Jumaat, 13 Disember 2013

Tutorial | Homemade Playdough

As salam.

Siang tadi buat play doh dengan cipi sebab dah banyak hari janji ngan dia.
Selasa lepas p PH, hannah duk main playdoh jugak..terus je "mama nanti beli playdoh ye"
Sebelum tu duk tengok utube je kejenya pasal mini playdoh.. asyik duk sebut "mama nak masak"
Ni pengaruh hannah yang dipengaruh oleh adik! Haha
So tadi buat la sendiri.
Juga konon2nya pas baca blog yg viral kat fb tu..nasihat dari pakar yg kena banyakkan main2 cani utk stimulate otak berbanding main ipad ;)
Awal2 benti ritu dah buat sekali tapi xbape menjadi.
Salah adunan haha.
So semuanya papa dah sedur masuk vacum haha.
Tengok kat blog sape ritu lupa.
Sebab tadi post kat fb ada kawan2 sygku bertanya so jom kt bertutorial ;)
Xyah bebel banyak sangat la..jom tengok bahan2 dan cara2nya.

Bahan-bahan

1 cawan garam
1 tbs minyak
1 cawan air panas
500g tepung
Pewarna

Cara-cara

1. Masukkan garam dan air panas di dalam mangkuk. Kacau.
2. Masukkan pewarna & minyak. Kacau.
3. Masukkan tepung.
4. Kacau dan uli sehingga cantik doh itu.
5. Masukkan dalm zipper bag untuk disimpan
Boleh buat wat warna2 lain lagi :)

Senang je kan ;)
Tadi sempat buat 3 warna je. Tepung habes hehe.

Sebok mama ya nak buat.pastu dapat buat gelak besau :p

Peace! Tapi tangan buat rock (kot)

Play time! Main ngan hadiah dari mokcik.

Selamat mencuba!
;)

4 ulasan:

  1. Eshal pun suka sgt main playdoh tp mom tak tahan nanti berteraburan kat lantai karpet dll. Beli playdoh sekejap je habis. Nak buat sendiri jugalah nt takyah beli-beli dah. tgk jgk kak Farah Sarakids buat sendiri tp tk terbuka hati nak buat sendiri lagi time tu. hahaha

    BalasPadam
  2. tula pasal..papa dia mmg anti haha..tapi sebab utk pembelajaran cipi so boleh la diterima hehe

    BalasPadam
  3. Secawan garam??bnyknyaaaaaaa.....-nini-

    BalasPadam
  4. ye nini haha. secawan garam..xnak bagi busuk kot haha

    BalasPadam

The bittersweet to remember..
Tq :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Popular