Rabu, 12 Oktober 2011

Kebenaran itu pahit

saLam~

Tadi p rumah Xboss sbb nak diskas pasal rumah yg ntah bila leh start tu. Tyme layan cipi kat bilik tv, pn boss datang bercerita itu ini. Yang sy nak amek tau je adalah qs baru hehe. Dia bercerita qs da masuk semalam. Lelaki. Masa interview da demand kemain tinggi ngan pengalaman baru 3 tahun. Cakap boleh buat itu boleh buat ini. Then, semalam 1st day da kena bawak p round site. N kena buli sket kot dan dia terkial2 nak buat. Petang dorang ada discussion sampai malam dan incik boss soh dia handle n setel projek fast track tu. Kena pickup semua details bla bla. Dan sekali lagi dia blurrr. Dan pagi ini dia email je cakap nak benti sbb dapat offer lain. Hehe. Pastu puan boss bebel pasal demand tu dan esok ada qs baru lagi n pempuan.

Awal2 da puji qs baru tu. Tyme interview pon bagus je jwb. Hahhh lega hati sy. Qs tu dulu keje ngan kampeni cina. Tyme meeting dia sorang je malay dan dorang lak cakap lam bahasa cine. So pn boss ckp la yang budak melayu ni kalo keje ngan cine xkisah kena marah tp bila keje ngan melayu kena marah merajuk je memanjang *kata kat sy la tu-sy berprasangka haha-* dia ckp budak perempuan tu mcm ada semangat la nak keje bila incik boss tanya boleh tahan ke kalo kena marah. Cewahh bagus2.

Tyme balik umah sy ckp kat incik somi..yang dorang da happy dpt qs bagus. Incik somi jawab "mst dorang cakap mujurrrrr fatin benti haha" sy jawab "tau" haha. Pastu sy ckp lagi napela bila sy nak benti macam2 hal timbul sampaikan dicop hati kecik la.. Suka berprasangka la.. Haihh susahkan. Xpela demi menjaga hati orang lain xkisah la hati sendiri hancur berkecai pon. Incik somi tambah lagi saje nak bagi hati ni sejuk terus ckp yg incik boss nak ajar syg bla bla blaaaa. K stoppp! Malas nak sambung. Hehe

Sebelum tu ada jugak pn boss bercerita pasal staff dia dan tentang keihklasan bekerja. Ye tu memang betul. Bekerja biarlah ikhlas. Jangan duk tikam belakang je. Dah punca rezeki yang Allah bagi dari situ, so u take it or leave it. Cewaah omputih lak. Memang ada kebenarannya. Dari sy bekerja tak ikhlas baik benti kan? Hehe. Biarla rezeki yang di cari dan dapat tu hala l sbb lepas tu jadik darah daging kita gak.

Skang sy cuba menjadik seorang yang tabah berhati besar, berpikiran positif bla bla bla. Haha. So pas ni Xboss sy xdela sakit jiwa bila sy tak dtg keje kan? lalalalalaaaa. Dan yang paling benar adalah bekerja ngan family bukan semudah yg disangkakan. So tepuk dada tanya selera. Bye!

- Posted using BlogPress from my iPad

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

The bittersweet to remember..
Tq :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Popular