Khamis, 8 Mei 2014

Neutralkan badan berasid

Keasidan boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan dan penyakit fizikal. Pemakanan yang diambil kini banyak mengandungi unsur-unsur berasid atau yang boleh menyebabkan keasidan badan seperti protin, bijirin (cereal) dan gula.

Makanan beralkali diambil dalam kuantiti yang lebih kecil menjadikan kandungan alkali mereka tidak mencukupi untuk meneutralkan lebihan asid. Ini akan mengganggu kesihatan anda.

Makanan perangsang seperti tembakau, teh, kopi dan alkohol juga amat mengasidkan badan dan tidak baik untuk kesihatan. Tekanan hidup dan kegiatan fizikal (yang tidak mencukupi atau berlebihan) juga menyebabkan pengasidan badan anda.
[Badan Berasid]

Badan berasid dapat dikesan dari 3 peringkat:

Peringkat awal : sedikit berasid.
Tanda-tanda :

Lendir dalam dada, sakit sendi, tangan & kaki menjadi sejuk, kehendak seks menurun, pedih ulu hati, kencing barbau keras, sakit otot, kelesuan, jerawat, sembelit, sakit kepala, PMS dan panic attack.
☞ Sekiranya tiada tindakan untuk meneutralkan keasidan di peringat awal, maka tubuh akan masuk ke peringkat seterusnya.

Peringat kedua : lebih serius dan memberi kesan kepada kesihatan.

Tanda-tanda :

Badan menjadi bengkak, gegata, mati pucuk, migrain, jangkitan virus, ekzema, endometriosis, psoriasis, tekanan perasaan, insomnia, bronktis, jangkitan kulat, sinusitis, asma, alergi dan jangkitan bakteria.
☞ Sekiranya keadaan di peringkat kedua tidak dirawat dengan baik, maka ia boleh membawa ke peringkat akhir akibat badan berasid.

Peringkat akhir : peringkat yang lebih teruk

Tanda-tanda:

Kanser, schizofernia, SLE, TB, artritis, multiple sclerosis.
☞ Di peringkat ini, ia boleh mambawa maut dan perlukan rawatan yang bersesuaian.

acid/alkaline food comparison chart


Antara vitamin yang boleh menjadikan tubuh kita beralkali :

1) Vitamin A

Vitamin A yang paling selamat dalam bentu Beta Carotene. Ia membantu tubuh kita dalam pelbagai cara. Di samping mengambil supplemen, jus terbaik untuk mendapatkan sumber beta keroten ialah just lobak merah (carrot) dan jus epal. Ia membantu tubuh kita menjadi lebih beralkali.

✐ Shaklee Carotomax dihasilkan dalam bentuk Beta Carotena dengan 6 variasi karotena diekstrak daro sayuran dan buahan semula jadi.

2) Vitamin C

Anda mungkin menyangka Vitamin C adalah berasid, namun sebenarnya apabila ia berada dalam tubuh kita, vitamin C meningkatkan imuniti tubuh kita, ia menguatkan sel2 kita sekaligus menjadikan tubuh kita beralkali.

Di samping pengambilan vitamin C dari sumber natural, banyakkan mengambil buah seperti oren dan strawberi.

✐ Shaklee Vitamin C Sustained Release, bertindak secara pelepasan berperingkat 100mg sejam. Dihasilkan dari ekstrak jagung.

3) Vitamin D

Selain membantu menyerap kalsium, vitamin D juga membantu tubuh kita berada dalam keadaan beralkali. Selain cahaya matahari, vitamin D boleh didapati dari telur dan susu.

✐ Shaklee Ostematrix - kalsium-magnesium dilengkapi dengan Vitamin D

4) Vitamin E

Vitamin E terkenal senagai ‘vitaminĂ  anti penuaan’ menjaga sel tubuh dan menjadikan tubuh kita beralkali. Kita memerlukan 400IU vitamin E sehari untuk kesihatan optimum. Vitamin E juga terdapat dalam minyak zaitun dan biji bunga matahari.

✐ Shaklee Vitamin E - dilengkapi dengan selenium semulajadi untuk membantu penyerapan Vitamin E

5) Alfafa

Alfalfa merupakan pusat pengumpulan segala nutrien dan pelbagai zat dan mineral sementara daunnya mengumpul klorofil yang banyak melalui proses fotosintesis semulajadi. Alfalfa dikenali sebagai tumbuhan yang paling beralkali di dunia dan kealkaliannya berupaya membantu meneutralkan asid toksik dalam sistem tubuh badan manusia.

✐ Shaklee Alfafa Complex - Menggunakan alfalfa terbaik yang tumbuh di California yang kaya dengan pelbagai jenis zat termasuk kalsium fosforus ,zat besi dan magnesium serta klorofil, bioflavonoid, pelbagai mineral dan vitamin dan hanya menggunakan daun alfalfa tanpa akar dan batang.

6) Garlic

Bawang putih makanan beralkali dengan pH 8.0. Bawang putih kimia bertindak balas dengan makanan berasid dengan nilai pH 5.0, meningkatkan keasidan mereka dan membantu untuk mengekalkan keseimbangan pH dalam badan. Bawang putih memberikan banyak manfaat seperti menurunkan tekanan darah, menggalakkan kesihatan kardiovaskular dan imun, pembersihan hati dan melawan penyakit.

✐ Shaklee Garlic complex - Diperbuat dari bawang putih jenis premium, bebas dari racun perosak dan ditanam secara organik. Menggabungkan faedah kesihatan bawang putih dengan faedah antioksidan spearmint dan rosemary.

[vitaminsemulajadi, healthy.babykawaiistore, livestrong]


✐ PM untuk ORDER/INFO lanjut :https://www.facebook.com/messages/HealthyBeautyByANS LIKE facebook kami :https://www.facebook.com/HealthyBeautyByANS ↻ Layari BLOG kami untuk INFO berkenaan produk :www.healthybeautybyans.blogspot.com ☏ Call/SMS/Watsapp : 0123956467
✍ Email : healthybeautybyans@gmail.com
# Instagram : CipiCipiBlogshop
➲ Pos Laju : Seluruh Malaysia/Sabah/Sarawak
☞ COD : Bangi/Putrajaya/Nilai dan sekitar
® SID : #889133

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

The bittersweet to remember..
Tq :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Popular