Rabu, 31 Oktober 2012

Wordless Wednesday | NoteII





- Posted using BlogPress from my iPhone by fatrina

{sticky post} CipiCipiBlogshop

saLam~
phewwww lama menyepi ekeke
dalam keadaan yang tidak memberangsangkan..kena btapa lam umah je..weehuuu
so kita bina blogshop bagi menghilangkan rasa boring hehe
silalah jenguk CipiCipiBlogshop saya ye :p


Page FB : CipiCipiBlogshop
Blog : www.cipicipiblogshop.blogspot.com
| healthy with Beauty | Beauty with Brain |
cewahhhh :p
bercerita mengenai produk2 kesihatan dan kecantikan yang sy sendiri pakai dan yakin akan keberkesanannya.
SHAKLEE
jangan lupa LIKE & FOLLOW ok :)

bye :)


Selasa, 30 Oktober 2012

{INFO} Kepentingan Kalsium

saLam~

dipetik dari Kosmo! Online. 


APABILA bercakap mengenai kepentingan kalsium, kebanyakan daripada kita sering kali merujuk zat itu hanya untuk kanak-kanak sebagai sumber tumbesaran tulang.
Bagi orang tua pula, ia penting bagi mengelakkan pereputan tulang. Jarang sekali orang muda atau yang berada di usia pertengahan mengambil berat mengenai pengambilan kalsium dalam struktur diet harian mereka.

Selain diperlukan golongan dewasa yang aktif, tahukah anda bahawa kalsium adalah zat yang amat penting bagi ibu-ibu hamil? Kekurangan pengambilan kalsium atau kealpaan dalam memberi tumpuan terhadap zat kalsium sebenarnya boleh menyebabkan komplikasi semasa meneran saat-saat melahirkan anak. Lebih buruk, kesannya akan berterusan sehingga usia tua.

“Saya terkejut apabila ada doktor yang tidak mempraktikkan pemberian pil kalsium kepada ibu-ibu mengandung ketika membuat pemeriksaan bulanan. Kalsium dilihat sebagai satu zat yang amat penting di samping zat besi, folik, potasium dan lain-lain,” kata pembuka Pakar Obstetrik dan Ginekologi Pusat Perubatan Sime Darby, Subang Jaya (PPSDSJ), Dr. Delilah Ahmad.

Beliau yang mahu semua ibu hamil tidak memandang remeh keperluan kalsium juga berharap agar golongan suami turut mengambil peranan mengingatkan pasangannya.
Apabila berjumpa doktor dalam sesi pemeriksaan, pasangan dinasihatkan agar jangan segan untuk meminta pil kalsium di samping mengamalkan diet tinggi zat kalsium.
“Sebanyak 75 peratus ibu-ibu hamil tidak mengambil keperluan kalsium yang mencukupi dan ketidaksedaran ini akan memberi kesan kepada mereka khususnya pada semester ketiga mereka mengandung dan saat-saat melahirkan anak,” kata beliau. 

Jelas Delilah, ibu hamil lazimnya memerlukan 1,200 hingga 1,300 miligram kalsium sehari iaitu tambahan 300 hingga 500 miligram zat yang diperlukan orang dewasa.

Ia bermakna seseorang itu perlu mengamal pengambilan susu segar sebanyak satu liter setiap hari. Delilah yakin, ibu-ibu sekarang kurang mengamalkan pengambilan susu, sama ada tidak meminatinya atau ada pula yang mempunyai masalah tidak boleh bertoleransi dengan laktosa.
“Jika ibu-ibu hamil ini tidak suka mengambil susu, saya percaya terdapat banyak susu berperisa di pasaran khas untuk mereka. Pengambilan keju, dadih dan makanan yang berkaitan dengan susu juga boleh diamalkan bagi menggantikan susu. 

“Selain produk tenusu, ibu-ibu hamil boleh mengambil makanan pejal yang tinggi zat kalsium termasuk sayur-sayuran, buah-buahan dan ikan bilis, salah satu makanan yang mempunyai kandungan kalsium paling tinggi,” katanya.

Diet sumber asli

Kata Delilah, walaupun ibu-ibu itu dibekalkan dengan pil kalsium, mereka tetap perlu mengamalkan diet sumber asli seperti yang di senaraikan itu.
Kalsium yang diambil itu amat berguna untuk kekuatan tulang khususnya bagi ibu-ibu yang memerlukan zat tersebut bagi kekuatan menanggung berat bayi secara fizikal.
Selain itu, kalsium juga penting untuk pembekuan darah, menstabilkan transmisi impuls saraf dan untuk merehatkan otot sewaktu berlakunya kontraksi.
“Banyak penyelidikan dan kajian, atau lebih tepat kira-kira 14 kajian yang disenarai dalam Jurnal Persatuan Perubatan Amerika mendapati kalsium yang tidak mencukupi meningkatkan risiko praeklampsia iaitu gejala tekanan darah tinggi,” terang Delilah. 

Keadaan itu dikatakan berlaku selepas 20 minggu kehamilan bersama dengan masalah lain. Difahamkan juga pra-eklampsia berpotensi membawa maut bagi ibu dan bayi akibat kenaikan tekanan darah tinggi.
Secara amnya, kalsium yang sedia dimiliki ibu akan diserap oleh bayi semasa dia membesar terutamanya dalam proses pembentukan tulang. Kesan paling ketara adalah ibu hamil akan kekurangan kalsium pada jumlah yang besar khususnya di akhir tempoh kehamilan. 

Kegagalan menggantikan kalsium yang diserap oleh bayi boleh menyebabkan ibu-ibu itu kehilangan gigi pada usia yang lebih muda daripada sepatutnya. Mereka juga berisiko tinggi menghidap osteoporosis.
“Mereka yang mempunyai ketumpatan jisim tulang yang sangat rendah akibat kekurangan kalsium dan berat tulang yang kecil berpotensi besar mengidap osteoporosis dan pada kadar lebih cepat.
Untuk mengesan jisim dan densiti tulang, mereka boleh membuat pemeriksaan di hampir semua klinik umum,” katanya yang turut mencadangkan agar pemeriksaan itu dilakukan sebagai langkah memahami lebih lanjut keadaan tulang badan.

Kehilangan kalsium
Kehilangan kalsium dalam kalangan ibu hamil secara relatif lebih banyak iaitu sekitar tiga hingga 10 peratus berbanding wanita menopaus yang kehilangan satu hingga tiga peratus.
“Itupun sudah dikira banyak. Bayangkan dengan kehilangan lebih tujuh peratus? Kehilangan ini berpunca daripada permintaan yang tinggi terhadap kalsium oleh bayi,” terang Delilah.
Jika ada orang yang berpendapat pengambilan kalsium boleh dikurangkan selepas beranak, itu juga satu tindakan yang salah. 

Sebenarnya, ibu-ibu khususnya yang menyusukan anak perlu terus mengekalkan pengambilan kalsium pada kadar yang sama. Kalsium diperlukan untuk mengiringi proses merehatkan otot rahim yang mengecut semula mahupun sewaktu kedatangan haid.
“Selian itu, pengambilan kalsium yang secukupnya didapati boleh mengelakkan masalah kekejangan sewaktu proses bersalin.
“Kekurangan zat itu juga boleh mengakibatkan masalah kesejukan dan kekejangan pada bahagian kak. Kekejangan yang berlaku itu boleh mengganggu emosi ibu selain proses bersalin itu sendiri,” kata beliau merujuk kepada komplikasi yang paling digeruni ibu-ibu hamil.
Oleh yang demikian, Delilah menasihati ibu-ibu yang merancang hamil, sedang hamil mahupun yang sudah melahirkan anak supaya mengekalkan mengambil kalsium sama ada berbentuk suplemen mahupun daripada sumber semula jadi.

...................................

So.. bagi mereka yang sukar mendapatkan bekalan kalsium dari hasil tenusu seperti susu dan sebagainya penyelesaiannya ialah Ostematrix! iaitu gabungan Calcium Magneisum yang lengkap dengan vitamin D. Sebiji Ostematrix membekalkan 250mg Kalsium dan 100IU Vitamin D. Maka, untuk mendapatkan 100% nilai harian Vitamin D dan Kalsium, anda perlu ambil sebanyak Ostematrix 4 biji setiap hari..

Untuk keterangan lanjut boleh PM CipiCipiBlogshop/cipicipiblogshop@gmail.com
SMS/Whatsapp/Line : 0123956467
Shaklee ID : 889133



{INFO} Kalsium

saLam~

Kalsium adalah mineral yang terbanyak terdapat dalam badan kita iaitu lebih daripada 90% bahan keras dalam tulang dan gigi. Ia diperlukan untuk pembentukan dan bagi mengekalkan tulang yang kuat serta gigi yang sihat. Ia juga untuk pembekuan darah, penghantaran gerakbalas saraf, dan kontraksi otot. Peranan penting kalsium ialah mencegah penyakit osteoporasis. 

Kebanyakkan kalsium berasaskan makanan datang daripada bahan tenusu. Anggapan bahawa kalsium daripada tenusu tidak diserap sebenarnya tidak disokong oleh kajian saintifik. Lain-lain sumber kalsium yang baik termasuk sardin, ikan salmon yang ditinkan, sayuran berdaun hijau, dan tofu. 

Kekurangan kalsium boleh menyebabkan
  • Kejang otot pada muka , tangan dan kaki. 
  • Tekanan darah dan rentak denyutan jantung tidak teratur. 
  • Penyakit rickets pada kanak-kanak dan osteomalacia pada orang dewasa.

Oleh itu, sumber kalsium tubuh kita dapat melalui 2 cara iaitu melalui pemakanan kita dan dari tubuh badan kita apabila zat dari pemakanan kita tidak mencukupi.

~Jika anda sedang mencari supplement calcium, pastikan ia mengandungi magnesium! Kenapa?
  • Magnesium ada mineral yg sukar utk disimpan didalam tubuh
  • Magnesium bantu menyerap calcium dan mengekalkannya di dalam tubuh
  • Magnesium bertindak dengan baik bersama calcium utk membina matrix tulang anda yg kuat dan kukuh (utk mengelakkan kerapuhan)
  • Magnesium dan calcium bergabung memberikan kesihatan yg lebih baik pada sistem cardiovascular anda
  • Magnesium dan calcium bergambung membantu mengatasi
  • masalah insomnia, ia memberikan anda tidur yang lena
~Jangan lupa, lengkapilah calcium supplement anda dengan vit D! Kenapa?
  • Vit D memaksimakan penyerapan calcium didalam tubuh
  • Vit D juga membantu regulate calsium didalam peredaran darah
~Carilah calcium supplement dari sumber calcium citrate kerana kadar penyerapan kedalam tubuh lebih tinggi!

Jadi, kesimpulannya...semuanya terdapat didalam Shaklee Ostematrix!

OsteMatrix™ 
Lebih daripada Sekadar Kalsium
OsteMatrixTM membekalkan nutrien-nutrien harian termasuk kalsium yang dapat membantu dalam pembentukan dan penjagaan tulang dan gigi.  Ia juga mengandungi magnesium, vitamin D dan mineral zink, tembaga dan manganese untuk membantu dalam memelihara kesihatan yang baik.  Kaplet yang bersaiz kecil dan disalut licin ini juga mudah ditelan.

Tiada perasa tiruan, pemanis, pewarna atau bahan pengawet tambahan. 


Untuk keterangan lanjut boleh PM CipiCipiBlogshop/cipicipiblogshop@gmail.com
SMS/Whatsapp/Line : 0123956467
Shaklee ID : 889133

Sabtu, 27 Oktober 2012

Spam

saLam~

Ehh x ucap salam aidiladha kat sume blogger lagi kan? Hehe

Salam aidiladha semua ye
Selamat berkorban
Berkorban apa sahaja :)

Owh pasal spam.
Sejak pasang backround header baru ni tiap masa akan dapat comment ntah pape.
Spam.
Geram lak.
Haihhh.
Sebab background tu ke sebab apa ek?


- Posted using BlogPress from my iPhone by fatrina

Jumaat, 26 Oktober 2012

Masih belajar

saLam~

Even dah preggy kali ke 2 banyak lagi sebenarnya sy kena belajar bab2 ni semua terutama nak bsalin nanti hehe
Yelah yang 1st dah kuar ikut tingkap so harap kali ni normal la ye dok.
Wawa ada bagi buku hypnobirthing.
Teknik2 tyme nak bersalin sama ada nak homebirthing @ kat spital.
Banyak lagi nak kena belajar ni huhu
Wawa gak ada add kat grup gentle birthing kat fb.
Ada yang praktikkan sebenarnya. Bsalin sendiri kat umah fuhhh
Sy xberani la kot haha.
Ngan incik somi pon xberani :p
Gali2 lagi ilmu beranak ye :)




- Posted using BlogPress from my iPhone by fatrina

Khamis, 25 Oktober 2012

{INFO} Kriteria memilih soy protein

saLam~

Sebelum ni Nad ada cadang untuk sy amek ESP sebab sy da preggy kan. So tetiba sy confused nak amek ke tak sebab kalo boleh kali ni xnak amek soya sebab yang 1st dulu memang sy amek soya setiap hari. beli soya kotak tu banyak2. haha konon nak baby kulit putih gebu. Tanpa buat kajian pon effect amek soya tu.
dah beranak baru dapat tahu effect kat baby. salah satunya kulit akan sensitif dan cepat kena eczema. Tengok kat cipi memang kulit sensitif. huhu

So terus tanya Nad cane. Ada beza tak soya biasa kita minum tu ngan ESP. Lepas penerangan pasal ESP dari Nad baru la paham.. ok ada perbezaan antara ESP ngan soy bean yang kt beli kat kedai tu. so, kat sini saya bagi guideline untuk memilih soy protein.

  • Kacang soya itu sendiri mesti tumbuh membesar secara organic
Kenapa soybeans mesti ditanam secara organic? Sebab kajian penananam secara kimia (bukan organic) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan. Dan dari segi kajian..sudah terbukti ada hubungkait antara cancer dan nitrates. Jadi amatla penting pesticides, fungicides, and herbicides tidak digunakan disepanjang proses pembesaran soybeans ni.
  • Soybean tu mestilan Non GMO ( tak dihasilkan secara genetic)
Kenapa soy protein mestilah non genetik engineered? Sebab secara umumnya..soybean yang dari jenis genetic ni adalah murah utk dihasilkan (ni lebih kurang vitamin sintetik danvitamin natural) Dan kebanyakkan syarikat akan mencari cara utk menjimatkan kos..dan semestinya menggunakan soybean yg dihasilkan secara genetic. Dr. Louis J. Pribyl, a Brazilian government scientist menekankan yang berdasarkan kajian... toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan didalam sel tumbuhan.
  • Soy Protin tu mesti mengandungi 9 asid amino perlu
Ni ciri yang amat penting. Badan memerlukan kesemua 9 ni untuk menghasilkan hormone,jus penghadaman,antibodi, enzyme. If one essential amino acid is missing, the immune system can be depressed 30%, and many important body functions are delayed or stopped.
  •  Dalam proses pembuatan soy isolate, soyflakes mesti dibersihkan dgn air bukan dgn alcohol
Alcohol tu haram yelah satu hal gak ..tapi kalau dicuci dgn alcohol..ianya akan memusnahkan kandungan isoflavone..... up to 88%! Sedanglan isoflavone itu diperlukan utk mengurangkan risiko cancer paru2,etc..Isoflavones juga bermanfaat dlm penyeimbangan hormon dan menaikkan berat tulang
  • Bahan anti-thyroid/anti-growth substance mesti disingkirkan
Soy yang mentah mengandungi "anti-growth", "anti-tyrosine" substance. Sedangkan kalau kekurangan bahan2 ni akan menyebabkan low blood pressure, low body temperature, and restless leg syndrome. Find a brand that uses an extracting process that removes this substance, yet keeps the soy in a raw form in order to maintain the HIGHEST LEVEL OF AMINO ACIDS and ISOFLAVONES which are very sensitive to heat.
  • Proses pembuatan soy protein sebaiknya tanpa pemanasan
Amino acids sgt sensitive dgn suhu yg panas.. In some studies, cooking protein has been shown to destroy up to 50% of some ESSENTIAL AMINO ACIDS. If an individual consistently consumes a diet that is lacking in all of the essential amino acids, inadequate brain development and hormones, or other body tissue development can be the result
  • Soy isolate itu mesti ditambah dgn unsur calcium..kenapa?
Kajian /artikel melaporkan bahawa serbuk soy adalah sangat berasid dan boleh mnyebabkan kerapuhan tulang. Dan oleh yg demikian unsur calcium yang secukupnya mesti ditambah dalam soy protein tu untuk meneutralkan kembali serbuk soy tu. Kebanyakan pengusaha/pengeluar protin tidak menambah cukup kalsium


Perbezaan Shaklee

Cara Proses
Sesetengah protein soya diproses dengan alkohol. Cara pemprosesan ini bukan sahaja menghilangkan isoflavon yang bermanfaat, malah membentuk kontaminasi bersilang dengan bahan-bahan kimia yang digunakan dalam pemprosesan. Energizing Soy Protein dicuci dengan air untuk mengekalkan isoflavon genistin dan daidzin yang kritikal demi membekalkan anda dengan keseluruhan kebaikan soya.

Shaklee Menggunakan Protein Soya Bukan-GMO
Shaklee menggunakan proses pensijilan tersendiri yang dikenali Identity Preserved Program (IPP). Program ini memastikan kacang soya kita bebas daripada pendedahan perubahan genetik. Daripada benih sehingga penyimpanannya, anda boleh yakin dengan komitmen kami dalam penggunaan ramuan-ramuan yang semulajadi dan berkualiti.

Membekalkan tenaga
Membekalkan tenaga berkekalan dengan protein berasaskan tumbuhan yang berkualiti tinggi
Kandungan rendah lemak bukan GMO (Genetically Modified Organism) iaitu tidak merubah kandungan genetik organismanya, dan lengkap dengan protein yang mengandungi sembilan asid amino penting ini sesuai untuk seisi keluarga. Bagi setiap satu hidangan Energizing Soy Protein Shaklee memberikan kandungan14 gram soya protein yang diperlukan oleh hati yang sihat.

So dah tau soy protein mana yang baik?


Untuk keterangan lanjut boleh PM CipiCipiBlogshop/cipicipiblogshop@gmail.com
SMS/Whatsapp/Line : 0123956467
Shaklee ID : 889133

Rabu, 24 Oktober 2012

{TESTIMONIAL} ESP

{Klik Untuk paparan lebih jelas}

Miliki kulit cantik, tenaga berganda & banyakkan susu badan hanya dgn menonton tv sambil minum dan kenyang! Mudahkan? Nurain Nasir tqsm sb kenalkan sy produk shaklee  nie. Kulit wajah saya skrg tak lagi berjerawat  dan yang penting pipi saya skrg merah-merah macam pakai blusher. Ah!.. suka sgt :D tq shaklee.


phewwww best kan? ESP sumber protein non-gmo yang mampu menganjalkan kulit, licin dan halus.. menambahkan tenaga dan disamping menambahkan susu.
banyakkan bonus esp ni?
So jangan buang masa lagi. masih ada beberapa hari lagi untuk promosi ESP dari shaklee.. 
Beli 6 percuma 1
atau beli 1 dengan harga runtuh.

{INFO}Energizing Soy Protein (ESP) Vanilla
850g

Serbuk ESP Shaklee merupakan sumber protein soya terbaik. ESP menyediakan 14 gram protein soya bukan-GMO berkualiti tinggi dengan semua asid amino yang tubuh anda perlukan bagi proses sintesis prot
ein termasuk sembilan asid amino penting.Membekalkan tenaga berkekalan dengan protein berasaskan tumbuhan yang berkualiti tinggi. Berasaskan tumbuhan yang secara semulajadi rendah lemak, bebsa kolestrol dan kaya asid amino penting. Ia terbukti secara klinikal dapat mengekalkan tenaga berjam-jam lamanya.

Kebaikan:
~ Membantu mengekalkan kepejalan otot
~ Membantu menyokong sistem imun
~ Mengekalkan tahap kolestrol normal
~ Menggalakkan kesihatan jantung & prostat
~ Glisemik rendah dapat membantu mengekalkan gula dalam darah yang normal
~ Dapat membantu penghasilan susu ibu
~ menyuburkan kesihatan kulit, rambut, kuku
 

Untuk keterangan lanjut boleh PM CipiCipiBlogshop/cipicipiblogshop@gmail.com
SMS/Whatsapp/Line : 0123956467
Shaklee ID : 889133

Cipi & playgroup

saLam~

Wawa ada bitau soh try hantar cipi ke playgroup yang icad join.
Pastu wawa ada post kat fb utk trial bulan 11 ni.
Sy boleh lak lupa haha.
Kebetulan masa minggu nak celebrate birthday baba tu baru sy call excell qhalif.
Dah penuh gak untuk november tu.
Teacher tu suggest datang sabtu untuk trial. Sabtu minggu nak buat birthday baba.
Icad dah p pagi tu. cipi sesi petang.
So try la p petang tu.
Cipi amat la xbekerjasama. Dia kan agak penakut kalo xkenal.
Tapi kadang2 cipi over lak p sapa org yg dia xkenal haha
Tyme playgroup tu dia leh lak nak p kat papa dia uwaaaa.
So pas abes tu terus la bayar deposit.
Sebab macam best je haha
Ni bukan anak yg happy tapi mak dia yg over :p







Kali kedua last week pun sama. Fitammms mak.
Lagi cipi tak bekerjasama huhu
Sebok nak p kat papa :(
Tapi dia macam da boleh ikut la apa teacher tu buat.




Sebelum p ritu, incik somi belek2 la photo kat excell qhalif tu kan.
Jumpa lak pic nona kawan incik somi n sy pon kenal kat blog ni hehe
Ritu ada baca kat blog nona aka cikchem pasal anak dia kat playgroup.
Ada peningkatan.
Geng2 kat playgroup cipi pun ramai kawan2 nona hehe
So harap2 cipi pun ok la
Sebab utama hantar cipi sebab skang cipi macam ganas sangat.
Mayb terdedah ngan sepupu2 dia yang ganas2 huhu
Paling tak tahan dia suka pukul orang.
Ritu siap buat irfan sampai darah mulut.
Uwaaaaa riso sy dibuatnya.
Harap2 ok la pasni.
Nak la dia fokus sket kan :)

- Posted using BlogPress from my iPhone by fatrina

menarik tertarik :)

saLam~

haa tinggal beberapa hari je lagi promo ESP. harga memang runtuh!
tidak rugi mencuba sebab bonus yg kita perolehi iaitu kulit yang anjal, cantik, halus, energy yang berganda dan secara tidak langsung membantu production susu bagi mereka sedang menyusu.
banyak lagi testimoni2 di CipiCipiBlogshop dan page CipiCipiBlogshop.


dan jugak promo dari CipiCipiBlogshop untuk semua item..
cepat2 sebelum terlambat :o)

Selasa, 23 Oktober 2012

Langkawi with LOVE | Day 3

saLam~

awal pagi kitorang kena siap2 nak p pulau.
cipi tyme nak kena bangun awal dia sedap je tdo tapi bila tyme xp memana dia boleh bangun awal lak :p
so org dari AB datang pick up kat resort nak ke port bot tu.
kitorang just amek p pulau dayang bunting, feeding eagle & pantai pulau basah je.
asalnya nak p gak yang mongrove ke ape tu kan tapi incik somi cakap kang xelok lak kat baby lam perot ni p masuk gua ke apa  haha
kat pulau dayang bunting kami just naik paddle bot je xmandi sebab cam scary je haha
dah le lenguh gile nak sampai dan balik semula.. kremmmm kaki haha nampok sangat x fit ekeke

tempat naik

cipi cam biasa muka cuak

pulau dayang bunting

dayang bunting marble

ni kalo tak silap gambar macam org bunting tu

haha kelakar tengok cipi kena angin kuat


mendaki anak tangga fuhhh

pantai beras basah

kat jeti nak ke pantai

kita makan duluuu

sebok nak bgaya gak si cipi ni. *sian mulut xbaik lagi tyme tu cam dah nampak sumbing lak huhu*

kami haha *sape lak yang pegang perot tu ye?*

suka ngan nyet3

ada la gak nampak ikan haha
errkkk mana banyak lagi gambar ni ek?
tersilap folder ke?? uwaaa letih letak watermark ekeke
gambar tyme eagle feeding pon tarak kan?
pas balik tu sampai lam kul2 kalo xsilap.
tapi ada cite sedih..
bukan kame le tapi yang mengalaminya la..
tyme bot kami nk stop ada 1 bot datang laju gile dan terus langgar tebing pantai tu.
fuhhh 2 org tercedera.
bot tu poblem tetiba xleh stop enjin.
naseb baik bot tu x rempuh bot kami huhu..
petang p jalan2 pusing2 lagi kat pekan kuah..
p kedai2 tepi underwater world tu.
kedai coklat ape ntah yg agak femes katanya.. warisan la
tapi suri apa ntah nama kedai 1 tu je tak p.
last p dataran lang
tyme ni cipi sebok nak amek gambar fuhhh

dataran lang

cewahhhh posing

ni majuk sebab nak amek gambar sendiri

dataran lang

Langkawi with LOVE | Day 2

saLam~

ok hari kedua lak.. sepatutnya plan nak amek pakej p pulau tu tapi sebab hujan xjadik..
pagi2 bawak cipi mandi kolam dan p pantai je dulu hehe.
ingatkan holiday kat bilik je kahkahkah
cipi happy mandi manda

ntah apa dia nak bitau haha

dah xgeli pasir hehe
pastu siap2 nak p cable car lak.
ingatkan nak p under water world tapi cam malas lak sebab dah p aquaria ekeke.
Balik tu singgah AB travel kot nama tempat yang kitorang amek nak p pulau tu.
cuaca ok so kitorang decide la nak p pulau2 tu esok :o)

ok ni jela keje dia kat sane amek gambar!

ready!

view

cipi cuak wakaka

LOVE

sayang view belakang berkabus huhu
mama pon nak posing k haha
dan malam kami ke orkid ria makan seafood.
ni search kat foursquare n ramai yang kata best.
even nampak cam ramai cina n mat saleh haha
*ehh nape ada 1 je gambar makanan ni?*

sebahagian makanan kami.. ikan ngan sayur tadak lam gambar

Isnin, 22 Oktober 2012

Langkawi with LOVE | Day 1

saLam~

flite ke langkawi kul12 lebih.. sampai kul 1 lebih..
sampai sana hujan renyai kalo tak silap.
pastu terus p kaunter kete sewa.. banyak kaunter duk memanggil soh amek ngan dorang hehe
kami amek viva sebab 3 orang je pon. so kami kena charge RM120 kot 4 hari tu. ke berapa ntah lupa :p
dapat kete terus search gugel map nak ke pantai cenang..
kami duk kat holiday villa resort. ok la dah nama resort kan..xde la secanggih hotel wakaka.
cuma xtau la nape refreshment cam nescafe ke tea ke dapat sekali je..
bukan ke setiap kali room service akan refill?
haaa mak pelik dahh..
pastu dah le xde breakfast so duk order makan jela kami 3 beranak kalo pagi haha.
dah sampai p lunch dulu *kat mana da lupa ekeke*
pastu balik rehat2 tido dulu sebab hujannnnn
pas maghrib kuar dinner kat mcd je pon :p
dan p pekan kuah..
konon nk survey kedai2 yang memberangsangkan haha
so p haji ismail group..
incik somi cakap beli terus la coklat nnt xyah susah2 lagi nak beli.
kami borong coklat je RM400 lebih.. tapi lupa lak nak amek gambar kan
sy lak duk masuk setiap kedai mesti terjah bahagian corelle, corning ware, pyrex.
survey duluuu haha
survey la sangat sampai sudah xdapat beli wakaka
owh ada 2 keping je ek gambar day 1 :)

cipi awal2 je behave pastuuuuu fengsan 

muka xagak2 pas dapat chuppa giant :p



Langkawi with LOVE | Intro

saLam~

Wahhh nak berlangkawi with love lak.. Ekeke
Dah lupa pon sebenarnya tapi try nak recall haha
Nyanyuk dah mak ni ooii
Kami p langkawi pada 26.9 - 29.9
Booking air asia tahun lepas tyme promo. Dapat bape ratus ntah dah lupa.
Kebetulan sy cuti tyme tu sebab duk muntah2 kan. Tapi gagahkan jugak le p.
Tyme tu dah ok pon cuma loya tetap ada.
So tahan jele.
Nak cancel syg lak sebab incik somi da siap book holiday villa.
So teruskan jela niat.
Dah le dulu dah hangus tiket p sabah :(
So tu jela intro haha
Nnt sy autopublished aje k :)




- Posted using BlogPress from my iPhone by fatrina

sambutan hari lahir baba

saLam~

ahad lepas kitorang sefamily buat birthday party kat baba ke 74 tahun. suprise gitew ekeke.
maklumlah baba xpenah bagi sambut dia punye birthday. beli kek pon marah. hehe
so start dari whatsapp grup sefamily, kak bilah cadang nak buat kenduri doa selamat aka seprais birthday party..
so diskas punyer diskas kat whatsapp.. bersambung kat umah kak bilah lak. malam selasa sebelum majlis kalo tak silap.
so plan la macam2.. nak nyanyi nasyid la.. cucu baca sajak la hehe.
tetamu pun anak menantu dan cucu serta adik2 n anak sedara baba je ajak.
majlis tertutup.
last confirm hari ahad pas asar sebab ada yang xleh lepas jumaat la.. ada kelas la.. cucu2 ada exam esoknya.. macam2 la hehe
so potluck style.. anak menantu kena buat 1 hidangan. at last yg buat sendiri kak bilah & jiha je ekeke.
sy lak diamanahkan beli kek ada edible image baba. phewwww
merata gak la cari sebab rata2 nak amek order 5-7 hari sebelum.
last search tenet jumpa la..
acara hari tu start ngan kata aluan dari kak bilah. sebab baba dah pelik majlis apa nak dibuatnya haha.
then bacaan sajak dari cucu2.. *xde lak gambar rupenye*
pastu nyanyi lagu reramai tajuk Doa buat kekasih yang diubah doa buat babawan :)
slide show yang ada ucapan dari anak2 menantu dan cucu serta anak2 sedara baba.
haha sy ngan incik somi xbuat :p
kami ngan bangcik xbuat ekeke tapi xbermakna xsayang baba tau
gambar2 baba n mama masa dulu2.. gambar anak2 masa kecik hehe
dan diakhiri ucapan dan pelukan buat baba sobsobson dan jugak makannnnnn
layan la gambar yg xseberapa nak ada ekeke

pengerusi majlis bagi taklimat hehe

slide show tyme

potong kek gitew *naseb baik xmarah haha*

makanan 

red velvet *order choc moist tp last minute org tu tukar caittt*

nyum nyum nyum

Sabtu, 20 Oktober 2012

Krisis Pemulihan @ Healing Crisis

salam~

Hari ni sy nak sentuh pasal Krisis Pemulihan @ Healing Crisis sebab ada yang lepas consume shaklee bertanya kenapa kuar itu? kenapa rasa ini? hehe.
semput jugak nak menjawab :p

ok jom kita baca Q & A di bawah..

Anda rasa semakin teruk setelah mengambil produk Shaklee kami?

Q: Apakah yang dimaksudkan dengan krisis penyembuhan? 

A:Ia merupakan satu proses berterusan dalam badan yang mengambil masa untuk membersih dan membina semula sel-sel badan yang telah rosak akibat radikal bebas. Sebahagian dari proses ini akan mula untuk menyingkirkan toksin yang telah sekian lama terkumpul didalam badan sepanjang hidup. Semasa proses penyingkiran toksin, badan anda akan mengalami tanda atau sintom yang membuatkan rasa tidak selesa, dan ia dipanggil sebagai krisis penyembuhan. Dalam perubatan China, penyembuhan terbaik sentiasa didahului dengan krisis penyembuhan.
  
Q:Mengapakah krisis penyembuhan selalu terjadi selepas mengambil makanan tambahan? 

A:Menurut Professor Yoshio Niwa, seorang pakar dalam nutrisi molekul, apabila kita menambahkan pengambilan nutrien, nutrien itu akan bertindak balas dengan oksigen didalam badan. Dan tindak balas ini akan merangsang organ badan bagi menjalankan proses pembersihan, penyingkiran, menggantikan tisu yang lama dengan tisu yang baru dan lain-lain lagi dengan berkesan. Sebagai contoh, anda akan mengalami ruam pada kulit, lebih banyak pergerakan usus, dan ini merupakan satu tanda bahawa badan sedang menjalani proses menyahtoksin. Bayangkanlah sekiranya badan anda seperti besi paip yang berkarat, dan bila anda meletakkan serbuk anti karat atau pencuci paip, banyak karat yang terhakis akan keluar daripada dinding paip tersebut, dan itu akan menyebabkan anda berasa lebih teruk serta banyak kotoran-kotoran yang terdapat di sekeliling paip itu. Tetapi selepas karat itu disingkirkan, paip tersebut akan menjadi lebih baik dan kembali bersih seperti baru.

Q:Adakah krisis penyembuhan petanda yang baik? 

A:Ya. Krisis penyembuhan merupakan satu petanda yang menunjukkan rawatan atau makanan kesihatan yang diambil benar-benar berkesan. Sesetengah orang akan berfikir yang sintom mereka menjadi semakin teruk, tetapi hakikatnya ia adalah proses penyembuhan semulajadi dan ia ternyata petanda yang sangat baik untuk mendapatkan kesan krisis penyembuhan yang sebenar. Umumnya, krisis penyembuhan hanya berlaku kepada orang yang sihat sepertimana daya tahan mereka masih cukup kuat untuk mendapat tindak balas dari perubahan biologikal semasa proses penyembuhan itu berlaku.

Q:Adakah setiap orang akan mengalami petanda dan sintom yang sama semasa krisis penyembuhan? 

A:Setiap orang adalah berbeza. Sesetengah individu akan mengalami krisis penyembuhan sebaik sahaja mereka mengambil makanan tambahan dan mereka yang lain hanya akan merasai selepas satu atau dua bulan. Kesannya juga berbeza. Lebih banyak toksin di dalam badan, lebih teruk lagi krisis penyembuhannya.

Q:Secara umumnya, berapa lamakah tempoh bagi krisis penyembuhan ini?

A:Ia sebenarnya bergantung kepada keadaan kesihatan individu tersebut. ia mungkin mengambil masa dalam tempoh 2-3 hari atau mungkin berbulan lamanya.

Q:Ramai orang bertambah baik selepas mengambil makanan tambahan, tetapi walaupun saya masih mengambil makanan tambahan, saya masih lagi tidak merasai sebarang perubahan, Mengapa?

A: Secara umumnya, selepas 1-2 bulan pengambilan makanan tambahan,anda sepatutnya telah merasai perbezaannya (cth. Tenaga bertambah, pergerakan sistem usus yang lebih baik, dll.) sekiranya tiada sebarang peningkatan, anda berkemungkinan mempunyai masalah seperti:

  1. Tidak mengamalkannya setiap hari
  2. Tidak mengikut dos yang telah di cadangkan
  3. Takut kepada krisis penyembuhan, lalu berhenti dari mengambilnya
  4. Pemakanan yang tidak sempurna serta mengamalkan gaya hidup yang tidak sihat
  5. Mengalami penyakit kronik yang memerlukan tempoh yang panjang untuk sembuh
  6. Mengalami keadaan yang kronik yang membuat anda hilang keyakinan dalam mana-mana rawatan mahupun makanan tambahan
  7. Mengalami masalah emosi
Rujukan: Dr. Mary Ruth Swope, Columbia Unversity


Tanda Krisis Penyembuhan (Healing Crisisdan Kemungkinan Punca

Tanda Krisis PenyembuhanKemungkinan Punca
Keletihan, berasa mengantukTubuh berasid, fungsi hati yang lemah, terlalu letih, memerlukan rehat yang lebih
Sakit kepala, kepala terasa beratTekanan darah yang tinggi, tanda-tanda detoksifikasi
Demam, demam sedikit, keresahanMetabolisma meningkat, merangsang fungsi imun badan
Cirit-birit, kerap membuang air besar, najis berwarna gelap dan berbau, air kencing berbau busukTanda detoksifikasi, sisa-sisa toksin terkumpul di dalam kolon
Kembung, perut bergasSistem penghadaman yang lemah
Ruam, gatal kulit, peluh berbau busuk, rembesan mukus, kelemumurFungsi hati yang lemah, kesihatan kolon dan sistem penghapusan yang lemah
Pengeluaran lendir seperti kahak, hidung berairFungsi paru-paru lemah, mengeluarkan kahak, tanda detoksifikasi
Hidung berdarahMungkin tanda anemia (tidak cukup darah merah)
Sakit di bahagian otot dan sendiTubuh berasid, toksin terkumpul di tempat yang sakit
Merasa lebih sakit di bahagian yang terjejasProses penyembuhan semakin cepat
Insomnia or atau hiperaktifSistem saraf yang lemah
Haid tidak teratur, perubahan pada kitaran haid, gatal di punggung, semakin banyak mengeluarkan lendirKetidakseimbangan hormon, sedang memperbetulkan hormon
Pendarahan ketika membuang air besarMungkin buasir
Pening, laparHipoglisemia (paras gula dalam darah yang rendah), anemia (tidak cukup darah merah)
Loya, sembelit, seduSistem penghadaman lemah, masalah hati
Slight Edema (bengkak)

Masalah buah pinggang




Bagaimanakah Melalui Krisis Pemulihan (Healing Crisis)? 

Ok sekiranya anda berada dalam situasi tersebut, minum air kosong 2L - 3L sehari. minum sikit2 tapi kerap, rehat secukupnya dan makanlah lebih sayuran dan buah-buahan. Insyaallah semoga semuanya dipermudahkan. 


Dilema wanita

saLam~

Wowwww apa nak jadik blog ni?
Dah santek bagai background n header tp xpenah berapdet kekeke
Xsempat!
Bz amat lak skang.
Byk benda nk kena catch up pas sebulan bercuti.
Phewwww.
Byk nk apdet psl p langkawi la itu la ini la ntah bila kan nak rajin haha
Berbalik pada tajuk gempak tu haha
Dilema wanita.
Saye letewww
Ekeke
Xde la dilema apa pon :p
Poyoss je lebey.
Skang incik somi dh beli note II
Dn cam biasa warisan siii pastinya kat sy la.
Tapiiiiii skang sy kan pakai iphone4 n 3gs.
Dulu dh pakai sii tp xmemenuhi piawaian i ok.
Haha
Nak pakai siii ni bpk panjang le ai.
Xkang nak angkut 3tepon?
Incik somi ckp jual je iphone4 ni
Uwaaaa sayang even bukan sy beli sendiri hehe
Ada pro n con sebenarnya.
Sy mmg nak skrin yang besar sket utk bisnes sy tu.
tapi cam xbest application kat siii tu.
Tp mgkin siii xsama ngan sii dulu. Ntah xexplore pon lagi haha
Tengok incik somi pakai siii cam best je hehe
Haihhh mak kompiussss!


- Posted using BlogPress from my iPhone by fatrina

Isnin, 15 Oktober 2012

SHAKLEE | Halal @ Tidak?

Ada yang bertanya produk-produk shaklee halal ke x? Sebab tiada logo halal pada produk tersebut.
Berpeluh nak menjawab nih.. phewww :o)
Produk-produk Shaklee adalah halal ye semua ;o)
Islamic Services of America (ISA) tersenarai sebagai salah satu Badan Islam yang diiktiraf oleh JAKIM. Boleh rujuk link ini Senarai Badan Islam Yang Diiktiraf Jakim dan juga di sini Halal Accreditation (ISA).

 {Klik utk lebih jelas}



Alhamdulillah Shaklee memang halal kan. so gunakan tanpa was-was ok :o)

Rabu, 10 Oktober 2012

Cipi jumpa adik :D

saLam~

Hari ni check up kat azzahrah.
Kul8 cipi xbangun lagi penangan tido lambat semalam p umah mummy diskas seprais birthday party tuk babawan.
Opps xdela party sangat haha
Buat solat jemaah baca yassin buat persembahan sket n makan2.
Yang tu kendian le cite kalo rajin haha
Rajin le sangat. Entry p langkawi pon xberusik :p
So kejutkan cipi tuk mandi.
Dan paling geram skang ialah cipi duk angau ngan jeans.
Tdo pun ngan jeans
Dah soh papa sorok suar yg dia pakai semalam haha tapi tetap dia ingat n nak jeans.
Adoiii terpaksa korek jeans lame2 yang dh singkat yang dah lusuh.
Dah siap nak kuar tengok menyelit dah lam kete. Nak itot katanya. Haihhhh.
Ok lah boleh tengok adik kan cipi.
Walauponnnn dia xtau haha
Bila cakap adik kat perut dia akan ingat mak adik dia.
Bila sebut baby dia ingat baby biru yg 3 ekoq tu haha.
Bila scan tunjuk kat skrin pon bukan dia paham :p
Duk ke sana ke sini main itu pegang ni je tau :)
Baby so far ok. Dah pjg haha.
Berat pn xde nek byk :p
Rasanya sebulan duk umah makan tido je hehe.
Haaaa ok la kan. Harap2 sume ok.
Dan harap xdela kena darah tinggi lagi hoho.


- Posted using BlogPress from my iPhone by fatrina

Selasa, 9 Oktober 2012

{TIPS} Kepentingan Air



Air sememangnya keperluan di dalam hidupan harian kita. Dan semua orang sudah sedia maklum mengenainya. Dan saya pasti anda pun tahu 70% daripada kandungan badan kita terdiri daripada air bukan? Mari kita ketahui apakah keajaiban air dalam memberi kita kesihatan terhadap tubuh badan.

1. Kekal bentuk badan yang cantik dengan air.

Anda ingin menurunkan berat badan? Air boleh meningkatkan metabolisma badan anda dan membantu untuk anda berasa kenyang.

Tukarkan air manis yang anda sering minum kepada air suam. Juga sebelum makan, minum sedikit air untuk memudahkan anda merasa lebih kenyang dengan cepat. Saya pasti anda juga pernah mengalami perkara yang sama apabila anda makan diselangi dengan air. Anda akan rasa cepat kenyang daripada biasa.

Apabila anda minum air yang sejuk, badan anda akan cuba untuk meningkatkan suhu air tersebut dan ia membantu membakar kalori dalam proses tersebut.

2. Air membantu meningkatkan tenaga anda.

Apabila anda berasa letih dan haus, terus dapatkan air. Ini kerana badan anda mengalami dehidrasi dan ia menyebabkan anda merasa letih.

Terutama sekali ketika anda melakukan senaman mahupun jogging. Tidak perlu tunggu untuk minum air. Segera dapatkan air sekiranya anda berasa haus. Sekiranya anda mempunyai cukup air, jantung anda tidak perlu bersusah payah untuk pam darah anda keseluruh badan.

3. Air mampu mengurangkan stres.

Seperti yang saya sebutkan, 70% hingga 80% badan anda terdiri daripada air. Sama juga seperti otak. Apabila anda mengalami dehidrasi (kekurangan air), badan dan minda anda juga turut stres.

Apabila anda berasa haus sahaja, itu memberikan signal yang anda mengalami dehidrasi.

Untuk memastikan anda kurangkan stres, sediakan segelas air di atas meja dan cuba untuk minum dengan lebih kerap.

4. Bentuk otot anda dengan air.

Minum air membantu mengelakkan kekejangan otot dan melincirkan otot di dalam badan.

Apabila anda minum air dengan cukup, anda mampu melakukan senaman dengan lebih lama dan lebih kuat tanpa perlu bersusah payah.

5. Mencantikkan kulit anda.

Jika anda perasan, terdapat sesetengah orang yang menjadikan minum air sebagai tabiat harian. Contoh terbaik adalah kaum Cina. Jika anda perasan setiap kali mereka ke sekolah, mereka pasti akan membawa satu botol air suam bersama mereka. Tidak kira masa.

Dan apabila diperhatikan kulit muka mereka, kebanyakan  mempunyai kulit muka yang licin dan bersih.

Apabila anda dehidrasi, garisan-garisan halus dan juga kedutan akan menjadi lebih ketara. Dengan kerap meminum air, kulit akan dihidrasikan, menjadikan muka anda nampak lebih muda dan cantik.

Ia juga dapat membersihkan kotoran dan melancarkan peredaran darah dan menjadikan kulit anda lebih bersinar dan bersih.

6. Air melancarkan proses penghadaman.

Selain serat, air juga penting untuk penghadaman. Air membantu melarutkan bahan buangan menjadikan ia mudah untuk dikeluarkan melalui saluran penghadaman.

Apabila anda mengalami dehidrasi, badan anda akan menyerap semua air tersebut dan menyebabkan usus besar anda menjadi kering dan menjadi bertambah sukar untuk anda keluarkan sisa buangan badan.

7. Air mengurangkan pembentukan batu karang.

Kadar pembentukan batu karang semakin bertambah disebabkan ramai yang kurang minum air. Air membantu melarutkan garam dan mineral di dalam air kencing di mana garam mineral tersebut antara bahan yang membentuk kristal dan menyebabkan batu karang.

Batu karang tidak terbentuk dalam keadaan air kencing yang tidak pekat dan cair. Jadi, kurangkan risiko anda dengan minum banyak air!

Adakah anda minum air dengan cukup?

Melalui saranan pakar pemakanan, anda harus minum sekurang-kurangnya 2 liter air setiap hari iaitu bersamaan dengan 8 gelas air. Dan air yang anda minum bukanlah air yang mengandungi gula, tetapi air suam ataupun air mineral.

Sekiranya anda kuat bersenam, keperluan anda untuk minum air juga turut bertambah.


Dengan itu, bagi mereka yang sedang menyusu @ berdiet @ ingin memiliki kulit yang cantik dan sedang menjaga kesihatan maka air adalah perkara penting!
Jangan lupa dan abaikan 2L- 3L air setiap hari ok! :o)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Popular