Jumaat, 13 Jun 2014

Testimonial | Kurangkan Asma dengan Omega Guard

Salam~

Saya nak share lagi berkenaan anak yang asma. Kesian kan tengok anak semput. Bila tidor nampak dada anak tercungap2 turun naik. Macam susah je nak nafas.
Ini memang pengalaman anak sulung sendiri yang memang kena asma dulu yang hampir setiap bulan kena amek neb kat emergency Azzahrah.

Jom baca kisah anak asma berikut.

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

Anak sulung saya, Qayyum Shaquille seawal usia 3 bulan dah warded kerana bronchitis. Puncanya pakej yang complete : selsema + batuk + demam. Minum susu sampai muntah & keluar kat hidung :( Seminggu berkampung di hospital. 3 bulan selepas tu kena nebulizer, wheezing...bernafas pun macam lekuk kat dada. Paed nasihatkan jaga makan, jangan bagi makanan berflavour + sejuk. Anak yang sulung ni saya pun tak pandai lagi bab2 homemade ni..Makan kat luar,anak pun makan yang segera..huhuhu... saya perasan Shaquille ni minum vitagen pun boleh sebabkan dia batuk & lelah.

Masa celebrate 1st birthday, diserang lelah lagi! Biasa la birthday party ada kek, candy, jelly, macam2 jajan goodies. Malam tu dia dah sesak2 nafas..lekuk dada bila bernafas. Kejar pulak ke klinik, nebulizer. tak silap saya 4@5 bulan selepas tu, lelah lagi! huuhu..kali ni warded lagi. Doktor sahkan lung infection & asma. Insuran baru beli pulak tu, tak cover asma sebab memang telah dideclare dia berpenyakit lelah! :(

Bermula la episod ulang alik klinik untuk nebulizer..inhaler memang dibekalkan, seretide & ventolin. Kesian tau bila tengok anak tercungap-cungap tak cukup nafas, semput. Bayangkan paling lama dia boleh bertahan tanpa pergi melawat klinik untuk nebulizer ialah 2 bulan je..boleh dikatakan setiap bulan paling kurang pun sedut inhaler la kat rumah tu.

 

Semenjak saya belikan Omega Guard Shaklee untuk Marquez, saya berikan juga untuk Shaquille sebiji sehari. Selain Omega, saya amalkan Shaquille ambil Nutriferon 2 sachet seminggu (at least) & Mealshake sesudu sehari. Alhamdulillah, asma @ lelah dia semakin kurang. Untuk tahun 2013 ni rasanya dah lebih 6 bulan dah tak kena asma. Inhaler memang dah tak pakai kat rumah!

[Credit : Q's Health Shoppe]

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

The bittersweet to remember..
Tq :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Popular