Sabtu, 4 Disember 2010

checkup @39weeks

saLam~

ye semalam cam biasa next checkup kat azzaharah. dh berapa hari pujuk baby soh engage. xpon engage la bila dh masa nk bsalin. heee. hari agak takut sbnrnya sbb nk tau baby dh engage belom..kena selok dek dokter..n yg penting tekanan darah sbb aku check sdr kat umah sure normal je.

dr faz ckp tekanan darah ni asyik border line je nih. huhu. mula2 dr faz seluk dulu nk tgk ada bukaan x. tibe2 dr faz ckap "masyaallah baby xengage lagi..kepala agak tinggi" hoho tp bukaan dh ada lam 1.5cm - 2cm. pastu scan. berat baby dh 3kg even pembesaran badan x seimbang. so dr faz ckp bila dh xseimbang biasanya berat akan kurang lam +- 300g. so mayb baby baru berat 2.7kg. since baby ada perkembangan dr faz x risau sgt. air ketuban still ok n cukup. cuma yg drisaukan tekanan darah aku tu. takut effect baby. takut uri xsehat. cam tula kot dr faz ckp. so dr faz soh masuk wad n induced. uwaaa. baru je pagi b4 p klinik duk sembang2 pagi sambil breakfast ngan sume. dorang ckp kalo boleh xyah induced. mama ckp biasrla sakit sdr. wawa plak ckp kalo dia pregnant anak ke2 sure xnk induced sbb sakit tu pelik n sakit yg dkumpul2. haa camtu la kot maksudnya. 

dr faz tanya bila nk dtg? tp lam mgu depan. incik somi ckp 6hb la leh bsalin 7hb. sama tarikh ngan aku. hoho aku xnak. bahaya sama tarikh! incik somi bitau masuk 9hb la leh bsalin 10hb. dan2 tu dia bitau dr faz yg aku nk tarikh tu 10.12.10. hehe. so decide la 9hb masuk n induced insyaallah 10hb beranak. dr faz ckp biasa induced tu lam 24 jam baru bsalin. hoho. agak lama tuh. dr faz bitau lagik biasanya pas ni akan ada contraction n mayb air ketuban akan keluar dulu. so nk x nk kalo sume jadik b4 masuk wad aku kena serah diri la jugak. aku ty dr faz kalo induced ni beranak cane? normal ke ke kuar ikut tingkap? dr faz ckp 50-50. sbb ada stgh tu yg mmg awalnya boleh bsalin norma tp sebaliknya n yg mmg xleh bsalin normal tp last2 sbaliknya. so tgk keadaan nnt. hoho. ermmm.. xkisah la bsalin cane.. harap2 aku n baby selamat. aminnn.

balik umah kak bilah ada..dia ty cane.. so aku bitau la baby xengage lagik. dia ckap "ala xpe biasa la 1st baby biasa lambat kuar" tp bila aku jwb kena masuk wad sbb high blood pressure tu, dia ckp try p urut balik. sbb dulu tyme yg aku urut tu ana tukang urut tu ckp baby aku duk bawah n dia dh naikkan. kot2 baby xtau nk turun. haha ni andaian aku je. ekeke. sejak duk umah ni ada la masa sket eksesais kaki ni. start last week lagik aku duk ajak incik somi p jenjalan. p jenjalan shopping mall kunun2 jenjalan tp sampai je sure incik somi terkam nk tgk wayang dulu. kesudahannya tgk cite ngangkung kat d mines n 3D narnia kat OU. tp aku paksa gak jalan2 kat OU. tp baby still sama :(  tp xpela baby xnk turun lagik pon. harap2 baby sehat la ye.

piEcE of mE~

3 ulasan:

  1. fatrina...

    dah tak lama dh ni. smoga Allah permudahkan segalanya. sure sgt berdebar2 kan. baca surah maryam byk22 ye :)waiting for baby update!

    BalasPadam

The bittersweet to remember..
Tq :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Popular