Khamis, 23 Januari 2014

Alfafa merawat bau badan

BAU BADAN

Bau badan? Walaupun dah gunakan bermacam2 deodorant dan perfume? Bau badan sama ada diri sendiri atau sekeliling pastinya memualkan. Juga boleh melemahkan keyakinan diri kita. 
Apa puncanya?
Apa cara menyelesaikannya?
Jom baca!

PUNCA BAU BADAN

 image.gif

Peluh dihasilkan oleh dua kelenjar yang berbeza. Kelenjar Eccrine merangkumi kebanyakan badan dan mengeluarkan peluh terutamanya yang terdiri daripada elektrolit dan air, yang menyejukkan badan apabila ia menyejat daripada kulit.

image.gif

Kelenjar apocrine terdapat dalam pangkal paha, tangan, kaki dan ketiak. Kelenjar ini menghasilkan peluh yang mengandungi protein dan asid lemak, yang membuat peluh makin masam atau kekuningan. Kesan peluh anda dilihat pada baju yang berwarna cerah. Walaupun kelenjar eccrine diaktifkan sebagai sebahagian daripada sistem penyejukan badan, kelenjar apocrine boleh menghasilkan peluh apabila badan sedang mengalami kebimbangan, ketakutan atau tekanan.

Apabila ia mula muncul pada kulit kita, peluh hanyalah cecair tanpa bau. Walau bagaimanapun, bakteria pada badan kita terutamanya tertarik dengan protein dalam peluh apocrine yang mana mereka makan, mencerna dan mengusir asid lemak sebagai sangat-aromatik. Ini termasuk notorious (E)-3-methyl-2-hexenoic asid. Proses ini biasanya mengambil masa kira-kira sejam.

Ia tidak membantu bahawa kelenjar apocrine terdapat dalam lembab, kawasan gelap tubuh - di mana kawasan yang betul2 bau yang menghasilkan bakteria seperti micrococci dan staphylococci hidup. Apabila kita memakai stoking dan kasut kulit, kita bukan sahaja mewujudkan syurga bagi bakteria, tetapi untuk kulat juga, itulah sebabnya bau kaki kita boleh menjadi terutamanya bermasalah dan berbeza dari bau ketiak.

Kelenjar apocrine tidak menjadi aktif sehingga kita mencapai akil baligh, di mana mengapa bayi bau manis berbanding remaja.

Terdapat juga perbezaan di antara lelaki dan wanita dan juga perbezaan bangsa.PETUA HILANGKAN BAU BADAN

Bau badan selalunya berkait rapat dengan pemakanan dan kebersihan diri. Oleh itu, untuk menghilangkan bau badan, maka dua aspek itu perlu dititikberatkan. Antara petua yang boleh kita amalkan seperti di bawah :-
  • Agar bebas dari bau ketiak anda harus mandi sekurangnya 2 kali sehari, gunakan sabun deodoran atau menggunakan sabun herbal agar kulit anda bebas dari daki kerana daki dan bakteria adalah penyebab bau badan.
  • Ketika anda mandi juga boleh gunakan limau nipis untuk membersihkan terutama bahagian ketiak.
  • Guna petua-petua seperti mandi air sireh @ memakannya, minum air cengkih, jadikan daun kemangi sebagai ulam dan lain petua traditional :)
  • Jangan memakai pakai linen dan sutera yang boleh menyebabkan peluh tidak dapat diserap dan punca bau badan. Gunakan kain kapas yang bagus menyerap peluh. 
  • Selain itu, juga disarankan mengambil Alfalfa Complex Shaklee ke dalam diet anda. 

ALFAFA DAN BAU BADAN?

Alfalfa atau Medicago sativa bertindak sebagai penyahtoksik, pembersih darah, menggalakkan fungsi kelenjar pituitary, mengandungi agen anti-kulat. Ia telah didapati memberi manfaat kepada pelbagai penyakit, termasuk gangguan hati, bau nafas, jangkitan, kencing manis, ulser, gangguan tulang dan sendi dan penyakit kulit. Alfalfa telah membantu ramai wanita dengan ketidakselesaan gejala menopaus, khususnya hot flashes. Ia juga dipercayai membantu mereka yang menghidap artritis, melawaskan kencing dan water retention. Ia dapat meneutral  asid di dalam badan. Ia membantu dalam merawat kes-kes yangg berhubung dengan penyembuhan ketagihan narkotik dan alkohol. Ia juga adalah tinggi dalam tempoh lapan enzim penting. Enzim membantu untuk meneutralkan kanser dalam sistem badan.

Alfalfa meneutralkan asid dalam badan kerana kekayaan dalam mineral seperti kalsium, magnesium, fosforus, zat besi, kalium, dan mineral yang dikesan. Ia adalah sangat tinggi dalam klorofil, karotena, vitamin A, D, E, B-6, K, dan beberapa enzim pencernaan.

Alfalfa mengandungi klorofil. Ia adalah pembersih badan, melawan jangkitan dan deodorant semula jadi.


TESTIMONIAL

image.jpeg
"Bau badan dan tidak menyenangkan bila berpeluh. Disarankan mengambil Alfafa complex dan Alhamdulillah dalam masa seminggu bau badan hilang walaupun berpeluh"


✐ PM untuk ORDER/INFO lanjut :https://www.facebook.com/messages/HealthyBeautyByANS LIKE facebook kami :https://www.facebook.com/HealthyBeautyByANS
↻ Layari BLOG kami untuk INFO berkenaan produk :www.healthybeautybyans.blogspot.com
☏ Call/SMS/Watsapp : 0123956467
✍ Email : healthybeautybyans@gmail.com
# Instagram : CipiCipiBlogshop
➲ Pos Laju : Seluruh Malaysia/Sabah/Sarawak
☞ COD : Bangi/Putrajaya/Nilai dan sekitar
® SID : #88913

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

The bittersweet to remember..
Tq :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Popular