak di tumit dan juga di tangan.Bukan bengkak biasa.Siap bernanah besar-besar pula tu.Naik seram saya tengok. Dalam hati…bilakah semua ini akan berakhir.
Saya simpati ayah jalan henjut-henjut.
Saya sedih ayah solat tidak dapat duduk dengan betul ketika tahyat awal mahupun akhir.
Saya nangis belakang pintu lihat ayah terbaring mengerang sakit atas katil ketika mana dia tak kuat untuk berjalan.
Hanya doa yang mampu saya panjatkan.Doa yang tanpa usaha.
Ustaz masa sekolah cakap…Doa tanpa usaha adalah SIA-SIA.tetapi ituje yang saya mampu.
Sedih.

1 hari..tergerak hati saya untuk berikan ayah OMEGA dan ALFAFA Shaklee.Saya ada terbaca yang Omega mampu mengurangkan radang sendi dan juga kesakitan.Manakala Alfafa mampu meneutralkan uric acid kepada alkali.wahh menarik!!teruja saya nak berikan kepada ayah saya.Saya beri pada ayah dan tulis besar-besar pada botol.tiba waktu makan,saya SMS ayah.
“Ayah dah makan OMEGA?”
“Dah makan ALAFA?”

Begitulah bersungguhnya saya inginkan ayah sihat. Ayah saya patuh dan konsisten menelan 2 supplemen ini.
Sambil saya tak henti-henti berdoa moga inilah usaha terbaik untuk ayah saya.

Hari yang cerah.Ayah baru pulang dari cek up di hospital. Wajahnya girang dan berseri.
Dihulurkan sehelai kertas kepada saya.

“Kertas apa ni?”
Masyallah!! terkejut saya lihat bacaan uric asid ayah saya berada di paras NORMAL!!!
Ya Allah..bergenang air mata saya.
“Dah 20 tahun…ayah tak pernah pun dapat bacaan uric asid NORMAL.Doktor pun terkejut.Bagus ye Shaklee “ kata ayah


Dah setahun ayah bersama Shaklee…saya asyik intai je kakinya.tiada lagi bengkak…tiada jalan hinjut-hinjut…tiada nanah besar-besar.

Alhamdulillah…Alhamdulillah…Alhamdulillah…
Hati anak mana yang tak gembira pabila ayah tersayang kembali ceria menjalankan kehidupan…

Terima kasih Allah…..

"..Why i love this amazing company....Not a ringgit was earned without somebody first helping somebody else become healthier, giving somebody an opportunity to have better life for their family, making planet a more sustainable place.."~CEO Shaklee Corporation

‪#‎Gout‬
‪#‎Shaklee‬

[caption id="attachment_3844" align="aligncenter" width="500"]keputusan Bacaan Asid Uric[/caption]

===================================================================


Gout memang teramat sensitif bagi yang pernah mengalaminya. Tersentuh kain sikittt je pun hanya Allah yang tahu betapa sakitnya. Berkait pulak bahagian sendi. Teramat sukar dan terbatas pergerakan. Yang pernah mengalaminya pasti mengetahinya.

Sedikit info boleh klik GOUT

Isnin, 25 Ogos 2014

Shaklee Home Office dah berpindah

Salam.

Shaklee dah berpindah ke Ofis baru pada 25.Ogos.2014. Exited kan HO baru. Lagi besar. Lagi best katanya. HO di Empire Mall tu cantik gak tapi agak kecik. Pengalaman ke HO di EMpire pada hari closing. haha. pengalaman sangat. Memang penuh! sesak. Dengan gendong AarifaNaura lagi.. dan paling terharu ada yang bagi no so tak yah tunggu lama. tenkiu sangat-sangat!

[caption id="attachment_3834" align="aligncenter" width="300"]10495834_723428497693276_8165464904017654170_o New Shaklee Home Office![/caption]

Ni gambar-gambar yang dikongsi di FB dan MSE whatsapps. Memang best! besar dan ekslusif! Jom layan gambar. Siap ada playground lagi. mak suka...

10531439_347513035417789_3742163646394327568_o

1076961_347513042084455_1470546749883916557_o

10471323_347513088751117_1899147935940804286_o

10470817_347513032084456_7730557645697309323_o

10557768_347513068751119_765396877068037615_o

Sabtu, 23 Ogos 2014

Kaitan METABOLISME dan KURUS

Apa itu metabolisme?

Metabolisme bermaksud perubahan atau transformasi iaitu dari segi fungsi tubuh ianya bermaksud perubahan jumlah tenaga atau kalori yang dibakar oleh tubuh bagi mengekalkan fungsi asas tubuh. Segala aktiviti termasuk proses pernafasan dan sistem badan memerlukan tenaga.

Metabolisme bagi setiap individu adalah berbeza dan bergantung kepada komposisi tubuh individu tersebut. KOmposisi tersebut adalah berdasarkan jumlah otot dan lemak di dalam badan kita. Tisu otot akan menukarkan tenaga atau kalori bagi mengekalkan fungsinya berbanding lemak.

Maka,

BANYAK TISU OTOT = TINGGI METABOLISME

berbanding,

BANYAK LEMAK = RENDAH METABOLISME

Perkara yang mempengaruhi Metabolisme adalah seperti berikut :-

  • Komposis badan -> Tinggi nilai berat OTOT = Tinggi METABOLSIME, JIka berat 2 individu sama



  • Genetik -> Tinggi dan langsing = Tinggi METABOLSIME, Ini kerana bergantung kepada struktur tulang dan bentuk badan berbeza



  • Umur -> UMUR meningkat = METABOLISME menurun, Keperluan kalori akan berkurangan apabila usia meningkat.


Tahukah Anda?

1 paun otot akan membakar 35 - 50 kalori

manakala,

1 paun lemak membakar hanya 5 hingga 10 kalori.


[caption id="attachment_3812" align="aligncenter" width="300"]otot vs lemak otot vs lemak[/caption]

Basal Metabolic Rate (BMR) atau kadar metabolisme asas juga bergantung kepada otot badan. Bagaimana cara mengira BMR?

BMR Lelaki = Kadar metabolisme asas individu (LELAKI) = (tinggi dalam cm x 6.25) + (berat dalam kg x 9.99) - (umur x 4.92) + 5

= (tinggi dalam cm x 6.25) + (berat dalam kg x 9.99) - (umur x 4.92) + 5

Contoh:

Jika seorang lelaki itu mempunyai ketinggian 178cm, berat 78.6kg dan umur adalah 37tahun, kadar metabolisme asas bagi dirinya adalah :

= (178 x 6.25) + (78.6 x 9.99) - (37 x 4.92) + 5
= 1112.5 + 785.214 - 182.04 + 5
= 1720.674 kalori/hari

Ini bermaksud lelaki itu memerlukan nilai minimum 1720.674 kalori dalam satu hari bagi kadar metabolisme asas.

BMR Wanita = (tinggi dalam cm x 6.25) + (berat dalam kg x 9.99) - (umur x 4.92) - 161

Contoh:

Jika seorang wanita itu mempunyai ketinggian 178cm, berat 78.6kg, dan umur adalah 33 tahun, kadar metabolisme asas bagi dirinya adalah :

= (178cm x 6.25) + 78.6 x 9.99) - (33 x 4.92) - 161
= 112.5 + 785.214 - 162.36 -161
= 1574.354 kalori/hari

Ini bermaksud wanita itu memerlukan nilai minimum 1574.354 kalori dalam satu hari bagi kadar metabolisme asas.

Itu pentingnya tahu pengambilan kalori seharian kerana jika kalori yang diambil melebihi dari BMR, maka kalori itu akan ditukarkan kepada lemak. Bila lemak bertambah maka berat juga bertambah!

Tips tingkatkan METABOLISME


  • Kerap makan - Makan kerap akan membuatkan sistem badan untuk terus berfungsi dimana akan meningkatkan metabolisme badan. Jika tidak makan, ianya hanya akan membuatkan kita makan banyak kerana lapar dan akan membuatkan fungsi badan menurun.



  • Senaman - Senaman membantu membakar kalori dan meningkatkan otot



  • Minum air secukupnya - Kurangnya air mengakibatkan metabolisme menurun. Kandungan badan utama juga adalah air!



  • Makanan pedas - Kandungan capsaicin dapat membantu membakar kalori



  • Teh hijau/oolong -> Mengandungi Polifenol yang membantu meningkatkan metabolisme badan.



  • Supplement -> Supplement DIet membantu memingkatkan kadar metabolisme badan, VITAMIN C dan KALSIUM juga dapat membantu dalam meningkatkan metabolisme. Kalsium dapat mempercepatkan metabolisme manakala vitamin C membantu tubuh dalam penyerapan mineral tersebut.


[Kelvin Zahri, Mathed.UTM]

 

JADI?

Bagaimana misi anda dalam mengurangkan berat badan? Adakah betul pengambilan kalori anda atau main hentam sajaa labuu..

[caption id="attachment_3810" align="aligncenter" width="300"]Diet YOYO - DIet tidak sihat Diet YOYO - DIet tidak sihat[/caption]

--> Itulah FUNGSI dan konsep setiap item dalam SHAPE-UP SET!
BAKAR -> Buang -> Bina!

[caption id="attachment_3811" align="aligncenter" width="300"]Bakar-Buang-BIna Bakar-Buang-BIna[/caption]

Jumaat, 22 Ogos 2014

#ThrowBack | Family Day @ Samsuria Resort Cherating

salam.

Baru kerajinan nak cite berfamily day di samsuria resort, cherating. Idea ni adalah dari adik ipar, jiha lepas ada team building dengan student-student Taylor College.


Semua planning dia, ale dan atai yang arrange. Diangkutnya semua barang2 nak masak ahaha. sebab asalnya dia call samsuria tanya kedai situ bukak tak sebab raya kan.. dorang cakap tutup. tu dia plan masak je semua. Ada BBQ, game, mandi laut, mandi pool macam2 lah. tapi banyaknya tak ikut jadual pun hahaha.


Kami bergerak dari ganu dalam pukul 10 lebih bawak nasi dagang untuk lunch kat sana. Dorang lak dari Bangi dalam kul 7 dah gerak. So dorang sampai awal dan bilik pun tak ready lagi. naseb dorang benti kat temerloh lama.. So takdela tunggu lama hehe




[caption id="attachment_3801" align="aligncenter" width="400"]IMG_20140821_133603 Menunggu penuh kelaparan haha[/caption]

Samsuria ni apartment. Rasanya ada gak yang menetap situ. Macam dorang sewakan kepada pekerja-pekerja oil & gas kot. so kitorang amek 3 apartment. 1 apartment yang besar.. dapur besar sikit. Yang besar ni adik2 yang tak kawen pun stay situ. 2 apartment lain 2 family setiap 1 apartment. So far best la sebab apartment yang kecik pun ada sedia dapur, peti ais, microwave, pinggan, cawan, sudu complete lah.

[caption id="attachment_3793" align="aligncenter" width="400"]Living hall Living hall[/caption]

[caption id="attachment_3794" align="aligncenter" width="400"]Dining area Dining area[/caption]

[caption id="attachment_3795" align="aligncenter" width="400"]Kitchen area Kitchen area[/caption]

[caption id="attachment_3796" align="aligncenter" width="400"]Master bedroom Master bedroom[/caption]

[caption id="attachment_3798" align="aligncenter" width="400"]Master Bedroom Master Bedroom[/caption]

[caption id="attachment_3799" align="aligncenter" width="400"]Master Bedroom Master Bedroom[/caption]

Ni je gambar yang sempat amek. Bilik satu lagi takde amek la segan tuan ada lam bilik haha. Bilik satu lagi ada 2 katil single. Kami share dengan Kak bilah. Malam anak-anak bang chik datang tido sekali dengan anak kak bilah kat living hall. Dorang dah siap2 bawak selimut toto bagai.


Gambar-gambar nak share pun agak kurang elok la nak di share haha. Ni sama entry lepas jela.




[caption id="attachment_3482" align="aligncenter" width="300"]Day 2 - Beach time! Day 2 - Beach time![/caption]

[caption id="attachment_3483" align="aligncenter" width="300"]Day 2 - Pool Time! Day 2 - Pool Time![/caption]

[caption id="attachment_3477" align="aligncenter" width="300"]family day di samsuria family day di samsuria[/caption]

Hari ahad, seawal subuh kitorang balik sebab nak elak jammed sedangkan tiada jem epal pon haha. Rugu aktiviti hari ahad ni.. hehe

ariNAjmee | Tale of SuperMom

Selasa, 19 Ogos 2014

Beraya, Diet dan Shaklee

salam dan selamat sejahtera..

Hari ni dah 23 Syawal. Mood beraya masih ada. Raya kan sebulan hehe. Macam biasa setiap hari atau hujung minggu pasti kita diundang rumah terbuka. Kita dihidangkan dengan pelbagai juadah yang best-best. Nafsu makan pun membuak-buak selepas sebulan kita berpuasa kan..? hehe

Baik- baik berat dah turun, bila raya berganda-gandal lak naik. No..no..no ye semua. Dah penat berat turun eloknya kita cuba sedaya upaya mengekalkannya.. ye dak? So, saya sarankan anda mencuba beberapa produk dari Shaklee untuk mengekalkan berat ideal anda iaitu seperti gambar di bawah.

[caption id="attachment_3774" align="aligncenter" width="500"]Diet Raya Phtocol-ST, Vivix, Alfafa Complex, Herb-lax, Lecithin Diet Raya
Phtocol-ST, Vivix, Alfafa Complex, Herb-lax, Lecithin[/caption]

Ok jom kita tengok faedah setiap satu item..

1. Phytocol-ST

[caption id="attachment_3777" align="aligncenter" width="500"]Phytocol-ST Phytocol-ST[/caption]

✒ Phytocol-ST adalah merupaka produk baru yang dilancarka pada National Conference yang lalu. Fungsi Phtocol-ST adalah Mencegah penyerapan KOLESTROL dan menurunkan KOLESTROL LDL (Kolestrol Jahat) secara semulajadi. Dapat membekalkan 2,000mg Fitosterol sehari di mana FITOSTEROL mempunyai struktur yang hampir sama dengan kolestrol dan bersaing untuk mendapatkan tapak penyerapan.

[caption id="attachment_3775" align="aligncenter" width="500"]perbezaan dengan fisosterol dan tanpa fitosterol perbezaan dengan fisosterol dan tanpa fitosterol[/caption]

✒ Fitosterol tumbuhan telah dibukti secara klinikal dalam lebih dari 80 kajian dapat MENURUNKAN KOLESTROL LDL SECARA SEMULAJADI.

✒ Gambar di bawah adalah Testimonial dari Mr Ethan Wang, Pengurus Besar Shaklee Malaysia yang menggunakan Phytocol-ST sebelum produk itu dilancarkan.

[caption id="attachment_3776" align="aligncenter" width="500"]testimonial Ethan Wang testimonial Ethan Wang[/caption]

2. Vivix

[caption id="attachment_3778" align="aligncenter" width="500"]vivix vivix[/caption]

✒ Vivix adalah tonic yang kaya dengan resveratrol dan polyphenols di mana ianya membantu diperingkat DNA iaitu:
a) Membaiki dan melindungi DNA
b) Pengawalan genetik menjadi postif
c) Meningkatkan tenaga diperingkat sel
d) Melambatkan penghasilan AGE protein

✒ Selain itu, pastinya vivix dapat memberi manfaat seperti :-
a) Mneingkatkan tenaga
b) Mengurangkan risiko penyakit kronik
c) Meningkatkan pertahanan badan
d) Kulit catik serta awet muda

3. Lecithin

[caption id="attachment_3779" align="aligncenter" width="500"]Lecithin pengemulsi lemak Lecithin pengemulsi lemak[/caption]

✒ Lecithin berfungsi sebagai penghalang AKUMULASI LEMAK & KOLESTROL TAK BAIK. Dapat memecahkan lemak badan dalam proses mengurangkan berat badan.

4. Alfafa Complex

[caption id="attachment_3780" align="aligncenter" width="500"]Alfafa Complex Alfafa Complex[/caption]

✒ Alfafa Complex pula adalah penyahtoksin badan serta dapat meneutralkan asid di dalam badan kerana alfafa adalah tumbuhan yang beralkali. Ini membuatkan badan berasa lebih bertenaga dan segar. Alfafa Complex kaya dengan 300 jenis vitamin dan mineral.

✒ Menyingkirkan lemak dan kolestrol – kajian klinikal terbukti bahawa penggunaan jangka panjang daripada alfalfa akan menhapuskan lemak, mengurangkan kolestrol, mencegah penyakit jantung, strok dan darah tinggi. Hanya Alfalfa sahaja mengandungi saponin, seperti span yang bertindak sebagai serat yang menyerap kolesterol.

5. Herb-lax

[caption id="attachment_3781" align="aligncenter" width="500"]Herb-lax Herb-lax[/caption]

✒ Dr Shaklee telah memperkenalkan Herb-Lax pada tahun 1917. Ia direka untuk tindakan pembersihan untuk membantu proses semula jadi badan. Herb-Lax adalah gabungan 9 herba, termasuk daun Senna, yang telah digunakan untuk lebih daripada 3,000 tahun sebagai julap semulajadi.

✒ Herba yang digunakan dalam Herb-Lax tidak berkaitan dengan julap kimia buatan yang dijual di mana2. Produk-produk julap buatan ni biasanya merengsakan tisu dengan cara menarik bendalir ke dalam usus untuk memaksanya mengeluarkan bahan-bahan dalam usus. Julap tiruan seperti ini boleh melemahkan organ-organ dan boleh menyebabkan kebergantungan terhadapnya, dehidrasi dan ketidakseimbangan elektrolit. Jadi, berhati-hati ya.

✒ Sebaliknya, Herb-Lax secara semulajadi merangsang pengecutan otot usus. Ini membolehkan penyingkiran sisa-sisa yang terperangkap dan memendekkan masa transit, dan mengelakkan penyerapan toksin. Herb-Lax boleh membantu meningkatkan pengaliran darah, mengurangkan bau badan, jerawat, melegakan sembelit, gas perut dan usus, dan menormalkan fungsi usus.

❀ Kebaikan Herb-Lax

✒ Pembersihan najis yang tersekat - meransang usus untuk percepatkan proses pembersihan secara lembut kepada najis yang tersekat atau tersimpan lama dalam tubuh kita

✒ Membantu masalah sembelit

✒ Tindakan pembersihannya yang lembut boleh mengembalikan semula proses semulajadi - mengempiskan perut

✒ Ia membantu dalam mengurangkan atau memberi kepejalan pada perut. Sesuai di ambil seperti biasa atau dicampur dalam air panas, sebaai minuman teh herba.

Isnin, 18 Ogos 2014

Kisahku | Sudah capai berat idaman

Assalamualaikum wbt & selamat sejahtera

Dah lama nak share testi sendiri sepenuhnya tapi asyik tak sempat. Gambar bawah ni perbezaan saya yang dulu dan sekarang. Ya Allah! Gerun tengok haha. Bila tunjuk kat incik somi gambar ni dia terus sentap "ingat sekarang dah gemuk.. tapi dulu lagi gemuk!" Hahaha mau pitam dibuatnya.

[caption id="attachment_3744" align="aligncenter" width="375"]beza takkkkk?? beza takkkkk??[/caption]

[caption id="attachment_3743" align="aligncenter" width="400"]ni gambar asal ni gambar asal[/caption]

Ni gambar masa september 2012, balik raya kat ganu. Gambar ni incik somi post kat fb dia dan ada kawan tanya pregnant ke? Huhh! Sentap mak ni haha. Naseb baik memang pregnant tapi baru je sebulan. Tak kan dah gedempol! Tu pun dah turun sebab diet sd** dan bulan puasa hehe.

Kisah ni ada saya ceritakan di entry kisahku dan kurus bersama shaklee . Boleh refer entry ni untuk detail.

[caption id="attachment_3745" align="aligncenter" width="299"]testing baju nikah :) testing baju nikah :)[/caption]

Gambar yang baju putih tu masa balik ganu bulan 6 ada kenduri sepupu. Saja try baju nikah. Masa ni berat dah 52kg. Lepas nikah memang tak pernah try sebab dah tak muat. Yela terus pregnant dan berat tak turun2 kan. Ekeke. Bila dapat pakai rasa walawehhhh dah muat baju ai beb! Terus whatsapp pic tu kat incik somi. Masa tu incik somi dah balik kl. Tinggal kami bertiga je sana. Kembang hidung jap haha. Ada up status pasal ni tapi tak berani nak share gambar ni. Even dah mintak izin incik somi nak share gambar tu dan dia izinkan tapi macam segan haha.

Bulan puasa lepas macam biasa sangat membantu! Turun sampai 50kg dan yabedabeduuuuu berat dah achiev yang ditarget! Tapi masalah problemnya semuaaaaa seluar baju longgar! Baju longgar xde la masalah besar haha tapi seluar! Seluar dulu size 30 komfem2 la melondeh dan terjerut kot bila pakai haha (ni size masa jadik miss G). Yang size 27 pun boleh terlodeh..ni pe citaaa... so masa last puasa makan je dabel dari biasa. So naik balik 1kg kehkehkeh.

Now dah lepas raya masih menten 51kg. Raya paham2 jelakan. Makan tak hengat donia. Sekarang pun open house pun tak hengat donia..

Sekarang pun open house pun tak hengat donia. Alhamdulillah berat masih 51kg.

[caption id="attachment_3742" align="aligncenter" width="450"]ni gambar semalam. baju tu beli dah lama 2011 @ 2012 kot tapi tak muat haha. seluar tu zaman b4 kawen baru boleh pakai balik ekeke ni gambar semalam.
baju tu beli dah lama 2011 @ 2012 kot tapi tak muat haha.
seluar tu zaman b4 kawen baru boleh pakai balik ekeke[/caption]

So apa rahsianya? Haaa takde rahsia2 dah pun. Semua dah tau kan? Saya amek ESP, OMEGA GUARD, LECITHIN DAN CINCH TEA-MIX je. Yang detox punya tak ambik sebab saya allergic Alfafa.

Saya takde jaga makan sangat sebab breastfeed. So makan je apa nak makan hehe. Senaman pun takde cuma buat kerja rumah la time saya berpeluh.

So tu jela kot sharing panjang berjela nih

Ingat kurus ingat saya ye

arinajmee

sms/whatsapp : 0123956467

email : hello@arinajmee.com

GLA, Menopaus dan Wanita...

[caption id="attachment_3732" align="aligncenter" width="552"]sumber : gugel sumber : gugel[/caption]

Menopaus adalah disebabkan oleh pengurangan jumlah hormon estrogen yang dihasilkan oleh ovari. Menopaus adalah masa peralihan dan berakhirnya waktu subur wanita. Penurunan atau ketiadaan estrogen memberi kesan perubahan kepada tahap tenaga, ingatan, kesihatan tulang, hormon, kencing dan kesihatan jantung.

GLA dapat membantu pengeluaran prostaglandin yang membantu mengawal keseimbangan hormon dan menyokong kesihatan menopous. Selain membantu meredakan simptom-simptom menopous seperti 'hot flash', kemurungan, insomnia dan ketidakhadaman.


Tambahan vitamin E pula dapat membantu mengekalkan keupayaan haba badan dan mengurangkan penguraian progesteron di dalam badan. Oleh itu ,ia boleh membantu untuk mengekalkan suhu badan yang sihat dan juga mempunyai manfaat kepada sistem kardiovaskular. Vitamin E juga penting untuk menjaga faraj yang sihat kerana tahap estrogen menurun cenderung untuk mengeringkan rembesan faraj.




[caption id="attachment_3733" align="aligncenter" width="300"]menopause, a new chapter in life! sumber : gugel menopause, a new chapter in life!
sumber : gugel[/caption]

Rabu, 13 Ogos 2014

Ahad, 10 Ogos 2014

Diet Shaklee dengan Shape-up Set

salam.

Haaa pesta makan dah beransur tamat tapi belom tamat sepenuhnya ye dak??
.
Segala makanan berlemak berkolestrol berminyak dan segala bagai dah selamat ditelan.
.
Komfem jarum @ angka dipenimbang dah berganjak ke kanan balik @ bertambah balik kan??
.
Apa lagi? Jom jalankan misi kembali langsing! Tak kan nak langsing time raya je.. biarla langsing sokmo
.
Nak try? Jom saya guide dengan SHAKLEE SHAPE-UP SET.
.
.

[caption id="attachment_3613" align="aligncenter" width="300"]shape-up set shape-up set[/caption]

SHAPE-UP SET

.

✔ Herb-lax : Menggalakkan TINDAKAN PEMBERSIHAN YANG LEMBUT bagi membantu proses semulajadi tubuh
.
✅ Lecithin : Menghalang AKUMULASI LEMAK & KOLESTROL TAK BAIK
.
✔ Cinch Shake : Meningkatkan KEHILANGAN LEMAK & menghalang KEHILANGAN METABOLISME serta MELINDUNGI METABOLISME
.
✅ Cinch Tea-mix : MENINGKATKAN METABOLISME & Penggalak tenaga
.
.
Harga Runcit : RM409
.
Nikmati PENJIMATAN dengan menjadi AHLI hanya dengan yuran RM65 seumur hidup.
.
.

[caption id="attachment_3616" align="aligncenter" width="300"]Diet Shaklee Diet Shaklee[/caption]

Konsep dalam kurangkan berat dan inci!
.
Keep muscle u have
.
Burn fat u dont need
.
Lose inches u dont want
.
.
Mau cuba jom saya guide cara yang betul!
Anda diet saya guide!
0123956467
www.arinajmee.com

Sabtu, 9 Ogos 2014

AidilFitri 2014 | Photoshoot

Salam.

Seperti sedia maklom. Photoshoot raya untuk family belah incik somi kitorang buat malam sebelum saya balik ganu.
Tema baju kahwin yan je haha.
Save budget!

Macam biasa candid acara ditunggu2. Haha
Kelakar sebab masing dengan gaya masing. Sporting!

Kita layan jela gegambar sikit

[caption id="attachment_3581" align="aligncenter" width="300"]D'Sanusi Clan D'Sanusi Clan[/caption]

[caption id="attachment_3582" align="aligncenter" width="300"]Hero-hero yang ada Hero-hero yang ada[/caption]

[caption id="attachment_3583" align="aligncenter" width="300"]Heroin teman berlesung kuali Heroin teman berlesung kuali[/caption]

[caption id="attachment_3585" align="aligncenter" width="300"]Mak tam dan anak2 buahnya Mak tam dan anak2 buahnya[/caption]

GLA COMPLEX vs EPO | Kepekatan GLA

Apakah Gamma Linolenik Asid (GLA)?

GLA (asid gamma-linolenik) adalah salah satu daripada dua jenis utama asid lemak perlu. Ini adalah "lemak baik" yang adalah perlu untuk kesihatan anda sebagai vitamin. Secara khusus, GLA adalah asid lemak omega-6.

GLA adalah bahan lemak yang ditemui dalam pelbagai minyak biji tumbuhan seperti minyak borage dan minyak evening primrose. Kebanyakan GLA digunakan sebagai ubat.

Sangat sedikit GLA terdapat dalam pemakanan seharian. Minyak Borage adalah sumber terkaya tambahan (17% hingga 25% GLA), diikuti oleh minyak anggur (15% hingga 20%) dan minyak evening primrose (7% hingga 10%). Borage dan evening primrose adalah sumber yang paling biasa digunakan.

[caption id="attachment_3589" align="alignnone" width="300"]GLA vs EPO GLA vs EPO[/caption]

Kadar kepekatan GLA yang lebih tinggi terbukti lebih baik untuk mengatasi masalah seperti Pre-Menstrual Syndrome PMS, athritis/sendi, masalah kulit seperti psoriasis, eczema, jerawat, etc.

Selain kandungan GLA, GLA COMPLEX juga terdiri daripada Vitamin E yang baik untuk kesihatan kulit.

Shaklee GLA Complex bukan hanya terdiri daripada GLA semata-mata tetapi hasil kombinasi dari minyak borage sebagai bahan utama yang mengandungi gamma-linolenic acid (GLA), asid linolenik (LA), minyak bunga matahari dan juga vitamin E.

Bagaimana Gamma Linolenik Asid (GLA) berfungsi?

GLA adalah asid lemak omega-6 yang tidak dapat dihasilkan oleh badan dan berfungsi dengan mengurangkan keradangan dan pertumbuhan sel.

[Webmd, health.dcs]

Kisahku Shaklee | Gla & hamil

Salam dan selamat sejahtera. Saya rasa tak pernah kot cerita pasal ni hehe. Bila promo GLA baru teringat kisah ni. Yela duk fokus kurus je kan ekeke. Tahun 2012, saya mencuba untuk hamil anak kedua. Tapi asyik gagal. Saya bertuah dan bersyukur kerana saya tak lama untuk TTC (Trying to conceive). Dalam 4-5 bulan kot. Walaupun 4-5 bulan je terseksa jugak tau. Tak tau la cane kawan2 TTC lain yang lagi lama. Sangat tabah kamu semua! Tiap2 bulan beli 2-3 pregnancy test. Lambat sehari je terus check, esoknya check lagi. Kadang pagi dah check malam check lagi haha. Sampaikan ika ofismate kat UKMPKA pun pening tengok gelagat saya haha. Teruja sangat nak baby time tu

Isnin, 4 Ogos 2014

GLA COMPLEX | Kandungan

[caption id="attachment_3471" align="aligncenter" width="300"]GLA Complex GLA Complex[/caption]

Kandungan GLA COMPLEX adalah terdiri daripada Minyak Borage, Minyak Bunga Matahari dan Vitamin E. Kombinasi minyak borage yang mengandungi asid gamma linolenik (GLA), asid linolenik (LA), minyak bunga matahari dan vitamin E adalah terbaik untuk KEWANITAAN!

Formulasi GLA COMPLEX SHAKLEE --> Vitamin E = 15IU, GLA dari minyak Borage = 90mg, Linoleic Acid dari Biji Bunga matahari & Minyak borage = 216mg

GLA adalah asid lemak omega-6 yang pertama kali diasingkan dari minyak benih Evening Primerose untuk dijadikan supplemen yang dinamakan Evening Primrose Oil (EPO.)

TAHUKAH ANDA?

  • Kandungan GLA dalam biji borage (Borage Seed Oil) adalah 2 KALI GANDA DARI EPO!

  • Borage juga 3 KALI LEBIH DARI EPO dari segi BIOAVAILABILITI

  • 3 KALI LEBIH BERKESAN berbanding EPO


GLA COMPLEX sangat sesuaai dari peringkat gadis, wanita dan warga tua!

Hormon stabil -> Kitaran Haid stabil
Hormon stabil -> kulit cantik
Hormon stabil -> Tiada senggugut
Hormon stabil -> Tiada PMS!
Hormon stabil -> Tiada masalah hamil

InShaAllah!

Raya dan Family day

Salam~

Dah 7 Syawal baru nak wish hehe.
Selamat Hari Raya Aidilfitri!
Maaf zahir dan batin

Tahun ni beraya di Ganu. Khamis dah gerak balik sebab takut jem jumaat tu.
Beraya kat sana sampai jumaat. Jumaat bergerak ke cheratin pulak untuk family day family incik somi.
family day sepatutnya sampai petang tadi baru balik tapi sebab risau jem maka kitorang balik awal lepas subuh.
Next entry la ye pasal family day kalo ada kerajinan hehe.
Entry kali ni lump sum je.

[caption id="attachment_3475" align="aligncenter" width="640"]Family potrait Family potrait[/caption]

Untuk belah incik somi photoshoot buat malam sebelum nak balik ganu. sebab lambat semua orang lupa haha.
tema raya pun baju recycle masa kenduri kawen yan dan nizam ekeke. save sket :p
Untuk belah ganu dorang follow warna baju kitorang haha. dedi ngan abg ngah je lain.

[caption id="attachment_3476" align="aligncenter" width="505"] Pagi raya di ganu[/caption]

Family day ni pun sebab anak buah, si farhan dah nak ke gontor, indonesia belajar kat sana dan kebetulan atai balik raya dan dan nak balik uk. so sempena semua ada maka terjadik la family day yang di ketuai oleh jiha :o)

[caption id="attachment_3477" align="aligncenter" width="500"]family day di samsuria family day di samsuria[/caption]

[caption id="attachment_3482" align="aligncenter" width="534"]Day 2 - Beach time! Day 2 - Beach time![/caption]

[caption id="attachment_3483" align="aligncenter" width="536"]Day 2 - Pool Time! Day 2 - Pool Time![/caption]

PROMO | GLA COMPLEX

salam dan selamat petang!

Sudah 3 hari di bulan Ogos dan pastinya yang ternanti-nanti apakah PROMOSI SHAKLEE untuk bulan Ogos :) Mungkin semua dah tau ye.. PROMOSI OGOS adalah GLA COMPLEX!

[caption id="attachment_3462" align="aligncenter" width="600"]Prmo Beli 6 Percuma 1 Prmo Beli 6 Percuma 1[/caption]

Kita baca dulu sedikit info mengenai GLA COMPLEX.

Minyak Borage, Minyak Bunga Matahari dan Vitamin E --> GLA Complex Shaklee merupakan kombinasi minyak borage yang mengandungi asid gamma linolenik (GLA), asid linolenik (LA), minyak bunga matahari dan vitamin E.

Menggalakkan rasa kelegaan semasa kitaran haid bulanan --> Biasanya, asid gamma linolenik digunakan secara tradisional bagi melegakan kesakitan semasa datang haid, sakit kepala, mengatur kitaran haid dan melegakan tanda-tanda putusnya haid.
Siapa yang perlukannya?


  • Wanita yang menghadapi PMS



  • Mereka yang menghadapi kencing manis



  • Mereka yang bimbang dengan berat badan berlebihan



  • Penghidap arthritis rheumatoid dan eczema



  • Period yang tidak teratur



  • Mereka yang mahu mencantikkan kulit



  • Membantu dalam menangani menopause.



  • Menguatkan kuku & rambut.



  • Mengandungi vitamin E untuk menguatkan dinding arteri.



  • Menguatkn immuniti badan.



  • Mempelahankn process penuaan.



  • Mengurangkn “blood clot” yang menyebabkan serangan jantung.



  • Mengawal kolesterol.



  • Bagus untuk saraf.


 

Alhamdulillah happy sangat bila ada promo GLA COMPLEX sebab balik raya kat ganu, mami baru cakap dia nak GLA sebab dah habis tapi tak bitau awal haha. so bila ada promo ni boleh borong untuk mami. Alhamdulillah rezeki mami ;) GLA dan wanita memang tak dapat dipisahkan. ye dak? Alaa kalau dulu biasa ambil EPO kan untuk stabilkan kitaran haid atau untuk masalah dalaman wanita. So, ni pun sama la.. GLA = EPO = WANITA!

GLA memang sangat berkait rapat dengan KESUBURAN. Sebab itu, bagi mereka yang sedang mencuba untuk hamil atau nak betulkan kitaran haid amat digalakkan megambil GLA ini. Selain itu, sangat sesuai untuk kulit - rawatan eczema dan kecantikan kulit. Sempena Promosi bulan Ogos - BELI 6 PERCUMA 1, maka jangan lepaskan peluang keemasan ini. Juga b0leh dapatkan 1 botol dengan harga istimewa!

Tenang GLA COMPLEX --> http://bit.ly/UJwhN3

Lebih lanjut :-

SMS/WHATSAPP --> 0123956467
EMAIL --> hello@arinajmee.com
COD --> Bangi/Kajang/Putrajaya/Nilai dan sekitar
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Popular