Rabu, 27 Februari 2013

confinement lady

saLam~

Sebelum ni sy ada bitau kan nak pantang sini je.
Sebab kesian cipi ngan papa.
Haha.
Xsanggup ai nak tinggal cipi ngan papa je.
Mau meroyan hukhuk
Kalo cipi ikut balik ganu kompem dia xleh tinggal papanya itewww.
Kompem memalam dia yg over terjaga cari papa dari adik dia bangun malam nak susu haha.
So incik somi dah setuju amek confinement lady aka makcik tukang jaga tyme pantang.
Cewahhh confinement lady la sangat kan.
Sy start search masa 3 @ 4 bulan mengandung kot.
Dan sy dapat la 1 nama ni yang review org tu sangat best.
Lama simpan no tu baru awal bulan ritu tanya dia boleh ke x.
Tau apa jawapan dia?
Dah penuh ok.
Kalo petang boleh.
Uwaaaa.
Mengagau la sy search yang lain.
Ada yang harga mak datok mahai gilos.
Ada yang berbaloi tp xde review.
Ada yang ok tapi dah penuh.
Fuhhhh.
Seminggu dah duk pk nak amek mana yg sy dh shortlisted.
Ada 3 orang.
2 harga lebih kurang tapi agak mahal.
1 harga murah.
Tup2 tadi petang akak tu sms tanya nak x kalo sepupu dia datang pagi tolong mandikan baby n masak then petang baru dia datang urut dan sebagainya.
Haaaaaaa macam kebetulan lak kan.
Terus cakap boleh. Hehe
So ahad ni nak try urut ngan dia dulu.
Kalo ok bayar deposit.
Owhh namanya kak long liza.
Jumpa kat blog the gula-gula kapas.
Yang lain2 tu nanti sy bagi nama dan link. Skang xlupe lak.
Setel bab confinement lady! Yeay.

Published with Blogger-droid v2.0.10

Aktiviti di kala 32minggu :)

saLam~

Hari ni terpaksa EL sebab cipi tetiba demam n balik keja semalam dah semput.
Terus p amek neb tapi xreda2.
Tengah malam duk merengek2.
Nanges je.
So dah xkeje setelkan baju2 baby.
Last weekend dah selamat mendobi 2 round untuk baju dan kain lampin + barut.
Penat wehhh nak jemur baju kecik2 nih.
Lagi la sarung tangan kaki yang kecittt.
Hehe.
Kemas balik drawer cipi rupa2nya ada lagi baju ngan sarung tgn kaki/ stokin yang tertinggal.
Huhu
Dengan baju2 cipi yg dapat dari nuna lagi. Haihhh. So mana yang ok simpan mana yg dah rasa dah xok tu sedekah jela ea.
Tu ada lagi xkemas. Uwaaaa.
Esok dah nak p jalan jauh.
Nampak gayanya terpaksala ahad ni sambung kemas. Haha






Published with Blogger-droid v2.0.10

Selasa, 26 Februari 2013

T.H.R.E.E

Alhamdulillah sudah masuk tahun ke 3.
26.02.10 ~ 26.02.13
Tahun ke 3 kami ber3.
Insyaallah tahun depan tahun ke 4 kami berempat lak hehe.
Syukur dikurniakan suami yang sangat baik.
Syukran Ya Allah.
♥Allah datangkan hujan ketika panas untuk temukan dengan si pelangi♥ 
DIA lebih mengetahui :)
Semoga kami kekal hingga ke syurga :)


Published with Blogger-droid v2.0.10

Ahad, 24 Februari 2013

Kenapa Omega?


Feb '13 Promo!
Lagi 4 1/2 hari untuk dapat keistimewaan dari pembelian OmegaGuard!
Beli 6 percuma 1 :o)

{INFO : PELBAGAI KEBAIKAN OMEGA 3 DI DALAM OMEGA GUARD SHAKLEE}

1. Omega 3 mengimbangi perubahan dan kepekatan hormon PMS wanita
2. Melicinkan kulit dan kelihatan kemerah-merahan
3. Mencegah salur darah dari tersumbat
4. Omega 3 dapat mengelakkan strok
5. Mengekalkan tekanan normal darah
6. Membantu mengurangkan ketegangan urat leher
7. Mengurangkan sakit kepala
8. Merendahkan kolestrol
9. Omega 3 dapat mencegah pembekuan darah dalam badan
10. Kekalkan tahap kesihatan trigliserida dan kolestrol LDL
11. Mengawal masalah obesiti
12. Mengurangkan risiko penyakit jantung
13. Sangat bagus untuk ibu hamil - membantu tumbesaran dan perkembangan otak janin
14. Meningkatkan perkembangangan memori janin dan kanak-kanak
15. Meningkatkan sistem imun tubuh dan sangat bagus untuk kesihatan kanak-kanak
16. Membantu menyihatkan paru-paru
17. Omega 3 juga boleh memperbaiki masalah alahan kulit seperti eczema, psoriasis, dll
18. Mengurangkan demam hay, bronkitis, penyakit lelah, hepatitis, SLE (lupus erythematosus)
19. Omega 3 juga membantu memperbaiki penyakit buah pinggang
20. Membantu menentang kanser paru-paru, payudara, kanser prostat dan kanser kolon.
21. Membantu meningkatkan kesihatan hati selepas pembedahan
22. Membantu pankreas pesakit kanser berfungsi dengan lebih baik
23. Memelihara fungsi-fungsi sendi
24. Mencegah penyakit gout

Selain itu, Omega 3 yang tekandung dalam Omega Guard Shaklee membantu memperbaiki masalah berkaitan otak seperti:-

♥ Mencegah insomnia
♥ Mengurangkan tekanan emosi
♥ Mengurangkan kemurungan dan kebimbangan
♥ Membantu memperbaiki masalah autism
♥ Membantu memperbaiki masalah kanak-kanak hyperactive
♥ Mengurangkan masalah schizophrenia
♥ Masalah lupa pada wanita yang telah melahirkan anak

credit Zura betty








OmegaGuard



{PROMO} OMEGAGUARD

Feb '13 Promo!
Lagi 4 1/2 hari untuk dapat keistimewaan dari pembelian OmegaGuard!
Beli 6 percuma 1 :o)

{INFO : PELBAGAI KEBAIKAN OMEGA 3 DI DALAM OMEGA GUARD SHAKLEE}

1. Omega 3 mengimbangi perubahan dan kepekatan hormon PMS wanita
2. Melicinkan kulit dan kelihatan kemerah-merahan
3. Mencegah salur darah dari tersumbat
4. Omega 3 dapat mengelakkan strok
5. Mengekalkan tekanan normal darah
6. Membantu mengurangkan ketegangan urat leher
7. Mengurangkan sakit kepala
8. Merendahkan kolestrol
9. Omega 3 dapat mencegah pembekuan darah dalam badan
10. Kekalkan tahap kesihatan trigliserida dan kolestrol LDL
11. Mengawal masalah obesiti
12. Mengurangkan risiko penyakit jantung
13. Sangat bagus untuk ibu hamil - membantu tumbesaran dan perkembangan otak janin
14. Meningkatkan perkembangangan memori janin dan kanak-kanak
15. Meningkatkan sistem imun tubuh dan sangat bagus untuk kesihatan kanak-kanak
16. Membantu menyihatkan paru-paru
17. Omega 3 juga boleh memperbaiki masalah alahan kulit seperti eczema, psoriasis, dll
18. Mengurangkan demam hay, bronkitis, penyakit lelah, hepatitis, SLE (lupus erythematosus)
19. Omega 3 juga membantu memperbaiki penyakit buah pinggang
20. Membantu menentang kanser paru-paru, payudara, kanser prostat dan kanser kolon.
21. Membantu meningkatkan kesihatan hati selepas pembedahan
22. Membantu pankreas pesakit kanser berfungsi dengan lebih baik
23. Memelihara fungsi-fungsi sendi
24. Mencegah penyakit gout

Selain itu, Omega 3 yang tekandung dalam Omega Guard Shaklee membantu memperbaiki masalah berkaitan otak seperti:-

♥ Mencegah insomnia
♥ Mengurangkan tekanan emosi
♥ Mengurangkan kemurungan dan kebimbangan
♥ Membantu memperbaiki masalah autism
♥ Membantu memperbaiki masalah kanak-kanak hyperactive
♥ Mengurangkan masalah schizophrenia
♥ Masalah lupa pada wanita yang telah melahirkan anak

credit Zura betty


OmegaGuard

Jumaat, 22 Februari 2013

mungkin berubah

saLam~

Wahhhh baru je merancang sesuatu semalam.
Rasanya macam kena ubah lak plan tu. Ekeke
Mungkin ubah 100%.
Xpon 50%.
Kita merancang DIA menentukan. Rite? Hehe

Published with Blogger-droid v2.0.10

Khamis, 21 Februari 2013

Terlepas

saLam~

Haihhh semenjak incik somi upgrade tv tu.
Asyik duk bermovie je.
Dah xleh nak nengok tv skang.
Naseb baik xlayan sangat sehangat asmara.
Kalo x geget  jari haha.
Nak tgk cite kat sOne pon da susah.
Kena curik2 tengok lak wakaka
Dah la cite best bukan setiap masa kuikui
Sabaq jela :p

Published with Blogger-droid v2.0.10

Merancang sesuatu

saLam~

Hari ni sedikit free hehe.
So buatkan tentative schedulu untuk cuti-cuti mesia hujung bulan ni. 
Cewahh
Minggu depan je pon.
Memandangkan bff incik somi nak join gak so kena la rancang bagus2 hehe.
Sy dah start survey tempat2 menarik dah lama kot.
Tu yang incik somi komfem nak p sana hehe.
Tapi xsure la cane nanti.
Cuti-cuti sempena 3rd anniversary gitewww.
Wink2
Harap2 baby still nak duduk lam peyot mama n jgn popup awal haha.
32weeks mak buyong p jalan2 lagi uiii.
Dulu tyme cipi pon sama.
P beraya haji kat melaka keh3.
Patut la puteri ai suka jalan ekeke.

Published with Blogger-droid v2.0.10

Rabu, 20 Februari 2013

Mengidam lah sangat :)

saLam~

Ntah cane tetiba leh berkenan nak cari kasut yang hi cut tu kat cipi.
Tapi tengok kat alikhsan bawah ofis xde lak.
So terus gugel gambar & upload kat IG. Ekeke

Pastu adik ada bitau dia jumpa kat DP.
Siap bagi gambar. Hehe

Wahhh excited terus mak hehe.
Xtau la ori ke x ekeke.

Mengidam punye pasal kah3.
Published with Blogger-droid v2.0.10

Sabtu, 16 Februari 2013

Lil ANS | checklist #2

For mY lil' baby
Clothing
Sleepsuits - mayb beli 2/3 pasang lagi. Sekurang2nya xde la sume amek kakak cipi. Kecik hati adik nanti kan :)
Tops & Pants - ni pon sama beli 2/3 pasang
T-Shirts/Cotton Shirts - Ditto
Rompers + jumpers - Ditto
Mittens
Socks & Booties
Baby Hats

Barut
Napkins
Napkin Liner

Diapers
Towel
Handkerchief
Receiving blanket

Mosquitoes Net - ni kena beli sebab yg dulu sekejap je dah patah haha
Changing Mat
Baby Cot/ playpen - baby cot cipi dah ade. Mayb beli playpan @ baby basket je
Bedding Set - tengah survey sebab yang dulu tempah kat bilik jahit anggun floral dah xamek tempahan. Ada 2-3 yang ok tapi semua ready made hoho
Bathing & Grooming
Minyak Telon & Yuyi
Toiletries
Grooming Kit + health care kit
Cotton Balls & Buds
Baby Wipes
Nappy Cream
Safety Pin

Bath Tub & Bath Seat
Chest Drawer - mayb p beli yang kat ikea sama ngan cipi punyer. Tapi tengah pk cam xperlu nanti nak pindah gak
Baby Laundry Basket
Baby Hanger - 4 items ni lambat sket ok kot kecuali hanger &
Laundry Detergent detergent
Pail
Feeding
Breast Pump-FS yang pakai sekojap je dulu hehe
Feeding Bottle & Teats - ni tengah pk nak beli avent sama ngan cipi @ tukar lain
Sterilizer & Warmer
Breast Milk Storage
Bottle & Teat Brush - mayb kalo beli set newborn ada kot free hehe
Bottle Cleanser - ni last2 pon xpe. Xpon kongsi cipi punye je
Cooler Bag
Drying Rack

Travelling
Baby Carrier - ni kalo rajin cari yang macam bibik pakai tu haha
Stroller + car seat- cipi punyer sudah.. Cipi je dapat baru car seat hehe
Diaper bag - mayb pakai cipi @ beli sama ngan cipi pakai skang
For Mom To Be ;o) - untuk mama xyah beli pape sebab yang dulu banyak lagi xpakai :p
Kain Batik
Towel
Socks
Nursing Bra
Nursing Pad (Washable & Disposable)
Disposable Panties
Nursing Pillow
Set Berpantang - ni dah beli :)
Maternity Pad
Nipple Butter/Cream

- Posted using BlogPress from my iPad




{INFO} Kadar penyerepan & keperluan Vitamin C

Vitamin C merupakan vitamin mudah larut dalam air. Kepentingan vitamin C untuk tubuh badan kita, membantu mempercepatkan penyembuhan luka, menjaga sistem kekebalan tubuh, menyerap zat besi, membentuk tulang dan gigi.


Vitamin C mengambil masa 2-3 jam sebelum ia mencapai tahap maksimum dalam darah. Selepas tempoh tersebut, kandungan vitamin C dalam darah akan mula berkurangan dan seterusnya terhapus melalui air kencing atau peluh. Kebanyakan Vitamin C akan terhapus sepenuhnya selepas 3-4 jam. Oleh kerana itu, Vitamin C perlu diambil setiap haridan berkadaran, contohnya setiap 4 jam sekali.

Vitamin C merupakan vitamin yang digunakan ketika berada dalam keadaan stress. Oleh itu, apabila seseorang berada dalam keadaan stress, ia akan digunakan lebih banyak dan ia akan habis lebih cepat. Manusia, beruk dan guinea pigs adalah antara makhluk yang tidak menghasilkan Vitamin C nya sendiri, oleh itu, kita perlu mengambil Vitamin C melalui pemakanan sehari-hari. Semakin tinggi dos yang diambil, semakin kecil nisbah yang diserap oleh tubuh. Sebagai contoh, sekiranya anda mengambil Vitamin C tablet yang mengandungi 250mg Vitamin C, sebanyak 80% akan diserap oleh tubuh. Bagaimana pun, sekiranya diambil sebanyak 2gram (2000mg), hanya sebanyak 50% yang akan diserap oleh tubuh. Oleh itu, sebaik baiknya Vitamin C diambil pada jumlah yang kecil beberapa kali dalam sehari.

Kadar penyerapan Vitamin C akan berkurangan bagi individu yang merokok, tertekan, demam panas, menggunakan antibiotik, terhidu DDT atau wap dari petrol dan dengan pengambilan aspirin atau ubat tahan sakit. 

Pengambilan air baking soda bagi individu yang mengalami masalah pencernaan akan menyebabkan medium dalam perut menjadi beralkali, yang mana akan memusnahkan Vitamin C.

Berapa banyak Vitamin C yang diperlukan oleh seseorang setiap hari ?

Keperluan minimum Vitamin C bagi individu dewasa menurut RDA adalah 60mg/hari.

"The RDA (U. S. government Recommended Daily Allowance) is the nutritional equivalent of the minimum wage."
- Dr. Joel Evans ;The Center for Women's Health

"The medical profession itself took a very narrow and very wrong view. Lack of ascorbic acid caused scurvy, so if there was no scurvy there was no lack of ascorbic acid. Nothing could be clearer than this. The only trouble was that scurvy is not a first symptom of a lack but a final collapse, a premortal syndrome and there is a very wide gap between scurvy and full health. "
- Albert Szent-Gyorgyi ; Nobel-prize winner for his discovery of vitamin C

Terdapat banyak pendapat mengenai jumlah sebenar Vitamin C yang diperlukan oleh seorang individu setiap hari. Ianya antara 250mg hingga 10gram setiap hari. Perbezaan ini adalah disebabkan oleh perbezaan berat, jenis aktiviti, kadar metabolisme, penyakit yang dihidapi dan juga umurTekanan dan perubahan emosi seperti rasa cemas, kecederaan, pembedahan, melecur atau keletihan akan menyebabkan keperluan vitamin seseorang bertambah.

Vitamin C biasanya tidak memberikan simptom keracunan apabila diambil pada jumlah yang banyak kerana tubuh kita akan menghapuskan vitamin c yang tidak digunakan melalui air kencing atau peluh. Bagaimana pun, terdapat juga kesan sampingan pada sesetengah individu sekiranya diambil pada dos yang tinggi pada satu-satu masa. Antara simptom yang dialami adalah seperti rasa pedih ketika kencing, berak cirit, kentut dan/atau ruam pada kulit. Apabila salah satu simptom ini berlaku, seseorang itu perlu mengurangkan dos yang diambil. Bagi penyerapan yang lebih baik, Vitamin C perlu diambil selepas makan.

Terdapat juga kes individu yang mempunyai penyakit genetik luarbiasa yang mengalami pembentukan batu karang apabila Vitamin C dalam jumlah yang besar diambil. Individu ini perlu mengurangkan pengambilan Vitamin C mereka.

Sebiji buah kiwi mengandungi hampir 2 kali ganda jumlah vitamin C yang dicadangkan oleh RDA. Tetapi adakah vitamin C yang terkandung dalam sebiji buah kiwi dapat menampung keperluan vitamin C seharian kita bagi mendapatkan kesihatan yang optimum. Ramai pakar nutrisi bersetuju bahawa keperluan Vitamin C bagi seorang individu sepatutnya bukan ditentukan dengan ketiadaan penyakit skurvi, tetapi jumlah yang dapat mengekalkan kesihatan seseorang pada tahap paling optimum.

Apa keistimewaan Vitamin C shaklee [ VITA-C 500mg Sustained Release ] ?


Perasan tak kat botol Vitamin C 500mg Shaklee tertulis perkataan Sustained Released pelepasan masa)?.. Apa maksud vitamin C ni bertindak mengikut pelepasan masa?

Shaklee Sustained Release Vita-C™ 500mg berupaya memberikan perlindungan berkekalan, jam demi jam dengan menggunakan sistem perlepasan berkekalannya. Vitamin C merupakan bahan antioksida yang berkeupayaan tinggi yang juga turut dikenali sebagai nutrisi yang berupaya melakukan semua perkara. Sustained Release Vita-C mengandungi:
  • Kandungan Vitamin C yang tinggi.
  • Sistem perlepasan berkekalan dalam menyalurkan Vitamin C yang menyamai kandungan satu setengah biji buah oren untuk setiap jam selama lima jam.
  • Formulasi yang membantu mengekalkan pertahanan antioksida secara semulajadi, kekuatan sel, kesihatan mata, gigi, gusi, tulang, otot dan salur darah

Sebiji Vitamin C Shaklee mengandungi 500mg vitamin C dan ianya dirembeskan secara perlahan-lahan dalam badan mengikut keperluan badan kita tadi. Ini sangat bagus kerana vitamin C bersifat larut air dan ianya mudah dihapuskan dalam keadaan tertentu contohnya jika kita stress, berhadapan dengan cuaca panas dan banyak lagi. Namun apabila kita demam dan selsema, dinasihatkan anda mengambil dua biji vitamin C iaitu sebiji waktu pagi dan sebiji lagi waktu malam. Selain itu vitamin C itu digalakkan agar dipatah dua sebelum ditelan. Untuk apa ya? Ianya untuk memastikan vitamin C itu merembeskan kesemuanya vitamin C 500mg. Ini kerana semasa kita sakit badan  (demam/selsema) kita memerlukan vitamin C pada kadar yang lebih tinggi dari biasa.

sekilas fakta, Shaklee Sustained Release Vita-C 500mg was the first sustained-release vitamin C supplement to use all-natural plant gums and waxes to release pure, protection vitamin C gently and continuously. It's made from all natural vitamin C sources (citrus fruits). Vitamin C,
  • membantu meningkatkan tahap sistem pertahanan badan, kesihatan tulang, gusi, gigi serta juga struktur am badan,
  • membantu memulihkan resdung dan bersin pada waktu pagi, 
  • membantu dalam proses pemulihan kudis dan luka,
  • membina kalogen untuk kulit yang sihat (bebas jerawat dan jeragat),
  • bertindak melindungi sel dlm serangan antioksidan, 
  • meningkatkan penyerapan zat besi daripada sumber bukan daging.
Shaklee Sustained Release VITA-C 500mg adalah pilihan tepat untuk sesiapa sahaja yang mementingkan penjagaan kesihatan secara optimum (ibu hamil, ibu menyusu, ibu berpantang, selepas pembedahan, nak kulit cantik bersih cerah & licin, perokok tegar, pesakit2 cardiovascular dan juga utk semua org yang nak kekal sihat).  Shaklee juga mempunyai Chewable Vita-C 100mg juga sesuai utk usia kanak-kanak mahupun anda yang perlukan hanya dos 100mg dan susah utk menelan tablet.

Credit


♡♥♡♥♡♥♡♥♡♥♡♥♡♥♡♥♡ 

Maklumat lanjut PM|SMS|WHATSAPP 012.395.6467 
www.cipicipiblogshop.blogspot.com 
cipicipiblogshoo@gmail.com
SID #889133

Khamis, 14 Februari 2013

pusing memusing


saLam~

Last 2 weeks ada buat details scan kan.
Kat report tu tulis breech hohi
Dan tyme jumpa dr kham pon baby still xpusing ke bawah.
Tyme jumpa dr kham tu siap dia cakap kalo breech go to czer ajelah.
Uwaaaaaa.
Tapi dia cakap masih ada masa. Air ketuban pon banyak lagi.
Harap2 baby pusing.
Dia cakap lagi dalam sains perubatan dalam keadaan kita bersujud boleh membantu baby pusing.
Bila balik hati dah x keruan.
Mula la gugel baby songsang.
Cara nak pusing.
Macam2 cara ada.
Yang 1st memang sujud la.
Pastu ada yang amalkan baca surah al insyirah. Hembus kat air. Amek air tu sapu kat perut n selebihnya minum.
Ada yang baca ayat 74 surah Al hijr tyme sujud.
P berurut sama ada ngan bidan @ buat kat klinik.
Apa nama ek ECV ke ape.
Dan cakap ngan baby pujuk2 la soh pusing. Hehe.
Tadi p poliklinik annur sebab duk sakit perot plak. Makan ape ntah.
Mintak scan sekali.
Dan skang alhamdulillah syukur baby dah pusing ke bawah.
Cuma risau baby duk main pusing2 lagi haha.
Apa yg saya buat start balik jumpa dr kham jumaat lepas ialah masa sujud akhir doa mintak baby pusing.
Pastu pas abes solat n doa sujud balik baca surah al insyirah. Xde pon baca kat air hehe.
Pastu kadang gosok2 perut sambil baca surah al insyirah.
Ayat alhijr tu jarang baca sebab tak ingat hehe. Baca kena tengok tepon :p
Nak tdo ke gosok2 perut sambil pujuk baby.
Alhamdulillah ok.
Tapi still rasa benda bulat kat pinggang belah kanan 1 dan 1 lagi kat belah kiri.
Sebelum ni kepala kat kanan bontot kat kiri.
Skang still rasa camtu tu risau je baby men pusing2 ;p
Doa banyak2 insyaallah DIA maha mengetahui :)

Published with Blogger-droid v2.0.10

Rabu, 13 Februari 2013

Rich Mom Poor Mom

saLam~

Hehe ni grup kat fb pasal pengurusan kewangan.
Best.
Banyak ilmu yang dikongsi.
Dari member2 shaklee yang create grup ni.
Tapi terbuka kat sesapa je.
Sapa dah baca buku rich dad poor dad komfem tau.
So tukar dari dad ke mom je pon hehe.
Baca buku rich dad poor dad dulu baru tau lagi lanjut intipati pengurusan kewangan.
Then kat grup ni general lah. Xde fokus sangat intipati buku tu.
Banyak lah ilmu kewangan yang boleh dicedok.
Xrugi dan skang rasa lebih fokus sket kat pengurusan kewangan hehe.
Tang boros tu dah boleh dikawal tapi tang shopping on9 masih bebas sebelah kaki wakaka.

Rasa cam dah penah cite pasal buku ni ke x ye? Haha ntah.

Published with Blogger-droid v2.0.10

Rabu yang blues untuk aku

saLam~

Wahhhhh memang blues betol la hari ni.
Ramai yang cuti rupenya kat ofis ni.
Yang sambung cuti sendiri pon ada.
Sangap mak gini haha
Terpaksa whatsapp incik somi sih datang amek ajak p breakfast.
Ehh ai yang balik amek incik somi ai.
Sebab nanti dah malas nak cari parking.
Padahal senang je kot sebab xde orang pon.
Sume bercoti lagi kannn.


Published with Blogger-droid v2.0.10

Isnin, 11 Februari 2013

cuti yang panjangggg

saLam~

Haa cuti panjang buat ape?
Kami xpulang ke ganu pon sob3.
Malas nak hadap jammed epal stroberi :p
So duk rumah jela.
Macam biasa kat sini penuh ngan aktiviti.
Anak2 buah kan ramai.
Plan nak g camping kat mana ntah tapi fully booked lak.
So kak intan n family camping kat bawah depan kolam je haha.
Start dengan bbq ekeke
Pon jadik.

Pastu ahad p paya indah wetland
Hari ni p sg tekala.
Macam biasa kami xp pon haha.
Semalam bawak cipi p kidz paradise kat d mines.
Ni pon plan nak p pekena cendol n rojak uniten tetiba papa cakap nak p sana.
Haihhh.

Hari ni bawak cipi jalan2 midvalley cari tv papa. Esok? Duk umah jela hehe

Published with Blogger-droid v2.0.10

Ahad, 10 Februari 2013

Checklist

saLam~

Masih belom prepare untuk lil ANS.
Hehe.
Masa cipi dulu rasanya tyme ni dah start kot.
1st tyme katakan.
Kali ni baru kumpul baju2 barang yang cipi dulu.
Konsep recycle haha
Yelah 1 box besar kot yang pakai sekejap je.
Tinggal lagi nak basuh & pilih mana ok.
Tengok apa yang xde baru beli.
So untuk fair n square, mama still la amek checklist cipi dulu dan guna utk lil ANS gak.
Tapi yang belum di check lagi hehe

For mY lil' baby

Clothing

Sleepsuits

Tops & Pants

T-Shirts/Cotton Shirts

Rompers + jumpers

Mittens

Socks & Booties

Baby Hats

Barut

Napkins

Napkin Liner

Cloth Diapers

Towel

Handkerchief

Receiving blanket

Mosquitoes Net

Changing Mat

Baby Cot

Bedding Set

Bathing & Grooming

Minyak Telon & Yuyi

Toiletries

Grooming Kit + health care kit

Cotton Balls & Buds

Baby Wipes

Nappy Cream

Safety Pin

Bath Tub & Bath Seat

Chest Drawer

Baby Laundry Basket

Baby Hanger

Laundry Detergent

Pail

Feeding

Breast Pump

Feeding Bottle & Teats

Sterilizer & Warmer

Breast Milk Storage

Bottle & Teat Brush

Bottle Cleanser

Cooler Bag

Drying Rack

Travelling

Baby Carrier

Stroller + car seat

Diaper bag



For Mom To Be ;o)

Kain Batik

Towel

Socks

Nursing Bra

Nursing Pad (Washable & Disposable)

Disposable Panties

Nursing Pillow

Set Berpantang

Maternity Pad

Nipple Butter/Cream




- Posted using BlogPress from my iPad

Checklist

saLam~

Masih belom prepare untuk lil ANS.
Hehe.
Masa cipi dulu rasanya tyme ni dah start kot.
1st tyme katakan.
Kali ni baru kumpul baju2 barang yang cipi dulu.
Konsep recycle haha
Yelah 1 box besar kot yang pakai sekejap je.
Tinggal lagi nak basuh & pilih mana ok.
Tengok apa yang xde baru beli.
So untuk fair n square, mama still la amek checklist cipi dulu dan guna utk lil ANS gak.
Tapi yang belum di check lagi hehe

For mY lil' baby

Clothing

Sleepsuits

Tops & Pants

T-Shirts/Cotton Shirts

Rompers + jumpers

Mittens

Socks & Booties

Baby Hats

Barut

Napkins

Napkin Liner

Cloth Diapers

Towel

Handkerchief

Receiving blanket

Mosquitoes Net

Changing Mat

Baby Cot

Bedding Set

Bathing & Grooming

Minyak Telon & Yuyi

Toiletries

Grooming Kit + health care kit

Cotton Balls & Buds

Baby Wipes

Nappy Cream

Safety Pin

Bath Tub & Bath Seat

Chest Drawer

Baby Laundry Basket

Baby Hanger

Laundry Detergent

Pail

Feeding

Breast Pump

Feeding Bottle & Teats

Sterilizer & Warmer

Breast Milk Storage

Bottle & Teat Brush

Bottle Cleanser

Cooler Bag

Drying Rack

Travelling

Baby Carrier

Stroller + car seat

Diaper bag



For Mom To Be ;o)

Kain Batik

Towel

Socks

Nursing Bra

Nursing Pad (Washable & Disposable)

Disposable Panties

Nursing Pillow

Set Berpantang

Maternity Pad

Nipple Butter/Cream




- Posted using BlogPress from my iPad

Sabtu, 9 Februari 2013

{INFO} Susu berkurang? Kenali puncanya



saLam~

Kali ni kita bercerita pasal susu berkurang. Kenali apa puncanya baru cari penyelesaiaannya. Banyak punca-punca yang boleh menyebabkan susu badan semakin berkurang. Cari gali dahulu puncanya dari pembacaan, seacrh engine etc. Dah ketahui punca barulah cari penyelesaiaan. Tak la lagi stress kalau masih gagal walaupun dah bermacam cara dah buat kan? 

Jom kita kenali punca-punca susu badan semakin berkurang ~

¤ STRESS

Semua orang akan menghadapi stress tidak kira bagi ibu yang berkerjaya ataupun ibu yang bekerja dirumah. Kita tidak boleh lari dari stress, tapi kita perlu tahu macam mana nak tangani stress. Ada juga diantara kita yang tidak sedar langsung yang kita sebenarnya stress.

Kalau badan stress susu pun takut nak keluar kan? Jadi ibu -ibu yang menyusu gembirakan diri anda. Terutama semasa sesi mengepam/memerah. Bayangkan anda berada bersama-sama anak anda. Ataupun bagi ibu yang menyusu secara direct,semasa menyusukan anak, usap-usapkan kepala . Ianya pasti dapat menenangkan hati ibu.

¤ TEKNIK PENYUSUAN YANG SALAH

Teknik menyusu yang salah akan menyebabkan susu tidak dapat dikosongkan sepenuhnya. Ibu juga akan mengalami puting yang melecet kerana proses lekapan pada aerola yang tida betul. Bayi hanya menghisap bahagian puting sahaja. 
Cara kedudukan penyusuan yang salah juga penting bagi menjaminkan anak dan ibu selesa sewaktu sesi penyusuan.

¤ KURANG PAM ATAU PERAH

Ini biasanya berlaku bagi ibu-ibu yang berkerja, sepanjang siang tidak berjumpa dengan bayi, sepatutnye anda kena rajin pam/perah (setiap 2 jam). Untuk ibu yang dirumah, sentiasa menyusu secara direct. Kerana rangsangan daripada bayi salah satu faktor untuk susu dihasilkan melalui konsep supply vs demand . Makin kerap kantung susu dikosongkan makin cepat susu dihasilkan.

¤ TIDAK CUKUP REHAT

Badan yang penat dan tidak cukup rehat juga akan menyebabkan susu merudum. Oleh itu, walaupun sibuk macam mana. Sebagai ibu yang menyusu anda perlu bijak untuk menguruskan masa untuk rehat.

¤ MASALAH HORMON DAN KESIHATAN

Bagi mereka yang mempunyai masalah kesihatan, perlulah meminta nasihat doktor jika anda ingin menyusu. Kerana kebiasaan apabila kesihatan badan terganggu susu tidak dapat dihasilkan.

¤ PENGGUNAAN PIL PERANCANG

pil perancang memusnahkan vitamin B dalam badan, sedangkan ibu-ibu menyusu memerlukan vitamin B untuk menghasilkan susu.

¤ PENGAMBILAN PIL ANTIBIOTIK

Kebiasaannya antibiotik diambil oleh ibu yang demam. Cara untuk mengelakkan pengambila antibiotik, anda boleh mengambil vitamin C ( 2 biji) kerana vitamin C bertindak secara semulajadi dalam membina antibodi.

¤ TEKNIK PAM YANG SALAH / PAM TAK CEKAP

Ibu-ibu perlu pelajari teknik mengepam yang betul jika menggunakan pam. Kerana jika salah teknik menggunakan pam akan menyebabkan kantung susu tidak dapat dikosongkan sepenuhnya. Menggunakan teknik marmet(perah dengan tangan) juga merupakan salah satu penyelesaian yang terbaik bagi mereka yang tidak mahir menggunakan pam. Mudah dan jimat juga.

¤ PEMAKANAN YANG TIDAK SEIMBANG

Ibu yang menyusu perlu mengamalkan pemakanan seimbang. Cukup lengkap dari segi karbohidrat, protein, serat dan garam mineral. Tapi mampukah kita untuk mengambil semua makanan? Dan kita juga tidak lari dari mengambil fast food. Diet harian kita akan tersasar bila ada hari-hari yang kita tidak mengambil makanan seimbang. Disinilahsupplements berfungsi iaitu untuk melengkapkan nutrien harian yang diperlukan oleh badan.

Ibu yang menyusu tidak boleh sama sekali minum minuman berais. Kerana ini boleh menyebabkan susu menjadi kontang. Air minuman bergas. Air berkafein, kerana kafein boleh menyebabkan penghasilan susu terganggu. 

[MFC] [WHITEYMOMMY]

Sekarang dah tau kan apa punca-puncanya? So baru kita cari jalan penyelesaiaannya. Next entry kita bercerita tentang penyelesaiaanya pulak ye :)

Jumaat, 8 Februari 2013

check up 29weeks

saLam~

Uiiiii susah giler nak jumpa doc kham ni.
Hari ni checkup. Kul 830am dah terpacak depan annur.
Masih tutup.
Ambil no giliran rasanya orang kedua tekan butang tapi dapat no 21. Fuhhhhhh.
Cano tu.
Amek blood pressure n urine test.
Kul 9 lebih xstart lagi.
So tanya kul bape agak2nya leh jumpa doc..
Katanya sorang patient 10 min. So kali lah ngan no anda.
Agak3 3 jam baru dapat jumpa..kalo dapat jumpa.
Kot2 tetiba naik lawat ward?
Tetiba ada orang bersalin?
Call xdapat2.
Setiap masa line bz.
Kalo call kena marah.
Uwaaaaa tensen mak oiii
Incik somi lak cakap tula sape soh tukar. Kalo kat azzahrah dah siap kot. Haha
Ntah la.. byk pro n con.
Bersabar lah :)

Published with Blogger-droid v2.0.10

Rabu, 6 Februari 2013

2.2.13

saLam~

2.2.13 lepas ada kenduri untuk yan bertunang.
Adik ipar.
Majlis start kul 11 lebih.
Xde panggil ramai. Just family & rombongan lelaki.
Makanan lak tempah nasi arab n mama mama masak nasi putih dan lauk2 lain.
Jiha tolong buat muffin untuk dessert. Kek n macaroon untuk hantaran yan.
Tema turqoise n baby pink. Presentation kat meja makan komfem terbaik dari kak intan haha.
Ala2 hotel.
Ekeke
So layan la gambar sket.

Published with Blogger-droid v2.0.10

Selasa, 5 Februari 2013

{PROMO} OmegaGuard

RP: RM 136 (WM)/ RM140 (EM)
Refer Link for details : http://cipicipiblogshop.blogspot.com/search/label/Omegaguard

Untuk keterangan lanjut boleh PM CipiCipiBlogshop/cipicipiblogshop@gmail.com
SMS/Whatsapp/Line : 0123956467
Shaklee ID : 889133

{PROMO} OmegaGuard

RP: RM 136 (WM)/ RM140 (EM)


Untuk keterangan lanjut boleh PM CipiCipiBlogshop/cipicipiblogshop@gmail.com
SMS/Whatsapp/Line : 0123956467
Shaklee ID : 889133

{INFO} Isu Halal SoftGel Shaklee

saLam~

Sebelum ni ada terbaca pasal isu halal bovine gelatine yang digunakan untuk capsule softgel bagi lecithin, vita E, carotoMax & OmegaGuard. Dan bila ditanya oleh kakak ipar sendiri sebab dia ada consume lecithin & vita E. So terus dia WhatsApp tanya. hehe. So sy bagi link yang ada diskas pasal tu. Nak terang details panjang sangat. So saya pun up jugak isu tu di sini.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Semalam saya terjumpa satu website yang mengatakan bovine gelatine yang digunakan oleh Shaklee Malaysia tidak halal. Si penulis telah mendapatkan kesahihan hal ini daripada Shaklee Canada. TETAPI, yang menjadi persoalannya kenapa perlu tanya pada Shaklee Canada sedangkan Shaklee menghasilkan produk untuk setiap Negara adalah berbeza.


Produk yang dipasarkan di Malaysia, tidak sama dengan produk yang dipasarkan di Amerika, Kanada, Japan dan Negara-negara lain. Penghasilan untuk produk Negara Islam dan produk bukan Negara Islam juga berbeza. Saya bukan berkata-kata kosong kerana seorang daripada upline saya berkesempatan pergi ke kilang di US dan melihat sendiri proses pembuatan produk.

Mari ikuti kaji selidik yang dilakukan oleh rakan saya Hanis Amin
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Baru-baru ni bila saya baca tulisan pada botol OmegaGuard, dan perasan ianya ditulis
Manufactured by : Banner Pharmacaps (Canada) Ltd., 5807 47th Ave, Olds, Alberta, T4H1S7,Canada.
Manufactured for : Shaklee Corporation, Pleasonton, CA 9588 USA
Lantas saya terus teringat, suatu ketika dulu timbul isu tentang Halal-Haram bovine gelatine Shaklee bila ada seorang sahabat menjumpai satu blog yg mengandungi surat ditulis kepada Shaklee Canada tentang kehalalan bovine gelatine Shaklee. Pada masa tu, saya terfikir ‘Kenapa la orang itu pergi jauh-jauh bertanya pada Shaklee Canda sedangkan dia boleh bertanya pada Shaklee Malaysia’. Bila nampak tulisan di atas terus terfikir, mungkin ini penyebabnya, kerana tulisan di botol Shaklee bahawa ianya dibuat di Kanada. Kandungan blog tersebut menyatakan, Shaklee Canada tidak menjamin bovine gelatinenya halal tanpa mengetahui penghasilan vitamin Shaklee bagi setiap negara adalah berbeza.
Ketika itu, saya benar-benar yakin dengan kehalalan Shaklee kerana salah seorang upline saya pernah pergi ke kilang Shaklee di US dan melihat sendiri cara penghasilannya. Tetapi bila menjumpai OmegaGuard dihasilkan di Kanada, terus saya tersentak. Saya periksa kembali semua produk Shaklee saya. Semua produk yang dari softgel seperti Lecithin, OmegaGuard dan Vitamin E dihasilkan dari Kanada. Manakala, produk yang lain dihasilkan dari US. Walau bagaimanapun, capsul dari bovine gelatine ini tidak dihasilkan oleh Shaklee Canada tetapi oleh Banner Pharmacaps (Canada) Ltd.
Lalu, saya pun terus mencari tentang syarikat Banner Pharmacaps. Rupanya ia adalah syarikat penghasilan barangan pharmaceutical dan nutrition terbesar di dunia. Masih tidak berpuas hati, saya mencari lagi dan menjumpai no telefon Banner Pharmacaps Canada. Saya cuba telefon tetapi talian ditutup. Bila check waktu dunia, rupanya di Kanada jam menunjukkan pukul 6 pagi. Manalah ada customer service yang nak layan.
Pencarian diteruskan dan menemukan saya dengan Halal Consumer Magazine, A Publication of Islamic Food and Nutritional Council of America (IFANCA). Dan menemui hasil di bawah.
Alhamdulillah, Banner Pharmacaps, Canada disahkan halal oleh IFANCA. Saya tak pasti tentang cawangan Banner Pharmacaps yang lain, yang penting Banner Pharmacaps Canada yang menghasilkan Shaklee disahkan HALAL. Pencarian diteruskan dengan hasil di bawah
Apa pula kata Presiden Banner Pharmacaps US, Dr. Roger Gordon?
Manufacturers are also becoming more sensitive to consumer needs by providing a wider selection of capsule choices that meet specific dietary requirements. Due to the global nature of the marketplace it has become increasingly important to understand the special needs of consumers. For example, the Halal two-piece capsules made by Capsugel meet the specific dietary needs of its Muslim customers and the capsules are certified as Halal by the Islamic Food and Nutrition Council of America (IFANCA). Further, capsules meeting Kosher needs are also available.
* source
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Itu dia hasil penyelidikan rakan saya.

Sekarang saya lebih yakin bahawa yang produk Shaklee Malaysia adalah HALAL. Seperti saya nyatakan di atas, produk untuk setiap negara adalah berbeza. Mari lihat contoh-contoh produk Shaklee yang dipasarkan di beberapa negara. Kita lihat untuk SOY LECITHIN.




Inilah bukti walaupun di bawah satu jenama SHAKLEE tapi produk yang dipasarkan berbeza mengikut negara itu.

Jika anda berkesempatan melawati laman web Shaklee bagi setiap Negara di atas, senarai produk yang dipasarkan juga berbeza. Tidak semua produk di US akan dipasarkan di Malaysia. Ini menunjukkan Shaklee hanya memastikan barang yang halal untuk pasaran Malaysia.

Oleh itu, janganlah berasa was- was dengan status produk Shaklee.

Saya sendiri berpengalaman 6 tahun di negara Jepun. Jadi saya akan bertanya kepada Shaklee Jepun untuk membeli produk di Negara Jepun bukannya dengan Shaklee Malaysia kerana Shaklee Malaysia tidak tahu produk yang dipasarkan di Jepun.

Credit.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 
So, dari petikan di atas dapat menerangkan isu halal softgel tersebut. Gunakan tanpa was-was :)

 

Untuk keterangan lanjut boleh PM CipiCipiBlogshop/cipicipiblogshop@gmail.com
SMS/Whatsapp/Line : 0123956467
Shaklee ID : 889133

Ahad, 3 Februari 2013

Detail scan

saLam~

Dah lama tertunda nak buat detail scan sejak sy cancel appointment kat azzhrah.
Last friday try call annur nak buat detail scan next week.
Tapi hampaaa. Sebab next week dah masuk 29weeks.
Baby da besar katanya.
Xtau la kenapa & mengapa.
So nurse tu suggest p buat kat klinik maria putrajaya.
Call klinik maria tanya macam mana boleh ke buat lagi. Dia kata ok je boleh buat even hari ni masuk 29weeks.
Appointment 430pm.
So pergilah kami ke sana.
Lama gak nak menunggu.
So buat sekali 3D punyer.
Baby xnak tunjuk muka penuh lak.
Asyik separuh je nampak.
Malu le sangat.
Tapi dia punya tut memang jelas uolss wakaka.
Jumaat ni jumpa dr kham plak.
So far semua alhamdulillah ok.
Harap2 semuanya ok lah sampai dah keluar..

Published with Blogger-droid v2.0.10
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Popular