Isnin, 9 Jun 2014

Info | Gout

GOUT

Gout adalah dikategorikan berlaku secara tiba-tiba, serangan yang teruk, kemerahan dan kekakuan pada sendi dan sering menyerang pada ibu jari kaki.

Gout - satu bentuk kompleks artritis yang boleh menjejaskan sesiapa. Lelaki lebih cenderung untuk mendapatkan gout, tetapi wanita menjadi semakin mudah terdedah kepada gout selepas menopaus.

Satu serangan akut gout membuatkan anda terjaga dari tidur di tengah-tengah malam dengan rasa ibu jari kaki anda sedang terbakar. Sendi yang diserang terasa panas, bengkak walaupun terkena kain yang nipis.

Namun begitu, gout masih boleh dirawat dan terdapat  cara untuk mengurangkan risiko bahawa gout berulang.

TANDA & GEJALA GOUT.

Tanda-tanda dan gejala gout yang berlaku tiba-tiba biasanya pada waktu malam dan tanpa amaran seperti :-

✔Sakit sendi.

Gout biasanya menjejaskan sendi ibu jari anda, tetapi ia boleh berlaku pada kaki, pergelangan kaki, lutut, tangan dan pergelangan tangan. Kesakitan ini mungkin yang paling teruk dalam 12 hingga 24 jam selepas ia menyerang.

✔Ketidakselesaan pada pakaian dalam.

Selepas kesakitan yang paling teruk reda, beberapa ketidakselesaan sendi boleh berlarutan dari beberapa hari ke beberapa minggu. Serangan Kemudian mungkin untuk bertahan lebih lama dan memberi kesan lebih sendi.

✔Keradangan dan kemerahan.

Sendi @ sendi - sendi yang terjejas menjadi bengkak, kaku dan merah.

BAGAIMANA GOUT MENYERANG.

✔Gout berlaku apabila kristal asid berkumpul di dalam sendi anda, menyebabkan keradangan dan kesakitan yang teruk. Kristal asid boleh terbentuk apabila anda mempunyai tahap yang tinggi asid urik dalam darah anda.
✔Badan anda menghasilkan asid urik apabila pemecahan 'purines'  iaitu bahan-bahan yang terdapat secara semula jadi di dalam badan anda, dan juga dalam makanan tertentu, seperti daging organ dalaman, ikan bilis, herring, asparagus dan cendawan.
✔Biasanya, asid urik akan larut dalam darah anda dan melalui buah pinggang anda ke dalam air kencing anda. Tetapi kadang-kadang badan anda sama ada menghasilkan terlalu banyak asid urik atau buah pinggang anda mengeluarkan asid urik terlalu sedikit.
✔Apabila ini berlaku, asid urik menghasilkan kristal asid urik yang tajam seperti jarum dalam tisu sendi atau sekitar yang menyebabkan kesakitan, keradangan dan bengkak.

FAKTOR-FAKTOR BERLAKUNYA GOUT.

Anda lebih berkemungkinan diserang gout jika anda mempunyai tahap yang tinggi asid urik dalam badan anda. Faktor-faktor yang meningkatkan tahap asid urik di dalam badan termasuk:

✔Gaya hidup.
Pilihan yang anda buat dalam kehidupan seharian anda boleh meningkatkan risiko gout. Penggunaan alkohol yang berlebihan. Juga makanan yang menyebabkan asid urik meningkat seperti bilis, kerang, organ dalaman, cendawan, bayam dan lain2.

✔Kesan perubatan.
Penyakit dan keadaan tertentu juga menjadikannya senang diserang gout. Ini termasuk yang tekanan darah tinggi yang tidak dirawar (hipertensi) dan penyakit yang kronik seperti kencing manis, tahap kolesterol yang tinggi dalam darah (hiperlipidemia) dan penyempitan arteri (arteriosclerosis).

✔Ubat-ubatan tertentu.
Penggunaan diuretik thiazide yanh biasa digunakan untuk merawat tekanan darah tinggi dan aspirin berdos rendah juga boleh meningkatkan tahap asid urik.

✔Keturunan.
Jika ahli-ahli keluarga anda mempunyai gout, anda lebih cenderung untuk diserang gout.

✔Usia dan seks.
 Gout berlaku lebih kerap pada lelaki daripada ia di kalangan wanita, terutamanya kerana wanita lebih cenderung untuk mempunyai tahap asid urik yang lebih rendah daripada lelaki. Selepas menopaus, bagaimanapun, paras asid urik wanita menyamai paras bagi orang lelaki. Lelaki juga lebih cenderung untuk mendapat gout lebih awal iaitu biasanya antara usia 40 dan 50, sedangkan wanita umumnya tanda-tanda dan gejala gout selepas menopaus.

KOMPLIKASI

Pesakit gout boleh mengalami keadaan yang lebih teruk, seperti:

✔Gout berulang.
 Sesetengah orang mungkin tidak pernah mengalami tanda-tanda dan gejala gout lagi. Tetapi mungkin juga ada yang mengalami gout beberapa kali setahun. Ubat-ubatan boleh membantu mencegah serangan gout yang berulang.

✔Gout tidak terawat.
 Gout yang tidak dirawat boleh menyebabkan pengumpulan kristal asid urik untuk membentuk di bawah kulit di nodul dipanggil tophi (TOE-fi). Tophi boleh berkembang di dalam beberapa kawasan seperti jejari, tangan, kaki, siku atau tendon di belakang buku lali anda. Tophi biasanya tidak menyakitkan, tetapi kaki boleh menjadi bengkak dan kaku ketika diserang.

✔Batu Karang.
 Kristal asid urik terkumpul dalam saluran kencing akan menyebabkan batu karang. Ubat-ubatan boleh membantu mengurangkan risiko batu karang.

[Mayoclinic]


Gout boleh menyerang sesiapa sahaja apabila kandungan asid urik melebihi dalam badan kita. Maka, jangan terlalu memandang remeh dengan pemakanan seharian serta gaya hidup kita.

Sumber : gugel

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

The bittersweet to remember..
Tq :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Popular