Khamis, 7 Jun 2012

Kronologi berkampung di azzahrah

saLam~

kronologi berkampung di azzahrah, bangi.
Cewaah kemain.
Ermm..
Sape yang follow blog ni sure tau yg dah nak masuk sebulan kot cipi demam on off. Then batuk selsema..
Yang sy perasn sejak bibik cabut lari kot cipi asyik demam.
Kali ni cipi start batuk. Mayb jangkit ngan papa. Pastu demam. Cousins dia yang lain pun tengah demam.
Antibodi xkuat so cepat jangkit.
Ni part paling sedih kalo teringat :(
Last week.. Sy xkeje start dari rabu..
Hari ahad mgu lepas dah jumpa paed tp dr nik sbb dr nazim cuti.
Khamis jumpa dr nazim lak..
Ahad jumpa MO sebab paed tutup.
Isnin p klinik dr wong kajang..
Dr wong cakap cipi nafas mengah.
Dia soh p xray kat kpj.
Try tengok result. Tulis pneumonia.. Tp xpaham.
Jumpa balik dr wong. Dan sah paru2 cipi ada jangkitan.
Dr wong marah macam mana demam dah lama x buat pape. X warded.
Huhu
So call azzahrah tanya ada bilik kosong x?
Mintak bilik azzahrah.
Kul 2 baru p azzahrah.
Paed lak tutup. Malam baru dr nik datang.
Dr nazim cuti lagi.
Terus masuk jumpa MO.
Cakap itu ini, dr tu cakap nak call dr nik dulu refer cane. Huhu
Then p emergency pasang line kat tangan tuk masuk drip n amek darah.
Maka berkampunglah kami di azzahrah.



Cipi kena masuk air, bagi antibiotik dan neb every 6 hrs!
Neb paling luluh hati.
Cipi meronta mcm ada hantu je lam badan
Kuat giler!
Padahal xde pape pon. Sebab bunyi dia takut haha.
Dr nik datang dah petang.
Sebelum tu badan cipi panas amat.
Naseb nurse datang check dan terus basahkan.
Selasa dr nazim cuti lagi.
Dr nik yg checkup. Nafas cipi still mengah.
So kena neb every 4 hrs lak. Adoiii fitamss.
Mama lak dah jangkit. Huhu
Xkuat jugak. Lagi satu sebab stress. Hehe. Risau beb!




Rabu dr nazim lak datang.
Dia cakap buat fisio dan stop drip.
Kalo cipi ok boleh sambung ubat kat umah..tyme ni papa balik umah amek bubur cipi.
Kul 11 p buat fisio.
Ingatkn tepuk2 je.
Last2 kena sedut.
Uwaaaaa rasa nak ganti je tempat cipi.
Kesian cipi duk panggil mama papa huhu.
Kahak cipi sangat banyak dan pekat.
Hingus pon pekat.
Itulah puncanya.
Kesian cipi.
Petang dr nazim datang.
Check itu ini tanya nak duk semalam lagi ke?
Hahaha terus cakap xnak.
Ekeke.
Dr nazim cakap boleh kuar lh petang ni.
Fuhhhhhh melompat papa hehe
Maka 2 malam kami tido di sana..




Moral of d story:
•kalo anak demam lama terus la check up yg sewajarnya. Jangan ambil mudah.
•Kalo ada kahak n hingus cepat2 bagi clear sebab tulah punca kuman merebak ke paru2.
•Bagi susu ibu! Huhu



- Posted using BlogPress from my iPhone

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

The bittersweet to remember..
Tq :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Popular