Ahad, 31 Oktober 2010

updated : newborn checklist 5

For mY lil' baby

Clothing

Sleepsuits

Tops & Pants

T-Shirts/Cotton Shirts

Rompers + jumpers

Mittens

Socks & Booties

Baby Hats

Barut

Napkins

Napkin Liner

Cloth Diapers perlu ditambah

Towel

Handkerchief

Receiving blanket

Mosquitoes Net

Changing Mat

Baby Cot akan dbeli bila ada umah sdr :(

Bedding Set

Bathing & Grooming

Minyak Telon & Yuyi

Toiletries

Grooming Kit + health care kit

Cotton Balls & Buds

Baby Wipes

Nappy Cream

Safety Pin

Bath Tub & Bath Seat

Chest Drawer

Baby Laundry Basket

Baby Hanger

Laundry Detergent

Pail

Feeding

Breast Pump

Feeding Bottle & Teats

Sterilizer & Warmer

Breast Milk Storage

Bottle & Teat Brush

Bottle Cleanser

Cooler Bag

Drying Rack

Travelling

Baby Carrier

Stroller + car seat tgh survey n beli pas abes pantang ;o)

Diaper bag



For Mom To Be ;o)

Kain Batik

Towel

Socks

Nursing Bra

Nursing Pad (Washable & Disposable)

Disposable Panties

Nursing Pillow

Set Berpantang

Maternity Pad

Nipple Butter/Cream



piEcE of mE~

@ 34 weeks

saLam~

hari ini baru rajin nk basuh CD setelah sekian lama peram. ekeke. tp kena basuh 2x kali. basuh jugak sarung tilam & barut yg dtempah dr bilikjahit.anggunflora. incik somi tetiba ckp kalo barut ni guna wat cadar kan cantik. haha. sbb kain yg aku beli tu xdela corak2 yg seswai tuk baby sbb aku xjmp yg cantik. tu yg redah je. pastu tambah 1 set lagi yg kainnya amek ngan anggun flora. tu pun bukan yg budak2 nyer. puas aku pusing kedai kain tp xde yg cantik tuk baby. last skali aku p d mines n baru jumpa cotton flannel yg corak seswai ngan baby. huhu. so aku beli jela yg kosong tuk buat kain bedung n corak tuk barut. kalo ikutkan hati nk je tukar yg bedung n barut tu wat cadar tp risau plak incik somi xsetuju. nnt nk buat apa lak kain tuh. haha. so proceed je le ngan apa yg ada. smalam set tilam n barut tu sampai. actly hari jumaat dh smpai tp aku balik awal sbb kena lagik heartburn. huhu. so aku soh dia antar ari sabtu je.



beg baby dh siap kemas.  senang skit hati even CD kena 2x basuh lagik. tp dh masuk lam beg. ekeke. beg baby aje ada 2. hoho. dasat baby. botol2 baby dh strelized. nk strelized BP skali td tp incik somi ckp tgu la dulu kang bdebu lagik. baiklah incik. sy yg menurut perintah :D


next week antenal checkup @ azzahra. tp tyme deepavali. beraya kat spital lorr.. haha



piEcE of mE~

Selasa, 26 Oktober 2010

heartburn

saLam~

heartburn aka acid reflux. sgt tidak selesa bila mgalaminya. ya ampunnnn rasa nk duduk ke bdiri ke baring mmg xsenang la. sbelum ni kalo kena cam boleh handle lagik la tp last jumaat kalo xsilap pas breakfast dh rasa xselesa. breakfast mkn pedas huhu. pas tu mula la. campur skali ngan perot jadik sebu. nk hilang minum air bebanyak tp sama je. melarat smpai malam. incik somi soh amek gaviscon tp aku xnk. huhu. tgh tdo rasa dada tsekat je n rasa nk muntah. tp tahan gak n bangun minum air je. ngan harapan akan hilang rasa itu. huhu. hari sabtu pon sama. masih rasa. seb bek ari sabtu tu aku xp keje sbb ada family meetg n malas dh nk p even kul 10 dh setel hoho. lama2 dh nk petang dh rasa selesa sikit. sebelum ni bila dpt update pasal preganancy dr fitpregnancy + dbump n what to expect rasa cam biasa je. bile dh tkena baru le rasa pucat muka nk laluinya ;o)

bila baca article heartburn baru le tau lagik detail. dh le aku mmg suka minum nescafe pepagi. dh coffeholic namanya xde nescafe cam xlengkap je idup. haha. lagik la salah cara minum air bila kena tu.. adeiiiii.. kurang info tol! :o) tp skang dh bjaga2 sket. xde dh nk makan pedas pepagi bute tp masalahnya bibik tu suke masak pedas! cane?? n jugak nes tetap minum :p kalo incik somi tau ni sure ckp aku degil wakaka.

piEcE of mE~

Ahad, 24 Oktober 2010

menat tp happy

saLam~

hari ni sepatutnya p antenatal class kat azzahrah tp last minute cancel sbb penyakit M haha. lagipun dh pk nk kena basuh gak baju2 budak tecit n siap2 masuk lam beg yg mana nk bawak p spital nnt. sebakul jugak la kena basuh. dh la basuh tangan. semput skejap aku dibuatnya. seb bek bibik kak bilah ada tolong. tyme tula dia kuarkan barut n tilam nk bagi aku. wawa pon ada bg barut n 2 3 helai baju yg anak dia si irsyad xsempat pakai lagik. huh byk tol barut baby nnt. dh le mummy pon buat gak kat ganu. campur ngan aku tempah skali ngan tilam tu lagik..hoho. tyme nk jemur aku soh incik somi aku jemur skali. dh xlarat. byk jugak rupenye kain baju dak kecik ni. rasa cam beli tu sket je. wahaha. tp tula kan.. walaupon penat tp hati happy je tgj baju kecik2 nih. anak2 buah aku apa lagi duk sebok ty mana baby mak ndak?? haha. baby duk berenang lagik le.. skang tinggal lagi CD yg lom basuh. next weekend le. nk basuh td pon duk ujan je. kang xkering lak CD tuh. dh siap lipat masuk lam storage box dulu. tp xmuat rupenya. ingatkan beli yg kecik je sbb rasa cam brg baby tu sket je..huhu. nnt beli drawer le sng.


piEcE of mE~

Jumaat, 22 Oktober 2010

owh aku keciwe

saLam~

wahh tajuk cam kecewa nk bunuh diri wakaka. baru je last entry duk bangga nnt dpt pindah umah sdr. last2 kena reject oleh baba mentah2. huhu. sila bsabar n tgu rumah kamu siap. ye kami menurut perintah. rumah kami lambat lagik siap. kalo ikutkan aku xde la sentap gila babas xdpt kuar umah. cuma rasa xbest la kan duk umah tu tanpa buat keje umah. sogan ai. seb bek pas raya haji maid kami akan ada. nk kena train dulu. kalo ikut kak bilah  yg tlg carikkan umur dia 39 ye. wahh. tua dr aku tuh. semalam tyme duk nunggu tetamu dtg tuk majlis bacaan yasin kak bilah bitau dorg dtg pas raya haji. sempat aku tanya somi aku sbelum tdo..nnt bibik nk kena panggil kt ape lak kalo umur tua dr kt? huhu. n dsebabkan kedegilan kami nk bpindah kot..mlm ni ada pjumpaan adik beradik. hoho. ape la isi kandungan pjumpaan tu ye?? :/ 

td lunch hour nyempat le jugak ngedate ngan sri n ida. kunun nk p yati ayam percik. tp kecewe lagik.. tutup lak dahhh.. byk tol keciwe nih! best sembang ngan dorang. share2 pengalaman sbb sri kan baru abes pantang n ida pon anak baru staun. so byk la nasihat n pengalaman dr dorang. thanx dear ;o)

piEcE of mE~

Rabu, 20 Oktober 2010

20102010 = 33 weeks

saLam~

ye arini 20.10.2010. xde ape yg best pon sbnrnya skadar tarikh yg comel ekeke. kalo xsilap aku 3 taun lepas tyme aku keje ngan jbc, mrJ bitau kak nor tarikh 20.07.2007. cantik katanya. hehe so pastu aku mula la tgu 20.8.2008 n seterusnya. arini sudah masuk 33 weeks. aku jugak mendapat penyakit M tuk p keje rini.ckp mc padahal x p klinik pon.ekeke. siap ikut p incik somi p ofis arkitek tu diskas rumah ku syurgaku lagi pas agak lama tbengkalai. rasa2nya 2 taun lagik le kot baru dpt duk umah sdr. tp agak happy jugak sbb incik somi tetiba mcadangkan nk duk umah sewa pas balik pantang dr ganu nnt. wah3 terasa kembang tol hati ni x sabar nk pindah. dh tbayang leh masak sdr..leh wat kek wat itu wat ini :D *harap2 le rajin* rumah tgh duk survey2 lagik n kalo boleh xnk duk umah 2 tingkat sbb hanya ber3 je nnt n malas nk kemas haha.

pasal mom to be ni skang lak.. tengah membilang hari walaupon tuk ke mgu 37 tu ada masa sebulan lagik haha. siyes penat teramat skang. terasa nk pas je perot ni kat incik somi hehe. bukan xnk @ myesal tp sgt2 kurang selesa ngan keadaan badan skang. nk duduk xselesa nk tdo apatah lagik.. tgh malam kompem bangun 2 3kali tuk buang air kecik. skali 2 tjaga n susah nk lelap plak pas tu. pagi2 terasa berat je badan nk p keje. tu aku ckp tgh mbilang hari nk lepas sume ni..hehe. tp xpaaa demi kasih syg kami..aku relakan wakaka. *xmenahan tol ayat*

tuk baby lak preparation dh hampir beres walaupon still x basuh n ready tuk ke hospital pon lagik :D bila nk basuh ada je halangan. cam hari ni konon nk setel sume tuh tp hampehhhh. balik terus krohhhh3 bjemaah. badan mmg lemah longlai tol la skang. kena panas sket je mula la saket pale. huhu. dh le CD tu kena prewash 3 kali. aduyaiiii malas nya mama baby oiiii. barang2 baby ada lagik yg xbeli. tp tuk stroller n carseat tu dh diskas pas balik pantang baru beli. sbbnya baby 2 3 bulan xde la kot nk guna lagik benda alah tu kan? yg len2 on d way :o)


piEcE of mE~

Jumaat, 15 Oktober 2010

check up, cd & online shopping

saLam~

ari ni p checkup kat azzahra. smalam agak sedey sbb aku kena p sorang2 sbb somi aku ada meetg. tp kena cekalkan hati le kunun2 xkisah. padahal kisah wakaka. tp pepagi tgu somi bsiram tepon dia masuk sms. aku tgk n org tu bitau meetg cancel wakaka lagik. rasa nk melompat je hehe. kami pon pegi le check sesama. jumpa dr faz cam biasa. scan baby. alhamdulillah baby dh pusing ke bawah. lega sesangat bila dr faz kepala baby kat bawah. harap2 xde la tingkap2 nnt. tp org ckp baby kuar ikut tingkap ni bijak..hehe. ye ke?? :p kali ni muka baby xnampak. tp jantina dh byk kali nampak. ekeke. mmg kompem ;o) pastu dr faz cucuk aku tuk kancing gigi kot kalo xsilap. dr faz ni mmg ramah dr 1st aku jmp lagik. skang lagik la ramah sbb ritu tyme open house dia ada dtg. mmg akak n adik ipar aku sume dr faz yg sambut tu yg jadik lagik ramah ;o) berat baby skang dh 1.9kg n berat mama baby 61kg. cuma 1kg je btambah. cam pelik plak. sbb aku makan cam byk je ;o). nk kuar dr bilik dr faz aku mintak gambar baby. tp kebetulan gambar tu fokus jantina baby. nk wat cane :o) dr faz mmg dr awal x bagi gambar scan. xtau le nape. huhu. aku mintak sbb nk kumpul. buat apa ada album tp xde gambar kan?? hehe

pas tu aku ajak somi aku p momslittleones nk tgk CD. asalnya mau p lunatots kat precint diplomatik tp cam agak jauh je hehe. so tgk2 kat kedai tu brand lunatot pon ada. so, incik somi soh amek pakej tu. 5 pcs + 10 pcs insert. nk kena tambah lagik tp carik yg rege murah2 sket. mayb beli on9 kot. duk survey2 lagik. ada yg bkenan dh abes stock la. mcm2 lorr.

sampai ofis td ada 2 brg aku sampai. brg yg aku shoppg on9. ekeke. 1 tuk baby n 1 tuk mama baby. actly ni kali ke 3 aku shoppg on9 tuk baby  n byk kali gak ler tuk mama baby :p. sampai akak ofis ckp byk betol shoppng on9 ;o) ni last kot tp kalo terbeli lagik nk buat cano :p 2 hari lepas pon aku ada beli baju kat mamayayazone tp aku pickup sdr dh alang2 area bangi je.


piEcE of mE~

updated: newborn checklist 4

For mY lil' baby

Clothing

Sleepsuits

Tops & Pants

T-Shirts/Cotton Shirts

Rompers + jumpers

Mittens

Socks & Booties

Baby Hats

Barut

Napkins

Napkin Liner

Cloth Diapers perlu ditambah

Towel

Handkerchief

Receiving blanket

Mosquitoes Net

Changing Mat

Baby Cot

Bedding Set

Bathing & Grooming

Minyak Telon & Yuyi

Toiletries

Grooming Kit + health care kit

Cotton Balls & Buds

Baby Wipes

Nappy Cream

Safety Pin

Bath Tub & Bath Seat

Chest Drawer

Baby Laundry Basket

Baby Hanger

Laundry Detergent

Pail

Feeding

Breast Pump

Feeding Bottle & Teats

Sterilizer & Warmer

Breast Milk Storage

Bottle & Teat Brush

Bottle Cleanser

Cooler Bag

Drying Rack

Travelling

Baby Carrier

Stroller + car seat tgh survey n beli pas abes pantang ;o)

Diaper bag



For Mom To Be ;o)

Kain Batik

Towel

Socks

Nursing Bra

Nursing Pad (Washable & Disposable)

Disposable Panties

Nursing Pillow

Set Berpantang

Maternity Pad

Nipple Butter/Cream


*dalam proses ~ bilikjahit.anggunflora

piEcE of mE~

Khamis, 14 Oktober 2010

32 weeks

saLam~

skang dh masuk 32 weeks. sok next checkup kat azzahra. harap2 tiada problema la ye. amin. smalam sambil2 layan walk of life kat aifun + tgk incik somi layan game ps3 baru. aku bitau dh 32 mgu.. 8 bulan. dia tgk aku sambil buat muka xpuas hati. ekeke. actly dh 2 3 mgu lpas lagi bila aku bitau next checkup baby dh 32 mgu. dia xpuas ati n kata belom. siap check kat tenet. mmg dia dpt sama sbnarnya cuma dia xpuas ati sbb lam sebulan kan ada mgu yg lebih n kurang. tu yg bila aku ckp 8bln je dia ckp belom la..haha. dh mmg gitu kirenye. tgu jela sok doc ckp bape mgu. scr logik bila 32 weeks = 8mths la kan? tp dr segi hari yg tepat tu len la.

kesihatan skang baik2 aje. cume letih nk bawak perot semakin terasa. harap2 aku dberi kekuatan shg ke hari lahir baby aku nih. bila jmp org sure alahai kecik je perot ngan orgnya. ada yg ckp baby kat atas lagi la smbil pegang perot hoho. skang pon aku rasa aku semakin x cukup kalsium. asyik terasa sakit je tulang temulang nih. huhu. tp still leh terkawal. cuma aku xleh sepantas dulu nk bangun.. nk bgerak. hehe. xpela.. demi cinta aku kat somi aku kan tuk hadiahkan baby utknya ;o) hadiah besday nnt biarpun awal sebulan n sepatutnya aku yg dpt adiah besday bulan 12 nih. hehe.. tp aku bulan2 len pon dpt adiah sbnrnya ;o)


piEcE of mE~

Selasa, 12 Oktober 2010

updated: newborn checklist 3

For mY lil' baby

Clothing

Sleepsuits

Tops & Pants

T-Shirts/Cotton Shirts

Rompers

Mittens

Socks & Booties

Baby Hats

Barut

Napkins

Napkin Liner

Cloth Diapers

Towel

Handkerchief

Receiving blanket

Mosquitoes Net

Changing Mat

Baby Cot

Bedding Set

Bathing & Grooming

Minyak Telon & Yuyi

Toiletries

Grooming Kit

Nasal Aspirator

Cotton Balls & Buds

Baby Wipes

Nappy Cream

Safety Pin

Bath Tub & Bath Seat

Chest Drawer

Baby Laundry Basket

Baby Hanger

Laundry Detergent

Pail

Feeding

Breast Pump

Feeding Bottle & Teats

Sterilizer & Warmer

Breast Milk Storage

Bottle & Teat Brush

Bottle Cleanser

Cooler Bag

Thermos

Drying Rack

Travelling

Baby Carrier

Stroller

Health care Kit

Diaper bag



For Mom To Be ;o)

Kain Batik

Towel

Socks

Nursing Bra

Nursing Pad (Washable/Disposable)

Disposable Panties

Nursing Pillow

Set Berpantang

Maternity Pad

Nipple Butter/Cream

piEcE of mE~

Khamis, 7 Oktober 2010

kEmbali aktif

saLam~

semalam baby aku kembali aktif. rasa xtenang selagi aku x scan baby aku nih. so smalam p scan kat poliklinik annur. heart beat baby normal. bila scan kemain gerak2 ye. alhamdulillah baby ok. dh 2 hari dia senyap je. gerak pon sekadar perot ni mengembang.xde rasa tendang2. kdg2 je rasa gelombang. mayb aku letih sgt sbb wat open house hari sabtu tu. duk tolong2 potong itu ini lama2.. pastu layan2 tetamu dtg. tu yg penat amat baby tu. perot asyik mengeras je buat aku xselesa nk duduk n baring. nk p azzahra jmp dr faz maleh le sorg2 sbb somi aku bz plok. so kena tgu malam baru dpt p. ari ni aku msuk lambat ofis tp lunch hour dh cabut. perot aku suka sgt mengeras. pastu skang tulang temulang aku amat la lemah. nk jalan mmg terasa sakit je tapak kaki. mummy ckp kaki aku dh sembab tyme pose dulu tp aku rasa cam ok je haha. tp aku rasa ada pengembangan la sbb crocs aku dh ketat huhu. walaupon dr awal peknen mmg aku letak kotak kat bwh meja tuk letak kaki aku.tp pas ni xtau la kot2 nk mengembang lagik kaki nih. so, next check up 15 oct ni.. n akan kena cucuk..huhu.

piEcE of mE~

Rabu, 6 Oktober 2010

cd

saLam~

cd.. mula2 aku ingat CD = compact disk tp bukan ye kawang2.. haha. CD=cloth diapers. sblum2 ni terbaca pasal CD ni wat bodo je la kan. tp bila baca blog eena pasal CD ni n try survey la kan. nk tau bagus ke hape ke. so aku intai dulu kat clothdiapermalaysia kat sini byk link2 CD blogshop. selain memeriahkan baby kt nnt n jugak berkonsepkan go green. kat blog zinneracollection ada link pasal CD vs Disposable Diapers. so kat situ ada sbb musabab pesal pilih CD. so misi mensurvey CD lak skang :o)

i'm 31 weeks now ;o)
.
.
.
sumber:fitpregnancy


piEcE of mE~

Ahad, 3 Oktober 2010

updated : newborn checklist 2

For mY lil' baby

Clothing

Sleepsuits

Tops & Pants

T-Shirts/Cotton Shirts

Rompers

Mittens

Socks & Booties

Baby Hats

Barut

Napkins

Napkin Liner

Disposable Diapers

Towel

Handkerchief

Receiving blanket

Mosquitoes Net

Changing Mat

Baby Cot

Bedding Set

Bathing & Grooming

Minyak Telon & Yuyi

Toiletries

Grooming Kit

Nasal Aspirator

Cotton Balls & Buds

Baby Wipes

Nappy Cream

Safety Pin

Bath Tub & Bath Seat

Chest Drawer

Baby Laundry Basket

Baby Hanger

Laundry Detergent

Pail

Feeding

Breast Pump

Feeding Bottle & Teats

Sterilizer & Warmer

Breast Milk Storage

Bottle & Teat Brush

Bottle Cleanser

Cooler Bag

Thermos

Drying Rack

Travelling

Baby Carrier

Stroller

Health care Kit

Diaper bag



For Mom To Be ;o)

Kain Batik

Towel

Socks

Nursing Bra

Nursing Pad (Washable/Disposable)

Disposable Panties

Nursing Pillow

Set Berpantang

Maternity Pad

Nipple Butter/Cream

piEcE of mE~

mY freestyle

saLam~

2 hari lepas incik somi kunun2 nk wat seprais belikan BP. haha. sebelum ni duk survey2 medela freestyle yg mana leh dpt yg murah. pastu bila baca blog eena, dia beli BP ngan uncle dia. uncle eena kan pilot so, bila travel dpt la eena pesan. so aku apa lagi terus sms eena ty pasal BP tu. kot2 leh pesan skali. kat sana mmg murah banding ngan sini. adik ipar aku tu pon beli dr sana kebetulan adik ipar dia baru abes belajar kat oversea. tp bila check rege lam 16++. incik somi ckp kalo 16++ xperlu la soh uncle eena susahkan dia plak sbb dia dh survey2 ada gak BP rege 16++. incik somi tunjuk blog BP ni n soh call ty ada stock x. akak tu ckp ada 1 lagik n kalo nk blh dtg amek terus ngan dia. so aku ckp la wiken la aku dtg amek tp dia ckp kalo sebelum wiken tu ada org len dtg beli dulu dia terpaksa jual la. hoho. so, incik somi ckp hari khamis la p. tp khamis tu xp pon sbb dia letih duk sebok cat rumah.. hari jumaat dia janji ngan akak tu nk amek kat pusrawi sbb akak tu masuk spital lak. kebetulan aku balik umah nk amek cable tepon, dia duk call ngan akak tu. haha. bila ty nk p pusrawi wat pe..mcm2 dia jwb. soh tunggu je malam ni. aku xcaye. bila dh wat muka majuk baru le ckp nk p amek BP. haha kantoi. so skang BP aku dh selamat dpt. *sengih* nk snap gambar dh xsempat sbb incik somi dh siap2 bungkus lam plastik itam n simpan. huhu. tgk jela kat blog akak ni. same je apa yg aku dpt. medela freestyle BP. harap2 aku dpt guna BP ni sepenuhnya n betol2 jadik investment :o)

piEcE of mE~
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Popular