Jumaat, 23 November 2012

{INFO} Vitamin untuk kesuburan

saLam~
Sebelum ni saya menyentuh isu punca keguguran. Antara soal jawab tersebut menekankan bahawa vitamin ada penting bagi mengelakkan keguguran. Soalan & jawapan seperti di bawah:-

SOALAN: Apakah langkah yang perlu diambil untuk mengelakkan dari keguguran berulangkali ini?
JAWAPAN: Selepas pemeriksaan dilakukan, jika ujian mengesan virus dilakukan dan ia menjadi faktor keguguran, wanita itu perlu mengambil inisiatif untuk memperkuatkan ketahanan diri. Doktor boleh menasihatkannya untuk mengambil vitamin C dalam dos tinggi, dan multi- vitamin E.
Apabila seseorang mengandung sejak dari peringkat awal lagi, amalkan pemakanan berkhasiat, ambil juga asid folik dan vitamin yang disebutkan sehingga kandungan berusia tiga bulan.


Oleh itu, Bagaimana pengambilan supplement Shaklee boleh membantu merawat masalah kesuburan (infertility) ini?
Vitamin Asas @ dikenali sebagai family welness iaitu:-
(1) Vita-Lea (Multivitamin)
(2) Vitamin C
(3) B-Complex
Adalah vitamin asas, dan tunjang utama untuk kesihatan badan.
Manakala bagi Vitamin Kesuburan adalah:-
(4) Vitamin E
Selain menghaluskan kulit, anti penuaan, melancarkan peredaran pembuluh darah, mencegah pembentukan darah beku, pembentukan sel2 baru (termasuk RNA & DNA) dan lain-lain, ianya amat terkenal mempunyai khasiat untuk meningkatkan kelelakian & menyuburkan organ reproduksi lelaki & wanita.
(5) Zink
Zink digunakan untuk kesuburan bagi wanita kerana zink akan melindungi sperma dan melawan bakteria dalam vagina. Bagi kaum lelaki, zink merupakan zat yang sangat penting bagi proses pembentukkan hormon testosterone dan memberikan tenaga untuk sperma agar lebih aktif menuju ke ovum. Selain itu, zink berperanan dalam proses pembentukan genetik, iaitu pada DNA (Deoxyribose nucleid Acid).
(6) Alfalfa
Sangat baik diamalkan oleh wanita, membantu atasi masalah keputihan, masalah haid yang tidak teratur atau senggugut/ sakit pinggang yang melampau tatkala di datangi haid (makan alfalfa bersama kalsium), dan turut membantu dalam hubungan suami isteri (bertindak seperti Kacip Fatimah).
So, sebagai kesimpulan vitamin-vitamin yang perlu diambil oleh suami & istrri ialah :-
Isteri
ESP
Vitalea
B com
Vitamin C
Vitamin E
Alfalfa ~ hanya option terutama yg sakit bila bersama
GLA ~ jika period tak regular
Suami
ESP
Vitalea
B com
Vitamin C
Vitamin E
Zinc
Namun, segala usaha ini hendaklah sentiasa disusuli dengan doa, zikir, solat hajat kepada NYA. Dan seterusnya terus berusaha dan tawakkal. Sesungguhnya Dia lebih mengetahui.
Untuk keterangan lanjut boleh PM CipiCipiBlogshop/cipicipiblogshop@gmail.com
SMS/Whatsapp/Line : 0123956467
Shaklee ID : 889133

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

The bittersweet to remember..
Tq :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Popular