Isnin, 31 Disember 2012

babai 2012

saLam~ Dah 31.12 ye rini. Masa untuk say babai 2012 :) Tak sempat nak wrap up kenangan 2012 hehe. Macam biasa ada suka ada duka tp itulah yang mewarnai kehidupan kami kan? Hehe Yang paling best apa ek? Ermmm cipi nak dapat adik kot.. ekeke Pasal azam lak sebab xpernah berazam n tak pernah ada wish list yang tetap awal tahun maka xdela yang tercapai atau x. Pape pun enjoyyyy :)
Published with Blogger-droid v2.0.9

Ahad, 30 Disember 2012

{INFO} Advanced Joint Health Tablet (AJHT)

saLam~

Jom berkenalan dengan advanced joint health tablet plak kali ni :)
Apa itu Advanced Joint Health Tablet (AJHT) ?


Menyokong Kesihatan Sendi Berpanjangan

Shaklee Advanced Joint Health Tablet ialah satu formulasi proprietari yang menampilkan kombinasi bahan-bahan yang amat berkesan, yang dapat menyokong pergerakan, kelenturan sendi dan fungsi sendi yang sihat. Ia dihasilkan dari ramuan aktif yang bertindak dengan pantas bagi menyokong makanan kesihatan yang diperlukan oleh sendi-sendi. 




Shaklee Advanced Joint Health Tablet mengandungi ekstrak unique Boswellia aktif dengan paten tertunda, ekstrak Jagung dan nutrien penting lain termasuk Zink, Tembaga, Mangan dan Vitamin C untuk membantu meningkatkan keselesaan sendi dan pergerakan. Dengan menggunakan tumbuhan dan bahan-bahan berasaskan mineral, Shaklee Advanced Joint Health Tablet ialah formula sayur-sayuran 100%.







• Ekstrak boswellia ~ menyokong keselesaan sendi
• Ekstrak jagung ~ meningkatkan kesan kusyen
• Vitamin C, zink, Tembaga dan Mangan ~ memelihara tisu penyambung yang sihat



Apa itu ekstrak Boswellia?

Boswellia is a genus of trees in Sapindales order, known for their fragrant resin which has many pharmacological uses particularly as anti-inflammatories. The Biblical incense frankincense was probably an extract from the resin of the tree,Boswellia sacra.

Boswellia has long been used in Ayurvedic medicine. Recently, the boswellic acids that are a component of the resin it produces have shown some promise as a treatment for asthma and various inflammatory conditions In West Africa, the bark of Boswellia dalzielii is used to treat feverrheumatism and gastrointestinal problems. Boswellia incense may even relieve depression. [Wikipedia]


• Gum resin daripada  pokok Boswellia serrate.
• Digunakan secara tradisional dalam perubatan Ayurvedic (>5000 tahun) untuk merawat osteoarthritis dan rheumatoid arthritis.
• AKBA (Asetil-Keto-Beta-Boswelik Asid)
  ◆ Asid boswellia yang paling berkesan
  ◆ Agen anti-radang semulajadi
  ◆ Menghalang bahan kimia daripada menyerang tulang rawan yang menyebabkan ketidakselesaan sendi

Bebas kondroitin



Perbezaan antara AJHT dengan jenama lain.
◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆
So, pilih dengan bijak vitamin untuk sendi anda. Tak lupa ayah dan ibu anda. Hadiahkan mereka dengan AJHT sekarang juga :)


♡♥♡♥♡♥♡♥♡♥♡♥♡♥♡♥♡ 

Maklumat lanjut PM|SMS|WHATSAPP 012.395.6467 
www.facebook.com/CipiCipiBlogshop
www.cipicipiblogshop.blogspot.com 
cipicipiblogshoo@gmail.com
SID #889133

Selasa, 25 Disember 2012

22.12.12

saLam~ 22.12.12 adalah hari lahir mama. Maka anak dan menantu akan menyeprais kan mama. Tp xdela seprais sangat sebab memang tiap tahun ada makan2 n cake cutting. So untuk diskas pasal makan2 ni terpaks buat grup whatsapp lain sebab yang grup sebelum ni mama pun da join skali. So last minute punye plan. Still guna konsep potluck Main dish steamboat n nasi goreng. Side dish salad, dominos, buah2 n kek. Ni je kot. Tetamu ajak adik beradik mama yang ada kat sini. Tapi cucu mama dah kantoikan kat mama sape yg kitorang ajak. Haha.

Published with Blogger-droid v2.0.9

Isnin, 24 Disember 2012

Edisi tertunggak | Cipi is TWO!

saLam~ Haaa memang tertunggak betul ni. Tahun ni xde celebrate birthday cipi. Sebab mamanya termengah2 skang haha. Plan asal nak p bercuti. Xdela cuti sangat. Nak bawak cipi mandi kolam je pon kat grand lexis @ avillion @ mana2 jela kan. Tapi nak best p gran lexis la sebab mama pon boleh buat kuak lentang sekli haha. Tapiiiiiii ai lupa lak ada cousin tunang 8.12 tuh. So tukar plan balik ganu jelah. Amek cuti isnin tu sebab selasa kan cuti birthday sultan selangor. So kat sana p makan kat luar n beli kek je. Ingat nak buat bbq ke makan2 sikit. Tapi mak adik xdapat balik lak. Makalang n pokngoh pun dh balik ahad tu. So makan2 kami berlima jelah.

Haaa itu ajelah :)
Published with Blogger-droid v2.0.9

Edisi tertunda | 071212

saLam~

Baru nak apdet ai punyer birthday ekeke.
Xde yang spesel pon.
Just p makan2 kat TGI friday.
Siang tu kat ofis makan pizza n potong kek.
Kebetulan ada sorang lagi yg birthday bulan 12. Ehh 3 sebenarnya tp kat kek tu ada 2 nama je haha.tertinggal kot.
Dan malan tu baru p TGI.

Published with Blogger-droid v2.0.9

Jumaat, 21 Disember 2012

{INFO} OmegaGuard




Hati-hati dalam pemilihan minyak ikan, baik untuk anda, anak anda atau ibubapa anda. Kebanyakan syarikat pengeluar minyak ikan mengatakan kandungan minyak ikan mereka tinggi. Contoh syarikat N kata jumlah minyak ikan mereka 2200mg. Jangan tertipu ye. Kita bukan nak tinggi kandungan minyak ikan. Yang kita nak, Omega 3. 

Setiap kapsul gel lembut Omegaguad Shaklee mengandungi 330mg Omega3, 180mg EPA, 120mg DHA.
Jadi per serving 3 capsules Omegaguard kita akan mendapat lebih kurang 1000mg

Tahukah kita ?
Sehari jantung berdegup 100 000 kali
Setahun 35 million kali
Purata seumur hidup lebih dari 2.5 billion times
Fikirkan sendiri patut tak kita lindungi jantung anda untuk kehidupan kekal sihat di masa akan datang?


Info untuk pentingnya Omega Guard ketika mengandung {KLIK} & {KLIK}.


Untuk keterangan lanjut boleh PM CipiCipiBlogshop/cipicipiblogshop@gmail.com
SMS/Whatsapp/Line : 0123956467
Shaklee ID : 889133

Khamis, 20 Disember 2012

20.12.2012

saLam~

Lagi tarikh cantik tapi xde makna pape pon haha.
Saje je ai kan suka mengapdet tarikh2 yang best :)
Stress tengok adam & hawa sekejap sangat..baru nak feel da abes ekeke.
K jom sleeppppp :)

Published with Blogger-droid v2.0.9

Isnin, 17 Disember 2012

Ketupat sotong

saLam~

Haaa sape tau ketupat sotong?
Ekceli sy xla suka sangat hehe.
Ale yang suka sangat.
1st tyme bawak balik dari ganu masa tu pregnant cipi. Haaaa da 2 taun ok..
Bila balik ganu sure ale sebut nak ketupat sotong haha.
Balik baru ni pon dia sebut.
Nak cari sotong yang fresh n size sedang2 ok tu susah la sket.
Ritu pon mami order sotong ngan org jual sotong terus tp xde.
Balik sini baru sy try buat hehe.
P beli sotong kat kedai amatlah kecik comel lotte.
1st tyme buat agak berjaya la :)
Tp sy rasa cam manis sikit kuat tp pulut xrasa pape sbb sy xcampur garam pon haha.
Ale cakap ok.. mama pon cakap ok tapi xtau la just sedapkan hati wakaka.
Sayang gambar lupa snap haihh.

Published with Blogger-droid v2.0.9

Ahad, 16 Disember 2012

Tergendala lak

saLam~

Tengah menuntun hobbit boleh lak siaran tergendala..
Haihhhh..
1st tyme kot kena haha
Cian cipi duk sorang2 kat umah. Men ngan bibik jela ye cipi.

Published with Blogger-droid v2.0.9

Sabtu, 15 Disember 2012

Playgroup | Last day Module 1

saLam~

Hari ni last class untuk module 1 playgroup cipi.
Banyak kali ponteng.
Pastu xde class lagi. Haihhh.
Next week da start module 2.
Hari ni cipi bagus sikit.
Dah start ikut teacher ayu buat pape.
Dah xde malu @ xnak buat bila suruh.
Cuma mulut still berat. Haha.
Warmup lambat sket cipi nih.
Macam mama ler pulok wakaka.
Kalo ikut sebelum2 ni dh malas masuk module 2.
Tunggu 3 @ 4 tahun baru hantar balik.
Tapi tengok hari ni macam dah ok..so akan disambungkan la kot :p

Cipi men tali apa ntah

Cipi wif her pizza :)

Grup photo

Jumaat, 14 Disember 2012

serigala besar yang jahat #BBW

saLam~ Akhirnya dapat gak p BBW! Hehe. Rabu lepas mc hehe pas checkup terus p BBW. Ingat nak p sendiri je.. tapi incik somi cakap nak p jugak..angkut cipi sekali. Lam kul11 kot sampai the mines. Park kat the mines. Jalan kaki ke BBW. Besau dewan. Tengok buku2 mula la berpinau bijik mata. Mula2 masuk sorang2 sebab incik somi nak charge tepon dulu kat kete. Cakap nak beli buku cipi 1 je sbb dia xsuka baca buku ponnn. Hehe Tengok2 banyak gak di capainya untuk cipi. Tapi cam xpuas. Buku craft xde yang menarik. Pastu buku yang nak sgt2 tarak. Hehe Ada jenis lain je huhu. Naseb baik gak incik somi datang tolong angkut kotak buku. Lama lagi kan? Kalo mampu nak p lagiiiii haha. Bai!
Published with Blogger-droid v2.0.9

1.2.34

saLam~ Haaaa lagi tarikh cantik. Sebelum ni duk letak tarikh cantik utk kalendar omputih *apa ek nama* Hari ni 1 safar 1434H. 1.2.34 lak.. Tarikh yg cantik xde apa pon.. xde nak puja ke apa pun. Just tarikh je kan? So masing2 punye suka la nak letak tarikh cantik ke xcantik ke.. haha Masing2 punyer hal lah :) Memori masing2 kan :) Entry tengah sangap huargggggg :p
Published with Blogger-droid v2.0.9

Rabu, 12 Disember 2012

12.12.12

saLam~ Saje gatal nak apdet 12.12.12. Ngeh3 Baru sampai dari ganu semalam. Rini check up kat azzahrah. Kot confirm boy ke gurl kan. Hehe. Bulan disember ni byk nak cite tp tak tercerita pon lagi. Birthday sy.. birthday cipi.. ehh 2 je pon citenye.. banyak la sangat kan.. haha.
Published with Blogger-droid v2.0.9

Rabu, 5 Disember 2012

{INFO} Keistimewaan Shaklee Collagen Powder


Apakah keistimewaan Collagen Powder Shaklee ni?

Shaklee Collagen Powder merupakan suplemen kolagen hebat yang mengandungi 4,000mg proprietari RSS (Red Snapper Scale) Collagen, kolagen yang berkualiti tinggi dan tulen yang diekstrak daripada sisik ikan merah. Kolagen bermolekul sangat ringan Shaklee, kira-kira 1,000 Dalton, dapat diserap dengan mudah oleh badan dan dapat membantu kepada peningkatan sintesis kolagen pada lapisan dermis dengan berkesan.

Tujuh bahan utamanya termasuk, ekstrak biji benih Camellia japonica, ekstrak Pfaffia, kolagen ikan, ekstrak kerang-kerangan, Lactobacillus acidophilus, vitamin C dan vitamin B yang digabungkan untuk meningkatkan keberkesanan kolagen RSS dan menyokong kecantikan anda dari dalam ke luaran.

Shaklee Collagen Powder mudah larut dengan minuman dan makanan kegemaran anda. Setiap hidangan dipek di dalam satu uncang untuk memudahkan anda menggunakannya secara segera pada bila-bila masa dan di mana saja.


Kolagen ialah tisu penyambung yang membantu dalam mengekalkan kekuatan dan keanjalan KULIT, RAMBUT, KUKU, LIGAMEN,OTOT, TULANG, SENDI, TENDON,MATA, GUSI & SALURAN DARAH.  – kiranya kolagen bukan sekadar untuk kulit dan kecantikan ye malah lebih dari tu. Ianya supplemen asas untuk kesihatan yang optimum disamping kecantikan luaran.

*80% dari tulang adalah kolagen

*Kornea juga adalah kolagen

Penting kan kolagen? Sebab tu ramai yang mengambil kolagen setiap hari..ok, Kali ni Adaa cuma nk focus pada SHAKLEE DIFFERENCE.



1. KOLAGEN DRPD SISIK IKAN MERAH

Kolagen ni datangnya dari bnyk sumber, ada produk yang berasal dari tomato, blueberry, brokoli, rumpai laut mcm2 lah ..Tapi Kolagen Shaklee berasal dari sisik ikan merah..Kenapa ye?

Tahukah anda ikan merah hidup secara bebas dalam lautan sedalam 5000m (5km)? Makin dalam lautan tu makin tinggi tekanannya kan dan sebab tulah ikan biasa sukar untuk hidup dalam kedalaman tersebut. Berbeza dengan ikan merah, ikan merah boleh menahan tekanan sehingga 20 pound ( 9kg), bertelur dan hidup bebas dalam kedalaman tersebut. Sebab inilah ikan merah sumber kolagen terbaik dan tahan lasak:

  • Sangat lasak dan elastik
  • Kepaduan sel yang sangat tinggi
  • Tinggi kapasiti dalam mengekalkan kelembapan
  • Jisim molekul yang sangat rendah



2. JISIM MOLEKUL YANG SANGAT RENDAH

Jika anda lihat dalam gambar diatas, bilangan asid amino dalam molekul biasa (300000 dalton) sangat besar dan sukar diserap oleh tubuh..bukan tidak diserap langsung tetapi drpd 100% mungkin yang sampai kedlm sistem cuma beberapa %, secara mudahnya kurang dari 100%.

Berbeza dengan SCP, bilangan asid amino cuma 3 (1000 dalton) dan ini memudahkan penyerapan kedalam sistem badan. (Penyerapan Unggul) Jadi tiada yang terbazir dan kesan nya akan dapat dirasai lebih cepat!

Kolagen lain yang mempunyai jisim >300 000 dalton perlu melalui Stomach Digestion –> Intestinal Digestion –> Breakdown protein into amino acid..banyak kan prosesnye dan yang sampai ke lapisan dermis pun tidak 100%.

Shaklee Collagen Powder yg mempunyai jisim molekul 1000 dalton, sgt ringan dan mudah diserap ke lapisan dermis. HIGHEST ABSORPTION-WITHOUT DIGESTION


3. Lebih Daripada Hanya Kolagen

Lazimnya kalau kita beli kolagen, kolagen jelah kita dapat kan? Tapi berbeza dengan Shaklee ye..Shaklee Collagen Powder turut memberikan PENGHIDRATAN (MOIST), KEANJALAN (ELASTIN), DAN ANTIOKSIDAN.

SCP dilengkapi dengan asid hidraulik yang dapat mengekalkan kelembapan kulit. 1 gram asid ini boleh menahan sebanyak 6 Liter air. How cool is that?

Kolagen ikan, kerang-kerangan dan bakteria Lactobacillus acidophilus pula memberikan kesan elastik yang menakjubkan. Ianya mengekalkan keanjalan kulit tegang, boleh melantun apabila dicubit..Kehadiran bakteria baik ni turut membantu dalam penyerapan unggul!

Apa fungsi setiap bahan dalam SCP?

  • Kolagen ikan: Memberikan kesan elastin, mengekalkan kulit lebih anjal

  • Ekstrak kulit kerangan: mengandungi glukosamina sbg pelincir bg sendi, menghidrat mata, & melegakan ketidak selesaan mata

  • Lactobacillus acidophilus: Meningkatkan penyerapan kolagen

  • Ekstrak biji Camellia Japonica: Mengandungi acid oleik dan isoflavon. Membekalkan nutrisi dan penghidratan

  • Ekstrak Pfaffia: Merawat rambut gugur, ketidakseimbangan hormon, dan meningkatkan tenaga batin. Meningkatkan prestasi dan tenaga,

  • Vitamin c: Menggalakkan pengeluaran kolagen dan menentang radikal bebas.

  • Vitamin B2,B6: membekalkan tenaga yang penting dalam proses pengeluaran kolagen didalam sel tubuh.




Untuk keterangan lanjut boleh PM CipiCipiBlogshop/cipicipiblogshop@gmail.com
SMS/Whatsapp/Line : 0123956467
Shaklee ID : 889133



Isnin, 3 Disember 2012

PROMO | COLLAGEN POWDER

saLam~ Bulan ni shaklee punye promo adalah COLLAGEN POWDER! Ye collagen ye kawan-kawan. Phewwww harga memang ketara berbeza. Memang runtuh. Xrugi tau sape beli. Tapi sape yang xbeli yang rugi. Promo setahun skali ok.

Buy 6 free 1 Di bawah ni testimonial collagen.

Jangan tergugat tengok gambar-gambar di atas ye :) Jangan lepaskan peluang keemasan ok :)
Published with Blogger-droid v2.0.9

Ahad, 2 Disember 2012

half way

saLam~

App pregnancy yang install kat tepon ni duk bagi noti dah 20 weeks.
Half way sudah..
Phewww
Rasa cam lambat je.. ekeke
Boy @ girl? Jeng jeng jeng.
Dah tau tapi doc tu kata xsure..
So tunggu next check up confirm girl ke boy.
Nak confirm lagi tunggu bulan 1 nak buat detail scan. Xpon akhir dec p buat detail scan.
Mintak buat next checkup nurse tu xkasi..
Tapi perut semua cakap kecik.
Aah mmg kecik sket even berat n minggu masa scan last week ok je.
Ok la kot. Senang nak kurus wakaka..
Kang macam lepas perut besar baby kecik je.
Lemak je banyak ekeke.
Doakan sy ye :)

Published with Blogger-droid v2.0.9

Jumaat, 30 November 2012

cipi, upin dan ipin

saLam~

Upin & ipin memang femes dikalangan budak2 kan?
Cipi pon.
Masalahnya skang ialah dia akan bangun waktu malam dan mintak ipad nak tengok ipin.
Uwaaaaa.
Selagi tak bangun amek duk panggil pa..ma.. ipin..
Pa.. ma.. ipad
Kali buat2 xdengar dia akan panggil nak susu.
Bila nak susu mama dia bangun la kan kesian kang lapar lak.
Bila dah buat xnak lak minum. Huhu.
Tetap la nak tengok ipin.
Bila dah pasang senyap jap. Pastu dah abes panggil lagi. Ingatkan dah tdo.
Apa nak buat owh anakkkk.
Jadik ipin la kamuuu.
Hehe.

Published with Blogger-droid v2.0.9

Khamis, 29 November 2012

adam dan hawa

saLam~ Ngeh3. Bila la nak abeskan adam & hawa ni kan. Gerammmm mak nih. Nunggu kul10 semata2 nak tengok adam & hawa. Even mata dah katup haha sangguppp mak nak oiii. Bila sampai masa sekejap je melayan tetiba dah bersambung. Chaittt. Mata dah jadik xngantuk puii. Semalam best kan. Si hawa yang ketegaq dah lembut hati ekeke. Sebab dah baca novel jadi dah tau apa akan jadi. Lebih baik pas ni kalo ada lagi series dari novel better xyah baca dulu. Haha So selamat la menonton episod seterusnya hehe.
Published with Blogger-droid v2.0.9

Rabu, 28 November 2012

{INFO} Adakah kita perlukan suplemen?

saLam~

Mari kita bercerita lagi tentang pengambilan supplement atau makanan tambahan. Cukup kah nutrien - nutrien untuk badan kita? Kenapa badan kita masih memerlukan supplement walaupun taraf kehidupan sudah meningkat? Siapakah yang sangat memerlukan supplement @ makanan tambahan ini? Ya ada diantara kita lebih cenderung untuk mendapatkan sumber makanan secara semulajadi tanpa bantuan makanan tambahan. Suatu perkara yang patut dipuji, namun kadang waktu bukan semua yang mampu ke arah itu walaupun sedaya upaya kita berusaha agar mendapat bekalan makanan yang semulajadi tanpa bantuan supplement. 

Jom kita baca dah paham artikel di bawah yang di petik dari PaMa.

 ◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇
 



Siapa kata makanan yang diambil sudah mencukupi  untuk menampung keperluan tubuh? Bagi mendapatkan jawapan, ikuti penerangan terperinci mengenai hal ini.

Peningkatan taraf hidup dan ekonomi menyebabkan berlakunya lambakan makanan. Jadi, mendapatkan keperluan nutrien sepatutnya tidak menjadi masalah besar. Namun, menjalani kehidupan sehari-hari yang sibuk menyebabkan hal berkaitan penjagaan kesihatan dan kesempurnaan pemakanan terabai.

Mungkin ada di kalangan kita cuba mendapatkan makanan yang berkualiti dan terbaik di celah kesibukan menguruskan kehidupan harian tetapi percayalah anda sebenarnya masih gagal menjaga pemakanan dengan sempurna.

Kebanyakan orang tahu pemakanan yang kaya dengan vitamin dan mineral seimbang sangat bermanfaat untuk kesihatan. Pun begitu, hal ini sering diabaikan. Oleh sebab itu, anda perlulah berubah sikap! Tabiat pengambilan suplemen vitamin dan mineral boleh membantu mengatasi masalah ini. Tambahan pula suplemen multivitamin yang diambil setiap hari boleh menyediakan seribu satu kebaikan dalam jangka masa panjang dalam menampung keperluan zat pemakanan yang tentunya kurang dalam pemakanan anda.
 
Multivitamin penting untuk tubuh
 
Perlu diketahui bahawa seiring dengan peningkatan usia, keperluan nutrien juga turut berubah. Kajian menunjukkan bahawa walau pun individu tersebut mengamalkan pemakanan sihat penuh dengan vitamin dan mineral, keperluan tersebut tidak mampu menampung keperluan tubuh terutama sekali di dalam kesibukan dan keadaan individu itu sendiri. Maka multivitamin harian memainkan fungsinya dengan memberikan pelbagai manfaat kepada tubuh.

Secara umum, suplemen multivitamin dapat membantu dari segi:
 
Menjaga kesihatan jantung.
  • Meningkatkan tahap tenaga
  • Meningkatkan sistem imun tubuh
  • Menguatkan tulang
  • Kesihatan mata dan penglihatan
  • Menjaga kualiti kulit sihat
Zat pemakanan memainkan peranan penting dalam meningkatkan mutu kesihatan. Selain menampung kekurangan vitamin pada tubuh, bahan tambahan ini juga bertindak sebagai merawat penyakit yang berkaitan dengan kekurangan vitamin dan mineral.

Antara indivitu yang digalakkan mengambil multivitamin ialah
  • Wanita hamil dan menyusu anak
  • Pengamal diet yoyo
  • Perokok
  • Pengamal vegetarian
  • Peminum alkohol yang kerap
  • Pesakit yang perlu mengikuti jadual pemakanan yang khusus.
  • Warga tua yang tidak boleh menyerap vitamin B12.
  • Golongan yang kerap memakan makanan yang dimasak panas. Hal ini kerana vitamin hilang dalam proses memasak.
Sebutir suplemen multivitamin setiap hari mampu memenuhi kekurangan zat pada tubuh. Malah, ini juga merupakan kaedah yang paling berkesan dalam menggalakkan pengambilan mikronutrien. Perlu diketahui ketika meninjau untuk membeli multivitamin, anda disarankan untuk memberi tumpuan kepada gabungan vitamin dan mineral yang ada, bukan amaun bagi setiap kandungan mineral dan vitamin. Rujuklah kepada ahli farmasi yang bertauliah untuk mendapatkan informasi tentang multivitamin yang perlu diambil oleh anda.
Ketahuilah suplemen multivitamin yang baik seharusnya mempunyai gabungan zat pemakanan yang seimbang dan memenuhi keperluan vitamin dan mineral teras. Hanya dengan cara itu, barulah tubuh memperoleh semua kebaikannya. 


Credit 

◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆

Dengan artikel di atas, kita dapat memahami kenapa PERLUNYA supplement untuk badan kita agar kita terus berada dalam keadaan yang sihat hendaknya. Jangan lupa mengenali dan memilih vitamin semulajadi agar tiada kesan buruk dalam jangka masa yang panjang. Pilih dengan BIJAK!

♡♥♡♥♡♥♡♥♡♥♡♥♡♥♡♥♡ 

Maklumat lanjut PM|SMS|WHATSAPP 012.395.6467 
www.facebook.com/CipiCipiBlogshop
www.cipicipiblogshop.blogspot.com 
cipicipiblogshoo@gmail.com
SID #889133
 

Selasa, 27 November 2012

Set Bersalin

saLam~ Phewww tengah bz pon sempat menyelit apdet blog kihkihkih. Padahal lapau giler tu xleh fokus. Haha Saje nak bercerita awal pasal set bersalin. Tyme cipi xde beli pape set pon. Hehe. Makan ubat klinik skali antibiotik sampai susu tadak. Baru ku tau tu salah 1 puncanya huhu. Kali ni terpaut kat Tanamera Post natal set lah.. Pas nengok blog moon :) Dah search & produk ni pun kelihatan bagus hehe. Xde jamu. Sebab sy akan amek vitamin shaklee kan :D So xperlu jamu. Dan set tanamera ni pon boleh guna before deliver. Ada vco yang boleh urut bahagian perineum (ehh betol ka eja) So sudah jatuh chenta pandang pertama gitew wakaka.. Dah boleh order kot kan? Tengok retis anak chef wan tu apa nama ek.. serina dah start pakai tyme 3 bulan sebab xnak bagi strech mark. Sy konfiden xde kot haha sebab dah amek vita-c n esp shaklee :) So insyaAllah akan dapatkan tanamera post natal set :)
Published with Blogger-droid v2.0.9

Ahad, 25 November 2012

{INFO} Keistimewaan Omega guard ketika Hamil


saLam~

Kenapa ketika hamil disarankan mengambil Omega guard? 

Ini kerana Omega guard ada keistimewaan tersendiri iaitu diekstrak dari ikan laut sejuk (sardin, mackerel, herring, anchovies) di perairan jepun. Ianya bukan dari hati minyak ikan. Omega guard adalah 3 kali lebih tumpat dari ketumpatan hati minyak ikan. Omega guard merupakan minyak ikan paling tulen di dunia yang mengandungi rangkaian spectrum penuh 7 jenis asid lemak Omega 3 semulajadi seperti EPA, DHA, ALA & banyak lagi. 

Shaklee juga menggunakan kaedah ultratulen bergred farmaseutikal teknologi terkini. Ia dihasilkan melalui satu proses penyulingan proprietri 3 molekul untuk mengekstrak asid lemak omega-3  yang paling tulen & paling semulajadi sementara menyingkirkan bahan-bahan berbahaya seperti plumbum, merkuri, arsenik, kadmium, dioksin & PCB (polychlirinated biphenyl- bahan kimia industri yang sangat toksid).

Oleh kerana Omega guard dihasilkan dari ikan itu sendiri dan bukan dari hati maka ianya selamat digunakan.
Kenapa?

Jom kita baca artikel tentang pengambilan omega 3 ketika mengandung di bawah:- 

Is it safe to take omega 3 fish oil supplements during pregnancy?


Yes and no. There are two types of fish oil supplement, one is safe and one isn't: 

● Supplements made from the body of the fish are safe.

● Supplements made from the liver of the fish, such as cod liver oil, are not safe.

Both types of supplements contain omega 3 fatty acids, which are important in helping your baby's brain and eye development. In the long term, they may also help to protect you against diseases such as heart disease and arthritis. 

However, cod liver oil also contains high levels of the retinol form of vitamin A. Large amounts of retinol can harm your baby. 


Including DHA in your diet is essential for your baby's normal brain, eye and vision development, especially during the last trimester. This may be one reason why  premature babies are particularly at risk of eye and brain damage. 



Quoted from Baby Center.


♡♥♡♥♡♥♡♥♡♥♡♥♡♥♡♥♡

Maklumat lanjut PM|SMS|WHATSAPP 012.395.6467
www.facebook.com/CipiCipiBlogshop
www.cipicipiblogshop.blogspot.com
cipicipiblogshoo@gmail.com
SID #889133

Sabtu, 24 November 2012

{INFO} Petua Mendapat Cahaya Mata

saLam~

Lumrah bagi pasangan yang berkahwin, mesti nak dapat anak cepat-cepat. Lebih-lebih lagi bila rakan seangkatan yang berkahwin lebih kurang tempoh yang sama, semua dah menimang cahayamata, bunting pelamin misalnya. Tertekan juga kadangkala, apabila teman2 semua dah bertiga, berempat.. kita masih berdua.

Antara penyebab biologi sukar hamil di kalangan wanita:

~ Tiub fallopian tersumbat
~ Endometriosis
~ Mempunyai hormon prolaktin yang tinggi (prolaktin ialah hormon penghasilan susu yang mengganggu penghasilan telur)
~ Menghidap PCOS (mempunyai hormon kelelakian yang tinggi menyebabkan telur tidak matang)
~ Masalah hormon
~ Tumor pituitari yang mengganggu penghasilan telur
~ Menopous sebelum waktunya
~ Masalah tiroid
~ Fibroid

Penyebab biologi di kalangan lelaki:

~ Jangkitan kuman atau penyakit yang dihidapi sewaktu kecil yang merencatkan sistem pembiakan
~ Jangkitan kuman akibat penyakit kelamin dari hubungan seksual
~ Menghidap azoopsermia iaitu testis yang tidak berfungsi untuk menghasilkan sperma
~ Menghidap hernia
~ Gangguan hormon
~ Salur sperma tersumbat
~ Mati pucuk, lemah tenaga batin, dsb

Penyebab2 dari faktor luaran (lelaki dan wanita)

~ Hubungan seksual di luar waktu kesuburan
~ Stress dan tekanan
~ Pemakanan yang tidak sihat
~ Kekurangan zat
~ Amalan merokok atau meminum alkohol
~ Mengambil terlalu banyak ubat-ubatan (drug)
~ Terdedah kepada pencemaran
~ Terlalu kurus atau terlalu gemuk

Bagi penyebab biologi, anda suami isteri dinasihatkan mendapat khidmat pakar dalam bidang reproduktif, agar masalah anda berdua dapat diselesaikan secara medikal.

Sekiranya anda berdua tiada masalah biologi, bermakna peluang untuk anda cepat dapat anak adalah cerah. Namun, anda mesti bersedia untuk mengubah cara hidup anda.

Bersenam

Bersenam bukan sahaja menyihatkan badan, malah memberi kesegaran minda. Badan yang sihat dan minda yang tenang menurunkan paras stress dan meningkatkan hormon kesuburan anda.

Mengelakkan pencemaran

Mungkin kita tidak dapat lari dari pencemaran, terutama pencemaran udara. Anda boleh menghentikan diri dan keluarga dari menjadi punca dan mangsa pencemaran dengan mengamalkan ‘green-living’. Setidak-tidaknya dengan berhenti merokok

Mengambil supplement (vitamin & mineral) untuk menambah kesuburan

Kesuburan boleh ditingkatkan dengan pengambilan supplement berikut:

Vita-Lea - kesuburan wanita banyak dipengaruhi oleh vitamin A. Jadi untuk cepat dapat anak, seorang wanita (lelaki juga) harus melengkapkan diri dengan mengambil multivitamin dan multimineral. Kenapa kena ambil multi? Kerana ia membekalkan vitamin dan mineral perlu dalam kehidupan kita sehari-hari, bagi memastikan kesihatan berada di tahap optimum.

Mangan dan magnesium di dalam Vita-Lea membantu ereksi bagi lelaki.

B Complex – Vitamin2 B3, B6 dan B12 memainkan peranan penting dalam memulihkan tenaga (menukar makanan kepada tenaga). Penting bagi mereka yang hidup dalam keadaan sibuk, selepas kerja di pejabat yang memenatkan, anda memerlukan tenaga untuk bersama dengan suami/isteri.

Vitamin B12 juga berperanan dalam memperbanyakkan sperma

Vita C - Sebagai vitamin yang menjaga kesegahan sel, vitamin C juga berfungsi menghasilkan sel sperma yang sihat. Sperma yang tidak sihat, lembik, lembab… akan menghadapi masalah untuk bersenyawa dengan sel ovum.

Vita E & Selenium - bekerja bersama2 dengan vitamin C sebagai anti oksidan. Radikal bebas dalam tubuh mampu merosakkan sperma dan ovum. Jadi bagi menjaga kualiti sperma, seseorang lelaki harus mengambil vitamin E dalam kadar yang mencukupi. Selenium lengkap dalam Vita E Shaklee, untuk membantu pergerakan sperma agar lebih tangkas dan bergaya.

Omega Guard – Omega 3 dan Omega 6 meningkatkan kelicinan pergerakan sperma bagi memudahkan persenyawaan.

Zinc - meningkatkan hormon testosteron dan bilangan sperma.

Alfalfa – membantu mengatur pusingan haid, masalah keputihan dan masalah kewanitaan.


GLA Complex

Diamalkan oleh wanita, terutama yang menghadapi masalah haid tidak teratur. Gamma Linolenic Acid (GLA) bantu wanita hasilkan cecair serviks yang subur & berkualiti, yang juga dikenali sebagai "Mukus serviks putih telur (egg white cervical mucus)". Cecair serviks jenis ini sangat subur, nipis, berair, cerah & likat, dan sangat2 membantu sperma berenang terus ke uterus, ke Tiub Fallopio, dan ke telur (ovum). Tambahan, cecair serviks yang sangat subur ini juga akan bantu sperma hidup lebih lama iaitu sehingga 5 hari di dalam Tiub Fallopio, yang mana akan membantu proses persenyawaan walaupun anda tidak melakukan hubungan seksual semasa si isteri sedang subur (waktu ovulasi).


Banyaknya supplement, mana satu yang perlu ambil? Semua kah?

Kalau nak ambil semua mungkin terlalu banyak, jadi untuk mereka yang mahu mencuba, ikhtiar untuk cepat dapat anak, saya cadangkan ambil supplement di bawah sebagai permulaan”

Untuk Suami : Set Family Wellness (vitalea+b complex+vita C) bersama Vita-E dan Zinc

Untuk Isteri : Set Family Wellness (vitalea+b complex+vita C) atau Set Family Wellness (vitalea+b complex+vita C) bersama vita-E +alfalfa


Credit : Nurul Azliza

Untuk keterangan lanjut boleh PM CipiCipiBlogshop/cipicipiblogshop@gmail.com
SMS/Whatsapp/Line : 0123956467
Shaklee ID : 889133


- Posted using BlogPress from my iPad

Jumaat, 23 November 2012

{INFO} Vitamin untuk kesuburan

saLam~
Sebelum ni saya menyentuh isu punca keguguran. Antara soal jawab tersebut menekankan bahawa vitamin ada penting bagi mengelakkan keguguran. Soalan & jawapan seperti di bawah:-

SOALAN: Apakah langkah yang perlu diambil untuk mengelakkan dari keguguran berulangkali ini?
JAWAPAN: Selepas pemeriksaan dilakukan, jika ujian mengesan virus dilakukan dan ia menjadi faktor keguguran, wanita itu perlu mengambil inisiatif untuk memperkuatkan ketahanan diri. Doktor boleh menasihatkannya untuk mengambil vitamin C dalam dos tinggi, dan multi- vitamin E.
Apabila seseorang mengandung sejak dari peringkat awal lagi, amalkan pemakanan berkhasiat, ambil juga asid folik dan vitamin yang disebutkan sehingga kandungan berusia tiga bulan.


Oleh itu, Bagaimana pengambilan supplement Shaklee boleh membantu merawat masalah kesuburan (infertility) ini?
Vitamin Asas @ dikenali sebagai family welness iaitu:-
(1) Vita-Lea (Multivitamin)
(2) Vitamin C
(3) B-Complex
Adalah vitamin asas, dan tunjang utama untuk kesihatan badan.
Manakala bagi Vitamin Kesuburan adalah:-
(4) Vitamin E
Selain menghaluskan kulit, anti penuaan, melancarkan peredaran pembuluh darah, mencegah pembentukan darah beku, pembentukan sel2 baru (termasuk RNA & DNA) dan lain-lain, ianya amat terkenal mempunyai khasiat untuk meningkatkan kelelakian & menyuburkan organ reproduksi lelaki & wanita.
(5) Zink
Zink digunakan untuk kesuburan bagi wanita kerana zink akan melindungi sperma dan melawan bakteria dalam vagina. Bagi kaum lelaki, zink merupakan zat yang sangat penting bagi proses pembentukkan hormon testosterone dan memberikan tenaga untuk sperma agar lebih aktif menuju ke ovum. Selain itu, zink berperanan dalam proses pembentukan genetik, iaitu pada DNA (Deoxyribose nucleid Acid).
(6) Alfalfa
Sangat baik diamalkan oleh wanita, membantu atasi masalah keputihan, masalah haid yang tidak teratur atau senggugut/ sakit pinggang yang melampau tatkala di datangi haid (makan alfalfa bersama kalsium), dan turut membantu dalam hubungan suami isteri (bertindak seperti Kacip Fatimah).
So, sebagai kesimpulan vitamin-vitamin yang perlu diambil oleh suami & istrri ialah :-
Isteri
ESP
Vitalea
B com
Vitamin C
Vitamin E
Alfalfa ~ hanya option terutama yg sakit bila bersama
GLA ~ jika period tak regular
Suami
ESP
Vitalea
B com
Vitamin C
Vitamin E
Zinc
Namun, segala usaha ini hendaklah sentiasa disusuli dengan doa, zikir, solat hajat kepada NYA. Dan seterusnya terus berusaha dan tawakkal. Sesungguhnya Dia lebih mengetahui.
Untuk keterangan lanjut boleh PM CipiCipiBlogshop/cipicipiblogshop@gmail.com
SMS/Whatsapp/Line : 0123956467
Shaklee ID : 889133

Khamis, 22 November 2012

{INFO} Keguguran


saLam~

Kali ini sy ingin berkongsi sedikit soal jawab bersama Prof Datuk Hamid Arshat berkenaan dengan keguguran.

Jika setiap kali wanita mengandung kemudian gugur, bakal suami atau isteri, akan dikaji.

PUNCA KEGUGURAN

Keguguran merupakan salah satu fenomena yang biasa. Bagaimanapun, keguguran merupakan sesuatu yang amat ditakuti bagi setengah-setengah wanita. Ada yang berpendapat, kalau boleh setiap kali mengandung, biarlah sehingga bayi yang dikandung selamat dilahirkan.

Ada di kalangan wanita mengandung dan mengalami keguguran berulang berulang kali.


SOALAN: Jika seseorang wanita mengandung dan kemudian mengalami keguguran berulang kali, apakah ini merupakan sesuatu yang normal?


JAWAPAN: Wanita yang mengandung kemudian gugur, ia sebenarnya perkara biasa. Tetapi jika ia berlaku sekurang-kurangnya sehingga tiga kali berturut-turut, wanita ini mempunyai masalah dari segi kesuburan. Khususnya bagi wanita yang masih belum dikurniakan zuriat. Maksudnya setiap kali wanita ini mengandung, dia mengalami keguguran.



Keguguran yang berlaku biasanya wanita mengalami pendarahan. Pendarahan ini berlaku lebih banyak dari pendarahan haid. Namun ada juga yang mengalami pendarahan sedikit sahaja. Bagaimanapun, tak semestinya keguguran berlaku mengeluarkan darah.


SOALAN: Bagaimana pula yang dikatakan keguguran berlaku tanpa mengakibatkan pendarahan?

JAWAPAN: Jika pusingan haid seseorang wanita itu teratur, iaitu sebulan sekali, kemudian jika mengalami kelewatan haid seminggu misalnya, dia sudah boleh mengadakan ujian air kencing.


Jika ujian air kencing didapati positif, bererti wanita itu mengandung. Selepas dua minggu, doktor boleh melakukan scan ke atas kandungan wanita itu. Melalui scan tersebut, segumpal daging akan kelihatan dan di bahagian tengahnya ada denyutan jantung.



Tanda sedemikian akan kelihatan paling lewat sekalipun, dua bulan kandungan ia sudah boleh dilihat melalui scan. Namun, jika denyutan jantung itu tidak dapat dilihat sewaktu scan, biasanya , kandungan itu tidak dapat diteruskan.



Biasanya doktor akan memberi tempoh sehingga tempoh dua minggu lagi. Khususnya untuk wanita yang mempunyai pusingan haid tidak teratur.
Bukan semua orang mengalami pendarahan sewaktu keguguran. Ada kalangan wanita tidak mengalami pendarahan sebagai tanda dia mengalami keguguran. Contohnya, jika doktor melakukan scan, kandungan tidak membesar atau janin didapati tiada, walaupun tiada turun darah. Perkara ini menyebabkan orang percaya kandungan dimakan bunian.


SOALAN: Apakah tanda-tanda tertentu yang boleh menjadi petunjuk bahawa kandungan seseorang wanita itu kuat, atau tidak mudah mengalami keguguran?


JAWAPAN: Sebenarnya menilai kandungan kuat atau tidak, kalau wanita mengandung mengalami loya dan muntah lagi bagus. Maknanya hormon kandungannya itu tinggi, kalau tiada tanda, kadang-kadang kandungan boleh terancam, dan menghadapi banyak masalah. Jadi bagi wanita yang mengandung jangan pandang perasaan loya dan tiada selera makan sebagai sesuatu yang negatif.


SOALAN: Apakah faktor yang menjadi penyebab kepada keguguran?


JAWAPAN: 



Faktor Pertama:
Sebenarnya kalau mengikut kajian, sebahagian besar wanita menganduang mengalami keguguran mungkin bakanya, iaitu kromosom atau gen ada mengalami kerosakan.



Tak semestinya menandakan baka di pihak suami atau isteri mengalami kerosakan, tetapi ketika di dalam proses percantuman benih dan telur berlaku kesalahan. Akibatnya benih dan telur bercantum akan rosak dan akan berlaku keguguran.



Jika setiap kali wanita mengandung kemudian gugur, baka suami atau isteri, akan dikaji. Kadang-kadang salah satu kromosom mereka abnormal. Jika ia berlaku, keadaan ini tidak dapat dibaiki.



Pasangan sedemikian tiada jalan lain selain mengambil anak angkat. Bayi tabung uji boleh dilakukan dengan menggunakan benih penderma, namun kaedah ini tidak dibenarkan dari segi undang-undang dan agama Islam.



Faktor kedua:
Mungkin juga penyakit dalam rahim yang sering dikaitkan endometriasis (rahimnya jatuh ke belakang), dan fibroid juga boleh menyebabkan keguguran berulang-ulang. Wanita yang mengalami penyakit endometriasis dan fibroid ini kadang-kadang mengalami keguguran biarpun usia kandungan sudah mencecah antara 4 hingga 5 bulan.


Faktor ketiga:
Jangkitan kuman pada darah wanita yang mengandung.
Wanita yang mengandung kadang tidak menunjukkan sebarang tanda penyakit atau kesakitan, kemudian mengalami keguguran.


Apabila darahnya diperiksa, darahnya dijangkiti kuman. Kuman pada darah itulah yang merosakkan kandungan. Antaranya seperti kesan beberapa jenis virus CMG, herpes simpleks dan rubela.



Begitu juga dengan sejenis parasit toksoplasmosis yang ada pada badan kucing boleh menyebabkan keguguran. Oleh itu bagi wanita yang sering mengalami keguguran dan memelihara kucing, perlulah sentiasa berhati-bati.



Biarpun kucing peliharaan itu dijaga dengan baik dan bersih, tetapi parasit itu tetap ada pada bulu-bulu kucing dan tidak kelihatan pada mata kasar.


SOALAN: Apakah langkah yang perlu diambil untuk mengelakkan dari keguguran berulangkali ini?


JAWAPAN: Selepas pemeriksaan dilakukan, jika ujian mengesan virus dilakukan dan ia menjadi faktor keguguran, wanita itu perlu mengambil inisiatif untuk memperkuatkan ketahanan diri. Doktor boleh menasihatkannya untuk mengambil vitamin C dalam dos tinggi, dan multi- vitamin E.



Apabila seseorang mengandung sejak dari peringkat awal lagi, amalkan pemakanan berkhasiat, ambil juga asid folik dan vitamin yang disebutkan sehingga kandungan berusia tiga bulan.



Penting juga kalau boleh wanita yang mengandung diberi rehat tiga bulan, dari bekerja. Antara perkara menyebabkan keguguran ialah stress dari segi fizikal dan mental. Ada baiknya jika wanita ini berehat sehingga tiga bulan.



Mereka digalakkan berehat, banyakkan baring dan tenangkan fikiran. Di samping itu, jauhkan persetubuhan kerana adakalanya persetubuhan pada peringkat mengandung boleh menyebabkan rahim kuncup dan mengakibatkan keguguran.


SOALAN: Apakah ada kaedah lain untuk mengatasi masalah ataupun kaedah yang boleh dilakukan bersama rawatan yang diberikan secara moden bagi mengatasi keguguran secara berulangkali ini?


JAWAPAN: Ada setengah cara rawatan pesakit dimasukkan ke hospital, rawatan secara gantian darah protein untuk memperkukuhkan darahnya. Ada juga yang percaya bahawa peranan makhluk halus menjadi penyebab kepada keguguran dan kecacatan. Bagi wanita yang sedang haid memang tidak boleh melakukan solat dan membaca quran, ketika itu gangguan boleh berlaku, khususnya jin. Oleh itu ada baiknya wanita yang sedang haid digalakkan membanyakkan membaca selawat ke atas nabi.



Bagi wanita mengandung dan mudah gugur, sewajarnya memperkuatkan rohani dengan mengamalkan bacaan ayat Kursyi sambil memegang rahim hingga tertidur.

Selasa, 20 November 2012

melentur buluh biar dari rebungnya


saLam~ 

Bila da ada anak baru rasa ehh betullah peribahasa nih. Ekeke 
Melentur buluh biar dari rebungnya.
 Bukan xpercaya tapi ehh ehhh je hehe. 
Cipi dari dulu suka ikut apa orang buat. 
Benda baik haruslah dibuatkan? 
Hehe Cipi dari dulu memang xsuka fokus sesuatu benda tu lama2.. 
Mainan dia ke buku ke sekejap jela dia pegang. 
Pastu campak merata2. 
Dia lagi rela duk kat dapur amek satu-satu bekas, cawan ke apa jela lam kabinet tuh. 
Letak lam bakul pastu main sepah2 kan. Kutip pastu sepah2kan. 
Tapi apa yang sy perasan dia akan pegang buku bila mama dia ni membaca! Hehe Baru dia sebok panjat kerusi amek buku. Hoho. 
Mama dia stop dia pun campak la buku tu haha. 
Dan skang bila siap nak p mana2. 
Dia akan sebok nak tudung. "Ma.. udung" Nampak mama dia pakai bedak ke ape "ma nakk" 
Memang apa papa n mam terbuat dia akan ikut haha. 
So kalo nak dia buat sumthing tu makanya mama n papa dia kena buat. Haha. 
Adoiii. Harap2 mama berjaya la ye mempengaruhi anaknya sorang nih.

Ni tyme nak hantar mama dia work Macam cikgu bedah kan? Haha

ni tyme nak p playgrup *macam cikgu bedah*

Published with Blogger-droid v2.0.9

Isnin, 19 November 2012

{INFO} Kenapa Vita E Complex?

saLam~

Jom kita kenali vita E complex dengan lebih mendalam. Tak kenal maka tak cinta kan? *wink*
Sumber: Shaklee Malaysia

Ok sejak september lalu, vita-e complex sudah dipertingkatkan mutunya dengan tambahan grape seed extract! Wooowwwiii.
Sebelum kita gali pasal grape seed kita bercinta dengan vita e complex dulu ya :)

Apa yang membezakan vita e complex shaklee dengan yang lain?

♥ Diperbuat dari minyak soya organik & minyak biji gandum yang kaya dengan vitamin e, 
♥ Diekstrak d-alpha tocopheryl, d-alpha tocopherol yang aktif secara fisiologi *Menunjukkan vitamin semulajadi*
♥ Digabungkan dengan 8 jenis vitamin E (alpha, beta, gama & delta). 
♥ Mengandungi 10mg Selenium semulajadi yang membantu tubuh menyerap vitamin e beserta fungsi-fungsi seperti :-
 ★ memelihara membran sel-sel, sel darah merah & tisu-tisu otot.
 ★ Ianya juga adalah penyahtoksik semulajadi logam berat seperti raksa, kadmium 
 ★ Mengukuh anti oksidan serta melindungi retina.

Apakah manfaat utama vita e?

♥ Melindungi jantung
     ♡ Pengambilan harian 800IU vit e untuk jantung  
          yang sihat, melindungi sel darah merah utk 
          mengelakkan pengasidan lipid, meningkatkan 
          kolestrol HDL, mengurangkan tekanan darah,
          menghalang platelet darah melekat ke dinding
          arteri, menghalang anemia hemolitik, penyakit
          jantung dan lain-lain.

♥ Mempertingkatkan kemampuan reproduktif
     ♡ Bagi lelaki yang mengambil 600IU - 800IU vitamin 
          e sehari mampu meningkatkan kiraan sperma 
          mereka. *ehem ehem ni yang dikatakan vitamin 
          cinta tau :D*

♥ Anti penuan
     ♡ 1 kapsul vit E membantu melambatkan penuaan, 
          mengurangkan kedut, garis halus, parut, akne,
          & bintik penuaan. Ianya mampu memulihkan 
          tekstur kulit dan ton muka, dada & otot peha.

♥ Anti oksidan yang kuat
     ♡ Pengambilan lebih dari 1200IU sehari berkesan 
          untuk melawan kanser, mengukuhkan sistem 
          imun, menghalang @ melambatkan 
          pertumbuhan tumor, mengurangkan kerosakan 
          akibat radikal bebas. Ianya juga memperbaiki 
          masalah oksidasi-katarak & masalah penglihatan.

♥ Kelestarian tenaga
     ♡ Meningkatkan kelestarian seksual & tenaga 
          dengan membekalkan oksigen yang lebih.

♥ Memperbaiki arthritis
     ♡ Meningkatkan keanjalan salur darah,
          memperbaiki kitaran darah, merawat bahu 
          kejang, pening, buasir, urat varikos & sakit sendi.

♥ Memperbaiki parut
     ♡ Memperbaiki bengkak & ulser kulit. Boleh 
          disapu terus pada luka bagi mengurangkan 
          kesan parut.

♥ Menghalang keguguran
     ♡ Merawat musculus pectoralis fibrosis otot dada, 
          Sindrom prahaid & menopaus seperti hot flush. 
          Ujian klinikal menunjukkan dapat menghalang
          kematian janin & keguguran.

Apa pula kelebihan ekstrak grape seed?

♥ Ekstrak biji anggur mengandungi pelbagai bahan-bahan yang memberi kebaikan untuk kesihatan, seperti protein, lipid, karbohidrat dan polifenol (yang datang terutamanya dalam bentuk flavonoid, juga dikenali sebagai bioflavonoids).

Flavonoid istilah digunakan untuk kelas bahan kimia tumbuhan yang dikenali untuk aktiviti mereka sebagai antioksidan yang sangat kuat, dan dengan itu keupayaan mereka dalam melindungi tubuh daripada kerosakan oksidatif dan radikal bebas. Ia tidak benar-benar mengejutkan apabila anda mempertimbangkan kajian saintifik: mereka menunjukkan bahawa kuasa antioksida polifenol adalah 20 kali lebih berkuasa daripada vitamin E, dan 50 kali lebih besar daripada vitamin C.

♥ Melambatkan penuaan kerana salah satu phenol yang ditemui dalam biji anggur ialah OPC (oligomeric Proanthi Cyanidin) ni lebih tulen berbanding kumpulan fitonutrien yg lain). OPC ni memelihara tubuh dari penuaan sebelum masanya. OPC juga terikat dengan kolagen. Dengan kata lain, procyanidin ini juga membantu kulit lebih elastik, membuatkan seseorang nampak muda secara semulajadi.
So dah jatuh chenta dengan vita E complex? Jangan lepaskan peluan untuk cantik dan sihat! Sihat dalaman cantik luaran ok :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Popular