Jumaat, 31 Disember 2010

owh my luvly 2010

saLam~

2010 bakal melabuhkan tirai beberapa jam je lagik. jom fya kita p tgk lampu lip lap kat bandar. haha tetibe! 2010 taun yg paling best lam idup aku selama aku hidup. taun2 lepas pon best tp taun ni mmg extravaganza la.

dari segi life mmg aku bsyukur sangat2 sbb taun 2010 aku telah menamatkan zaman bujang ngan insan yg sgt2 istimewa. ~our wEdding~ dialah my other half. incik somi ku xlen xbukan. dialah tulang belakang aku setelah dia mengambil alih menjaga aku dari kedua ibu bapa aku. seorang lelaki yg amat aku sayangi, hormati & sanjungi. bukan terlalu memuji & melupakan kedua ibubapa aku. jasa ibubapa aku mmg xleh dlupakan sampai bila2. tapi skang aku bcerita tentang kehidupan baru aku bsama ngan incik somi. so jgn ada yg bfikiran cetek yg aku umpama kacang lupakan kulit plak ye :o) sesapa yg pernah mengenali somi ku pasti merasakan yg sama. dia terlalu baik. mungkin kekadang ada tsilap kata tsalah laku tapi hanya sedikit terjadinya. boleh dkira dgn jemari berapa kerap. itulah org yg kusanjungi. sentiasa mahu aku happy. syukur pada Mu Ya Allah mgurniakan dia buatku. itulah hikmah dsebalik kejadian aku fikir.

nikah

resepsi


kehidupan kami yg bahagia bertambah bahagia bila kami mendapat berita gembira. orang ke 3 bakal muncul lam hidup kami! inilah rezeki kahwin kan. alhamdulillah! kami mhitung hari menunggu zuriat kami lahir. tsangat2 happy. walaupun lam masa 1st trimester aku tsangat2 sensitif & byk perkara yg tjadik, incik somi tetap sabar melayan kerenah aku. kdg2 bila pk2 balik hal bodoh pon leh tsentap haha! kesian incik somi. melepasi 1st trimester amat melegakan. kami msg2 give & take. xde lagi sentap2 haha. yg paling penting incik somi terus menerus mjaga hati aku. apa yg aku sebut mst dpt. hehe. thanx syg! kiranya xde la apa yg aku ngidam xtercapai. lagipon apa yg diidamkan xde la nk benda2 yg mgarut n susah nk dpt pon. kalo x sure anak aku skang meleleh je air liur kan? ekeke. lam masa aku mengandung incik somi mmg sentiasa di sisi. xpernah berenggang melainkan p keje. p check up pon aku xpernah p sorang2. pasti incik somi ada di sisi. syukur sgt2 saat2 aku memerlukan dia ada di sisi. syukran Ya Allah! sampailah masa 3mgu sblum due date, tyme doc detect baby xmbesar ikut mgu n aku cuti awal dr due date, incik somi sentiasa ada ngan aku. sampai keje pon kejap2 je dia p. kadang2 langsung x p pon :D kalo keje ngan org sure dh kena terminate haha. 10.12.10 cahaya mata aku telah lahir ke dunia ini. ~ouR L.O.V.E~. betapa happy kami dapat baby girl :o). terasa lengkap hidup ini. syukran Ya Allah! semoga kehidupan kami selepas ini bertambah baik seterusnya. moga kami dberi kebahagian sehingga ke akhir hayat kami.. dmurahkan rezeki.. kehidupan yg baik. insyaallah aminn. 
my lil aafiya najya salwana


selamat tinggal 2010 yang penuh dengan warna2 ceria.. selamat datang 2011. semoga kehidupan yg lebih sempurna & sentiasa dlimpahi rahmat olehNYA. amin. i love u mohd najmee & aafiya najya salwana. Terima kasih Ya Allah!

piEcE of mE~

Khamis, 30 Disember 2010

kisah BM vs FM

saLam~

hari ni dah 21 hari. tinggal lagi 23 hari tuk dlalui haha. penat jugak bpantang nih! bab makan aku xkisah sgt sbb apa yg aku makan start hari pertama lagi best jugak la ekeke. walaupon xde ayam yg mmg peberet aku tu kan. tp semalam ada sup ayam kampung! hehe. kalo tyme duk umah sana makanan yg dsediakan nasi putih + sup sawi & lobak putih + ikan haruan. mmg best gak sbenarnya. tyme kat umah ni pon still sama nasi putih + sup sayur (sawi+lobak putih+brokkoli+saderi) + ikan haruan.

skang perot asyik lapar haha! biskut ngan milo & susu adalah wajib ada. kdg2 tgh malam sambil tunggu baby bangun aku akan makan jugak. yela kena la mkan & minum byk bagi susu pon byk. susu aku alhamdulillah ada tp nk kata melimpah ruah xdela. yg jadik masalahnya baby fya xnk direct minum susu badan. nk jugakkkk botol. so aku kena pam baru bagi dia minum. penat jugak cara ni sbb kena pam.. pastu kalo susu dh masuk peti ais kena panaskan plak. kalo baby fya xnyempat2 nk susu jawabnya merah la muka dia menangis. nk x nk aku sumbat jugak breast aku kat dia. tp cam biasa la dia wat muka cam geli sgt nk hisap haha!

jeles tol la mommy2 len dpt direct bf kat baby masing2. kdg2 tensen tyme duk pam smpai kurang hasilnya. masa minggu pertama kat umah sana, adik ipar aku, wawa ajak kawan dia dtg umah tuk tolong aku pasal bf ni. akak tu nama haslina kalo xsilap..lupa plak. dia adalah lactation counselor. byk input yg aku dpt tp baby fya still sama gak. tyme tu breast dh mbengkak cam nk pecah je rasa. baby fya xnk minum n aku lak xpam sgt. sampaikan akak tu urut n kuarkan susu guna tangan. boleh la jugak 3/4 botol medela tuh. yg lucunya tyme tu aku rasa cam lembu pon ada sbb akak tu ngan wawa btungkus lumus urut n kuarkan susu. dah jadik tontonan umum lak bila kak intan, jiha & yan pon join skali tgk. abes ternoda i :D pastu aku pon btungkus lumus pam takut baby xcukup susu. sampaikan xde sempat dh nk wat stok.

tp skang baby fya dh minum susu mama n susu formula ye. sedih! ni sume start bila kami bawak baby fya jmp pakar n tyme tu dia nanges nk susu tp susu xcukup. sampaikan nurse tu bg air kosong kat anak aku! geram betol. dh le doc tu kemain lembab buat keje. tyme tula baru nk betol2 kan wayar la itula inila. baby fya dh meraung2 tyme tu. rasa je nk soh benti jela check baby fya! tyme tgh tgu nk bayar lak baby fya muntah atas mama wan. lagik sedih bila papa fya xbawak baju @ kain pon. adeii.. aku lak boleh xcheck dulu apa yg papa fya taruk lam beg tu. ingatkan semua ok la kan. buat malu kat mama je. sampaikan mama ckp len kali bawak sepersalinan n susu cukup. hoho.

bila ada next check up ngan dr nazim, tyme tu mmg complete la aku bawak. haha. xkasi dh incik somi yg masukkan brg2 lam beg tuh. takut pisang bbuah dua kali ekeke. n tyme tula kami decide nk bwak susu formula. takut xcukup. kebetulan ada 1 kotak susu s26 yg hospital bagi tyme kuar ritu. susu tula jadik mangsa bila aku xsempat nk pam. susu jadik xcukup sbb baby fya asyik muntah pas minum.

skang aku duk baca bape kali ntah buku pnyusuan yg wawa bg n baca forum susu ibu. dh abes cara nk soh baby fya isap gak tp hampeh je. baby fya lebih prefer botol sbb awal2 hospital dh bagi dia minum guna botol. tyme tu baby fya xnk minum susu n kena masuk air. aku harap bila baby fya dh besar sikit dia nk la menetek jugak. aku ada try bg guna shrink tp bila dia sedar dia xberapa reti nk telan lak. tp bila dia tdo ok je cuma risau gak dia tsedak ke ape kan. tp sekurang2nya baby fya bertambah berat la jugak. tyme jmp dr nazim berat dh 2.9kg. tyme tu mmg minum susu aku je. alhamdulillah. skang mayb dh btambah lagi kan sbb dh campur susu kan? huhu.

Day 20 : mesyiaaa boleh! ekeke ni gambar smlam tyme mesia menang :)
piEcE of mE~

Selasa, 28 Disember 2010

25 ~ 27 Disember 2010

saLam~

kini mama aafiya bsiaran dari bumi ganu ye. kami pulang 25.12 lepas ngan flight. wahh kecik2 dh merasa nek flight. haha. risau gak sbnrnya kot2 ada effect kat telinga baby aafiya. tp dr nazim & dr faz pon ckp ok je so tawakkal jela kan. plan nk nek kete tp dh aku xleh duk lama2 n perot pon xok lagi so tukar la ke plan B. 

baby aafiya tdo je :) nk landing baru bangun minum susu

26.12 lak kepala baby aafiya kena butakss. sayang woooo rambut dia yg hitam tp kami decide nk cukur bila tgk rambut baby aafiya cam semakin jarang lak. hehe. so daddy pon panggil ayah teh yg mmg tukang gunting datang umah tuk cukur rambut baby aafiya. ikut plan asal baba nk wat akikah n cukur jambul seminggu pas bsalin iaitu pada 19.12 n 20.12 tu kami balik ganu. tp dsebabkan keadaan baby aafiya n mamanya skali yg masih xsehat so sumenya ditunda. majlis tu mayb wat pas abes pantang kot. dan skang baby aafiya sudah butakkkk haha. papa aafiya panggil castelo. xmenahan tol. 26.12 jugak adalah birthday daddy. so adik n esoh belikan kek. even aku xdapt nk makan ponn. bulan 12 mmg meriah sbb ada 3 org yg sambut birthday n next year btambah sorang la iaitu baby aafiya :)

baby aafiya dibutakkan :)

semalam papa aafiya dh pulang ke sg merab. papa xduk lama sini sbb papa dh lama giler x masuk ofis. sejak aku cuti seminggu awal lagik dia p ofis kejap2 je. bila ty nape xp keje.. jawabnya "sbb nak jaga syg" huh yela tuh. ekeke. bila dh bsalin lak mmg patut la kan dpt cuti seminggu tp kan aku duk sana 2 mggu. so dia tambah lagi cuti 1mgu. haha. tp papa aafiya lambat lagi nk dtg sbb weekend ni mayb ada meeting n next 2 weeks baru dpt dtg n 10.1 baby aafiya kena p checkup n kena cucuk kalo xsilap. uwaaaaaa lamanya leh jmp papa aafiya. semalam tetiba air mata keluar xagak2 bila papa aafiya dh p epot. adeiii ni 1st tyme aku bpisah lama ngan incik somi lam masa yg lama. hoho.


piEcE of mE~

Ahad, 19 Disember 2010

our L.O.V.E~

saLam~

hari ni hari ke 10 our L.O.V.E lahir ke bumi Allah ini. alhamdulillah semua selamat.

nama: Aafiya Najya Salwana bt Mohd Najmee
tarikh lahir: 10.12.10
waktu: 4.24 am
berat: 2.66kg
tempat lahir: Pusat Rawatan Islam Azzahrah, Bangi
.
.
.
v
day 1~baby aafiya ngan baba wan lepas lahir


day 9: tali pusat baby aafiya baru tcabut daa :)

luv u my lil' precious aafiya. n jugak papa aafiya.. mmmuaahhh.
selamat berpantang!
;o)

piEcE of mE~

Jumaat, 10 Disember 2010

10.12.10

saLam~

Alhamdulillah. 10.12.10 impian menjadi nyata

piEcE of mE~

Selasa, 7 Disember 2010

1 muharam 1432H ~ 07 dis 2010

1 muharam 1432H ~ 07 dis 2010
.
saLam tahun baru
.
selamat hari lahir buatku ;o)
.
~from gugel~


piEcE of mE~

Ahad, 5 Disember 2010

Praeklampsia : Tekanan Darah Tinggi

saLam~

semalam ada gugel pasal high blood pressure tyme pregnant ni tp juz search tru henpon so xpuas hati sgt baca. so sambung baca kat laptop. aku singgah kat blog Dr hamid arshat, pakar sakit puan. baca2 ada gak yg menggerunkan. hoho. harap2 xde pape yg buruk tjadik :(

so, aku juz copy n paste article tu hehe.

PENYAKIT DARAH TINGGI

Sungguhpun kebanyakan wanita hamil hanya mengalami masalah yang ringan dan dianggap biasa sahaja, sebilangan kecil yang kurang bernasib baik mengalami masalah serius yang boleh mengancam nyawa ibu dan anak yang dikandungnya.

Masalah yang meragut banyak nyawa ibu ialah kencing manis, darah tinggi dan kurang darah. Saya ingin membincangkan ketiga-tiga masalah ini secara khusus supaya pembaca sekalian dapat memahaminya dengan lebih mendalam dan dengan ini jagaan serta rawatan rapi dapat diberikan.
  
Ibu yang hamil memang kerap mengalami masalah penyakit darah tinggi. Penyakit ini mempunyai bahaya tersendiri iaitu jika tidak terkawal boleh mengakibatkan maut kepada ibu hamil, apabila ibu diserang sawan beranak (eclamptic fit). Mengikut kajian pada tahun 1984, penyakit sawan beranak adalah punca kedua terbesar kematian ibu. Punca utama kematian ialah tumpah darah ketika bersalin.

Kenapa Penyakit Darah Tinggi Berlaku

Ramai wanita tidak menyangka mereka boleh menghidap penyakit darah tinggi ketika hamil. Ini kerana mereka berkeadaan sihat dan tidak menghidap sebarang penyakit sebelum hamil. Tekanan darah tinggi adalah salah satu tanda penyakit yang digelar praeklampsia. Penyakit ini kerap dialami oleh wanita hamil dan sehingga kini doktor masih belum dapat mencari punca penyakit ini walaupun banyak kajian dan penyelidikan dilakukan.
  
Walaupun demikian doktor mengetahui yang penyakit ini lebih kerap dialami oleh ibu hamil sulung daripada ibu yang pernah hamil sebelumnya. Wanita hamil yang meningkat umurnya melebihi 35 tahun juga kerap mengalaminya. Begitu juga dengan wanita kembar atau sedang menghidap penyakit lain semasa hamil seperti penyakit buah pinggang atau kencing manis.

Tanda Lain Praeklampsia

Selain daripada tekanan darah tinggi tanda lain praeklampsia ialah bengkak kaki sama ada kedua-dua belah atau sebelah sahaja dan kencing kotor iaitu air kencing mengandungi albumin. Penyakit ini biasanya timbul di peringkat akhir kehamilan iaitu apabila kehamilan masuk ke peringkat lapan bulan. Adalah dipercayai wanita yang menghidap penyakit ini mengeluarkan sejenis ‘racun’ daripada kandungannya. Tidak dapat dipastikan sama ada ‘racun’ ini dikeluarkan oleh uri atau bayi, tetapi ‘ racun’ ini memberi kesan kepada saluran darah ibu.

Ia menyebabkan sedikit kerosakan dengan menimbulkan beberapa kesan seperti timbunan fibrin pada saluran darah di seluruh badan. Saluran darah ibu kemudian menjadi kuncup dan mudah ditembusi cecair darah. Kerosakan ini berlaku di semua organ yang penting seperti buah pinggang, hati dan otak. Ekoran dari kerosakan ini tekanan darah meningkat. Albumin dari darah akan keluar melalui saluran perkencingan kerana berlakunya kebocoran pada saluran darah dalam buah pinggang.

Jika keadaan ini berlarutan dan tidak dikawal, kerosakan pada saluran darah di seluruh tubuh boleh menjadi sangat teruk menyebabkan buah pinggang terus rosak dan tidak boleh menjalankan tugas langsung. Ini akhirnya akan menyebabkan apa yang digelar acute renal shut down. Kerosakan pada otak juga boleh berlaku menyebabkan saluran darah ke otak pecah dan darah tumpah ke dalam tisu otak. Keadaan inilah ynag menyebabkan ibu itu mendapat sawan beranak. Pada peringkat ini, ibu berkenaan dalam keadaan sangat berbahaya dan sebahagtian besar daripada mereka akan menemui maut akibat kerosakan otak dan buah pinggang.

Bukan sahaja tekanan darah tinggi boleh mengakibatkan sawan beranak, penyakit buah pinggang yang berlarutan sebelum wanita itu hamil juga boleh  menyebabkan tekanan darah meningkat tinggi. Ada segolongan wanita lain mengalami penyakit darah tinggi sebelum hamil. Wanita seperti ini termasuk dalam golongan penghidap apa yang digelar essential hypertension. Golongan ini biasanya telah menghidap masalah darah tinggi sebelum mereka hamil. Tekanan darah tinggi ini akan berterusan sehingga dia melahirkan anak. Biasanya penyakit darah tinggi jenis yang disebut tadi tidak begitu berbahaya seperti penyakit darah tinggi yang dialami oleh sebab praeklampsia.

Mengesan Darah Tinggi

Penting bagi setiap wanita yang ingin hamil mendapatkan pemeriksaan badan bagi menentukan mereka sihat. Antara pemeriksaan yang saya maksudkan ialah pemeriksaan tekanan darah, ujian darah untuk mengukur paras hemoglobin, ujian air kencing untuk mengesan penyakit buah pinggang dan kencing manis serta penyakit lain seperti penyakit jantung. Saya anggap pemeriksaan dan ujian sebelum seseorang wanita itu hamil adalah penting untuk menentukan kesihatan dan kesejahteraan ibu dan bayi yang akan dilahirkan.

Begitu juga apabila wanita itu mengetahui dia hamil, patutlah mendapatkan pemeriksaan di klinik ibu mengandung dengan secepat mungkin untuk tujuan yang sama. Jika terdapat sesuatu penyakit, bolehlah diberi rawatan dan jagaan yang sewajarnya sejak dari peringkat awal lagi. Pemeriksaan setiap bulan khususnya di peringkat akhir kehamilan sangat penting untuk mengesan penyakit darah tinggi.

Mengatasi Masalah Darah Tinggi

Jika seseorang wanita didapati menghidap penyakit darah tinggi, perkara pertama yang dilakukan oleh doktor dan kakitangan perubatan ialah menentukan punca penyakit ini.
   
Beberapa ujian dan penyiastan perlu dilakukan untuk mengetahui punca tekanan darah tinggi. Sebahagian besar daripada kes ini adalah disebabkan praeklampsia yang tidak diketahui puncanya.

Wanita yang menghidap penyakit darah tinggi ketika hamil munkin perlu dimasukkan ke hospital untuk mengawasi penyakitnya. Seperti yang saya katakan tadi, jika keadaan ini tidak terkawal ia boleh mengancam nyawa ibu dan bayi. Kemungkinan bayi akan mati dalam kandungan. Bayi ini  juga biasanya lahir dengan timbang berat yang ringan dan kadangkala lahir sebelum cukup bulan. Kedua-dua masalah ini boleh mengancam nyawa dan kesejahteraan bayi di masa hadapan.

Sebenarnya tidak ada ubat yang khusus bagi penyakit praeklampsia melainkan dengan memberi rehat yang cukup. Doktor selalunya mencadangkan ibu berehat di hospital kerana dia mungkin diganggu oleh ahli keluarganya jika berehat di rumah. Ini mungkin menyebabkan fikirannya tidak tenteram dan tidak boleh memulihkan keadaannya. Semasa di hospital pengawasan boleh dilakukan pada ibu dan bayi untuk menentukan keadaannya tidak berbahaya.
   
Kadangkala para doktor  perlu memberi ubat untuk menenangkan fikiran dan memudahkan dia tidur kerana kedua-duanya sangat penting dalam memulihkan penyakit tersebut. Jika tekanan darah tingginya melambung naik dan tidak dapat dikawal dengan cara rehat atau cara lain, para doktor akan memberi ubat khusus untuk menurunkan tekanan darah.
   
Perlu ditegaskan ubat untuk merawat penyakit praeklampsia tidak boleh memulihkan atau merawat penyakit praeklampsia kerana seperti yang saya nyatakan kita belum mengetahui punca sebenarya. Rawatan dengan ubat hanyalah untuk mengurangkan tanda-tanda seperti tekanan darah tetapi tidak memberi kesan rawatan yang mutlak terhadap penyakit tersebut.

Cara Kelahiran Bayi

Ibu-ibu yang mengalami masalah darah tinggi kadangkala perlu melahirkan kandungan lebih awal daripada biasa. Seringkali kelahiran perlu dipaksakan secara induction of labour lebih awal iaitu satu atau dua minggu sebelum tarik kelahiran sebenar. Dalam keadaan cemas apabila penyakit ini menjadi sangat teruk seperti yang ditunjukkan oleh tekanan darah tinggi ataupun kencing manis yang mengandungi terlalu banyak albumin, atau ada tanda-tanda hendak timbul sawan, maka kelahiran dengan serta merta perlu dilakukan. Kadangkala dalam keadaan begini, doktor perlu melakukan kelahiran secara pembedahan sesarean untuk menyelamatkan bayi dan ibu kerana dikhuatiri sawan beranak mungkin berlaku.
  
 Malangnya, doktor seringkali hanya boleh menyelamatkan nyawa ibu tetapi tidak begitu bernasib baik dalam usaha menyelamatkan nyawa bayi. Dalam keadaan yang cemas biasanya bayi itu terlalu kecil dan tidak cukup bulan dan dengan itu peluangnya untuk hidup adalah tipis.

Pencegahan

Penting bagi ibu yang mengandung sulung atau mereka yang melebihi umur 35 tahun ketika hamil atau mengalami kerumitan ketika hamil, mendapatkan pemeriksaan di peringkat awal kehamilan. Wanita juga patut mengawal tubuh badan mereka. Jangan biarkan badan terlalu gemuk kerana ini juga satu faktor yang boleh mencetuskan masalah darah tinggi ketika hamil. Ketika hamil penting baginya mengawal makanan yang mengandungi banyak kanji dan gula.
     
Mengikut pengalaman saya, ramai wanita mengandung makan berlebihan kerana selera mereka meningkat ketika hamil. Ini menyebabkan mereka mengalami masalah darah tinggi. Penyakit jangkitan kuman di saluran perkencingan juga perlu mendapat perhatian di peringkat awal kerana jika tidak dikawal ia boleh merosakkan buah pinggang dan seterusnya menyebabkan penyakit darah tinggi. Ada kepercayaan jika pengambilan garam dalam makanan dapat dikurangkan, ia boleh menjauhkan penyakit darah tinggi. Sebenarnya tidak ada bukti khusus dan mutlak bagi kepercayaan tersebut. Saya tidak menghadkan pengambilan garam kepada penghidap darah tinggi ketika mereka hamil.


piEcE of mE~

Sabtu, 4 Disember 2010

checkup @39weeks

saLam~

ye semalam cam biasa next checkup kat azzaharah. dh berapa hari pujuk baby soh engage. xpon engage la bila dh masa nk bsalin. heee. hari agak takut sbnrnya sbb nk tau baby dh engage belom..kena selok dek dokter..n yg penting tekanan darah sbb aku check sdr kat umah sure normal je.

dr faz ckp tekanan darah ni asyik border line je nih. huhu. mula2 dr faz seluk dulu nk tgk ada bukaan x. tibe2 dr faz ckap "masyaallah baby xengage lagi..kepala agak tinggi" hoho tp bukaan dh ada lam 1.5cm - 2cm. pastu scan. berat baby dh 3kg even pembesaran badan x seimbang. so dr faz ckp bila dh xseimbang biasanya berat akan kurang lam +- 300g. so mayb baby baru berat 2.7kg. since baby ada perkembangan dr faz x risau sgt. air ketuban still ok n cukup. cuma yg drisaukan tekanan darah aku tu. takut effect baby. takut uri xsehat. cam tula kot dr faz ckp. so dr faz soh masuk wad n induced. uwaaa. baru je pagi b4 p klinik duk sembang2 pagi sambil breakfast ngan sume. dorang ckp kalo boleh xyah induced. mama ckp biasrla sakit sdr. wawa plak ckp kalo dia pregnant anak ke2 sure xnk induced sbb sakit tu pelik n sakit yg dkumpul2. haa camtu la kot maksudnya. 

dr faz tanya bila nk dtg? tp lam mgu depan. incik somi ckp 6hb la leh bsalin 7hb. sama tarikh ngan aku. hoho aku xnak. bahaya sama tarikh! incik somi bitau masuk 9hb la leh bsalin 10hb. dan2 tu dia bitau dr faz yg aku nk tarikh tu 10.12.10. hehe. so decide la 9hb masuk n induced insyaallah 10hb beranak. dr faz ckp biasa induced tu lam 24 jam baru bsalin. hoho. agak lama tuh. dr faz bitau lagik biasanya pas ni akan ada contraction n mayb air ketuban akan keluar dulu. so nk x nk kalo sume jadik b4 masuk wad aku kena serah diri la jugak. aku ty dr faz kalo induced ni beranak cane? normal ke ke kuar ikut tingkap? dr faz ckp 50-50. sbb ada stgh tu yg mmg awalnya boleh bsalin norma tp sebaliknya n yg mmg xleh bsalin normal tp last2 sbaliknya. so tgk keadaan nnt. hoho. ermmm.. xkisah la bsalin cane.. harap2 aku n baby selamat. aminnn.

balik umah kak bilah ada..dia ty cane.. so aku bitau la baby xengage lagik. dia ckap "ala xpe biasa la 1st baby biasa lambat kuar" tp bila aku jwb kena masuk wad sbb high blood pressure tu, dia ckp try p urut balik. sbb dulu tyme yg aku urut tu ana tukang urut tu ckp baby aku duk bawah n dia dh naikkan. kot2 baby xtau nk turun. haha ni andaian aku je. ekeke. sejak duk umah ni ada la masa sket eksesais kaki ni. start last week lagik aku duk ajak incik somi p jenjalan. p jenjalan shopping mall kunun2 jenjalan tp sampai je sure incik somi terkam nk tgk wayang dulu. kesudahannya tgk cite ngangkung kat d mines n 3D narnia kat OU. tp aku paksa gak jalan2 kat OU. tp baby still sama :(  tp xpela baby xnk turun lagik pon. harap2 baby sehat la ye.

piEcE of mE~

Rabu, 1 Disember 2010

01.12.10 ~ 39 weeks

saLam~

Hari ni dh start cuti. Walaupun awalnya cam nk bperang ngam bos ekeke. Sepatutnya dpt mc tp mc dh abes so sama la jugak cuti=potong gaji. Huhu. Skang sakit kpala smakin mjadik2. Smalam masuk lambat sbb duk skit perot memulas2 n skt kepala. Pastu tghari dh balik xtahan skit kpala lagi. Harap2 xde la effect pape kat baby. Lusa baru p check lagi. Harap2 jugak baby nampak jalan tuk dia kuar bila smpai masa nnt.

Ermm byk nk bcerita tp xbest laptop tadak. Nk pinjam incik somi punyer xdpt lak huhu. Aku punyer bg kat esoh guna nk wat thesia sbb dia punyer dh kena curik huhu nasebbbb.

piEcE of mE~

Ahad, 28 November 2010

owh air kelapa muda

saLam~

2 hari lepas tetiba tingin nk minum air kelapa. aku xsuka air kelapa sbnrnya. tyme mengandung ni pon boleh kire sebelah tangan je bape kali minum. kalo x silap 1st minum tyme perot xnampak lagik. adik ipar aku jiha  yg buatkan n soh aku minum. siap letak kurma lagik. best sungguh jiha nih :) kali ke 2 tyme balik bpose kat ganu. tyme tu lam 7mgu kot. dedi yg soh minum so minum la amek hati. hehe. kali ke 3 kalo xsilap mgu lepas kot tyme balik dr ziarah tokma meninggal. soh incik somi singgah kat uniten tu. tp hampeh je. xrasa pape sbb dh campor ais n air gula. semalam balik dr ofis konon2 nk p d mines sbb nk tukar modem rosak. tp patah balik sbb penuh yg amat kat sana. pastu soh la incik somi singgah belikan air kelapa tp malas nk tgu kat traffic lite yg pjg bjela, trus soh incik somi uturn je n lalu jalan kg sbb mata dh bpinar. huhu. balik je trus melepek atas katil.

tgh syok2 tdo incik somi soh bangun minum air kelapa. aduyaiii.. org ckp tgu ptg la baru amek. padahal kat umah tu ada je pokok kelapa. haha. tu yg tetiba incik somi bsemangat p amek buah kelapa tuh. so minum le secara paksa rela. ekeke. aku ingat dia amek sebiji 2 je rope2nye byk le jgk. ptg tu minum lagi tp sket jela. kang kembong plak perot yg dh kembong nih haha. thanx incik somi. ai lap u lah. :)

haha. ini gambar je ada. xsempat nk amek gambar sbb waktu kejadian ai xdo

khasiat kelapa muda bagi ibu mengandung *nk share jugak walau sume ibu mengandung pasti tau ;o)*

sumber: http://majalahkesehatan.com/5-khasiat-air-kelapa-muda-bagi-ibu-hamil/

Di kalangan masyarakat, ada tradisi turun-temurun yang menyarankan ibu hamil agar memperbanyak minum air kelapa muda, terutama dari kelapa hijau. Konon katanya bila rajin minum air kelapa muda– terutama di trimester ketiga kehamilan–maka air ketuban akan bersih dan bayi yang dilahirkan juga bersih kulitnya, lebat rambutnya dan bening matanya.

Apakah betul demikian?

Sejauh ini belum ada penelitian yang secara ilmiah membuktikan kebenaran saran tersebut. Namun, air kelapa muda memang mengandung berbagai zat yang bermanfaat bagi ibu hamil. Zat-zat itulah yang barangkali secara tidak langsung membuat bayi menjadi lebih sehat sebagaimana disebutkan dalam saran tradisional itu.

1. Elektrolit Alami

Air kelapa muda kaya dengan kandungan elektrolit, klorida, kalsium, potasium, magnesium, sodium, dan riboflavin. Sebagai isotonik alami yang kaya mineral dan memiliki elektrolit sama dengan elektrolit tubuh, air kelapa muda sangat bermanfaat untuk rehidrasi dan memulihkan stamina tubuh.
Ibu hamil membutuhkan lebih banyak air dibandingkan orang lain. Dehidrasi selama kehamilan dapat menyebabkan berbagai komplikasi, termasuk sakit kepala, kram, edema dan bahkan kontraksi yang dapat menyebabkan persalinan prematur.

2. Diuretik Alami

Sebagai diuretik natural yang steril, air kelapa muda melancarkan air seni dan membantu membersihkan saluran kemih. Hal ini berkhasiat mengeluarkan zat-zat toksin dari tubuh dan mencegah infeksi saluran kemihyang juga cukup umum terjadi pada wanita hamil.

3. Antipenyakit

Air kelapa muda mengandung asam lauric, asam yang membantu melawan penyakit. Asam lauric yang terkandung dalam air kelapa sama dengan yang terdapat di air susu ibu dan memiliki karakteristik antijamur, antibakteri dan antivirus sehingga menjaga kesehatan ibu dan bayi dari virus seperti herpes dan HIV, protozoa giardia lamblia serta bakteri klamidia dan heliokobater.

4. Membantu Pencernaan

Air kelapa juga dipercaya memperbaiki fungsi pencernaan. Selama kehamilan, plasenta memproduksi hormon progesteron yang memperlambat kontraksi otot lambung sehingga pencernaan pun melambat. Air kelapa dapat membantu meningkatkan kecepatan pencernaan.

5. Meningkatkan HDL

Air kelapa muda tidak mengandung lemak dan kolesterol, bahkan menurut riset dapat meningkatkan kolesterol baik (HDL) di dalam tubuh.



piEcE of mE~

Jumaat, 26 November 2010

38 Weeks

saLam~

yaa skang sudah 38minggu. n pagi td checkup seperti biasa. n baby still x engage. ekeke. nakal tol la anak mama nih. aku bitau dr faz yh skang perot asyik mengeras je. dr faz ckp tu contraction. testing kata dr faz. haha. tp semalam siyes aku cuak sbb pagi tu dh le duk asyik skit perot n cam nak ceri beri je. tambah lagi sakit kepala. bila skit kpala aku mula la risau kot2 tekanan darah akan melompat2. aku konon2nya nk p klinik la amek mc n rest kat umah. tp hampeh je sbb aku kena p gak ofis bila asst aku tu buat hal xdtg jugak. sbb aku tinggalkan dia keje n kene setel pagi tu gak. meroyan sekejap aku dbuatnya. huh. kat ofis sembang2 la ngan kak nor.. aku ckp yg skang perot asyik mngeras je n rasa nk ceri beri je. n jugak rasa cam nk period. kak nor ckp biasa tu tanda2 awal nk bsalin.. huhu. tu yg bila jmp dr faz aku bitau pasal tu. dr faz ckp tu false alarm sbb skang baby pon x engage lagik. dia ckp biasanya kalo rasa camtu 2 3 hari bsalin la. wahhh. terus aku ngan incik somi bulatkan mata. haha. tp dr faz ckp tgu next week baru dia nk seluk. huhu tetiba takut. haha.

skang baby +- 2.8kg. n aku plak leh trun berat lak. haha. tekanan darah ok even lebey sket dr normal. dr faz ty larat lagi ke nk keje? aku ckp ikut plan nk amek cuti 1.12 ni sampai deliver. tp dr faz ckp amek mc jela. nnt dtg check 3.12 dia bagi back dated mc. ekeke. selamat gaji aku :D tp kan tyme aku tgk screen aku nmpak edd tulis sekejap 26.12 sekejap 25.12. apakah itu? lambat lagi ke @ camane ye?xpela bila2. tp kalo betol ikut edd aku 10.12.10 kan best. cantik no tu hehe.

~dbump~

piEcE of mE~

Ahad, 21 November 2010

Checkup @ 37 weeks

saLam~

Semalam p checkup cam biasa. Tekanan darah normal tp baby still kurang dr 37 mgu. Dr faz ckp as long baby membesar so yg tu xde apa nk d risaukan. Sbb last checkup berat baby 2.5kg n semalam 2.7kg. Baby still x engage. Huhu. Dr faz ckp biasa kalo 37 mgu baby dh engage. Ermmm harap2 aku dpt bsalin normal. Permudahkanlah semuanya Ya Tuhanku.

piEcE of mE~

Sabtu, 20 November 2010

Year end sale ~ for lil' baby

saLam~

Kepada mom 2 be :). Selain myBbstore n fabulous mom *as prev entry* mylittlewhiz pon tgh sale. Dari 20 nov 2010 till 2 jan 2011. Sesape yg pernah beli brg ngan littlewhiz mayb dpt notification year end sale ;o). So sementara belom tu leh la compare brg2 yg mau d beli sbb aku tgk ada yg mahal n ada yg murah.

Sekian time kasih. Enjoy soping ;o)

piEcE of mE~

Warehouse sale

saLam~

Singgah sekejap sementara nama dpanggil nk jmp dr faZ :). Juz nk bitau fabulous mom ada warehouse sale. 20 nov 10 - 23 nov 10. Dan jugak myBBstore. Cepatannnnnn.


piEcE of mE~

Rabu, 17 November 2010

Beraya di melaka pada 37 weeks ;o)

saLam~

Salam aidiladha dr kami ;o)

Skang 37weeks n on d way ke melaka beraya d sana ;o). Kami berkonvoi (padahal kami kuar lambat) 4 kete. Bang bol, kak bilah, wawa ngan family msg2. Kami beraya tanpa mama n baba so tu decide p melaka je. Aku nk blik ganu dh xlarat nk jalan jauh2. Lagipun dh xlama nk balik ganu bpantang kan.. Mama, baba, bang chik, kak intan, atai, ale n makcik2 pakcik2 beraya d kemboja. Bkorban kat sana. Tu yg kami xdela beraya sgt ;o)

Brg2 tuk bwk p spital pun angkut skali. Kot2 terberanak ekeke. Smlm kunun2 nk p check perot. Saje2 la kan nk jalan jauh ni tp klinik tu tutup lak. Harap2 keadaan baby ok jela. K la pape smbung lagik. Dh poning.

piEcE of mE~

Selasa, 9 November 2010

Kepeningan

saLam~

Rini aku xp keja lagik. Mc tp xde mc pon. Mc tuk smlm je :D mst letih bos2 aku nk layan staff cam gini ekeke. Semalam aku xleh tdo. Bukan smalam je sblum2 ni pon sama tp semalam adalah plg teruk aku rasa. Tlelap pon rasanya kejap je pastu terjaga lagik. Tambah ngan sakit kepala lagik. Sgt2 tensen. Duk pk baby lagik. Huh. Tp baby aktif gak malam2 ni. O patut le siang senyap je malam duk cucuk bintang yer. Haha. Pagi td check tekanan darah. Incik somi pinjam mama punyer. Yg bwh 83. Xde cam smalam. Aku pon xreti sgt baca benda alah tu hehe. Td pon buat sdr jugak tp lagik rendah lam 76 kalo xsilap. Ni cane plak?? Huhu tp kan yg aku perasan bila pas makan je aku rasa pale ni sakit je. Dulu kalo xmkn mmg pale sakit bila tangan kaki dh gigil2. Skang tbalik plak. Huh fenin. Tambah lagi smlm kena cucuk ATT lagik. Tp smalam bukan dr faz yg cucuk tp akak nurse tu. Kemain sakit dia cucuk sampai darah2. Yg sblum ni ari ke2 baru rasa sengal ni x.. Pas cucuk sampai skang pon sakit lagi. Huhu.

Permudahkanlah segalanya Ya Allah.

piEcE of mE~

Isnin, 8 November 2010

Check up +35 weeks

SaLam~

Pagi ni p checkup cam biasa kat azzahra. Org xde ramai sgt tp kena tgu sejam lbh gak ler.. Masuk je dr faz ty mcm mana sehat? Baby aktif x? Aku jwb sehat tp baby xdela aktif sgt. Dr ty lagi sejak bila? Aku ckp sejak last jmp dr mmg cam tu je gaya baby gerak. Aku xsure la mmg aku xpasan ke apa kan. So dr scan tgk baby ok je. Jantung pon ok je. Air ketuban cukup je tp... Ada tapi tu yg buat aku bdebar2 huhu. Dr ukur badan baby xsama ngan mgu skang yg dh 35 weeks. badan baby cuma 33 weeks.. Ayoyoyo mcm ini pulak.. Sblum dr faz soh baring dia ckp darah tinggi la sikit. Aku ckp la mmg tgh pening pon. Dr last week lagik duk pening sbnrnya. ingatkan pening biasa2 je. Pastu dr soh wat ctg nk tgk patern jantung baby bdegup.

Tumpang wat ctg kat labour room hoho. Tetiba bdebar ekeke. Pas wat ctg lam 10min kena check darah skali lagi. Aku ty kat nurse tu tinggi lagi ke? Dia jawab aah tinggi lagik. Aduyaiii. Tp bila masuk kat dr faz, dr faz ckp jantung baby ok je. Darah lak dh turun sket. Tekanan ni xde la tahap teruk lagik cuma kena jaga2 sbb ank 1st mmg senang dpt darah tinggi. Tambah lagik baby plak kecik. Dr faz bitau takut jadik cam kkk ipar aku kak intan. Dia pun sama tyme ngandungkan dila. Dtg check tekanan darah dh tinggi giler n baby pon kecik. Pas check aku mintak la mc. Rehat2 tenangkan pikiran. Nk masuk keje blik dh xde mood. Duk pk baby je pulak huhu. sampai umah call mummy. Cite pasal tu baru lega sket rasa. Harap2 xde apa yg berlaku.

Pas bayar, aku ty kat kaunter pasal pakej bsalin kat situ. Tp nnt le bcerita panjang. Malas nk mengarang panjang

piEcE of mE~

Ahad, 7 November 2010

apdetan secara borongan

saLam~

lembab tol nk update hehe. kat ofis mmg xde masa nk apdet pape kat blog nih. balik umah lagik le kemalasan nk ngadap laptop itu amat maximum. huh. alkisahnya.. hari khamis aku amek cuti. last minute apply huhu. seb bek dpt. hari selasa mlm incik somi tetibe soh amek half day hari khamis sbb nk p baby warehouse. adik ipar aku wawa bitau ada baby warehouse kat mydear. pastu aku pon bitau nk p jugak kat littlewhiz. aku dpt notification dr littlewhiz pasal sales tu. aku nk p littlewhiz sbb ada sale tuk warmer. hehe.

pagi rabu tu tyme bekfast, wawa dtg bg 1 buku. pasal persediaan tu BF. wahhh happy sgt2 sbb even aku mmg nk BF tp aku xde nk nyempat lagik nk beli buku pasal BF. just surf kat tenet je. tenkiu sgt2 kat wawa. wawa mmg BF ank dia si irsyad yg sgt ensem tu sampai umur skang dh staun lebih. irsyad mcm mat salleh ye. sbb wawa pon macam cina. hehe. xheran la irsyad tu ensem ikut parents dia kan.. hehe. pastu wawa bitau pasal warehouse tu sbb dia dh p. so dia tunjuk pics mcm playpen, baby cot etc. so lagik la aku teruja nk p. hehe. pastu dia soh tgk kat bigsale.com.my. tgk apa2 yg ada sale. so sampai ofis aku terjah pc le dulu nk tgk sale apa ada lagik. ngeh3. aku tgk ada 1 tmpat lagik kat puchong gak ada wat sale firstfewyears. so aku rasa nk cuti 1 hari jela. kang xnyempat nk g byk tempat tu. haha *tamak* so terus call incik somi bitau nk cuti 1 hari terus.

hari khamis aku bcoti ngan riang ria nya. lam kul10am baru kuar umah. janji nk gerak kul 9am. tapi janji diana je huhu.. 1st tempat yg dituju adalah mylittlewhiz sbb agak jauh di setia alam nun. sampai sana tgk2 warmer n terus amek warmer tommy tippe. incik somi duk sebok tgk2 stroller n car seat. pasal stroller n car seat ni aku x kisah sgt. tu aku duk kelih2 benda len je. haha. kat situ juz beli warmer n baby laundary basket. next destination adalah firstfewyears. kat situ stroller n car seat mmg ada sale. actly, sblum ni dh decide nk beli stroller pas abes pantang. cuma car seat je perlu kot sbb nk balik ganu pantang kat sana kan. tp ntah apa mimpi incik somi ni nk beli stroller skali.  aku ckp stroller juz amek yg biasa2 je sbb xtau lagik baby suka ke x duk lam stroller tu nnt. so dia jela duk godek2 sume stroller ngan tokey tuh. aku apa lagik. duk check satu2 barang kat kedai tu jela. haha. last skali tokey tu syorkan amek stroller quinny n car seat maxi cosi. dh nama ada sales so dpt la murah 2 brg tu kan. n dpt jadik member skali so dpt lagik %. sambil2 survey brg kat situ aku amek la skali penutup botol avent leh wat storage nnt. n jugak sleepsuits sempat aku rembat. hehe. last skali baru p mydear. agak ramai org kat sana. tp sedey xdpt beli pape sbb byk brg dh xde. p mydear sbnrnya nk tgk playpen tp xde yg bkenan lak di hati incik somi. so, pulang ngan hampa jela dr mydear. 

 buku panduan penyusuan susu ibu bg ibu bekerjaya

for my lil' baby

*check up kat azzahra hari isnin ni sbb jumaat dorg sambut deepavali ropenye.

piEcE of mE~

updated : newborn checklist 6

For mY lil' baby

Clothing

Sleepsuits

Tops & Pants

T-Shirts/Cotton Shirts

Rompers + jumpers

Mittens

Socks & Booties

Baby Hats

Barut

Napkins

Napkin Liner

Cloth Diapers perlu ditambah

Towel

Handkerchief

Receiving blanket

Mosquitoes Net

Changing Mat

Baby Cot akan dbeli bila ada umah sdr :(

Bedding Set

Bathing & Grooming

Minyak Telon & Yuyi

Toiletries

Grooming Kit + health care kit

Cotton Balls & Buds

Baby Wipes

Nappy Cream

Safety Pin

Bath Tub & Bath Seat

Chest Drawer

Baby Laundry Basket

Baby Hanger

Laundry Detergent


Feeding

Breast Pump

Feeding Bottle & Teats

Sterilizer & Warmer

Breast Milk Storage

Bottle & Teat Brush

Bottle Cleanser

Cooler Bag

Drying Rack

Travelling

Baby Carrier

Stroller + car seat

Diaper bag



For Mom To Be ;o)

Kain Batik

Towel

Socks

Nursing Bra

Nursing Pad (Washable & Disposable)

Disposable Panties

Nursing Pillow

Set Berpantang

Maternity Pad

Nipple Butter/Cream



piEcE of mE~

Ahad, 31 Oktober 2010

updated : newborn checklist 5

For mY lil' baby

Clothing

Sleepsuits

Tops & Pants

T-Shirts/Cotton Shirts

Rompers + jumpers

Mittens

Socks & Booties

Baby Hats

Barut

Napkins

Napkin Liner

Cloth Diapers perlu ditambah

Towel

Handkerchief

Receiving blanket

Mosquitoes Net

Changing Mat

Baby Cot akan dbeli bila ada umah sdr :(

Bedding Set

Bathing & Grooming

Minyak Telon & Yuyi

Toiletries

Grooming Kit + health care kit

Cotton Balls & Buds

Baby Wipes

Nappy Cream

Safety Pin

Bath Tub & Bath Seat

Chest Drawer

Baby Laundry Basket

Baby Hanger

Laundry Detergent

Pail

Feeding

Breast Pump

Feeding Bottle & Teats

Sterilizer & Warmer

Breast Milk Storage

Bottle & Teat Brush

Bottle Cleanser

Cooler Bag

Drying Rack

Travelling

Baby Carrier

Stroller + car seat tgh survey n beli pas abes pantang ;o)

Diaper bag



For Mom To Be ;o)

Kain Batik

Towel

Socks

Nursing Bra

Nursing Pad (Washable & Disposable)

Disposable Panties

Nursing Pillow

Set Berpantang

Maternity Pad

Nipple Butter/Cream



piEcE of mE~

@ 34 weeks

saLam~

hari ini baru rajin nk basuh CD setelah sekian lama peram. ekeke. tp kena basuh 2x kali. basuh jugak sarung tilam & barut yg dtempah dr bilikjahit.anggunflora. incik somi tetiba ckp kalo barut ni guna wat cadar kan cantik. haha. sbb kain yg aku beli tu xdela corak2 yg seswai tuk baby sbb aku xjmp yg cantik. tu yg redah je. pastu tambah 1 set lagi yg kainnya amek ngan anggun flora. tu pun bukan yg budak2 nyer. puas aku pusing kedai kain tp xde yg cantik tuk baby. last skali aku p d mines n baru jumpa cotton flannel yg corak seswai ngan baby. huhu. so aku beli jela yg kosong tuk buat kain bedung n corak tuk barut. kalo ikutkan hati nk je tukar yg bedung n barut tu wat cadar tp risau plak incik somi xsetuju. nnt nk buat apa lak kain tuh. haha. so proceed je le ngan apa yg ada. smalam set tilam n barut tu sampai. actly hari jumaat dh smpai tp aku balik awal sbb kena lagik heartburn. huhu. so aku soh dia antar ari sabtu je.



beg baby dh siap kemas.  senang skit hati even CD kena 2x basuh lagik. tp dh masuk lam beg. ekeke. beg baby aje ada 2. hoho. dasat baby. botol2 baby dh strelized. nk strelized BP skali td tp incik somi ckp tgu la dulu kang bdebu lagik. baiklah incik. sy yg menurut perintah :D


next week antenal checkup @ azzahra. tp tyme deepavali. beraya kat spital lorr.. haha



piEcE of mE~

Selasa, 26 Oktober 2010

heartburn

saLam~

heartburn aka acid reflux. sgt tidak selesa bila mgalaminya. ya ampunnnn rasa nk duduk ke bdiri ke baring mmg xsenang la. sbelum ni kalo kena cam boleh handle lagik la tp last jumaat kalo xsilap pas breakfast dh rasa xselesa. breakfast mkn pedas huhu. pas tu mula la. campur skali ngan perot jadik sebu. nk hilang minum air bebanyak tp sama je. melarat smpai malam. incik somi soh amek gaviscon tp aku xnk. huhu. tgh tdo rasa dada tsekat je n rasa nk muntah. tp tahan gak n bangun minum air je. ngan harapan akan hilang rasa itu. huhu. hari sabtu pon sama. masih rasa. seb bek ari sabtu tu aku xp keje sbb ada family meetg n malas dh nk p even kul 10 dh setel hoho. lama2 dh nk petang dh rasa selesa sikit. sebelum ni bila dpt update pasal preganancy dr fitpregnancy + dbump n what to expect rasa cam biasa je. bile dh tkena baru le rasa pucat muka nk laluinya ;o)

bila baca article heartburn baru le tau lagik detail. dh le aku mmg suka minum nescafe pepagi. dh coffeholic namanya xde nescafe cam xlengkap je idup. haha. lagik la salah cara minum air bila kena tu.. adeiiiii.. kurang info tol! :o) tp skang dh bjaga2 sket. xde dh nk makan pedas pepagi bute tp masalahnya bibik tu suke masak pedas! cane?? n jugak nes tetap minum :p kalo incik somi tau ni sure ckp aku degil wakaka.

piEcE of mE~

Ahad, 24 Oktober 2010

menat tp happy

saLam~

hari ni sepatutnya p antenatal class kat azzahrah tp last minute cancel sbb penyakit M haha. lagipun dh pk nk kena basuh gak baju2 budak tecit n siap2 masuk lam beg yg mana nk bawak p spital nnt. sebakul jugak la kena basuh. dh la basuh tangan. semput skejap aku dibuatnya. seb bek bibik kak bilah ada tolong. tyme tula dia kuarkan barut n tilam nk bagi aku. wawa pon ada bg barut n 2 3 helai baju yg anak dia si irsyad xsempat pakai lagik. huh byk tol barut baby nnt. dh le mummy pon buat gak kat ganu. campur ngan aku tempah skali ngan tilam tu lagik..hoho. tyme nk jemur aku soh incik somi aku jemur skali. dh xlarat. byk jugak rupenye kain baju dak kecik ni. rasa cam beli tu sket je. wahaha. tp tula kan.. walaupon penat tp hati happy je tgj baju kecik2 nih. anak2 buah aku apa lagi duk sebok ty mana baby mak ndak?? haha. baby duk berenang lagik le.. skang tinggal lagi CD yg lom basuh. next weekend le. nk basuh td pon duk ujan je. kang xkering lak CD tuh. dh siap lipat masuk lam storage box dulu. tp xmuat rupenya. ingatkan beli yg kecik je sbb rasa cam brg baby tu sket je..huhu. nnt beli drawer le sng.


piEcE of mE~

Jumaat, 22 Oktober 2010

owh aku keciwe

saLam~

wahh tajuk cam kecewa nk bunuh diri wakaka. baru je last entry duk bangga nnt dpt pindah umah sdr. last2 kena reject oleh baba mentah2. huhu. sila bsabar n tgu rumah kamu siap. ye kami menurut perintah. rumah kami lambat lagik siap. kalo ikutkan aku xde la sentap gila babas xdpt kuar umah. cuma rasa xbest la kan duk umah tu tanpa buat keje umah. sogan ai. seb bek pas raya haji maid kami akan ada. nk kena train dulu. kalo ikut kak bilah  yg tlg carikkan umur dia 39 ye. wahh. tua dr aku tuh. semalam tyme duk nunggu tetamu dtg tuk majlis bacaan yasin kak bilah bitau dorg dtg pas raya haji. sempat aku tanya somi aku sbelum tdo..nnt bibik nk kena panggil kt ape lak kalo umur tua dr kt? huhu. n dsebabkan kedegilan kami nk bpindah kot..mlm ni ada pjumpaan adik beradik. hoho. ape la isi kandungan pjumpaan tu ye?? :/ 

td lunch hour nyempat le jugak ngedate ngan sri n ida. kunun nk p yati ayam percik. tp kecewe lagik.. tutup lak dahhh.. byk tol keciwe nih! best sembang ngan dorang. share2 pengalaman sbb sri kan baru abes pantang n ida pon anak baru staun. so byk la nasihat n pengalaman dr dorang. thanx dear ;o)

piEcE of mE~

Rabu, 20 Oktober 2010

20102010 = 33 weeks

saLam~

ye arini 20.10.2010. xde ape yg best pon sbnrnya skadar tarikh yg comel ekeke. kalo xsilap aku 3 taun lepas tyme aku keje ngan jbc, mrJ bitau kak nor tarikh 20.07.2007. cantik katanya. hehe so pastu aku mula la tgu 20.8.2008 n seterusnya. arini sudah masuk 33 weeks. aku jugak mendapat penyakit M tuk p keje rini.ckp mc padahal x p klinik pon.ekeke. siap ikut p incik somi p ofis arkitek tu diskas rumah ku syurgaku lagi pas agak lama tbengkalai. rasa2nya 2 taun lagik le kot baru dpt duk umah sdr. tp agak happy jugak sbb incik somi tetiba mcadangkan nk duk umah sewa pas balik pantang dr ganu nnt. wah3 terasa kembang tol hati ni x sabar nk pindah. dh tbayang leh masak sdr..leh wat kek wat itu wat ini :D *harap2 le rajin* rumah tgh duk survey2 lagik n kalo boleh xnk duk umah 2 tingkat sbb hanya ber3 je nnt n malas nk kemas haha.

pasal mom to be ni skang lak.. tengah membilang hari walaupon tuk ke mgu 37 tu ada masa sebulan lagik haha. siyes penat teramat skang. terasa nk pas je perot ni kat incik somi hehe. bukan xnk @ myesal tp sgt2 kurang selesa ngan keadaan badan skang. nk duduk xselesa nk tdo apatah lagik.. tgh malam kompem bangun 2 3kali tuk buang air kecik. skali 2 tjaga n susah nk lelap plak pas tu. pagi2 terasa berat je badan nk p keje. tu aku ckp tgh mbilang hari nk lepas sume ni..hehe. tp xpaaa demi kasih syg kami..aku relakan wakaka. *xmenahan tol ayat*

tuk baby lak preparation dh hampir beres walaupon still x basuh n ready tuk ke hospital pon lagik :D bila nk basuh ada je halangan. cam hari ni konon nk setel sume tuh tp hampehhhh. balik terus krohhhh3 bjemaah. badan mmg lemah longlai tol la skang. kena panas sket je mula la saket pale. huhu. dh le CD tu kena prewash 3 kali. aduyaiiii malas nya mama baby oiiii. barang2 baby ada lagik yg xbeli. tp tuk stroller n carseat tu dh diskas pas balik pantang baru beli. sbbnya baby 2 3 bulan xde la kot nk guna lagik benda alah tu kan? yg len2 on d way :o)


piEcE of mE~

Jumaat, 15 Oktober 2010

check up, cd & online shopping

saLam~

ari ni p checkup kat azzahra. smalam agak sedey sbb aku kena p sorang2 sbb somi aku ada meetg. tp kena cekalkan hati le kunun2 xkisah. padahal kisah wakaka. tp pepagi tgu somi bsiram tepon dia masuk sms. aku tgk n org tu bitau meetg cancel wakaka lagik. rasa nk melompat je hehe. kami pon pegi le check sesama. jumpa dr faz cam biasa. scan baby. alhamdulillah baby dh pusing ke bawah. lega sesangat bila dr faz kepala baby kat bawah. harap2 xde la tingkap2 nnt. tp org ckp baby kuar ikut tingkap ni bijak..hehe. ye ke?? :p kali ni muka baby xnampak. tp jantina dh byk kali nampak. ekeke. mmg kompem ;o) pastu dr faz cucuk aku tuk kancing gigi kot kalo xsilap. dr faz ni mmg ramah dr 1st aku jmp lagik. skang lagik la ramah sbb ritu tyme open house dia ada dtg. mmg akak n adik ipar aku sume dr faz yg sambut tu yg jadik lagik ramah ;o) berat baby skang dh 1.9kg n berat mama baby 61kg. cuma 1kg je btambah. cam pelik plak. sbb aku makan cam byk je ;o). nk kuar dr bilik dr faz aku mintak gambar baby. tp kebetulan gambar tu fokus jantina baby. nk wat cane :o) dr faz mmg dr awal x bagi gambar scan. xtau le nape. huhu. aku mintak sbb nk kumpul. buat apa ada album tp xde gambar kan?? hehe

pas tu aku ajak somi aku p momslittleones nk tgk CD. asalnya mau p lunatots kat precint diplomatik tp cam agak jauh je hehe. so tgk2 kat kedai tu brand lunatot pon ada. so, incik somi soh amek pakej tu. 5 pcs + 10 pcs insert. nk kena tambah lagik tp carik yg rege murah2 sket. mayb beli on9 kot. duk survey2 lagik. ada yg bkenan dh abes stock la. mcm2 lorr.

sampai ofis td ada 2 brg aku sampai. brg yg aku shoppg on9. ekeke. 1 tuk baby n 1 tuk mama baby. actly ni kali ke 3 aku shoppg on9 tuk baby  n byk kali gak ler tuk mama baby :p. sampai akak ofis ckp byk betol shoppng on9 ;o) ni last kot tp kalo terbeli lagik nk buat cano :p 2 hari lepas pon aku ada beli baju kat mamayayazone tp aku pickup sdr dh alang2 area bangi je.


piEcE of mE~

updated: newborn checklist 4

For mY lil' baby

Clothing

Sleepsuits

Tops & Pants

T-Shirts/Cotton Shirts

Rompers + jumpers

Mittens

Socks & Booties

Baby Hats

Barut

Napkins

Napkin Liner

Cloth Diapers perlu ditambah

Towel

Handkerchief

Receiving blanket

Mosquitoes Net

Changing Mat

Baby Cot

Bedding Set

Bathing & Grooming

Minyak Telon & Yuyi

Toiletries

Grooming Kit + health care kit

Cotton Balls & Buds

Baby Wipes

Nappy Cream

Safety Pin

Bath Tub & Bath Seat

Chest Drawer

Baby Laundry Basket

Baby Hanger

Laundry Detergent

Pail

Feeding

Breast Pump

Feeding Bottle & Teats

Sterilizer & Warmer

Breast Milk Storage

Bottle & Teat Brush

Bottle Cleanser

Cooler Bag

Drying Rack

Travelling

Baby Carrier

Stroller + car seat tgh survey n beli pas abes pantang ;o)

Diaper bag



For Mom To Be ;o)

Kain Batik

Towel

Socks

Nursing Bra

Nursing Pad (Washable & Disposable)

Disposable Panties

Nursing Pillow

Set Berpantang

Maternity Pad

Nipple Butter/Cream


*dalam proses ~ bilikjahit.anggunflora

piEcE of mE~

Khamis, 14 Oktober 2010

32 weeks

saLam~

skang dh masuk 32 weeks. sok next checkup kat azzahra. harap2 tiada problema la ye. amin. smalam sambil2 layan walk of life kat aifun + tgk incik somi layan game ps3 baru. aku bitau dh 32 mgu.. 8 bulan. dia tgk aku sambil buat muka xpuas hati. ekeke. actly dh 2 3 mgu lpas lagi bila aku bitau next checkup baby dh 32 mgu. dia xpuas ati n kata belom. siap check kat tenet. mmg dia dpt sama sbnarnya cuma dia xpuas ati sbb lam sebulan kan ada mgu yg lebih n kurang. tu yg bila aku ckp 8bln je dia ckp belom la..haha. dh mmg gitu kirenye. tgu jela sok doc ckp bape mgu. scr logik bila 32 weeks = 8mths la kan? tp dr segi hari yg tepat tu len la.

kesihatan skang baik2 aje. cume letih nk bawak perot semakin terasa. harap2 aku dberi kekuatan shg ke hari lahir baby aku nih. bila jmp org sure alahai kecik je perot ngan orgnya. ada yg ckp baby kat atas lagi la smbil pegang perot hoho. skang pon aku rasa aku semakin x cukup kalsium. asyik terasa sakit je tulang temulang nih. huhu. tp still leh terkawal. cuma aku xleh sepantas dulu nk bangun.. nk bgerak. hehe. xpela.. demi cinta aku kat somi aku kan tuk hadiahkan baby utknya ;o) hadiah besday nnt biarpun awal sebulan n sepatutnya aku yg dpt adiah besday bulan 12 nih. hehe.. tp aku bulan2 len pon dpt adiah sbnrnya ;o)


piEcE of mE~

Selasa, 12 Oktober 2010

updated: newborn checklist 3

For mY lil' baby

Clothing

Sleepsuits

Tops & Pants

T-Shirts/Cotton Shirts

Rompers

Mittens

Socks & Booties

Baby Hats

Barut

Napkins

Napkin Liner

Cloth Diapers

Towel

Handkerchief

Receiving blanket

Mosquitoes Net

Changing Mat

Baby Cot

Bedding Set

Bathing & Grooming

Minyak Telon & Yuyi

Toiletries

Grooming Kit

Nasal Aspirator

Cotton Balls & Buds

Baby Wipes

Nappy Cream

Safety Pin

Bath Tub & Bath Seat

Chest Drawer

Baby Laundry Basket

Baby Hanger

Laundry Detergent

Pail

Feeding

Breast Pump

Feeding Bottle & Teats

Sterilizer & Warmer

Breast Milk Storage

Bottle & Teat Brush

Bottle Cleanser

Cooler Bag

Thermos

Drying Rack

Travelling

Baby Carrier

Stroller

Health care Kit

Diaper bag



For Mom To Be ;o)

Kain Batik

Towel

Socks

Nursing Bra

Nursing Pad (Washable/Disposable)

Disposable Panties

Nursing Pillow

Set Berpantang

Maternity Pad

Nipple Butter/Cream

piEcE of mE~

Khamis, 7 Oktober 2010

kEmbali aktif

saLam~

semalam baby aku kembali aktif. rasa xtenang selagi aku x scan baby aku nih. so smalam p scan kat poliklinik annur. heart beat baby normal. bila scan kemain gerak2 ye. alhamdulillah baby ok. dh 2 hari dia senyap je. gerak pon sekadar perot ni mengembang.xde rasa tendang2. kdg2 je rasa gelombang. mayb aku letih sgt sbb wat open house hari sabtu tu. duk tolong2 potong itu ini lama2.. pastu layan2 tetamu dtg. tu yg penat amat baby tu. perot asyik mengeras je buat aku xselesa nk duduk n baring. nk p azzahra jmp dr faz maleh le sorg2 sbb somi aku bz plok. so kena tgu malam baru dpt p. ari ni aku msuk lambat ofis tp lunch hour dh cabut. perot aku suka sgt mengeras. pastu skang tulang temulang aku amat la lemah. nk jalan mmg terasa sakit je tapak kaki. mummy ckp kaki aku dh sembab tyme pose dulu tp aku rasa cam ok je haha. tp aku rasa ada pengembangan la sbb crocs aku dh ketat huhu. walaupon dr awal peknen mmg aku letak kotak kat bwh meja tuk letak kaki aku.tp pas ni xtau la kot2 nk mengembang lagik kaki nih. so, next check up 15 oct ni.. n akan kena cucuk..huhu.

piEcE of mE~

Rabu, 6 Oktober 2010

cd

saLam~

cd.. mula2 aku ingat CD = compact disk tp bukan ye kawang2.. haha. CD=cloth diapers. sblum2 ni terbaca pasal CD ni wat bodo je la kan. tp bila baca blog eena pasal CD ni n try survey la kan. nk tau bagus ke hape ke. so aku intai dulu kat clothdiapermalaysia kat sini byk link2 CD blogshop. selain memeriahkan baby kt nnt n jugak berkonsepkan go green. kat blog zinneracollection ada link pasal CD vs Disposable Diapers. so kat situ ada sbb musabab pesal pilih CD. so misi mensurvey CD lak skang :o)

i'm 31 weeks now ;o)
.
.
.
sumber:fitpregnancy


piEcE of mE~

Ahad, 3 Oktober 2010

updated : newborn checklist 2

For mY lil' baby

Clothing

Sleepsuits

Tops & Pants

T-Shirts/Cotton Shirts

Rompers

Mittens

Socks & Booties

Baby Hats

Barut

Napkins

Napkin Liner

Disposable Diapers

Towel

Handkerchief

Receiving blanket

Mosquitoes Net

Changing Mat

Baby Cot

Bedding Set

Bathing & Grooming

Minyak Telon & Yuyi

Toiletries

Grooming Kit

Nasal Aspirator

Cotton Balls & Buds

Baby Wipes

Nappy Cream

Safety Pin

Bath Tub & Bath Seat

Chest Drawer

Baby Laundry Basket

Baby Hanger

Laundry Detergent

Pail

Feeding

Breast Pump

Feeding Bottle & Teats

Sterilizer & Warmer

Breast Milk Storage

Bottle & Teat Brush

Bottle Cleanser

Cooler Bag

Thermos

Drying Rack

Travelling

Baby Carrier

Stroller

Health care Kit

Diaper bag



For Mom To Be ;o)

Kain Batik

Towel

Socks

Nursing Bra

Nursing Pad (Washable/Disposable)

Disposable Panties

Nursing Pillow

Set Berpantang

Maternity Pad

Nipple Butter/Cream

piEcE of mE~

mY freestyle

saLam~

2 hari lepas incik somi kunun2 nk wat seprais belikan BP. haha. sebelum ni duk survey2 medela freestyle yg mana leh dpt yg murah. pastu bila baca blog eena, dia beli BP ngan uncle dia. uncle eena kan pilot so, bila travel dpt la eena pesan. so aku apa lagi terus sms eena ty pasal BP tu. kot2 leh pesan skali. kat sana mmg murah banding ngan sini. adik ipar aku tu pon beli dr sana kebetulan adik ipar dia baru abes belajar kat oversea. tp bila check rege lam 16++. incik somi ckp kalo 16++ xperlu la soh uncle eena susahkan dia plak sbb dia dh survey2 ada gak BP rege 16++. incik somi tunjuk blog BP ni n soh call ty ada stock x. akak tu ckp ada 1 lagik n kalo nk blh dtg amek terus ngan dia. so aku ckp la wiken la aku dtg amek tp dia ckp kalo sebelum wiken tu ada org len dtg beli dulu dia terpaksa jual la. hoho. so, incik somi ckp hari khamis la p. tp khamis tu xp pon sbb dia letih duk sebok cat rumah.. hari jumaat dia janji ngan akak tu nk amek kat pusrawi sbb akak tu masuk spital lak. kebetulan aku balik umah nk amek cable tepon, dia duk call ngan akak tu. haha. bila ty nk p pusrawi wat pe..mcm2 dia jwb. soh tunggu je malam ni. aku xcaye. bila dh wat muka majuk baru le ckp nk p amek BP. haha kantoi. so skang BP aku dh selamat dpt. *sengih* nk snap gambar dh xsempat sbb incik somi dh siap2 bungkus lam plastik itam n simpan. huhu. tgk jela kat blog akak ni. same je apa yg aku dpt. medela freestyle BP. harap2 aku dpt guna BP ni sepenuhnya n betol2 jadik investment :o)

piEcE of mE~

Khamis, 30 September 2010

last wiken kami

saLam~

huh dh nk masuk wiken baru baru nk bcerita last wiken haha. hari sabtu pas keje terasa nk makan makanan arab lak. so balik umah pas zohor terus p. tp p area bangi je malas nk p jauh nun cyberjaya. pas makan terus singgah ke manja. nk beli brg baby. incik somi sungguh excited memilih baju baby. haha. aku siap amek mitten, booties n hat yg sama kaler ngan baju.haha. mula2 aku ingat dia nk marah sbb yela awal2 dia dh ckp yg newborn xyah beli byk2 kang xmuat. tp tgk dia yg over pilih baju. haha.

hari ahad plak kami ke klcc tuk p ke homedec. malas betol aku nk bjalan byk sbenarnya tp demi nk soping lagik aku gagahkan jugak haha. pastu incik somi lak nk beli iphone4. kami terpaksa tgu min 3jam org maxis tu ckp. hoh nk buat apa tgu 3 jam tu?? so incik somi ckp kt soping dulu. kalo soping pon xkan smpai 3 jam?? hoho. kitorg pon p la soping n xabes2 beli baju lagik. tgh2 pilih barang incik somi ajak tgk wayang. boleh kurangkan waktu menunggu. aku pon ok jele.. dh letih nk jalan bek duduk lak. cite apa ntah kitorg tgk..lupe tajuk lak tp cite katun burung tuh. best la jugak haha. layankan ajeeee.. so checklist tuk 2 hari soping spt entry lepas updated-newborn-checklist-1. 2 hari lepas aku p lagik ke kedai anakku n beli baju lagik n len2.uwaaaa xleh tahan gue. wakaka.


piEcE of mE~

Isnin, 27 September 2010

updated: newborn checklist 1

For mY lil' baby

Clothing

Sleepsuits

Tops & Pants

T-Shirts/Cotton Shirts

Rompers

Mittens

Socks & Booties

Baby Hats

Barut

Napkins

Napkin Liner

Disposable Diapers

Towel

Handkerchief

Receiving blanket

Mosquitoes Net

Changing Mat

Baby Cot

Bedding Set

Bathing & Grooming

Minyak Telon / Yuyi

Toiletries

Grooming Kit

Nasal Aspirator

Cotton Balls & Buds

Baby Wipes

Nappy Cream

Safety Pin

Bath Tub & Bath Seat

Chest Drawer

Baby Laundry Basket

Baby Hanger

Laundry Detergent

Pail

Feeding

Breast Pump

Feeding Bottle & Teats

Sterilizer & Warmer

Breast Milk Storage

Bottle & Teat Brush

Bottle Cleanser

Cooler Bag

Thermos

Drying Rack

Travelling

Baby Carrier

Nursery Bag

Stroller

Health care Kit

Diaper bag



For Mom To Be ;o)

Kain Batik

Towel

Socks

Nursing Bra

Nursing Pad (Washable/Disposable)

Disposable Panties

Nursing Pillow

Set Berpantang

Maternity Pad

Nipple Butter/Cream


piEcE of mE~

Rabu, 22 September 2010

mY nursing pillow

saLam~

td dpt call dr transporter ty pasal jalan nk p sg merab. aku ingat nk p site sg merab tp umah aku sebenarnya. haha. org tu nk hantar barang yg aku beli iaitu nursing pillow cam apa yg aku bitau last entry. dh dia xkenal so aku soh hantar kat ofis je. nursing pillow ni aku beli kat mylittleboss. pic dar mylittlebos..
full body nursing pillow

nape pillow ni wat aku tertarik?? haha sbb skang aku susah nk tdo. xselesa perot ni. skang duk guna bantal pelok je wat sandar kat perot. pastu sebulan 2 lepas aku ada tgk movie apa ntah yg jennifer lopez blakon peknen tu. dia kan ada guna bantal cam ni. cam best je dia tdo tu yg buat aku rasa nk jadik cam jenny gak wakaka. tp ini malam boleh ngetes. best ke x. ke baik khabar je dari rupe haha. aku beli kaler ijo.. sebab ape x beli pink?? sebab aku pk ni tuk long term gak la kan. *kalo pjg usia pillow nih* aku pk kalo dpt baby boy lak xkan nk guna kaler pink.. cian baby aku jadik gegel hahaha. berfikir d luar kotak betol!


haaa ni aku punyer

*tp aku rasa cam xde maknanyer nk guna long term. haha*

piEcEs of mE~

Selasa, 21 September 2010

bila aku goyang kaki

saLam~

sejak keje pas raya nih. byk betol masa kosong aku haha. bermaharajalela betol aku kat ofis ekeke. sampai abes sume blog org len aku geledah :p tu yg sempat update blog la..tukar layout blog la..wat checklist baby la..carik barang2 baby la.. beli brg on9 la fuhh.. goyang kaki tol aku. hehe. sekurang2nya ketekunan aku ngadap pc ni kunun2 bos ingat aku duk wat keje la kan. tu pon kalo dia tgk cctv tuh haha.

semalam tgh duk tgk2 blog tjumpa blog pnNadxoxo. padahal aku dh baca blog ni sebelum kawen lagik tp ntah cane link tercicir lak. dh pregnant rupanya n tgh tgu ketibaan org baru skang. baca punyer baca aku berkenan 1 benda kat blog pn nad nih.. pasal tilam kekabu. dia tempah dari bilikjahit.anggunflora. teruja kejap aku hehe. apa lagi trus sms incik somi bitau nk tempah gak sebab tilam tu dr kekabu. mula2 incik somi siap reply "tilam pon nk tempah?" haha aku ckp la yg ni kekabu punyer. so terus dpt green light. suke2 :o) balik keje terus tunjuk kat incik somi ;o) smalam pon aku singgah anakku. maklumlah kat ofis aku ni kedai baby ada la 2 3 buah.. tp beli benda2 yg simple dulu.. sbb nk tgk kat len plak. dh nama anakku.. sume brand anakku jele. incik somi pon dh awal2 pesan bila p anakku jgn beli byk2 n merapu2. haha. dia tau bini dia ni xleh soping sorang2. :p 

skang mmg baru nk start soping sikit2 barang baby.  incik somi aku mmg xkasik beli awal2 takut terover lak kan. kalo ikut mama n baba pon xkasi beli brg awal2. huhu takut benda x elok jadik..nauzubillah. so skang rasa dh ok kot. even akak ofismate aku pon xgalakkan aku beli lagi. insyaallah semuanya ok. last week aku tgk nursing pillow kat 1 web nih. mmg best giler kalo tgk dr gambar tu la kan. haha. so, bitau kat incik somi nk beli. tyme tu sbnrnya aku dh tdo tp tjaga bila incik somi masuk nk tdo gak. tetibe aku ckp la nnt nk beli nursing pillow. pastu dia jawab "ok nnt abg belikan" aku pun sambung tdo. mst dia ingat aku ngigau tu yg dia layan je. sok nya terus aku beli ekeke. bila aku ckp dh beli dia wat2 blur plak..eceh ingat aku xsedar ke.. haha.

piEcEs of mE~

Sabtu, 18 September 2010

check up

saLam~

semalam p regular checkup kat az zahrah. ingat nk p lambat sket sbb xyah tgu turn lelama. tp incik somi tukar fikiran soh p awal2 sbb dia xsehat. smpai2 lega la sket tgk xde org sgt tp kena tgu kat 2 jam gak sbb doc ada keje apa ntah. huhu.

sebelum jmp dr faz cam biasa check berat n test urine. ayoyo berat ku sudah 60kg. incik somi kata "ni berat baby ke berat syg?" haha. tetibe jadik cuak sbb takut overweight. xpasal2 kena minum air lazat tuh. huhu. padahal berat nek sket je ;o). jmp dr faz cam biasa. dia ty ada poblem ke x. n check perot. baby kini sudah 1303g. wahh dh gemuk baby aku. haha patutle senak je perot aku skang. sbb perot aku kan kecik dia lak semakin membesar. alhamdulillah semua ok. uri, air ketuban n len2. tp baby still kat atas. dr ckp xpe skang dia mmg duk merata2 lagi nnt dia turun. ni yg xbest ni. nanti tu yg buat aku takut. uwaaa. nk kena p berurut kot bagi baby pusing. kalo boleh biarla normal aku bsalin nnt. xnkla ikut tingkap baby kuar. nnt xleh pantang :(

pastu kan aku duk risau nape perot kecik tu kan. baru je nk bukak mulut ty dr faz.. incik somi dulu yg tanya. "ni normal ke doc? dia duk risau perot kecik" haha. dr faz ckp mmg normal. berat baby ngan hari mmg sama. biasa kalo 7 bulan berat baby dari 1kg - 1.2kg. ni berat dh 1.3kg so masih lam keadaan normal walaupon dh terlebey sudaaa ekeke. doc tu ckp lagik. perot aku kecik sbb padat xde lebihan2 lemak @ pape yg buat nmpak besar. so xyah risau. fuhhh agak lega even yg kepala baby still kat atas yg buat aku cuak kekadang. harap2 semua dlm keadaan ok. amin.

*checklist aku dh siap..wo gile byk nk kena beli nih..skang tyme to shop tuk my lil' baby lak. ;o)

piEcEs of mE~

Rabu, 15 September 2010

28 weeks

saLam~

pagi2 buta pas subuh tgk tepon. check email. tgk email dr dbump n fit pregnancy n email len gak. skang dh 28 mgu.huhu. terus ckp "bang dh 28mgu..7bulan..dh xlama. takutnya" hoho. jumaat ni ada checkup lagik..xsabar nk p check sbb dlm seminggu 2 ni sesape jmp mst ckp perot aku kecik je..nk tau baby sehat ke x..ada poblem ke x. risau betol aku! huhu. harap2 xde pape.

tecikk ea perot aku??

*busang tol keje rini. keje duk surf tenet je haha.

piEcEs of mE~
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Popular