Jumaat, 23 Mei 2014

Lecithin makanan otak dan saraf!

Lecithin - 180 Capsules RP: RM53.75
Shaklee Lecithin  

Kolina merupakan satu komponen asetilkolina neurotransmiter yang terlibat dalam penghantaran mesej ke otak dan sistem saraf.  Soya lecithin merupakan sumber utama kolina.

Lecithin Shaklee diperolehi secara semulajadi  daripada kacang soya. Setiap kapsul gel lembut menyumbang 530mg lecithin.

Lecithin selain terkenal dengan PENGEMULSI LEMAK, juga dikenali sebagai MAKANAN OTAK DAN SARAF!  Ia membantu sel otak berkembang, penting dalam transmisi saraf impuls dalam otak dan memainkan peranan dalam neuro transmitter (berkaitan short term memory).

Lecithin dipercayai mampu mengurangkan atau mencegah senility (nyanyuk) atau Alzheimer’s disease. Malah sesetengah pakar menyarankan pengambilan 7000mg sehari utk memulihkan sistem ingatan.

Salah satu kandungan lecithin yang bagus untuk otak adalah KOLINA.

Apa itu KOLINA?

Kolina adalah sama dengan vitamin B. Ia terhasil di dalam hati. Ia juga terdapat dalam makanan seperti daging hati, otot, ikan, kacang, kacang, kacang, bayam, germa gandum, dan telur.

Kolina digunakan untuk penyakit hati, termasuk hepatitis yang kronik. Ia juga digunakan untuk kemurungan, kehilangan ingatan, Alzheimer'sdisease dan demensia, 'Huntington's chorea', 'Tourette's disease', gangguan otak dipanggil 'cerebellar ataxia' , beberapa jenis sawan dan masalah mental yang dikenali sebagai skizofrenia.

Atlet menggunakannya untuk bina badan dan keletihan melambatkan dalam sukan daya tahan.

Kolina diambil oleh wanita hamil untuk mencegah kecacatan tiub neural di kalangan bayi mereka dan ia digunakan sebagai tambahan dalam formula bayi.

Selain itu, Kolina juga dapat mencegah kanser, menurunkan kolesterol dan mengawal asma.
[WEBMD]

Bagaimana Kolina berfungsi membantu otak?

Kolina adalah sebagai satu komponen penyambung untuk  'neurotransmitter acetylcholin' yang menggalakkan kecerdasan dan ingatan dalam otak.

Kolina telah didapati menggalakkan fungsi memori yang optimum dan menggalakkan keupayaan untuk belajar dan juga sebagai ejen pencegahan untuk melindungi daripada demensia dan penyakit Alzheimer.

Kolina juga sebagai nutrien yang membantu dalam menurunkan tahap asid amino di dalam darah yang dipanggil 'homocysteine'. Ini penting kerana tahap tinggi 'homocysteine' ​​yang dikaitkan dengan risiko yang lebih tinggi daripada penyakit kardiovaskular.

Penyelidikan tambahan menunjukkan bahawa kolina juga telah dikaitkan dengan ciri-ciri yang melindungi hati daripada penyakit-penyakit tertentu dan membantu membaiki kerosakan hati yang telah berlaku.

Manfaat Kolina

Berdasarkan penyelidikan mengenai manfaat kolina setakat ini, pengambilan kolina yang mencukupi dikaitkan dengan mencegah atau menyelesaikan beberapa penyakit dan keadaan seperti:

✐ Penyakit Alzheimer
✐ Demensia
✐ Kemurungan
✐ Hilangan daya ingatan
✐ Kebimbangan
✐ Penyakit Cerebellar ataxia
✐ Tourette's disease
✐ Schizophrenia
✐ Penyakit kardiovaskular
✐ Penyakit hati seperti hepatitis dan sirosis hati
✐ Chorea Huntington
✐ Sesetengah jenis sawan
✐ Kolesterol tinggi
✐ Sesetengah jenis kanser
✐ Asma
✐ Alahan

Kolina juga merupakan nutrien penting untuk ibu mengandung dan menyusu kerana ia membantu untuk mencegah kecacatan tiub neural dalam tumbesaran janin dan menggalakkan perkembangan otak yang sihat pada bayi baru lahir.

Ramai atlet menggunakan kolina untuk mengelakkan cepat letih dalam sukan yang memerlukan daya tahan. Kolina juga digunakan oleh pembina badan.

✐ PM untuk ORDER/INFO lanjut :https://www.facebook.com/messages/HealthyBeautyByANS
 LIKE facebook kami :https://www.facebook.com/HealthyBeautyByANS 
↻ Layari BLOG kami untuk INFO berkenaan produk :www.healthybeautybyans.blogspot.com 
☏ Call/SMS/Watsapp : 0123956467 
✍ Email : healthybeautybyans@gmail.com 
# Instagram : AN_BOUTIQUE 
➲ Pos Laju : Seluruh Malaysia/Sabah/Sarawak 
☞ COD : Bangi/Putrajaya/Nilai dan sekitar 
® SID : #889133

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

The bittersweet to remember..
Tq :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Popular