Ahad, 28 November 2010

owh air kelapa muda

saLam~

2 hari lepas tetiba tingin nk minum air kelapa. aku xsuka air kelapa sbnrnya. tyme mengandung ni pon boleh kire sebelah tangan je bape kali minum. kalo x silap 1st minum tyme perot xnampak lagik. adik ipar aku jiha  yg buatkan n soh aku minum. siap letak kurma lagik. best sungguh jiha nih :) kali ke 2 tyme balik bpose kat ganu. tyme tu lam 7mgu kot. dedi yg soh minum so minum la amek hati. hehe. kali ke 3 kalo xsilap mgu lepas kot tyme balik dr ziarah tokma meninggal. soh incik somi singgah kat uniten tu. tp hampeh je. xrasa pape sbb dh campor ais n air gula. semalam balik dr ofis konon2 nk p d mines sbb nk tukar modem rosak. tp patah balik sbb penuh yg amat kat sana. pastu soh la incik somi singgah belikan air kelapa tp malas nk tgu kat traffic lite yg pjg bjela, trus soh incik somi uturn je n lalu jalan kg sbb mata dh bpinar. huhu. balik je trus melepek atas katil.

tgh syok2 tdo incik somi soh bangun minum air kelapa. aduyaiii.. org ckp tgu ptg la baru amek. padahal kat umah tu ada je pokok kelapa. haha. tu yg tetiba incik somi bsemangat p amek buah kelapa tuh. so minum le secara paksa rela. ekeke. aku ingat dia amek sebiji 2 je rope2nye byk le jgk. ptg tu minum lagi tp sket jela. kang kembong plak perot yg dh kembong nih haha. thanx incik somi. ai lap u lah. :)

haha. ini gambar je ada. xsempat nk amek gambar sbb waktu kejadian ai xdo

khasiat kelapa muda bagi ibu mengandung *nk share jugak walau sume ibu mengandung pasti tau ;o)*

sumber: http://majalahkesehatan.com/5-khasiat-air-kelapa-muda-bagi-ibu-hamil/

Di kalangan masyarakat, ada tradisi turun-temurun yang menyarankan ibu hamil agar memperbanyak minum air kelapa muda, terutama dari kelapa hijau. Konon katanya bila rajin minum air kelapa muda– terutama di trimester ketiga kehamilan–maka air ketuban akan bersih dan bayi yang dilahirkan juga bersih kulitnya, lebat rambutnya dan bening matanya.

Apakah betul demikian?

Sejauh ini belum ada penelitian yang secara ilmiah membuktikan kebenaran saran tersebut. Namun, air kelapa muda memang mengandung berbagai zat yang bermanfaat bagi ibu hamil. Zat-zat itulah yang barangkali secara tidak langsung membuat bayi menjadi lebih sehat sebagaimana disebutkan dalam saran tradisional itu.

1. Elektrolit Alami

Air kelapa muda kaya dengan kandungan elektrolit, klorida, kalsium, potasium, magnesium, sodium, dan riboflavin. Sebagai isotonik alami yang kaya mineral dan memiliki elektrolit sama dengan elektrolit tubuh, air kelapa muda sangat bermanfaat untuk rehidrasi dan memulihkan stamina tubuh.
Ibu hamil membutuhkan lebih banyak air dibandingkan orang lain. Dehidrasi selama kehamilan dapat menyebabkan berbagai komplikasi, termasuk sakit kepala, kram, edema dan bahkan kontraksi yang dapat menyebabkan persalinan prematur.

2. Diuretik Alami

Sebagai diuretik natural yang steril, air kelapa muda melancarkan air seni dan membantu membersihkan saluran kemih. Hal ini berkhasiat mengeluarkan zat-zat toksin dari tubuh dan mencegah infeksi saluran kemihyang juga cukup umum terjadi pada wanita hamil.

3. Antipenyakit

Air kelapa muda mengandung asam lauric, asam yang membantu melawan penyakit. Asam lauric yang terkandung dalam air kelapa sama dengan yang terdapat di air susu ibu dan memiliki karakteristik antijamur, antibakteri dan antivirus sehingga menjaga kesehatan ibu dan bayi dari virus seperti herpes dan HIV, protozoa giardia lamblia serta bakteri klamidia dan heliokobater.

4. Membantu Pencernaan

Air kelapa juga dipercaya memperbaiki fungsi pencernaan. Selama kehamilan, plasenta memproduksi hormon progesteron yang memperlambat kontraksi otot lambung sehingga pencernaan pun melambat. Air kelapa dapat membantu meningkatkan kecepatan pencernaan.

5. Meningkatkan HDL

Air kelapa muda tidak mengandung lemak dan kolesterol, bahkan menurut riset dapat meningkatkan kolesterol baik (HDL) di dalam tubuh.



piEcE of mE~

Jumaat, 26 November 2010

38 Weeks

saLam~

yaa skang sudah 38minggu. n pagi td checkup seperti biasa. n baby still x engage. ekeke. nakal tol la anak mama nih. aku bitau dr faz yh skang perot asyik mengeras je. dr faz ckp tu contraction. testing kata dr faz. haha. tp semalam siyes aku cuak sbb pagi tu dh le duk asyik skit perot n cam nak ceri beri je. tambah lagi sakit kepala. bila skit kpala aku mula la risau kot2 tekanan darah akan melompat2. aku konon2nya nk p klinik la amek mc n rest kat umah. tp hampeh je sbb aku kena p gak ofis bila asst aku tu buat hal xdtg jugak. sbb aku tinggalkan dia keje n kene setel pagi tu gak. meroyan sekejap aku dbuatnya. huh. kat ofis sembang2 la ngan kak nor.. aku ckp yg skang perot asyik mngeras je n rasa nk ceri beri je. n jugak rasa cam nk period. kak nor ckp biasa tu tanda2 awal nk bsalin.. huhu. tu yg bila jmp dr faz aku bitau pasal tu. dr faz ckp tu false alarm sbb skang baby pon x engage lagik. dia ckp biasanya kalo rasa camtu 2 3 hari bsalin la. wahhh. terus aku ngan incik somi bulatkan mata. haha. tp dr faz ckp tgu next week baru dia nk seluk. huhu tetiba takut. haha.

skang baby +- 2.8kg. n aku plak leh trun berat lak. haha. tekanan darah ok even lebey sket dr normal. dr faz ty larat lagi ke nk keje? aku ckp ikut plan nk amek cuti 1.12 ni sampai deliver. tp dr faz ckp amek mc jela. nnt dtg check 3.12 dia bagi back dated mc. ekeke. selamat gaji aku :D tp kan tyme aku tgk screen aku nmpak edd tulis sekejap 26.12 sekejap 25.12. apakah itu? lambat lagi ke @ camane ye?xpela bila2. tp kalo betol ikut edd aku 10.12.10 kan best. cantik no tu hehe.

~dbump~

piEcE of mE~

Ahad, 21 November 2010

Checkup @ 37 weeks

saLam~

Semalam p checkup cam biasa. Tekanan darah normal tp baby still kurang dr 37 mgu. Dr faz ckp as long baby membesar so yg tu xde apa nk d risaukan. Sbb last checkup berat baby 2.5kg n semalam 2.7kg. Baby still x engage. Huhu. Dr faz ckp biasa kalo 37 mgu baby dh engage. Ermmm harap2 aku dpt bsalin normal. Permudahkanlah semuanya Ya Tuhanku.

piEcE of mE~

Sabtu, 20 November 2010

Year end sale ~ for lil' baby

saLam~

Kepada mom 2 be :). Selain myBbstore n fabulous mom *as prev entry* mylittlewhiz pon tgh sale. Dari 20 nov 2010 till 2 jan 2011. Sesape yg pernah beli brg ngan littlewhiz mayb dpt notification year end sale ;o). So sementara belom tu leh la compare brg2 yg mau d beli sbb aku tgk ada yg mahal n ada yg murah.

Sekian time kasih. Enjoy soping ;o)

piEcE of mE~

Warehouse sale

saLam~

Singgah sekejap sementara nama dpanggil nk jmp dr faZ :). Juz nk bitau fabulous mom ada warehouse sale. 20 nov 10 - 23 nov 10. Dan jugak myBBstore. Cepatannnnnn.


piEcE of mE~

Rabu, 17 November 2010

Beraya di melaka pada 37 weeks ;o)

saLam~

Salam aidiladha dr kami ;o)

Skang 37weeks n on d way ke melaka beraya d sana ;o). Kami berkonvoi (padahal kami kuar lambat) 4 kete. Bang bol, kak bilah, wawa ngan family msg2. Kami beraya tanpa mama n baba so tu decide p melaka je. Aku nk blik ganu dh xlarat nk jalan jauh2. Lagipun dh xlama nk balik ganu bpantang kan.. Mama, baba, bang chik, kak intan, atai, ale n makcik2 pakcik2 beraya d kemboja. Bkorban kat sana. Tu yg kami xdela beraya sgt ;o)

Brg2 tuk bwk p spital pun angkut skali. Kot2 terberanak ekeke. Smlm kunun2 nk p check perot. Saje2 la kan nk jalan jauh ni tp klinik tu tutup lak. Harap2 keadaan baby ok jela. K la pape smbung lagik. Dh poning.

piEcE of mE~

Selasa, 9 November 2010

Kepeningan

saLam~

Rini aku xp keja lagik. Mc tp xde mc pon. Mc tuk smlm je :D mst letih bos2 aku nk layan staff cam gini ekeke. Semalam aku xleh tdo. Bukan smalam je sblum2 ni pon sama tp semalam adalah plg teruk aku rasa. Tlelap pon rasanya kejap je pastu terjaga lagik. Tambah ngan sakit kepala lagik. Sgt2 tensen. Duk pk baby lagik. Huh. Tp baby aktif gak malam2 ni. O patut le siang senyap je malam duk cucuk bintang yer. Haha. Pagi td check tekanan darah. Incik somi pinjam mama punyer. Yg bwh 83. Xde cam smalam. Aku pon xreti sgt baca benda alah tu hehe. Td pon buat sdr jugak tp lagik rendah lam 76 kalo xsilap. Ni cane plak?? Huhu tp kan yg aku perasan bila pas makan je aku rasa pale ni sakit je. Dulu kalo xmkn mmg pale sakit bila tangan kaki dh gigil2. Skang tbalik plak. Huh fenin. Tambah lagi smlm kena cucuk ATT lagik. Tp smalam bukan dr faz yg cucuk tp akak nurse tu. Kemain sakit dia cucuk sampai darah2. Yg sblum ni ari ke2 baru rasa sengal ni x.. Pas cucuk sampai skang pon sakit lagi. Huhu.

Permudahkanlah segalanya Ya Allah.

piEcE of mE~

Isnin, 8 November 2010

Check up +35 weeks

SaLam~

Pagi ni p checkup cam biasa kat azzahra. Org xde ramai sgt tp kena tgu sejam lbh gak ler.. Masuk je dr faz ty mcm mana sehat? Baby aktif x? Aku jwb sehat tp baby xdela aktif sgt. Dr ty lagi sejak bila? Aku ckp sejak last jmp dr mmg cam tu je gaya baby gerak. Aku xsure la mmg aku xpasan ke apa kan. So dr scan tgk baby ok je. Jantung pon ok je. Air ketuban cukup je tp... Ada tapi tu yg buat aku bdebar2 huhu. Dr ukur badan baby xsama ngan mgu skang yg dh 35 weeks. badan baby cuma 33 weeks.. Ayoyoyo mcm ini pulak.. Sblum dr faz soh baring dia ckp darah tinggi la sikit. Aku ckp la mmg tgh pening pon. Dr last week lagik duk pening sbnrnya. ingatkan pening biasa2 je. Pastu dr soh wat ctg nk tgk patern jantung baby bdegup.

Tumpang wat ctg kat labour room hoho. Tetiba bdebar ekeke. Pas wat ctg lam 10min kena check darah skali lagi. Aku ty kat nurse tu tinggi lagi ke? Dia jawab aah tinggi lagik. Aduyaiii. Tp bila masuk kat dr faz, dr faz ckp jantung baby ok je. Darah lak dh turun sket. Tekanan ni xde la tahap teruk lagik cuma kena jaga2 sbb ank 1st mmg senang dpt darah tinggi. Tambah lagik baby plak kecik. Dr faz bitau takut jadik cam kkk ipar aku kak intan. Dia pun sama tyme ngandungkan dila. Dtg check tekanan darah dh tinggi giler n baby pon kecik. Pas check aku mintak la mc. Rehat2 tenangkan pikiran. Nk masuk keje blik dh xde mood. Duk pk baby je pulak huhu. sampai umah call mummy. Cite pasal tu baru lega sket rasa. Harap2 xde apa yg berlaku.

Pas bayar, aku ty kat kaunter pasal pakej bsalin kat situ. Tp nnt le bcerita panjang. Malas nk mengarang panjang

piEcE of mE~

Ahad, 7 November 2010

apdetan secara borongan

saLam~

lembab tol nk update hehe. kat ofis mmg xde masa nk apdet pape kat blog nih. balik umah lagik le kemalasan nk ngadap laptop itu amat maximum. huh. alkisahnya.. hari khamis aku amek cuti. last minute apply huhu. seb bek dpt. hari selasa mlm incik somi tetibe soh amek half day hari khamis sbb nk p baby warehouse. adik ipar aku wawa bitau ada baby warehouse kat mydear. pastu aku pon bitau nk p jugak kat littlewhiz. aku dpt notification dr littlewhiz pasal sales tu. aku nk p littlewhiz sbb ada sale tuk warmer. hehe.

pagi rabu tu tyme bekfast, wawa dtg bg 1 buku. pasal persediaan tu BF. wahhh happy sgt2 sbb even aku mmg nk BF tp aku xde nk nyempat lagik nk beli buku pasal BF. just surf kat tenet je. tenkiu sgt2 kat wawa. wawa mmg BF ank dia si irsyad yg sgt ensem tu sampai umur skang dh staun lebih. irsyad mcm mat salleh ye. sbb wawa pon macam cina. hehe. xheran la irsyad tu ensem ikut parents dia kan.. hehe. pastu wawa bitau pasal warehouse tu sbb dia dh p. so dia tunjuk pics mcm playpen, baby cot etc. so lagik la aku teruja nk p. hehe. pastu dia soh tgk kat bigsale.com.my. tgk apa2 yg ada sale. so sampai ofis aku terjah pc le dulu nk tgk sale apa ada lagik. ngeh3. aku tgk ada 1 tmpat lagik kat puchong gak ada wat sale firstfewyears. so aku rasa nk cuti 1 hari jela. kang xnyempat nk g byk tempat tu. haha *tamak* so terus call incik somi bitau nk cuti 1 hari terus.

hari khamis aku bcoti ngan riang ria nya. lam kul10am baru kuar umah. janji nk gerak kul 9am. tapi janji diana je huhu.. 1st tempat yg dituju adalah mylittlewhiz sbb agak jauh di setia alam nun. sampai sana tgk2 warmer n terus amek warmer tommy tippe. incik somi duk sebok tgk2 stroller n car seat. pasal stroller n car seat ni aku x kisah sgt. tu aku duk kelih2 benda len je. haha. kat situ juz beli warmer n baby laundary basket. next destination adalah firstfewyears. kat situ stroller n car seat mmg ada sale. actly, sblum ni dh decide nk beli stroller pas abes pantang. cuma car seat je perlu kot sbb nk balik ganu pantang kat sana kan. tp ntah apa mimpi incik somi ni nk beli stroller skali.  aku ckp stroller juz amek yg biasa2 je sbb xtau lagik baby suka ke x duk lam stroller tu nnt. so dia jela duk godek2 sume stroller ngan tokey tuh. aku apa lagik. duk check satu2 barang kat kedai tu jela. haha. last skali tokey tu syorkan amek stroller quinny n car seat maxi cosi. dh nama ada sales so dpt la murah 2 brg tu kan. n dpt jadik member skali so dpt lagik %. sambil2 survey brg kat situ aku amek la skali penutup botol avent leh wat storage nnt. n jugak sleepsuits sempat aku rembat. hehe. last skali baru p mydear. agak ramai org kat sana. tp sedey xdpt beli pape sbb byk brg dh xde. p mydear sbnrnya nk tgk playpen tp xde yg bkenan lak di hati incik somi. so, pulang ngan hampa jela dr mydear. 

 buku panduan penyusuan susu ibu bg ibu bekerjaya

for my lil' baby

*check up kat azzahra hari isnin ni sbb jumaat dorg sambut deepavali ropenye.

piEcE of mE~

updated : newborn checklist 6

For mY lil' baby

Clothing

Sleepsuits

Tops & Pants

T-Shirts/Cotton Shirts

Rompers + jumpers

Mittens

Socks & Booties

Baby Hats

Barut

Napkins

Napkin Liner

Cloth Diapers perlu ditambah

Towel

Handkerchief

Receiving blanket

Mosquitoes Net

Changing Mat

Baby Cot akan dbeli bila ada umah sdr :(

Bedding Set

Bathing & Grooming

Minyak Telon & Yuyi

Toiletries

Grooming Kit + health care kit

Cotton Balls & Buds

Baby Wipes

Nappy Cream

Safety Pin

Bath Tub & Bath Seat

Chest Drawer

Baby Laundry Basket

Baby Hanger

Laundry Detergent


Feeding

Breast Pump

Feeding Bottle & Teats

Sterilizer & Warmer

Breast Milk Storage

Bottle & Teat Brush

Bottle Cleanser

Cooler Bag

Drying Rack

Travelling

Baby Carrier

Stroller + car seat

Diaper bag



For Mom To Be ;o)

Kain Batik

Towel

Socks

Nursing Bra

Nursing Pad (Washable & Disposable)

Disposable Panties

Nursing Pillow

Set Berpantang

Maternity Pad

Nipple Butter/Cream



piEcE of mE~
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Popular