Jumaat, 31 Januari 2014

Isnin, 27 Januari 2014

Homemade | Cheezy Ball ala-ala KFC


As salam.

Beberapa hari lepas buat cheezy ball.
Tak yah dah p kfc. Haha
Tapi ada ke kat kfc? Tak ingat pun pernah makan wakaka.
So jom kita layan resepinya :)

Bahan-bahan:-

5 biji kentang
Cheese - Mozarella/Cheddar
2 cawan tepung atau secukupnya
Lada sulah @ lada hitam
Garam
1 biji telur
2 cawan Breadcrumbs atau secukupnya

Cara-caranya:-

Rebus kentang sehingga empuk.

Saje menerai rebus guna kuali ajaib :p

Lenyek kentang sampai hancur
Masukkan garam dan lada sulah/lada hitam. [Boleh masukkan masa merebus kentang tadi]
Masukkan tepung dan uli sampai tak melekat kat tangan.
Buatkan adunan tadi bulat-bulat macam ball..baru la jadik cheezy ball hehe
Pastu ambil cheese letak kat tengah2 ball tadi. [Leperkan adunan tadi baru masukkan cheese dan uli jadi bebola balik]



Masukkan bebola tadi ke dalam telur kemudian breadcrumbs.
Goreng dengan api slow sehingga kekuningan/masak.
Taraaaaa senang je kan :)

Cheese tak meleleh. Sebab? Haha biarlah rahaia :p

Sedap. Budak2 pun suka. Apatah lagi makpak budak haha.
Selamat mencuba :)

Jom baca entry2 menarik di healthybeautybyans.blogspot.com :)

Homemade | Cheezy Ball ala-ala KFC


As salam.

Beberapa hari lepas buat cheezy ball.
Tak yah dah p kfc. Haha
Tapi ada ke kat kfc? Tak ingat pun pernah makan wakaka.
So jom kita layan resepinya :)

Bahan-bahan:-

5 biji kentang
Cheese - Mozarella/Cheddar
2 cawan tepung atau secukupnya
Lada sulah @ lada hitam
Garam
1 biji telur
2 cawan Breadcrumbs atau secukupnya

Cara-caranya:-

Rebus kentang sehingga empuk.

Saje menerai rebus guna kuali ajaib :p

Lenyek kentang sampai hancur
Masukkan garam dan lada sulah/lada hitam. [Boleh masukkan masa merebus kentang tadi]
Masukkan tepung dan uli sampai tak melekat kat tangan.
Buatkan adunan tadi bulat-bulat macam ball..baru la jadik cheezy ball hehe
Pastu ambil cheese letak kat tengah2 ball tadi. [Leperkan adunan tadi baru masukkan cheese dan uli jadi bebola balik]



Masukkan bebola tadi ke dalam telur kemudian breadcrumbs.
Goreng dengan api slow sehingga kekuningan/masak.
Taraaaaa senang je kan :)

Cheese tak meleleh. Sebab? Haha biarlah rahaia :p

Sedap. Budak2 pun suka. Apatah lagi makpak budak haha.
Selamat mencuba :)

Jom baca entry2 menarik di healthybeautybyans.blogspot.com :)

Sabtu, 25 Januari 2014

CarotoMax | Campuran Luar Biasa



MENGAPA CAROTOMAX?

CarotoMax mengandungi fitokimia semulajadi yang penting untuk mata sihat, kulit dan membran mukosa.

❀ Alpha Carotene 
    ✔ Untuk penglihatan malam, mata sihat, menghalang degenerasi penglihatan

❀ Beta Carotene
    ✔ Memperbaiki kulit dan mempercepatkan pemulihan luka
    ✔ Mempertingkatkan sistem imun, mengurangkan risiko kanser usus, payudara dan prostat

❀ Lycopene
    ✔ Bersifat anto oksidan, menghalang penuaan
    ✔ Untuk serviks yang sihat, kitaran jantung dan sistem imun
    ✔ Mengurangkan penyakit kelenjar prostat

❀ Astaxanthin
    ✔ Pigmen di dalam alga & fitoplankton memberikan warna pink ikan salmon.
    ✔ Shaklee menuai karotenoid astaxanthin dari mikroalga laut, sumber yang poten dan tulen.
    ✔ Melindungi kerosakan oksidasi kolestrol LDL

❀ Lutein
    ✔ Menyekat katarak, AMD (age related macuar disease), glaukoma

❀ Zeaxanthin
    ✔ Melindungi mata, menuras cahaya gelombang biru pendek berbahaya.
    ✔ Mengurangkan risiko kanser payudara ovari, endometrial dan serviks


1 BIJI CAROTOMAX


✐ Beta Karotena ➲ 102 hidangan Pisang
✐ Lycopena ➲ 714 hidangan Aprikot
✐ Lutein dan Zeaxanthin ➲ 285 hidangan pink grapefruit
✐ Alpha karoten ➲ 89 hidangan Raspberi
✐ Astaxanthin ➲ 113g hidangan Salmon


MENGAPA WARNA KULIT MENJADI KUNING?

❀ Warna kulit sebilangan kecil pengguna akan menjadi kuning selepas mengambil beta karotena,
     walaubagaimanapun ini bukan penyakit jaundis.

❀ CarotoMax adalah warna semulajadi botanik,. Apabila usus kecil mengubab beta karotena menjadi
    vitamin A, ia merangsang sekresi hempedu (berwarna kuning) serta detoksifikasi hati dan gallblader dan
    mengalir bersama darah ke tapak tangan kita.

❀ Proses detoksifikasi semulajadi dan anti oksidasi biasanya akan berlalu untuk beberapa bulan dan akan
    menghilang secara perlahan menghasilkan kulit yang cantik!


✐ PM untuk ORDER/INFO lanjut :https://www.facebook.com/messages/HealthyBeautyByANS LIKE facebook kami :https://www.facebook.com/HealthyBeautyByANS
↻ Layari BLOG kami untuk INFO berkenaan produk :www.healthybeautybyans.blogspot.com
☏ Call/SMS/Watsapp : 0123956467
✍ Email : healthybeautybyans@gmail.com
# Instagram : CipiCipiBlogshop
➲ Pos Laju : Seluruh Malaysia/Sabah/Sarawak
☞ COD : Bangi/Putrajaya/Nilai dan sekitar
® SID : #88913

CarotoMax | Manfaat Utama dan Perbezaan Shaklee

CAROTOMAX merupakan campuran luarbiasa yang menggabungkan alfa-karotena, astaxanthin, beta-karotena, lutein, likopena dan zeaxanthin yang memberikan faedah karotenoid yang lengkap. Bahkan, anda tidak akan dapat ketulenan dan keberkesanan karotenoid daripada makanan itu sahaja.



PERBEZAAN SHAKLEE

❀ Pengambilan purata karetenoid lutein, likopena dan beta karotena adalah hanya 8mg. CarotoMax membekalkan lebih 13mg (21,5000IU) karetenoid berfaedah ini.

❀ Mengandungi 6 varieti karotena, diekstrak dari rangkain sayuran dan buah-buahan yang kaya sifat anti-oksidan seperti rumpai laut, tomato, biji anggur, brokoli, epal, marigold, kentang dan lain-lain.

❀ Pengambilan 5-9 hidangan sayuran dan buahan untuk mengekalkan konsetrasi beta karotena di dalam darah seterusnya memelihara kesihatan penglihatan, kulit dan mencegah kanser.


MANFAAT UTAMA CAROTOMAX

 Lebih selamat dari Vitamin A

    ✔ Didapati pengambilan Vitamin A yang berlebihan boleh menyebabkan kesan toksik. Beta karotena, iaitu 
        prekursor Vitamin A, didapati selamat untuk diambil.

❀ Mempertingkatkan Penglihatan

    ✔ Menghasilkan 'Ungu Visual' yang membolehkan kita mengekalkan penglihatan di dalam gelap
    ✔ Ia mempertingkatkan masalah penglihatan seperti rabun malam, rabun dekat, mata lesu, tidak boleh
        fokus, glaukoma, katarak, eyebags dan lingkaran hitam.

❀ Meredakan penyakit kulit

   ✔ Pengambilan yang banyak boleh membantu masalah kulit seperti psoriasis, senile plaque, kulitkering,
       kulit gugur, jerawat dan akne. penggunaan luaran juga boleh untuk pustule, scabies, akne dan ulser
      kulit.

❀ Melindungi Sel epithelial

    ✔ Ia memelihara lapisan luar kornea, rongga mulut, usus, perut, paru paru, pundi kencing, ovari semasa
        disintegrasi tisu, dan merawat ulser saluran usus.

❀ Membantu melawan kanser dan Oksidasi

   ✔ Pengambilan yang kerap beta-karotene mengukuhkan sistem imun, melambatkan penuaan dan
       menyekat aktiviti bahan kanser dan menghalang pembentukan sel kanser dan mengurangkan risiko    
       kanser terutama kanser paru-paru dan payudara.
   ✔ Ia mengurangkan radikal bebas dan menyingkirkan sel mati yang teroksida.

❀ Menghalang Infeks
   ✔ Merangsang enzim pembunuh kuman, menyekat dan mempertingkatkan kondisi penyakit sistem
       respirotari seperti batuk, hepatitis, asma, flu dan selsema.

❀ Menggalakan perkembangan yang Normal dan Sihat

    ✔ Merangsang perkembangan kanak kanak/remaja, menguatkan tulang, melindungi rambut, kulit,
        membran mukosa, gigi sihat, gusi dan sistem reproduktif. Juga penghasilan sperma yang sihat.


✐ PM untuk ORDER/INFO lanjut :https://www.facebook.com/messages/HealthyBeautyByANS LIKE facebook kami :https://www.facebook.com/HealthyBeautyByANS
↻ Layari BLOG kami untuk INFO berkenaan produk :www.healthybeautybyans.blogspot.com
☏ Call/SMS/Watsapp : 0123956467
✍ Email : healthybeautybyans@gmail.com
# Instagram : CipiCipiBlogshop
➲ Pos Laju : Seluruh Malaysia/Sabah/Sarawak
☞ COD : Bangi/Putrajaya/Nilai dan sekitar
® SID : #88913

CarotoMax | Manfaat Utama dan Perbezaan Shaklee

CAROTOMAX merupakan campuran luarbiasa yang menggabungkan alfa-karotena, astaxanthin, beta-karotena, lutein, likopena dan zeaxanthin yang memberikan faedah karotenoid yang lengkap. Bahkan, anda tidak akan dapat ketulenan dan keberkesanan karotenoid daripada makanan itu sahaja.



PERBEZAAN SHAKLEE

❀ Pengambilan purata karetenoid lutein, likopena dan beta karotena adalah hanya 8mg. CarotoMax membekalkan lebih 13mg (21,5000IU) karetenoid berfaedah ini.

❀ Mengandungi 6 varieti karotena, diekstrak dari rangkain sayuran dan buah-buahan yang kaya sifat anti-oksidan seperti rumpai laut, tomato, biji anggur, brokoli, epal, marigold, kentang dan lain-lain.

❀ Pengambilan 5-9 hidangan sayuran dan buahan untuk mengekalkan konsetrasi beta karotena di dalam darah seterusnya memelihara kesihatan penglihatan, kulit dan mencegah kanser.


MANFAAT UTAMA CAROTOMAX

 Lebih selamat dari Vitamin A

    ✔ Didapati pengambilan Vitamin A yang berlebihan boleh menyebabkan kesan toksik. Beta karotena, iaitu 
        prekursor Vitamin A, didapati selamat untuk diambil.

❀ Mempertingkatkan Penglihatan

    ✔ Menghasilkan 'Ungu Visual' yang membolehkan kita mengekalkan penglihatan di dalam gelap
    ✔ Ia mempertingkatkan masalah penglihatan seperti rabun malam, rabun dekat, mata lesu, tidak boleh
        fokus, glaukoma, katarak, eyebags dan lingkaran hitam.

❀ Meredakan penyakit kulit

   ✔ Pengambilan yang banyak boleh membantu masalah kulit seperti psoriasis, senile plaque, kulitkering,
       kulit gugur, jerawat dan akne. penggunaan luaran juga boleh untuk pustule, scabies, akne dan ulser
      kulit.

❀ Melindungi Sel epithelial

    ✔ Ia memelihara lapisan luar kornea, rongga mulut, usus, perut, paru paru, pundi kencing, ovari semasa
        disintegrasi tisu, dan merawat ulser saluran usus.

❀ Membantu melawan kanser dan Oksidasi

   ✔ Pengambilan yang kerap beta-karotene mengukuhkan sistem imun, melambatkan penuaan dan
       menyekat aktiviti bahan kanser dan menghalang pembentukan sel kanser dan mengurangkan risiko    
       kanser terutama kanser paru-paru dan payudara.
   ✔ Ia mengurangkan radikal bebas dan menyingkirkan sel mati yang teroksida.

❀ Menghalang Infeks
   ✔ Merangsang enzim pembunuh kuman, menyekat dan mempertingkatkan kondisi penyakit sistem
       respirotari seperti batuk, hepatitis, asma, flu dan selsema.

❀ Menggalakan perkembangan yang Normal dan Sihat

    ✔ Merangsang perkembangan kanak kanak/remaja, menguatkan tulang, melindungi rambut, kulit,
        membran mukosa, gigi sihat, gusi dan sistem reproduktif. Juga penghasilan sperma yang sihat.


✐ PM untuk ORDER/INFO lanjut :https://www.facebook.com/messages/HealthyBeautyByANS LIKE facebook kami :https://www.facebook.com/HealthyBeautyByANS
↻ Layari BLOG kami untuk INFO berkenaan produk :www.healthybeautybyans.blogspot.com
☏ Call/SMS/Watsapp : 0123956467
✍ Email : healthybeautybyans@gmail.com
# Instagram : CipiCipiBlogshop
➲ Pos Laju : Seluruh Malaysia/Sabah/Sarawak
☞ COD : Bangi/Putrajaya/Nilai dan sekitar
® SID : #88913

Khamis, 23 Januari 2014

Kopi & Cekelat | Di Fb Page

As salam.

Tensen bila lipat baju budak kecik sebok mengacau.
Duk tarik baju yang dah lipat
Nak berdiri ngan mama
Nak nak melekat ngan mama
Haihhhhhhhhhh
Ni yang nak capai phone je haha
Alasan :p

Ok berbalik pada tajuk. Cewahhhh
Dah ada page uolss
Macam la blogger hebat haha
Puiii
Saje suka2 :)
Sape sudi boleh la like ye kat sini Coffee & Choc
Tenkiu!

Kopi & Cekelat | Di Fb Page

As salam.

Tensen bila lipat baju budak kecik sebok mengacau.
Duk tarik baju yang dah lipat
Nak berdiri ngan mama
Nak nak melekat ngan mama
Haihhhhhhhhhh
Ni yang nak capai phone je haha
Alasan :p

Ok berbalik pada tajuk. Cewahhhh
Dah ada page uolss
Macam la blogger hebat haha
Puiii
Saje suka2 :)
Sape sudi boleh la like ye kat sini Coffee & Choc
Tenkiu!

Alfafa Complex | Manfaat Utama dan Cadangan Pengambilan

Manfaat Utama Alfafa Complex

Tumbuhan yang sangat kaya dengan pelbagai nutrisi – "Alfalfa" telah digunakan oleh manusia sejak lebih dari 2500 tahun dan telah dikenalpasti sebagai makanan yang paling kaya dengan pelbagai nutrisi dan zat galian. Ia membekalkan nutrisi yang mana kebanyakannya tidak terdapat di dalam buah-buahan mahupun sayuran. Ia kaya dengan protin, asid amino, klorofil, serat, 15 zat galian, 10 vitamin, 8 enzim dan fitokimia. 10 biji alfalfa menyediakan nutrisi yang menyamai segelas susu.

Mencuci hati, darah dan usus – ini adalah makanan yang sangat beralkali yang boleh mengembalikan kenormalan badan yang berasid, menghilangkan toksin dari badan, membersihkan hati, kolon, darah dan mencantikkan kulit dan otot.

Melawan Alahan – Memperbaiki keadaan kulit dan hidung sensitive, kurap, bau badan dan ulat air (athlete’s foot) dengan berkesan.

Baik untuk perubahan patologi di dalam usus dan perut – Memperbaiki masalah saluran penghadaman seperti kembung, hyperacidity, ulser gastrik, hepatits dan sembelit.

Menyingkirkan lemak dan kolestrol – kajian klinikal terbukti bahawa penggunaan jangka panjang daripada alfalfa akan menhapuskan lemak, mengurangkan kolestrol, mencegah penyakit jantung, strok dan darah tinggi. Hanya Alfalfa sahaja mengandungi saponin, seperti span yang bertindak sebagai serat yang menyerap kolesterol.

Melawan tumor – Memakan 30-50 tablet untuk mengalkalikan badan, dengan itu memperbaiki sel-sel kanser dan membuang tumor.

Melegakan Keletihan – Melegakan keletihan dan sebagai rawatan kepada kebanyak penyakit.

Mencegah / Merawat athritis – Melegakan sakit ahtritis dan kesakitan.


Cadangan pengambilan Alfafa Complex
Untuk kesihatan berpanjangan2 kali sehari – 10 biji setiap pengambilan.

Larutkan 10 biji Alfalfa di dalam air, campurkan 3 biji Shaklee Peppermint-Ginger dan jus buahan atau jus pekat untuk rasa yang lebih enak. Ia baik untuk sistem usus dan perut. Sesuai untuk diminium pada bila-bila masa.

Untuk pencucian usus dan detoksifikasi, mencuci darah, melawan kanser
3 – 4 kali sehari, 10 biji setiap pengambilan (di ambil dengan air kosong).


Credit : Buku Panduan Nutrisi 

✐ PM untuk ORDER/INFO lanjut :https://www.facebook.com/messages/HealthyBeautyByANS LIKE facebook kami :https://www.facebook.com/HealthyBeautyByANS
↻ Layari BLOG kami untuk INFO berkenaan produk :www.healthybeautybyans.blogspot.com
☏ Call/SMS/Watsapp : 0123956467
✍ Email : healthybeautybyans@gmail.com
# Instagram : CipiCipiBlogshop
➲ Pos Laju : Seluruh Malaysia/Sabah/Sarawak
☞ COD : Bangi/Putrajaya/Nilai dan sekitar
® SID : #88913

Alfafa merawat bau badan

BAU BADAN

Bau badan? Walaupun dah gunakan bermacam2 deodorant dan perfume? Bau badan sama ada diri sendiri atau sekeliling pastinya memualkan. Juga boleh melemahkan keyakinan diri kita. 
Apa puncanya?
Apa cara menyelesaikannya?
Jom baca!

PUNCA BAU BADAN

 image.gif

Peluh dihasilkan oleh dua kelenjar yang berbeza. Kelenjar Eccrine merangkumi kebanyakan badan dan mengeluarkan peluh terutamanya yang terdiri daripada elektrolit dan air, yang menyejukkan badan apabila ia menyejat daripada kulit.

image.gif

Kelenjar apocrine terdapat dalam pangkal paha, tangan, kaki dan ketiak. Kelenjar ini menghasilkan peluh yang mengandungi protein dan asid lemak, yang membuat peluh makin masam atau kekuningan. Kesan peluh anda dilihat pada baju yang berwarna cerah. Walaupun kelenjar eccrine diaktifkan sebagai sebahagian daripada sistem penyejukan badan, kelenjar apocrine boleh menghasilkan peluh apabila badan sedang mengalami kebimbangan, ketakutan atau tekanan.

Apabila ia mula muncul pada kulit kita, peluh hanyalah cecair tanpa bau. Walau bagaimanapun, bakteria pada badan kita terutamanya tertarik dengan protein dalam peluh apocrine yang mana mereka makan, mencerna dan mengusir asid lemak sebagai sangat-aromatik. Ini termasuk notorious (E)-3-methyl-2-hexenoic asid. Proses ini biasanya mengambil masa kira-kira sejam.

Ia tidak membantu bahawa kelenjar apocrine terdapat dalam lembab, kawasan gelap tubuh - di mana kawasan yang betul2 bau yang menghasilkan bakteria seperti micrococci dan staphylococci hidup. Apabila kita memakai stoking dan kasut kulit, kita bukan sahaja mewujudkan syurga bagi bakteria, tetapi untuk kulat juga, itulah sebabnya bau kaki kita boleh menjadi terutamanya bermasalah dan berbeza dari bau ketiak.

Kelenjar apocrine tidak menjadi aktif sehingga kita mencapai akil baligh, di mana mengapa bayi bau manis berbanding remaja.

Terdapat juga perbezaan di antara lelaki dan wanita dan juga perbezaan bangsa.



PETUA HILANGKAN BAU BADAN

Bau badan selalunya berkait rapat dengan pemakanan dan kebersihan diri. Oleh itu, untuk menghilangkan bau badan, maka dua aspek itu perlu dititikberatkan. Antara petua yang boleh kita amalkan seperti di bawah :-
  • Agar bebas dari bau ketiak anda harus mandi sekurangnya 2 kali sehari, gunakan sabun deodoran atau menggunakan sabun herbal agar kulit anda bebas dari daki kerana daki dan bakteria adalah penyebab bau badan.
  • Ketika anda mandi juga boleh gunakan limau nipis untuk membersihkan terutama bahagian ketiak.
  • Guna petua-petua seperti mandi air sireh @ memakannya, minum air cengkih, jadikan daun kemangi sebagai ulam dan lain petua traditional :)
  • Jangan memakai pakai linen dan sutera yang boleh menyebabkan peluh tidak dapat diserap dan punca bau badan. Gunakan kain kapas yang bagus menyerap peluh. 
  • Selain itu, juga disarankan mengambil Alfalfa Complex Shaklee ke dalam diet anda. 

ALFAFA DAN BAU BADAN?

Alfalfa atau Medicago sativa bertindak sebagai penyahtoksik, pembersih darah, menggalakkan fungsi kelenjar pituitary, mengandungi agen anti-kulat. Ia telah didapati memberi manfaat kepada pelbagai penyakit, termasuk gangguan hati, bau nafas, jangkitan, kencing manis, ulser, gangguan tulang dan sendi dan penyakit kulit. Alfalfa telah membantu ramai wanita dengan ketidakselesaan gejala menopaus, khususnya hot flashes. Ia juga dipercayai membantu mereka yang menghidap artritis, melawaskan kencing dan water retention. Ia dapat meneutral  asid di dalam badan. Ia membantu dalam merawat kes-kes yangg berhubung dengan penyembuhan ketagihan narkotik dan alkohol. Ia juga adalah tinggi dalam tempoh lapan enzim penting. Enzim membantu untuk meneutralkan kanser dalam sistem badan.

Alfalfa meneutralkan asid dalam badan kerana kekayaan dalam mineral seperti kalsium, magnesium, fosforus, zat besi, kalium, dan mineral yang dikesan. Ia adalah sangat tinggi dalam klorofil, karotena, vitamin A, D, E, B-6, K, dan beberapa enzim pencernaan.

Alfalfa mengandungi klorofil. Ia adalah pembersih badan, melawan jangkitan dan deodorant semula jadi.


TESTIMONIAL

image.jpeg
"Bau badan dan tidak menyenangkan bila berpeluh. Disarankan mengambil Alfafa complex dan Alhamdulillah dalam masa seminggu bau badan hilang walaupun berpeluh"


✐ PM untuk ORDER/INFO lanjut :https://www.facebook.com/messages/HealthyBeautyByANS LIKE facebook kami :https://www.facebook.com/HealthyBeautyByANS
↻ Layari BLOG kami untuk INFO berkenaan produk :www.healthybeautybyans.blogspot.com
☏ Call/SMS/Watsapp : 0123956467
✍ Email : healthybeautybyans@gmail.com
# Instagram : CipiCipiBlogshop
➲ Pos Laju : Seluruh Malaysia/Sabah/Sarawak
☞ COD : Bangi/Putrajaya/Nilai dan sekitar
® SID : #88913

Rabu, 22 Januari 2014

Resepi | Congo Bars

As salam.

Semalam menerai Congo Bars. nengok orang post macam best je..macam sedap je hehe. so terai le kekdahnya :)

Congo Bars

Credit : Masam Manis
Asal : Rima

315 gm tepung gandum
2 1/2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil garam [ Saya tak guna sebab dah guna salted butter ]
150 gm butter [ Saya guna salted anchor butter ]
320 gm gula perang - boleh kurangkan [ Saya guna 300g tapi still manis mayb sebab choc ]
3 biji telur
1 sudu kecil esen vanila
250 gm chocolate chips [ Saya guna button dark choc sebab xde choc chip :) ]
1 cawan kacang pican atau apa2 kekacang - optional [ Saya tak masukkan ]
Kepingan badam untuk taburan - optional [ Saya tak masukkan ]

Ayak tepung, baking powder dan garam dalam bekas besar dan ketepikan.
Dalam bekas lain campurkan gula perang bersama mentega dan kacau rata sehingga butter melarut.
Masukkan telur sebiji demi sebijik dan putar sebati.
Masukkan esen vanila.
Masukkan tepung , baking powder dan garam yang telah di ayak dan kacau rata. Akhir sekali masukkan chocolate chips dan kekacang dan gaul sempurna.
Tuangkan adunan kedalam tin pembakar ukuran 13 X 9 yang telah digris dgn butter dan dialas dgn kertas minyak.
Ratakan permukan adunan dan taburkan kepingan badam dan chocolate chips jika suka sebagai hiasan.
Bakar pada suhu 170C selama lebih kurang 30 minit atau sehingga permukaan atasnyer kuning keemasan. Jangan terlebih bakar.

Selamat mencuba!

Congo Bars ai :)

Jom baca entry2 menarik di healthybeautybyans.blogspot.com :)

Khamis, 16 Januari 2014

14.01.14 | Sesuatu yang terindah

As salam.

Ok baru ada masa nak hapdet blog hehe.
14.01.14.. sesuatu yang terindah haha
Birthday my other half laa :)
Sebenarnya sy terlupa nak beli hadiah :p
Lupa nak ajak p mall macam tahun lepas..
Tahun lepas konon ajak p alamanda sebab nak beli barang ofis ekeke
P beli hadiah tapi terkantoi keluar dari kedai jam pastu buat2 tengok jam ekeke.
Kali lupaaaa nak ajak p mall yela dah xkeje xde apa nak beli kan :)

Sehari sebelum baru duk menggagau nak bagi apa.
Gigih buat kad sambil gugel florist.
Naseb baik sempat.
Tapi petang 13hb dah siap ajak makan tapi xjadik.
P esoknya pas hantar mama,atai, jiha, bchik,kbilah, aah, helmi, pakandak n makandak n cikti kat klia nak p umrah.
Masa kat klia macam biasa ale buat seprais untuk aan dan incik somi ku :)

Tangan budak2 lain je tolong potong haha

Kali ni beli munge ngan coklat je haha
So dah request hantar before 12.
Kebetulan nak keluar g umah sana atai bagi bunge tu.
Dahhh xjadikk nak seprais kat incik somi sebab kena bagi sendiri haha.
Bunga dan coklat ferrero rocher
*yang pelik dalam website pilih tin merah dapat kotak biru!*

Kad simple ngan bunga. Gigih ai buat pastu soh cipi tuliskan :p
Lepas hantar dorang terus p Padi House Putrajaya.
Ingat nak p la tempat2 best sket tapi dah lewat p jela situ :)
First time pon p situ haha tengok review macam best je kan..
Tapi biasa2 je pon
Harga murah la jugak.
Nak makan pavlova tapi takde plok..tengok review banyak cakap pavlova sedap. Haihh kempunan.

Macadamia Cheese cake. Ne je kek ada utk birthday boy wakaka

Last but not least :)

Happy birthday sayangku
Semoga abg sentiasa diberi kesihatan yang baik, rezeki yang berkat, umur yang panjang dan menjadi papa dan suami yang best!
Terima kasih Ya Allah kerana dipertemukan dengan insan yang sangat baik!
I luv u sayangggg!

Love,
Mama & ANS.


Jom baca entry2 menarik di healthybeautybyans.blogspot.com :)

Isnin, 13 Januari 2014

Menggegelkan gegel

As salam.

Cabaran menggegelkan anak2 daraku.
Hehe.
Sejak cipi dulu lagi headband, topi macam2 jenis.
Bunga seketul berketul2
Tapi dia pakai sekejap je.
Rasanya bila masuk setahun dia xnak.
Xkasi ada apa2 kat kepala dia.
Lagi2 bila dia hanya nak berjeans je!
Hilang kegegelan cipi.
So sekarang turn naura lak.
Tapi naura ni muka agak ke'boy'an sket haha
Muka papa kate semua :)

Dan awal dulu duk bagi pakai romper je haha
Baru sekarang mama sedar anak mama ni girl!
Haha
Bukan la girl xleh pakai romper tapi dress cipi dulu berlambak2 pakai sekali dua je.
Masa ni la nak lenjan biar puas hati pakai :)
Dan masa ni la jugak nak retune  cipi jadik gegel sebab cipi akan ikut adik dia pakai apa biat apa
Dah obses ngan adik gitu ekeke.
Sekarang baru dia nak pakai dress dia tapi yang singkat dah xnak..malu katenya
So pakai la ngan seluar pulak haha.

Bila tengok IG pinkstilletos *betol ke eja ni haha*
memang syokk je dengan anak dara 2org tu.
Best tengok anak2 dia pakai dress pakai apa jela hehe
Berangan jap haha

Ahad, 12 Januari 2014

Homemade | Rainbow cookies aka biskut lidah kucing

As salam.

Hahh hari ni tak pi memana sebab semalam dah merayap ke viva home :D
So merajinkan diri buat rainbow cookies.
Buat untuk ex ofismate yg dah lama janji nak bagi haha.
Tapi masa tu buat florentine cookies.
Rajin pulak daku buat rainbow cookies tu ye haha.
Florentine kacang je padahal :p
Mak lupa laaaa
Ok xpe no problemo
So gigih la saya membelangkan seperti rainbow yang xcukup 7 warna :D
Cipi pun sebok nak buat..
Dengan sebelah dukung naura sebelah buat biskut tu.
Haaaa supermom takkkk?? Ekeke.
Dapatla 4 acuan = 128pcs.
Sebekas kasi dehyah n jijah.
Cipi lak tak sangka tengah sejukkan dia dok amek letak lam bekas.
Sambil cakap "mama ya buat ea"
Ingatkan dia cakap je..
Papa g tengok kat dapur dah siap masuk bekas.
Nak bagi aan, dila dan fatin katanya haha
Benda sikit berebut pulok haha.
Malas nak buat banyak sebab leceh nak warna2 tu :D
Inilah dia rupe sebelum dan selepas biskut lidah kucing :)

Sabtu, 11 Januari 2014

{TESTIMONIAL} Alfafa dan wanita

As salam

Alfafa Shaklee. Rasanya semua dah tau kan.. produk femes untuk ibu2 menyusu. sebagai milk booster. Best! Tapi saya tak nak bercerita pasal alfafa as milk booster tapi berkaitan dalaman wanita...haaaa biasanya wanita tak leh lari dari dapat masalah keputihan. tak banyak sikit.. mesti ada kan.. Rimas kalo ada kan.. tak selesa. malu beb :p Lagi2 boleh jatuh najis! Nak solat pun jadik was-was. Keputihan juga boleh menyebabkan banyak masalah dalaman wanita seperti susah hamil, infection dan lain2 lagi. 

Kita juga seharusnya mengambil langkah2 mencegahnya seperti :-
  • Menjaga kebersihan daerah faraj dan hindarkan penggunaan sabun/parfum pada bahagian faraj.
  • Memakai seluar dalam dari jenis kain kapas bagi memastikan faraj sentiasa kering dan elakkan memakai seluar dalam lembab.
  • Pastikan kerap menukar tuala wanita ketika haid.
  • Basuh dengan air rebusan sirih.
  • Amalkan mengambil Alfafa, yang terkenal dalam meregulasikan hormon dan merawat keputihan.
  • Jalani pola hidup sihat, cukup tidur, makan makanan yang seimbang, bersukan.
  • Amalkan pemakanan yang mengandungi bakteria baik seperti yogurt, susu kultur, sayuran hijau bagi menguatkan antibodi badan.
  • Bagi wanita yang sudah berkahwin, setiap tahun harus melakukan papsmear untuk mengesan sel-sel yang ada di pangkal rahim.

Untuk merawat masalah Keputihan, tentulah ALFAFA COMPLEX kerana Alfalfa Complex adalah semulajadi, antihistamin, diuretik, membantu penghadaman , kaya dengan serat dan klorofil, kaya dengan mineral, baik untuk pesakit kencing manis, merendahkan kolestrol, dan anti-tumor dan ANTI- BAKTERIA!
Contoh positive feedback dari Pn Nana Macarona 
Keputihan berkurang!
Feedback dari BFF!

Next dari BFF! Teruja dia wassap bitau tak percaya! haha.. dia cakap patut dah tak de keputihan. Rupa-rupanya sebab ALFAFA :) Pastu saya tanya la ada beza tak bila 'bersama'? yela biasa dah anak 3 mesti dah longgar kan hehe.. Tapi tidak! husband dia cakap "ingat anak 3 dah senang" ekeke
tergelak2 berwasap dengan beliau.. terus up status kat FB sebab ai pun teruja!

Haaa ni pasal keputihan dan ehem ehem je.. yang kurus, yang hilang jerawat, resdung dan banyakkkk lagi.
So lain2 boleh baca di Page CipiCIpiBlogshopUntuk info boleh baca di Blog CipiCipiBlogshop

Sememangnya Bulan ni ada promo Alfafa. Harga memang RENDAH dari biasa. Nak tau??
↻ Layari BLOG kami untuk INFO berkenaan produk :www.healthybeautybyans.blogspot.com
☏ Call/SMS/Watsapp : 0123956467
✍ Email : healthybeautybyans@gmail.com
# Instagram : CipiCipiBlogshop
➲ Pos Laju : Seluruh Malaysia/Sabah/Sarawak
☞ COD : Bangi/Putrajaya/Nilai dan sekitar
® SID : #88913

Hanya untuk WANITA

As salam


Alfafa Shaklee. Rasanya semua dah tau kan.. produk femes untuk ibu2 menyusu. sebagai milk booster. Best! Tapi saya tak nak bercerita pasal alfafa as milk booster tapi berkaitan dalaman wanita...haaaa biasanya wanita tak leh lari dari dapat masalah keputihan. tak banyak sikit.. mesti ada kan.. Rimas kalo ada kan.. tak selesa. malu beb :p Lagi2 boleh jatuh najis! Nak solat pun jadik was-was. Keputihan juga boleh menyebabkan banyak masalah dalaman wanita seperti susah hamil, infection dan lain2 lagi. 

Kita juga seharusnya mengambil langkah2 mencegahnya seperti :-

  • Menjaga kebersihan daerah faraj dan hindarkan penggunaan sabun/parfum pada bahagian faraj.
  • Memakai seluar dalam dari jenis kain kapas bagi memastikan faraj sentiasa kering dan elakkan memakai seluar dalam lembab.
  • Pastikan kerap menukar tuala wanita ketika haid.
  • Basuh dengan air rebusan sirih.
  • Amalkan mengambil Alfafa, yang terkenal dalam meregulasikan hormon dan merawat keputihan.
  • Jalani pola hidup sihat, cukup tidur, makan makanan yang seimbang, bersukan.
  • Amalkan pemakanan yang mengandungi bakteria baik seperti yogurt, susu kultur, sayuran hijau bagi menguatkan antibodi badan.
  • Bagi wanita yang sudah berkahwin, setiap tahun harus melakukan papsmear untuk mengesan sel-sel yang ada di pangkal rahim.

Untuk merawat masalah Keputihan, tentulah ALFAFA COMPLEX kerana Alfalfa Complex adalah semulajadi, antihistamin, diuretik, membantu penghadaman , kaya dengan serat dan klorofil, kaya dengan mineral, baik untuk pesakit kencing manis, merendahkan kolestrol, dan anti-tumor dan ANTI- BAKTERIA!
Contoh positive feedback dari Pn Nana Macarona 

Keputihan berkurang!
Feedback dari BFF!

Next dari BFF! Teruja dia wassap bitau tak percaya! haha.. dia cakap patut dah tak de keputihan. Rupa-rupanya sebab ALFAFA :) Pastu saya tanya la ada beza tak bila 'bersama'? yela biasa dah anak 3 mesti dah longgar kan hehe.. Tapi tidak! husband dia cakap "ingat anak 3 dah senang" ekeke
tergelak2 berwasap dengan beliau.. terus up status kat FB sebab ai pun teruja!

Haaa ni pasal keputihan dan ehem ehem je.. yang kurus, yang hilang jerawat, resdung dan banyakkkk lagi.
So lain2 boleh baca di Page CipiCIpiBlogshopUntuk info boleh baca di Blog CipiCipiBlogshop

Sememangnya Bulan ni ada promo Alfafa. Harga memang RENDAH dari biasa. Nak tau??

✐ PM untuk ORDER/INFO lanjut :https://www.facebook.com/messages/HealthyBeautyByANS
 LIKE facebook kami :https://www.facebook.com/HealthyBeautyByANS
↻ Layari BLOG kami untuk INFO berkenaan produk :www.healthybeautybyans.blogspot.com
☏ Call/SMS/Watsapp : 0123956467
✍ Email : healthybeautybyans@gmail.com
# Instagram : CipiCipiBlogshop
➲ Pos Laju : Seluruh Malaysia/Sabah/Sarawak
☞ COD : Bangi/Putrajaya/Nilai dan sekitar
® SID : #88913

Ahad, 5 Januari 2014

Home exhibition

As salam.
Tengah hari tadi husband ajak p tengok rumah.
Nak tengok apa ntah haha.
Sebelum tu singgah makan kat tempat biasa hehe.
Defect utk electrical punya part dah betulkan tapi ada salah gak lagi haihh.
Pastu balik husband cakap ada home exhibition. *lupa nama betul haha*
Kat pwtc & hari ni last day.
So ajak p tengok kot ada pape yang best ;)
Pusing2 xdela yang best pon hehe
Banyak promosi tilam dan katil
Kitchen cabinet pun ada  gak tapi tak glemer haha.
Yang tau everskill je :p
Yang lain biasa2 je.
Tapi tak sebest homedec.
Mayb kecik je kot.
Tapi sempat la kami amek 1 promo untuk wallpaper :D
Skang pantang nampak damask mesti nak sakat husband haha..
Sabor jela :p

Hall 1


Naura 1st tyme naik stroller

Tukar gendong cipi plak

Mama perkasa gendong dua anak dara haha

Sabtu, 4 Januari 2014

Nasi arab free di malam tahun baru

As salam.

Kemain panjang tajuk haha
Eeh ehh rajin plok hapdet ye. Hehe.
Lupa nak stoey mory.
Last tahun 2013, cousin husband buat majlis yasin sempena pembukaan kedai nasi arab kat ayer@8.
Shoplot baru bukak.
Sesat jugak le nak sampai haha.
View yang sangat cantik bila malam sebab berdepan dengan masjid besi.
So sesapa nak try boleh la try.
Nasi best la jugak.. air pun best sebab gila fresh xde tambah air kosong  je..
Tapi xsure la kalo tyme tu je haha.

Ni alamat kedai tu
Unit No: C1-LG-3A
Shophouse 8C1,
Jln P8G,
Presint 8,
62250 Putrajaya
(Ayer@8)

Lepas makan lepak2 sambil tunggu bunga api countdown new year.
Tapi kami dah selamat tidoq haha.
Xkose nak nunggu hehh haha.
K bai.

2014

As salam..

Ehhh belom ada entry la tahun baru ni hehe.
Welcome 2014!
Haaa sebelum2 ni tak pernah ada azam! Hehe
So rasa tahun ni nak berazam laaaa..
Haha
Sejak bershaklee ni sungguh bermotivasi.
Siap ada vision board! Hehe
Best boleh apply dalam kehidupan seharian :)

2014
Tahun segala kenaikn berlaku.
Nak marah pun dah itu kit pilih kn
So ni mas sayang2 sekalian melompat kelur dari zon selesa anda!
Sape nak cari side income boleh join saya untuk bershaklee!
Tak rugi pun. Untung ada la :)
So pape boleh contact saya ye hehe

Nak review anak masuk school, cipi belom masuk school lagi hehe
Tahun depan jela ye hehe
Mama je akan jadik cikgu besar :)

Owh bulan ni ada promo alfafa ye.
Banyak manfaatnya seperti milk booster, detox, kesuburah, keputihan, keintiman dan banyakkk lagi!
Harga super duper murah!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Popular