Jumaat, 29 November 2013

{INFO} Herb-Lax





❀ Herb-Lax?

✒ Dr Shaklee telah memperkenalkan Herb-Lax pada tahun 1917. Ia direka untuk tindakan pembersihan untuk membantu proses semula jadi badan. Herb-Lax adalah gabungan 9 herba, termasuk daun Senna, yang telah digunakan untuk lebih daripada 3,000 tahun sebagai julap semulajadi.

✒ Herba yang digunakan dalam Herb-Lax tidak berkaitan dengan julap kimia buatan yang dijual di mana2. Produk-produk julap buatan ni biasanya merengsakan tisu dengan cara menarik bendalir ke dalam usus untuk memaksanya mengeluarkan bahan-bahan dalam usus. Julap tiruan seperti ini boleh melemahkan organ-organ dan boleh menyebabkan kebergantungan terhadapnya, dehidrasi dan ketidakseimbangan elektrolit. Jadi, berhati-hati ya.

✒ Sebaliknya, Herb-Lax secara semulajadi merangsang pengecutan otot usus. Ini membolehkan penyingkiran sisa-sisa yang terperangkap dan memendekkan masa transit, dan mengelakkan penyerapan toksin. Herb-Lax boleh membantu meningkatkan pengaliran darah, mengurangkan bau badan, jerawat, melegakan sembelit, gas perut dan usus, dan menormalkan fungsi usus.

❀ Kebaikan Herb-Lax

✒ Pembersihan najis yang tersekat
meransang usus untuk percepatkan proses pembersihan secara lembut kepada najis yang tersekat atau tersimpan lama dalam tubuh kita 
✒ Membantu masalah sembelit 
✒ Tindakan pembersihannya yang lembut boleh mengembalikan semula proses semulajadi
mengempiskan perut 
✒ Ia membantu dalam mengurangkan atau memberi kepejalan pada perut. Sesuai di ambil seperti biasa atau dicampur dalam air panas, sebaai minuman teh herba.

❀ Siapakah yang perlu amalkan Herb-Lax ? 

✒ Pengamal tegar ubat tahan sakit. 
✒ Mereka yang ada masalah pembuangan, perkumuhan kurang lancar dan sembelit 
mereka yang banyak jerawat 
✒ Pesakit gout 
✒ Mereka yang ingin membersihkan usus terutama sekali mereka yang baru berjinak-jinak dengan suplemen

❀ Kandungan Semulajadi Herb-Lax

✒ Senna Leaves 
   ✔ Merangsang tindakan pembersihan yang lembut pada usus dan perut, membercepatkan proses detoksifikasi dan mengurangkan penyerapan lemak.

✒ Buckhorn Bark 
 ✔ Melembutkan najis untuk memudahkan pergerakan dan memberikan lembapan kepada usus.

✒ Licorice root 
   ✔ Membantu proses detoksifikasi

✒ Fennel seeds 
  ✔ Mengeluarkan toksin yang terkumpul  akibat lebihan makanan dan pengambilan alkohol, membantu pencernaan dan berkesan untuk masalah sembelit dan kembung perut atau usus.

✒ Anise seeds 
 ✔ Merangsang pengeluaran jus gastrik untuk membantu proses pencernaan.

✒ Rhubart root 
   ✔ Herba yang banyak digunakan dalam perubatan Cina sebagai antibiotik.

✒ Blue malva flower 
   ✔ Membantu proses detoksifikasi dan mengimbangi tekstur kulit.

✒ Culver's root 
    ✔ Membantu masalah lebihan air dalam badan dan asma.

✒ Alfalfa leaves 
   ✔ Membersihkan usus, darah dan hati.




◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆

I'm your SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR


✐ PM us to order/more details NOW :https://www.facebook.com/messages/HealthyBeautyByANS 

↻ Browse through our BLOG for more INFO on the related products :www.healthybeautybyans.blogspot.com 
☏ Call/SMS/Watsapp : 0123956467 
➲ Pos Laju : Seluruh Malaysia 
☞ COD : Bangi/Putrajaya/Nilai 
® SID : #889133

{INFO} DETOX diri anda

As salam.

Dalam kehidupan yang serba maju dan makin canggih, banyak produk yang diolah dengan cepat. Restoran segera yang menyajikan makanan dengan rendah serat dan kaya lemak, serta pemakaian bahan pengawet, bahan pewarna, serta bahan kimia lain seperti cendawan tumbuh.

Akibat semuanya mahukan dengan segera maka binatang ternak juga menggunakan ubat hormon , sayur-sayuran dibajai racun untuk kelihatan segar, membesar dan membiak dengan cepat sehingga bilamana bahan-bahan ini bila digunakan terus menerus maka zat-zat tersebut tidak mampu terurai oleh sisitem metabolisme kita. Akibatnya terjadi pengumpulan racun di dalam tubuh kita.

Secara alamiah sebenarnya tubuh sudah melakukan detoksifikasi secara ringan seperti buang air besar ataupun buang air kecil. Tetapi proses ini ada kalanya tidak memadai terutama jika jumlah toksin yang terbentuk lebih banyak daripada yang dapat dikeluarkan Pikiran, emosi dan stress juga berpotensi meningkatkan jumlah toksin dalam tubuh.

❁ Apa itu detoksifikasi ?

Proses pembuanan racun dari dalam tubuh. Proses ini sangat positif karena membantu tubuh melakukan proses pembersihan diri secara alami. Akan muncul tanda-tanda tertentu sebagai akibat pembersihan racun (toxin) dalam jumlah besar.

Setelah tubuh mengalami detoksifikasi, maka tubuh akan merasa lebih kreatif, bersemangat, produktif, rileks dan nyaman.

❁ Tanda-tanda detoksifikasi?

✒ Sakit kepala 
✒ Mual, kembung, sembelit atau sering buang air besar (cirit birit)
✒ Selsema, demam ringan
✒ Sakit pada otot dan sendi
✒ Gatal, ruam merah
✒ Gangguan emosi (cemas @ gelisah). Gejala ini disebabkan menurunnya gula darah
✒ Kedinginan. Suhu badan akan menurun kerana tenaga yang biasa dipakai untuk menghangatkan tubuh akan lebih banyak dipakai untuk mempercepat proses detoksifikasi
✒ Perubahan warna air kencing menjadi lebih pekat. Menandakan tubuh mulai mengeluarkan toxin.

Manfaat detoksifikasi

✒ Mencegah penyakit
✒ Merehatkan organ tubuh
✒ Membersihkan bahagian dalam tubuh
✒ Membersihkan jerawat
✒ Memperlambat proses penuaan
✒ Meningkatkan ketahanan tubuh
✒ Meningkatkan kesuburan



Pic : PositiveMed

Gambar kitaran detox dalam badan kita yang berbeza antara hidup yang sihat dan tidah sihat. Lihat bagaimana ia berfungsi. 

Anda sudah detox segala racun di dalam anggota badan anda? Jom pilih detox anda!

Rabu, 27 November 2013

BabyWearing

As salam~

Jom gendong!
Gendong bagi anak yang suka berkepit sangat bagus ye haha.
Mau x best sarung je BW tu xde la lenguh tangan..lenguh bahu je :p
Berpengalaman baby xnak duk lam stroller + naura yang dimanjakan sejak kecik diriba didokong adalah sebab utama ai beli BW ni.
Beli masa naura umur 2 bulan. Tyme tu xde pun terpikir pun yang mana bagus haha. Asal ada je.
Cane tah saya p gugel mei tai. Xsure ori ke x sebab beli kat manjaku online xsilap.
Harga rm100 lebih.
Pastu bila search lagi macam SSC lagi best je n senang.
Pastu mula2 aim boba. Dah siap tanya mama panda. Tapi ai senyap je. Huhu.
Sebab utama incik somi nak test dulu baru beli. So maknanya kena p beli kat kedai.
Pastu tengok IG irine baru beli ergo. So search lagi..
Pastu tengok lak yani pun upload ergo :)
Last skali decide p fabulousmom kat puchong.
Try boba
Try ergo organik
Try ergo original
Ergo memang best.
Tapi berbelah bagi antara original n organik.
Saya tanya la yg tukang jual tu apa beza.
Jawab dia jenis kain. Tu je stop.
Pastu lama saya tanya lagi xpuas hati haha.
Pastu dia call sape ntah tanya.
Kebetulan saya lalu situ dgr dia duk ngumpat pasal sy tanya tu haha.
Kerek ke salegirl tu huh.
Pastu last2 decide amek ergo petunia pickle bottom.
Corak damask (yeke?) Cam background blog ni sikit.
Pastu incik somi sound patut suka design tu eglish style.
*incik somi pembangkang english style ye..rumah kami nanti xde design camtu ye. Awal2 dah sound haha*
Memang best la yang SSC ni. Banding ngan mei tai yang susah nak belit sket sebab tali panjang sangat.
Ritu p shaklee jenuh nak memutar tali sampai kena lantai parking tu..
So kat situ ada 1 reason bagi kat incik somi ekeke.
Kononnya dah jadik surirumah ni boleh la guna tyme nak kemas rumah.
So far ok la tapi agak leceh sebab kat depan.
Nak try back carry lak. Rasanya lagi senang nak biat kerja umah :)
P soping pun senang dah sekarang.
Komfem naura senyap hehe.
Stroller lak si cipi sebok nak naik skang.
Lega papa kalo x mesti nak dukung gak..
Bila kita gendong naura cipi pun sebok nak gendong baby dia.
Naseb baik ada mei tai hehe.

Gambar2 berBW :)
*guna pbone cani la xreti edit gambar haha*







Isnin, 25 November 2013

Lagi 5 hari

As salam~

Fuhhh lagi 5 hari.
Apa tu?
Hehe promosi VIVIX.
Tonik yang best. Sangat sesuai untuk mereka yang berdarah tinggi, diabetes, athritis, kolestrol, jantung, pengurusan berat dan yang penting anti penuaan.
Sape tak nak 25 tahun lebih muda? Hehe
Kalo nak baca testimoni-testimoni yang kesihatan lebih baik dengan vivix boleh singgah di VIVIX.

Memang terbukti sebenarnya sebab incik somi ada problem sendi. Sakit lutut sebab byk kali kena bila main bola/futsal. Pastu tambah lagi urid acid tinggi bila asyik western je hehe. Siap p klinik buang bendalir apa ntah kat lutut. Bila bangun tido komfem sakit tapat kaki. So dia makan vivix. Alhamdulillah nampak bila bangun subuh xde dah jalan macam terpaksa jalan je. Bila tanya dia cakap "aah dah xde sakit". Happy sangat! Saya pun sama. Memang ada history sakit sendi hehe. Skrang dah ok.. saya punya cerita nanti sy up :)

So sempena promo ni harga jimat up to rm100 ok.. berbaloi.. boleh tahan sehingga 2bulan.
Vivix ni spesel sebab dibuat dari anggur muskat yang kaya dengan resveratrol. Dan bahan2 tambahan lain lagi. Vivix ni bertindak di peringkat DNA! so itu sebab penyakit kronik inshaallah akan kembali pulih.

So boleh calling2 kita untuk harga promo.

✐ PM us to order/more details NOW : https://www.facebook.com/messages/HealthyBeautyByANS 
✌ LIKE our facebook : https://www.facebook.com/HealthyBeautyByANS 
↻ Browse through our BLOG for more INFO on the related products : www.healthybeautybyans.blogspot.com
☏ Call/SMS/Watsapp : 0123956467
✍ Email : healthybeautybyans@gmail.com
➲ Pos Laju : Seluruh Malaysia
☞ COD : Bangi/Putrajaya/Nilai dan sekitar
® SID : #889133

Rabu, 20 November 2013

Kembali mengepam

As salam~

Dah lama tinggal rutin mengepam.
Ada la pam tapi dah jarang.
Tak sempat pun sebab naura nak melekat je kan
Kalo dah bengkak baru pam hehe
Tapi skang tengah gigih mengepam sebab nak tinggal cipi dan naura haha
Tapi masih belum komfem.
Macam tak jadik tapi teringin sangat nak p sana..
Sedih pulak pk malam2 cane la naura nak tido sbb malam2 kalo duk kepit je..
Nak kena tinggal 10 hari lak tu.
Bila duk teringat je kang xtenang plak nk beramal ibadat..
Tapi biras2 duk cakap tawakal je in sha allah dorang ok..Allah jaga nanti..
Incik somi lak beria2 ajak p sekali tapi bila duk tengok bini dia ni gelisah je terus cakap xpelah xyah p lagi..nanti g lagi semua skali haha
Yela cane la nak tinggal naura ni..papa pegang tyme mama nak solat pun mengamuk..
Cipi lagi la kalo tido papa xde je mau sampai pagi nanges..
Papa g work pun kemain meraung nak ikut haha
Kita tgk jela cane nanti..
Kalo dah masa jadi tetamuNYA sampai la jugak kan :)
Doa2kan la ye semoga dipermudahkan..

Selasa, 19 November 2013

Top 10 Galactagogues

Top 10 Galactagogues 

07-Feb-2011 by culinary_explorer 






Galactagogues are foods, which enhance lactation. When you are a breastfeeding mother, it helps to know about the factors that will help to increase your milk supply. These include foods as well.

Here is a list of top 10 galactagogues to help you lactate better:

•    Alfalfa: Alfalfa is a popular galactagogue, which can be consumed in the form of sprouts or capsules or even seeds, after a prescription from your physician. The galactagogue is not advisable if you are allergic to alfalfa . There are no known side effects of the herb if taken in moderate dosage.

•    Aniseed:  A cup of boiling water is poured over one-two teaspoon of crushed aniseeds and allowed to stand 10-15 minutes. One cup of the concoction can be had 2 -3 times a day.

•    Blessed thistle: Hailing from the daisy family, crushed blessed thistle leaves can be steeped in tea, by pouring one cup of boiling water and allowing it to steep for 10-15 minutes.  Have one cup of tea 3-4 times in a day. As one of the popular galactagogues, the herb can also be taken in combination with fenugreek, marshmallows and alfalfa.

•    Dill: A commonly used culinary herb, dill, has proved its utility as a galactagogue, where dill seeds can be consumed by sprinkling them over your dish(2 teaspoons) or dill leaves steeped in tea.

•    Fennel:  Fennel helps to increase the milk ejection reflex (let-down) as compared to the other galactagogues, which enhance lactation. Nearly ½ - 1 teaspoon of fennel seeds can be added to a cup of boiling water and allowed to stand for 10-15 minutes. The recommended dosage is 2- 3 cups a day. However, it is important to keep in the mind that fennel oil should be avoided.





•    Fenugreek: Ancient lore has hailed fenugreek as the most effective galactagogue, where scientific studies have proved that fenugreek seeds increase milk production substantially. The seeds can be taken as capsules or fenugreek powder can be mixed with water or juice before drinking it in.


•    Milk thistle: Enriched with silibinin, silydianin, and silychristin, which offer a coat of protection to the liver, milk thistle has been used as a galactagogue since ancient times with 1 tablespoon of seeds recommended for daily intake. There can be a mild laxative side-effect in some individuals though it usually subsides within 3-4 days

• Oatmeal: Oatmeal is an all-rounder galactagogue, when it comes to maternity.  This attributes to many factors from the fact that oatmeal is enriched with iron to the “mindful” aspects of oatmeal – oats is believed to soothe and relax the mind and a relaxed mind can enhance lactation. No wonder it is a comfort food for women. And the best part about this galactagogue is that oats doesn’t have any known side effects.

•    Vervain: A traditional technique to increase milk supply Vervain has been popularized as a galactagogue since ancient times. The herb is also referred to as common vervain, American vervain, Wild hyssop, Indian hyssop, Simpler's joy, Traveler's joy, Purvain, or False vervain and can be taken in as an infusion.

•    Nettle: High in vitamin K and iron, nettle is a highly popular galactagogue and is a chief ingredient in mother’s milk tea (synthesized galactagogue) and other such products. Nettle leaves can be steeped in boiling water or can be drunk as tea. The herb is mild diuretic.

As a nursing mother, over and above the medicinal prescriptions, it is important to keep your mind calm to enhance the effectiveness of any galactagogues you take, so that the best essence gets infused into your body leaving you to overflow with the milk of love for your baby!



Credit

When is a galactagogue necessary?

- Needed when mom has a very low milk supply and is using Galactagogues and pumping to produce more breast milk

- Used if mom is working and breastfeeding and trying to keep up her milk supply and for extra milk expressed needed for baby during the day when mom isn’t around.

- Inducing lactation ~ Used when a mother has adopted a baby and wants to induce lactation for breastfeeding.

- Mom has a premature infant that is incapable of breastfeeding at the moment – mom will need to pump and take Galactagogues until baby is strong enough to breastfeed.


Always remember that a lactation supplement is most effective if mom is maintaining frequent breast stimulation in the form of preferably breastfeeding or if this is not possible…pumping.

Credit

Isnin, 18 November 2013

Peppermint Ginger Plus dan Testomonial



# Peppermint Ginger Plus diperbuat dari bahan semulajadi dan bukan bahan sintetik . Ia telah diuji secara klinikal dan terbukti mengatasi masalah-masalah yang dinyatakan. Kelebihan Peppermint Ginger diterangkan melalui kandungan bahan herba terpilih iaitu 4 herba dari Barat dan Timur iaitu:

❀ Pudina (Peppermint)

✔ Melegakan otot perut, Ia mempunyai kesan penenang.
✔ Membantu dalam penghadaman. 
✔ Membantu mengurangkan mabuk laut/darat. 
✔ Membantu melegakan kesakitan gastrik, pedih ulu hati dan cirit-birit. 
✔ Selain itu, ia melegakan kesan-kesan sampingan seperti muntah dan kehilangan selera makan yang timbul kesan dari rawatan kemoterapi. 
✔ Pudina meransang pengeluaran peluh, oleh itu menyekat demam apabila seseorang itu mengalami selsema.
✔ Rasa sejuk dan menyegarkan daripada pudina membantu memelihara pemikiran yang jelas dan meningkatkan fokus.

❀ Halia

✔ Halia meransang rembesan enim salvia untuk pencernaan makanan. 
✔ Ia melegakan ketidakselesaan perut dan usus, sakid haid, loya dan mual angin ketika mengandung, selepas melahirkan anak (semasa pantang). 
✔ Satu kajian di United Kingdom menunjukkan bahawa halia menghalang muntah selepas pembedahan.

❀ Pokok adas (fennal)

✔ Orang-orang Eropah mengambil biji adas selepas makan untuk menghilangkan kembung perut. Ia melegakan sakit perut, melegakan gejala flu. 
✔ Juga, Ia dapat membantu dalam masalah elergi dalam saluran usus. 
✔ Adas membantu meningkatkan susu pelemparan refleks (let-down reflex) berbanding dengan galactogogues lain yang dapat meningkatkan pengeluaran susu.

❀ Cekur Manis (anise)

✔ Digunakan oleh orang-orang Mesir purba. Ia melegakan masalah pencernaan dan gejala kesakitan haid, batuk dan kahak. 
✔ Meransang rembesan jus gastrik untuk pencernaan, menahan kulat yang menyebabkan penyakit kulit yang biasa. 
✔ Melegakan haba dimusim panas dan lembab ✔ Memberi peredaran tenaga di dalam badan dan lembut pada perut. 
✔ Boleh digunakan untuk merangsang pengeluaran susu dalam ibu menyusu dan infusi biji dikatakan membawa kepada kelewatan haid.

# Siapa yang perlu?

✔ Anda yang badan penuh angin
✔ Anda yang sering muntah-muntah dan loya terutama yang mengandung
✔ Anda yang ingin menjaga kebersihan usus/penghadaman
✔ Anda yang suka minum teh pudina
✔ Anda yang sering alami perut kembung/gastrik
✔ Anda yang sedang menyusu


# Apa kata mereka yang menggunakan PGP?

Testimonial #1 



 ~ Badan berangin  

Testimonial #2



 ~  Badan berangin

Testimonial #3



~ Customer kami di putrajaya. Mengambil PGP kerana terlalu banyak angin sehingga rasa sesak nafas

Testimonial #4



~ Testi dari saya sendiri. Tiada lagi angin dan baby juga xde colic dan paling best milk booster!

Testimonial #5



~ Testi dari saya jugak setelah berminggu tak amek PGP, dah lewat petang missB bengkak even naura dah hisap banyak kali :) maklumlah du rumah biasa jarang la bengkak..happy!

Testimonial #6



~ Gastrix terutama dibulan puasa berkurang selepas mengambil PGP. Credit Supplement4all

Testimonial #7



~ Mual bila terlalu banyak makan. PGP dapat membantu. Credit min aina ila aina


◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆

I'm your SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR

✐ PM us to order/more details NOW : https://www.facebook.com/messages/HealthyBeautyByANS
✌ LIKE our facebook : https://www.facebook.com/HealthyBeautyByANS
↻ Browse through our BLOG for more INFO on the related products : www.healthybeautybyans.blogspot.com
☏ Call/SMS/Watsapp : 0123956467
✍ Email : healthybeautybyans@gmail.com
➲ Pos Laju : Seluruh Malaysia
☞ COD : Bangi/Putrajaya/Nilai
® SID : #889133

Jumaat, 15 November 2013

Owh rumahhh

As salam~

Fuhhh hari ni pak rimau dah menggemuks hehe.
Biasala tengah bulan kami akan dapat bonus..
Haa sape nak bagi?
Kena usaha la jugak ye :)
Biasa awal dapat tapi sebab skang dah online so semua direct dari amarikaa hehe.
Haa so sesapa nak cari pendapatan sampingan @ penuh boleh pm saya ye..xrugi pun :)
Dah la modal murah, xyah simpan stok berkoyan2.simple kan :)
Sape berminat boleh pm sy ye ;)

Owh nak cite pasal umah sebenarnya..semua dah setel..next month baru dapat kunci..huh xsabar haha..
Last 2 weeks p setel api air pastu p tengok umah jap..
Pas tengok umah singgah nada alam (ehh kalo xsilap la)
Konsep umah cantik..size sama je ngan umah sy tp harga mak aihh dah naikkk woo...sape x beli lagi boleh cepat2 beli kalo x makin lama makin mahai..
K tu je hehe


- Posted using BlogPress from my iPad

Rabu, 13 November 2013

Kini tiada lagi

As salam~

Khamis lepas kami pulang ke terengganu sebab nenek belah daddy pulang ke rahmatullah.. innalillah..
Kami masa tu on d way nak p the mines! Pastu adik call tanya xnak balik ke..
Pastu patah balik check tiket flite.
Lam kete dah check tapi yelah guna tru mobile macam pening haha.
Naseb baik ada so flite kul 7.
Memang xsempat jumpa pun sebab kebumi kul6.
Sampai sana 8lebih hujan..
Sekarang saya dah tiada lagi nenek dan tokki dua2 belah..
Semoga mokji di tempatkan dikalangan orang yang beriman. Aameen.
Buat tahlil untuk 3 malam.
Saya p malam ke dua je sebab cik naura ni p sana tido je haha.






Sempat lagi tuuuuh hehe

VIVIX | Memperlahan replikasi sel

Faktor genetik, pemakanan, persekitaran dan gaya hidup banyak mempengaruhi kepantasan proses penuaan seseorang.



PENUAAN adalah satu proses yang tidak boleh dielakkan. Proses penuaan melibatkan kemerosotan fungsi-fungsi organ dan sistem tubuh secara perlahan-lahan.
Namun, bukan semua orang mengalami proses penuaan yang sama. Faktor genetik, pemakanan, persekitaran dan gaya hidup banyak mempengaruhi kepantasan proses tersebut. Seiring dengan peningkatan usia juga, proses penyembuhan menjadi semakin perlahan.

Proses penuaan adalah lebih daripada sekadar kedutan atau garis-garis kasar pada kulit wajah. Hakikatnya, saintis mengesahkan proses penuaan bermula sebelum kita mencecah alam dewasa. Malah, ia sebenarnya berlaku secara dalaman dan pada peringkat berbilang.


PROSES penuaan bukan sekadar garis-garis kasar pada kulit wajah.


Salah satu peringkat yang menerima kesan penuaan itu ialah pada peringkat selular (sel). Penuaan sel berlaku berdasarkan kepada kekerapan proses replikasi berulang.
Pergandaan setiap sel boleh berlaku sehingga 50 kali. Jadi, pendedahan sel kepada pelbagai faktor termasuk radikal-radikal bebas hanya menjanjikan kerosakan sekali gus mendorong kekerapan keperluan sel melalui proses replikasi.

Ketua Pegawai Saintifik Shaklee Corporation Amerika Syarikat (AS), Dr. Carsten R. Smidt berkata, proses penuaan biologi bagaimanapun boleh ditangani secara positif dengan mengenal pasti empat mekanisme dalam proses penuaan selular.

Pertama, setiap sel dalam tubuh kita terdedah kepada hampir sejuta ancaman perosak deoksiribunokleik (DNA) yang berpotensi merosakkan genetik DNA manusia. Ia boleh mengakibatkan kerosakan fungsi sel dan jangka hayat seseorang.

"Kedua, kelemahan keupayaan penyelarasan genetik dan kemerosotan penghasilan tenaga di peringkat selular boleh mengurangkan keberkesanan fungsi sel berikutan faktor usia," katanya kepada Kosmo! dalam satu pertemuan di ibu negara baru-baru ini.


PENIPISAN rambut indikasi umur yang kian meningkat.


Perubahan fizikal

Mekanisme keempat pula merangkumi pengumpulan protein-protein makanan ringan atau lebih dikenali sebagai protein AGE (Advanced Glycation Endproducts). Lebihan protein-protein tersebut dan pelbagai toksin lain boleh menjejaskan kesejahteraan peringkat selular sehingga merugikan manusia dari aspek usia.

Kemerosotan fungsi sel yang terjadi secara beransur-ansur lazimnya menjurus kepada perubahan fizikal dan fisiologi seseorang. Penipisan rambut, kedutan pada wajah, kemerosotan tahap tenaga dan pertambahan berat badan adalah antara perubahan yang boleh dilihat.



MEROKOK antara faktor yang mempercepatkan proses penuaan.


Berita baiknya ialah kajian-kajian saintifik pula membuktikan sebahagian besar penyakit yang berpunca daripada faktor usia boleh dicegah dan diperlahankan. Keadaan itu boleh dilakukan menerusi beberapa perubahan ringkas dari aspek gaya hidup dan pengambilan diet.

Malah, para penyelidik dari Sekolah Perubatan Harvard dan Institut Penuaan Nasional (NIA), Amerika Syarikat (AS) pernah melaporkan sejenis bahan semula jadi, resveratrol mampu mengimbangi kesan negatif sesuatu diet yang berkalori tinggi.

Resveratrol merupakan sejenis polifenol yang biasa ditemui dalam wain merah itu juga berupaya memanjangkan jangka hayat tikus dalam ujian makmal. Satu kajian yang dijalankan oleh Jabatan Sains dan Teknologi, Universiti Ohio, AS, pada 1997 membuktikan kejayaan resveratrol menyekat pembahagian sel-sel kanser di peringkat selular.

Menurut Carsten, pelbagai kajian terkini telah mendedahkan pengambilan diet yang kaya dengan polifenol mampu menggandakan kesan metabolik yang sihat.



Resveratrol pada hakikatnya juga telah lama menjadi fokus penyelidikan golongan saintis di serata dunia. Dalam tempoh hampir dua dekad, lebih 2,000 eksperimen berbeza telah mencungkil rahsia dan impak ke atas kesihatan.

Resveratrol biasanya diekstrak daripada biji dan kulit anggur muskat (muscadine). Buah muskat yang jauh lebih besar daripada anggur itu subur di kawasan Tenggara AS yang beriklim panas.

"Saiz sebuah muskat ialah sekitar lima sentimeter (sm) iaitu seakan-akan sebiji plum. Menariknya, di dalam biji muskat ini, terdapat satu kromosom tambahan (20 kromosom berbanding anggur lain yang hanya mengandungi 19 kromosom).

"Kromosom tambahan inilah yang dipercayai membekalkan sejenis nutrien antipenuaan khas. Malah, kandungan kompaun polifenol dalam buah muskat adalah 40 kali ganda lebih tinggi daripada yang terdapat dalam wain merah," jelasnya sambil memberitahu buah muskat cukup popular sebagai anggur nombor satu di AS.
Biarpun biasa ditemui dalam buah anggur dan wain, resveratrol juga terdapat dalam kulit kacang tanah, pokok-pokok pain dan akar-akar tumbuhan tertentu.
Ciri-ciri antioksida dalam resveratrol dilaporkan berupaya menyingkirkan radikal-radikal bebas yang berbahaya dari tubuh.



PENINGKATAN berat badan antara perubahan yang berlaku apabila umur meningkat.


Penggunaan buah muskat juga pernah direkodkan dalam budaya masyarakat Asia bagi melegakan masalah jantung dan aneka gangguan pada hati.

Melihat kepada khasiat buah muskat, maka tidak hairanlah bekas Presiden AS, Thomas Jefferson turut dilaporkan pernah menanam pokok buah muskat di kediamannya di Monticello, sepanjang awal tahun 1800-an.

Bercerita lanjut, Carsten memberitahu, pengambilan suplemen harian dengan kandungan resveratrol mampu melegakan salah satu daripada empat mekanisme utama selular. Akan tetapi, keberkesanan produk resveratrol akan bertambah baik jika disertakan dengan ekstrak tumbuhan lain seperti polyganum cuspidatum, lobak ungu dan elderberi.

Tumbuhan Japanese knotweed atau polygonum cuspidatum misalnya turut membekalkan sumber resveratrol. Banyak digunakan dalam suplemen antipenuaan perubatan tradisional Cina (TCM), kajian saintis mendapati resveratrol memberi kesan positif kepada prestasi ahli sukan.

"Seperti dalam perubatan Ayurvedik masyarakat India dan TCM, gabungan beberapa jenis sebatian tumbuhan didapati dapat memberi tindak balas lebih baik sesuatu suplemen kepada tubuh," terangnya sambil memberitahu kandungan antosianin dalam lobak merah pula boleh mengurangkan risiko penyakit jantung.

Proses penuaan yang sihat juga bermakna tidak mengabaikan beberapa perkara penting. Antaranya pengambilan diet yang seimbang, berhenti merokok, bersenam secara kerap dan meningkatkan pengambilan multivitamin.

 Credit : PESONA KOSMO

✐ PM us to order/more details NOW : https://www.facebook.com/messages/HealthyBeautyByANS 
✌ LIKE our facebook : https://www.facebook.com/HealthyBeautyByANS 
↻ Browse through our BLOG for more INFO on the related products : www.healthybeautybyans.blogspot.com
☏ Call/SMS/Watsapp : 0123956467
✍ Email : healthybeautybyans@gmail.com
➲ Pos Laju : Seluruh Malaysia
☞ COD : Bangi/Putrajaya/Nilai dan sekitar
® SID : #889133

Rabu, 6 November 2013

VIVIX | Apa itu RESVERATROL?


Resveratrol adalah sejenis plolyphenol yang dipanggil phytoalexin, merupakan sejenis bahan yang dikeluarkan oleh tumbuhan sebagai pertahanan tumbuhan tersebut terhadap penyakit. Ia dihasilkan daripada tindakbalas tumbuhan tersebut terhadap jangkitan kulat, tekanan, kecederaan akibat dirosakkan haiwan, sinar UV, cuaca ekstrem dan sebagainya. Tumbuhan yang menggunakan pestisid dan herbisid biasanya tiada atau kurang menghasilkan bahan ini kerana mereka dilindungi oleh racun perosak tersebut. Tumbuhan yang paling banyak menghasilkan resveratrol adalah anggur, raspberi dan kacang. 

Menurut American Cancer Institute, rasveratrol adalah antioksidan yang sangat berkuasa. Ia mengurangkan pengaktifan NF kappa B, yakni sejenis protin yang dikaitkan dengan pembentukan kanser dalam tubuh. Menurut laporan kajian yang dibuat oleh Department of Biochemistry and Molecular Biology, New York Medical College, resveratrol menjadikan proses proliferation dalam kanser payudara menjadi kurang aktif. 

Menurut American Cancer Institute, meminum sumber resveratrol setiap hari menurunkan risiko kanser prostat. Malah meminumnuya sekali seminggu boleh menurunkan risiko kanser prostat sebanyak 60%. Anggur muscadine adalah anggur yang paling tinggi nilai resveratrolnya. Ikatan kimia dalam anggur muscadine ini jauh berbeza dari anggur2 jenis lain, yang mana ia kaya dengan anthocyanins, yang mempunyai antioksidan yang tinggi dan menunjukkan beberapa kesan antitumor, termasuk menghalang sintesis DNA dalam kanser payudara dan perkembangan saluran daran dalam sesetengah tumor, termasuk enzim perebak tumor. 

Menurut Department of Patholody, Northwestern University Feinberg School of Medicine membantutkan perkembangan CCR6-mediated migration pada sel yang rosak dalam kes diabetes. Resevratrol juga terkenal sebagai ejen anti penuaan. Dalam kajian oleh Douglas Mental Health University Institute, McGill University, resevratrol melindungi kulit serta melambatkan kesan penuaan kulit dan lain2 kesan penuaan pada kulit. Resevratrol juga berperanan dalam meningkatkan tahap ‘kolesterol baik’ dan melindungi dari kerosakan arteri, sekaligus menjaga kesihatan jantung. 

Masyarakat di Barat mengambil wain merah untuk mendapatkan sumber resevratrol, namun kajian terbaru menunjukkan kesan alkohol pada wain boleh memberi kesan kepada golongan tertentu. 

Jadi sebagai alternatif yang selamat dan halal, untuk resveratrol ini, Shaklee telah mengeluarkan produk yang sangat bagus, VIVIX yang mana :- 

 ✔ Satu sudu teh Vivix mengandungi resveratrol yang bersamaan dengan 100 gelas wain merah 
✔ 2500 kajian yang diterbitkan terhadap bahan2 yang digunakan dalam Vivix 
 ✔ Vivix adalah 10 kali lebih power dari resveratrol semata-mata 

Kredit: BabyKawaii


 ✐ PM us to order/more details NOW : https://www.facebook.com/messages/HealthyBeautyByANS ✌ LIKE our facebook : https://www.facebook.com/HealthyBeautyByANS ↻ Browse through our BLOG for more INFO on the related products : www.healthybeautybyans.blogspot.com ☏ Call/SMS/Watsapp : 0123956467 ✍ Email : healthybeautybyans@gmail.com ➲ Pos Laju : Seluruh Malaysia ☞ COD : Bangi/Putrajaya/Nilai ® SID : #889133

Ahad, 3 November 2013

New baby..

Bismillah..

Alhamdulillah satu lagi projek baru kami, A|N Fashion by fatrina. Fokus kami pada Hijab & Pakaian Muslimah. Sementara produk kami sendiri siap, kami akan bermula dengan menjual SHAWL dari HaYaNa Muslima! In Sha Allah produk-produk kami serta yang lain akan menyusul :D

Jom layari website kami A|N Fashion di bit.ly/1fb6SBj. Meh cuci mata dengan Shawl - shawl yang cantik lagi menepati ciri-ciri seorang muslimah.

Sangat sesuai untuk ibu2 yang bfeed dan suka menggayakan shawl. Tiada lagi masalah untuk bfeed kerana bidang yang lebar dan juga labuh!

Jangan lepaskan peluang ini!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Popular