Khamis, 25 April 2013

suka duka 4 april

saLam~

Heee suka duka gitew. Ngeh2.
Memang 4 april 2013 penuh dengan suka duka lah.
Yelah hari bertarung nyawa lahirkan puteri kedua ai katakan. Cewahh.
Tapi xde la detail pasal beranak ye.
Kalo rajin next entry la hehe. Alhamdulillah.
Ada peluang untuk saya beranak secara normal.
Berjaya VBAC gitew hehe.
Tak sia2 join group VBAC & gentle birthing kat fb.
Baca buku hypnobirthing.
Tengok video natural birth.
Sy terhutang budi rasanya kat adik ipar iaitu wawa sebab dia lah yg banyak bagi info pasal ni semua.
Tapi sy xsure sy punya kira natural birthing ke x sebab air ketuban dipecahkan oleh nursenke doc ntah.
Epidural @ apa2 ubat memang xde amek.
Wahh rasa xcaya lak haha. Kuat jugak sy nih :p
Alhamdulillah dapat gak sy lalui sakit nak beranak.
Sy rasa lah kan masa nak meneran tu xde sakit sangat 3 kali teran dah kuar baby.
Contraction kali ni memang terasa sakit tapi naseb yang sakit xleh nak tahan tu sekejap je.
Part yang sedih tu bila nak masuk ward.
Duk lam labour room sebab tunggu bilik dalam 2-3jam kot.
Dah nak naik tetiba nurse cek gula baby dan result dia 1.8 je!
Terus semua bergegas panggil dokter sebab baby dah hypo.
Yelah berjam2 duk kat labour room tu susu pun minum sikit je.
Susu pun mana nak ada.
Dah baby kena masuk nicu lak. Huh.
Berat baby sy hanya 2.09kg
Halusss je hehe.
Disebabkan berat pun xnormal maka berkampung lak kat nicu.
Semua macam pelik nape baby kecik & hypo sedangkan sy xde kecing manis mahupun darah tinggi.
Lagi sy pelik masa checkup obgyne pun kata berat baby normal ikut minggu.
Tapi kalo nak dikira n pikir logic pun xcukup rasanya sebab baby akan keluar kurang dari berat yg discan kan?
Sepatutnya bila dah 38minggu berat baby dah 3kg la kalo bila dah beranak berat tu mayb 2.5-2.6kg.
Ni berat mak je mencanak naik tyme minggu akhir ngeh2.
Seminggu jugak duk nicu.
Hari pertama tengok baby sekejap je petang.
Hari kedua sy dah boleh keluar.
Hari pertama hingga ke 5 baby topup FM sebab sy ulang alik g nicu.
Pergi pagi balik malam.
Bila sy ada sy direct bf.
Malam je topup FM.
Naseb baik beranak kat serdang, hospital yang pentingkan susu ibu.
So xde lah nurse kat situ bagi susu guna botol.
Just guna cup. Xde la baby refuse direct cam cipi dulu. Hari ke 5 katil still penuh so booking je dulu.
Hari ke 6 baru ada bilik.
So duk situ baby memang ngan kita je.
Sepatutnya hari ke 3 gula baby dah normal tapi sebab doc baru je on antibiotik so kena la tunggu sampai 5hari lagi.
Hari ke 5 tu baru dapat jumpa doc pakar yg datang cek.
Tyme tu dia kata sebab baby kecik platlet baby rendah sikit. Haihh.
Hari ke 6 naik sket.
Sy try bf baby.
Tapi sebab dia on ubat so dia cam asyik tido je.
Tyme nilah sy pam susu dan bagi guna cup.
Hari ke7 doc datang cek dan bitau platlet dah cantik dan boleh balik! Haha
Cuma kena tunggu ubat last petang.
Fuhhhh berakhir gak mimpi ngeri kat nicu.
Alhamdulillah baby dah sihat skang.
Sesungguhnya DIA lah sebaik2 penolong.
Ermm panjang plak hehe.
Next nak cite pengalaman di hospital gomen lak haha.

Published with Blogger-droid v2.0.10

1 ulasan:

  1. nice day :)
    Bermimpilah tentang apa yang ingin kamu impikan,
    pergilah ke tempat-tempat kamu inginkan,
    Jadilah seperti yang kamu inginkan,
    karena kamu hanya memiliki satu kehidupan
    dan satu kesempatan untuk melakukan hal-hal
    yang ingin kamu lakukan

    http://www.nolimitadventure.com/

    BalasPadam

The bittersweet to remember..
Tq :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Popular