Khamis, 31 Julai 2008

alL goOd thingS

all good things...come to an end by nellY furtado..da most i like..lagu len pun minat tp yg ni plg best..heheh..1st song yg aku suka mstla i'm like a bird...from her 1st album...so, laYannn dulu~

Honestly what will become of me
Don't like reality
It's way too clear to me
But really life is dandy
We are what we don't see
Missed everything daydreaming

Flames to dust
Lovers to friends
Why do all good things come to an end
Flames to dust
Lovers to friends
Why do all good things come to an end
Come to an end come to an
Why do all good things come to end?
Come to an end come to an
Why do all good things come to an end?

Traveling I only stop at exits
Wondering if I'll stay
Young and restless
Living this way I stress less
I want to pull away when the dream dies
The pain sets in and I don't cry
I only feel gravity and I wonder why

Flames to dust
Lovers to friends
Why do all good things come to an end
Flames to dust
Lovers to friends
Why do all good things come to an end
Come to an end come to an
Why do all good things come to end?
Come to an end come to an
Why do all good things come to an end?

Well the dogs were whistling a new tune
Barking at the new moon
Hoping it would come soon so that they could
Dogs were whistling a new tune
Barking at the new moon
Hoping it would come soon so that they could
Die die die die die

Flames to dust
Lovers to friends
Why do all good things come to an end
Flames to dust
Lovers to friends
Why do all good things come to an end
Come to an end come to an
Why do all good things come to end?
Come to an end come to an
Why do all good things come to an end?

Well the dogs were barking at a new moon
Whistling a new tune
Hoping it would come soon
And the sun was wondering if it should stay away for a day til the feeling went away
And the sky was falling on the clouds were dropping and
The rain forgot how to bring salvation
The dogs were barking at the new moon
Whistling a new tune
Hoping it would come soon so that they could die.


bila nyanyi lagu ni...cam ada magnet tuk aku berpk..pk n terus pk apa yg dh jadik...sedang jadik n yg penting bakal jadik lam idup aku..huhuh...smpai bila la aku bleh clear pkiran aku..otak aku dr hal2 yg lepas...bocangggg! huhu...yg penting aku suka part ni...'honestly what will become of me
Don't like reality....' huhu~

ari ni last day tuk bulan julai..huhu..aku dh letey nk pk lagi...ntah apa2 la aku pk..baik buruk suma ada..smpaikan aku rasa wah! nila dunia..cam ayat azean je kan..hehe..n dr ayat 2 jugak la ada org tunjuk baik..cess! eh xbaik plak aku ni..huhu..hati org siapa tau la kan...

k la..da cutest hannah dh bangun la plak...tyme aku on pc dia mula la tjaga..budak yg suka usik mcm2..xtakut langsung..abes smua buku2 n bq aku dia sepah..huhu! yg kelakar kelmarin..aku bg dia mkn byk sgt smpai tiba2 jadik senyap je bila ibu dia balik keje..haha..aku pun jadik cuak tgk dia gitu...huhu..smalam aku takut je nk bagi dia mkn..hehe..cane la nk jadi ibu betol ni..baru jaga 3 hari dh kecut perut..wakaka~ k cau cin cau dulu la....tata

i c u whEn i c u~

Rabu, 30 Julai 2008

L.O.V.E~

erm...dh masuk 30 july skang......hope of mine 2nite ~ become better for d next month..actly 1 day to go..

love takes time...

I had it all
But I let it slip away
Couldn't see I treated you wrong
Now I wander around
Feeling down and cold
Trying to believe that you're gone

Love takes time
To heal when you're hurting so much
Couldn't see that I was blind
To let you go
I can't escape the pain
Inside
'Cause love takes time
I don't wanna be here
I don't wanna be here alone

Losing my mind
From this hollow in my heart
Suddenly I'm so incomplete
Lord I'm needing you now
Tell me how to stop the rain
Tears are falling down endlessly

You might say that it's over
You might say that you don't care
You might say you don't miss me
You don't need me
But I know that you do
And I feel that you do
Inside


by mariah carey...

luv at d 1st sight..yup! it's rite..but then it mayb needs a lot of time to love deeply..

~HOPE is a waking Dream...with LOVE everything is POSSIBLE~

i c u whEn i c u~

Selasa, 29 Julai 2008

halluuuuuuuuuuuuuuu~

salam semua...huhu baru bleh ngadap pc ni..hehe..kena tgu hannah tdo dulu..actly dh 2 hari aku jaga hannah..huhu..bleh tahan letih gak..tp dh 3 hari aku lam mood yg kurang enak..mujur la ada hannah..xla aku sedih+sunyi+sepi..bleh tgk cite sepi ni..wakaka...biar la aku je tau apa yg jadik..jumaat n sabtu aku ade interview..1 consultant n 1 contractor..contractor ni company sis ima keje..hehe..tp aku kalo bleh xnk la keje ngan contractor..huhu..takuuuuuut! tp xtau la cane..depend kelas gak..kalo kelas C mmg ar dasyat tp best dpt belajar byk benda..tp penat la sikit..n may b susah sket la bg aku yg ayu mayu ni...haha..kalo xsilap company tu kelas A @ B..so xde la suma aku kena wat..haha..yeke..?tgk la mana2 yg dpt..aku dh sebulan terperap lam umah n 2 mgu dh goyang kaki..dh xde keje nk wat..asyik ngadap pc ni je..dh juling mata aku...yeke...?haha...tp jumaat aku nk balik ganu sbnrnya..ala...masa ni la mcm2 nk jadik plak..mami suruh sgt blik..rindu la 2..yela 27.7 lepas birthday mami..dpt wish jela..yg best abg siap call mami n pasang lagu happy birthday lagi..haha romantik gak dia ye...kuikui..tgk la cane nnt ye...

k la cau cin cau~

i c u whEn i c u~

Sabtu, 26 Julai 2008

kErana diA manusiA biasA


huhu..post kali ni aku aku dpt dr mr nazri yg bagi link ni kat aku..kalo xsilap aku dh upload kat blog aku..blog @ frester aku satu ketika dulu..skang dh lupus pun...post yg betul2 menyentuh jiwa..yela..sebelum2 ni post yg lain mcm je kn..hehe..membara je..haha..laYannnnn ini punyer cite~

Email ini dipetik daripada seorang sahabat, dan saya forwardkan untuk manfaat kepada diri saya dan semua.

Semoga bermanfaat baik untuk yang melamar ataupun yang dilamar, ataupun bagi yang sudah berumah tangga. Renungan buat yang sedang mencari pasangan hidup ataupun yang sedang mengemudi bahtera rumah tangga. Mengapa? Kerana Dia Manusia Biasa.

Setiap kali ada sahabat yang ingin menikah, saya selalu mengajukan pertanyaan yang sama. Kenapa kamu memilih dia sebagai suami/isterimu? Jawappannya ada bermacam-macam. Bermula dengan jawapan kerana Allah hinggalah jawapan duniawi. Tapi ada satu jawapan yang sangat menyentuh di hati saya. Hingga saat ini saya masih ingat setiap butir percakapannya. Jawapan dari salah seorang teman yang baru saja menikah. Proses menuju pernikahannya sungguh ajaib. Mereka hanya berkenalan 2 bulan. Kemudian membuat keputusan menikah. Persiapan pernikahan mereka hanya dilakukan dalam waktu sebulan saja. Kalau dia seorang akhwat, saya tidak hairan. Proses pernikahan seperti ini selalu dilakukan. Dia bukanlah akhwat, sebagaimana saya. Satu hal yang pasti,dia jenis wanita yang sangat berhati-hati dalam memilih suami. Trauma dikhianati lelaki membuat dirinya sukar untuk membuka hati. Ketika dia memberitahu akan menikah, saya tidak menganggapnya serius. Mereka berdua baru kenal sebulan. Tapi saya berdoa, semoga ucapannya menjadi kenyataan. Saya tidak ingin melihatnya menangis lagi. Sebulan kemudian dia menemui saya. Dia menyebutkan tarikh pernikahannya. Serta meminta saya untuk memohon cuti, agar dapat menemaninya semasa majlis pernikahan. Begitu banyak pertanyaan dikepala saya.



Saya ingin tahu! Mengapa dia begitu mudah menerima lelaki itu. Ada apakah gerangan? Tentu suatu hal yang istimewa. Hingga dia boleh memutuskan untuk bernikah secepat ini. Tapi sayang, saya sedang sibuk ketika itu(benar-benar sibuk). Saya tidak dapat membantunya mempersiapkan keperluan pernikahan. Beberapa kali dia menelefon saya untuk meminta pendapat tentang beberapa perkara. Beberapa kali saya telefon dia untuk menanyakan perkembangan persiapan pernikahannya. Kami tenggelam dalam kesibukan masing-masing. Saya mengambil cuti 2 hari sebelum pernikahannya. Selama cuti itu saya memutuskan untuk menginap di rumahnya. Pukul 11 malam sehari sebelum pernikahannya, baru kami dapat berbual -hanya-berdua. Hiruk-pikuk persiapan akad nikah esok pagi, sungguh membelenggu kami. Pada awalnya kami ingin berbual tentang banyak hal. Akhirnya, dapat juga kami berbual berdua. Ada banyak hal yang ingin saya tanyakan. Dia juga ingin bercerita banyak perkara kepada saya. Beberapa kali Mamanya mengetuk pintu, meminta kami tidur.

"Aku tak boleh tidur." Dia memandang saya dengan wajah bersahaja.


Saya faham keadaanya ketika ini.


"Matikan saja lampunya, biar disangka kita dah tidur."


"Ya.. ya." Dia mematikan lampu neon bilik dan menggantinya dengan lampu yang samar.


Kami meneruskan perbualan secara berbisik-bisik. Suatu hal yang sudah lama sekali tidak kami lakukan. Kami berbual banyak perkara, tentang masa lalu dan impian-impian kami. Wajah keriangannya nampak jelas dalam kesamaran. Memunculkan aura cinta yang menerangi bilik ketika itu. Hingga akhirnya terlontar juga sebuah pertanyaan yang selama ini saya pendamkan. "Kenapa kamu memilih dia?" Dia tersenyum simpul lalu bangkit dari baringnya sambil meraih telefon bimbitnya dibawah bantalku. Perlahan dia membuka laci meja hiasnya. Dengan bantuan lampu LCD handphone dia mengais lembaran kertas didalamnya. Perlahan dia menutup laci kembali lalu menyerahkan sekeping sampul kepada saya. Saya menerima handphone dari tangannya. Sampul putih panjang dengan cop surat syarikat tempat calon suaminya bekerja. Apa ini?. Saya melihatnya tanpa mengerti.

Eeh..., dia malah ketawa geli hati.

"Buka aja."


Sebuah kertas saya tarik keluar. Kertas putih bersaiz A4, saya melihat warnanya putih. "Teruknya dia ni."

Saya menggeleng-gelengka n kepala sambil menahan senyum.

Sementara dia cuma ketawa melihat ekspresi saya. Saya mula membacanya. Saya membaca satu kalimat diatas, dibarisan paling atas. Dan sampai saat inipun saya masih hafal dengan kata-katanya. Begini isi surat itu........



************ ********* *******


Kepada ...... Calon isteri saya, calon ibu anak-anak saya, calon menantu Ibu saya dan calon kakak buat adik-adik saya Assalamu'alaikum Wr Wb. Mohon maaf kalau anda tidak berkenan. Tapi saya mohon bacalah surat ini hingga akhir. Baru kemudian silakan dibuang atau dibakar, tapi saya mohon, bacalah dulu sampai selesai. Saya, yang bernama_____menginginkan anda______ untuk menjadi isteri saya. Saya bukan siapa-siapa. Saya hanya manusia biasa. Buat masa ini saya mempunyai pekerjaan. Tetapi saya tidak tahu apakah kemudiannya saya akan tetap bekerja. Tapi yang pasti saya akan berusaha mendapatkan rezeki untuk mencukupi keperluan isteri dan anak-anakku kelak. Saya memang masih menyewa rumah. Dan saya tidak tahu apakah kemudiannya akan terus menyewa selamannya. Yang pasti, saya akan tetap berusaha agar isteri dan anak-anak saya tidak kepanasan dan tidak kehujanan. Saya hanyalah manusia biasa, yang punya banyak kelemahan dan beberapa kelebihan. Saya menginginkan anda untuk mendampingi saya. Untuk menutupi kelemahan saya dan mengendalikan kelebihan saya. Saya hanya manusia biasa. Cinta saya juga biasa saja. Oleh kerana itu Saya menginginkan anda supaya membantu saya memupuk dan merawat cinta ini, agar menjadi luar biasa. Saya tidak tahu apakah kita nanti dapat bersama-sama sampai mati. Kerana saya tidak tahu suratan jodoh saya. Yang pasti saya akan berusaha sekuat tenaga menjadi suami dan ayah yang baik. Kenapa saya memilih anda? Sampai saat ini saya tidak tahu kenapa saya memilih anda. Saya sudah sholat istikharah berkali-kali, dan saya semakin mantap memilih anda. Yang saya tahu, Saya memilih anda kerana Allah. Dan yang pasti, saya menikah untuk menyempurnakan agama saya, juga sunnah Rasulullah. Saya tidak berani menjanjikan apa-apa, saya hanya berusaha sekuat mungkin menjadi lebih baik dari sekarang ini. Saya memohon anda sholat istiqarah dulu sebelum memberi jawapan pada saya. Saya beri masa minima 1 minggu, maksima 1 bulan. Semoga Allah redha dengan jalan yang kita tempuh ini. Amin Wassalamu'alaikum Wr Wb





************ ********* *********


Saya memandang surat itu lama. Berkali-kali saya membacanya. Baru kali ini saya membaca surat 'lamaran' yang begitu indah. Sederhana, jujur dan realistik. Tanpa janji-janji yang melambung dan kata yang berbunga-bunga. Surat cinta biasa. Saya menatap sahabat disamping saya. Dia menatap saya dengan senyum tertahan.


"Kenapa kamu memilih dia.....?"


"Kerana dia manusia biasa......." Dia menjawab mantap.


"Dia sedar bahawa dia manusia biasa. Dia masih punya Allah yang mengatur hidupnya. Yang aku tahu dia akan selalu berusaha tapi dia tidak menjanjikan apa-apa. Soalnya dia tidak tahu, apa yang akan terjadi pada kami kemudian hari. Entah kenapa, justeru itu memberikan kesenangan tersendiri buat aku.."


"Maksudnya?"


"Dunia ini fana. Apa yang kita punya hari ini belum tentu esok masih ada dan menjadi milik kita. Betul tak? Paling tidak.... Aku tau bahawa dia tidak akan frust kalau suatu masa nanti kami jadi miskin. "


Ssttt....."Saya menutup mulutnya.

Khuatir kalu ada yang tau kami belum tidur. Terdiam kami memasang telinga. Sunyi. Suara jengkering terdengar nyaring diluar tembok. Kami saling berpandangan lalu gelak sambil menutup mulut masing-masing.


"Udah tidur. Esok kamu mengantuk, aku pula yang dimarahi Mama."

Kami kembali berbaring. Tapi mata ini tidak boleh pejam. Percakapan kami tadi masih terngiang terus ditelinga saya.


"Gik.....?" "Tidur.....Dah malam." Saya menjawab tanpa menoleh padanya.

Saya ingin dia tidur, agar dia kelihatan cantik jelita esok pagi. Rasa mengantuk saya telah hilang, rasanya tidak akan tidur semalaman ini. Satu lagi pelajaran dari pernikahan saya peroleh hari itu. Ketika manusia sedar dengan kemanusiaannya.



Sedar bahawa ada hal lain yang mengatur segala kehidupannya. Begitu juga dengan sebuah pernikahan. Suratan jodoh sudah terpahat sejak roh ditiupkan dalam rahim. Tidak ada seorang pun yang tahu bagaimana dan berapa lama pernikahannya kelak. Lalu menjadikan proses menuju pernikahan bukanlah sebagai beban tetapi sebuah 'proses usaha'. Betapa indah bila proses menuju pernikahan mengabaikan harta, takhta dan 'nama'. Status diri yang selama ini melekat dan dibanggakan (aku anak orang ini/itu), ditanggalkan. Ketika segala yang 'melekat' pada diri bukanlah dijadikan pertimbangan yang utama. Pernikahan hanya dilandasi kerana Allah semata. Diniatkan untuk ibadah. Menyerahkan segalanya pada Allah yang membuat senarionya. Maka semua menjadi indah. Hanya Allah yang mampu menggerakkan hati setiap hamba-NYA. Hanya Allah yang mampu memudahkan segala urusan. Hanya Allah yang mampu menyegerakan sebuah pernikahan. Kita hanya boleh memohon keredhaan Allah. MemintaNYA mengurniakan barakah dalam sebuah pernikahan. Hanya Allah jua yang akan menjaga ketenangan dan kemantapan untuk menikah. Jadi, bagaimana dengan cinta? Ibu saya pernah berkata, Cinta itu proses. Proses dari ada, menjadi hadir,lalu tumbuh, kemudian merawatnya. Agar cinta itu dapat bersemi dengan indah menaungi dua insan dalam pernikahan yang suci. Cinta tumbuh kerana suami/isteri (belahan jiwa). Cinta paling halal dan suci. Cinta dua manusia biasa, yang berusaha menggabungkannya agar menjadi cinta yang luar biasa. Amin.

Wallahu 'alam.

taMMMat

i c u whEn i c u~

Khamis, 24 Julai 2008

aMarah~

~ketika kamu melontarkan sesuatu dalam kemarahan, kata-katamu itu meninggalkan bekas seperti lubang di hati org lain. kamu menusukkan pisau pada seseorang, lalu mencabut pisau itu.tetapi tidak peduli berapa kali kamu meminta maaf, luka itu akan tetap ada. dan luka kerana kata-kata adalah sama buruk dengan luka berdarah.



`creadit to Aku Cinta Padamu

i c u whEn i c u~

sUka dUka kitA~

huhu cam lagu spider plak..smalam aku jumpa balik sorg adik kpd kawan aku..aku baik gak la ngan abg dia ni..dia view fs aku..so aku tgk rupa2nya c fairus..nama dia pun cam laki..hehe..td baru YM ngan dia..patut la lain je aku tgk dia..rupe2nya ade kisah sedih..

byk gak dia ngadu..smpai tgendala aku nk lawan game ngan nazri..cite dia wat aku tpk balik kisah sedih aku 2..huhu.kena ingat balik citer 2...dia dh couple ngn guy tu 6 taun (cam cite beego plak kn)..lama gak 2..n guy 2 rupe2nya adik kawan aku! cian plak..dia pun curang ngan pompuan lain..jiran dia je..huhu..budak pompuan tu siap maki2 lagi c fairus ni..tp skang fairus dh tgl terus dat guy..tp sakit jugak la diorg tu..libatkan parents..n yg xcaye 2 she lost 14 kg! aku lam 3 kg je kot..hehe..tp best gak..terus maintain smpai skang..wakaka...n skang dat guy tgh meroyan merayu2 menagis2 melutut nk balik semula..dayus punyer lelaki!bodoh! mcm2 helah nk suruh balik kat dia..xmkn la..xkeje la..x bangun la...smpai sakit..ape la...lemah punyer jantan! dua2 still bharap sebenarnya..tp nk wat cane kan..aku paham keadaan 2 sbb aku pun sama..kdg2 aku still harap semua jadik baik mcm dulu..tp sapa la aku nk lawan takdir...

cite sama cam aku cuma different situation..huhu..but we r same!sick wif love! kalo ikutkan kitorg same2 sedih sbb jadik masa yg sama..cuma kitorg xtau je..kesian kat fairus..next week dia nk jumpa aku..huhu..byk cite dia nk ngadu..ok dear..ok je.. kalo ikutkan cite aku sebaliknya jadik kat dia tp aku x la call @ msj2 maki2 awek dia 2..aku rasa aku call @ msj 2 say sorry n tolong c laki 2 je..betapa baiknya aku kan...? tp nasib x mnyebelahi aku..so..camne...?

ntah la ..idup ni mcm2 kan...ade sedih..ade suka..mcm2..tp semua 2 ade hikmahnya...Allah tu Maha Adil rite..?dulu tyme aku 'dserang' bila tyme aku ckp Allah tu maha adil..aku plak dtuduh main2 ngan ayat tu! ntah la..aku xla jahil sgt bab agama ni..aku rasa aku xyah nk kena samak pun cam diorg kata kat aku..aku xyah nk blaja ucap kalimah syahadah cause i'm muslim! cukup2! bila teringat balik semua 2..naik hantu aku jadinya... apa2 jela nk jadik..aku dh xde dosa lagi ngan korang! tpulang kat semua la nk wat ape..

huhu..membara je aku malam ni ye..hehe..cool down babe!k la layan tdo lagi baik..

i c u whEn i c u~

Rabu, 23 Julai 2008

fiRst=laSt

ermm...first=last...byk bagi makna kat aku nih..huhu..apa ek..first=last ni sbnarnya penyesalan yg aku rasa teramat sgt skang ni...hehe..aku nyesal sbb terus je benti tanpa dpt keje dulu..bila aku duk sorg2..pk pasal semua ni..wat aku ingat balik punca aku jadik gini..aku terpaksa kuar dr JBC sbb seseorg! walaupun aku xde niat nk benti tp hati aku sakit! sakit yg teramat sgt smpai aku jadik bodoh benti keje kat situ..n last aku tersadai cam ni..tp aku xnk salahkn sape2 pun..asal sume org dh bahagia cukup la..harap2 aku still dpt peluang pas ni...insyaallah...

i c u whEn i c u~

Khamis, 17 Julai 2008

pEning2!!!!


huhu~ aku ngah pening pasal keje la plak..nak keje ke xnak ngan contractor 2..baru smlm pegi interview..aku call n antar resume..lam masa 1 jam aku kene pegi ofis 2..haha dh le lambat 1/2 jam..wakaka...huhu~ malas r pk..layan lagu jiwang ni lagi bek...cinta mati by agnes monica ft dhani~ smenjak ngadap pc ni..duk dgr je lagu ni..eh! tetiba la tringat cinta mati ni..haha bior le aku je yg tau..hikhik...layannnnnnnnnnnn

bagaimana caranya untuk
agar kau mengerti bahwa
aku rindu

bagaimana caranya untuk
agar kau mengerti bahwa
aku cinta

masihkah mungkin hatimu berkenan
menerima hatiku untukmu

cintaku sedalam samudera
setinggi langit di angkasa kepadamu
cintaku sebesar dunia
seluas jagad raya ini kepadamu
kepadamu

bagaimana caranya untuk
agar kau mengerti bahwa
aku rindu

bagaimana caranya untuk
agar kau mengerti bahwa
aku cinta

masihkah mungkin hatimu berkenan
menerima hatiku untukmu

bagaimana caranya
agar kau mengerti
bahwa aku mencintaimu selamanya

bagaimana caranya
agar kau mengerti
bahwa aku merindukanmu selamanya


Rabu, 16 Julai 2008

sEkian lama.....;o)


huhu~ lame bebenor aku x mengedet sini..beperang ngan keje aku ni la..skang dh selesa sket tp still kena pk lagi sbb ade lagi yg xdpt drwg..huhu..last week pun family aku ikut aku balik sini..so meriah la sket..tp yg xbestnya aku xdpt layan diorg sepenuhnya..aku wat keje smpai pagi smpai kaco mami nk tdo..haha..bengang je dia..bising aku selak2 drwg..yela..pc ni lam bilik mami..huhu..tgh duk sebok2 wat keje aku.. d cutest hannah pun nyebok nk kaco aku..bleh wat selambe je lalu atas drwg aku..duduk la..mcm2..yg xtahan 2..mengada2 nk angkat drwg yg besar gedabak..lebih besar dr dia..hannah..hannah..u alwaz makes me smile dear..tgk ni gambo dia..haha



~hannah syg wat ape tuh..nk jadik qs gak ke?hehe~

aku janji ngan kecik nk amek drwg tp kecik lewat sket, so aku pusing2 la lagi jj 2..aku masuk MPH jap carik apa patut..apa lagi novel la..'tiada lagi mimpi by Sharifah Abu Saleem' buku ni dh lama sbnarnya..tp sejak aku duk uitm aku kurang nk beli buku selain majalah wanita..n aku beli majalah intrend..lam tu ada 1 ruang yg paling syok aku baca pasal cinta bermadu..cane 2??cam penah jadik je kat aku..haha..tp xpjg sgt pun slot ni..ingatkan nk pegi beli baju jap pas masuk MPH tp x sempat plak c kecik dh smpai..so tpaksa la aku amek drwg 2 n terus balik..

sejak akhir2 ni nape aku selalu mimpi dia haa?aku pun naik heran..lebih2 lagi bila c sha mengadu sesuatu kat aku tyme aku g JBC antar drwg..huhu..naik seram sejuk aku..harap2 la xde pape..n semoga dia berbahagia..aminnn..
byk benda aku pk skang..semua wat aku pening! dugaan hidup kn..xpela..harap2 pas ni semuanya ok..
hehe..aku nk letak very nice words..ni sape lagi kalo x c nazri yg email..huhu..aku suke sbb ada word caring n sharing..wakaka~

Sweet words are easy to say,
Sweet things are easy 2 buy,
But sweet people are difficult to find
Life ends when U stop dreaming,
Hope ends when U stop believing,
Love ends when U stop caring,
Friendship ends when U stop sharing.


erm..so stakat ni jela apa nk dceritakan...

i c u whEn i c u~

Khamis, 10 Julai 2008

rEhat sEbEntar....

erm..dh brapa ari xtambah koleksi kat sini..tgh bperang ngan drwing yg besar gedabak ni..nk naik bputar bijik mata aku..huhu..tp sempat la gak aku update page aku nih..hehe..td pagi nyempat gak le aku menyelit kuar teman kak long pegi pjabat pos..nk amek rebet katenye..best jumpa dia..peramah orgnya..skang tgh sarat bwk baby..dh xsabo2 semua nk dpt baby tuh..huhu..esok..eh dh esok ni le..huhu..nk kena p amek drwg lagi kat umah mclong..huhu..byk lagi rupenya drwg xde..pastu terus pegi JBC jap..nk jumpa sha..ada nk ngadu kat aku plak..aku ty pasal apa..dia jwb pasal lpas aku le..cuak gak aku...sempat le dia cite sket..esok smbung lagi..dgr dia ngadu..huhu...

mata ngantuk le plak...nk sambung keje lagi ni...hehe..cukup le karangan tuk pepagi ni..mengigau plak org kata nnt...
gud nite...

i c u whEn i c u~

Jumaat, 4 Julai 2008

muhasabah diri~

weeeehuuuu...i'm at my luvly hometown rite now!hehe besnye...dapat mandi pantai lagi..syoook wo... cam biasa check email..n tgk email dr mr nazri...email ni dh aku dpt sebelum ni dr pn mayzura..my da best fren..tp x tdetik plak aku nk upload kat sini..tp yang paling aku minat ayat kat bawah skali...so, layannn dulu cite ni...n mmg betul mungkin sama ngan hidup kita..tp mayb xsemua la kot...layannnnnnnnnn~

Mungkin begini la kita sebenarnya

Oleh: Abu Naqibah

Minggu lepas saya sempat tonton sebahagian dari sebuah filem yang disiarkan di channel Vision Four. Tajuknya Interstate 60 . Pelakon utamanya saya tak kenal tapi pelakon tambahannya ramai yang top2. Salah satu babak yang saya ingat sangat, ialah di awal cerita yang membabitkan pelakon terkenal, Micheal J.Fox. Dalam babak tu, Micheal kelihatan seperti seorang businessman yang sibuk.
Ketika itu dia sedang bercakap2 di handphonenya di dalam kereta. Di belakangnya ada seorang lelaki sedang mengayuh basikal sambil menghisap pipe. Tiba2 Micheal buka pintu keretanya dan akibatnya lelaki tersebut terlanggar pintu tersebut dan te rgolek. Tengah tergocoh2 & sibuk mintak maaf tuh, handphone Micheal terlepas dari tangan. Sampai je ke atas jalan, datang satu trailer lenyek handphone. Apa lagi, menyumpah seranah la dia.

Yela... Sebagai businessman, tentu handphone tu alat penting untuknya. Dalam keadaan marah, terkeluar dari mulut Micheal (lebih kurang la...) "Saya harap ini tak pernah terjadi". Rupa2nya lelaki yang bawa basikal tadi ada kuasa magik. Dia mampu ulang balik masa dan mereka kembali ke satu keadaan di mana Micheal masih dalam kereta dan lelaki tadi masih menunggang basikalnya.

Bila tiba hampir ke kereta Micheal, dia berhenti. Tiba2 Micheal keluar dari kereta. Kali ni lelaki tadi tak melanggar pintunya seperti sebelum ini. Jadi Micheal terus rancak berbual hinggalah tiba2 datang trailer dan melanggar Micheal J. Fox. Lelaki tadi, yang berada di belakang kereta Micheal & memerhatikan segalanya, bekata "Some people just don't know what to wish for" (Sesetengah orang tak tahu apa yang patut diminta).

Apa kesudahan filem ini saya tak tahu sebab saya tak menontonnya hingga selesai. Tapi saya cukup tertarik dengan perkataan lelaki yang berbasikal tu. Sesetengah orang tak tahu apa yang patut mereka minta.

Bukankah hampir kita semua begitu? Dalam filem tadi, Micheal
mengharapkan kemalangan tu (basikal langgar pintu keretanya) tak berlaku supaya handphonenya terselamat. Tapi tanpa kemalangan itu, dia pula yang maut.

Ini satu telefilem fiksyen.Rekaan semata. Tapi perkara ni sebenarnya berlaku dalam kehidupan harian kita. Seringkali kita meminta perkara yang macam2 seolah2 itulah yang terbaik untuk kita. Persoalannya, tahukah kita apa yang terbaik untuk kita? Kalau kita dilahirkan miskin, kita sering berdoa untuk menjadi kaya. Hendak mengubah kehidupan, kita kata. Tapi kita pastikah kekayaan itu yang terbaik untuk kita?

Atau kita dilahirkan pendek, atau terlalu tinggi, atau hitam atau
berpenyakit. Tentunya kita mengharap2kan keajaiban untuk menjadi manusia yang sempurna atau sekurang2nya 'just nice'. Mungkin juga kita terbabit dalam kemalangan yang mengorbankan orang yang tersayang. Pasti tercalit dalam hati keinginan untuk mengembalikan masa itu supaya kemalangan itu dapat dielakkan dan nyawa orang kesayangan kita juga selamat.Kan ?

Persoalannya, adakah apa yang kita perolehi sekarang ini bukan yang terbaik? Adakah Allah itu zalim atau pilih kasih dengan memberi sesetengah orang nikmat manakala setengah lagih azab? Bukankah Allah itu Maha Adil? Bukankah Allah itu Maha Mengetahui? Bukankah Allah itu Maha Bijaksana? Jika begitu, mengapakah ada sesetengah dari kita yang bernasib malangmanakala sesetengah yang lain bernasib baik sepanjang hidup mereka?

Sebenarnya, kita adalah apa yang kita minta (we are what we wish for). Kadangkala tatkala kita berdoa, kita sendiri kurang faham dengan apa yang kita minta. Ada orang berdoa minta selamat. Akan tetapi Allah berikan dia dari sihat jatuh sakit. Dari kaya jatuh miskin. Dari jelita jadi huduh. Bagaimana itu? Itu hanyalah sebagai ujian kesabarannya. Seandainya imannya tetap kuat, insyaAllah dia akan selamat di akhirat kelak.

Selamat juga, bukan? Adakah Allah menolak permintaannya? Tidak! Bahkan Allah meletakkannya ke tempat yang lebih tinggi. Begitu juga dengan keadaan saya baru2 ini. Hidup dikelilingi hutang lapuk.

Pening kepala nak bayar. Interest makin meningkat. Ibu mana yang tak kasihan lihat anaknya susah hati? Satu hari tu ibu saya beritahu saya yang dia tiap2 hari berdoa minta saya dapat banyak duit. Dia simpati dengan saya katanya.

Saya katakan kepadanya. Kalau banyak duit, tiap2 bulan saya dapat, Alhamdulillah. Saya katakan padanya kalau mahu berdoa untuk saya,
berdoalah semoga hutang lapuk saya selesai. Saya beritahunya ketika sebelum Zuhur. Zuhur tu juga dia telah tukar doanya dan Alhamdulillah, petang itu juga saya nampak jalan penyelesaiannya. Doa ibu itu berkat. Sekarang, Alhamdulillah ringan rasanya beban di kepala saya. Maha Suci Allah...

Apabila Allah menentukan sesuatu ke atas kita, percayalah itu adalah yang terbaik. Hanya mata kita yang diseliputi dengan nafsu yang tidak dapat melihat kebaikan yang ada pada sesuatu kejadian. Mengapa sukar bagi kita untuk redha kepada kejadian Allah? 'Grass is always greener on the other side'. Kan ? Kita sentiasa melihat apa yang ada pada orang lain itu lebih baik dari apa yang kita miliki.

Sedang Nabi saw telah menasihatkan agar kita melihat orang yang dibawah. Jangan melihat orang lebih tinggi kerana itu akan membuat kita tidak bersyukur. Dan itulah masalahnya pada diri kita. Kita sentiasa mengejar peluang yang lebih baik. Sentiasa mahukan yang lebih banyak. Saya sendiri mengalami perkara ini. Dan saya percaya ramai yang turut mengalaminya. Siapa yang taknak gaji besar, kan ?

Masa saya grad, ekonomi negara benar2 sedang menjunam. Saya ke hulu ke hilir mencari kerja. Akhirnya saya bekerja sebagai operator di kilang metal stamping. Gaji RM400 sebulan. Tiada OT. Tolak itu, tolak ini, dapatlah RM350. Hm... Cukup? Dah tentu tidak. Ketika itu saya hanya memiliki sebuah motor Yamaha 110SS hadiah ayah sempena dia dapat EPF. Isi minyak dengan makan dah habis. Ketika itu saya fikir, dapat gaji RM750 pun jadilah.

Kemudian saya bekerja sebagai Lab Technician. Betul2 saya dapat RM750. Cukup? Tak juga. Masa tu saya mula terfikir. Dapat gaji RM1500 pun dah cukup. Allah tunaikan lagi. Bekerja pula di petrochemical plant. Sebagai trainee, dapat la RM1500 sebulan. Ya Allah... tak cukup juga. Sebab masa tu saya dah beli kereta Iswara. Saya fikir, dapat RM2500 cukup la. Tapi bila dapat banyak tu, saya tukar kereta pula. Kesimpulannya tak cukup juga!

Memang takkan cukup. Nafsu itu adalah benda yang paling besar! Sekarang, ketika kawan2 saya berlumba masuk syarikat lain yang offer gaji 2 - 3 kali ganda, saya tetap di sini. Kalau ada yang bertanya kenapa saya tak ikut mereka, senang saya katakan. Saya selesa di sini. Kalau solat saya panjang, bos tak pernah marah. Sedang rakan2 saya di syarikat baru dibenarkan solat hanya dalam masa 5 minit sahaja.

Kini saya dah pandai mengatakan cukup. Cukuplah sebanyak ini yang Allah beri. Sekiranya diberi lebih, Alhamdulillah. Sekiranya semakin kurang, semoga Allah perkuatkan iman saya menghadapi dugaan mendatang. Yang penting bagi saya, apa yang saya perolehi ini halal dan diberkati. Pesan Nabi saw kepada Saiyidina Ali ra supaya jangan mengira2 rezeki untuk hari esok kerana Allah menurunkan rezeki pada tiap2 hari . Ini benar2 terkesan dalam hati saya.

Tapi bukan bererti kita tak boleh mengejar yang lebih baik. Kejarlah
dunia seperti akan hidup 1000 tahun lagi. Tapi dunia itu ibarat bayang2. Makin dikejar makin ia lari. Kejarlah akhirat seperti akan mati esok hari. Kerana akhirat itu umpama matahari. Makin kita kejar akhirat (matahari), dunia (bayang2) akan mengejar kita. Rezeki itu hak Allah maka bermohonlah kepada Yang Memiliki rezeki itu. Kerana tiada rezeki untuk kita tanpa ada izin dariNya.

Terjadi kepada kenalan saya. Dengan gaji RM1000 sebulan, nak bayar ansuran rumah, nak isi minyak motor yang makin naik, duit lampin anak, duit makan, tinggal pula di JB, memang tak cukup. Sering dia mengeluh. Di tempat kerjanya pula dah lama hadkan OT. Kesian dia. Selalu dia cakap dia nak cari kerja lain. Dah banyak dia apply tapi tak dapat2 sebab tiada kelulusan dan umur pun dah makin lanjut.

Atau setidak2nya dapat banyak OT. Saya katakan padanya, besar periuk besarlah kerak. Sekarang dia pakai motor. Kalau gaji besar lagi, mungkin dia pakai kereta. Besar mana pun tetap tak cukup. Tapi... Masuk telinga kiri keluar telinga kanan. Akhirnya Allah tunaikan permintaannya. Tiba2 dia dapat banyak sangat OT. Hari2 balik rumah sampai tengah malam. Langsung tak rehat. Main dengan anak pun 2 -3 minit masa pagi sebelum ke tempat kerja.

Bila jumpa, dia cakap dah penat. Tak larat nak OT. Saya ketawakan dia. Bukankah ini yang dia minta? Ya, katanya. Tapi dia dah tak larat. Hari Ahad je dia dapat rehat. Bila nak main2 dengan anak? Kesian anaknya. Ke masjid pun hari Jumaat saja sekarang ni... Saya katakan padanya, kita tak boleh dapat segala2nya. Dia nak duit, Allah bagi duit. Tapi dia hilang kehidupan dan masa dengan anaknya. Itu adalah permintaannya. Bersyukurlah Allah telah menunaikan.. -.

Kalau nak dikongsi, terlalu banyak rasanya apa yang saya lalui. Saya pasti, saudara2 semua juga ada lalui perkara yang sama. Di sini, bukan niat saya nak mengajar. Bukan juga nak menunjuk pandai. Saya hanya mengajak saudara2 sekalian terutamanya diri saya sendiri untuk berfikir. Apa yang kita buru? Apa yang kita cari? Apa yang kita dapat? Berapa kali pernah kita bersyukur dan berapa kali pernah kita katakan cukup?

Cukup atau tidak apa yang kita ada, bergantung kepada cukup atau tidak kita bersyukur ke hadrat Allah. Juga bergantung cukup atau tidak kita tambat nafsu kita. Yang penting tiap kali selepas solat, berdoalah pohonkan Allah berikan yang terbaik buat kita. Nabi saw pernah memberitahu, orang yang tidak berdoa selepas solat adalah orang yang sombong. Dalam hadith yang lain, Baginda saw berkata orang yang sombong adalah syirik kerana hanya Allah yang layak untuk bersifat sombong.
Wallahu'alam. -..

Ya Allah! Ampunkanlah kami ya Allah. Selama ini kami leka. Selama ini kami lalai dalam mengejar nikmat dunia hingga kami lupa janji nikmat syurga Mu. Cukupkanlah kami dengan apa yang Kau beri. Dan jadikanlah kami insan yang tahu bersyukur. Amin... Ya Rabbal 'Alamin...

Apabila Allah menentukan sesuatu ke atas kita, percayalah itu adalah yang terbaik. Hanya mata kita yang diseliputi dengan nafsu yang tidak dapat melihat kebaikan yang ada pada sesuatu kejadian. Mengapa sukar bagi kita untuk redha kepada kejadian Allah? 'Grass is always greener on the other side'. Kan ? Kita sentiasa melihat apa yang ada pada orang lain itu lebih baik dari apa yang kita miliki.

Akhir kata, berlajarlah untuk berkata CUKUP....ALHAMDULIL -LAH ......"


nila ayat2 yg menarik perhatianku...sebenarnya dh lama ayat2 ni ada lam draft msg tepon aku..aku ambik dr kad kawen yg ada tyme aku balik teganu dulu...kalo xsilap masa labour day kot..hayati ayat2 ni ye...

Tak perlu mencari teman secantik BALQIS, andai diri tak sehebat SULAIMAN...
Mengapa mengharap teman setampan YUSOF, jika kasih tak setulus ZULAIKHA...
Tak perlu mencari teman seteguh IBRAHIM, andai diri tak sekuat HAJAR...
dan mengapa didambakan teman hidup bak siti khadijah kalau diri tak sesempurna MUHAMMAD...(bahagian ni aku ubah ikut yg aku punyer...)

bimbnglah dirinya & terimalah kekurangan itu sebagai keunikan...carilah kebaikan pada dirinya..bersyukurla kerana dipertemukan dengannya dan teruslah berdoa agar terus menjadimilikmu...


1st tyme aku baca citer ni wat aku rasa memang betul n tepat apa yg penulis ni cite..wat aku rasa betapa kerdilnya aku..terasa diri ni alpa ngan apa yg aku ada..wat aku betapa perlunya kita bermuahsabah diri supaya aku xleka lagi ngan apa yang ada...apa yg aku dapat...lebih2 lagi ngan jiwa aku yg penah kelam kabut..wat aku kembali cari diri aku yg sebenar2nya..

so, bertafakur n muhasabah la diri kita semua...yang buruk itu semestinya dtg dari aku n yg baik itu hanya dari pencipta aku..Allah swt.

i c u when i c u~

Rabu, 2 Julai 2008

gOod.....?


tgh duk balun wat t/o aku nyempat lagi update blog aku nih..wakaka..jgn marah ea mclong...hihihik..aku nk upload gambar yg best...ni dari email fwd by mr nazri..da good fren 4ever...teringat plak kawan maya yg penah jadik kwn aku semata2 nk korek cite aku...haha..kelakaooooo...







goOd...bEttEr..bEst?

i c uwhEn i c u~
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Popular