Ahad, 29 April 2012

Bai SII welcome...

saLam~

Babai samsung..
Babai SII..
Hehe da selamat jual..
Adiah birthday dari incik somi!
Nape jual???
Huhu
Sebab xserasi ngan tuan empunya badan..
So pakai le ifun 3gs lama..
Hehe
Tengah pk nak beli ifun4s @ tunggu ifun5..
Tapi ada ke? Rumors ifun5 kuar oct..
Fuhhh lame lagi.
3gs ni agak semput ngan ios5.1
Tapi ok je :)





- Posted using BlogPress from my iPhone

Mini books

saLam~

Bila ek g alamanda.. Soping barang sket..
Singgah MPH, cari buku.
Ermmm banyak buku yg nak tapi xde. Yang ade xmemuaskan hati hehe.
Amek 2 mini books je.
Cupcake & muffin.. Sweets & desserts





- Posted using BlogPress from my iPhone

resepi | apam yogurt mekar

saLam~

tetiba teringin nak mengukus..
da lama xmengukus.. kang incik somi marah lak beli kukusan tapi xguna muahahaaa..
cam biasa resepi dari masam manis menjadi pilihan.
da lama tengok so rini try sekali.

resepi Apam Yogurt
dari: Masam Manis


2 cawan gula castor *kurangkan
1 sdt ovallete
2 cawan tepung gandum
1 cawan yogurt asli
2 biji telur
1/2 sdt double action baking powder
1 sdt serbuk koko
1 sdt pes coklat
 Campur semua bahan di atas dalam mixer.
Pukul sampai adunan menjadi pekat, pucat warnanya..*guna high speed.
Adunan menjadi pekat seakan-akan yogurt..
Asingkan sedikit daripada adunan tersebut (lbh krg 5 sdb) dan campurkan serbuk koko dan pes coklat, gaul sebati.
Sendukkan adunan putih ke dalam cup muffin 3/4 cup, sudukan sedikit adunan coklat atasnya.
Kukus dengan api kuat, pastikan kukusan sudah betul-betul panas baru letakkan kuih tadi.Kukus lebih kurang 15 minit, adunan yang masak akan mekar tersenyum...
Sejukkan &; simpan dalam bekas tertutup.
*Pes coklat, serbuk koko boleh diganti dengan apa bahan lain jika inginkan kelainan contoh  jem atau filling dan pewarna kesukaan
*Pastikan menggunakan api yang besar semasa memasak air kukusan dan pastikan juga air kukusan benar2 telah mendidih sepenuhnyer barulah diletakkan apam untuk mendapatkan apam yg mekar.
Penutup kukusan juga hendaklah di balut dgn towel atau kain supaya air tidak menitik atas apam.
Apam Yogurt Mekar

Sabtu, 28 April 2012

kepala

saLam~

cipi memang xsuka ikat rambut ke pakai cap ke ape..
pegang kepala pon xleh!
huh!
selepas mama cipi duk bebel2 cipi xsuka ikat rambut..pakai cap @ crochet @ headband..
tetiba cipi berubah!
haha.
cipi kesian kot kat mama dia nih..
yela dah beli banyak tapi x pakai.
hehe.

HOMEDEC 2012

saLam~

cam biasa dapat newsletter dari HOMEDEC.
see u tomorrow at HOMEDEC!
asalnya rini kan? tp tukar esok.
maybe sebab BERSIH kot :p
insyaallah akan ke sana mencari ape yang menarik :o)

KLCC
29 Apr 2012 ~ 2 May 2012


fasha sandha & jejai

saLam~

selamat pengantin baru pasah n jejai hehe
xtau pon dia nikah bile tup2 tengok sana sini entry dorang da kawen :p
tadi tengok oh bulan gambar nikah fasha sandha n jejai.
sy minat NORA DANISH lagi ye dari pasah haha
tapi sy minat kat hantaran dorang.
cam biasa fresh flower menjadi pilihan.
yang dari jejai ada frame! memang santek!
ermm rasanya ni 1st tyme sy tengok..
tapi xtau la kot da penah ada ke ape kan.
maklumla da lama tinggal aktiviti menggugel tuk wedding.
hehe. zaman tu da lama berlalu ekeke.
gugel tuk adik2 n adik ipar lak nnt.
dan dari fasha ada buku terima kasih tuhan atas cinta ini!
wahhh :o)

kredit to oh bulan!


k tu je haha bai!

resepi | pavlova..jatoh chenta

saLam~

berblog melalui lappy ngeh3..
sebab piccas sume da transfer ke pc.
kali ke2 menerai buat pavlova.
kali ni follow resepi aka masam manis.

resepi pavlova
by : masam manis.


4 biji putih telur
1 cawan gula castor - ita letak 3/4 cawan
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh cuka makan

Sediakan loyang
Alas loyang dengan baking paper.
Lorek atas baking paper bulatan berdiameter  8inc
Terbalik kan kertas. Kalau ade ring bulat pun boleh juga gunakan
Panaskan oven dengan api bawah 170 C nanti bila dah masukkan pavlova turunkan suhu kepada 120-100C

Pukul putih telur dengan kelajuan maksima hingga gebu
Masukkan gula sedikit-sedikit dan terus pukul hingga kental.
satukan tepung jagung, esen vanila dan cuka dlm bekas kecil
Kacau rata hingga semua bahan larut
Masukkan dalam adunan telur tadi dan gaul rata dengan spatula aje dengan kaedah kaup balik.
Letakkan adunan atas baking paper yg telah di buat bulatan tadi ratakan.
Jangan terlalu tebal dan jangan terlalu nipis
Masukkan dalam oven dan bakar pada suhu 120-100C selama 1 jam hingga 1 jam 15 minit atau sehingga permukaan pavlova kering dan keras.
Tutup oven dan biarkan pavlova dalam oven dengan pintu oven direnggangkan sedikit, sehingga ia sejuk dan kering sepenuhnya

Bahan Hiasan
Wiping Cream
Strawberry - di dadu
Kiwi - didadu
blueberry
Markisa

Whiping Cream di pukul dgn kelajuan maksima hingga kental
Letakkan atas pavlova tadi
Hiaskan dengan buah-buahan segar
Akhir sekali taburkan markisa.
tapi saya buat 1/2 je hehe.
ni saya punyer.. mabelesssss haha



c&c~nape ek whip cream tu cepat cair?

Rabu, 25 April 2012

pahang with love #3

saLam~

Kembali bekerja yeayy :p

Ok hari sabtu plak.. Ada majlis tunang cousin kat medan tok sira.
Tapi bila sampai sana baru tau ada 3 majlis!
Tunang + cukur jambul + doa selamat. Fuhh
Tapu petang kami terus balik je haha.
Semata2 nak mandi kolam.
Incik somi ckp biar cipi mandi puas2 ecehhh.
Owh lupa tyme tu ada uia buat seminar. So sgt padat!
Ada ustaz bani leman (kalo xsalah namanya)
Incik somi lak jumpa exmaahad.. Grup mirwana tu ntah apa nama.

Next layan piccas :)
The pelamin :)


The hantarans



The bride to be


Engaged!


The buaian :p


Damia


Holaaaa :)

Published with Blogger-droid v2.0.4

wordless wednesday | her babies

Published with Blogger-droid v2.0.4

Selasa, 24 April 2012

pahang with LOVE #2

saLam~

Masih mc dari semalam :(

Dari tChini terus ke swiss garden.
Dalam kul 430 sampai. Check in dan rehat2kan badan.
Petang terus terjun pool. Hehe.
Tapi syg gambar cipi xde berbikini wakaka.
Malas nak type panjang2. Layan piccas jela.









Published with Blogger-droid v2.0.4

Ahad, 22 April 2012

pahang with LOVE #1

saLam~

Ecehhh pahang with love!
Entry sebelum ada sy sebut pasal p meeting kat tChini dan ke kuantan.
Jumaat sesubuh alam kami gerak ke tChini. Naseb cipi sambung tdo hehe.
Sampai tChini lam kul10.30am.
Site kosong..aiyakk. Call endin RE kat site..dia ckp dah kat site.
Hehe sy ckp xnak g site la sbb xde orang.
Plan asal nak soh incik somi ngan cipi lepak cabin endin tapi dah endin xde..
So incik somi p tChini resort.
Tanya nak duk 1/2 hari je bape harga.. Haha same je rate penuh. Fuhh.
Amek la 1 bilik deluxe punyer.
Agak ok la bagi nak duk berehat sekejap.
Tdo pon ok kot tapi bagi mereka yg ada masalah ngan debu rasanya xperlu la kot :p

Anak tangga ke bilik


Dari parking kami


Katil


Extra bed {memang ada}


Tv


Toilet & coffee table


Balcony


Area tempat makan



Da check in, sy ke site. Diskas ngan arkitek n contractor.
Meeting xdak pon huhu
Project Director klccp datang ritu.
So asal ada meeting tapi sebab terlalu padat jadual tu cancel akhirnya.
Hoorayyy!
Kul 2 lebih pas lunch terus checkout.
Membazir :(
Sorry papa.
Published with Blogger-droid v2.0.4

Jumaat, 20 April 2012

menyelam sambil meneguk air :p

saLam~

On d way ke tChini bersama incik somi dan cipi.
Last minute punyer planning.
Gara2 takde sape nak p meetg kat tChini.
Nak ajak ika kesian lak dia..
So ajak incik somi naseb bek dia nak hehe.
Lepas meeting akan terus cuti2 mesia kat kuantan dan p majlis tunang cousin kat sana.

Semalam cipi mengamuk nak baby dia.
Baby kena basuh dan boleh plak dia ternampak kat luar tgh jemur.
Papa mana boleh tgk cipi mengamuk sket haha terus terjah manjaku beli lagi baby tu.
Memang dh niat lama nak beli 1 lagi. Tapi xbeli2.
Masa p beli tu siap tunjuk 2 kaler kat cipi..satu biru sama ngan yg dah ada.. Satu lagi pink.
Tetap pilih biru. Haha
Papa terua amek 2 huhu
Anak dara sy pandai demand ye!

Published with Blogger-droid v2.0.4

Rabu, 18 April 2012

mc | puasa

saLam~

Mc lagi.. Baru je lagi batuk..skang kena lagi..campur ngan selsema.
Kena wiken lagi.
Tapi isnin gagahkan jugak o ofis sbb ada meetg kan.
So semalam gak baru dapat puasa huhu.
Lagi la xlarat.
Tapu duk umah xde maknanya nak rehat.
Tetap buat keja kat umah.
Naseb bek sume doc n drwg ada.
So bekerjalah di rumah.
Untuk bukak puasa incik somi yg meneman isterinya pon pose gak hehe.
Request spaghetti.
Memang orang amareka mu haha.
So cam biasa men campak2 je le.
Bukan la chef hehe.
Cuma kali ni over sket.
Letak seafood-udang n sotong.
Capsicum 3 kaler.
Daging cincang sy goreng dulu sampai perang baru masukkan sos pasta tu- guna garlic ape ntah.
Maka berbukalah kami 3 beranak :)

Published with Blogger-droid v2.0.4

wordless wordnesday | saudariku


Published with Blogger-droid v2.0.4

wordless wednesday | fokus!

Published with Blogger-droid v2.0.4

Selasa, 17 April 2012

garret pop corn | first try :)

saLam~

Semalam kan ada meeting kat menara ta.
So bila petang mule la risau banjir haha.
Mintak incik somi datang amek. Lagipun incik somi dari bb.
Tapi incik somi sampai klcc awal gila.
Baru sejam meeting da dpt sms.
So soping le dulu ye.
Da abes meeting kena menapak ke klcc lak.
Dengan file byk. Fuhhh
Dah nak turun ke parkg teringat pop corn yg orang duk sebut2.
Incim somi pon ckp belilah.
Kami amek caramel crisp medium.
Mak aihhh manisss.
Haha.
Xabes pon lagi
Siap da masuk balang.ngeh3


Love is messy



Caramel crisp

Sodap!
Published with Blogger-droid v2.0.4

Isnin, 16 April 2012

sementara menunggu

saLam~

Cam biasa menunggu utk meeting.
Ye sy kembali seperti dulu seorang yang menepati masa.
Xdak lagi lambat ngeh3.

Published with Blogger-droid v2.0.4

new accessory

saLam~

Kita mulakan hari isnin yang best dengan sy punye new accessory.
Spek ke 2 yang dibuat.
Dulu yang 1st buat taun 2009 tapi ntah ke mana ekeke.
Yang ke2 ni adiah dari papa.
Harap2 kekal kat mata bkan kat bilik @ bekas spek ekeke.
So cipi lagi best nak ragut.
Semalam cipi terpegun jap tengok mama dia berspek. Santek sangat kot :p *xyah caye lah*
Bila tanya mana mama xtau nak tunjuk sape. Haha
Kelakar wahai anakku.
K jom start keje. Haha baru nak start :p

Published with Blogger-droid v2.0.4

Sabtu, 14 April 2012

seminar ibs

saLam~

Pagi tadi kan sy p seminar ibs kat taylor's college.
Ada 3 org yg bagi talk.
Awal 2 memang pantas tap yg last amat byk sampai mengantuk.
Ntah pape haha.
Seminar anjuran rism.
Dpt info ni pon dari sy punyer pmc projek tChini..klccp
Da lama x p seminar tuk collect point.
Skang masa tuk fokus nak reg sr. Hehe
So kena p seminar banyak2 tuk tambah info.
Nak sambung belajar dah xlarat kot skang.huhu.
Semoga dipermudahkan segalanya.

Just nak share taylor's college. Hehe
Memang cantik sebab tepi tasik.
Fuhhh lecture hall pon ngadap tasik.
Best.
Sape nak sambung belajar boleh la survey2 situ.
Dekat ngam boardwalk.
Meriah uolss :p

Published with Blogger-droid v2.0.4

IBS @ taylor's college


Seminar ibs at taylor's college
Published with Blogger-droid v2.0.4

Jumaat, 13 April 2012

review | pavlova

saLam~

ok baru nak hapdet ye ;)
bizi la sgt.
haha
ritu kan sy buat pavlova. 1st tyme buat ye.
ntah pape. nak buat tapi x study bebetol ekeke.
nak buat pavlova ni banyak kekdah yg kena patuhi. agak sukar bagi sy yg 1st time nak buat.
baca tips2 dari mereka yg terer tapi hancuss gak.
susah nak paham kot wakaka.
refer entry {resepi | pavlova}.
bila tengah bakar tu leh tengok balik resepi dari che mat gebu.
ehhh byk benda xfollow. haha.
macam suhu yg sepatutnya kena reduce bila nak bakar. saya maintain je guna suhu sama sampai abes. ekeke.
bau dia ada hanyir telur sikit.
rupenye kena letak esen vanilla sket.
telur putih lak ada tercampur ngan kuning sket. hehe
banyak saya baca tips kat blog {irmadilondon}.
so, kesimpulannya..nak buat pape study dulu ekeke.
jangan men terjah je :p
dan rasa dia amat manis kalo x makan sekali ngan buah2an n whipped cream.
bila makan rasa chewy je. memang best!
hehe.

Khamis, 12 April 2012

demi anak

saLam~

Hari ni sepatutnya ke tChini sebab ada meeting.
Kete ofis pon da amek semalam.
Tapi cipi buat hati sy resah.
Semalam dia xnak makan.
Nasi makan 2 3 sudu je kot.
Pastu makan ntah pape..makan buah..ngan susu je kot.
Malam tetiba muntah.
Dah 2 3 hari dia camtu. Makan xnak pastu muntah.
Dah la selsema.
Bila hati resah nekad cancel nak p meeting. Apa nak jadik naseb la.
Huhu.
Anak lagi penting!
Pagi tadi cipi batuk lak.
Makan still xnak.
Semalam pon p beli susu bg picky eater.
Dia xnak sbb ada rasa vanilla.
Sampaikan susu asal dia pon xnak.
Naseb bek pagi td dia da lupa susu baru tu n minum je susu asal dia hehe.
Naseb bek cipi still aktif.
P azzahrah. Dr nazem ckp mayb ada infection tp naseb x demam. Huhu.
Maka berkampung la mama kat umah. Hehe.
Published with Blogger-droid v2.0.4

Rabu, 11 April 2012

wordless wednesday |

Published with Blogger-droid v2.0.4

8.april | 5 tahun suda

saLam~

Haaaa cane leh lupe nih! Patutla 8.4 ritu rasa cam ada sumthing je tapi xtau ape bende hehe
Kita tengok 1st entry ai ye haha
.
.
.
V



Dan header skang dah berubah ekeke
.
.
.
V



Banyak da berubah..
Antaranya kali dulu ayat last mesti ada i c u when i c u
Pastu tukar pieces of me
Pastu dah tarak.
Sebab duk on9 ikut blogpress & blogger-droid je.
Penah private blog kejap!
Penah mood berblog ke laut dlm masa yg agak lama..
Nape? Biorle rahsia wakaka.
Dan jugak tyme tu fokus kat blog kaweb ai. Hehe.
Pape pon happy blogging!
Published with Blogger-droid v2.0.4

Selasa, 10 April 2012

16 mo

saLam~

Hehe tajum kemain cam ape!
Tunggu masa pulang ekeke
Bagi gambo cipi seketul.
Harini 10-4-12
16mo suda anak dara saya.

Published with Blogger-droid v2.0.4
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Popular