Khamis, 30 Disember 2010

kisah BM vs FM

saLam~

hari ni dah 21 hari. tinggal lagi 23 hari tuk dlalui haha. penat jugak bpantang nih! bab makan aku xkisah sgt sbb apa yg aku makan start hari pertama lagi best jugak la ekeke. walaupon xde ayam yg mmg peberet aku tu kan. tp semalam ada sup ayam kampung! hehe. kalo tyme duk umah sana makanan yg dsediakan nasi putih + sup sawi & lobak putih + ikan haruan. mmg best gak sbenarnya. tyme kat umah ni pon still sama nasi putih + sup sayur (sawi+lobak putih+brokkoli+saderi) + ikan haruan.

skang perot asyik lapar haha! biskut ngan milo & susu adalah wajib ada. kdg2 tgh malam sambil tunggu baby bangun aku akan makan jugak. yela kena la mkan & minum byk bagi susu pon byk. susu aku alhamdulillah ada tp nk kata melimpah ruah xdela. yg jadik masalahnya baby fya xnk direct minum susu badan. nk jugakkkk botol. so aku kena pam baru bagi dia minum. penat jugak cara ni sbb kena pam.. pastu kalo susu dh masuk peti ais kena panaskan plak. kalo baby fya xnyempat2 nk susu jawabnya merah la muka dia menangis. nk x nk aku sumbat jugak breast aku kat dia. tp cam biasa la dia wat muka cam geli sgt nk hisap haha!

jeles tol la mommy2 len dpt direct bf kat baby masing2. kdg2 tensen tyme duk pam smpai kurang hasilnya. masa minggu pertama kat umah sana, adik ipar aku, wawa ajak kawan dia dtg umah tuk tolong aku pasal bf ni. akak tu nama haslina kalo xsilap..lupa plak. dia adalah lactation counselor. byk input yg aku dpt tp baby fya still sama gak. tyme tu breast dh mbengkak cam nk pecah je rasa. baby fya xnk minum n aku lak xpam sgt. sampaikan akak tu urut n kuarkan susu guna tangan. boleh la jugak 3/4 botol medela tuh. yg lucunya tyme tu aku rasa cam lembu pon ada sbb akak tu ngan wawa btungkus lumus urut n kuarkan susu. dah jadik tontonan umum lak bila kak intan, jiha & yan pon join skali tgk. abes ternoda i :D pastu aku pon btungkus lumus pam takut baby xcukup susu. sampaikan xde sempat dh nk wat stok.

tp skang baby fya dh minum susu mama n susu formula ye. sedih! ni sume start bila kami bawak baby fya jmp pakar n tyme tu dia nanges nk susu tp susu xcukup. sampaikan nurse tu bg air kosong kat anak aku! geram betol. dh le doc tu kemain lembab buat keje. tyme tula baru nk betol2 kan wayar la itula inila. baby fya dh meraung2 tyme tu. rasa je nk soh benti jela check baby fya! tyme tgh tgu nk bayar lak baby fya muntah atas mama wan. lagik sedih bila papa fya xbawak baju @ kain pon. adeii.. aku lak boleh xcheck dulu apa yg papa fya taruk lam beg tu. ingatkan semua ok la kan. buat malu kat mama je. sampaikan mama ckp len kali bawak sepersalinan n susu cukup. hoho.

bila ada next check up ngan dr nazim, tyme tu mmg complete la aku bawak. haha. xkasi dh incik somi yg masukkan brg2 lam beg tuh. takut pisang bbuah dua kali ekeke. n tyme tula kami decide nk bwak susu formula. takut xcukup. kebetulan ada 1 kotak susu s26 yg hospital bagi tyme kuar ritu. susu tula jadik mangsa bila aku xsempat nk pam. susu jadik xcukup sbb baby fya asyik muntah pas minum.

skang aku duk baca bape kali ntah buku pnyusuan yg wawa bg n baca forum susu ibu. dh abes cara nk soh baby fya isap gak tp hampeh je. baby fya lebih prefer botol sbb awal2 hospital dh bagi dia minum guna botol. tyme tu baby fya xnk minum susu n kena masuk air. aku harap bila baby fya dh besar sikit dia nk la menetek jugak. aku ada try bg guna shrink tp bila dia sedar dia xberapa reti nk telan lak. tp bila dia tdo ok je cuma risau gak dia tsedak ke ape kan. tp sekurang2nya baby fya bertambah berat la jugak. tyme jmp dr nazim berat dh 2.9kg. tyme tu mmg minum susu aku je. alhamdulillah. skang mayb dh btambah lagi kan sbb dh campur susu kan? huhu.

Day 20 : mesyiaaa boleh! ekeke ni gambar smlam tyme mesia menang :)
piEcE of mE~

3 ulasan:

  1. sampai terkeluar tgn fya dari bedung.. huhu.. ok gak kalau dia nak botol.. kalau asik nak menetek je nanti bila nak keja susah plak.. macam kawan saya sampai sekarang pun anak dia dh nak masuk setaun masih menetek.. tak nak botol lgsg.. nasib baik boss memahami.. pukul 10 n time lunch kenaa la pegi umah pengasuh utk bagi susu.. tapi badan dia memang slim sgt..

    BalasPadam
  2. mamaleen~

    aah kalo pk nnt dh keje ok gak guna botol tp risau gak nnt susu makin kurang even org ckp lagi pam lagi byk susu. tp nnt dh xkeje rasa cam rugi lak xleh menetek terus huhu.

    BalasPadam
  3. salam kak... dah follow akk n link kan blog akk kat blog sy... selamat mjengah... leh kongsi2 about mommies.. :)

    mmg bykcubaan n dugaan Bf kak..sabar yer... :)

    BalasPadam

The bittersweet to remember..
Tq :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Popular