Selasa, 25 Oktober 2011

aafiya najya salwana

saLam~

sy rasa sy x pernah kot bercerita pasal nama cipi. nama cipi sy carik kalo xsilap bila usia kandungan dah 7 @ 8 bulan. tyme tu mmg dah komfem cipi adalah baby girl haha. dan sy jumpa nama aafiya najya. tanpa sy tau nama tersebut. apatah lagi nama tu sama ngan orang sekeliling. kalo sy tau nama tu ada sama ngan orang sekeliling sure sy xkan namakan cipi ngan nama tu. haha.

sebenarnya ni kali ke 2 sy namakan anak. dulu sy namakan nurul hannah dalili. sorang2nye anak buah yg disayangi. hehe. mencari nama anak adalah sgt stress jugak sebenarnya haha. nak mencari nama yang sedap didengar bila disebut..dan pastinya maksud yg bagus! dan boleh dibawa oleh cipi sendiri. stress kan? haha.

sy banyak gugel dan refer buku2 islam. tyme mengandung sy beli 2 buku yg ada amalan dan nama2 islam tu. bila dapat satu nama sy sms incik somi. reject semestinya. tyme tu sy kat ofis. keje di hari sabtu. kejenya kurang berinternet yg byk akakka. *ni kalo xde keje la ye* then, sy sms nama afiya najya. haaa incik somi suka sgt. cane tetibe sy tau yg nama anak ofismate sama iaitu afiya. sy ckp incik somi n nak tukar. haha. xsuka la sama2 ni. kuang3. incik somi xnak. dh molek katanya. pasrah je la..

aafiya najya salwana

haaa panjang ko nama anak.  nak tau mana sy refer? haaa kat sini ye kawan2.


ada dua aafiya dan aafiyah. dan maknanya lain. satu aafiya = vigour/vitality =bersemangat/yang cergas. dan satu lagi aafiyah=sehat/selamat. so ikut surat beranak cipi adalah aafiya ok. nak sebut cam gagap pon xkesah. kalo arab punya kalo ada dua A tu kan cam 2 harakat kan? ekeke. so sebutnya pjg sket ye :p

najya lak bermaksud victorius = kemenangan. haha yang ni agak bahaya. xmau kalah punyer. sure nak apa mesti dpt wakaka. 

dan salwana pulak adalah nama warisan family incik somi. maksudnya sy xingat. carik xjumpa lak. tp yang pasti elok maknanya.

k bye!


piEcE of mE~

3 ulasan:

  1. Rasanya tak salah nama sama.sebab dlm dunia ni susah nak jmpa nama org yg lain dr lain kan?

    BalasPadam
  2. Cik anon~

    memang xsalah pon nama sama. Dan sy rasa xde pon lam entry tu salah if nama sama. Dan jugak sy katakan if sama ngan nama ngan org sekeliling bukan dunia. Yelah kalo nama kt sama ngan org afrika lagi2 artis @ femes sure bangga kan? So tepuk dada tanya minda.
    Wallahuawalam.

    BalasPadam
  3. ce cek JPN..lagi banyak sama ;D
    paling best makna nama piya pon sama..
    intisyar=kemenangan ;p

    BalasPadam

The bittersweet to remember..
Tq :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Popular