Selasa, 31 Disember 2013

2013

As salam.

2013
Cewahhhh ramai duk 2013 i pun nak jugakkkk :)

2013
Alhamdulillah tahun yang membahagiakan :)
Apa yang dirancang seperti yang dirancang tapi banyakkkk jugak apa yang dirancang tak seperti dirancang. Haaaa paham x?

So the best of 2013 ada sikit je punnn hehe..

1. Aarifa Naura Salwana

Ya Allah besar nikmatmu..syukur tak terkata.
Dapat merasa beranak normal yang agak gentle. Tanpa epi tanpa vacum (sebab kecik) tapi episotomi. Haaa bab episotomi ni yang geram sangat2 sebab JM tu awal2 dah potong. Pastu cakap xpotong pun xpe. Ngek! Alhamdulillah dapat merasa contraction yang umphh punya even sekejap je part tu dan tyme kat labor room pun syukur sangat sebab tetiba tak rasa sakit dan bersemangat nak meneran 3x terus kuar. Tapi tak best naura warded sebab berat tak cukup dan hypo.
Dan jugak masih menyusu dan membuatkan naura dan mama xleh berpisah. Dah jadik kembar siam. Hoho

2. WAHM

Yang ni paling best. Cita2 nak besarkan anak2 dengan tangan sendiri..anak2 membesar depan mata Alhamdulillah berjaya. Incik somi memang xkisah dah lama dulu bila saya asyik cakap nak berhenti..tapi saya yang xkuat nak benti haha. Yela benti takleh la pegang duit sendiri :D Bila dah bershaklee so tekadkan hati untuk berhenti.. so ada la duit sendiri jugak.. hehe.  Dan ada la jugak bisnes lain sikit2. So duit husband bagi kita enjoyyyy haha.

3. Rumahku Surgaku

Haaa yang ni even belom dapat pindah tapi dapat kunci  pun dah membahagiakan ;) Kita bawak ke tahub hadapan!

4. Kurus!

Yang ni pun sangat membahagiakan hehe. Berat naik mencanak2 2 - 3 bulan lepas pantang cipi. Haaa nape? Yasmin punya sebab haha. Memang gila susah nak turun. Dah gedempol macam body builder incik somi cakap :p
Berat masa awal ngandung naura 58kg. Sebelum beranak 64kg. Crash diet sebab puasa turun 54kg. Tapi pas raya naik balik haha jadik 58kg! Dan sekarang maintain 56kg. Masih menuju berat sebelum kawen! Tak pun dapat sama berat tyme awal ngandung cipi dah ok hehe. Nak diet? Meh diet ngan shaklee shape up program :)

Apa lagi? Ntah dah lupa hehe.

So 2014. InShaAllah ada 3 project dah duk baik2 lam planner. Salah satu komfem la rumah kan hehe.
Moga diberi kekuatan untuk menghadapinya dan sentiasa diiringi kejayaan. Aameen.

Rabu, 25 Disember 2013

Resepi | Baked beefy cheese macaroni

As salam.

Wahhh asyik bersiaran kat dapur sekarang. Haha
Aura oven dan microwave tu kuat sangat bila asyik tengok je ;p
So kita lenjan oven lama dulu ekeke.
Bila tengok c727 mula la ngidam macam2.
Macam ngandung je plok haha.
Tengok chef omputih tu masak makaroni bakar..
Rasa nak try je..
So whatsapp incik somi soh beli apa yang xde.
Siap paste bahan2 nak buat terus kat incik somi.
Terus dia reply tak tau nak beli cane haha.
Kena jugak bitau satu2 kahkahkah lawak.

So semalam baru dapat buat.
Mula2 tengah hari try buat sikit dulu.. haa macam kat gambar ni.
Malam baru buat lain.
Tapi saya p taruk cream cheese tebal.
Taknak cair plak haha
Pastu lupa nak amek gambaq tu..
Jom kita tengok resepinya plak.

Baked beefy cheese macaroni
By : Dari dapur Kak Gee

Bahan2nya:

2 cawan makaroni (direbus hingga lembut dan tos)
1 peket kecik daging kisar (kjee guna jenama Ramli 400 gms)
1 cawan tomato puree ( atau 1 tin kecik)
4 biji tomato masak ranum (dicelur dalam air panas dan buang kulit)
1 biji lada benggala (capsicum)
1 sudu besar serbuk oregano
1 sudu besar lada hitam kisar
1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
2 kiub perisa daging/ayam
ceddar atau parmesan cheese (disagat)

cara membuatnya:

1. daging cincang dicuci dan ditos hingga kering. rebus makaroni hingga lembut dan toskan.
2. bawang besar dan lada benggala di dadu. bawang putih dicincang halus.
3. blend tomato masak ranum yang telah dicelur dan dibuang kulit bersama tomato puree. cara ini tak payalah tambah air.
4. bubuh sedikit minyak dalam periuk.
5. panaskan dan tumis bawang putih seketika dan bawang besar hingga wangi.
6. kemudian masukkan daging dan masak sehingga air daging menjadi kering. masukkan serbuk oregano. kacau2.
7. kemudian masukkan tomato yang telah diblend bersama tomato puree.
8. kacau hinga rata dan masukkan lada hitam serta dua kiub daging yang telah dipecah2kan.
9. kacau hingga pekat. kemudian taburkan lada bengala. kalau suka, bubuhlah sikit lagi garam.
10. apabila sudah agak kering, padamkan api dan masukkan makaroni yang telah direbus tadi. gaul rata.
11. sediakan bekas untuk membakar. bubuh sedikit minyak dalam bekas tadi dan sapu keliling bekas. pastu bubuhlah campuran makaroni dan daging ke dalam bekas.
12. ratakan elok2 dan taburlah cheese sebanyak mana yang suka.
13. bakar dalam oven 180 darjah selama 15 hingga 20 minit.
14. bila nak makan, boleh tabur lagi keju parmesan.

Taraaaa siap ;)

Resepi | Baked beefy cheese macaroni

As salam.

Wahhh asyik bersiaran kat dapur sekarang. Haha
Aura oven dan microwave tu kuat sangat bila asyik tengok je ;p
So kita lenjan oven lama dulu ekeke.
Bila tengok c727 mula la ngidam macam2.
Macam ngandung je plok haha.
Tengok chef omputih tu masak makaroni bakar..
Rasa nak try je..
So whatsapp incik somi soh beli apa yang xde.
Siap paste bahan2 nak buat terus kat incik somi.
Terus dia reply tak tau nak beli cane haha.
Kena jugak bitau satu2 kahkahkah lawak.

So semalam baru dapat buat.
Mula2 tengah hari try buat sikit dulu.. haa macam kat gambar ni.
Malam baru buat lain.
Tapi saya p taruk cream cheese tebal.
Taknak cair plak haha
Pastu lupa nak amek gambaq tu..
Jom kita tengok resepinya plak.

Baked beefy cheese macaroni
By : Dari dapur Kak Gee

Bahan2nya:

2 cawan makaroni (direbus hingga lembut dan tos)
1 peket kecik daging kisar (kjee guna jenama Ramli 400 gms)
1 cawan tomato puree ( atau 1 tin kecik)
4 biji tomato masak ranum (dicelur dalam air panas dan buang kulit)
1 biji lada benggala (capsicum)
1 sudu besar serbuk oregano
1 sudu besar lada hitam kisar
1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
2 kiub perisa daging/ayam
ceddar atau parmesan cheese (disagat)

cara membuatnya:

1. daging cincang dicuci dan ditos hingga kering. rebus makaroni hingga lembut dan toskan.
2. bawang besar dan lada benggala di dadu. bawang putih dicincang halus.
3. blend tomato masak ranum yang telah dicelur dan dibuang kulit bersama tomato puree. cara ini tak payalah tambah air.
4. bubuh sedikit minyak dalam periuk.
5. panaskan dan tumis bawang putih seketika dan bawang besar hingga wangi.
6. kemudian masukkan daging dan masak sehingga air daging menjadi kering. masukkan serbuk oregano. kacau2.
7. kemudian masukkan tomato yang telah diblend bersama tomato puree.
8. kacau hinga rata dan masukkan lada hitam serta dua kiub daging yang telah dipecah2kan.
9. kacau hingga pekat. kemudian taburkan lada bengala. kalau suka, bubuhlah sikit lagi garam.
10. apabila sudah agak kering, padamkan api dan masukkan makaroni yang telah direbus tadi. gaul rata.
11. sediakan bekas untuk membakar. bubuh sedikit minyak dalam bekas tadi dan sapu keliling bekas. pastu bubuhlah campuran makaroni dan daging ke dalam bekas.
12. ratakan elok2 dan taburlah cheese sebanyak mana yang suka.
13. bakar dalam oven 180 darjah selama 15 hingga 20 minit.
14. bila nak makan, boleh tabur lagi keju parmesan.

Taraaaa siap ;)

Isnin, 23 Disember 2013

Resepi | Red Velvet Chesse kek meleleh

As salam

Semalam try buat RV Ciskek. kesnya hari ahad tu kan ada makan RV ciskek tyme lunch kat pajam.
haa nanti saya share 1 kedai makan sodap punya! hehe

so gugel la resepi dan pastinya resepi dari kak Azlita Masam Manis jadi pojaann hatiku :p
tunjuk gambar dulu lah haha.

Tak meleleh pon


so jom tengok resepi :)

EASY MOIST RED VELVET CAKEMasam ManisBy : Divas Can Cook

Red Velvet  
360 gm tepung gandum1 sudu teh baking powder1 sudu teh soda bikarbonate1 sudu teh garam2 sudu besar serbuk koko400 gm gula halus1 cawan minyak jagung2 biji telur A1 cawan buttermilk2 sudu teh esen vanilla1 sudu besar pewarna merah ~ ini bergantung pada pewarna yang digunakan1 sudu teh cuka masakan1/2 cawan air kopi / Nescafe panas ~ mesti letak untuk dapatkan kek yang lembab 
Panaskan oven pada suhu 170C ~ 180C bergantung pada kepanasan ovenSediakan 2 loyang berukuran 8 inc, sapukan mentega dan letakkan lapik kek ~ ketepikan
Dalam bekas, satukan dan ayak tepung, baking powder, soda , serbuk koko dan garam ~ ketepikanDalam bekas yang besar, satukan gula dan minyaktambahkan telur, buttermilk, esen vanilla dan pewarna, gaul rata dengan whisk atau spatulaTambahkan air kopi panas dan cuka masakanTambahkan bahan tepung yang di ayak sedikit-sedikit dan gaul adunan rataTuang adunan sama banyak dalam 2 loyangBakar dalam ketuhar selama 40 minit atau sehingga kek benar masakcucuk ditengah kek dengan lidi untuk menentukan kek telah masak. Jika lidi keluar bersih dan licin, ini bermakna kek telah dibakar sempurna, jika tidak tambahkan lagi masa membakar.
Sejukkan kek atas redai setelah masakPotong atas kek yang keras. Potong kek kepada 4 kepingan ~ rujuk sini untuk cara memotong kek [Yang ni tak ikut la ye..tak reti hehe]

Cream Cheese
Untuk krim yang lembut dan meleleh boleh cuba resepi ini

Krim Keju 1150 gm krim keju30 gm mentega tanpa garam60 gm gula aising1 sudu teh esen vanilla1 sudu teh paste Lemon
Pukul krim keju dan gula hingga kembangMasukkan mentega, esen vanilla dan lemon pastepukul sebati

Kek saya tu bakar agak lama sebab kat tengah lambat betul masak sampaikan bawah dan tepi dah keras. Naseb baik la tutup ngan cheese haha.
tapi agak manis. kena kurangkan gula pasni kalo rajin bua lagi :)


Jom baca entry2 menarik di healthybeautybyans.blogspot.com :)

Ahad, 22 Disember 2013

Dah lama takde entry GERAM!

As salam.

Nak bercerita pasal blog ni sat.
Setahun yang lepas saya ada tempah buat blog dengan http://www.heartliciousdesign.com/
haaa blog yang sekarang ni lah..
Tapi pas dah comel blog ni saya abaikan agak lama kan :p
So bila aktif balik teringat la yang rasanya dulu masa buat blog ni saya add on watermark.

Pakej yang saya pilih + watermark
Ni Invois after saya setuju
saya request bulan 7 2012 tapi kena tunggu turn bulan 10 @ 11 xsilap.
tapi bulan 9 dia email dia reschedule bulan 9 untuk saya..
tapi macam saya ckp sebelum sebab abaikan blog ni maka saya pun lupa watermark tu..
masa dia siap install pun saya lupa nak tanya huhu..

bila teringat saya email la balik tanya tuan empunya badan yang design blog ni.. dan jugak saya tanya cane nak tukar link facebook nun kat atas tu dengan link bloglist sebab dah lain kan..
tapi dia reply tanya kita balik yang mana.. bila jawab senyap..
so saya senyap lagi sebab tyme tu memang saya xberblog kat sini.. lupa jadiknya.
bila aktif ni teringat la balik so email lagi tanya.. tak berbalas dah..
saya fwd lagi email tu langsung tak berbalas.
haihhhh
saya xsure la kot dia dah bagi watermark tu kot terlepas pandang ke hape kan..so search la kat email.. tapi takde pun..
kalo tengok sekarang ni yang saya tempek kat gambar tu, saya copy dari grab my button je.
kalo gitu baik tak payah bayar kan!

So sekarang ni salah siapa? saya ke dia? haaaa tensen!
memang la watermark tu rm10 je tapi xkan nk mintak orang lain design balik..dah xsama la!
kalo betul saya TAK SALAH tak taula nak HALAL kan ke tak huhu.

Kronologi tru email

k bai.

Jom baca entry2 menarik di healthybeautybyans.blogspot.com :)

Sabtu, 21 Disember 2013

Rumahku Surgaku | Check defect

As salam.

Baru petang tadi setel submit report defect rumah.
Tu pun paip air, wc, tangki air..senang cakap yang berkaitan dengan air belom check.
Sebab? Sebab meter air xde dan fittings pun xpasang lagi sebab yang tu upon request.
Sri pajam prefer pasang grille dulu baru bitau dorang tuk pasang semua tu. Takut hilang.

Dah 2 minggu baru nak submit.
Hasilnya kena tunggu turn berderet.
3minggu baru call balik..fuhhh.
Dah cakap awal2 soh cepat2 check & submit tak nak..haaa skang dah menyesal incik somiku haha.
Major defect adalah tile yang banyak gile hollow.
Dah la penat nak ketuk2 semua tile sampai ceiling.
Mak yang tak cukup inci ni mampu tolong separuh jela hehe.

Naseb baik dapat pinjam worker bangcik. So siap la semalam sehari balance kitorang buat kelmarin.
Sebelum tu ada la check sikit2 :)
Owh semalam siap tinted semua tingkap dan sliding door. Next entry  :)

Ni contoh gambar kat bilik air masterbed. Ni gambar kelmarin.
Tadi saya pi banyak lagi hoho.

Jom jana pendapatan dengan SHAKLEE

Anda ingin menjana PENDAPATAN dengan menjadi sebahagian dari kami? Pengedar bebas SHAKLEE diperlukan di semua DAERAH di seluruh MALAYSIA sama ada PART TIME/FULL TIME.

Bagaimana?

Hanya bermodalkan RM75 (Memberkit + Postage RM10) untuk pendaftaran ahli bagi semenanjung dan rm85 ahli bagi sabah/sarawak atau membeli produk shaklee bernilai RM650 (Layak mendapat bonus 2 angka).

Keistimewaan?

Ya dengan menjadi Pengedar bebas SHAKLEE anda berpeluang untuk menikmati pelbagai insentif yang ditawarkan oleh Shaklee:

✔ Ganjaran tunai (CASH)
↳ Bonus peribadi sehingga 21%
↳ Leadership bonus sehingga 6 level
↳ Insentif Coordinator sehingga 1.5%

✔ Program kereta (CAR)
↳ Insentif wang tunai untuk pembayaran kereta atau lain-lain

✔ Percutian (CONVENTION)
↳ Berpeluang menikmati percutian bertaraf 5 bintang yang ditanggung sepenuhnya oleh Shaklee di dalam dan luar negara
↳ Berpeluang menunaikan umrah bagi yang muslim membawa bersama ahli keluarga



◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆

Kenapa?

Dengan peningkatan kos sara hidup masa kini, bisnes Shaklee adalah pilihan yang terbaik buat anda kerana :-

✔ Anda TIDAK perlu modal besar.
✔ Anda TIDAK perlu menyimpan stok.

Jika anda sertai group saya yang juga di bawah group Jutawan Shaklee , anda akan menerima :-
✔ Online/Offline COACHING
✔ Teknik marketing YANG BERKESAN
✔ Info-info tentang  BIZ Shaklee.
✔ RAHSIA menjana pendapatan yang lumayan bersama Shaklee

Alhamdulillah, kini saya sudah menjadi WAHM! Seronok tengok anak membesar depan mata. So dah takde nak risau kena EL bila anak2 tak sihat.. Tak perlu fikir macam mana stok susu tak cukup..Tak perlu STRESS! haaa yang ni part paling best :) Sebenarnya stress tu ada je mana2 apa yang kita buat tapi stress jadik kuli lain dengan stress jadik boss hehe. so apa lagi? jom join saya sekarang!

FAST ACTION, FAST RESULT!

✐ PM untuk ORDER/INFO lanjut : https://www.facebook.com/messages/HealthyBeautyByANS
✌ LIKE facebook kami : https://www.facebook.com/HealthyBeautyByANS
↻ Layari BLOG kami untuk INFO berkenaan produk : www.healthybeautybyans.blogspot.com
☏ Call/SMS/Watsapp : 0123956467
✍ Email : healthybeautybyans@gmail.com
➲ Pos Laju : Seluruh Malaysia
☞ COD : Bangi/Putrajaya/Nilai
® SID : #889133

Khamis, 19 Disember 2013

Anak dara no 2

As salam.
Lama tak bercerita perihal anak dara no 2 kan? Hehe
Sekarang dah 8bulan ifa wana (panggilan cipi)
Alhamdulillah masih bf naura.
Dan paing sedih botol dah tak nak!
Adoii susah nak tinggal cani.
Duk angkat bontot dari bulan 10 lagi tapi tak merangkak pun lagi..
Gaya nak merangkak dah ada siap angkat tangan sebelah plak tu..kemain haha
Jelajah rumah dah terer.
Pantang jumpa benda semua nak jilat.
Tak leh berenggang langsung dengan mama dia ni haa
Nak berak pun tak sempat haha
Sekarang terbaru dah pandai bye2..
Kalo buat2 marah komfem nangis hehe..
Seronok dapat tengok anak membesar depan mata..
Syukur diberi peluang keemasan ni.
Dengan ada biz shaklee so bertambah la side income..
So tak la bosan sangat kat umah jaga anak je idokkk keh3

Kakak yang suka peluk adik
Adik nangis kakak lagi suka

HomeSchooling | Susun warna

As salam~

2minggu lepas kemas almari craft.
Fuhhh banyak jugak barang2 tak guna.
Paper tok sah cakap la berfile2.
Kayu eskem la itu la ini la hehe.

Ehh berbalik cite asal.
Ada banyak kayu eskem yang warna warni dan stick kecik2 pun ada.
So pk nak main2 ngan cipi susun ikut warna.
Selama ni just tunjuk tu warna apa ni warna apa.
Dia memang terer!
Semua warna hijau! Wakaka pening mak gini.

So ajak la dia main susun2 ni.
So far dia kenal warna setiap yg dia susun tu.
Xde problem tapi dia still xtau warna apa.
Satu lagi problem makcik nih dia fokus kejap je pon alahai..
Sekerat jalan dia pun nak itu nak ini g sana g sini hehe.
Xpe sabar2 :D

Rabu, 18 Disember 2013

Musim batuk dan selsema

As salam..

Sekarang musim batuk selsema.
Yang teruk adalah naura.
Sian dia sampai semalam amek neb.
Start seminggu lebih kot since duk ulang alik masuk umah baru tu..dengan penuh habuk panas semuanya lah ku angkut anak2 dara tu sekali hehe..
Mulanya cipi batuk dan selsema pastu jangkit dengan naura.
Cipi skang dah ok alhamdulillah..
Naura je belum..
Dan sekarang turn mama lak batuk sampai sakit tekak. 
Xde lah teruk sangat dan sekarang rasa dah lega..
Naura siang ok je tapi bila malam mula la tersumbat hidung..nak menyusu pun susah..
Harap2 baik la lepas ni..
Jangan la makin teruk macam cipi dulu..
Doakan kami sihat ye semua ;)

Isnin, 16 Disember 2013

INFO | Vitamin E Complex

Vitamin E? 

Vitamin E Shaklee terdiri daripada Vitamin E d-alpha tocopherol concentrate and d-alpha tocopheryl acetate selain lengkap dengan Selenium [as selenium yeast]. Vitamin E sahaja tidak sempurna tanpa selenium. Pengambilan vitamin E perlulah lengkap dengan selenium untuk mendapat kesan pengambilan yang optimum manakala tanpa selenium ia boleh bertindak sebagai toksik dalam jangka panjang kerana ia tidak dapat melaksanakan fungsinya dengan baik. Sekiranya anda pengamal vitamin E selain jenama Shaklee, pastikan juga anda membeli vitamin selenium supaya vitamin E anda dapat berfungsi dengan lebih baik. 

Sama seperti Vitamin A, kita tidak boleh mengambil Vitamin A berlebihan kerana ia boleh mengakibatkan toksik kepada badan melainkan kita mengambil vitamin Pro- Vitamin A seperti Beta Carotene yang mana ia hanya akan ditukar kepada vitamin A bila diperlukan saja. Makanlah vitamin E bersumber semulajadi dan ini boleh dilihat pada label botol vitamin anda sama ada ia 'd' atau 'l'. Bagi yang bertulis pada label dengan 'd' ini bermakna ia adalah sumber asli. Manakala 'l' adalah sumber tiruan atau sumber kimia. Mengapa perlu memilih sumber asli? Supaya lebih mudah diserap oleh badan berbanding sumber tiruan atau sumber kimia kerana jika tidak dapat diserap oleh badan , ini akan menyebabkan toksik kemudan hari dan penyebab kepada wujudnya abnormal sel dalam badan.
[Pakar-Cantik] 

Manfaat Vita E Complex 

✒ Melindungi jantung dan meningkatkan kesihatan jantung 
  Pengambilan harian 800iu Vitamin E untuk jantung yang sihat; Melindugi sel darah merah untuk mengelakkan pengasingan lipid, meningkatkan kolestrol baik HDL, mengurangkan tekanan darah, menghalang platelet darah daripada melekat ke dinding arteri serta menghalang anemia hemolitik, penyakit jangtung dan lain-lain. 

✒ Mampu meningkatkan kemampuan reproduktif 
    Kajian pada tahun 1924 mendapati Vitamin E mampu memulihkan kemampuan reproduktif. Para lelaki yang mengambil 600iu - 800iu Vitamin E sehari mampu meningkatkan kiraan sperma mereka. 

✒ Anti penuaan 1 kapsul Vitamin E sehari membantu melambatkan penuaan, mengurangkan kedut, garis halus, parut, akne dan bintik penuaan. iannya mampu memulihkan tekstur kulit dan juga tona kulit muka, dada dan peha. 

✒ Anti-oksidan yang kuat
     Pengambilan lebih dari 1200iu sehari untuk anti-oksidan yang kuat dan berkesan untuk melawan kanser, mengukuhkan sistem imun, menghalang atau melambatkan pertumbuhan tumor, mengurangkan kerosakan akibat radikal bebas. Ianya juga memperbaiki masalah oksidasi-katarak dan masalah penglihatan. 

✒ Kelestarian tenaga 
     Membantu meningkatkan kelestarian seksual dan tenaga dengan membekalkan oksigen yang lebih. 

✒ Memperbaiki arthritis 
    Meningkatkan keanjalan salur darah, memperbaiki kitaran darah, merawat bahu kejang, pening, buasir, urat varikoks dan sakit sendi. 

✒ Menghalang Keguguran 
    Merawat musculus pectoralis fibrosis otot dada, mengurangkan sindrom prahaid dan sindrom menopous seperti hot flush, membantu mengurangkan risiko kematian janin dan juga keguguran.  

✒ Memperbaiki parut 
    Memperbaiki bengkak dan ulser kulit. Juga boleh disapukan terus ke parut untuk mengurangkan kesan parut.

Improved formula!

Kebaikan kesihatan grape seed extract 

✒  Ekstrak biji anggur mengandungi pelbagai khasiat kesihatan iaitu protien, lipid, karbohidrat dan polifenol

✒ Kuasa antioksidan polifenol adalah 20 kali lebih baik dari vit E dan 50 kali lebih baik daripada vitamin C dlm erti kata lain minyak biji anggur ni amat berkesan mengatasi masalah kanser serta amat baik utk awet muda dan utk memelihara kecantikan dan yg best grape seed extract terbukti berkesan menguatkan sistem imun badan, menurunkan paras kolestrol, menghalang pembentukan darah beku, melegakan masalah berpunca daripada urat timbul 
✒ Melambatkan penuaan.
✒ Salah satu phenol yang ditemui dalam biji anggur ialah OPC (oligomeric Proanthi Cyanidin) ni lebih tulen berbanding kumpulan fitonutrien yg lain). OPC ni memelihara tubuh dari penuaan sebelum masanya. OPC juga terikat dengan kolagen. Senang cerita, procyanidin ini jugamembantu kulit lebih elastik, membuatkan seseorang nampak muda secara semulajadi.

[MamaCery]

Perbezaan Shaklee

✒ Dibuat dari minyak soya organik dan minyak biji gandum yang kaya dengan vitamin E, diekstrak d-alpha tocopheryl, d-alpha tocopherol yang aktif secara fisiologi dan digabung dengan 8 jenis vitamin E (alpha, beta, gamma, delta)
✒ Ianya adalah vitamin E yang paling lengkap di pasaran.
Mengandungi 10mg selenium semulajadi yang membantu tubuh kita menyerap vitaminE, memelihara membran sel-sel, sel darah merah dan tisu-tisu otot.
✒ Ianya juga adalah penyahtoksik semulajadi logam berat seperti raksa, kadmium dan mengukuhkan anti-oksidan dan melindungi retina.

Sekilas Fakta

Vitamin E ialah salah satu antioksidan yang penting dalam pencegahan kanser dan penyakit kardiovaskular. Berdasarkan kajian,vitamin E telah menunjukkan kesan pencegahan kepada lebih kurang 80 jenis penyakit. Ianya larut lemak yang disimpan di dalam organ tubuh seperti hati, jantung, kelenjar pituitari, testis, uterus, darah dan otot.Namun, yang menariknya vitamin E ini ialah, 60-70% darinya akan disingkirkan dari tubuh setiap hari (tidak semua disimpan dalam badan) dan ia tidak menjadi toksik seperti vitamin A.Vitamin E dikira dalam unit IU (international units) yakni 1 IU bersamaan 1mg. Vitamin E terdiri dari 8 komponen dalam 2 kelas utama : tocopherols dan tocotrinols yang terdiri dari komponen2, alpha, beta, gamma dan delta. Vitamin E yang lengkap sepatutnya mengandungi kesemua 8 komponen tersebut. Alpha tocopherols adalah komponen yang paling aktif, malah IU dikira berdasarla alpha-tocopherols.

Satu kajian yang dijalankan oleh National Cancer Institute pada tahun 1998 mendapati bahawa pengambilan vitamin E dalam jangka masa panjang dapat mengurangkan risiko kanser prostat di kalangan penghisap rokok.
1 Capsule Vita E = 400iu

Tahukah Anda?

1 Capsule Vita E = 400iu
Untuk 400iu Vitamin E, seseorang perlu mengambil makanan berikut makanan berikut untuk sel-sel sihat melawan radikal bebas iaitu 1kg biji gandum, 500ml minyak safflower, 8kg bayam, 500g badam.

Testimonial


Salam semua  
Saya nak share feedback saya lepas hampir sebulan guna Shaklee trial pack vit b complex, vit c dan vit E + omega guard. Mungkin ada yang ckp saya baru 21, so tak perlu makan suplemen tu, ini. Tapi saya sangat concern mengenai kesihatan sebab prevention is better than cure, isn't? 


Muka saya jenis combination dan acne prone skin terutamanya kat area dahi. Masa PMS memang stress sebab acne banyak kat area dahi.  tumbuh bukan main subur, nak hilang memang lama pastu ada tinggal parut. Area pipi pulak kering dan bila saya apply medium coverage foundation, jadi tak rata dan lepas 2 3 jam muka jadi tak best dah. 

Alhamdulillah dengan izin Allah, tak sangka nampak kesan dalam masa 2 minggu lepas amalkan Shaklee. PMS bulan ni tak keluar jerawat banyak macam sebelom2 ni, setakat 1-2 tu biasalah kan, yeay! kakak2 pun tegur bila saya lepas pakai foundation, muka nampak glowing dan flawless.  Padahal pakai medium coverage type foundation je.hihi. Tapi akhir2 ni keluar rumah cuma pakai sunblock dan jarang dah pakai foundation kecuali ada special event je. Less is more  

gambar kiri masa bulan Feb 2012 dan kanan masa Jun 2012.Mungkin tak banyak changes tapi I’m just sharing I’m very happy with my skin now and looking forward to try another Shaklee’s supplements. Thanks to Nadiah Suhaidi for the guidances and advices.  -FB Wajihah Rashid
Alhamdulillah dengan izin Allah, tak sangka nampak kesan dalam masa 2 minggu lepas amalkan Shaklee. PMS bulan ni tak keluar jerawat banyak macam sebelom2 ni, setakat 1-2 tu biasalah kan, yeay! kakak2 pun tegur bila saya lepas pakai foundation, muka nampak glowing dan flawless.  Padahal pakai medium coverage type foundation je.hihi. Tapi akhir2 ni keluar rumah cuma pakai sunblock dan jarang dah pakai foundation kecuali ada special event je. Less is more  
Gambar kiri masa bulan Feb 2012 dan kanan masa Jun 2012.Mungkin tak banyak changes tapi I’m just sharing I’m very happy with my skin now and looking forward to try another Shaklee’s supplements. Thanks to Nadiah Suhaidi for the guidances and advices.  -FB Wajihah Rashid


✐ PM untuk ORDER/INFO lanjut : https://www.facebook.com/messages/HealthyBeautyByANS
✌ LIKE facebook kami : https://www.facebook.com/HealthyBeautyByANS
↻ Layari BLOG kami untuk INFO berkenaan produk : www.healthybeautybyans.blogspot.com
☏ Call/SMS/Watsapp : 0123956467
✍ Email : healthybeautybyans@gmail.com
➲ Pos Laju : Seluruh Malaysia
☞ COD : Bangi/Putrajaya/Nilai
® SID : #889133

Sabtu, 14 Disember 2013

Cipi is THREE | Makan2 di PH

As salam.

Hari ni buat makan2 sikit sempena birthday cipi, saya, abgngah n dedi kat putra heights.
Asalnya nak buat kat paradize kids di d mines tapi dah penuh dan school break ni memang ramai so nak main pun xbest.
So kensel.
Ingat nak buat kat umah je tapi mama kan balik kedah..
Adik plk ajak buat kat PH.
Mami n dedi pun ada so ok la.
Sy beli kek minion since cipi kan dah gila kan cite despicable me tu. Hari2 mintak tengok badanaaaa je.
Naik tensen mama haih. Nak tengok korean sket xleh haha.
Mami masak mee goreng & laksa penang.
Macam biasa ada buah2 dengan coklat..
Tu je pun..ok la utk 12 orang je pon hehe..
Jom layan d piccas ;)

Jumaat, 13 Disember 2013

Tutorial | Homemade Playdough

As salam.

Siang tadi buat play doh dengan cipi sebab dah banyak hari janji ngan dia.
Selasa lepas p PH, hannah duk main playdoh jugak..terus je "mama nanti beli playdoh ye"
Sebelum tu duk tengok utube je kejenya pasal mini playdoh.. asyik duk sebut "mama nak masak"
Ni pengaruh hannah yang dipengaruh oleh adik! Haha
So tadi buat la sendiri.
Juga konon2nya pas baca blog yg viral kat fb tu..nasihat dari pakar yg kena banyakkan main2 cani utk stimulate otak berbanding main ipad ;)
Awal2 benti ritu dah buat sekali tapi xbape menjadi.
Salah adunan haha.
So semuanya papa dah sedur masuk vacum haha.
Tengok kat blog sape ritu lupa.
Sebab tadi post kat fb ada kawan2 sygku bertanya so jom kt bertutorial ;)
Xyah bebel banyak sangat la..jom tengok bahan2 dan cara2nya.

Bahan-bahan

1 cawan garam
1 tbs minyak
1 cawan air panas
500g tepung
Pewarna

Cara-cara

1. Masukkan garam dan air panas di dalam mangkuk. Kacau.
2. Masukkan pewarna & minyak. Kacau.
3. Masukkan tepung.
4. Kacau dan uli sehingga cantik doh itu.
5. Masukkan dalm zipper bag untuk disimpan
Boleh buat wat warna2 lain lagi :)

Senang je kan ;)
Tadi sempat buat 3 warna je. Tepung habes hehe.

Sebok mama ya nak buat.pastu dapat buat gelak besau :p

Peace! Tapi tangan buat rock (kot)

Play time! Main ngan hadiah dari mokcik.

Selamat mencuba!
;)

Rabu, 11 Disember 2013

Cipi is THREE!

Semalam..
10.12.13
Genap 3 tahun puteri sulungku Aafiya Najya Salwana ;)
Dah 3 tahun jadik mama
Dah ada 2 orang anak! Haha
Ya Allah rasa kejap je masa.
Rasa baru je sakit kena belah haha
Dah besar anakku nih
Tahun depan in sha allah akan masuk sekolah kalo mama bz ;)
Kalo tak kt homeschooling jela ye cipi
Malam sebelum tu p makan kat TGI Friday, Alamanda.
Beli kek BR saje 2 je
Plan nak celebrate kat kidz paradise di The Mines terpaksa dibatalkan sebab ramai gile oranf musim cuti sekolah ni dan mamawan pun balik kedah emergency.
So In Sha Allah akan sambut ngan family saya je kat PH sabtu ni. Just makan2 je pon se family.

Selamat Hari Lahir sayangku
Semoga sentiasa berada di bawah lindunganNYA
Semoga menjadi anak yang solehah dan menjadi kakak yang baik ;)

Isnin, 9 Disember 2013

RumahKu SurgaKu | Mood on!

As salam~

Dah dapat kunci kan..so mood rumahku surgaku haruslah on!
Sedang timbang menimbang lagi ;)
Defect umah xcheck lagi haha sebab ku pening nak tinggal naura..
Tadi tinggal ngan papa 3jam je pun mengamuk kemain xnak botol..
Last 2 weeks tinggal kat adik di PH pun sama..tengok video yang adik amek sedih plak :(
Haha macam biasa mama yang terlebih emo :p
Back to story.

Kontraktor2 untuk buat semua kerja dah ada..
Dah p jumpa dan call tanya.
Tinggal dorang datang nak ukur.
Sekarang sy duk pk design!
Naseb la incik somi ni tau nak survey kat mana..
Dia pilih yang banyak orang review bagus mcm KC, grille, appliances, alarm..
Dan cadangan dia pin not bad lah hehe..

Design KC dah ok tapi macam nak review sket lagi :p
Plaster ceiling follow cadangan incik somi.
Grille masih 70-30 nak follow incik somi ke x ekeke.
Tadi dah p jumpa kontraktor tu mintak quotation..
Curtain komfem saya wajib pilih tapi syarat dari incik somi BIG NO english style @ corak2 cam blog saya ni wakaka. Ok small matter :p
Yang kelakar tile bilik air kitorang semua damask sampai ke lantai. Hahaha
Sakit perut ku gelakkan incik somi tyme amek kunci ritu..
Tile tu sebenarnya dorang tukar dari asal cam show unit.
Memang dorang call mintak izin n kalo nak datang tengok dulu pun boleh tapi malas nak tengok ;)
So terima jelah hahaha
Cat masih survey2 corak dan warna.
Naseb ku keje qs haha
Ada la sebeban katalog cat yang dapat dari supplier..
Ermm apa lagi ye?
Xpe akan ku apdet di sini lagi
K bai.

Ahad, 8 Disember 2013

KisahShakleeKu | Cipi & Kesayangannya

Cipi peluk vitamin yang dia makan :)
Tyme ni nak pos kat customer.
Suka dia sambil tunjuk best haha

Just nak share apa keadaan cipi sekarang selepas hampir setahun consume shaklee..
Cipi start awal tahun ritu pas saya consume tyne preggie tahun lepas ;)

Alhamdulillah dulu cipi selalu demam, batuk & selsema. Tiap2 bulan kan komfem dapat. P jumpa dr nazim tiap bulan dah jadik biasa plak..
Entry2 dulu mesti ada cite dia demam.
Kalo tak silap sejak umur 8bulan kot lepas bibik dia lari tu.. macam2 pk sebab bibik tu tinggal 'sesuatu' ke.. sebab selalu upload gambar dia ke macam2 la hehe
Warded tu 3 4 x kot..sebab asma..

Cipi just ambil chew vita c (ni feberet dia), meal shake, omega guard & nutriferon kadang bila nampak semput/ nak demam.
Omega guard dulu memang konsisten bagi 3hari sekali tapi skang byk skip sebab mama dia ni malas nak bau botol susu bau ikan haha. Pas ni wajib konsisten!

So far saat ni cipi dah jarang demam, batuk & selsema. Yang penting dah xde amek neb setiap bulan.. last neb masa bulan 2 @ 3 kalo xsilap pastu 2 bln lepas ada sekali sebab dia makan rambutan banyak gile..nampak macam nak semput dan sebab tyme tu on d way p PH so singgah klinik jap takut makin teruk.
Sekarang BIG NO makan yang boleh buat dia semput sebab masih peringkat untuk pulih kan..
Awal2 dulu paling ketara makan. Pagi2 buta mintak nasi..
Tapi sekarang makan masih selera tapi dah xnak makan lauk lain plak.. mama kena lebih kretip ni ;)
Naseb baik ada meal shake jgk so boleh la tampung nutrisi yang kurang.

Sejak dia aktif balik ritu nampak dia makin bijak cakap. Kadang2 mama dia ni haaa terkena balik..
Tahun depan dah start skolah lagi la ligat mulut tu..
Satu lagi yg saya perasan tajun lepas dia kan p playgroup.. dia macam takut2 nak kawan nak buat pape bila ticer ayu suruh pape dia duk berpautkat kakk je..last2 baru ok..
Sekarang nampak dia dah senang nak bergaul ;)

Alhamdulillah! Syukur sangat2 sebab diberi laluan berjumpa shaklee ni.. lepas ni boleh on vita lea utk kanak2 lak..ada beli 1 ritu tapi xbagi pun lagi. Sayangnya vita-lea ni dah xkeluar lagi hoho..

Anak2 anda pun bermasalah sama?
Boleh pm saya untuk info lanjut.
Haaa sempena promo omega ni meh pm kt untuk harga memang menarik lah ;)
Lagi detail boleh baca di http://bit.ly/19936rd
Atau di page facebook CipiCipiBlogshop

MamaANS
0123956467

KisahShakleeKu | Cipi & kesayangannya

Cipi peluk vitamin yang dia makan :)
Tyme ni nak pos kat customer.
Suka dia sambil tunjuk best haha

Just nak share apa keadaan cipi sekarang selepas hampir setahun consume shaklee..
Cipi start awal tahun ritu pas saya consume tyne preggie tahun lepas ;)

Alhamdulillah dulu cipi selalu demam, batuk & selsema. Tiap2 bulan kan komfem dapat. P jumpa dr nazim tiap bulan dah jadik biasa plak..
Entry2 dulu mesti ada cite dia demam.
Kalo tak silap sejak umur 8bulan kot lepas bibik dia lari tu.. macam2 pk sebab bibik tu tinggal 'sesuatu' ke.. sebab selalu upload gambar dia ke macam2 la hehe
Warded tu 3 4 x kot..sebab asma..

Cipi just ambil chew vita c (ni feberet dia), meal shake, omega guard & nutriferon kadang bila nampak semput/ nak demam.
Omega guard dulu memang konsisten bagi 3hari sekali tapi skang byk skip sebab mama dia ni malas nak bau botol susu bau ikan haha. Pas ni wajib konsisten!

So far saat ni cipi dah jarang demam, batuk & selsema. Yang penting dah xde amek neb setiap bulan.. last neb masa bulan 2 @ 3 kalo xsilap pastu 2 bln lepas ada sekali sebab dia makan rambutan banyak gile..nampak macam nak semput dan sebab tyme tu on d way p PH so singgah klinik jap takut makin teruk.
Sekarang BIG NO makan yang boleh buat dia semput sebab masih peringkat untuk pulih kan..
Awal2 dulu paling ketara makan. Pagi2 buta mintak nasi..
Tapi sekarang makan masih selera tapi dah xnak makan lauk lain plak.. mama kena lebih kretip ni ;)
Naseb baik ada meal shake jgk so boleh la tampung nutrisi yang kurang.

Sejak dia aktif balik ritu nampak dia makin bijak cakap. Kadang2 mama dia ni haaa terkena balik..
Tahun depan dah start skolah lagi la ligat mulut tu..
Satu lagi yg saya perasan tajun lepas dia kan p playgroup.. dia macam takut2 nak kawan nak buat pape bila ticer ayu suruh pape dia duk berpautkat kakk je..last2 baru ok..
Sekarang nampak dia dah senang nak bergaul ;)

Alhamdulillah! Syukur sangat2 sebab diberi laluan berjumpa shaklee ni.. lepas ni boleh on vita lea utk kanak2 lak..ada beli 1 ritu tapi xbagi pun lagi. Sayangnya vita-lea ni dah xkeluar lagi hoho..

Anak2 anda pun bermasalah sama?
Boleh pm saya untuk info lanjut.
Haaa sempena promo omega ni meh pm kt untuk harga memang menarik lah ;)
Lagi detail boleh baca di http://bit.ly/19936rd
Atau di page facebook CipiCipiBlogshop

MamaANS
0123956467

Sabtu, 7 Disember 2013

+ 1

As salam~

Alhamdulillah hari ni tambah 1 angka lagi jadik 29 tahun haha..
Tahun depan da 3o hoii
Hari super duper excited ;)
Xde celebrate memana sebab pagi2 tadi p amek kunci rumah yeayyy!
Papa kata tula hadiahnya tahun ni haha
So dapat kunci umah ni terasa xdapat yang lain pun xpe hahaha walaupun kami dah dapat hadiah awal2 lagi sebenarnya ngeh3.
Dan cipi paling banyak paw papa ekeke
Pagi tadi gerak lam kul 945am sampai office sri pajam lam 10 lebey.
Setel itu ini p maintenance office lak baru gerak p umah.
Konon check fitting tapi cam xcheck pun tally ke x ngan list yg sepatutnya.
Org tu just bitau kat situ ada apa kat sini ada apa.
Ada yg belum pasang lagi yang berpotensi dicuri.
Dorang akan pasang bila kitorang dh pasang grill.
Dah siap cipi buat hal ngamok nak dukung haha.
Penat katenya..yelah dah la panas kan.. letrik n air pun xde huh.
Pastu balik. Masuk kete je dia tido so patah balik g ukur balik wakaka
So sempat la amek ukuran umah tu dan dia tido lam kete hehe.
Dah siap balik singgah tapau nasi arab :)
Dan makan duduk sambil pk nak buat apa lak haha
Ajak papa p tengok kitchen cabinet ;)
Pastu siap2 terus g. Naseb cipi ikut mummy dia haha
Kalo x mau papa tensen :p
Quotation dah dapat. Fuhh boleh tahan regenya...
Kena pk plan b : kurangkan qty!
Uwaaaa sedih mama punya kena hold dulu wakaka
Kalo booking bln ni & install march/april ada promotion.
Bulan jan memang dah full. Feb pun dah half booked.
Nampak gayanya bulan 3/4 jugak masuk KC nih.
Papepun alhamdulillah :)

Rabu, 4 Disember 2013

{Promo} Dec 2013 | Omega Guard

Promosi bulan December 2013

✒ Beli 6 botol anda layak :-
    ✔ Percuma 1 botol {Jimat RM136}
    ✔ Keahlian seumur hidup {Jimat RM65}
    ✔ Bonus pada 15 January 2014
    ✔ Group tertutup Jutawan {Mempunyai Master seramai 20 lebih dalam masa 1 tahun}

✒ Beli sebotol anda layak :-
   ✔ RM9×, Retail Price RM136 {Jimat sehingga 30%}
   ✔ Jadual makan, Tips, Info

So ada sesapa nak dapatkan dengan harga terendah boleh order seperti dibawah :-

✐ PM | http://on.fb.me/19mtD2Y
☏ Call/SMS/Watsapp | 0123956467
✍ Email : healthybeautybyans@gmail.com
# Instagram | CipiCipiBlogshop

{PROMO} DEC '13 | Omega Guard

Promosi bulan December 2013

✒ Beli 6 botol anda layak :-
    ✔ Percuma 1 botol {Jimat RM136}
    ✔ Keahlian seumur hidup {Jimat RM65}
    ✔ Bonus pada 15 January 2014
    ✔ Group tertutup Jutawan {Mempunyai Master seramai 20 lebih dalam masa 1 tahun}

✒ Beli sebotol anda layak :-
   ✔ RM9×, Retail Price RM136 {Jimat sehingga 30%}
   ✔ Jadual makan, Tips, Info

So ada sesapa nak dapatkan dengan harga terendah boleh order seperti dibawah :-

✐ PM | http://on.fb.me/19mtD2Y
☏ Call/SMS/Watsapp | 0123956467
✍ Email : healthybeautybyans@gmail.com
# Instagram | CipiCipiBlogshop

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Popular