Sabtu, 26 April 2014

Masak dan Jahit | Flourless Nutella Cake with caramel sauce dan bantal felt

Salam~

Masak dan jahit..
Saya lagi suka memasak hehe
Jahit? Kalo diberi pilihan memang taknak haha
Tapi mencuba tak salah kan? :p

Kenapa?

Sebab saya sukakan craft.
Selain dengan kertas nak jugak try guna kain dan jahit.
Hari tu dah cuba jahit lace dan bead kat baju..
So far ok la..takdela terbengkalai :p
2 hari lepas saya cuba buat felt pillow untuk ANS saya.
Gigih ku gunting bagai.
Dah siap tinggal nak cantum mesin jahit mini tu rosak.
Huh.
Tensennnng jadiknya.
Daeh la 1st time jahit tepi tu apa nama ntah tulang belut ke apa..
Haha
Bantal pillow AafiyaNajya


Hilangkan stress jahit bantal yak siap jadiknya kita buat kek!
Semalam nampak kat masam manis resepi nutella cake.
Senang sangatttt hehe.
Takde tepung..telur dan nutella je.
Pastu tambah caramel sauce.
Sodappppp. ;)

Flourless Nutella cake with caramel sauce

Selasa, 22 April 2014

OsteMatrix | Siapa Perlukan



Anda PERLUKAN OsteMatrix JIKA ANDA :-

✔ Adalah seorang yang mudah stress, mudah kejang, ada masalah water retention, sembelit dan pra haid, pastikan anda memberi peluang diri anda mengubah nasib anda dengan Ostematrix.

✔ Seorang yang bekerja dan sering keletihan, Ostematrix antara jawapan terbaik membantu anda kekal bertenaga dan bersemangat!

✔ Seorang ibu mengandung, Ostematrix membantu mengelakkan kekejangan dan sakit tulang belakang.

✔ Seorang ibu yang menyusu, Ostematrix membantu pengeluaran susu anda dengan lebih baik dengan syarat prinsip utama penyusuan diamalkan.

✔ Seorang wanita, Ostematrix membantu mengurangkan risiko kereputan tulang (osteoporosis)

✔ Mempunyai masalah berat badan berlebihan, anda perlukan Ostematrix demi memastikan kepadatan tulang anda mengampu tubuh badan anda!

✔ Mengalami masalah sembelit, Ostematrix boleh membantu melancarkan dan mengurangkan sembelit. Ini kerana ia mengandungi gabungan kalsium karbonat, kalsium sitrat dan kalsium sitrat malet di samping magnesium dan vitamin D yang mana ia tidak menyebabkan kita sembelit dan lebih selamat dari risiko batu karang.

✔ Sukar tidur malam dan rasa lesu sewaktu bangun pagi, dengan mengambil Ostematrix akan membantu anda lebih senang dan tenang sewaktu tidur dan rasa cergas apabila bangun pagi.

Kredit:SihatMacamSaya

TAHUKAN ANDA?

1 biji OsteMatrix = 1 gelas susu hi calsium = 80 biji badam



✐ PM untuk ORDER/INFO lanjut :https://www.facebook.com/messages/HealthyBeautyByANS
 LIKE facebook kami :https://www.facebook.com/HealthyBeautyByANS
↻ Layari BLOG kami untuk INFO berkenaan produk :www.healthybeautybyans.blogspot.com 
☏ Call/SMS/Watsapp : 0123956467 
✍ Email : healthybeautybyans@gmail.com 
# Instagram : CipiCipiBlogshop 
➲ Pos Laju : Seluruh Malaysia/Sabah/Sarawak 
☞ COD : Bangi/Putrajaya/Nilai dan sekitar 
® SID : #889133

OsteMatrix | Siapa Perlukan



Anda PERLUKAN OsteMatrix JIKA ANDA :-

✔ Adalah seorang yang mudah stress, mudah kejang, ada masalah water retention, sembelit dan pra haid, pastikan anda memberi peluang diri anda mengubah nasib anda dengan Ostematrix.

✔ Seorang yang bekerja dan sering keletihan, Ostematrix antara jawapan terbaik membantu anda kekal bertenaga dan bersemangat!

✔ Seorang ibu mengandung, Ostematrix membantu mengelakkan kekejangan dan sakit tulang belakang.

✔ Seorang ibu yang menyusu, Ostematrix membantu pengeluaran susu anda dengan lebih baik dengan syarat prinsip utama penyusuan diamalkan.

✔ Seorang wanita, Ostematrix membantu mengurangkan risiko kereputan tulang (osteoporosis)

✔ Mempunyai masalah berat badan berlebihan, anda perlukan Ostematrix demi memastikan kepadatan tulang anda mengampu tubuh badan anda!

✔ Mengalami masalah sembelit, Ostematrix boleh membantu melancarkan dan mengurangkan sembelit. Ini kerana ia mengandungi gabungan kalsium karbonat, kalsium sitrat dan kalsium sitrat malet di samping magnesium dan vitamin D yang mana ia tidak menyebabkan kita sembelit dan lebih selamat dari risiko batu karang.

✔ Sukar tidur malam dan rasa lesu sewaktu bangun pagi, dengan mengambil Ostematrix akan membantu anda lebih senang dan tenang sewaktu tidur dan rasa cergas apabila bangun pagi.

Kredit:SihatMacamSaya

TAHUKAN ANDA?

1 biji OsteMatrix = 1 gelas susu hi calsium = 80 biji badam



✐ PM untuk ORDER/INFO lanjut :https://www.facebook.com/messages/HealthyBeautyByANS
 LIKE facebook kami :https://www.facebook.com/HealthyBeautyByANS
↻ Layari BLOG kami untuk INFO berkenaan produk :www.healthybeautybyans.blogspot.com 
☏ Call/SMS/Watsapp : 0123956467 
✍ Email : healthybeautybyans@gmail.com 
# Instagram : CipiCipiBlogshop 
➲ Pos Laju : Seluruh Malaysia/Sabah/Sarawak 
☞ COD : Bangi/Putrajaya/Nilai dan sekitar 
® SID : #889133

OSTEMATRIX | Lebih daripada kalsium!

{OSTEMATRIX}


✒ MANFAAT UTAMA

✐ Menguatkan tulang ► Kalsium menghalang esteoporosis, menguatkan kuku, kerangka tulang, gigi dan sistem saraf. Ia juga merawat tulang retak, osteomalacia (riket dewasa), kuku rapuh, eczema, kekejangan, gusi berdarah dan meransang darah untuk memekat.

✐ Memperbaiki kekejangan dan kebas-kebas ► Pengambilan 600mg kalsium sebelum tidur akan mengatasi masalah kebas-kebas, kekejangan, athritis dan sakit sendi.

✐ Memperbaiki masalah haid ► Kajian menunjukkan pengambilan 1000mg kalsium dan magnasium serentak boleh mengurangkan sakit sewaktu haid dan membantu membuang air kecil. Kalsium adalah mineral alkali dan ia sangat berkesan mengimbangi PH tubuh.

✐ Pengalkalian tubuh ► Ia juga menghalang obesiti apabila meningkat tua. Tambahan pula kalsium membantu penyerapan nutrien dan meransang detoksifikasi.

✐ Membantu hiperaktiviti perut dan gastrik.

✐ Vitamin D ► Dikenali sebagai vitamin D pada 1916 bila didapati mampu merawat penyakit rickets. Ia meningkatkan penyerapan kalsium dan fosforus untuk meninggikan ketumpatan tulang, menguatkan kerangka, memperbaiki penyakit periodontal. Vageterian yang kurang terdedah kepada matahari semasa musim panas, individu melebihi 55 tahun, wanita hamil dan kanak-kanak yang perlu mengambil vitamin D.

✐ Magnasium ► Ion positif No.2 paling penting dalam tubuh kita. Ia menggalakkan komposisi tulang dan rawan. Membantu sistem saraf, mengaktifkan enzim rubuh untuk penghasilan tenaga, pengecutan saraf dan otot, dan menstabilkan denyutan tidak sekata pesakit jantung, memudahkan rembesan keluar sisa dari perut dan usus, menghalang endapan kalsium, melarut dan mengurangkan formasi batu karang, atau batu hempedu. Ianya juga penting untuk mereka yang mempunyai masalah fluktuasi glukose.

✐ Zinc, boron, magnese, kuprum ► Memelihara metabolisma, kerangka dan pertumbuhan otot, menyusun enzim yang diperlukan untuk membaiki tulang, rawan dan menghalang athritis.

✒ PENYERAPAN UNGGUL


✐ Secara klinikal, pengambilan hanya dua kaplet OsteMatrix sahaja berupaya menghasilkan peningkatan ketara dari segi statistik dalam paras kalsium darah yang disukat dalam suatu tempoh 12 jam. Bagi membolehkan badan kita menggunakan kalsium untuk membina dan memelihara kekuatan tulang, kalsium perlulah diserap terlebih dahulu.



{KALSIUM YANG TEPAT}

Sumber kalsium tubuh kita dapat melalui 2 cara iaitu :
1 - melalui pemakanan kita
2 - dari tubuh badan kita apabila zat dari pemakanan kita tidak mencukupi.

✐ Jika anda sedang mencari supplement calcium, pastikan ia mengandungi magnesium!

Kenapa?

✔ Magnesium ada mineral yg sukar utk disimpan didalam tubuh
✔ Magnesium bantu menyerap calcium dan mengekalkannya di dalam tubuh
✔ Magnesium bertindak dengan baik bersama calcium untuk membina matrix tulang anda yg kuat dan kukuh (untuk mengelakkan kerapuhan)
✔ Magnesium dan calcium bergabung memberikan kesihatan yg lebih baik pada sistem cardiovascular anda
✔ Magnesium dan calcium bergambung membantu mengatasi masalah insomnia, ia memberikan anda tidur yang lena

✐ Jangan lupa, lengkapilah calcium supplement anda dengan vitamin D!

Kenapa?

✔ Vitamin D memaksimakan penyerapan calcium didalam tubuh
✔ Vitami D juga membantu regulate calsium didalam peredaran darah

✐ Carilah calcium supplement dari sumber calcium citrate kerana kadar penyerapan kedalam tubuh lebih tinggi!

Kesimpulannya...semuanya terdapat didalam Shaklee Ostematrix!

Isnin, 21 April 2014

Puasa sunat

Salam~

Inshaallah dapat puasa sunat hari ni..
Sikit lagi nak bukak pose ekeke
Ngetest puasa ramadhan nanti.
Amek feel puasa dengan 2 anak sebulan dibulan ramadhan gitew wakaka.
Nak puasa ganti puasa penuh dah 2tahun kan hehe
Harap2 tahun ni dapat penuh gak :)

Ekceli saya ingat sekarang dah bulan rejab tau wakaka
Tadi pas sahur baru check :p
Nampok sangat semenjak x keje xhirau sangat kalendar nih hehe.
1mei ni baru 1 rejab.
Nak puasa macam xdapat je sebab nak ke pahang lak..
Kita tengok cane nanti ye..

Selamat berbuka pada yang ganti mengganti tu hehe

Ahad, 20 April 2014

TESTIMONIAL | Kurus bersama SHAKLEE!

Salam~

Lupa nak share yang sekarang saya dah dapat berat yang di'target'. Hehe
Semua tau kan lepas bersalin AafiyaNajya, berat saya turun ngan berjayanya tapi lepas 3 bulan naik dengan jayanya jugak!
Ini semua nafsu makan yang membuak2 sebab pil perancang ekeke.
Berat naik sampai 60kg+ dan x turun2.
Masa guna sdii dah turun 4kg tapi tak ingat dari berat berapa..

Masa ni raya tahun 2012. Berat 58 kg. Tengokkk betapa semangatkan ai haha


Pastu masa raya tu kan tau pregnant AarifaNaura. So start ngan 58kg.
Masa tu start amek set ngandung shaklee.
Awal 3bulan tu jugak kan morning sickness gile kaw punya dan 1bulan xkeje haha.
Memang pregnant kedua ni berat naik sekata je walaupun selera time ngandung memang dabel triple kan..
Masa lahirkan AarifaNaura pun berat 64kg.
7kg je naik berbanding AafiyaNajya dari 54kg naik 64kg. 10kg.
Kali ni xde buat diet atkin sebab menyusu. 
Takut mak ngan anak xcukup zat plok haha.
Masih dengan set slimming + bf shaklee.
Masa puasa memang extreme!
Memang dapat 54kg hehe.
Dah ada detail cite kat sini {Klik}

Lepas raya naik balik sebab extreme sangat cara turun haha.
Naik 57kg. Kadang turun 56kg dan xturun2 ekeke.
Lama gak stagnant period.
Lagi la xkeje kan..asyik masuk dapur je haha
Time masak pun nak kena rasa.
Tapi dah jadik tabiat bila masak xnak makan sangat.
Pagi dan malam xpernah skip ekeke.
Start awal bulan lepas turun sikit2.

Nak kata senaman memang langsung tak la kan haha.
Tapi saya perasan saya selalu jemur baju time pagi masa tu matahari nak naik..memang berpeluh2! 
Best!
Yang lain buat kerja rumah la sebagai senaman hehe.
Ada orang cakap berkejar jaga anak tapi xjugak rasanya..
Macam biasa2 je..hehe
Makan macam cakap tadi memang sokmo je makan.
Tapi saya xskip amek lecithin dan omega.
Ehh bukan la xskip rasanya ada jgk kot skip sekali dua tapi kebanyakan memang wajib amek pas breakfast @ before lunch.
Yang banyak kali skip herblax dan cinch @ esp ekeke.
Kalsium pun kadang2 je skip. Haaa kalsium pun main peranan penting untuk kurus.
Lagi2 menyusu kan. So ni pun membantu ;)

So sekarang dah dapat 54kg.
Next aim 50kg berat masa kawen. Hehe.
Ni time kenduri yan

So ibu2 menyusu nak slim, bukan ibu menyusu pon meh pm kita ;)


✐ PM untuk ORDER/INFO lanjut : https://www.facebook.com/messages/HealthyBeautyByANS
✌ LIKE facebook kami : https://www.facebook.com/HealthyBeautyByANS
↻ Layari BLOG kami untuk INFO berkenaan produk : www.healthybeautybyans.blogspot.com
☏ Call/SMS/Watsapp : 0123956467
✍ Email : healthybeautybyans@gmail.com
# Instagram : an_boutique

Idea | Playarea & storage

Salam~

Sedang berfikir dan mencari idea untuk playarea anak2 daraku.
Semalam sempat pilih menan2 yang masih baik dam buang mana yang dah rosak.
2kotak besar dan 2 kotak kecik dah bawak p sana dan tinggal 1bakul 1 kotak kecik dan menan besar2 je masih kat sini.
Asalnya memang nak angkut semua kecuali yang menan besar2 je tnggal tapi incik somi sayang kat anak dara dia xdapat main nanti ekekeke.

Ni yang kat rumah sana. 1 kotak berpenutup pink tu bakal disisih
Yang ni belom diproses

Sekarang masih duk pikir mana nak buat playarea. 
Plan asal nak buat kat family area kata atas.
Kat situ jugak papa punya play station jugak. 
Apa lagi kalo bukan ps3 dan segala mak nenek dvd dia.
Tu bercita2 nak upgrade ps4 lak. 

Tapi bila incik somi dah beli katil yang bahagian bawah ada playarea jugak dah jadik konfius. Huhu
Kalo boleh saya xnak sekalikan bilik tidur ngan menan2 dia.
Sebab dah tau AafiyaNajya bukan jenis nak simpan betul2 pun.
Dia main campak je bila simpan pastu saki baki tu dia biar je..kadang adik dia main pun dia cakap tu adik yang main T_T
Kelebihan menan dalam bilik kalo sepah oranh tak nampak sangat haha.
Kalo kat kuar komfem nampak kan :p
Dan paling penting yang PASTI semua orang wajib ikut takde menan kat ground floor! Ekeke
Sebab tu study room kat bawah saya xnak kongsi dengan playarea.
Sekarang dah nampak hazab giler bila kongsi :(
SOHO dah nampak bilik sepah je huhu

Kalau semua sumbat dalam bilik tidur makanya dah terbayang betapa penunnya bilik anak daraku nanti.. uwaaaa..

Tempat paling best layan idea2 ni kat pinterest hehe.
Selain google dan latest group fb kami suka susun atur serta page2 pasal organize bla bla blaaaa.

Storage untuk menan dan buku2
Credit : Pinterest

Cani boleh sort ikut jenis
Credit : Pinterest

Sabtu, 19 April 2014

Teaser | Bilik anak dara


Taraaaa ni la katil AafiyaNajya ;)
Teaser je dulu sebab tak siap lagi.
Nanti share keseluruhan bilik anak dara kami.
Anak no 2 macam biasa recycle anak no 1 je haha.
AarifaNaura guna baby cot AafiyaNajya je dulu.
Baby cot pun kat bawah lagi sebab nak angkut semua xmuat naik tangga ritu.
Dan paling sedih warna tema bilik ni dah berubah sebab AafiyaNajya beria nak warna purple! 
T_T

Ehh terpanjang lak :p

Khamis, 17 April 2014

sudah kurus!

Salam~

Lupa nak share yang sekarang saya dah dapat berat yang di'target'. Hehe
Semua tau kan lepas bersalin AafiyaNajya, berat saya turun ngan berjayanya tapi lepas 3 bulan naik dengan jayanya jugak!
Ini semua nafsu makan yang membuak2 sebab pil perancang ekeke.
Berat naik sampai 60kg+ dan x turun2.
Masa guna sdii dah turun 4kg tapi tak ingat dari berat berapa..

Masa ni raya tahun 2012. Berat 58 kg. Tengokkk betapa semangatkan ai haha


Pastu masa raya tu kan tau pregnant AarifaNaura. So start ngan 58kg.
Masa tu start amek set ngandung shaklee.
Awal 3bulan tu jugak kan morning sickness gile kaw punya dan 1bulan xkeje haha.
Memang pregnant kedua ni berat naik sekata je walaupun selera time ngandung memang dabel triple kan..
Masa lahirkan AarifaNaura pun berat 64kg.
7kg je naik berbanding AafiyaNajya dari 54kg naik 64kg. 10kg.
Kali ni xde buat diet atkin sebab menyusu. 
Takut mak ngan anak xcukup zat plok haha.
Masih dengan set slimming + bf shaklee.
Masa puasa memang extreme!
Memang dapat 54kg hehe.
Dah ada detail cite kat sini {Klik}

Lepas raya naik balik sebab extreme sangat cara turun haha.
Naik 57kg. Kadang turun 56kg dan xturun2 ekeke.
Lama gak stagnant period.
Lagi la xkeje kan..asyik masuk dapur je haha
Time masak pun nak kena rasa.
Tapi dah jadik tabiat bila masak xnak makan sangat.
Pagi dan malam xpernah skip ekeke.
Start awal bulan lepas turun sikit2.

Nak kata senaman memang langsung tak la kan haha.
Tapi saya perasan saya selalu jemur baju time pagi masa tu matahari nak naik..memang berpeluh2! 
Best!
Yang lain buat kerja rumah la sebagai senaman hehe.
Ada orang cakap berkejar jaga anak tapi xjugak rasanya..
Macam biasa2 je..hehe
Makan macam cakap tadi memang sokmo je makan.
Tapi saya xskip amek lecithin dan omega.
Ehh bukan la xskip rasanya ada jgk kot skip sekali dua tapi kebanyakan memang wajib amek pas breakfast @ before lunch.
Yang banyak kali skip herblax dan cinch @ esp ekeke.
Kalsium pun kadang2 je skip. Haaa kalsium pun main peranan penting untuk kurus.
Lagi2 menyusu kan. So ni pun membantu ;)

So sekarang dah dapat 54kg.
Next aim 50kg berat masa kawen. Hehe.
Ni time kenduri yan

So ibu2 menyusu nak slim, bukan ibu menyusu pon meh pm kita ;)


✐ PM untuk ORDER/INFO lanjut : https://www.facebook.com/messages/HealthyBeautyByANS
✌ LIKE facebook kami : https://www.facebook.com/HealthyBeautyByANS
↻ Layari BLOG kami untuk INFO berkenaan produk : www.healthybeautybyans.blogspot.com
☏ Call/SMS/Watsapp : 0123956467
✍ Email : healthybeautybyans@gmail.com
# Instagram : an_boutique

Isnin, 14 April 2014

Zeta Park | Persatuan Penduduk

Salam~

Semalam 1st time Seri Pajam Development SB (SPD) panggil meeting penduduk taman.
Incik somi tau pun sebab semalam p hantar barang2 sana, kebetulan dia sapa jiran sebelah cakap ngan jiran row lain.
So incik somi pun rajin la p dengar kat ofis SPD.

Agendanya lantik pengerusi, setiausaha dan bendahari.
Diskas pasal bayaran bulanan.
Sebab zeta park ni gated & guarded so kenala bayar guard. Setahun ni SPD bagi free.
Next kena bayor le..
Yang penting time beli rumah make sure ada sign mutual aggreement pasal bayaran guard ni.
Kalo tak bila kita nak soh bayar bila nak hire guard confirm xde sape nak bayar.
Tu sebab incik somi nak sangat beli zeta park sebab konsep gated & guarded.

Yang lain2 isu line tepon xde!
Telekom xprovide lagi sebab xde kos katanya.
So pengerusi yang dilantik tu memang bagus jugak la siap mintak semua nama n ic untuk buat report.
Dan malam semalam dah bagi report yang dia buat kat incik somi.
Bagus2 ada pengerusi aktif ni haha
Actually masa awal tahun lepas tyme visit rumah yang baru nak complete, incik somi sebok soh buat group kat fb sbb jiran taman kami Aria Park pun dh buat dan aktif.
Poblemnya xaktif pun group kami haha.
Macam biasa SPD bagi akan bagi door gift. Cewahh.
Memang kreatif la SPD ni.
Dorang bagi mug, pen & majalah waves-dorang punya majalah.

Paper bag punya design pun best :p
Mug
Mug, pen & majalah waves.

Zeta Park | Persatuan Penduduk

Salam~

Semalam 1st time Seri Pajam Development SB (SPD) panggil meeting penduduk taman.
Incik somi tau pun sebab semalam p hantar barang2 sana, kebetulan dia sapa jiran sebelah cakap ngan jiran row lain.
So incik somi pun rajin la p dengar kat ofis SPD.

Agendanya lantik pengerusi, setiausaha dan bendahari.
Diskas pasal bayaran bulanan.
Sebab zeta park ni gated & guarded so kenala bayar guard. Setahun ni SPD bagi free.
Next kena bayor le..
Yang penting time beli rumah make sure ada sign mutual aggreement pasal bayaran guard ni.
Kalo tak bila kita nak soh bayar bila nak hire guard confirm xde sape nak bayar.
Tu sebab incik somi nak sangat beli zeta park sebab konsep gated & guarded.

Yang lain2 isu line tepon xde!
Telekom xprovide lagi sebab xde kos katanya.
So pengerusi yang dilantik tu memang bagus jugak la siap mintak semua nama n ic untuk buat report.
Dan malam semalam dah bagi report yang dia buat kat incik somi.
Bagus2 ada pengerusi aktif ni haha
Actually masa awal tahun lepas tyme visit rumah yang baru nak complete, incik somi sebok soh buat group kat fb sbb jiran taman kami Aria Park pun dh buat dan aktif.
Poblemnya xaktif pun group kami haha.
Macam biasa SPD bagi akan bagi door gift. Cewahh.
Memang kreatif la SPD ni.
Dorang bagi mug, pen & majalah waves-dorang punya majalah.

Paper bag punya design pun best :p
Mug
Mug, pen & majalah waves.

Ahad, 13 April 2014

Home Progress | HomeLiving Expo & bilik ANS

salam~

Jumaat minggu lepas, 4.4 tu kitorang p melawat homeliving expo kat pwtc ;)
Semangat g 1st day haha
Aim nak cari sofa dan dining table tapi kesudahannya?
Nan hadooo :p

Yang hadooo beli katil AafiyaNajya.
Best jadik anak papa ni haha
Dengan rela hati papa beli kan? ;)
Dah nak sama level ngan mama dah ni haha
Kat situ ada 2 tempat yang jual set tidur budak2 tapi incik somi lagi berminat ngan tomatokidz.
Comel2 katil untuk anak2. 
Memang meriah uolss ;)
Asalnya plan nak tengok set bilik tidur anak2 ni kat snoozeland tapi dah jumpa ni so kensel jela jawabnya.

Katil2 yang ada cam gambar kat bawah.

Nila area tomatokidz
Sumber: tomatokidz.com
Yang ni pun best tapi rege makaihh haha. Incik somi siap cakap jangan bagi ya nampak :p
Sumber : tomatokidz.com
Yang katil 1 je kat atas, bawah play area dan ada gelongsor. Yang display ritu ada meja study jugak.
Sumber: tomatokid.com

So far promotion yang dapat tu ok la bila check dengan website tu.
Betul punya promo la haha.
Orang tu akan hantar 2 minggu dari jumaat tu so maknanya mayb esok lusa atau seterusnya lah kan..
Nanti dah ready bilik ANS kita share ;)

Katil dan almari untuk guest room dah hantar sana tadi.
Baby cot, barang2 dapur yang tak guna pun dah selamat angkut p sana. 
Corelle2 pun dah bawak sama..
Kebetulan kawan incik somi sewa lori company nak bawak barang2 dari studio dia kat kajang ke studio baru kat bangi. 
So dah alang2 lori kosong balik nilai maka kita guna la angkut mana boleh :)
Tapi belom pape dah nampak azabnya nak kemas haha.

Rabu, 9 April 2014

Home Progress | Kitchen Cabinet

Salam~

Alhamdulillah.. akhirnya KC siap :D
Berdrama jugak la nak siap haha.
Awal2 masa beli rumah dulu memang dah decide nak amek ngan unity kitchen (UK) lepas join forum lowyat.
So bila dapat kunci, kitorang p showroom UK. 

Masa tu terjah je so yang entertain ni laki lupa nama hehe.
Mintak quotation request untuk wet & dry kitchen. 
Walaupun dapur 1 ruang je tapi yang xde sinki dorang panggil dry kitchen.
Dan mak aihhh harga lebih 20k.. haha
So balik belek2 balik forum lowyat tu, tengok makin banyak yang komen UK macam dah tak ok. 
Bila cakap ngan incik somi dia pun cakap benda sama.
So dia decide nak try p tengok intech kitchen (IK) plak.
Incik somi dah deal ngan jeff rupanya masa nak p showroom IK.
Kebetulan ada jiran 1 row kami pun dah amek ngan IK haha. So terus jeff bagi quotation ikut beberapa option kami.

Harga sebenarnya macam hampir sama tapi ada la lebih dan kurang sana sini.
Masa 2nd visit jeff bagi cadangan combine material sebab asalnya kitorang nak combine warna je.
Bila tengok 3d combine material ni macam santekk plak haha.
Trend terbaru katanya.. sambil tunjuk katalog ikea. 
So confirm combine material dan design.
Dry area macam request kat UK xde buat sebab dah ganti ngan island.

Dah setel jeff janji akan pasang 21.3 tapi delay sampai 26.3
Installer tu amek masa 1 1/2 hari.
Sepatutnya date kitorang tu IK akan pasang untuk row depan rumah ada 1 yang amek ngan IK jugak.. 
Pakcik tu cakap sebab pintu 4g yang xsiap.

Lepas seminggu, baru installer granite untuk island lak datang. Dah siap pasang ada defect lak.. so dorang tukar..huhu.
Tapi bila tengok top island ni macam xcantek. Haha. Mayb sebab warna..ntah.
Counter top KC kitorang just guna concrete top.
Memang la cantek nampak sekeping je semua tapi sebab maintainance dan ongkosnya so decide amek concrete je. 
Tu sebab bila tengok tile concrete top ngan granite tu rasa tile lagi cantik sebab xcomot sangat design.
Haha macam2 kan :p

Design kayu bawah tu xtau la nape dari 1st day p showroom dah terpikat haha.
Dan kalo buat atas bawah pun lagi best kot.
Saya memang obses gila ngan design garis melintang macam design note2 saya ni haha.
Sape ada note2 hitam mesti tau cane hehe..santekkk kan :p
Tu pasal tak kisah tak dapt 4g ngan granite pon :p
Mahal tapi xcantik di mata saya ekeke
Mestila kena nampak cantik baru semangat nak masak kan..
Ke cane? Ke mesti mahal? Hehe apa2 jela ye..
Masing2 punya citarasa..

Dan sekarang masa layan gambar :)

1st day, incik somi wasap pic ni
Ni pun sama 1st day 
Ni 2nd day :)
Ku hangkut 2 anak dara tu haha
KC ku tanpa hood
Taraaa ni 3rd day kot orang datang pasang hood
Yang ni lepas siap semua ;)

Home Progress | Basuh Rumah

Salam~

Haaa basuh rumah pun progress kan haha.
Dah ada rasanya bercerita sket entry lepas tapi xpe gatai nak cite gak :p

Sabtu 2minggu lepas 22.3 kalo tak silap incik somi ajak basuh rumah sebelum orang KC datang install KC.
Gigihla kami 4 beranak p basuh rumah haha.
Canela gaya ye basuh rumah ngan baby ekeke.
Nak tak nak letak AarifaNaura lam car seat dan carrier. Sempat la dia tido 2x. Dalam car seat sekali, saya gendong belakang sekali.

Mulanya nak mintak tolong pekerja bchik tapi masing2 sibuk nak kemas untuk kenduri so kita buat sendiri lor hehe.
AafiyaNajya lak tak habes2 nanges sebab tak kasi mop le penyapu ke air apa2 la.
Kuat lak tu sampaikan masa nak balik jumpa jiran tu dia tanya sape nanges ekeke. Malu kejap.
So basuh rumah 1st round da setel.
Sekarang mop lantai ngan dinding yang ada tile kat dapur & toilet.


Basih H semestinya
Happy main air
Nila gayanya haha
Penat wooo nak hilangkan air tu T_T

Home Progress | Basuh Rumah

Salam~

Haaa basuh rumah pun progress kan haha.
Dah ada rasanya bercerita sket entry lepas tapi xpe gatai nak cite gak :p

Sabtu 2minggu lepas 22.3 kalo tak silap incik somi ajak basuh rumah sebelum orang KC datang install KC.
Gigihla kami 4 beranak p basuh rumah haha.
Canela gaya ye basuh rumah ngan baby ekeke.
Nak tak nak letak AarifaNaura lam car seat dan carrier. Sempat la dia tido 2x. Dalam car seat sekali, saya gendong belakang sekali.

Mulanya nak mintak tolong pekerja bchik tapi masing2 sibuk nak kemas untuk kenduri so kita buat sendiri lor hehe.
AafiyaNajya lak tak habes2 nanges sebab tak kasi mop le penyapu ke air apa2 la.
Kuat lak tu sampaikan masa nak balik jumpa jiran tu dia tanya sape nanges ekeke. Malu kejap.
So basuh rumah 1st round da setel.
Sekarang mop lantai ngan dinding yang ada tile kat dapur & toilet.


Basih H semestinya
Happy main air
Nila gayanya haha
Penat wooo nak hilangkan air tu T_T

Selasa, 8 April 2014

08.04.08 - 08.04.14

Salam~

08.04.08 ~ 08.04.14
Fuhhhh ce kira berapa tahun dah. Haha
Blog sendu je haha
Hari rajin update hari kurang rajin kurang le update keh3.
Dari blogspot ke .com
Macam hebat je kan. Padahal camtu je dari dulu :p

08.04.08 - 08.04.14

Salam~

08.04.08 ~ 08.04.14
Fuhhhh ce kira berapa tahun dah. Haha
Blog sendu je haha
Hari rajin update hari kurang rajin kurang le update keh3.
Dari blogspot ke .com
Macam hebat je kan. Padahal camtu je dari dulu :p

AarifaNaura is ONE! | Makan-makan

Salam~

Jumaat lepas kan birthday AarifaNaura, so buatla makan sikit2. Buat ngan family je.
Tak buat rasa cam tak adil lak haha. AafiyaNajya dulu siap panggil orang kan. Haha mama yang lebih kan? :p

Pastu yan plak nak belanja makan. Dia soh buat sekali je.
Diskas2 jiha nak masakkan. Dia kan terer bab western ni. Masa dia keje kat maariot us nun apa ntah nama kawasan haha.
Dia masakkan ciken chop, mushroom soup, mashed potato, mix vege & roti besar gedabak. 
Ale la tempah kambing bakar.

AarifaNaura kongsi birthday ngan maklong dia..so buat la sekali.
Kak ina sponsor party pack. Dia soh saya belikan.
Alamak lupa amek gambo keh3.

Dan saya semestinya kek la..
Skang musim frozen haruslah beli kek frozen ekekeke
Last minute order kek frozen.
Dengan lovelianacake.
Sangat mengecewakan :(
Jiha kata kek bantat *betol ke eja cani haha*
First time tengok dalam hati kata "cani ke?"
Incik somi lak kata comotnya huhu.
Baik mahal puas hati..
Nak cite kang panjang lak huhu
Xpe abaikan jelah!

Petang sabtu tu baru la tau yang baba ajak jugak paklong maklong, mak andak pak andak sefamily dan mertua yan. 

So jom la layan gambo udah :)


Menu malam tu.. setup meja memang serah kat kak intan haha
Amy dan lala
Makan time
Ciken chop je xde lam gambar
Nila keknya. Ingatkan buat figurine tu semua fondant! Patutla siap bagi diskaun!

Ahad, 6 April 2014

4.4.14 | Naura is ONE!

Salam~

4.4.14 ~ Genap 24bulan anak dara no 2 Aarifa Naura Salwana bt Mohd Najmee.
Ya Allah cepatnya masa berlalu :(
Rasa baru je masuk spital dan masih segar lagi dalam ingatan. Time AafiyaNajya pon still ingat haha.
Pengalaman yang sangat berbeza!
So 4.4 jumaat lepas saja buat status throwback. Ekeke. Next kita cite birthday celebration yang ala kadar je untuk noya ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Popular