Selasa, 3 Jun 2014

Info | Vitamin E

Vitamin E adalah vitamin yang larut dalam lemak. Ia didapati dalam banyak makanan termasuk minyak sayur-sayuran, bijirin, daging, ayam, telur, buah-buahan, sayur-sayuran, dan minyak germa gandum. Ia juga boleh didapati sebagai makanan tambahan.

Vitamin E digunakan untuk merawat kekurangan vitamin E, yang jarang berlaku tetapi boleh berlaku pada orang dengan gangguan genetik tertentu dan bagi berat bayi pra-matang yang sangat rendah.

Sesetengah orang menggunakan vitamin E untuk merawat dan mencegah penyakit-penyakit jantung dan saluran darah termasuk pengerasan arteri, serangan jantung, sakit dada, sakit kaki kerana arteri tersumbat, dan tekanan darah tinggi.

Vitamin E juga digunakan untuk merawat diabetes dan komplikasinya. Ia digunakan untuk mencegah kanser, terutamanya paru-paru dan kanser mulut di kalangan perokok, kanser kolorektal dan polip,  dan gastrik , prostat, dan kanser pankreas.

Sesetengah orang menggunakan vitamin E bersama-sama dengan ubat-ubatan lain untuk penyakit otak dan sistem saraf termasuk penyakit Alzheimer dan demensia lain, penyakit Parkinson, kekejangan pada waktu malam, sindrom lenguh kaki, dan untuk epilepsi. Vitamin E juga digunakan untuk chorea Huntington dan gangguan lain yang melibatkan saraf dan otot .

Wanita menggunakan vitamin E untuk mencegah komplikasi dalam kehamilan akibat tekanan darah tinggi (pra- eklampsia), sindrom pra-haid (PMS), kesakitan ketika haid , sindrom menopaus , hot flashes yang berkaitan dengan kanser payudara, dan ketumbuhan.

Kadang-kadang vitamin E digunakan untuk mengurangkan kesan-kesan bahaya rawatan perubatan seperti dialisis dan radiasi. Ia juga digunakan untuk mengurangkan kesan-kesan sampingan yang tidak diingini ubat-ubatan seperti keguguran rambut pada orang mengambil doxorubicin dan kerosakan paru-paru pada mereka yang mengambil amiodarone.

Vitamin E juga digunakan untuk meningkatkan ketahanan fizikal , meningkatkan tenaga, mengurangkan kerosakan otot selepas senaman, dan meningkatkan kekuatan otot.

Vitamin E juga digunakan untuk katarak, asma, jangkitan pernafasan, masalah kulit, penuaan kulit , selaran matahari , cysts fibrosis, kemandulan , mati pucuk , sindrom keletihan kronik (CFS-chronic fatigue syndrome) , ulser peptik, untuk penyakit keturunan tertentu dan untuk mengelakkan alahan.

Sesetengah orang mengambil vitamin E untuk kulit mereka untuk memastikan ia daripada penuaan dan untuk melindungi daripada kesan kulit bahan kimia yang digunakan untuk terapi kanser (kemoterapi). [WebMD]

✐ PM untuk ORDER/INFO lanjut : https://www.facebook.com/messages/HealthyBeautyByANS
✌ LIKE facebook kami : https://www.facebook.com/HealthyBeautyByANS
↻ Layari BLOG kami untuk INFO berkenaan produk : www.healthybeautybyans.blogspot.com
☏ Call/SMS/Watsapp : 0123956467
✍ Email : healthybeautybyans@gmail.com
# Instagram : CipiCipiBlogshop
➲ Pos Laju : Seluruh Malaysia/Sabah/Sarawak
☞ COD : Bangi/Putrajaya/Nilai dan sekitar
® SID : #889133

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

The bittersweet to remember..
Tq :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Popular