Sabtu, 29 Oktober 2011

PialaMalaysia:PenyuMenangis

Anak muda berlagu sayang
di bukit remis melepas rindu
adik ketawa di rantau abang
penyu menangis siapalah tahu

Sesak nafasnya sesak
tak tahu adik tak tahu
sebak dadanya sebak
tak tahu adik tak tahu
bengkak jantungnya bengkak
tak tahu adik tak tahu

Retak hatinya retak
tak tahu adik tak tahu

Lenyap ditelan derauan ombak
telur penawar hatinya lebur
tumpah air matanya melimpah-ruah
agar terhibur adik terhibur

Anak muda berlagu sayang
di batu remis melepas rindu
adik ketawa di rantau abang
penyu menangis siapalah tahu
penyu menangis siapalah tahu

Kelabu matanya kelabu
tak tahu adik tak tahu
sendu tangisnya sendu
tak tahu adik tak tahu

Sayu jiwanya sayu
tak tahu adik tak tahu
layu langkahnya layu
tak tahu abang pun tak tahu

Tokoh penyair: J.M Aziz

* telah dijadikan lagu oleh penyanyi nombor 1 Malaysia
Sudirman Haji Arshad
Sumber


Sumber: incik gugel

Tahniah negeri sembilan (2) dan terengganu (1).
Ganu tetap di hati :)


- Posted using BlogPress from my iPhone by fatrina-

WL:new favicon

saLam~

my new favicon..hehe
.
.
.
v
waLk of lifE

piEcE of mE~

Aafiya Najya Salwana:Kenapa tiga tak dua?

P/s: entry ini adalah panjang ok. Sila bertabah kalo nak baca :)

Haaaah ko tajuk kemain panjang. Hehe. Ritu kan da buat entry aafiya najya salwana kan.. Macam2 speku la ye.
Nape xsuka nama sama ngan orang? - ko berlagak kan?
Nape xsuka ngan nama salwana ke? - ehh sesuka hati je ko. Bangga k ada nama family. Sikit pon x rasa nama tu menyusahkan.
Nape ko berlagak xnak nama sama? - yg ni sgt pelik dan sukar nk jawab. Actly kalo tgk balik entry tu sy rasa sy xckp pon sy nak nama anak sy sorang je lam donia nih. Xnak sama2. Sy ckp sy xnak nama sama ngan org sekeliling kecuali nama salwana sbb ni nama family. Sbbnya sy rasa sy ni bukan jenis copycatzzzz punyer org. Kalo dah ada nama tu yg sy tau kalo boleh sy akan elakkan.
Nape??
Mmg pernah terjadik kat adik sy. Punyer la family dak tu jeless kat adik tetibe taruk nama sejibik sejibon nama adik dari awal sampai akhir. Fuhh dasattt.
Dan sbb xnak nama sama nnt kalo jmp sembang2 dan tanya nama anak apa? Aafiya najya salwana.
ehhhh samalaaaa tiru ea?
Tu ok la jarang2 jmp. Tp kalo dah hari2 cane? Panggil fatin yg besor pandang yg kecik pon laung yeeee. Haaa ko.
Nama sy pon sama ngan anak buah incik somi tp sy xckp pon xsuka kan?
So maknanya sy xakan pilih nama yg betul sy tau nama tu anak org tu punyer.
Ada paham?? Xpaham lantak kamu le ekeke
Dalam sy duk cari2 nama xnak sama mmg trjumpa gak kenalan2 yg sama hehe. Cam anak incik gaban dan pn vagg.. Nama anak teruna gantenggg dia adalah afi gak. Hehe bff kan mst sama kan ekeke.

Ehhh OT lak dahhh back to the topic ecehhh. Kenapa tiga tak dua?

Haaaa ada sebabnya. Awal pregnant bila sume tanya boy @ girl.. Baba jwb kalo girl mst letak salwana. Hehe. So salwana mmg dh fix. Xleh xde. Tinggal lagi nak letak mana je. Depan ke belakang kr tengah ke. Mmg panjang nama tu tp sbb sy pikir biarlah panjang dari 2 kerat je sbb salwana kan dh mmg sume ada. Nnt kalo buat 2 je susaha kalo ada nama yg tersama. Ni tuk family baru la. Cam sy sendiri. Masuk family incik somi dan ada nama sama ngan anak buah incik somi.. Fatin salwana. Dan dua2 org panggil fatin. Xkan sy nk panggil dia fatin? Haha pelik lak la kan.. So sy mmg panggil dia adik. Dan yang len ada yg panggil dia fatin @ adik n sy lak makndak @ fatin kalo fatin jr xde hehe. Mmg byk kali la panggil fatin kecik fatin besar yg mnyahut. Org panggil fatin besar tp buat dek je sbb ingat panggil fatin kecik haha. So tu la sebab napr nama cipi panjang dan jugakkkkk nape sy xnak nama sama yg sama secara tak kebetulan. Ehhh ayat apa ini? Hehe.

So pape pon nama sama ke nama panjang ke.. Yang penting happy! Yeayyy! :D tepuk dada tanya la minda :)


sumber:incik gugel


- Posted using BlogPress from my iPhone by fatrina-

Jumaat, 28 Oktober 2011

LIKE..LIKE..LIKE Rumah Kebaya

saLam~

sejak fb yg macam2 kuar kat newsfeed tu. semua benda tenggelam. sedar2 orang tu dah kaya..sedar2 org tu dah kurus. haha tipu!

just nak share yg Rumah Kebaya skang sdg adakan contest LIKE Rumah Kebaya tuk menang RM3500! bgabung tenaga bersama suami tersayang ahmad fairus. so bagi sesapa yg sedang merancang perkahwinan silalah join. jangan lepaskan peluang! maklumat lanjut sila layari fb rumah kebaya..

like rumah kebaya


piEcE of mE~

Syukran Ya Allah

saLam~

Fuhhh sehari yang penuh aktiviti di luar.. Seawal pukul 10am *awal la sangat haha* kami kuar menuju ke U (bukan nama sebenar). Tuk sesi tunjuk hebat *baca:interview* bersama MD kampeni U (bukan nama sebenar). Semalam adalah sesi tunjuk hebat bersama head of qs n HR sajok.

Dah 2 hari sy gigil bagai bila nk melalui saat itu haha. Dulu masok kontrakor pon atas ehsan akak n abg ipar. No tunjuk hebat tp nan hadooo. Haha. Siyes sy kecut perot. Ntah nape la kan. Risau giler xleh jwb kalo dorang tanya market price sbb sy leh jwb price tuk 3 mgu lepas jela. Huhu. Kemain study bagai. Dan ada yg kelakar tp xyah pecah lobang ekeke.

Agak lama kena tunjuk bakat dan soalan MD ni mmg pelik2 tp ada kaitan ngan keje la. Alhamdulillah ada yg laju dan ada yg tergagap jugak haha. Haa ko da 5 taun keje cungap2 lagi ke? Da abes dan terus menuju ke ofis incik somi di bkt beruntung. X sampai 10min HR tu call bitau nak diskas psl offer letter tp xsempat jmp td. So diskas on call jela. Alhamdulillah syukur. Masih ada peluang rezeki sy lam bidang qs. So sila pandang kedepan & jangan berhati kecik lagi ekeke. Dan semoga suasana kerje yg best nnt. Insyaallah.

Mulanya nak singgah amek keje kat ofis RB tp kak rose ckp p kul 3 keatas lak. P bkt beruntung pon kejap je so xjadik dan terus menuju ke the mines. Papa nak cari movie @ game. Mama soping buku n smurf lagi tuk cipi. Haha. Gile smurf! Dan jugak sikit2 brg keperluan harian. Kata da keje haha.


Sumber incik gugel

Detail sy cite bila da p amek offer letter. Kang xjadik malu je kan? Kan? Haha. Tu pon kalo rajin nk berblog pasal tu kan? Kan?

- Posted using BlogPress from my iPhone by fatrina-

Khamis, 27 Oktober 2011

Syok sendiri

saLam~

Wakaka syok sendiri! Sape yg SS tu mek? Saye le sape lagi. Hehe. Skang kan dh jadik surirumah sepenuh masa so, sy pon ke dapur la jugak. Sy ambik alih tempat mama ekeke. Tp bukan setiap hari kot. Kdg2 kalo ada keje cam ritu mama yg masak. Hehe.

Tapi tapi tapiiiii yg menjadik masalahnya adakah sy syok sediri?? Masak kompem xde la sehebat mama atau jiha atau family yg len. Tp kalo makan kenyang lah jugak. Hehe. Sy takut sebenarnya nk masak kot2 ada org xsuka ke ape kan. Selalu ty incik somi sampai dh xde jawapan dia bagi akaka. Xpelah sy masak jela selagi sy boleh tolong kan hehe.


sumber incik gugel


- Posted using BlogPress from my iPhone by fatrina-

sharing is caring:Bersabarlah wahai hati

saLam~

sharing is caring!

Kehidupan ini adalah permainan dalam pelbagai adegan yang mencabar dan penuh dugaan serta ujian Allah. Sesungguhnya segala dugaan bertujuan menguji kesabaran dan tahap keimanan seseorang hamba.
Apabila terujinya seseorang hamba, maka segala mehnah dari-Nya itu adalah sebagai penghapus dosa yang menggantikan hukuman di akhirat kelak.
Kadangkala apabila diuji, kita merasa cukup kuat dan kental jiwa untuk menempuh segala dugaan yang mendatang, namun ada masanya pula kita cukup lemah dan merasa hampir rebah dalam perjuangan meniti kehidupan.
Ada kalanya kita berupaya melepasi ujian itu, namun ada kalanya juga kita merasakan tidak berupaya menghadapinya lantas merungut dengan apa yang berlaku.
Sesungguhnya tidak kita nafikan, ada ketika kita tidak mampu mengelak daripada menghadapi tekanan dalam menjalani kehidupan. Pelbagai tekanan dihadapi menyebabkan kita hilang semangat dalam menempuh cabaran dan dugaan yang datang silih berganti atau secara bertimpa-timpa.
Lihatlah betapa lemah dan kerdilnya kita, begitu cepat hilang pergantungan sedangkan Allah SWT sedang menduga.
Ujian yang dihadapi oleh manusia di dunia ini adalah dalam dua bentuk iaitu sama ada kesusahan atau kesenangan. Kedua-dua ujian itu benar-benar menguji kita sebagai hambanya.
Ingatlah bahawa kehidupan di dunia yang meliputi kemewahan dengan segala pangkat kebesaran dan kesenangan itu adalah sekadar ujian. Sesungguhnya hanya bagi mereka yang terpedaya yang akan hanyut dengan ujian ini.
Sedangkan dugaan kesusahan dan kesengsaraan di dunia pula, kadangkala membuatkan kita rasa lemah dan putus asa. Kadangkala kita seringkali mengeluh dengan apa yang ditetapkan untuk kita, dan seringkali jua kita persoalkan itu dan ini tentang takdir yang telah tertulis oleh-Nya. Apakah dengan penerimaan sebegini kita fikir kita cukup redha dengan ketentuan-Nya? Kadangkala pula kita seringkali merumuskan itu dan ini tentang ketetapan-Nya.
'Jikalau dugaan ini tiada, sudah tentu aku begini...'
'Jikalau ini tidak terjadi sudah tentu aku begitu.... '
Apakah kita fikir kita lebih tahu dari Dia yang menciptakan kita? Dan apakah kita fikir kita sebenarnya lebih tahu apa yang terbaik untuk kita?
Subhanallah. Maha suci Allah!
Sudah tentu kita hamba yang kerdil ini tidak tahu apa-apa berbanding Dia yang Maha Sempurna. Namun tanpa kita sedari segala persoalan yang timbul dibenak kita sebenarnya telahpun terjawab dalam Kalam Allah. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui akan sesuatu, maka Dia juga Maha Mengetahui persoalan yang bakal timbul di fikiran hambaNya. Maka Dia lebih dahulu menjawab persoalan itu dalam ayat-ayat-Nya.
Inilah jawapan Allah tehadap persoalan yang kadangkala timbul dalam hidup kita.
Kenapa semua ini terjadi padaku?
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui." (Al-Baqarah : 216)
Kenapa terlalu berat ujian ini?
"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan Kesanggupannya." (Al-Baqarah : 286)
Terasa kehidupan ini sudah tiada maknanya lagi bagiku. Mengapa?
"Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman." (Ali Imraan : 139)
"... ..dan janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah melainkan kaum yang kafir." (Yusuf : 87)
Bagaimana harus ku hadapi semua ini?
"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk." (Al-Baqarah : 45)
Apa yang akan kudapat daripada semua ini?
"Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang mu'min, diri, harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka.." (At-Taubah : 111)
Kepada siapa harus aku berharap?
"Cukuplah ! Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain dari-Nya. Hanya kepadaNya aku bertawakkal." (At-Taubah : 129)
Berimankah aku?
"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; "Kami telah beriman," sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta?" (Al-Ankabut : 2-3)
Renungi dan redhalah terhadap ketentuan Allah SWT. Pasti tersingkap hikmah yang tersembunyi di sebalik setiap ujian-Nya. Bersabarlah duhai hati. Moga kita menjadi hamba yang redha dan diredhai-Nya.

sumber
piEcE of mE~

Rabu, 26 Oktober 2011

Selasa, 25 Oktober 2011

aafiya najya salwana

saLam~

sy rasa sy x pernah kot bercerita pasal nama cipi. nama cipi sy carik kalo xsilap bila usia kandungan dah 7 @ 8 bulan. tyme tu mmg dah komfem cipi adalah baby girl haha. dan sy jumpa nama aafiya najya. tanpa sy tau nama tersebut. apatah lagi nama tu sama ngan orang sekeliling. kalo sy tau nama tu ada sama ngan orang sekeliling sure sy xkan namakan cipi ngan nama tu. haha.

sebenarnya ni kali ke 2 sy namakan anak. dulu sy namakan nurul hannah dalili. sorang2nye anak buah yg disayangi. hehe. mencari nama anak adalah sgt stress jugak sebenarnya haha. nak mencari nama yang sedap didengar bila disebut..dan pastinya maksud yg bagus! dan boleh dibawa oleh cipi sendiri. stress kan? haha.

sy banyak gugel dan refer buku2 islam. tyme mengandung sy beli 2 buku yg ada amalan dan nama2 islam tu. bila dapat satu nama sy sms incik somi. reject semestinya. tyme tu sy kat ofis. keje di hari sabtu. kejenya kurang berinternet yg byk akakka. *ni kalo xde keje la ye* then, sy sms nama afiya najya. haaa incik somi suka sgt. cane tetibe sy tau yg nama anak ofismate sama iaitu afiya. sy ckp incik somi n nak tukar. haha. xsuka la sama2 ni. kuang3. incik somi xnak. dh molek katanya. pasrah je la..

aafiya najya salwana

haaa panjang ko nama anak.  nak tau mana sy refer? haaa kat sini ye kawan2.


ada dua aafiya dan aafiyah. dan maknanya lain. satu aafiya = vigour/vitality =bersemangat/yang cergas. dan satu lagi aafiyah=sehat/selamat. so ikut surat beranak cipi adalah aafiya ok. nak sebut cam gagap pon xkesah. kalo arab punya kalo ada dua A tu kan cam 2 harakat kan? ekeke. so sebutnya pjg sket ye :p

najya lak bermaksud victorius = kemenangan. haha yang ni agak bahaya. xmau kalah punyer. sure nak apa mesti dpt wakaka. 

dan salwana pulak adalah nama warisan family incik somi. maksudnya sy xingat. carik xjumpa lak. tp yang pasti elok maknanya.

k bye!


piEcE of mE~

Ahad, 23 Oktober 2011

heartbeat

saLam~

skang baru berjinak2 ngan heartbeat lak. da lama ajak join tp cam malas nak layan haha. skang baru terpegun lak nak join haha.


jom join!


piEcE of mE~

bercutian di Grand lexis PD #2

saLam~

ok sambungan bercutian di Grand Lexis, PD. ni first tyme nak p bercuti yg ada private pool dan jugak atas laut kununnya. haha. tyme hanimun kat bali dulu sepatutnya duk kat tempat yg ada private pool kalo xsilap tp dah sampai sana baru ckp xde lak.. haihhh. memandangkan chalet kami jauh kebelakang, so kitorang nek la buggy. tp service buggy ni cam slow sket kot. kitorg nak kuar makan petang tu letih menunggu makanya jalan kaki ajo lah. haha. agak penat la bagi mereka yg x pernah eksesais.. haha.

so kita layan gambo jela ye :o)

Grand Lexis PD
the entrance *Grand Lexis*
the lobby

rasmi katil
the glass for sea tru


the private swimming pool
dry kitchenette
the surrounding
happy cipi


sesapa yang tgh plan nak p bercuti ke haa boleh la p grand lexis ni. memang best.

piEcE of mE~

bercutian di Grand lexis PD #1

saLam~

seperti entry ini, kami bercuti cutian di Grand Lexis, PD. sebenarnya kami bercadang ke sana last week tp sbb singkat sangat masa sebelum nak p, so incik somi decide p jumaat, 21hb. kami p PD sebenarnya nak p amek geran dmax incik somi sbb nak renew roadtax. mula2nya incik somi xckap pon nak p sana. dia duk survey sorang je. kompius mak duk nengok dia duk belek ape ntah kat ipad tu, so terus tanya buat apa. haha. nila org yg kuat prasangka kan? *wakaka gelak guling guling* pastuh baru ckp nk p PD. wahhh so kemain happy le ai. yela dah 2 minggu duk terperuk lam umah kan..akaka.

actly, incik somi booking tuk deluxe pool villa yang duk atas laut tp bila p check in dapat executive pool villa above d sea. haha sebab bilik tu under maintenance. tp still dapat harga yg deluxe. ekeke.


to be cont'd laaaa cipi suda bangun :o)

piEcE of mE~

Wishlist:Lumix G

salam~

Another wish :)



dpt keje baru leh la dpt ni kan :p


- Posted using BlogPress from my iPhone by fatrina-

Sabtu, 22 Oktober 2011

Tupperware

saLam~

K skang sy nk promote tupperware lak. Skang tupperware mmg sgt ceria! Sy kenal tupperware sejak kecik. Mami mmg dealer tupperware dan rumah mmg penuh ngan tupperware. Yg best set yg kiut miut. Mmg giler tgk haha. Dulu mmg bangga la pakai tupperware. Sbb tupperware ni brand yg best. Xcam bekas2 plastik len. Cepat je rosak. Tupperware kalo rosak leh tukar ganti.

Serius gile tgk promosi bulan oct. Dulu mami beli kaler biru. Ni pink yo! Haha. Sabar2 cik timah.



Haaa ada sesapa nak beli? Haha. Yang len ada lagi tp malas nk upload gambo. Sesapa nk join tupperware pon boleh. Akan dpt discount 20%. Sesapa berminat leh email me @fatrina7@yahoo.com

- Posted using BlogPress from my iPhone by fatrina-

Jumaat, 21 Oktober 2011

Live from grand lexis PD


bersiaran dari grand lexis pd. Da balik baru ai review sket pasal percutian kali ni. Weeee


- Posted using BlogPress from my iPhone by fatrina-

Khamis, 20 Oktober 2011

Berpart tyme

saLam~

Semalam baba tanya nak maid x. Dan incik somi ckp dh xkej xyahla maid. Sy setuju sbb nk buat apa maid kalo sy xkeje tp sy tanya la kalo da keje cane? Haha. Bla bla bla. Tyme ni duk kusyuk dgr mama ckp sampai cipi jatuh. Seb dahi bengkak je. Hehe.

Tetibe incik somi ckp 'kalo syg keje je la kat umah buat part time tu xleh ke? Susah la nak amek maid lagi ni. Mcm2 hal' ye sy sgt2 setuju tp sy ckp 'boleh ke tp syg la xkeje nnt xdpt reg qs'. Huhu. Mmg niat sy yg satu plg kurang sy dpt reg qs. Hehe. Xbukak company sendiri pon xpe. Menompang pon boleh kan? Hehe.

Skang mmg sy baru start buat part time ngan along. Tapi byk sgt dugaan nya cik kak oiiii. Xkan nak buat malam je xtido? Siang kompem xdpt nk fokus. Mana nak kejor si cipi tu lagi. Tido pon skang sekejap je. Baru start buat 5min dah bangun la plok. Haha xdela 5min :p. Bila malam lak nak tido susah kemain. Minun susu dah tgk pocoyo daj tgk jungle book dah. Papa tidokan xnak. Nak mamaaaaa jugak.

Nak berjaga sampai pagi bute gigil lak. Sekerat jalan dgr troli bgerak la itula inila. Haha. Saiko diri sendiri. Nak wat cane ai kan suka berprasangka wakakaka.

Xpelah slow2 buat kan? Nnt cipi besar sket da boleh jln sdr ok la kot. Tp lagik la bkejaran gamaknya huhu.


tukang sebok


- Posted using BlogPress from my iPhone by fatrina-

Owh cik pavlova

saLam~

owh cik pavlova. Haha sy belom pon try buat pavlova. Sana sini duk berblog pasal pavlova. Tgk kat blog dayu pon dah buat pavlova. Nampak mcm dilisyessss. Nak try nak try! Haha meroyan jap. Tp xdpt la nk buat lagi sampai la kepala plug oven sy tu ditukar baru. Ni pasal bercookies tyme pose dulu la sampai overheat haha.

Bila sana sini bercerita pasal pavlova, sy pon sgt gigih menggugel pavlova. Siap baca kat wikipedia uolss. Haha. Sila baca dan paham ye anak2.
Pavlova is a meringue-based dessert named after the Russian ballet dancer Anna Pavlova.[1] It is a meringue with a crisp crust and soft, light inner.[2] The name is pronounced /pævˈloʊvə/ or /pɑːvˈloʊvə/, unlike the name of the dancer, which was /ˈpɑːvləvə/ or /ˈpævləvə/.[3][4][5]

The dessert is believed to have been created in honour of the dancer either during or after one of her tours to Australia and New Zealand in the 1920s. The nationality of its creator has been a source of argument between the two nations for many years, but formal research indicates New Zealand as the more probable source.[2]

The dessert is a popular dish and an important part of the national cuisine of both countries, and with its simple recipe, is frequently served during celebratory and holiday meals.
Sumber:http://en.m.wikipedia.org/wiki/Pavlova_(food)
Nak lagik paham p le link tu :)






Haaa ada rasa air liur meleleh tak? Haha


- Posted using BlogPress from my iPhone by fatrina-

Rabu, 19 Oktober 2011

Selasa, 18 Oktober 2011

sahm vs wahm

saLam~

entry ni da dua kali buat tp tru blogpress kat ipad. tp bila da siap nk preview ilang dan xleh masuk2. hoh! so terpaksa la gagahkan diri buat entry tru lappy ku ini. SAHM=stay at home mother kan? ke study at home mother? haha ape2 jelah sy tibai je.

nak berstory pasal seorang akak ni yg sy kenal sbb sy beli produk shaklee tuk tambah susu tyme pantang dulu. dia seorang engineer di pertonas uolss. beberapa hari lepas sy baca entry dia pasal surirumah vs WAHM. rupe2nya kak cery da benti keje dan fokus kat produk shaklee tu. wahhhh terpegun sat hehe. sy terpikat tertarik kat quote kat entry dia..
" IF U CHOOSE TO BE RICH. Invest first in education, In REALITY, the only real asset u have is YOUR MIND, the most powerful tool.Each of us has the choice of what we put in our brain.Most people simply buy investments rather than first investing in LEARNING ABOUT INVESTING.90% buy TV sets, only 10% buy bisnes books.so what do I do? I go to seminars.I spent $385 and that course has made me at least 2million.BUT MORE IMPORTANTLY, it bought me life. i dont have to work for the rest of my life because of that one course. i go to at least 2 such courses every year..." (ni extract dari buku rich Dad Poor Dad by Robert Kiyosaki)

haaa.. itu robert kiyosaki ckp.... ni saya plak cakap


>>>"Pengalaman saya?. Secara jujurnya... seminar tak rasmi pertama tahun lepas (Dec 2010) dan seminar kedua (May 2011).. telah membantu saya secara tak langsung utk income 5 angka sebulan (stabil dah ya.. bukan once off)....kalau kiyosaki kata dia pergi course $385 dpt income 2juta.. hmm so saya register next course RM120 ni sbb nak dpt income stabil at least 100k/mthly.. aci takk.... hehhe<<<
haaaa tu diaa. sesapa rajin nak baca selanjutnya leh la terjah blog kak cery tuk entry surirumah vs WAHM.... tula kan.. ajal maut jodoh pertemuan dah tertulis. begitu jugak rezeki. insyaallah ada. chaiyokkk mama cipi

piEcE of mE~

Baru je pon dah nyanyukkk

saLam~

Hari ini lam sejarah betol. Tetibe ingat rini rabu! Siap wat entry wordlesswednesdy uolss. Haha. Bila dh published n review entry tu nampok lak bykan wednesday. Haha. Dah le siap sms miza x p meeting azrinaz ke rini. Sbb sebelum tu p jmp dia mintak dia bwk turun brg sy kat ofis tu. Dak tu blurrr kemain lak haha. Sebut pasal barang, sy xamek lagi brg2 harta2 sy kat ofis tu haha.

Berbalik pada cite kt, semua entry sini autopublish kat twitter. So wawa siap komen rini bari selasa haha. Adoiii baru je pon xkeje 2mgu dah lupe hari. Padahal bukan duk lam umah cam duk lam gua pun. Tv ada tenet ada.. Setiap masa on tv duk bertwit berblog tp leh lupa gak.

Dari pagi lagi sy duk ingat rabu. Siap ty incik somi lagi yg sepatutnya rini last day mr tay submit dia drwg infra. Seb bek sy xsms mr tay. Yg peliknya incik somi senyap je xkomen pape. Kot2 dia pon lupa haha. Entry tu sy dh save draft. Sok jela publish balik akaka. Mak da nyanyuk la tu.


Sumber:incik gugel

walk of lifE~part time sudah bermula. Chaiyokkkk!


- Posted using BlogPress from my iPhone by fatrina-

Isnin, 17 Oktober 2011

The Pieces Don't Fit Anymore

Tetibe tingat lagu ni :p
Enjoyyyz!

The Pieces Don't Fit Anymore

I've been twisting and turning,
In a space that's too small.
I've been drawing the line and watching it fall,
You've been closing me in, closing the space in my heart.
Watching us fading and watching it all fall apart.

Well I can't explain why it's not enough, Cause I gave it all to you.
And if you leave me now, oh just leave me now.
It's the better thing to do,
It's time to surrender,
It's been to long pretending.
Theres no use in trying,
When the pieces don't fit anymore, Pieces don't fit here anymore.

You pulled me under,
If I had to give in.
Such a beautiful myth,
That's breaking my skin.
Well I'll hide all the bruises,
I'll hide all the damage that's done.
But I show how I'm feeling until all the feeling has gone.

Ooh don't missunderstand,
How I feel.
Cause I've tried, yes I've tried.
But still I don't know why, no I don't know why.
I dont know why..
whyyyyyyyy!


- Posted using BlogPress from my iPhone by fatrina-

waLk of lifE:fren

saLam~

K pas kes malware, macam sy search cane nak buat dan bagi hilang malware tuh. Then sy terjumpa 1 blog yg kena malware gak dan ada yg komen dia xletak bloglist kat blog dia. Pengomen tu salah sorang yg sy follow iaitu mama tisya. Terus sy tanya dia tarik mana bloglist. Rupe2nya dia bukak blog baru. Hehe. Kat shoutbox tu ada haa dia bitau. Tenkiu mama tisya :)

Terus bukak blog baru! Adoii byk betol blog tp public da jadik dua la skang. So sesapa yg rasa dia follow sy tp sy xfollow @ xde kat bloglist leh la komen kat sana. Tapi xsempat lagi nak asing ngan craft punyer blog.


waLk of lifE:frEn
{sila klik gambar}


- Posted using BlogPress from my iPad

Wahai hati

Wahai hati bertabah la kamu
Jangan biarkan hatimu terus berkecai
Biarlah ia retak sementara
Rawatilah hatimu itu dengan ingatan kepadaNya

Bertabahlah kamu wahai hati



- Posted using BlogPress from my iPhone by fatrina-

Sabtu, 15 Oktober 2011

K pop

saLam~

K pop..korean pop? Ke pop corn? Hehe. Sy sebenarnya xdela minat sesangat cite korea ni. Haha. Dulu pas abes degree penah la pinjam cd dari along cite ape ntah. Xsilap ada sy blogkan pasal tu. Malas nak godek hehe. Dulu tyme pregnant cipi, abg ngah sms bitau soh tgk channel 393. Tyme tu sy cukup kul9 da krohhhhh haha. So esok la baru pasan sms tu. Then try la tgk cite ape yg best sgt. Xingat tajuk apa. Pastu tetibe le terpengaruh tgk cite2 tu. Pastu tgk Cite wife's club ke apa ntah. Skang ada balik cite tu kat c393 1st episode. Hoho leh la ulang balik hehe. Tyme tu mmg duk bukak channel 393 je haha. Sampai tensi incik somi. Haha.

Org ckp leh kenan kat baby kan? Tp sy xsure la betol ke x. Cam hannah dulu pon sama. Akak pon duk layan cite korea kat 8tv sampai kuar rambut perang. Haha yeke? Cam cipi pon sama rambut cam kpop youuu. Haha. Perasan! Ce tgk gambo cipi betol ke idok. Haha. K bye!





ada sama ke? :p


- Posted using BlogPress from my iPhone by fatrina-

K pop

saLam~

K pop..korean pop? Ke pop corn? Hehe. Sy sebenarnya xdela minat sesangat cite korea ni. Haha. Dulu pas abes degree penah la pinjam cd dari along cite ape ntah. Xsilap ada sy blogkan pasal tu. Malas nak godek hehe. Dulu tyme pregnant cipi, abg ngah sms bitau soh tgk channel 393. Tyme tu sy cukup kul9 da krohhhhh haha. So esok la baru pasan sms tu. Then try la tgk cite ape yg best sgt. Xingat tajuk apa. Pastu tetibe le terpengaruh tgk cite2 tu. Pastu tgk Cite wife's club ke apa ntah. Skang ada balik cite tu kat c393 1st episode. Hoho leh la ulang balik hehe. Tyme tu mmg duk bukak channel 393 je haha. Sampai tensi incik somi. Haha.

Org ckp leh kenan kat baby kan? Tp sy xsure la betol ke x. Cam hannah dulu pon sama. Akak pon duk layan cite korea kat 8tv sampai kuar rambut perang. Haha yeke? Cam cipi pon sama rambut cam kpop youuu. Haha. Perasan! Ce tgk gambo cipi betol ke idok. Haha. K bye!





ada sama ke? :p


- Posted using BlogPress from my iPhone by fatrina-

Tahajjud cinta

saLam~

Tahajjud cinta. Sebenarnya sy xtengok pon :p dan semalam episod last kan? Cite ni gak banyak kontrobasinya. Hehe. Kat beautifulnara, ada tulis yg ending mengecewakan. Sy nak komen pon xtgk ekeke. Sebelum2 ni setiap hari jumaat malam mst kat fb @ twitter ada status tahajjud cinta. Tp ntah xtgerak hati nak tengok. Yg sy pasti org duk sebut2 ustaz shauki ngan seri. Haha. So dah tamat cite baru nak tgk sinopsis. Hehe. Ada masa ada saluran leh la tgk balik :)

TAHAJJUD CINTA mengisahkan pengorbanan dua orang wanita, Citra Maisara (Fazura) dan Seri (Fouziah Gous) dalam memperjuangkan kebenaran, hak asasi dan reputasi kaum hawa. Berasal dari dua latar belakang yang berbeza, Citra merupakan anak perempuan kepada pasangan suami isteri yang merupakan peneraju sebuah syarikat gergasi.
Selama 5 tahun belajar di luar negara, ibu bapa Citra sama sekali tidak mengetahui bahawa anaknya yang dihantar ke London untuk mengikuti kursus Perundangan Sivil telah berhijrah secara rahsia ke Jordan untuk mendalami jurusan Perundangan Syariah. Di situ, Citra bertemu semula dengan kawan karibnya, Seri yang berkongsi cita-cita yang sama.
Perjalanan hidup mereka mula dihujani dengan pelbagai dugaan dan tekanan hebat setelah pulang ke pangkuan keluarga masing-masing di Malaysia. Sekembali di Malaysia, ibu bapa Citra sangat terkejut dengan perubahan dan kelulusan yang diperolehinya. Begitu kecewa dengan tindakan Citra, ibu bapanya tidak merestui Citra yang berazam untuk meneruskan impiannya sebagai seorang peguam Syariah.
Namun, segalanya berubah apabila kakaknya, Emelda (Tiz Zakiah) terseksa akibat keganasan yang dilakukan oleh suaminya (Heryanto). Melihat kesungguhan Citra membela Emelda daripada penindasan suaminya, ibubapa Citra akhirnya merestui perjuangannya.
Berlainan pula dengan nasib Seri, di mana dia terpaksa melupakan cita-citanya sebagai peguam Syariah. Di atas permintaan bapanya (Ahmad Tarmimi), Seri dipaksa bernikah dengan Ustaz Shauki (Eman Manan) yang selama ini telah membiayai pengajiannya Seri di luar negara. Malangnya, Seri menjadi mangsa deraan Ustaz Shauki yang sudah mempunyai 3 orang isteri (Eirma Fatima, Melissa Saila & Dira Abu Zahar). Seri juga terpaksa melupakan cintanya terhadap Solohudin (Remy Ishak), anak kepada Ustaz Shauki.
Situasi ini juga menghiris perasaan ketiga-tiga isteri Ustaz Shauki yang juga sangat cemburu terhadap Seri. Walaupun terseksa, demi keluarga Seri tetap tabah dan redha meneruskan hidup, jauh dari cita-citanya yang ingin berjaya sebagai seorang peguam Syariah. Akan tetapi, situasi bakal berubah apabila munculnya Armani (Neelofa).

Dari:Sumber.

Pape pun cite da abessss. Yang baik jadikan teladan yang buruk jadikan sempadan.

- Posted using BlogPress from my iPad

Owh ios5:owh smurfs' village


saLam~

Semalam incik somi sebok duk update ios5 kat tepon dia dan ipad. Sampai tdh malam dua2 baru siap. Skang semua sudah berwajah baru. Best la jugak sapai pad huruf ni pon terbelah dua. Hehe. Tapi yang paling sedih sy punyer smurfs' village da hilang semuanya. Uwaaaaaaaa. Letih tu nak kumpul duit ngan level. Semput nak mulakan balik. Nanti sy godek2 dulu apa yang canggih apa yang xbest



Terbelah dua tu


- Posted using BlogPress from my iPad

Jumaat, 14 Oktober 2011

Bloglist

saLam~

haihhh bila la leh pasang balik bloglist ai tu.. Nak bw pon susahh. Ada sesapa yg kena jugak tak pas masuk blog ni? Sori sesangat :(


- Posted using BlogPress from my iPhone by fatrina-

Malware!: clean and clear

saLam~

K da setel kes malware!. Tadi mmg langsung xleh masuk tru mozilla. Skang da boleh.

Mula2 remove link yg ada malware n unfollow gak blog tu. Sori sgt2. Still xleh bukak then remove bloglist tp still follow blog dorang. Cuma 1 blog je lagi sy unfollow blog tu sbb semalam sy masuk blog tu mmg xleh langsung. So sy cuma syak wasangka jela haha. Buang segala gadget yang rasa2 menyusahkan cam stalker count etc. Scan lappy tp ok xde poblem. Last skali report to google. Baru ok. Tp kalo kat account sy still malware detected. Harap pasni terus clean and clear.


- Posted using BlogPress from my iPhone by fatrina-

Malware!

saLam~

Geramnya la bila blog kena malware! Check dpt dari 1 link ni. Tp pas unlink still ada lagi. Adoiiii. Tensen! Search punyer search sbb terkena malware ni mayb ada link kat bloglist tu ada innity. So leh jadik gak. Bloglist sume da buang tp sama gak. Haihhh ilang mood!

Tenkiu wana (takut nak link blog dia kang kena lak) yg komen bitau tadi.


- Posted using BlogPress from my iPhone by fatrina-

Khamis, 13 Oktober 2011

Circle flip up album

saLam~

Yuhuuuu da malam baru leh berblog ye. Hehe. Petang tadi tume cipi tido sy sempat le beryou tube tengok tutorial buat card yg macam2 jenis tu. So sy try satu buat circle flip up album. Not bad la haha. Tp sy xde la hias bagai. Cuma letak pattern paper n guna tali yg lebih guna tyme kawin dulu. Reben bagai xde la plak. Album ni pon xde letak gambo cipi pon. Saje test power dulu hehe. Enjoy!










waLk of lifE~ pssst ada sesapa berminat nak tempah? :)

- Posted using BlogPress from my iPhone by fatrina-

Rabu, 12 Oktober 2011

Donate to Rumah Aman

saLam~

Rumah aman. Seperti entry WW:Rumah Aman, kali ini nuffnang telah membuat kempen untuk nuffnungers bersama2 donate kat rumah aman seperti entry ini.

Rumah aman memerlukan peruntukan untuk membaikpulih kemudahan rumah tersebut. So, marilah sesama kt hulurkan derma kepada Rumah Aman. Sikit-sikit lama-lama jadilah bukit!

Cara-caranya seperti di bawah..

- Log in to your Nuffnang account and head on over to http://www.nuffnang.com.my/tlc-2011/
- Select the amount that you wish to donate from your Nuffnang earnings (you can choose from RM 1, RM 5 or RM 10)
- Hit the submit button, and you’re done!


Ataupun

- Via Maybank2U
You can make a direct donation to Rumah Aman (Shah Alam) at 562106720433 with the remark:
"Nuffnang TLC Promise Me S2". Kindly send a screenshot of the transfer to tlcpromiseme@nuffnang.com after you're done, so that we can verify the transfer and arrange for your tax deduction receipt to be delivered to you!


Ataupun

- Adopt a Churpie
Love the adorable Churp Churp mascot? You can get one today from Churp Churp, and all profits from the sale of Churpies will go towards the Promise Me pledge as well! Head on here to find out how.






Rumah Aman

- Posted using BlogPress from my iPad

WordlessWednesday: udang masak lemak



Udang masak lemak tuk lunch hari ni :)
Mama plizz komen :p

- Posted using BlogPress from my iPhone by fatrina-

Kebenaran itu pahit

saLam~

Tadi p rumah Xboss sbb nak diskas pasal rumah yg ntah bila leh start tu. Tyme layan cipi kat bilik tv, pn boss datang bercerita itu ini. Yang sy nak amek tau je adalah qs baru hehe. Dia bercerita qs da masuk semalam. Lelaki. Masa interview da demand kemain tinggi ngan pengalaman baru 3 tahun. Cakap boleh buat itu boleh buat ini. Then, semalam 1st day da kena bawak p round site. N kena buli sket kot dan dia terkial2 nak buat. Petang dorang ada discussion sampai malam dan incik boss soh dia handle n setel projek fast track tu. Kena pickup semua details bla bla. Dan sekali lagi dia blurrr. Dan pagi ini dia email je cakap nak benti sbb dapat offer lain. Hehe. Pastu puan boss bebel pasal demand tu dan esok ada qs baru lagi n pempuan.

Awal2 da puji qs baru tu. Tyme interview pon bagus je jwb. Hahhh lega hati sy. Qs tu dulu keje ngan kampeni cina. Tyme meeting dia sorang je malay dan dorang lak cakap lam bahasa cine. So pn boss ckp la yang budak melayu ni kalo keje ngan cine xkisah kena marah tp bila keje ngan melayu kena marah merajuk je memanjang *kata kat sy la tu-sy berprasangka haha-* dia ckp budak perempuan tu mcm ada semangat la nak keje bila incik boss tanya boleh tahan ke kalo kena marah. Cewahh bagus2.

Tyme balik umah sy ckp kat incik somi..yang dorang da happy dpt qs bagus. Incik somi jawab "mst dorang cakap mujurrrrr fatin benti haha" sy jawab "tau" haha. Pastu sy ckp lagi napela bila sy nak benti macam2 hal timbul sampaikan dicop hati kecik la.. Suka berprasangka la.. Haihh susahkan. Xpela demi menjaga hati orang lain xkisah la hati sendiri hancur berkecai pon. Incik somi tambah lagi saje nak bagi hati ni sejuk terus ckp yg incik boss nak ajar syg bla bla blaaaa. K stoppp! Malas nak sambung. Hehe

Sebelum tu ada jugak pn boss bercerita pasal staff dia dan tentang keihklasan bekerja. Ye tu memang betul. Bekerja biarlah ikhlas. Jangan duk tikam belakang je. Dah punca rezeki yang Allah bagi dari situ, so u take it or leave it. Cewaah omputih lak. Memang ada kebenarannya. Dari sy bekerja tak ikhlas baik benti kan? Hehe. Biarla rezeki yang di cari dan dapat tu hala l sbb lepas tu jadik darah daging kita gak.

Skang sy cuba menjadik seorang yang tabah berhati besar, berpikiran positif bla bla bla. Haha. So pas ni Xboss sy xdela sakit jiwa bila sy tak dtg keje kan? lalalalalaaaa. Dan yang paling benar adalah bekerja ngan family bukan semudah yg disangkakan. So tepuk dada tanya selera. Bye!

- Posted using BlogPress from my iPad

Selasa, 11 Oktober 2011

Ombak rindu the movie

saLam~

Yeayyy ombar rinduk movie lak. Baca kat beautifulnara. 1 dec ni kuar. The series sy xtgk haha sbb asyik lupa. Ombak rindu novel paling best. Kalo xsilap novel tu yang 1st sy beli kot. Sebelum tu rembat akak punye je haha. Pasty mmg banyak novel sy beli n banyak dari alaf 21. Hantu novel katekan. Skang je malas nak baca hehe. Entry mana ntah ada dh sy cite pasal novel. Owhh pasal nora elena kat entry ni.


piEcE of mE~

cipi's ABC

saLam~

ritu kan p ou cam entry ni, kat craft haven tu ada jual room decor tuk anak2. dah lama nak beli tapi cam awal sangat nak beli dan cuma beli star n bunga2an & burung (kot) je. so beli la ABC tuk cipi. bukan tau pon lagi haha. tau cabut je pon. biasa la baru dapat anak kann?? sume nak bagi kat anak. haha.

layankan aje gambo2 di bawah. bunga n burung kat bawah tu dah lama beli. cuma tukar tempat je.

wall of ABC
eiii gerammmmm
nak amek munge ni la
sekejap je pon da tanggal

piEcE of mE~

New tent for cipi

saLam~

ni sebenarnya cerita last week. disebabkan gambar semua lam camera n malas nak bukak lappy ni so tertunda la ke sekian lamanya. alang dah godek blog guna lappy so teruskan aje niat yang lepas tu haha.

malam tu p manjaku nak beli barang cipi. mama sebok tengok storage yang dah ada partition kat dalam tu tuk letak makanan cipi dan len2. papa terus bawak cipi nek atas nak beli toy. lama gak kot sy kat bawah & papa n cipi kat atas. sepanjang dorang duk kat atas satu pon xde yang berkenan di hati cipi. papa cakap bila papa bagi toy dia pegang pastu campak. ada tu xpegang langsung terus tepis. wahhhh anak papa ni kemainnn youuuuu. pastu carik punyer carik beli je tent tuk cipi. kononnya senang letak lam tu xde la dia jelajah umah bila mamaa nak wat keje. tapi tapi tapiiiii cipi lagi suka men kat luar. haha

under contsruction

muka cam malas nak layan

kuar lagi best!

bosangggg kena paksa masuk balik!

kaki lagi menarik
owh my cipi :)



piEcE of mE~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Popular