Ahad, 31 Mac 2013

carta pergerakan baby

saLam~

Masa checkup lepas nurse kasi 1 form untuk isi pergerakan baby.
1st tyme dapat haha

Sebelum ni xde kira2 pon.
Pastu try install app baby kicking kat tepon.
Tapi haram jadah x ghetiiii! Haha
So just isi kat note je dulu tyme baby gerak.
Nanti transfer je kat carta tu.
Tapi tetiba konfius.
Kena buat hari ni je ke @ sampai next checkup?
Aiyakkkk lupa lak nak tanya.
Dah sy xtau nak kira gerak tu cane tanya la mengeras tu kira gak ke? Aah kira!
So pagi tadi start kul 9.
Cukup 10 dalam kul 3 lebih.
Fuhhh naseb bek.
Tu pun ada gak x note.
Tapi still note sampai maghrib tadi.
So far baby skang memang aktif banding cipi dulu.
Asyik mengeras tu start 6 bulan lagi.
Bergerak menyenget perot2 ai tu memang biasa.
Sampai cam jadi luar biasa lak haha.
Kalo tido memang hazabbb.
Cam dah cite sebelum ni.
Sebab baby ni parking belah kanan je, bila tdo mengiring belah kanan akan bergerak la beliau sebab terkepit.
Akan mengeras la beliau sampai nak pusing pon sakit.
Konon2 marah la tew.. haha.
Ehhh lain lak tersasar bercerita :p
Esok start p check bp hoho

Published with Blogger-droid v2.0.10

lawak ke derrr

saLam~

Semalam layan lawak ke der kat astro first.
Yang ni dah ada kot kat utube. Hehe
Masa tengok tu sempat tengok tyme last2 dah.
Start dari harith iskandar.
Wakakaa best!
Giler best!
Memang international la lawak dia :p
Memang realiti punye wakakaa.
Memang kena setepek kah3.
Siap ada 1 part tu, incik somi siap cakap "ehh sama laaa"
Wakakaka ai mampu gelak besau je :p
Ni pagi ni ulang lagi ngan family lak.
Semua ada. Haha.
Pakat gelak besau :p

Published with Blogger-droid v2.0.10

Sabtu, 30 Mac 2013

{INFO} Apa kaitan GLA dengan kehamilan @ kesuburan


Bagaimana GLA Complex membantu dalam PMS (senggugut)? 

Ini kerana, apabila seseorang mengalami senggugut, ia melibatkan kekejangan pada otot dalam rahim dan sekitarnya. Menurut kajina, keadaan ini berlaku apabila tubuh seseorang kekurangan GLA (gamma linolenic acid) itu tadi. Jadi sebagai memenuhi GLA yang kurang tadi, pengambilan GLA complex adalah perlu.

Bagaimana GLA Complex membantu untuk cepat hamil? 

GLA (gamma linolenic acid) menurunkan kolesterol dan ia membantu melegakan sindrom pra haid (PMS) seperti senggugut, dan membantu meningkatkan lendir servik yang berkualiti untuk kesuburan. Ia juga membantu dalam melegakan kesakitan dan kekejangan kerana GLA ditukarkan kepada prostagdalin E1. GLA membantu seorang wanita menghasilkan lendir serviks yang berkualiti untuk kesuburan iaitu lendir yang bewarna putih telur. Perasan tak sebulan sekali seorang wanita akan mengeluarkan cecair yang sebegitu, yakni sewaktu subur. Namun, tak semua orang mendapati cecair yang dihasilkannya sebegitu ‘subur’. Di sinilah fungsi GLA untuk membantu dalam penghasilan cecair yang melambangkan kesuburan ini, yang membantu sperma untuk berenang ke uterus, terus ke tiub falopio untuk bersenyawa dengan sel ovum.Bukan itu saja, cecair ini juga membantu sperma untuk terus hidup dalam tiub falopio sehingga 5 hari. Jadi, kalau tak ‘kena’ hari subur pun masih ada can sebab sperma masih ada di situ sampai hari ke-5 ^__^

Jadi, puan2 yang masih belum dikurniakan rezeki anak, cuba periksa cecair serviks anda. Kalau cecair tu tebal, kecoklatan, kering… itu petanda kurang baik sebab ia boleh menghalang persenyawaan. Jadi, penting ya puan2 untuk mengenali ‘cecair kesuburan’ kita ni. Bagaimana pula kalau dah subur, adakah akan terlebih subur bila ambil GLA complex? Jawapannya tidak, GLA complex membantu mereka yang kurang subur, tapi kalau dah subur tu takdelah sampai sebulan 2-3 kali bertelur. :) 

{INFO} GLA Complex

Apa itu GLA?

Pada kurun ke-20 ahli saintis Jerman mengetahui bahawa minyak daripada biji evening primrose boleh diekstrak. Hasil analisis mendapati bahawa minyaknya kaya dengan asid lemak perlu (EFAs), iaitu linoleik (LA) dan asid gamma-linolenik (GLA). Kandungan EPO yang kaya dengan GLA ini semakin mendapat perhatian dan kajian tidak terhenti begitu sahaja, malah kini ia dikenali dan digunakan di seluruh dunia. Keajaiban dan kemujaraban kandungan minyak evening primrose ini mendapat pengiktirafan banyak pihak untuk menyokong kegunaannya ke atas beberapa masalah kesihatan.

Asid-asid lemak perlu (EFA) adalah kumpulan lemak politaktepu yang penting untuk fungsi tubuh. Ia diperlukan untuk menukarkan linoleic acid kepada GLA. Jadi, Shaklee memudahkan anda. Shaklee telah pun mengekstrakkan GLA daripada EPO untuk terus digunakan oleh badan.

GLA juga merupakan bahan binaan bagi prostaglandin.

Apa pula prostaglandin?

Prostaglandin merupakan bahan hormon dalam badan. Ianya penting untuk fungsi kimia badan seperti mengawal tekanan darah, mengawal muscle contraction, menghalang rembesan gastrik dan banyak lagi. Ia juga adalah anti keradangan, anti pembekuan darah disamping mengurangkan tekanan darah

Sumber GLA daripada makanan agak terhad dan hanya boleh dijumpai dengan jumlah yang kecil dalam oat dan juga daging organ. Untuk memperolehi sejumlah GLA yang lebih tinggi atas alasan kesihatan tertentu, minyak yang diekstrak daripada biji bunga evening primrose, iaitu dalam bentuk suplemen merupakan alternatif yang lebih mudah dan menyenangkan.

GLA (Asid Linolenik Gama) digunakan oleh ramai wanita untuk memelihara kesihatan sepanjang kitaran haid setiap bulan. GLA merupakan sejenis asid lemak Omega-6 yang digunakan oleh badan kita untuk membentuk prostaglandin – bahan berkesan berupa hormon yang membantu badan mengawalatur proses badan yang normal. Minyak benih bunga matahari adalah satu lagi sumber asid lemak Omega-6. Ia mengandungi vitamin E yang membantu melindungi dinding arteri dan menyokong sistem imun dengan memelihara integriti sel.

Siapa yang perlukannya?


  • Wanita yang menghadapi PMS
  • Mereka yang menghadapi kencing manis
  • Mereka yang bimbang dengan berat badan berlebihan
  • Penghidap arthritis rheumatoid dan eczema
  • Period yang tidak teratur
  • Mereka yang mahu mencantikkan kulit
  • Membantu dalam menangani menopause.
  • Menguatkan kuku & rambut.
  • Mengandungi vitamin E untuk menguatkan dinding arteri.
  • Menguatkn immuniti badan.
  • Mempelahankn process penuaan.
  • Mengurangkn “blood clot” yang menyebabkan serangan jantung.
  • Mengawal kolesterol.
  • Bagus untuk saraf.

GLA Complex

Minyak Borage, Minyak Bunga Matahari dan Vitamin E

GLA Complex Shaklee merupakan kombinasi minyak borage yang mengandungi asid gamma linolenik (GLA), asid linolenik (LA), minyak bunga matahari dan vitamin E. 

Menggalakkan rasa kelegaan semasa kitaran haid bulanan
Biasanya, asid gamma linolenik digunakan secara tradisional bagi melegakan kesakitan semasa datang haid, sakit kepala, mengatur kitaran haid dan melegakan tanda-tanda putusnya haid. *

Tiada perisa, pemanis, pewarna atau bahan pengawet tambahan. 

1Fann YY, Chapkins RS.Importance of dietary gamma-linolenic acid in human health and nutrition. Journal of Nutrition. 7998;128:1411-1414

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.  Tidak digalakkan bagi perempuan mengandung.

Lin ANS | checklist #4

For mY lil' baby

Clothing

Sleepsuits - mayb beli 2/3 pasang lagi. Sekurang2nya xde la sume amek kakak cipi. Kecik hati adik nanti kan :) -done
Tops & Pants - ni pon sama beli 2/3 pasang -done
T-Shirts/Cotton Shirts - Ditto -done
Rompers + jumpers - Ditto -done
Mittens
Socks & Booties
Baby Hats

Barut
Napkins
Napkin Liner

Diapers
Towel
Handkerchief
Receiving blanket

Mosquitoes Net - ni kena beli sebab yg dulu sekejap je dah patah haha -done. Dapat free beli playpen
Changing Mat
Baby Cot/ playpen - baby cot cipi dah ade. Mayb beli playpen @ baby basket je. - done
Bedding Set - tengah survey sebab yang dulu tempah kat bilik jahit anggun floral dah xamek tempahan. Ada 2-3 yang ok tapi semua ready made hoho. Deposit done.

Bathing & Grooming

Minyak Telon & Yuyi
Toiletries
Grooming Kit + health care kit
Cotton Balls & Buds
Baby Wipes
Nappy Cream
Safety Pin

Bath Tub & Bath Seat
Chest Drawer - guna cipi punya
Baby Laundry Basket
Baby Hanger - 4 items ni lambat sket ok kot kecuali hanger &
Laundry Detergent detergent
Pail

Feeding

Breast Pump-FS yang pakai sekojap je dulu hehe
Feeding Bottle & Teats - ni tengah pk nak beli avent sama ngan cipi @ tukar lain. Tetap avent hehe. Lagipun avent ada design baru kihkih
Sterilizer & Warmer
Breast Milk Storage
Bottle & Teat Brush - mayb kalo beli set newborn ada kot free hehe
Bottle Cleanser - ni last2 pon xpe. Xpon kongsi cipi punye je
Cooler Bag
Drying Rack


Travelling

Baby Carrier - ni kalo rajin cari yang macam bibik pakai tu haha
Stroller + car seat- cipi punyer sudah.. Cipi je dapat baru car seat hehe
Diaper bag - mayb pakai cipi @ beli sama ngan cipi pakai skang

For Mom To Be ;o) - untuk mama xyah beli pape sebab yang dulu banyak lagi xpakai :p

Kain Batik
Towel
Socks
Nursing Bra
Nursing Pad (Washable & Disposable)
Disposable Panties
Nursing Pillow
set berpantang - tanamera + shaklee
Maternity Pad
Nipple Butter/Cream




- Posted using BlogPress from my iPad

Lin ANS | checklist #4

For mY lil' baby

Clothing

Sleepsuits - mayb beli 2/3 pasang lagi. Sekurang2nya xde la sume amek kakak cipi. Kecik hati adik nanti kan :) -done
Tops & Pants - ni pon sama beli 2/3 pasang -done
T-Shirts/Cotton Shirts - Ditto -done
Rompers + jumpers - Ditto -done
Mittens
Socks & Booties
Baby Hats

Barut
Napkins
Napkin Liner

Diapers
Towel
Handkerchief
Receiving blanket

Mosquitoes Net - ni kena beli sebab yg dulu sekejap je dah patah haha -done. Dapat free beli playpen
Changing Mat
Baby Cot/ playpen - baby cot cipi dah ade. Mayb beli playpen @ baby basket je. - done
Bedding Set - tengah survey sebab yang dulu tempah kat bilik jahit anggun floral dah xamek tempahan. Ada 2-3 yang ok tapi semua ready made hoho. Deposit done.

Bathing & Grooming

Minyak Telon & Yuyi
Toiletries
Grooming Kit + health care kit
Cotton Balls & Buds
Baby Wipes
Nappy Cream
Safety Pin

Bath Tub & Bath Seat
Chest Drawer - guna cipi punya
Baby Laundry Basket
Baby Hanger - 4 items ni lambat sket ok kot kecuali hanger &
Laundry Detergent detergent
Pail

Feeding

Breast Pump-FS yang pakai sekojap je dulu hehe
Feeding Bottle & Teats - ni tengah pk nak beli avent sama ngan cipi @ tukar lain. Tetap avent hehe. Lagipun avent ada design baru kihkih
Sterilizer & Warmer
Breast Milk Storage
Bottle & Teat Brush - mayb kalo beli set newborn ada kot free hehe
Bottle Cleanser - ni last2 pon xpe. Xpon kongsi cipi punye je
Cooler Bag
Drying Rack


Travelling

Baby Carrier - ni kalo rajin cari yang macam bibik pakai tu haha
Stroller + car seat- cipi punyer sudah.. Cipi je dapat baru car seat hehe
Diaper bag - mayb pakai cipi @ beli sama ngan cipi pakai skang

For Mom To Be ;o) - untuk mama xyah beli pape sebab yang dulu banyak lagi xpakai :p

Kain Batik
Towel
Socks
Nursing Bra
Nursing Pad (Washable & Disposable)
Disposable Panties
Nursing Pillow
set berpantang - tanamera + shaklee
Maternity Pad
Nipple Butter/Cream




- Posted using BlogPress from my iPad

37 weeks

saLam~

Hari ni check up lagi tapi ngan doc ganti sebab dr kham cuti.
1st tyme jumpa hari sabtu hehe.
Kul 830 kuar umah p amek no dulu dapat la no4.
So g pejabat pos kejap pastu p breakfast.
Dalam 930 p balik dan check urine & tekanan.
Tengok nurse tulis yang bawah tu 91!
Ehhh awat camtu?
Tanya nurse tu bukan ke tinggi?
Dia cakap tinggi tapi mayb sebab sy baru je sampai terus je check.
Mayb penat jalan bla2.
Xpon sebab tyme tu x membuang lagi.
Poblem dari dulu kalo xmembuang akan sakit kepala hehe.
Cuakkkkk.
Masuk jumpa doc tu dia ckp mayb darah tinggi kalo ikut history dulu.
Tyme akhir2 cani la tetiba ada darah tinggi pastu czer lak.
So dia soh p check bp kat klinik secara berkala.
Ni yang malas ni.
Scan semua ok.
Baby ok.
Cuma berat baby still sama.
Berat mama dia je ada tambah haha.
Air ketuban ok.
Kaki pon xde bengkak.
Hoho.
So dalam seminggu kena pantau diri sendiri.
Next week jumpa dr kham.
Kalo still tinggi maknanya kena paksa bersalin.
Kalo baby tinggi lagi nak terus czer jela boleh x? Hahaha
Xpon baby kuar la 13.4 ye hehe.
Mama nak setel keje ofis dulu :p


- Posted using BlogPress from my iPad

Jumaat, 29 Mac 2013

{INFO} Resdung dan solusinya

Apa itu resdung?

Resdung (Sinusitis) adalah radang pada lapisan rongga hidung yang memiliki beberapa pasangan iaitu frontal, ethmoid, maxillary dan sphenoif.

Apa dia punca resdung ni??

Alahan. Iaitu terhadap jenis makanan tertentu, habuk, parasit (demodex) dan kutu. Apabila anda mengalami alahan, daging yang bertindak sebagai penapis udara di dalam hidung akan membengkak. Seterusnya, ia menyebabkan pergerakan udara tak dapat dikeluarkan.

Kalau udara tu tak dapat keluar, ia pastinya akan terkumpul kat dalam tu. Kesannya, kulat akan tumbuh dan kawasan dalam hidung menjadi semakin membengkak. Anda yang pernah mengalaminya pasti tahu tahap kesakitannya.

Lebih parah lagi, resdung ni boleh merebak ke bahagian mata. Akibatnya, anda boleh hilang deria penglihatan dan ia juga boleh menjangkiti otak. Tapi, resdung ni tak berjangkit kat orang lain atau diwarisi  oleh keturunannya. 

Untuk masalah resdung dan allergy, pengambilan supplemen adalah sangat2 perlu. Antara supplemen yang boleh membantu anda : 
  • Protein (Mealshake/SoyProtin)
  • B Complex
  • Vitamin C
  • Alfalfa
  • GLA 
  • Vita-Lea

Kenapa Protein? ESP (Soy Protein) / Meal Shake

Mereka yg berpenyakit adalah berpunca dari sel yang tidak sihat. Protein amat penting dalam penghasilan sel. Namun pengambilan protein yangg bagus adalah bersandarkan protein dari tumbuh-tumbuhan berbanding protein haiwan. Ini kerana protein haiwan sangat tinggi dan berat untuk diproses oleh tubuh. Mana datangnya sumber protin? Dari ikan, ayam, telur, kekacang. Namun tahukah anda protin tidak dapat hidup dalam suhu yang tinggi? Apabila kita masak, kita akan pastikan masakan itu masak sehingga mendidih. Maka secara langsung protien akan mati. Protein hidup dalam suhu tidak lebih dari 37darjah celcius. Kerana itu kita digalakkan mengambil supplement protein. Jika sel mendapat cukup protein, sel baru akan tumbuh bagi menggantikan sel yang lama, disamping mengurangkan masalah resdung/allergy. Secara langsung wajah akan nampak lebih berseri.

B Complex

Stress juga boleh menggangu sistem badan dan menyebabkan pelbagai penyakit. B Complex lebih dikenali sebagai vitamin “Anti-Stress”. B Complex mengandungi B6 - penting untuk pemuliharaan selaput lendir (mengelakkannya dari mengganggu ruang pernafasan). Membantu pengeluaran antibodi badan, membantu dalam pembinaan protein dalam tubuh, membantu hati menghasilkan glikogen yang diperlukan oleh kulit untuk menyingkirkan sel-sel mati dan memelihara sistem saraf dan berfungsi sebagai anti-stress.

Vitamin C

Bagi yang menghidap allergy, sel dalam badan akan mengeluarkan sejenis bahan kimia yg dipanggil “histamine”. “Histamine” akan menyebabkan ruam, bersin, gatal, dan juga penyakit allergy lain. “Anti-histamine” biasanya akan digunakan sebagai rawatan asas untuk masalah ini. Vitamin C bertindak sebagai anti-histamin, tanpa kita perlu mengalami side effect dari pengambilan dadah anti-histamin. Vitamin C membantu menstabilkan pengeluaran histamin dalam tubuh badan, membantu mencegah penyempitan tiub bronkiol (salur pernafasan), meningkatkan fungsi sistem pertahanan badan (immune sistem) dan meningkatkan penyembuhan tissue. 

Alfafa


Alfalfa mempunyai kelebihan dalam mengurangkan keradangan sakit (resdung) itu sendiri. Ianya kaya dengan sumber klorofil dan membantu mengurangkan keradangan terutamana akibat dari eczema, resdung (sinus), alergi (allergy) dan gegata (hives). Walaubagaimanapun mereka yang mengidap penyakit SLE tidak digalakkan mengambil Alfalfa sebagai suplemen mereka.

GLA

GLA merupakan sejenis asid lemak Omega-6 yang digunakan oleh badan kita untuk membentuk prostaglandin - iaitu bahan berkesan berupa hormon yang membantu badan mengawal atur proses-proses badan yang normal. Menyokong sistem immune. Gabungan terbaik untuk mengurangkan radang ekzema dgn membantu mengelakkan kulit menjadi kering, pedih dan gatal. GLA juga merupakan rahsia kepada kulit yg cantik (ini utk kesan jangka panjang kerana ia ada kaitan dgn hormon wanita).

Mencegah lebih baik daripada merawat! Dapatkan suplemen anda bagi mengelakkan resdung anda semakin teruk. 

Boleh PM untuk dapatkan set-set tersebut mengikut bajet anda.
 

Khamis, 28 Mac 2013

keperluan ke hospital

saLam~

fuhhh beg baby belum sedia.
semua duk sebok kata ehh ada lagi? haha
yele baru 37minggu pon.
tanda-tanda nak bersalin tarak lagi pon. ekeke
tapi ntah la kan kot2 sehari dua..seminggu dua lagi ke..
bos pon duk cakap minggu depan ni bersalin la tuu. wahhh yakin :p
dulu tyme cipi 34 minggu dah setel beg baby cam entry ni.
hehe.
nanti balik sedia la beg utk bawak p sepital ecehhh.

Selasa, 26 Mac 2013

(INFO} Halal Certificate 2013

Halal Certificate 2013






{INFO} Get Clean® Water Pitcher

Get Clean® Water Pitcher


Get Clean® Water Pitcher 

MEMPERKENALKAN GET CLEAN® WATER

Get Clean® Water merupakan sistem penurasan air multi-paten baru yang menghasilkan air yang lebih sihat. Berbanding dengan jag air yang lain, Get Clean® Water menggunakan sebatang blok karbon padu untuk membersihkan air anda serta mengurangkan bahan-bahan cemar yang sukar disingkirkan termasuklah kandungan plumbum sehingga 99%.

Get Clean® Water merupakan sistem penuras jag air pertama yang menggunakan blok-karbon yang boleh diisi semula. Jadi, kuranglah botol plastik yang perlu dibuang. Ia juga berupaya menuras 303 liter (80 gelen) air bagi setiap turasan.

Air yang lebih bersih dan sihat ataupun bumi yang lebih bersih dah sihat
Sudah tentu kita boleh menikmati semuanya!

Menandingi Jenama Terkemuka yang Lain!
• Disahkan dapat mengurangkan kandungan plumbum, merkuri, kadmium dan bahan-bahan cemar lain. disamping mengekalkan kandungan mineral air yang sihat!
• Disahkan dapat mengurangkan klorin, jadi ia dapat mengurangkan ancaman kesihatan yang disebabkan oleh bahan sampingan klorin!
• Disahkan dapat menuras 303 liter (80 gelen) air bagi setiap turasan -dua kali ganda lebih daripada jenama terkemuka.
• Sistem Penuras Jag Air berblok- Karbon Isian Semula yang pertama

Pilihan Bijak!
• Hanya beberapa sen bagi seliter air
• Air yang lebih sihat dan rasanya yang enak
• Jag Air bermeter automatik pertama yang menunjukkan jumlah gelen air yang telah dituras- tidak memerlukan kuasa elektrik
• Ringan dan mudah dibawa
• Menjimatkan kos – tanpa perlu dimasak

KEISTIMEWAAN SHAKLEE

SELAMAT: “Menyingkirkan kandungan plumbum” dan banyak bendasing lain
Get Clean® Water ini berupaya mengurangkan pelbagai jenis bahan cemar berbahaya yang mungkin terkandung di dalam air. Ia juga diiktiraf oleh Persatuan Kualiti Air (Water Quality Association [WQA]) yang ianya dapat mengurangkan plumbum dan banyak bendasing lain.

PILIHAN BIJAK: Menjimatkan Kos
Rakyat Malaysia banyak membazirkan wang dengan meminum air botol. Dengan hanya berapa sen seliter sahaja, Get Clean® Water dapat memberikan air yang bersih dan rasanya yang enak dengan meter bijak yang menandakan bilakah masanya untuk anda menukar penuras tersebut tanpa perlu mengagaknya.

HANDAL: Lebih banyak air bersih pada setiap masa
Get Clean® Water menghasilkan 303 liter (80 gelen) daripada setiap turasan yang mana dua kali ganda lebih banyak berbanding jenama lain dan mengurangkan bahan cemar yang mungkin wujud dalam air dan berbahaya kepada kesihatan anda.

MESRA ALAM: Memelihara alam sekitar
Get Clean® Water ini menggunakan sistem Penuras Jag air dengan blok-karbon isian semula yang pertama, di mana ianya dapat mengurangkan timbunan sisa. Dan lagi, setiap penuras diperbuat daripada arang tempurung kelapa yang tahan lasak dan baik terhadap alam sekitar. 



{INFO} Herbal Blend® Multi-Purpose Cream

Herbal Blend® Multi-Purpose Cream

Herbal Blend® Multi-Purpose Cream

  • Krim yang menenangkan ini telah diuji secara klinikal di mana ia dapat melembutkan kulit yang kasar dan pecah-pecah pada lutut, siku serta tumit kaki.
  • Dingin, bermentol dan tidak berminyak.
  • Diperbuat daripada estrak herba semulajadi yang menenangkan termasuk sage, horse chestnut yarrow dan rosemary.

{INFO} Cinch™ Shake Mix

Cinch™ Shake Mix



Cinch™ Shake Mix 

Campuran Proprietari Protein dengan Leusina

• Bebas Laktos

• Rendah glisemik

• Soya Bukan-GMO


Cinch™ Shakes sangat enak dan merupakan cara yang berkhasiat untuk membantu dalam mengekalkan otot perlu dan memberikan anda rasa puas semasa menurunkan berat badan.

• Diperkaya dengan Leucine™ bagi mengekalkan otot semasa anda menurunkan berat badan

• Kaya dengan protein bagi membantu anda rasa kenyang dan puas

• Tinggi serat dengan enam gram bagi setiap hidangan


Perisa yang disediakan: 

• Cafe Latte

• Vanilla

• Chocolate 


* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.



{INFO} Performance® Maximum

Performance® Maximum

Minuman Hidrasi Tulen - Sebelum, Semasa dan Selepas latihan

Penghilang Dahaga untuk Si Juara

Penyahhidratan merupakan penyebab biasa bagi kelesuan dan tahap pencapaian yang kurang memberangsangkan bagi para atlet. Shaklee Performance® terbukti secara klinikal untuk menyokong tahap hidrasi berbanding air. Tambahan pula, Performance mempunyai lebih banyak elektrolit dan menyalurkan lebih banyak tenaga berbanding jenama minuman hidrasi yang lain.

Campuran Elektrolit OPTI-LTYE™ proprietari dengan campuran unik karbohidrat kami dapat memberikan tenaga segera dan berkekalan bagi menyokong hidrasi optimum.

Terbukti secara klinikal

Ujian makmal terhadap atlet dengan pencapaian cemerlang menunjukkan yang Performance Shaklee dapat:
• Mengurangkan kehilangan bendalir bagi meningkatkan
hidrasi
• Memberikan spektrum elektrolit yang menyeluruh termasuk
kalsium dan magnesium (bukan untuk jenama unggul)
• Memelihara tahap gula dalam darah bagi mengekalkan
keupayaan tenaga dalam meningkatkan stamina.

Dapatkan yang Terbaik, Serlahkah yang Terbaik

Nutrisi untuk para atlet sukan Shaklee memberikan apa yang tubuh anda perlukan; sebelum, semasa dan selepas latihan, dengan formula yang terbukti secara klinikal dapat membantu anda bertahan lebih baik, berlatih lebih lama dan kembali bertenaga dengan lebih cepat.

Jaminan Ketulenan Shaklee

Tidak mengandungi perasa tiruan, pemanis atau sebarang bahan pengawet tambahan.

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.

{INFO} Vita-Lea® for Children Chewable

Vita-Lea® for Children Chewable

    Vita-Lea® for Children Chewable

  • Membekalkan 19vitamin dan mineral perlu
  • Sumber kalsium pembina tulang
  • Baik untuk kesihatan
  • Bekalan harian untuk vitamin B 

{INFO} DTX Complex™

DTX Complex™


DTX Complex™

Shaklee DTX ComplexTM mengandungi satu campuran proprietari ekstrak daripada gabungan ekstrak biji benih pokok susu tisel, schizandra, ekstrak dendalion, cendawan reishi, kunyit dan articok.

• Digunakan secara tradisional untuk tonik hati.*

Tiada perasa tiruan, pemanis, warna-warna, atau bahan pengawet tambahan. 

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

{INFO} Herb-LaxTM

Herb-LaxTM

Herb-LaxTM Shaklee didatangkan dengan kombinasi herba yang telah digunakan secara tradisional untuk melegakan sembelit dan meningkatkan proses pencernaan secara lawas.*

Bagi menangani kesulitan membuang air besar, Herb-LaxTMyang lembut boleh membantu. Produk ini mengandungi alfalfa (Medicago sativa). Individu yang menghidap lupus eritematosus sistemik perlu meminta khidmat rundingan pakar sebelum mengambil produk ini.

Tiada perasa tiruan, pemanis, pewarna atau bahan pengawet tambahan.


* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

{INFO} Garlic

Garlic

Allisin adalah sebatian yang berasal daripada bawang putih dan berfungsi untuk banyak tindakan yang berfaedah. Allisin tidak terdapat di dalam bawang putih biasa sebaliknya ia dihasilkan apabila bawang putih tersebut dipotong halus atau dihancurkan. Bawang putih secara tradisinya digunakan untuk melegakan batuk, selsema dan membantu peredaran darah yang baik. *

Setiap tablet Garlic Shaklee mengandungi 500mg bawang putih. 
 
Tiada perasa tiruan, pemanis, pewarna atau bahan pengawet tambahan. 


* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

{INFO} Peppermint Ginger Plus

saLam~

Bagi sesetengah ibu yang mengandung akan mengalami alahan @ morning sickness tidak kira peringkat kehamilan mahupun anak ke berapa hamil. Namun ketika hamil kita memerlukan nutrisi yang lebih bagi pembesaran fetus dengan lebih baik.

Ibu mengandung memerlukan:
  • Vitamin yang mudah diurai dan diserap oleh tubuh
  • Zat2 seperti kalsium, vitamin B, zat besi, etc yang diperlukan hampir dua kali ganda semasa mengandung.
  • Protein yang lebih dari biasa
     
Vitamin-vitamin yang perlu ketika hamil adalah seperti :-
  • Vitalea Iron Formula (multivitamin & multimineral)
  • B Complex
  • Vita-C
  • Ostematrix (kalsium)
  • Energizing Soy Protein/Shaklee Meal Shake
  • Omega Guard (untuk kandungan 4 bulan ke atas)
Boleh refer entry di http://cipicipiblogshop.blogspot.com/search/label/Hamil

Bagi mereka yang mengalami alahan pula boleh di atasi dengan mengambil PEPPERMINT GINGER PLUS SHAKLEE.

Apa itu PEPPERMINT GINGER PLUS SHAKLEE ?

Peppermint-Ginger Plus boleh digunakan oleh ibu mengandung terutamanya di awal kehamilan di mana kebiasaannya ibu mengandung akan mengalami morning sickness yang teruk. Supplement ini membantu mengurangkan kesan morning sickness dan sesuai diambil bersama set vitamin ibu mengandung.

Terdiri daripada 4 bahan herba utama iaitu peppermint, ginger, fennel dan anise, Peppermint-Ginger Plus dapat membantu anda seperti berikut:
  • Melegakan senak perut
  • Membantu proses penghadaman
  • Menyamankan perut
  • Mengurangkan mual dan muntah
  • Membuang angin dalam badan
  • Mengurangkan sakit gastrik
  • Mengurangkan kesan mabuk perjalanan (bot, kereta, kapal terbang, etc.)
Peppermint Ginger Plus


Untuk keterangan lanjut boleh PM CipiCipiBlogshop/cipicipiblogshop@gmail.com
SMS/Whatsapp/Line : 0123956467
Shaklee ID : 889133

Jumaat, 22 Mac 2013

konfius!

saLam~

Bila tengok cite bersama cipi.
Banyak soklan dia wehhh.
Tensen papa nak jawab kah3.
Cite pasal kapal laut apa ntah.
Dia duk sebok sebut kapal terbang.
Orang cakap kapal laut la kan duk kat laut.
Dia jawab "takkkk kapal terbang"
Pastu duk panggil papa tanya mana kapal terbang.
Wakakaka nak tergolek gelak bila papa lak nak marah :p
Sama cam bas ngan lori.
Kalo g keje ke kuar g memana nampak lori mesti cakap bas.
Bila orang cakap tu lori la
Dia jawab "takkk..bas" hahaha.
Konfius betol budak kecik nih!

Published with Blogger-droid v2.0.10

air kelapa muda

saLam~

2 malam lepas berwassapp ngan eena :)
Eena cakap dulu hari2 dia minum air kelapa.
Haha sy dulu sekali je pon minum.
Keh2
So balik keja semalam nampak tempat jual goreng pisang tu ada kelapa muda banyak.
So soh incik somi benti nak beli. Hehe.
Ikutkan kat umah ada je pokok kelapa.
Beli je lah senang.
Beli 2 biji tapi ai minum segelas je wakaka.
Ai xsuka sangattt air kelapa ni tapi telan jela :p

Published with Blogger-droid v2.0.10

36 weeks

saLam~

Ye tadi ada check 36weeks.
Macam biasa sebelum masuk ofis p amek no giliran dulu.
P breakfast baru masuk ofis.
Call balik lam kul 11 lebih tanya dah no berapa.
So kul 1145 terus p balik.
Tunggu lam sejam gak baru jumpa dr kham.
Dr kham cakap sekilo gak berat naik. Whattt???
Haha.
Masa timbang xperasan plak naik sekilo ekeke.
Aiyakkk bahaya ni. Boleh meleset target ni.
Kalo ikut dalam 2 minggu ni memang banyak makan.
Semua bedal.
Sebab nak bagi baby besar sket. Hehe.
Baby pun dah 2.4kg.
Xtau la dah sampai masa dapat berapa kilo.
Dr kham pun dah bagi borang booking.
Padahal nak p bsalin kat gomen je. Risau ter Czer lagi wakaka. Xde membazir 7k.
Boleh guna 7k tu masuk umah baru ngan aman :p
Yang penting skang pembesaran baby ok.
So dah start jumpa seminggu sekali.
Next checkup ngan dr lain sebab dr kham cuti.
Next 2 weeks baru jumpa dia balik.
Fuhhh. Doakan semuanya baik2 aje.

Published with Blogger-droid v2.0.10

Khamis, 21 Mac 2013

owh my cipi

saLam~

Menunggu turn untuk vo meeting.
Jom up entry hehe.
Nak bercerita pasa anak ai lah.
Jangan marah ye hehe.
Cipi semakin petah cakap.
Kadang penat nak pikir apa dia cakap.
Akal memang panjang.
Suka cakap nak susu sebab nak bukak peti.
Bangun pagi je konon nak susu.
Pastu nak ikut sekali p dapur.
Mulalah bukak peti amek air vigen

.paused.
.sambung balik petang.

Tengok orang ikat rambut dia pun nak ikat.
Pagi tadi tetibe termenung kat tepi meja tengok kotak mesin smoothies.
Tanya dia nape ya tengok apa?
Dia tunjuk kotak tu sambil tanya 'mama beyi ye?'
Ehhh pandai lak bertanya.
Tapi yang paling sedih bila nak p keje pepagi.
Ayat peberet dia 'nak itot'
Siap cakap mama xyah la pergi keje.
Uwaaa sedih je dengar.
Haha mama dah emosenel la tu xnak keje.keh3.
Naseb la skang papa rajin hantar mama p keje so dia leh la ikut.
Dah tinggi sikit so dah pandai bukak pintu. Haha
Jaga2 la kalo masuk toilet xkunci wakaka.
Kalo mama nak masuk toilet laju je dia masuk dulu. Haihhhh.
Kalo tido lak. Tengah malam sure nyebok nak nyelit sama.
Pastu port paling suka dia landing hujung kaki @ atas kaki xpon atas perot.
Kita ni yang dah susah nak tido rasa cam sempit je katil tu. Uwaaa.
Tapi skang lagi nampak dia caring.
Nak susu mesti nak botol satu lagi nak bagi susu kat baby dia.
Xpon selak baju nak bagi susu!
Owh anakkkk.
Best ada anak ni hehe.
Saat tensen ngan keje balik umah lega tenang je hehe.
So sesapa belom kawen cepat kawen.
Yang da kawen cepat2 berusaha! Ekeke

Published with Blogger-droid v2.0.10

Ahad, 17 Mac 2013

{INFO} Cinch™ Energy Tea Mix

Cinch Energy Tea Mix

Cinch™ Energy Tea Mix

Adunan Proprietari Teh Putih, Merah dan Hijau Matcha yang ada umph!


Teh eksotik putih, merah dan hijau matcha dipetik dan diadun dengan berhati-hati untuk mewujudkan minuman luar biasa hebat.  Ia dapat meningkatkan tenaga secara semulajadi dan rasa nyaman.


•    Selamat, peningkatan tenaga semulajadi.  Diminum secara panas atau sejuk. 
•    Merupakan alternatif minuman bergula dan kopi terbaik.
•    Peningkatan tenaga segera.
•    Bungkusan mudah bagi setiap satu hidangan


Tanpa perasa, pewarna dan pemanis tiruan.


* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit. 


Sumber: Shaklee.






Online

saLam~

Niat di hati xnak beli sakan kat lil ANS kan..
Haha. Tapi bila buka website baby.
Fuhhhh mampu ke tengok aje?
Setakat nak tengok 1 benda jeeeee.
Tapi tertekan gak add to cart kuikui.
Tunggu la komen incik somi bila barang dah sampai haha.
Tapi xdelah beli benda yang membazir kot. Kate kau! Hehe
Ntah lah. Kesian kot kat baby bila semua amek kakak punya :(
Nanti sure dapat lagi baju2 dari sepupu2 dia.
Macam cipi skang pon banyak gile dapat dari sepupu je.
Tu yang buat tak cukup tempat tu.
Sampai kena simpan je lam plastik huhu.
Bila dah kuarkan tengok baju cipi sendiri sikit je pon haha.
Sian cipi.
Ehhh nila naluri mak ye..ekeke

- Posted using BlogPress from my iPad

Sabtu, 16 Mac 2013

{INFO} | LECITHIN : Kandungannya, Kepentingannya dan Kegunaanya


Kepentingan Lecithin 

Asasnya, lecithin berfungsi sebagai 'pemecah lemak' (fat emulsifier). Lecithin didapati daripada tisu haiwan dan tumbuh-tumbuhan seperti jagung, telur dan kacang soya.

Kandungan Lecithin 

♥ Asid Linoleik (essential fatty acid) – amat diperlukan oleh badan. Tapi badan kita tidak boleh menghasilkannya, jadi ia perlu diambil melalui diet harian 

♥ Kolin – satu komponen neurotransmitter

♥ Asetikolina – bekal biokimia untuk penghantaran mesej di dalam otak & sistem saraf

♥ Inositol – sebagai komponen utama membran / selaput sel dalam tisu di seluruh badan.

Kegunaan Lecithin 

PALING UTAMA

♡ Untuk proses metabolisma, kolesterol, triglycerides dan lemak darah (blood lipids).

♡ Memecah serta mencairkan lemak terutama kolestrol.

♡ Menurunkan total serum cholesterol dan meningkatkan kolesterol baik (HDL).

♡ Membantu kawal paras triglycerides.

♡ Membantu memecahkan lemak badan dan mengurangkan lemak yang tersendat di pembuluhan-pembuluhan darah.

♡ Mengurangkan kesan buruk yang wujud dari masalah kolesterol.


PENTING UNTUK FUNGSI OTAK

♥ Acethylcholine penting untuk fungsi otak - berfikir, ingatan, konsentrasi, menentukan kita berdiri, berlari, makan, bercakap, tidur, penghadaman dsb.

♥ Acethylcholine merupakan sejenis neurotransmitter yang terlibat dalam penerimaan, penyimpanan dan penghantaran maklumat yang betul ke otak. Jika bekalannya cukup, maka fungsi-fungsi ini dapat dilakukan. Jika tidak fungsi itu akan tergugat. Acethylcholine dihasikan dari cholin. Cholin mudah diperolehidari lecithin.

♥ Lecithin meningkatkan bekalan cholin dan acethylcholine – kerana 30% otak adalah terdiri daripada lecithin, manakala 70% lemak di hati (liver) adalah lecitin.

UNTUK KAUM TUA

♡ Lecithin amat diperlukan bagi mereka yang uzur oleh sebab angin, stroke (angin ahmar) dan sakit-sakit yang biasa dialami oleh kaum tua.

♡ Mengurangkan berlakunya masalah pembuluhan tersendat yang menjadi punca darah tinggi, sengal sendi, sejuk kaki dsb.

UNTUK PENGHADAMAN

♥ Lecithin diperlukan untuk menghasilkan bahan kimia yang dipanggil bile daripada kolesterol. Bile amat penting untuk proses penghadaman

UNTUK SEL

♡ Lecithin penting untuk mengangkut, menghantarbahan-bahan lemak dari makanan ke sel-sel.

♡ Choline & lecithin menguatkan selaput sel-sel neuron dan semua sel-sel tubuh badan kita

UNTUK KESIHATAN KARDIOVASCULAR (SISTEM JANTUNG)

♥ Fungsi utama lecithin adalah sebagai “Fat Emulsifier “ ia amat penting untuk perlindungan sistem jantung.

Lil ANS | checklist #3

For mY lil' baby

Clothing

Sleepsuits - mayb beli 2/3 pasang lagi. Sekurang2nya xde la sume amek kakak cipi. Kecik hati adik nanti kan :)
Tops & Pants - ni pon sama beli 2/3 pasang
T-Shirts/Cotton Shirts - Ditto
Rompers + jumpers - Ditto
Mittens
Socks & Booties
Baby Hats

Barut
Napkins
Napkin Liner

Diapers
Towel
Handkerchief
Receiving blanket

Mosquitoes Net - ni kena beli sebab yg dulu sekejap je dah patah haha
Changing Mat
Baby Cot/ playpen - baby cot cipi dah ade. Mayb beli playpen @ baby basket je
Bedding Set - tengah survey sebab yang dulu tempah kat bilik jahit anggun floral dah xamek tempahan. Ada 2-3 yang ok tapi semua ready made hoho. Deposit done.

Bathing & Grooming

Minyak Telon & Yuyi
Toiletries
Grooming Kit + health care kit
Cotton Balls & Buds
Baby Wipes
Nappy Cream
Safety Pin

Bath Tub & Bath Seat
Chest Drawer - mayb p beli yang kat ikea sama ngan cipi punyer. Tapi tengah pk cam xperlu nanti nak pindah gak
Baby Laundry Basket
Baby Hanger - 4 items ni lambat sket ok kot kecuali hanger &
Laundry Detergent detergent
Pail

Feeding

Breast Pump-FS yang pakai sekojap je dulu hehe
Feeding Bottle & Teats - ni tengah pk nak beli avent sama ngan cipi @ tukar lain. Tetap avent hehe. Lagipun avent ada design baru kihkih
Sterilizer & Warmer
Breast Milk Storage
Bottle & Teat Brush - mayb kalo beli set newborn ada kot free hehe
Bottle Cleanser - ni last2 pon xpe. Xpon kongsi cipi punye je
Cooler Bag
Drying Rack


Travelling

Baby Carrier - ni kalo rajin cari yang macam bibik pakai tu haha
Stroller + car seat- cipi punyer sudah.. Cipi je dapat baru car seat hehe
Diaper bag - mayb pakai cipi @ beli sama ngan cipi pakai skang

For Mom To Be ;o) - untuk mama xyah beli pape sebab yang dulu banyak lagi xpakai :p

Kain Batik
Towel
Socks
Nursing Bra
Nursing Pad (Washable & Disposable)
Disposable Panties
Nursing Pillow
Set Berpantang - ni dah beli :)
Maternity Pad
Nipple Butter/Cream


- Posted using BlogPress from my iPad



- Posted using BlogPress from my iPad

Bebel sat

saLam~

Alhamdulillah mata dah ok.
Sekarang makin xselesa nak tido sobsob
Mengiring ke kiri kaki baby asyik bgerak2 je.
Ke kana pun sama.
Tido terlentang tak elok untuk baby lak.
Kang oxigen xsampai kat baby.
Mengiring lama sikit perut mengeras.
Fuhhhh dugaan haha.
Tapi xpe.. Demi anak dan family kan.
Pasal keje lak, kalo ikut EDD tinggal 5 minggu lagi.
Banyak lak keje nak kena setel.
Kalo boleh bercuti dengan aman la.
Sebab assisstant pun baru so banyak nak kena ajar balik. Uwaaa.
Tak nak la sampai menyusahkan orang lain lak.
Skang rasa 830am - 530pm tak cukup je. Hehe macam bagus je :p
Padahal g keje asyik lambat :p
Tak masuk update blog ngan fb lagi kuikui.
Tapi dah jarang la..
Page shaklee pun update petang je.
Blog lagi la hampehhhh.
Banyak entry tergantung. Pheww.
Xpelah nanti cuti lama buat la semua apa nak buat kah3.
K bai.


- Posted using BlogPress from my iPad

Khamis, 14 Mac 2013

Malam Jumaat

saLam~

Huiii malam jumaat.
Turn kami buat bacaan yassin jirang tetangga.
Menu dari super mama nasi ayam ngan kueh mueh yang sy xingat namanya ekeke.
Semua beryassin sy berwinter wind blows kat sini hoho.

Malu sebab sakit mata.
Kang jangkit kat anak buah susah.
1st tyme kot kena sakit mata uwaaaa.
Ahad malam hidung tersumbat belah kiri.
Hari isnin bangun pagi merah mata kiri.
Abaikan je ingatkan sebab hidung tersumbat so akan keluar air mata.
Haha teori paed cipi dulu.
Selasa mata makin merah belah kiri.
Abaikan lagi even incik somi dah berkali ajak p klinik.
Rabu bangun pagi dua2 mata sakit + merah + makin kecik mata yang besau ni.
G klinik dapat mc. Yeayyy. Haha
Tapi hari ni kena masuk ofis gak sebab keja sedang menanti bersusun2. Ngeh3.
Harap2 xde la jangkit sape2.
Takut gak kena cipi sebab dia asyik duk peluk la itu la ini la..
Xpe sakit itu penghapus dosa kecil kan :)

Published with Blogger-droid v2.0.10

Rabu, 13 Mac 2013

Sepanjang 2nd pregnancy :)

saLam~

Cewahhhh nak jugak cerita apa yang sy amalkan untuk 2nd prengnancy nih :)
Ala-ala retis gitew ekeke.
Skang minggu ke 35.
Meh nak cerita sket apa sy amek tyme preggie ni haha.
Bila da tau pregnant tyme raya tu terus texted nad xoxo nak beli set hamil shaklee plus register ahli.
Sebenarnya sebelum tu lagi dah tanya ngan nad tapi tergantung camtu je haha.
Dari jun sampai ogos baru contact nad balik :p Tyme tu dah sebulan la kot.
Start consume set shaklee kalo xsilap bulan 9.

Sy amek vita c, vita lea, b complex, esp, omegaguard n ostematrix.
Semua ni dah tak perlu amek acid folic, obimin & neurogain macam sy consume 1st preggie dulu.
Masa masuk 3bulan kan sy start lembik.
Masa 1st xde muntah2 teruk sampai lembik sampai kena masuk air. Hehe
Masa tu gak la baru start keje baru seminggu pastu cuti sebulan hehe.
Yang best mestilah esp selain tu boleh buat masker!

Esp tu biasa sy bancuh ngan milo @ susu.
Susu just amek fresh milk @ beli je yg dutch lady kotak kecik2 tu senang sekali minum :)
Dan biasanya blend skali ngan kurma dan badam. Best!

Pagi2 memang sy minum susu + nescafe. Haha.
Dan kadang sy breakfast je meal shake + esp + performance drink.
Tapi dalam kul 10am la sebab nak jarakkan tyme dah amek nescafe kan.
Kang sia2 je minum tu :p

Setakat sy consume semua ni Alhamdulillah yang paling ketara pengambilan kalsium cukup sebab dah xde sakit tulang punggung cam yang 1st dulu.
Kalo ikutkan masa cuti sebulan tu dah start sakit sebab masa tu amek vitamin on off sebab sayang asyik muntah je hehe.
Tapi tetap gak telan OsteMatrix. Alhamdulillah xde lagi sakit tu.
Even tyme urut tu kan akak tu cakap urat kaki bersimpul, tulang belikat macam bengkak sikit tapi bila dia tanya ada cramp x kaki dia pelik sy jawab tak pun. Hehe.
Bab makan pun sama je hehe tapi kurang dah fast food.
Kalo dulu mcd setiap masa.
Naseb bek tgh boikot mcd so xdela terjah mcd je wakaka.
Makan nasi lunch ngan dinner memang jarang skip :p
Tapi berat naik tak macam dulu.
Harap-harap maintain sampai bersalin dan pas bersalin harapnya turunla berat sampai zaman muda2 dulu haha.

♥entry just utk sharing tiada kena mengena ngan perasaan yang masih hidup mahupun dah tiada :)

Published with Blogger-droid v2.0.10

Ahad, 10 Mac 2013

sesi mengestest urut

saLam~ Last week kan sepatutnya ada sesi mengurut ngan yang akan jaga tyme pantang tp ai kenselkan sebab penat baru balik dari penang hehe. So buat minggu ni sekejap. Akak tu datang dalam kul 445 ke kul 5 kot. Sempat la asar dulu. Kusssss semangat dia urut sakit haha Rasa nak nages! Setakat ni xde kesan sakit lagi la. Cam dulu urut ngan akak spa tu yg guna guasa board sakit sampai esoknya mc haha. Yang ni tungguuuu kot2 malam ni baru terasa. Akak tu start urut je dia cakap banyak angin.kuikuikui Sape2 urut sebelum ni pon sure cakap banyak angin. Kentut banyak2 kangggg. Haha. Urat simpul la tulang belikat bengkak sikit la tulang bontot bengkak la haha. So far best la. So confirm ngan akak ni. Bayar deposit sket. Tapi akak ni akan datang petang urut n tungku je. Pagi sepupu dia kot datang tolong masak, mandikan baby, buat mandian sy, bengkung ke hape semua tu lah. Harap2 ok la kan..
Published with Blogger-droid v2.0.10

Baby box

saLam~ Di kesempatan masa yg ada sket walaupun keje bos nak untuk p meetg esok xsempat buat lagi *uwaaaaaa* curik masa sat kemas tempat mainan cipi & kemas baby box. Ntah ape a ada kat dalam haha. Dah lama bior je baby box tu. Keh3. Xde nak guna sangat pon tyme cipi. Naseb bek incik somi x bunyik ekeke. So far ada lagi pon x beli untuk lil ANS. Kosong la box tu. Nanti sempat la pakai 3 - 4 bulan pastu kepam balik wakaka.

Sepah2 je haha
Published with Blogger-droid v2.0.10

Sabtu, 9 Mac 2013

{ISU} Kerap hamil jejas tulang? Apa kaitannya?

Kalsium adalah penting bagi pertumbuhan normal dan penjagaan tulang dan gigi, dan keperluan kalsium haruslah dikecapi sepanjang hayat. Kita baca artikel mengenai pentingnya kalsium bagi wanita.


◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆

















WANITA disaran supaya menjarakkan kehamilan sekurang-kurangnya selama dua tahun.


MEMILIKI zuriat yang ramai selalunya mampu memberikan kebahagiaan dalam kehidupan berkeluarga.
Namun, kehamilan yang kerap dan dalam jarak masa yang singkat turut mengundang risiko kepada ibu mengandung.
Seorang pakar perubatan rehabilitasi dari Fakulti Kedoktoran, Universiti Indonesia, Dr. Siti Annissa Nuhonni berkata, bayi di dalam kandungan memerlukan kalsium yang banyak untuk proses pembesarannya.
Kalsium tersebut disumbangkan oleh ibu dan kuantitinya perlu dikongsi bersama. Ia secara tidak langsung menunjukkan bahawa ibu hamil memerlukan kuantiti kalsium yang tinggi berbanding biasa.
Selain itu, setelah proses melahirkan anak, kuantiti kalsium yang banyak masih diperlukan untuk disalurkan kepada bayi melalui susu ibu.
“Ini secara tidak langsung menyebabkan seorang ibu memerlukan jumlah kalsium yang lebih berbanding keadaan biasa,” jelasnya.
Tambah Annissa, jarak kehamilan dan kelahiran yang dekat akan turut menyebabkan ketidakseimbangan kandungan hormon estrogen di dalam tubuh.
Ketidakseimbangan hormon penting wanita tersebut secara tidak langsung akan mengganggu penyerapan kalsium ke dalam tulang.
“Estrogen penting untuk penyerapan kalsium. Jadi, apabila ia terganggu, struktur tulang juga akan terganggu akibat kekurangan kalsium,” ujar Annissa.
Lebih memburukkan keadaan apabila darah kehabisan kandungan kalsium dan ia mula menyerapnya daripada tulang dan gigi pula.
Ini kerana sebanyak 80 peratus kandungan kalsium dalam badan terdapat pada bahagian itu.
MINUM banyak susu dapat menambah bekalan kalsium ibu hamil.


Setelah banyak kalsium diserap keluar, ia akan mengganggu struktur tulang dan gigi. Ia akan mengurangkan kepadatan struktur itu yang akhirnya mengundang penyakit berkaitan tulang.
Dalam pada itu, Pakar Perunding Pemulihan Perubatan WQ Park, Dr. Tunku Nor Taayah Tunku Zubir menjelaskan bahawa kekurangan kalsium di dalam badan boleh menyebabkan masalah kerapuhan tulang.
Berpantang
“Kalsium adalah elemen terpenting dalam pembentukan tulang. Justeru ia diperlukan dalam kuantiti yang mencukupi untuk mengekalkan kekuatan tulang.
“Apabila kurang kalsium, ia akan menyebabkan masalah osteoporosis yang sering menyerang wanita terutamanya yang sudah menopaus,” katanya kepada Jurnal.
Ibu hamil digalakkan minum banyak susu dan mengambil sumber kalsium lain seperti keju, yogurt dan sayur berdaun hijau sebagai cara untuk mengoptimumkan jumlah kalsium dalam badan.
Sebagai langkah untuk membantu mengekalkan kesihatan tulang dalam kalangan wanita, Pakar Perunding Seksual dan Kesihatan Reproduktif, Dr. Mohd. Ismail Tambi menasihatkan mereka yang berisiko agar menjarakkan tempoh kehamilan.
Sambil merujuk kepada kepentingan amalan berpantang selepas bersalin, Ismail menjelaskan bahawa wanita perlu menjaga kesihatan reproduktif sepanjang tempoh mengandung sehingga melepasi waktu bersalin.
TULANG rapuh disebabkan kalsium di dalamnya telah diserap oleh tubuh.


“Amalan berpantang adalah penting kerana ia merangkumi tempoh seseorang wanita yang baru bersalin untuk pulih dari segi mental dan fizikal.
“Jarak masa yang lama sebelum kembali mengandung dapat digunakan oleh ibu untuk mengembalikan kalsium dalam badan dan menghilangkan trauma kelahiran,” katanya.
Seseorang ibu bukan sahaja memerlukan tempoh pantang sebelum kembali mengandung bahkan masa yang lebih lama sebagai langkah menjaga kesihatannya.
Sambil menyebut saranan Islam supaya wanita menjarakkan kehamilan selama dua tahun, Ismail menasihati pasangan agar merancang kehamilan dengan pelbagai kaedah.
“Terdapat banyak cara untuk mengelakkan kehamilan berlaku. Ini termasuk mengambil hormon dan pil selain menggunakan kondom atau IUCD iaitu alat pencegahan kehamilan dalam rahim,” katanya.

Sumber: Kosmo Online

◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇

Kerana itu pentingnya pengambilan kalsium. Setiap peringkat umur perlu mendapatkan keperluan kalsium secukupnya. Pengambilan kalsium dari sumber mineral kalsium seperti hasil tenusu dan sebagainya dan bagi mereka yang sukar untuk mengambilnya, OsteMatrix dapat membekalkan sumber kalsium secukupnya dengan tambahan
magnesium, vitamin D and the minerals zinc, copper and manganese.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Popular