Ahad, 20 September 2009

20.o9.2o09

~2o.09.2o09~
1 syawal 1430H
Salam lebaran dhulurkan
Jutaan kemaafan dpinta


*santek kn 2o.09.20o9 =)

piEcEs of mE~

Ahad, 13 September 2009

@ kLcc

saLam~

weekend ni hari ni je aku kuar jenjalan. hehe. pas seminggu tidak ketemu buah hati *ewah* so, rini kitorg pe lagi. huhu. kitorg decide nk p klcc n bukak pose kat saloma bistro. tp malang mmg xde bau. kat saloma udah fully booked ye. huh. kena la mkn kat klcc je. sampai2 je terus p cari lokasi yg best dulu. kejap2 tgk directory. pusing 2 3x tmpat sama sbb xtau nk pilih mana 1. pehtu pilih kat restoran apa ntah thai nyer kedai. tp on d way nk p kedai tu lalu lak depan al marjan. mcm best je buffet tuh. singgah jap tgk menu. n trus wat reservation. hehe.

pastu mulala episod mengurangkan lomak2 manja. pusing isetan nk carik baju daddy n hannah. 1jam lebey gak le duk cari baju daddy. susah tol la carik org punyer nih. baju hannah lak xdapat nk nolong. sume xcantik. huhu. dlm 6 lebey gerak p al marjan. sebelum tu singgah jap kat kinokuya nk carik pesona pengantin. tp uwaaaaaaaaaaaaaaa xdakk. aku pun konfius sbnrnya buku tu dh kuar ke belum lagik.. huhu.

pehtu kitorg pun terjah le al marjan nih. n dpt table kat luar area al marjan cafe. so, layan d piccas babeh..

al marjan from our table


d cutlery


d only one =)


kusyuk melihat catalog habib

*cincin tunang sudah dimiliki stlah pninjauan dbbrapa lokasi dbuat
*sengih*

piEcEs of mE~

Jumaat, 11 September 2009

diam itu lebih baik...

saLam~

....dari email fwded by pn may..my BFF. tq dear.

hayatinya....

cerita pengajaran - jangan hanya memandang luaran tanpa mengetahui apa yg tersirat......sesungguhnya diam itu lebih baik daripada menunjuk....

Hai anak2. Insaflah. Bersyukurlah dgn apa yg ada.

MAAFKAN CIKGU
Petikan drpd http://blogs.iium.edu.my/martinelli/2009/06/18/maafkan-cikgu/
Saya sangat mengkagumi kerjaya sebagai guru sekolah. Sebuah kisah yang saya paparkan ini saya ulangi dari kisah benar seorang guru beberapa tahun yang lalu.

Ceritanya:
Saya mengajar di sekolah rendah di tengah2 bandaraya Kuala Lumpur. Saya mengajar sesi petang. Salah seorang murid saya setiap hari datang lambat ke sekolah. Kasut dan bajunya selalu kotor. Setiap kali saya bertanya tentang baju dan kasutnya dia hanya berdiam diri.
Saya masih bersabar dengan keadaan pakainnya, tetapi kesabaran saya tercabar dengan sikapnya yang setiap hari datang lambat. Pada mulanya saya hanya memberi nasihat. Dia hanya menundukkan kepala tanpa berkata2 kecuali anggukkan yang seolah2 dipaksa. Kali kedua saya memberi amaran, dia masih juga mengangguk tetapi masih juga datang lambat keesokannya. Kali ketiga saya terpaksa menjalankan janji saya untuk memukulnya kalau masih lambat. Anehnya dia hanya menyerahkan punggungnya untukdirotan . Airmata saja yang jatuh tanpa sepatah kata dari mulutnya.

Keesokan harinya dia masih juga lambat, dan saya memukulnya lagi. Namun ia masih tetap datang kesekolah dan masih tetap lambat.

Suatu hari saya bercadang untuk mengintipnya ke rumahnya. Setelah mendapatkan alamatnya, saya meneruskan niat saya. Dia tinggal di sebuah kawasan setinggan tidak berapa jauh dari sekolah. Keadaan rumahnya sangat daif. Saya nampak murid saya itu sedang berdiri di depan rumahnya dalam keadaan gelisah. Seorang wanita yang mungkin ibunya juga kelihatan gelisah.

Lebih kurang pukul 1.30 seorang anak lelaki sedang berlari2 sekuat hati menuju ke rumah itu. Sambil berlari dia membuka baju sekolahnya.
Sampai di depan rumah baju dan kasutnya diserahkan pula kepada murid saya yang terus bergegas memakainya. Sebelum pakaian sekolah sempurna dipakai, dia sudah berlari ke arah sekolah.

Saya kembali ke sekolah dengan penuh penyesalan. Saya memanggil anak itu sambil menahan airmata yang mula tergenang.

“Maafkan cikgu. Tadi cikgu pergi ke rumah kamu dan memerhatikan kamu dari jauh. Siapa yang berlari memberikan kamu baju tadi?”
Dia terkejut dan wajahnya berubah.
“Itu abang saya. Kami kongsi baju dan kasut sebab tak ada baju lain. Itu saja baju dan kasut yang ada. Maafkan saya, cikgu.” Jawabnya
“Kenapa kamu tak beritahu cikgu dan kenapa kamu biarkan saja cikgu pukul kamu?”
” Mak pesan, jangan meminta2 pada orang, jangan ceritakan kemiskinan kita pada orang. Kalau cikgu nak pukul serahkan saja punggung kamu.”
Sambil menahan airmata yang mula berguguran saya memeluk anak itu, “Maafkan cikgu, …….”
Kejadian itu cukup menginsafkan saya. Selepas itu saya cuba membantunya setakat yang mampu.

Cerita2 begini membantu melembutkan hati yang keras. Kata seorang guru, sekiranya hati kita mula keras lembutkanlah dengan perkara2 berikut;

i. Solat sunat
ii. puasa sunat
iii. berzikir
iv. bersedekah
v. mengusap rambut anak yatim
vi. mendengar cerita2 kesusahan orang lain
vii. membantu orang susah

* teringat cite enmurad ttg kesusahan dia masa kecik2 sampaila dia bjaya skang tyme on d way p ipoh rabu lepas..huhu. :(

piEcEs of mE~

santek

saLam~

semalam aku dpt hamper raya lagi. taun ni aku dpt kad raya setelah sekian lama xdpt haha. azidy pgl aku bg kad raya n mintak kunci kete. dia kata ada hamper nk bagi. balik keje baru dpt tgk. santekkkkkkkkkkkk sgt. hehe. ni yg buat aku ngidam besau nk wat hamper nih. dr taun lepas lagik xjadik2 niat aku nih. insyaallah ada rezeki la kan. hamper yg aku dpt ni best n cantik sbb bunga yg ada kat bakul tu kaler yg aku sukeeeeee. hehe. tu yg aku wat enrty ni bagai even hamper len xdak pun aku nk heboh2 hehe. dalam tu pun sume coklat n kueh raya. hannah asyik duk usha bakul tu je. hahaa.

d piccas
.
.
.
v






=)

piEcEs of mE~

Khamis, 10 September 2009

semalam 090909

saLam~

nape aku xde entry 090909?? kat title pon jadik le huhu. xsempat + xde idea pon. smalam aku p site kat ipoh. ingatkan lam kul 4pm leh la duk baring2 kat umah dh. tp hampeh je. sedeh2. kul 6lebey baru smpai umah. hoh seb bek la xbukak pose lam kete keculi sri yg mmg kena bukak pose lam kete sbb umah dia kat bt antarabangsa. hoho. balik tu mmg sempat la tdo dulu hehe. malam pun xbg peluang langsung. pas smyang terus zZZZZZzzzzzzzzzzzzzzzzzzz.hehe.

*ari ni dh dapat gaji tu. raya sakan ar gitu haha

piEcEs of mE~

Selasa, 8 September 2009

mereka...nyamuk & kelambu

.marahkan nyamuk.kelambu yang dibakar.
huahuahua lucussss bangatttt *wink3*

piEcEs of mE~

Isnin, 7 September 2009

d weekender part 2

saLam~

ekekeee part 2 lak ye =)

ari ahad lak kitorg p serang melaka bukak pose ngan don kat sana. gerak lam kul 3 lebey. sampai sana p amek don n p smyang dulu. pehtu pusing punyer pusing sume xbkenan dek hati driver n co pilot. hoh susah tol laki2 ni yer. last skali p makan kat kedai biasa je. wakaka. sian don. baru je nk mkn best2 kan don.. next week la kita soh incik bintang belanja ea. dia ada utang lagik ngan kita sbb xjadi p last week kan? kan? wahaha.

part 2 xdak pic yer. bayang jela sirik gambar mkanan yg best2 lalalala

piEcEs of mE~

d weekender

saLam~

minggu yg best. my mom n dad ada kat sini...weeehuuuuuuuuuuuu. tp ari sabtu aku xdpt bukak kat umah sbb akak incik bintang wat bukak pose kat hotel equatarial bangi. so pigi le bukak kat sana ngan prasaan yg segan amat. yela aku kan jenis sonyap je. huhu. bukan jenis yg pot pet2.

sekadar hiasan.tiada kena mengena ngan yg idup @ dh xdak di donia nih. =)

piEcEs of mE~

Jumaat, 4 September 2009

tikk tikk tikkkkkkkkkkkk part II

saLam

sambungan citer petang td. pas aku setel sume keje aku n menimbunkan lak kat meja PA SUB aku..aku trus kemas2 mau pulang.hehe. aku nk p alamanda sbb aku rasa sure malas nk p malam. tgh syokk pilih2 tetiba tepon bunyik. alamak ofis ler. mula2 xjawab. tp masuk voice masg lak. ropenye PA SUB tuh. bitau yg SUB nk jmp n nk soh aku xplain pasal yg VO yg aku timbun kat dia tuk sign. huhu. aku ckp la xsempat tp dia nk jmp gak lam kul 5 lebey. wallawehhh. so aku kata ok. dh p amek mummy n daddy n tgu incik bintang jap sbb aku kena soh dorg balik dulu n incik bintang akan jadik driver aku hehe. sblm p tu, aku try my luck call PA tu bitau xsempat. sbb aku nk p shah alam. huhu. seb bek le lepas.. kuikuikui. tp aku x p pon shah alam. hehe. aku p beli nasi beriani gam kat bangi. sbb incik bintang ngan bangganya nk belanja family aku n tuk umah dia gak..hehe. thanx lalinkkk. =) ngadap le aku SUB isnin ni..uwaaaaaaaaaa. arap2 sumenya ok. huhu.

piEcEs of mE~

tik tik tik

saLam~

tajuk xmenahan tol =) haih.lambat tol la waktu gerak tghari nih. dh le sejukkkk bangat. ujan le kat luar tuh. dh nak beku je rasa. seb bek ada lagi lemak2 yg leh panaskan aku nih. syokk kan jadik gemuukkkkkkkk cam badak sumbu. haha. sure x sejuk kuikui. ingat nk p alamanda beli presents tuk anak2 buah incik bintang tp malas le plak. mlm ni jela g ngan my mom. hehe. jap g nk p amek mummy n daddy kat lcct. trus blah jap lagik. tu yg xsabar nk blah je. xpon jap2 lagi trus kuar. p alamanda jap n trus p lcct. ok gak tu kan. lalallaaaa.. makan best le aku nnt =D

piEcEs of mE~

Khamis, 3 September 2009

aku dan dia =)

saLam~

ptg td aku p sacc mall sbb incik bintang nk beli sumthing kat mummy n daddy n aku pun nk beli sumthing kat mam n baba. so, kami terus menuju ke gulatis tu beli kain. dh siap borong, still awal lagik. incik bintang ty nk bukak kat mana. aku mcm biasa ikut la mana2. hehe. mulanya aku ajak bukak kat len je sbb aku xtau sgt kat sacc tuh. tp bila dh solat asar cam takut xsempat je. so aku bg le cadangan makan kat d palma cafe. huhu. p la kami ke sana nk reserved tmpt dulu. kendian p le putar2 sacc n pkns. dh kul 7pm baru la masuk cafe tuh. bila aku ajak p amek makan leh lak incik bintang ckp rilek ar dulu. kesudahannya.. kena la beratur pjg n org dh azan still duk beratur. so moral of d story incik bintang?? dh le lambat kan..bila makan.. adei.. berbaloi-baloi le ngan harga tuh. huh. dulu aku penah bukak pose kat situ skali. tp ok je makanan tuh. kot2 org xpose kot masak haha. pape pn syukur la kan dpt gak telan makanan bbanding mereka2 yg langsung xdpt makan.huhu.

*sri melayu udah..ciken hartz (eh betol ke? ekeke) udah.. thai thai udah.. d palma udah.. pasni mana lak? =)

piEcEs of mE~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Popular