Isnin, 28 November 2011

Milkadeal: manjakan diri

saLam~

Ingat lagi entry ini? So rini saya p la manjakan diri kat wain health & beauty centre.



Ntah cane leh teringat yg beli voucher tu & tengok expired date dh dekat. Terus call buat appoinment. Nape sy pilih yg ni? Sbb sy kan guna dermalogica punyer produk. So saje la try facial dia ekeke.

Voucher ni tuk facial, scrub & massage kat blkg je.



Appointment kul12. Sampai sana awal soploh minit. Terus kan jela. Cam biasa dorang tanya nak topup x. So sy amek yang full body + steam bath. Tp tetiba steam bath tu xleh guna dan tukar hot blanket. Kul 3 baru siap.

Haaa last skali cam sy agak, dorang promote amek pakej. Haha. Mmg akan sambung kat situ tp nak amek pakej sume tu xde makna le. Hehe. Overall mmg best even massage tu xde kuat sgt pon. Lemah gemalai je. Tak macam urut kat thai odyssey. Rasa nak patah je tulang ekeke.

Ada 1 lagi voucher nak kena guna :)


- Posted using BlogPress from my iPhone by fatrina-

Ahad, 27 November 2011

Cipi dan kucing

saLam~

Cipi skang suka betol kat cat. Kalo tgh pakai baju sebut je cat mst diam je. Kalo tak nak pakai baju mmg susah. Yang sy perasan tmye balik ganu raya haji ritu dia tpandang kucing dan buat gaya tangan tu ala2 nk panggil kucing. Wahhh khelasss ko cip.

Tadi p breakfast kat kedai mamak dan ada kucing. Sebok nk pegang tp takut. Duk rapat2 konon berani la haha. Alahaiii cane la cipi leh suka kucing lak. Mama xde maknanya lah. Penakut yang amat kat kucing wakaka. Ikut papa kot. Family len pon mmg suka je kucing. Ai ngan mami je pon geli haha.

Cipi nak kucing ke? Mintak papa. Tp mama xkan kemas la tempat kucing tu ekeke.





Nahh gambo jela tuk cipi :)


- Posted using BlogPress from my iPhone by fatrina-

Sabtu, 26 November 2011

1433H

saLam~

alhamdulillah sudah masuk tahun baru 1433H
Berdoa akhir tahun selepas asar dan awal tahun selepas maghrib.
Semoga perubahan penghijrahan di rahmati olehNYA.
Semoga keluarga ku dilindungi olehNYA.
Semoga kebahagiaan milik kami selamanya. Ameen.
Salam maal hijarah 1433H


piEcE of mE~

Smurfs' village:Musim bah

saLam~

Weeeeee gigih ai menjaga smurfs' village ni. Tyme ai da tdo @ xsempat nak harvest sape lagi kalo x incik somi tolongkan haha. Gigih beliau bantu :p skang musim salji.


screenshot sket jela :)

Ni lak cipi punyer




Owhh skang da musim bah kan? Tgk berita air da naik. Tp ada gak kawasan yg xpenah banjir pon banjir huhu. Harap2 umah ganu xde la nek air.

Taun lepas bln doblas kan cipi duk ganu. Tp tyme tu xde la hujan sgt. Cipi best je tdo sejukkkk. Ekon lagi haha. Menangis pon sgt hebat hehe

K bai ;)

- Posted using BlogPress from my iPhone by fatrina-

Jumaat, 25 November 2011

Cameron escape

saLam~

Sepatutnya skang kena pack barang2 tuk p bercuti ke cameron pagi esok. Tapi disebabkan cipi masih berhingus maka kami decide xyah la nak p tyme ujan2 ni. Kang lagi sejuk lagi teruk lak cipi. Family lain dah p tgahari td. Yela cuti skolah kan..kalo p cipi mst happy men ngan sepupu2 dia. Sobsobsob.

So cuti 3 hari ni kita duk lam umah jela. Cipi men ngan mama n papa jela. Abg icad pon ada kan :). Xpon kt g ukur soping mall boleh ek papa :p

Haaaa baba baru call ckp xyah p la sana sbb gerimis je. Hehe. Fuhhh naseb bek :) yela risau gak sbenarnya kang dorang kecik hati lak bila xjadik p sana. Hehe.


cipi sedey haha


- Posted using BlogPress from my iPhone by fatrina-

Selasa, 22 November 2011

Tahniah skuad harimau dan payday

saLam~

Tahniah skuad harimau muda semalam. Kan ai da ckp garuda garu jele :p mmg sengit game semalam sampai kecut kempis perot. Timeline kat fb n twitter mmg panasss haha. Tahniah sekali lagi!

Owhh rini payday. Tp sy belum sbb 1st & last month keje mst dpt akhir bulan. Gile kentang awal. Gomen pon dulu dpt 25hb ekeke. Ni setiap 22 da dpt. So tadak la overdue lagi kan? Wakaka.


- Posted using BlogPress from my iPhone by fatrina-

Isnin, 21 November 2011

HarimauMalaya mengaummm garuda menggaru jela : tentang dhia

saLam~

Bersiap sedia melayan bola harimau malaya vs garuda.
Sana sini semua bercakap pasal bola nih.
Pagi td on d way balik dr menara TA sempat dgr hotfm. Ucop kata biar garuda menggaru je nnt haha.
Cipi da tdo so papa n mama pon bersiap sedia amek tempat. Ekeke
Da siap dinner-ayam penyet haha semangat makan ayam penyet konon ngap garuda wakaka. Ngoksss!
Oppsss jangan tersentap ye org2 garuda :)

Ehh best kan tentang dhia :)
Adiputra mmg best nyanyi. Dulu lagu bonda ke hape pon best kan? Hehe layannnzzzz tentanf dia lak ye ;)

Back to d topic.

Nway gud luck #HarimauMalaya!



- Posted using BlogPress from my iPhone by fatrina-

MaharajaLawakMega #MLM

saLam~

Haha tetiba tingat MLM nih. Ekceli sy xpernah tgk betol2 pada masanya pon. Kalo tgk pon byk MLM je yg tgk ai. Ekeke. Mst tgk ulangan esoknya. Nak tgu esoknya bukak utube dulu lah. Haha. Betapa kan?

Grup yg best adalah boboi n osbon. Akaka. Osbon last week mmg best. Gelak x hengatttt. "Kalo abg jadik burung ayang jadik sangkarnya" wakaka. Adoiiiii lawak gilosss. Lovebite besar gedabak tu xtahan betol kuikuikui.

Dah2 gelak sengsorang ai dpn pc ni kang. Seb bek ada partition xle org nampok sgt ekeke.


Sumber:incik gugel

- Posted using BlogPress from my iPhone by fatrina-

MaharajaLawakMega #MLM

saLam~

Haha tetiba tingat MLM nih. Ekceli sy xpernah tgk betol2 pada masanya pon. Kalo tgk pon byk MLM je yg tgk ai. Ekeke. Mst tgk ulangan esoknya. Nak tgu esoknya bukak utube dulu lah. Haha. Betapa kan?

Grup yg best adalah boboi n osbon. Akaka. Osbon last week mmg best. Gelak x hengatttt. "Kalo abg jadik burung ayang jadik sangkarnya" wakaka. Adoiiiii lawak gilosss. Lovebite besar gedabak tu xtahan betol kuikuikui.

Dah2 gelak sengsorang ai dpn pc ni kang. Seb bek ada partition xle org nampok sgt ekeke.


Sumber:incik gugel

- Posted using BlogPress from my iPhone by fatrina-

HeadPhone

saLam~

Malang betol headphone ni. Bukan sy yg malang haha. Baru je beli pon tp langsung xleh guna. Nak p tukar dh xde resit. Beli pon awal bulan ritu tp baru nak guna. Uwaaaa. Malang kan headphone ni haha. So tpaksa la dengar lagu2 retro kat sinar huhu.



- Posted using BlogPress from my iPhone by fatrina-

Ahad, 20 November 2011

20112011

saLam~

Morning peeps!
Selamat hari 20112011 :)
Santekkan date rini.
Cam taun lepas ada kot sy blogkan tarikh cenggini.
Tau dari kak sweet tyme keje jbc.
Kak sweet lak tau dari mr j bos jbc hehe.
So sweet :)
Hehe nanti kita apdet kul 2011ea :p



K bai!



- Posted using BlogPress from my iPhone by fatrina-

Khamis, 17 November 2011

Malang tak berbau

saLam~

Kalo malang tu ada bau mst best haha. Sy telah merosakkan rim kete yg papa duk lap hari2 tuh. Ekeke.

Malang xberbau kan? Ptg td adalah super kelam kabut. Bukan arini je pon. Dis week la. Sy kena p ofis klien yg kat ngan klcc. Nak kena tunggu contrac docs tu siap kat binder. Dah la hujan selebat2nya. Sebelum kuar ada short meetg tuk meetg pagi sok. So mmg kelam kabut la.

Dah hujan kenala bwk slow sbb mata ni dh tua ekeke. Kul 4 still kat sg besi so nak smpai kul bape sana? Dh la jem epal! So call akak tu ty blh x anto sok je. Naseb baik bolehhhh. Trus patah balik and drop ika kat mcd sblum tol tu.

Bila kat tol tu amek tiket.. Sbb hujan so sy konon dgn slow n bukak cermin sket je takut kena ujan haha. Pas tu gerak tetibe bunyik cam begesel kerb tepi tu. Bukan cam lagik mmg ye! Dah cuak! Trs sms incik somi haha. Kot2 la bitau awal xkena marah :p . Apa lagi terus dia call n xsabar nak tengok. Dan sampai umah akhirnya... Rim kanan depan dn blkg calar. Sikit je ponnnnn :p haha. Kat umah lak incik somi ckp pastu modem lak terbakar. Haaaa tula marah mama lagi :p

So kesimpulannya malang mmg xberbau. Ngeh3



- Posted using BlogPress from my iPhone by fatrina-

Rabu, 16 November 2011

Wordless Wednesday : Terbalik




- Posted using BlogPress from my iPhone by fatrina-

Cipi dan buku

saLam~

Cipi dpt buku baru. Yg ni besar punyer haha. Tp ada 1 je sbb dh abes stok. Dah lama pon buku ni org beli tp cipi baru je dpt ekeke.

Cam biasa semua buku2 cipi mama beli ngan aunty nad @baby-geniuses.


big book of cinderella & squishy turtle



cipi geram je tgk gambo


Sekejap je pon cipi minat buku2 dia pastu dia carik buku org gak. Huh! At last papa buat bantal. Haiyakkkkk :p

- Posted using BlogPress from my iPhone by fatrina-

Selasa, 15 November 2011

Setia menanti




Me sedang fokus setia menanti. Baru nak bace ngeeeh!


- Posted using BlogPress from my iPhone by fatrina-

Lunch @islamic kitchen

saLam~

Arini sy lunch ngan incik somi sbb kebetulan pagi ni incik somi p hantar 1 form tuk apply permit maid yg tsalah isi form yg sekerat je smlam haha. Dan jugak p anto salinan geran kat kamuja tuk submission kat majlis. So dah dekat area ofis je trus la lunch skali.

Cam biasa masalah nk pilih tempat haha. Then incik somi p islamic kitchen. Mcm dh kena ubat guna2 lak haha. So nk cepat order je yg senang. Senang kot :) siyes incik somi dh terkena nih. Order nasi goreng sama lagi! Baru je makan 3 @ 4 hari lps kat situ haha.kita layan gambo ajele.


ice lemon tea + apple asam boi




incik somi punyer




ai punyer


K bai!

- Posted using BlogPress from my iPhone by fatrina-

Isnin, 14 November 2011

Cipi 1st try

saLam~

Semalam kami p alamanda. Nak beli brg yg terlupa nak beli kelmarin dan jugak sy nk p bookstore. Dah lama nak p tp xjadik2.

Sy soh la incik somi tukar stroller cipi yg dulu guna carrier tu. So cipi xyah la asyik nak bangun je. Mula2 cipi behave je haha. Lama2 asyik tangan nak soh angkat je. Kuikuikui. So papa la yg mendukung cipi sementara mama soping ekeke. Tu je nak cite haha.



K bai!

Autopublished :)

- Posted using BlogPress from my iPhone by fatrina-

Ahad, 13 November 2011

Kini...

Kini masanya
Meninggalkan yang telah tercicir
Membiarkan yang telah terlepas
Melupakan detik2 yang berlalu
Melenyapkan saat2 yang berarak

Kini masanya
Ku lepaskan semuanya
Kerana terlalu kecik telapak ini untuk menggenggam
Demi semuanya..


- Posted using BlogPress from my iPhone by fatrina-

Sabtu, 12 November 2011

My Digi & Maxis

saLam~

Skang sy pengguna digi dan maxis. So soooo tamak! Haha. Bukan tamak pakai 2 line. Bukan jgk ada affair @ pape k. Sy seorang yg setia! Eh motip?? Haha. No ni da byk kali tukar lah haha. Yg last sy pakai celcom n maxis.

No 012 ni sy syg sgt2 sbb ni adiah dr incik somi tyme kami kapel dulu. No kami sama ngeh2. Tp x sure la ni no turun temurun ke hape haha. No ngan tepon tu dari incik somi sampai laniii sy pakai :)

Pastu tyme sy ngan kampeni lama, dorang nk tukar ke dg n reg bwh kampeni. So sy akan ada 3 no! Letih nak bwk 3 tepon uolss. Then sy tutup celcom n covert my o12 tu ke digi n register under kampeni. Tapi contract adlh 2 taun ye anak2. Yg mjadik masalah poblem.... Dg ni xde coverage yg baguss. Terutama 3g. Bila nk p memana susah betol. Kalo nk guna map sure ternganga. Nak balik ganu lagi la. Sampai tol gombak hancussss.

So sy reg lagi 1 no ngan maxis. No sama ngan incik somi gak. N yg ni sgt2 rapat haha. Tp yg xbest no ni bekas org punyer la kan. Mcm2 sms n call dpt. Dan skang sy tpaksa guna no maxis ni nk contact pasal keje skang sbb doranv byk komunikasi tru emails. So better la kan sy guna no ni sbb tepon kn dpt elaun.

No dg kembali sepi haha. Tp still kena byr rm70/mth. Tgh taun dpn baru abes contract tepon ni. Ingat nk convert jadik prepaid balik la. Boleh kan? Sbb sy pakai dua no ni pun ada baiknya. Bila outstation guna 3g n bateri cpt habes. So no 1 lagi la yg jadik penyelamat :)



k bai!


- Posted using BlogPress from my iPhone by fatrina-

Mama dan cipinya

saLam~

Semput betol skang haha. Xsempat langsung nk singgah blog kengkawan. Semalam pon nk blik tgk cipi lunch hour pon xsempat. Hahh kembali rehat lama dihari jumaat. Ngeh3.

Masih kelam kabut study sume projek yg kena handle. Naseb la bila org ty ternganga nak jwb haha. Slow and steady ekeke. Insyallah agar dipermudahkan.

Cipi skang kembali duk ngan bik susi. Mama pon da dpt bibik baru so xdela kena masak lagi. Selagi bik susi ada kitorg xcarik kot bibik len. Dah malas nak handle org yg pikir guna pale lutut nih. Ekeke. Suka suki je mulot kan?

So skang weekend kembali menjadi family tyme :) weehuuuu.

K bai!


- Posted using BlogPress from my iPhone by fatrina-

Jumaat, 11 November 2011

111111

Happy boday to my lil esoh!
11.11.11
Are u ready for d next step? Haha

piEcE of mE~

Sharing is caring: Adam dan Hawa

Sharing is caring!
Indah Penciptaan Adam dan Hawa
Pernahkah anda tertanya-tanya mengapa Hawa dijadikan oleh ALLAH S.W.T di saat Adam a.s tidur? Jawapannya seorang lelaki apabila kesakitan, maka dia akan membenci, manakala wanita sebaliknya.

Bagi wanita, saat dia kesakitan, maka semakin bertambah sayang dan cintanya. Seandainya Hawa diciptakan dari Adam As saat Adam terjaga, pastilah Adam akan merasakan sakit keluarnya Hawa dari tulang sulbinya, hingga dia membenci Hawa. Akan tetapi Hawa diciptakan dari Adam pada saat dia tertidur, agar Adam tidak merasakan kesakitan dan tidak membenci Hawa. Sementara seorang wanita akan melahirkan anak  dalam keadaan terjaga, melihat kematian dihadapannya, namun semakin sayang dan cintanya kepada anak yang dilahirkan bahkan ia akan menebusnya dengan kehidupannya.

Sesungguhnya Allah menciptakan Hawa dari tulang rusuk yang bengkok yang tugasnya adalah melindungi qalbu (hati nurani). Oleh karena itu, tugas Hawa adalah menjaga qalbu. Kemudian Allah menjadikannya bengkok untuk melindungi qalbu dari sisi yang kedua. Sementara Adam diciptakan dari tanah, dia akan menjadi petani, tukang batu, tukang besi, dan tukang kayu. Wanita selalu berinteraksi dengan perasaaan, dengan hati, dan wanita akan menjadi seorang ibu yang penuh kasih sayang, seorang saudari yang penyayang, seorang putri yang manja, dan seorang istri yang penurut.

Dan wajib bagi Adam untuk tidak berusaha meluruskan tulang yang bengkok tersebut, seperti yang dikabarkan oleh Nabi Muhammad SAW, "jika seorang lelaki meluruskan yang bengkok tersebut dengan serta merta, maka dia akan mematahkannya." Maksudnya adalah dengan kebengkokan tersebut adalah perasaan yang ada pada diri seorang wanita yang mengalahkan perasaan seorang lelaki.

Maka wahai Adam janganlah merendahkan perasaan Hawa, dia memang diciptakan seperti itu. Apabila seseorang wanita mengatakan dia sedang bersedih, tetapi dia tidak menitikkan airmata, itu berarti dia sedang menangis di dalam hatinya. Apabila dia tidak menghiraukan kamu setelah kamu menyakiti hatinya, lebih baik beri dia waktu untuk menenangkan hatinya sebelum kamu meminta maaf.

Dan wanita sukar untuk mencari sesuatu yang dia benci untuk orang yang paling dia sayang.

- Artikel iluvislam.com

piEcE of mE~

Khamis, 10 November 2011

buat suamiku

Buat suamiku :)
Pernikahan atau perkahwinan,
Menyingkap tabir rahsia,
Isteri yang kamu nikahi,
Tidaklah semulia Khadijah,
Tidaklah setaqwa Aisyah,
Pun tidak setabah Fatimah,
Justeru, isterimu hanyalah wanita akhir zaman,
Yang punya cita-cita menjadi solehah.

Pernikahan atau perkahwinan,
Mengajar kita kewajipan bersama,
Isteri menjadi tanah, dalam pernikahan atau perkahwinan,
Kamu langit penaungnya,
Isteri ladang ternakan, kamu pemagarnya,
Isteri kiasan ternakan, kamu gembalanya,
Isteri adalah murid, kamu mursyidnya.

Isteri bagaikan anak kecil tempat bermanjanya,
Saat isteri menjadi madu kamu teguklah sepuasnya,
Seketika isteri menjadi racun kamulah penawar bisanya,
Seandainya isteri tulang yang bengkok berhatilah meluruskannya.

Pernikahan atau perkahwinan,
Menginsafkan kita perlunya iman dan takwa,
Untuk belajar meniti sabar dan redha Allah S.W.T,
Kerana memiliki isteri yang tidak sehebat mana,
Justeru, kamu akan tersentak daripada alpa,
Kamu bukanlah Rasulullah S.A.W,
Pun bukanlah Saidina Ali R.A.
Kamu suami akhir zaman yang berusaha menjadi soleh.

Amin...
- Artikel iluvislam.com

piEcE of mE~

Ombak rindu

Tuhan tolong lembutkan hati dia
Untuk terima ku seadanya
Kerna ku tak sanggup
Kerna ku tak mampu
Hidup tanpa dia di sisi ku

Tuhan aku tahu banyak dosa ku
Hanya ingat Kamu kala duka ku
Namun hanya Kamu yang mampu membuka
Pintu hatinya untuk cintaku

Malam kau bawalah rinduku
Untuk dirinya yang jauh dari ku
Agar dia tidak kesepian
Selalu rasa ada cinta agung

Hujan bawa air mata ku
Yang mengalir membasuh luka ku
Agar dia tahu ku terseksa
Tanpa cinta dia di hatiku

Hanya mampu berserah
Moga cahaya tiba nanti

Tuhan tolong lembutkan hati dia
Untuk terima ku seadanya

Kerna ku tak sanggup
Kerna ku tak mampu
Hidup tanpa dia di sisi ku

Ombak rindu


- Posted using BlogPress from my iPhone by fatrina-

Kita selalu lupa

Kita selalu lupa
Lupa waktu sakit
Bila kita sihat
Lupa waktu sedih
Bila kita gembira
Lupa waktu sukar
Bila kita senang
Lupa segalanya
Bila kita ada segalanya

Semoga saya tidak lupa
Waktu sakit saya
Waktu sedih saya
Waktu sukar saya
Semoga waktu2 itu akan terus menjadi ingatan selamanya agar ia menjadi sempadan..


- Posted using BlogPress from my iPhone by fatrina-

1st site visit

saLam~



1st site visit kat tasik chini. Huhuii. Last minute dpt tau ada meetg. Kalo tau awal gerak je dari ganu. Hoho. Sesubuh alam bangun siapkan bubur cipi n brg2 dia. Dan tinggalkan rumah ngan tunggang langgang haha. Kuar 615 am dan sampai umah balik 8 lebih. Seb bek incik somi ada p anto n amek :) Huh. Fenatt. Fenat duk je hehe.

K bai!

- Posted using BlogPress from my iPhone by fatrina-

Isnin, 7 November 2011

Tutup buku lama bukak buku baru

saLam~

Layan WHI hehe. "tutup buku lama bukak buku baru".

Berkisar pada pengorbanan.. penghijrahan kearah kebaikan..
Muhasabah diri..
Mencari kekurangan jiwa..
Ikhlaskan hati..
Insyaallah.

Selingan sket :)

Tutup buku lama bukak buku baru.. Ni kalo yg dh tutup buku lama dan dah bukak buku baru tp kembali menggatal bukak buku lama tu apa cer???


Shoot to kill!


K bai!


- Posted using BlogPress from my iPhone by fatrina-

Ahad, 6 November 2011

Dari mata ke hati

Dari mata turun ke hati
Dari hati menyelirat ke setiap titik darah
Bila mata tidak melihat lagi
Rasa turut berhenti menerjah



- Posted using BlogPress from my iPhone by fatrina-

Sabtu, 5 November 2011

BerMukaBuku

saLam~

Bermukabuku aka berfacebook. Haha. Sesapa yg like fanpage ustaz azhar sama ada fanpage ustaz sendiri atau pon yg printscreen sure tau. Haha. Soklan yg dikemukakan hukum bermukabuku ketika kerja. Haha.

Sy letak jela printscreen tu haha. Sila bacalah sendiri.


Renung2kan dan Selamat beramal!


- Posted using BlogPress from my iPhone by fatrina-

Berdetingan di bandaraya KT

saLam~

Berdetingan la sgt. Sbb xbawak cipi so kira berdetingan la kan..

Lam kul 3 lebih tadi kuar p pasar payang jap sbb nak cari 'sesuatu'. Haha. Sekejap je pon. Xde tawaf semua pasar payang tu. Tp bila check in ada order telur penyu dari seri n bos cms. So harus bertawaf la skali lagi nnt.

Pastu p levis jap carik suar. Tunggu lama sgt nk potong p batu buruk jap. Haaaa ni berdetingan di tepi pantai yg x berapa tepi lah. P makan celop2. Amek sotong n udang celop tepung. Gerai ni leh pilih yg dah siap goreng @ yg belum goreng. Yang xmenahan tu seekor sotong tu soploh hengget. Makk aihhh mahal! Dah tu amek gak 2 cucuks n secucuk udang. Pekena abc skali. Tapi tapi xbest! Haha. Tapi bak kata incik somi bersyukurlah ekeke.









K bai!

- Posted using BlogPress from my iPhone by fatrina-

Pengorbanan...

Pengorbanan...
Satu perkara yang sungguh mulia
Berubah dari jahil kepada berakal
Demi bekalan di sana
Berubah kerna Dia
Bukan kerna sang suami
Bukan kerna perlian budak kecil
Bukan kerna mereka atau dia atau kamu
Hanya kerna Dia
Kuatkanlah wahai hati
Bertabah la kamu
Berjalan lah terus ke depan
Walau hampir kamu terjatuh
Dan telah terjatuh
Kerna Dia masih bersama kamu
Setiap saat setiap detik
Dia tidak pernah melupai kamu
Hanya kamu yang alpa bila kamu di atas
Kerdilnya terasa diri
Semangatlah diri!


لَا يُكَلِّفُ اللَّهُ نَفْسًا إِلَّا وُسْعَهَا لَهَا مَا كَسَبَتْ وَعَلَيْهَا مَا اكْتَسَبَتْ رَبَّنَا لَا تُؤَاخِذْنَا إِن نَّسِينَا أَوْ أَخْطَأْنَا رَبَّنَا وَلَا تَحْمِلْ عَلَيْنَا إِصْرًا كَمَا حَمَلْتَهُ عَلَى الَّذِينَ مِن قَبْلِنَا رَبَّنَا وَلَا تُحَمِّلْنَا مَا لَا طَاقَةَ لَنَا بِهِ وَاعْفُ عَنَّا وَاغْفِرْ لَنَا وَارْحَمْنَا أَنتَ مَوْلَانَا فَانصُرْنَا عَلَى الْقَوْمِ الْكَافِرِينَ

Allah tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya. Ia mendapat pahala kebaikan yang diusahakannya, dan ia juga menanggung dosa kejahatan yang diusahakannya. (Mereka berdoa dengan berkata): "Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau mengirakan kami salah jika kami lupa atau kami tersalah. Wahai Tuhan kami ! Janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya. Dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah dosa kami, dan berilah rahmat kepada kami. Engkaulah Penolong kami; oleh itu, tolonglah kami untuk mencapai kemenangan terhadap kaum-kaum yang kafir".
Al baqarah, 286


- Posted using BlogPress from my iPhone by fatrina-

Khamis, 3 November 2011

Zikir mencergaskan otak

"Orang yang berzikir kepada Allah S.W.T ditengah-tengah orang yang lalai ibarat sebuah pepohonan yang hijau ditengah-tengah pepohonan yang kering."
-sabda Rasulullah saw

Semoga kt sama2 mengamalkannya.

Cerita penuh klik link ini
Atau
Tuan tanah semanis inab.


- Posted using BlogPress from my iPhone by fatrina-

Dari pemerhatian singkat

saLam~

ecehhh berblog nampak :p
Hehe.
Baru 3 hari bekerja.
So dari pemerhatian singkat sy kat sini..

1. Awal2 dh diberitahu agar bhati2 ngan seorang staff haha. Tingat dulu sy warning miza akakaka. Tp xpe sy dinasihatkan agar berprasangka baik kan? So abaikan dulu. Juz follow d flow cewahhh.

2. Bila d bawah satu bumbung, keje sepatutnya lebih senang tapu tapi tapiiii qs akan menjadik mangsa. Mangsa department len. Dpt drwgs sehari dua nak tender. Tukar2 tu mmg selalu. Last minute lak tu! Ko kena pandai bayang! Haha. Assumption kena terer. Tp bila terlebih assume ko terima lah padahnya. Kuikuikui.

3. Bila non technical yg byk incharge so pepaham le. Mcm 2nd intvw ritu ngan MD tu. Haaa ko. Soklan xde teknikal langsung. Di tanya soklan yg kena bfikir pjg then kena relate la ngan qs kan. Fenin!

Xpelah.. Pape pon ni cuma pandangan yg singkat je. Mayb ada hikmahnya. Sila bertabah haha. Jgn buruk sangka. Lalalala.


kaler oren tu projek yg kena sy handle


K bai.


- Posted using BlogPress from my iPhone by fatrina-

Baru keje dah buat hal!

saLam~

Semput gak nak kena tegap je duk kat sini haha. Yela workstation sy kan tgh laluan org. Ptg ni baru leh pindah tempat sebetul2nya. Haha. Tu yg sampai nk kelih blog2 kengkawan pon xdpt. Ari ni lak salah sorg bos dtg lagi la haru. Dorang miting kat belakang ni je punnn. Lagi la kaku sy ni ekeke.

Sok cuti plak. Balik ganu uolss. Hehe. Baru keje dh cuti. Naseb la cik selamah. Sy apply jumaat dan selasa. Masa 2nd intvw ritu sy dh ckp kt MD tu nak masuk pas raya haji tp dia soh masuk dulu dan apply cuti. Ngeh3. So pape jgn marah yeee. MD yg soh haha. Jangan ada lak yg kata "mentang2 baik ngan MD" (baik ke? Kenal xpon) dh le. Dulu ayat peberet "mentang2 adik ipar bossssss". Xde maknanya pon!

K bai!


- Posted using BlogPress from my iPhone by fatrina-

Selasa, 1 November 2011

Wish me luck

saLam~

Seperti entry ini, kini sy telah kembali bekerja di tempat baruuuu haha. Bape kali keje baru daa. Syukur sgt2 dalam duk plan nak buat keje kat umah je tetiba dpt panggilan dari ukm pka. Ntah bila sy apply pon x ingat tyme tu. Check jobstreet xdak, check sent item baru jmp haha. July ritu sy apply rupenye. Ntah cane sy rajin bukak bqsm & apply kat situ. Dah rezeki kot.

Ukm pka ni anak syarikat ukm holdings. Ukm pka ni jugak adlh multi disciplinary. Sume satu bumbung..arkitek+cns+mne+qs. Hehe. Sy terima offer ni even ada 2 yg xbest tapi yg selebihnya best kot. Keje 5 hari seminggu, 830am-530pm. Basic + elaun tel, ot + other expenses (millage+makan minum+outstation), insurance etc. So ok la kot. Tyme bz bila ada tender je.

Keje buat masa ni yg tau kena handle projek tasik chini. Yg len xsure sbb qs nk benti tu belom handover keje sepenuhnya lagi. Sempat risik2 keadaan ofis tu.. Haha. Yg plg xbest sume keje client nk cepat. Pagi mintak petang nak. By hook or by crook.

Tapi kat situ xde bos. Haha. Sume kat luar merata2. Tp xbermakna sume leh kuar sesuka hati pon. Kat sini sy xde dpt privilege seperti yg sy dpt sebelum ni. Huhu. Xpe la kan. Kalo xsampai bila sy nak berdikari.

Baru sehari di tempat baru. Doakan yg terbaik tuk sy lalui hari2 seterusnya..insyaallah.


- Posted using BlogPress from my iPhone by fatrina-

SatuNovemberDuaribusebelas

saLam~

011111.
Hampir sebulan berkampung di rumah menjaga cipi.
Harini kembali kealam pekerjaan.
Tinggalkan cipi ngan papa yg xsehat.
Rindunye cipiiiii.
Baru je tinggal 2jam cipi da lupa daratan haha.
Lupa mama. Huh!
Semoga ini permulaan yang baik.
Ikhlaskan hati menerima tanggungjawab.
insyaallah.


- Posted using BlogPress from my iPhone by fatrina-
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Popular