Rabu, 9 April 2014

Home Progress | Kitchen Cabinet

Salam~

Alhamdulillah.. akhirnya KC siap :D
Berdrama jugak la nak siap haha.
Awal2 masa beli rumah dulu memang dah decide nak amek ngan unity kitchen (UK) lepas join forum lowyat.
So bila dapat kunci, kitorang p showroom UK. 

Masa tu terjah je so yang entertain ni laki lupa nama hehe.
Mintak quotation request untuk wet & dry kitchen. 
Walaupun dapur 1 ruang je tapi yang xde sinki dorang panggil dry kitchen.
Dan mak aihhh harga lebih 20k.. haha
So balik belek2 balik forum lowyat tu, tengok makin banyak yang komen UK macam dah tak ok. 
Bila cakap ngan incik somi dia pun cakap benda sama.
So dia decide nak try p tengok intech kitchen (IK) plak.
Incik somi dah deal ngan jeff rupanya masa nak p showroom IK.
Kebetulan ada jiran 1 row kami pun dah amek ngan IK haha. So terus jeff bagi quotation ikut beberapa option kami.

Harga sebenarnya macam hampir sama tapi ada la lebih dan kurang sana sini.
Masa 2nd visit jeff bagi cadangan combine material sebab asalnya kitorang nak combine warna je.
Bila tengok 3d combine material ni macam santekk plak haha.
Trend terbaru katanya.. sambil tunjuk katalog ikea. 
So confirm combine material dan design.
Dry area macam request kat UK xde buat sebab dah ganti ngan island.

Dah setel jeff janji akan pasang 21.3 tapi delay sampai 26.3
Installer tu amek masa 1 1/2 hari.
Sepatutnya date kitorang tu IK akan pasang untuk row depan rumah ada 1 yang amek ngan IK jugak.. 
Pakcik tu cakap sebab pintu 4g yang xsiap.

Lepas seminggu, baru installer granite untuk island lak datang. Dah siap pasang ada defect lak.. so dorang tukar..huhu.
Tapi bila tengok top island ni macam xcantek. Haha. Mayb sebab warna..ntah.
Counter top KC kitorang just guna concrete top.
Memang la cantek nampak sekeping je semua tapi sebab maintainance dan ongkosnya so decide amek concrete je. 
Tu sebab bila tengok tile concrete top ngan granite tu rasa tile lagi cantik sebab xcomot sangat design.
Haha macam2 kan :p

Design kayu bawah tu xtau la nape dari 1st day p showroom dah terpikat haha.
Dan kalo buat atas bawah pun lagi best kot.
Saya memang obses gila ngan design garis melintang macam design note2 saya ni haha.
Sape ada note2 hitam mesti tau cane hehe..santekkk kan :p
Tu pasal tak kisah tak dapt 4g ngan granite pon :p
Mahal tapi xcantik di mata saya ekeke
Mestila kena nampak cantik baru semangat nak masak kan..
Ke cane? Ke mesti mahal? Hehe apa2 jela ye..
Masing2 punya citarasa..

Dan sekarang masa layan gambar :)

1st day, incik somi wasap pic ni
Ni pun sama 1st day 
Ni 2nd day :)
Ku hangkut 2 anak dara tu haha
KC ku tanpa hood
Taraaa ni 3rd day kot orang datang pasang hood
Yang ni lepas siap semua ;)

2 ulasan:

The bittersweet to remember..
Tq :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Popular