Selasa, 22 April 2008

citer ku tuk ari ni...

xde apa yg best pun ari ni tp aku saje je nak menyemak kat sini biar byk cite kat page aku nih..hehe..GK betul kan??? ooo..lupa ada cite yg bleh kata best kot.. pagi ni aku awal 1 minit kot keluar dr umah..sampai kat traffic lite yg keluar kesas 2 punyer slow nk bleh gerak tp aku tgk kete depan dah xde pun...sampai depan pak pulisi tg dia jerit2 kat kete depan aku...rupa2nya dia je yg makan angin.ntah mane dia nk pegi pagi2 ni..nk tgk keindahan alam je kot...haha.. sampai je kat flyover sec20..aku da cuak gila babas..jeng apple beb...wat2 jela happy..awal lagi...tgu punyer tgu..beratur punyer beratur..lambat gak aku smpai..wat muke selambe jela..mujur la ada yg lambat gak..kenala aku qada' balik nanti...ala..10 min je pun...xkesah pun..aku ngulor pegi surau pun dh lama..hehe..tp aku mmg balik lambat pun ari ni..saje join opismate aku pegi makan..kebetulan akak 2 pun pose..aku pun tumpang la 2 kaki..aku pose skali kan bagus..tp nk bangun pagi td amat la malas..dr semalam lagi nk pose xjadik2...huhu... so, kitorg pun pegi la makan kat sec 20 je..kitorg pegi be5..kalo x mst 6 tp c miza pegi training kat KGSAAS...yg pegi hanyala kak alin, nora, azmel (kdg2 org pggl dia memel tp dia marah..haha..org ckp dia ni adik kepada slh sorg grup dot dot dot..nama drahsiakan demi kebaikan semua....) n man.. dh la malu2 je..aku pun naik malu nk tgk dia..dah le asyik kena sakat je..tp serius pulak mamat ni..apa kena pun xtau..nora wat kelakar pun dia cam marah smpai senyap budak 2..

apa lagi ea yg menarik ari ni...dah xde kot...kalo ade tertinggal nati aku topup balik ea..huhu..cam le best sgt cite aku ni..hehe....

i c u when i c u~

Isnin, 21 April 2008

ntah ape2 ntah....

ari ni ayu sket ke opis..pakai kebaya nyonya 2 le..hehe..kat jBc dah muak tgk aku pakai baju 2...xle pakai ari2..bila meetg je aku pakai..heheeee... ari ni xde apa la yg menarik pun...cuma aku rasa ada perasaan kurang enak sket le...tetiba je jadi sedih..pastu call mami...ty pasal 2....lagi rasa sebak... aku sensitif betul bila ckp ngan mami..ade apa2 je mst rasa nk nangis bila ckap ngan dia...bila dia dgr suara aku lain..dia pun mula la terharu..huhu~ smpai skang aku still rasa sebak..xtau la kenapa...mgkin pasal 2 kot...

dah le tyme lunch..ada akak yg 1 department ngan aku ty..aku wat keje QC ke..?jgn carik pasal...nnt diorg asyik bagi je...xde keje duk jela..xyah mintak2... aiii...nk tolong pun xbleh...??? kul2 lebih aku g solat...pastu ade akak 2 solat gak...so aku tgu la dia..tgh2 duk siap..ramai plak yg masuk n bukak citer...so aku join la skali..hehe...sedar2 kat kul4 aku duk kat surau...

balik je..mentor aku..hehe..aku ngan dia je yg sebenar2 qs kat situ..akak td ambik civil tp wat keje qs...then mentor aku 2 jimmy namanya pun bgtahu yg xpayah mintak kerja ngan org lain..sah2 la akak 2 yg report kat jimmy plak..aku terus senyap...n bkak ym kat tepon..org yg aku serang xlain x bukan nazri la...sbb dia je yg tgh on9..hehe.. nk serang master.. ntah apa msg dia wat xtau le.. tgh2 aku duk syok ym ngan nazri..jimmy dtg suruh aku tlg akak 2...aku ckp nak xnak je.. so aku pun wat le rajin...xpela...asal keje x membebankan aku + gaji yg ok..so..no hal la...xdpt ot pun xpe..hehe..

aku wat rajin pun susah kan...kang aku wat malas baru tau...aku ok je..keje aku xbyk pun..kalo aku wat dek je kat keje org lain pun xrugi aku...kan..?kan..? haha...sok aku nak test..aku nk duk saje je...nk cari broadband x sempat2 lagi..tgk la nnti...aku goyang kaki sambil betenet baru tau... dont play2 ea...

i c u when i c u~

Ahad, 20 April 2008

????

bosan lagi....keje aku ari ni..bangun mandi bekfes tenet masak lunch tenet tgk tv tenet...huhuhu..bosan kan..nk kuar malas la.. aku baru je pas tepon my luvly mom.. aku ada 1 hal yg bleh d kategorikan hal yg penting la nk mintak pandangan sesapa tp mst xde sape yg nk comment pun..hehe.

lam masa yg serba canggih skang ni...ada lagi ke mak bapak yg carikan jodoh untuk anak nyer...?kalo yg pompuan mayb ok la kan...? cane kalo on gurl side...dat guy yg mak korang nk jadikan menantu...dah berpunya..??how?? is it possible 2 get married wif him? kadang2 aku rasa ni so complicated kan..? boleh ke dat guy terima 'gurl' yg dia xpenah kenal langsung n cane ngan awek dia skang...? bleh terima ke keadaan ni? so confusing! n dat gurl plak sanggup korbankan 1 ikatan persahabatan yg baru nk bermula demi impian org tuanyer... may b ni 1 pengorbanan yg sgt besar tuk org tua nyer...tapi...sampai bila..?

sebelum2 ni aku penah baca banyak novel yg kisah lebih kurang ngan cite kat atas...family yg aturkan... awal perkahwinan c isteri cuma cam org gaji je d mata c suami 2...n c suami still teruskan perhubungan ngan his gurl.. last2 mmg la c suami terbuka pintu hati n mata memilih c isteri... yela nk lariskan novel 2 kan..?? tp kalo yg betul2 jadik...apa kesudahannya? bleh ke c suami menerima c isteri seadanya???

ntah le...aku pulak yg jadik bingung skang...nape ek..? cane nk handle suma ni..? tensiooooon!!!

i c u when i c u~

Sabtu, 19 April 2008

hari yang agak bosan........

erm...bocang ar...(adeq aisya-anak sepupu aku sebut sbb pelat)balik keje tadi ingat nk tdow..tp xngantuk plak...layan antm jap pastuh terus ngedet blog ni...ari ni betul2 bosan le..mujur ada master bleh gak chattg..yele bleh tgk dia yg klako...asyik gelak je tgk aksi dia...huhu.. dia ni kawan kpd kawan aku..dah xbaik lagi skang..huhu...baik ngan dia la lak..tempat ngadu le...hehe.. kdg2 chattg gak ngan c nazri.. besh gak sbb dia suka bg cite yg besh2..link youtube la..cam2 le...tgh2 layan master ni aku dapat call..serius je..nk ajak aku keje..company oil n gas tp site kat jb...waa amat dasyat 2..jauh beb.. aku kata la aku kena pk for long term..sbb nnt aku nk kawen xnk la... susah plak nk carik keje.. dia siap ckp ala xyah la kawen lagi..nnt jmp la org lain..xpun jadik no 2 dia..byk antik!!! byk woo gaji dia nk bagi tp kena itam la sket..duk kat site kan..senin ni dia nk jmp..aku ckp la xdpt..dan2 2 dia ty kalo skang bleh x?aku kata ok no hal..aku da rasa cam kenal je..aku pun apa lagi wat2 la gelak2..ty sape ni..dia bgtahu nama tp aku xtahu nama sbenar apex..so aku xleh nk ckp la...huhu...last2 aku ckp main2 dia pun bgthu dia apex..cess! tp mmg betul kawan dia nk qs..sembang punyer sembang byk plak modal dia... siap citer 2 citer ni...dia ni client kat opis aku...bila dia ty betul ke aku da nk kawen dia ckp xyah la kawen ngan org 2...sian c man ni..apex siap bgtahu masa kat site kelang man ckp yg dia sembang ngan aku tp cuma bgthu keje yg kena buat jela...aku saje2 tlg dia wat keje..mmg keje department dia belambak2...so sape yg goyang kaki akan menawarkan khidmat le...cam aku... apex ajak aku kuar minum tp aku ngan dia xtau mana kedai sini...so kitorg postpone smpai akhir bulan..2 maknanya aku kena blanje le... tyme aku ckp ngan apex..aku tgk muka master da boring giler...last2 dia tutup webcam 2 n kuar minum ngan pak syed..ni la kawan aku yg betul2...hehe...

start pagi td...aku posing maut..snap gambo sdr..haha...kat ofis..lam kete lam umah..mana2 je.hehe..aku da upload pun kat fotopages aku...sila2 la tengok kalo sudi ;o) kat sidepage pun ade link myfotopages..eiiii..promote plak! kat frenster pun ade 1...hehe...yela...skurang2nye org jauh bleh tgk kan..apa yg aku wat...hehe..

spatutnya pas blik keje td da plan nk g gym lagi tp opismate aku xnak plak sbb ngantuk...aku ingat aku je xleh tdo tp diorg pun sama...yg sorg 2 kul 4 bru bleh tdo..nape ek...? ada abg kat sane smalam ckp blik ni terus tdo...baru best... esk segar je bangun..tp hampeh je... nantila aku story mori pasal pegi gym 2....

da petang baru ngantuk plak..tgu malam ni jela aku tdo...nk tgk konsert af lagi...mst xbest lagi...huhu..layan jela apa2 je...tenet ke ape2 ke...yela...xde sape kat umah..kakcik balik trg ade keje smbil balik tengok anak dia le c hannah 2... tangan duk lam mulut je sbb nk tumbuh gg..haha...cian dia..abg ngah plak pegi kuantan ade keje gak..sok kot balik..huhu..semua bz...aku je yg ternganga..dulu aku yg plg bz..blik malam..weekend pun xde kat umah...haha...pegi mana 2...?huhu..... skang aku duk umah diorg plak pegi sana sini..cessss!!

laa...nk ujan le plak da...mst xleh tgk tv nnt...piring masuk air aku panggil..hehe..memandai je kan.. aku selamba je lagi on pc ni..kilat da memanggil2 2...sabo ea..wakaka~

nnt la aku samung lagi..kalo bosan aku menepek lagi kat sini..caucincau...

i c u when i c u~

citer sedih......

cite ni baru je aku dapat dr my pren..nazri.. thanx a lot! sedey lo..nangis gak aku baca citer ni..huhu~ jom layan...

Sebuah kisah untuk renungan k ita bersama.

Kereta dihentikan betul-betul di hadapan rumah. Pintu pagar automatiknya terbuka. Perlahan kereta di halakan ke dalam garaj. "Horey! Papa balik!" Kelihatan anak-anaknya berlari mengiringi keretanya.

"Tepi! Bahaya tau tak?" Jeritnya.
Anak-anak termanggu. Cahaya kegembiraan di wajah mereka pudar.

"Aimin bawa adik ke belakang." Arahnya pada anak yang sulong.

Pulangnya petang itu disambut din gin oleh anak-anak. Is terinya turut terdiam bila mendengar anak-anak mengadu tentang papa mereka.

"Papa penat. Aimin bawa adik mandi dulu. Mama siapkan minum petang. Lep as minum papa mesti nak main bola dengan k ita ," pujuk Laila.

Dia yang mendengar di ruang tamu hanya mendengus. Seketika kemudian terdengar hilai tawa anak-anaknya di bilik mandi. Dia bangun.

"Hah! Main air. Bil bulan ini papa kena bayar dekat seratus. Cepat! Tutup paip tu! Buka shower!" Sergahnya. Suara yang bergema mematikan tawa anak-anaknya. "Asal saya balik rumah mesti bersepak. Kain baju berselerak. Apa awak makan tidur aje ke duduk rumah?" sambungnya kembali bila isterinya terpacul di belakang pintu.

"Anak-anak pa. Diorang yang main tu. Takpe nanti mama kem as . Papa minum ye. Mama dah siapkan kat taman." Bal as isterinya lembut.

"Fail saya kat depan tu mana?"

"Mama letak dalam bilik. Takut budak-budak alihkan."

"Boleh tak awak jangan usik barang-barang saya? Susah tau tak? Fail tu patutnya saya bawa meeting tengahari tadi." Rungutnya sekalipun di hati kecil mengakui kebenaran kata-kata isterinya itu. Su as ana sepi kembali. Dia menarik naf as berat. Ter as a begitu jauh berbeza. Dia tercari-cari riuh suara anak-anak dan wajah isterinya.

"Laila…" Keluhnya Akhirnya dia terlena di sofa.

"Saya nak ke out station minggu depan."

"Lama?" Soal Laila.

"Dalam seminggu."

"Cuti sekolah pun lama. Mama ikut boleh?"

"Budak-budak?"

"Ikut jugalah."

"Dah! Takde! Takde! Susah nanti. Macam-macam diorang buat kat sana . Tengok m as a kat Legacy dulu tu…"

"M as a tu Amirul kecik lagi." Bal as Laila. Wajahnya sayu. Dia m as ih berusaha memujuk biarpun dia tahu suaminya tak mungkin berganjak dari keputusan yang dibuat. Tak mungkin peristiwa Amirul terpecahkan pinggan di hotel dulu berulang. Anak itu m as ih kecil benar sewaktu ia berlaku. Lagipun apa sangatlah harganya pinggan itu malahan pihak hotel pun tak minta ganti rugi. " Bolehlah Pa ! Lama sangat k ita tak ke mana-mana." "Nak jalan sangat Sabtu ni saya hantar awak balik kampung," Muktamad! Demikianlah seperti kata-katanya. Anak-anak dan isterinya dihantar ke kampung. Laila tak merungut apa-apa meskipun dia tahu isterinya berkecil hati. Anak-anak terlompat riang sebaik kereta berhenti di pengkarangan rumah nenek mereka. Tak sampai setengah jam dia telah bergeg as semula untuk pulang. Bapa mertuanya membekalkan sebuah k ita b lama.

"Cuba-cubalah baca. K ita b tu pun abah ambil dari m as jid. Dari mereka bakar abah ambik bagi kamu!"

"Manalah saya ada m as a.." "Takpe..pegang dulu. Kalau tak suka pulangkan balik!" Dia tersentak dari khayalannya. "Kalau tak suka pulangkan balik!" Kata-kata itu bergema di fikirannya. Dia r as a tersindir. Tahukah bapa mertuanya m as alah yang melanda rumahtangganya itu? Bukan..bukan tak suka malah dia tetap sayang sekalipun Laila bukan pilihannya. Dunia akhirat Laila adalah isterinya. Cuma.. "Mizi, makan!" Panggil ibunya yang datang menemaninya sejak seminggu lalu. "Jangan ikutkan hati. Yang sudah tu sudahlah." "Papa! Makan!" Jerit Aiman ,anak keduanya sambil tersengih-sengih mendapatkan dirinya. "Tak boleh panggil papa elok-elok. Ingat papa ni pekak ke?"

Aiman menggaru kepalanya yang tak gatal. Pelik! Kenapa papanya tiba-tiba saja marah. Dia berpatah semula ke dapur.

"Awak m as ak apa?"

"Mama m as ak sup tulang dengan sambal udang!" jawab Amirul memotong sebelum sempat mamanya membuka mulut.

"Takde benda lain ke awak boleh m as ak? Dah saya tak nak makan. Hilang selera!"

"Papa nak ke mana?" Soal isterinya perlahan.

"Keluar!"

"Mama dah m as ak Pa!"

"Awak saja makan!"

"Takpe Aiman boleh habiskan. Cepatlah ma!"

Laila tahu Aiman hanya memujuk. Anak keduanya itu sudah pandai mengambil hatinya. Aimin tersandar di kerusi makan. Sekadar memerhati langkah papanya keluar dari ruang makan. "Kenapa sekarang ni papa selalu marah-marah ma?" Soal Aimin sambil menarik pinggannya yang telah berisi n as i. "Papa banyak kerja agaknya. Dah! Makan." "Abang tak suka tengok papa marah-marah.." "Adik pun sama. Bila papa marah muka dia macam gorilla kan ?"

Kata-kata Aiman disambut tawa oleh abang-abangnya yang lain. Laila menjeling. Di hati kecilnya turut terguris Besar sangatkah dosanya hingga menjamah n as i pun t ida k. Kalau ada pun salahnya, apa?

Syamizi menjengah ke ruang dapur. Kosong.

"Laila.." serunya

"Sudahlah tu Mizi! Jangan diingat-ingat. Kerja Tuhan ni tak dapat k ita tolak-tolak. Bawak-bawaklah beristighfar. Kalau terus macam ni sakit kau nanti." Kata ibunya yang muncul tiba-tiba.

"Sunyi pulak rumah ni mak,"

"Lama-lama kau bi as alah."

Airmatanya menitis laju. "Kalau tak suka pulangkan!" Dia r as a terhukum. Hampir segenap saat kata-kata itu bergema di sek ita rnya. Dia r as a terluka. Kehilangan yang amat sangat.

"Papa beli apa untuk Aiman?" Soal Aiman sebaik dia pulang dari outstationnya.

"Beli apa pulak? Barang permainan kan bersepah dalam bilik belakang tu."

"Tak ada lah?"

"Ingat papa ni cop duit?"

Aiman termanggu. Dia berlalu mencari mamanya di dapur. Seketika kemudian rumah kembali riuh dengan telatah anak-anak lelakinya yang bertiga itu mengiringi mama mereka yang sedang menatang dulang berisi h ida ngan minum petang.

Wajah Laila direnungnya. Ada kelainan pada raut itu. Riaknya tenang tapi ada sesuatu yang sukar d ita fsirkannya. "Awak tak sihat ke?"

Laila tersenyum. Tangannya pant as menuang air ke cawan.

"Papa, tak lama lagi abang dapat adik lagi." Aimin mencelah di antara perbualan kedua ibu bapanya.

Shamizi tersenyum. Jemari isterinya digenggam erat. Tiba-tiba cawan berisi kopi yang m as ih pan as terjatuh dan pecah di lantai. Aiman tercegat.

"Tengok! Ada saja yang kamu buat. Cuba duduk baik-baik. Kalau air tu tak tumpah tak sah!" Tempiknya membuatkan anak itu tertunduk ketakutan. Baju mamanya dipegang kejap.



Lengan Aiman dipegangnya kuat hingga anak kecil itu mula menangis. Pant as saja akhbar di tangannya hinggap ke kepala anaknya itu. Laila cuba menghalang tapi dia pant as dulu menolak isterinya ke tepi. Aiman di pukul lagi. Amirul menangis. Aimin mendapatkan mamanya.

"Perangai macam beruk! Tak pernah buat orang senang!"

Laila bangun dari jatuhnya dan menarik lembut Aiman ke dalam pelukkannya. Airmata mereka bersatu. Pilu sungguh hatinya melihat kek as aran suaminya terhadap anak-anak.

"Cukuplah pa. Papa dah hukum pun dia tapi janganlah sebut yang bukan-bukan." Ujar Laila perlahan

"Macamana awak didik budak-budak sampai macam ni teruk perangainya? Tengok anak orang lain ada macam ni? Anak kak Long tu tak pulak macam ni. Panjat sana , kecah barang. Gila apa?" Omelnya kembali.

Shamizi meraut wajah. Bukan kepalang salahnya pada Aiman. Padanya anak itu tak pernah dapat memu as kan hatinya. Ada saja salah Aiman di matanya. Ada saja yang kurang di hatinya terhadap anak-anak dan isteri. Tak cukup dengan perbuatan malah dia begitu mudah melemparkan kata-kata yang bukan-bukan terhadap mereka.

"Tak boleh ke kamu semua senyap? Dalam sehari ni boleh tak diam? Rim as betul duduk dalam rumah ni." Laila menyuruh anak-anaknya bermain di halaman belakang rumah. Memberi sedikit ruang buat suaminya menonton dengan tenang. Malangnya tak lama kemudian kedengaran bunyi tingkap kaca pecah. "Celaka betul!" Sumpahnya sambil menghemp as kan akhbar ke meja. "Abang!"

"Baik awak tengok anak-anak awak tu sebelum saya hambat dengan rotan! Perangai satu-satu macam tak siuman!" Getusnya k as ar.

Akhirnya tingkap yang pecah kembali diganti. Cer ita sumpah seranahnya petang itu hilang begitu saja. Laila berubah. Sikapnya yang pendiam menjadi semakin pendiam. Anak-anak juga sedikit menjauh. Tak ada lagi cer ita Amirul di tadika. Tak ada lagi kisah Aimin yang cemerlang di dalam sukan sekolahnya. Aiman juga tak lagi mahu memanggilnya makan.

Shamizi ter as a pu as hati. Barangkali itu saja caranya untuk memberi sedikit pengajaran pada anak-anak.

"Pak Ngah, Eddie nak balik!" Shamizi terpana. Dia mengangguk. "Kak Long balik dulu Mizi. Sudahlah! Kamu muda lagi. Cari pengganti." Alangkah mudahnya. Kalaulah dia boleh bertemu lagi yang serupa seperti Laila. Laila tak ada yang kurang Cuma dia yang tak pernah pu as hati. Laila tak pernah merungut. Laila tak pernah membantah. Sepanjang usia perkahwinan mereka Laila tak pernah meminta lebih dari apa yang dia beri. Laila cuma dapat gred B walaupun dia teramat layak untuk mendapat gred yang lebih baik dari A. "Laila…" "Papa nak ke mana hensem-hensem gini?" Dia tersenyum sambil menjeling ke cermin meninjau bayang isterinya yang kian sarat. "Wangi-wangi lagi. Dating ye?"

"Saya ada makan malam di rumah bos besar. Dia buat makan-makan untuk staff." Ujarnya m as ih leka membetulkan kolar kemeja batiknya.

"Ikut boleh?"

"Dia tak ajak family. Staff only!" Terangnya sedangkan difikirannya terfikir lain. Kali ni dia akan pergi ke jamuan tu dengan Helmi. Helmi akan turut menumpangkan Maria dan Harlina. Staff yang m as ih muda dan bujang. "Dalam setahun papa selalu ke jamuan office tapi tak pernah pun bawak kami."

"Leceh kalau ada budak-budak. Bukan tau duduk diam Lari sana sini, panjat itu ini. "

"Papa pesanlah.."

"Nantilah besar sikit." Dalihnya.

"Kalau tunggu besar takut takde peluang. Nanti diorang tu dah tak nak ikut pergi mana pun."

"Lagi senang. Saya kalau l as ak-l as ak ni buat hati pan as je,"

Laila terdiam. "Namanya budak-budak. Anak-anak papa tu lelaki."

"Saya pergi kejap je. Lep as tu terus balik." "Mama tanya sikit boleh?" Dia mengangguk "Bos tak pelawa atau papa malu nak bawa mama dan anak-anak?"

Mereka dia tinggalkan di rumah. Di jamuan tu ramai staff yang membawa keluarga mereka bersama. Pada Shamizi dia mahukan keselesaan sedangkan hakikatnya anak-anak staff yang lain lebih l as ak dan nakal. Semeja h ida ngan untuk anak-anak staff berderai bila ada yang bermain tarik-tarik al as kainnya.

"Never mind. Budak-budak memang macam tu. Kalau tak l as ak tak cerdik," ujar Mr. Kwai, tuan rumah.

Shamizi sedikit mengakui kebenaran kata-kata itu. Anak-anaknya pun nakal tapi amat membanggakan dalam pelajaran. Namun dia r as a serba tak kena bila bersama mereka. Bimbang ada yang menyata yang bukan-bukan tentang anak-anaknya yang l as ak apatah lagi tentang isterinya Laila. Bimbang dimalukan dengan perangai anak-anaknya. Bimbang jika dikatakan Laila t ida k sepadan dengan dirinya. Dia lulusan luar negara sedang Laila cuma perempuan kampung. Tak pandai bergaya seperti staff wan ita yang lain. Betullah jangkaan Laila, dia malu untuk memperkenalkan isteri dan anak-anaknya pada rakan-rakan.

"Kalau tak suka pulangkan!" Kata-kata itu semakin ker as di fikirannya. Pagi itu anak-anak sekali lagi dimaki sebelum ke sekolah. Semata-mata bila Aimin dan Aiman bergelut berebutkan tempat duduk di meja makan menyebabkan air cuci tangan tumpah ke meja. Berangnya tiba-tiba mengu as ai diri. Kepala kedua-duanya di lagakan sedangkan perebutan itu t ida k pula disusuli dengan perkelahian. "Kamu semua ni..kalau macam ni daripada ada elok tak ada. Menyusahkan!" Laila merenungnya dalam.. Matanya berkaca dan anak-anak ke sekolah tanpa menyalaminya seperti selalu. Laila juga t ida k berkata apa-apa sebelum menghidupkan enjin untuk menghantar anak-anak ke sekolah. Shamizi dapat melihat Laila mengesat airmatanya. Dia terus menghadapi sarapannya. Sejenak dia terpandang h ida ngan untuk anak-anak yang tak bersentuh. Susu m as ih penuh di cawan. Roti telur yang menjadi kesukaan anak-anak juga t ida k dijamah. Bekal di dalam bek as t ida k diambil. Pelik! Selama ini Laila tak pernah lupa.. "Kalau tak suka pulangkan,"

Kali ini dia benar-benar menangis. Laila dan anak-anak terus tak pulang selep as pagi itu. Hari-harinya tak lagi diganggu dengan gelagat anak-anak. Rumah terus sunyi dan sepi. Tetap dia tak dapat tidur dengan lena. Di halaman belakang hanya ada kenangan. Kelibat anak-anaknya bergumpal dan berlari mengejar bola tak lagi kelihatan. Riuh anak-anak bila mandi di bilik air juga t ida k lagi kedengaran. Dia mula dihambat rindu. Hanya ada kesunyian di mana-mana. Hanya tinggal bola yang terselit di rumpun bunga.

Selaut rindu mula menghambat pantai hatinya. Laila…

Benarlah, k ita hanya tahu harganya bila k ita kehilangannya.


Laila terus tak pulang sekalipun dia berjanji untuk berubah. Laila pergi membawa anak-anaknya pagi itu bila kereta mereka dirempuh sebuah kereta lain yang dipandu laju. Laila pergi tanpa meninggalkan satu pun untuknya. Laila pergi membawa Aimin, Aiman, Amirul dan zuriat yang bakal dilahirkan dua bulan lagi..

Dia menangis semahu-mahunya bila menatap wajah lesi anak-anak dan isterinya. Dia meraung memeluk tubuh Laila yang berlumuran darah. Hakikatnya Laila adalah k ita b lama itu, lapuk bagaimana pun dipandangan harganya tak terban din g, dan kerana keengganannya Laila dipulangkan.

moral of d story....hargailah apa yang ada d genggaman kita..skali terlepas..sukar untuk meramalkan ia kembali ke genggaman kita @ tidak...jgn sia2kan apa yg kita telah miliki~

i c u when i c u~

wanita & kupu-kupu~

wanita n kupu2...cite yg aku dpat lam DARA.COM...hehheeee... yela kan aku berangan nk jadi red butterfly...beautiful wif freedom! ni cite nye ea.... layaaannnnnn~

Kasihan kupu-kupu, badannya cantik & mempersona tetapi kalau ditambah dgn kekuatan malam, ia bermaksud lain. hakikatnya kupu-kupu bukan semuanya keluar malam. seblangan sahaja yg gemar 'berpeleseran' pada waktu hitam pekat, itupun kerana terpedaya oleh lampu d pinggiran jalan.

kupu2 tetap indah, cantik & menawan. sebilangan besar kupu2 terbang paad waktu siang, hinggap pada bunga-bungaan, menghirup manisan yang tersembunyi d tgh2 kelopak bunga. kemudian kupu2 terbang lagi & hinggap di dedaun segar. sesiapapun pasti melirik apabila terperasankan kelibat kupu2 melintasi, hati sesiapapun ingin memiliki keindahan, kecantikan dan keunikannya d hujung jari. tetapi sayap kupu2 mudah berderai, apabila sudah berderai, tiada siapa yang menginginkan, kupu2 pun terbiar....

wahai wanita & kupu2, anda ada persamaan...
wahai wanita & kupu2, anda tamsilan kepada keindahan...
wahai wanita & kupu2, anda juga tamsilan kepada kerosakan & kemusnahan.

demikian wanita d jadikan Tuhan untuk menghiasi bumi ini sebagaimana kupu2 d jadikan Tuhan untuk menghiasi bunga2an. tanpa wanita, dunia ini terasa sempit & tidak seronok untuk d diami. Kaum lelaki berasa rimas sebagaimana Nabi Adam a.s pernah dlanda gelisah meskipun hidup dpenuhi kenikmatan d syurga. lalu baginda memohon kepasa Tuhan agar djadikan seroang teman. agar boleh dia berbicara, bergurau senda dan membina sahsiahnya. terciptalah Siti Hawa daripada tulang rusuk kiri Nabi Adam a.s barulah terisi jiwa Nabi Adam a.s dan segala kenikmatan syurga dsekililingnya terasa wujud.

ternyata wanita cukup perlu dalam kehidupan lelaki sebagaimana bunga amat perlukan kepada suntingan kupu2 untuk merialisasikan proses pendebungaan. tanpa permaisuri, siapalah lelaki yang bergelar suami itu, tanpa wanita siapalah pria yang mahu dgelar pemimpin itu dan tanpa perempuan siapalah maskulin yang konon mahu dgelar ayah itu?

tanpa Siti Khadijah barangkali Rasulullah s.a.w tidak mendapat 'dorongan' yg amat dperlukan untuk terus bangun, berpegang teguh kepada keyakinannya & menyebarkan islam sebagaimana semestinya. tanpa Aishah, barangkali banyak hadis Rasulullah s.a.w tidak sampi kepada umat Islam seluruhnya. tanpa Fatimah az-zahra, barangkali Saidina Ali tidak muncul sebagai menantu Rasulullah s.a.w yang amat dsayangi. tanpa Asiah, barangkali Nabi Musa a.s tidak terbela hingga menjadi penentang kepada suami yang amat kufur & mengaku tuhan itu. tanpa mashitah, barangkali tidak terbukti betapa wanita boleh berpegang teguh kepada keimanan meskipun maut ddepan matanya. dan tanpa wanita, siapalah lelaki kerana setiap lelaki lahir dari perut wanita.

namun, seorang wanita yg menjadi isteri kepada Nabi Nuh a.s telah bertukar menjadi penentang kepada kebenaran. seorang wanita di zaman permulaan Islam sanggup melapah dada Saidina Hamzah & mengunyah hatinya. seorang wanita tergamak meletakkan najis unta ke kepala Rasulullah s.a.w dan dalam sejarah manusia sejagat ramai wanita menjadi pendorong kepada kemaksiatan, kekufuran, kehancuran & kemusnahan lelaki.

alangkah besar & pentingnya peranan wanita dalam kehidupan lelaki, sebagaimana besar pentingnya peranan kupu2 dalam menambah keceriaan bumi ini. tetapi alangkah besar & hebatnya peranan wanita dalam merosakkan kehidupan lelaki, sebagaimana besar & hebatnya peranan kupu2 merosakkan diri sendiri dgn menerjah api.

~tamat~


erm...banyak dugaan menjadi wanita @ kupu2...xde apa yg mudah..xde apa yg mustahil.. apa yg pasti setiap kelakuan baik @pun buruk...pasti ada balasannya... biar pun berat mana tanggapan tentang wanita n kupu...aku arap aku akan jadi kupu2 yg menceriakan c pemerhati...menjadi wanita yang penuh restu oleh suami...amin~

i c u when i c u~

Jumaat, 18 April 2008

cuma 10 hari bergelar suami.....????

huhu...bagai nk luruh jantung gua membaca artikel ni... sebenarnya aku baru je balik dari mengecilkan tubuh ku ni... aku ngan opismate baru aku pegi gym..wakakaaaa... idea aku la ni... da lama aku simpan hasrat ni tp xde masa le...bila aku ajak semua ckp...fatin nk kurus apa lagi...dh kecik molek... waa...terharu giler aku dgr...ade certain2 part yg aku nk bagi nampak antik..haha.. da balik aku singgah la petronas kat umah aku nk beli sumthing...tetiba mengidam nk minum susu...tp my peberet susu..dutch lady low fat..hehe...da kena boikot...so aku beli la susu lain..telan jele... bila nk byr mata aku terpandg plak kat tempat buku2..aku pun pegi la sbb mmg dah rutin aku tiap2 bulan mst ada beli buku...dara ke nur ke mingguan wanita ke..eh ke..apa2 yg best la...dolu2 tyme aku kat jBc aku mst menyemak kat book culture..hehe...tgk punyer tgk..mata aku bleh terpandang surat kobar harian metro...tajuk dia sama cam tajuk kat atas tuh...wah!!! terkesima aku kejap.. aku terus capai n pegi bayar...xsabar nk balik post citer ni kat blog aku...huhu.... xpenah aku beli surat khabar seumur idup aku..opppsss! silap ada skali masa part 3 @ 4...blajar eco kot... wajib bawak nst @ apa 1 lagi paper 2...lantak le... padahal biasa aku baca kat tenet je..hehe..excited punyer pasal...
haa...ni artikel 2 yg sape2 xnyempat2 nk baca....

KUALA LUMPUR: “Sembilan tahun kami berkasih, tapi saya hanya bergelar suami dalam tempoh 10 hari,” keluh pelakon dan penyanyi Mohd Aszerul Nizam Abdullah, 28, atau lebih dikenali sebagai Beego.

Pelakon drama yang terkenal menerusi sitkom Puteri itu berkata demikian selepas Mahkamah Rendah Syariah di sini, semalam, menetapkan 30 Mei depan untuk sebutan semula kes Beego memfailkan permohonan nusyuz (ingkar) terhadap isterinya, Intan Shahira Mohd Shahru, 27, pada 22 Februari lalu.

Hakim Syarie Ahmad Irwan Ismail menetapkan tarikh berkenaan selepas Beego sebagai plaintif melalui peguam syarie Md Nor Md Din meminta defendan membuat pembelaan berhubung permohonan nusyuz itu.

Beego yang mula dikenali dalam industri seni menerusi kumpulan Phyne Ballerz terkenal menerusi lagu Bida, berkata permohonan itu dibuat berikutan lebih tiga bulan dia tidak bersama isterinya selepas pulang dari Singapura bagi penggambaran siri Puteri pada 22 Januari lalu.
“Saya sempat bersamanya (isteri) selama 10 hari selepas dinikahkan Imam Muhamad Muslihin Muhamad Yahya pada 29 Disember tahun lalu.

“Dalam tempoh 10 hari itulah saya menjadi suaminya dan tidak menduga kejadian itu berlaku dalam sekelip mata apabila dia tiada di rumah selepas saya pulang dari penggambaran itu,” katanya.

Ketika ditanya punca kejadian mengecewakannya itu, Beego mendakwa ia berkaitan beberapa cerita 'panas' dalam blog mendakwa dia berkahwin dengan Intan Shahira kerana hartanya.

“Saya menafikan cerita itu...dalam hubungan kami soal duit tidak pernah timbul dan biar kes itu diungkit dalam mahkamah nanti.

“Selain itu, saya menerima SMS daripada mentua supaya tidak memijak kaki di rumahnya,” katanya sambil mendakwa tiada pertelingkahan berlaku antara mereka.

Beego juga mendakwa tidak pernah memukul atau menjentik isterinya yang kini bertugas sebagai perunding di sebuah syarikat swasta.

Sementara itu, peguam syarie Marlina Sobri yang mewakili Intan Shahira, berkata pihaknya akan memohon penangguhan dan memfailkan pembelaan sebelum tarikh sebutan semula pada 30 Mei depan.

Beego dan Intan Shahira diijabkabulkan di kediaman pengantin perempuan di Bandar Baru Uda, Johor Bahru pada 29 Disember tahun lalu, diikuti majlis persandingan berkonsep adat Jawa di Dewan Banquet Kelab Golf Diraja Johor pada keesokannya.

Ia berlangsung dalam suasana sederhana tetapi meriah dihadiri lebih 1,500 tetamu terdiri saudara-mara dan sahabat-handai.

Pada majlis akad nikah, Beego memberi wang hantaran RM20,000, sebentuk cincin emas putih bertatah berlian, gelang emas putih, senaskhah al-Quran dan mas kahwin RM80, manakala pihak perempuan membalas dengan sebentuk cincin titanium yang direka khas Tiffany.

Selain di kampung halaman pasangan itu, majlis persandingan diadakan di Hotel Palace of The Golden Horses dekat sini, pada 12 Januari lalu.

Mengimbas detik pertemuan pasangan sama cantik sama padan itu, mereka berkenalan ketika bermain boling bersama rakan di pusat beli-belah di sekitar Johor Bahru, sembilan tahun lalu, seterusnya membibitkan perasaan cinta.

Lebih menarik, tarikh persandingan pengantin lelaki dipilih khas bersempena ulang tahun kelahiran ke-26 pengantin perempuan, sebagai tanda kasih Beego kepada isterinya.


gambar cuma aku je bleh tgk..nk tgk...beli ar sdri ye..heheeee....

sedey kan...? bila aku baca citer ni teringat kat 'KGK' hehe... xpela...bior aku n sekutu aku je yg tau citer ni... besar kan hikmah sst kejadian 2... da kalo xde jodoh..lama mana hubungan 2...kuat mana bonding 2... suatu masa pisah gak kan... nauzubillah..mintak2 la jauh dr aku..cukup la skali tu aku merana..hehe... jgn la ngan lalim ku ni jadik lagi...

aku harap sgt2 'KGK' xjadik apa2...bior le dia bertemu jodoh ke akhir hayat diorg...amin... betul kan..smyang istikharah 2 penting sbenarnya... dulu masa nk dekat2 pose kot..x opismate aku dya namanya...ada bg 1 artikel yg suruh kita solat istikharah sblm berkawan ngan sesorg...so aku ty kalo dah TERkawan...cane?? dia gelak je... lepas peristiwa itam jadi kat aku... padahal xle itam pun..saje2 je wat sedih... meriah kan suasana ;o) aku suka wat solat 2...ngan pesanan dr kak nor...siap pinjam buku dr kaknor 2...bukan aku xreti tp lebih afdal kalo ikut ayat dia...hehe.. + xingat mana doa dia 2...hehe... 2 yg bila ada je mamat yg meluahkan isi hati..aku mintak dia solat istikharah...n aku pun wat skali la... tp jawapan 2 lambat @cepat je..tp Alhamdulillah hati aku still x terbuka utuk org 2... smpaila ketibaan yg berhormat ni.......hehe~ sape ea..lu pikiaq la sdr ;O)cam aku nk keje kat nam fatt gak..aku selalu wat solat ni...so ngan hati terbuka aku tinggal kan jBc..(+ merawat hati yg lara) hehe ;o)

bila sesuatu yg agak berat utk kita terima...mst baru kita beringat kan...?cam aku le...tyme happy xingat dunia..akhirat tetap ingat ea..hehe..bila dugaan aku terima aku mesti kuatkan hati n ckap kat diri aku yang Allah teramat syg kat aku...dia xnak aku lupa..leka...lalai..kat dunia ni...Alhamdulillah aku xpenah lupa wlaupn kdg2 aku terbabas gak..toink!! dunia skang pun da xlama kot...aku harap apa2 yg aku da TERbuat tanpa aku sedar @sedari aku still jadik hamba yg solehah...amin..

erm...ni la topik kita mlm ni..sbnarnya aku nk cite aku pegi gym td tp xpela...sok la aku cita..sok aku keje..waaaa!!! sok aku snap gamba skali ea..kalo korag xcaya..heheh...

letey daaa....nk tdow!!! bior le awal lagi...

i c u when i c u~

Khamis, 17 April 2008

hari ni....

skang baru aku bleh nulih ngan best..td xpuas le guna tepon canggih aku 2 bak kata my pren...syed alattas ;o) td lunch opismate aku ajak pegi makan kat paksu @ sec 15...huhu.. pegila aweks kelisa...kelisa aku n kak linda...8 org semua...yg lain tak nk ikut plak...yela...skang opismate aku da ramai..2x ganda opis lama...huhu~ letey nk ingat nama...smpai skang aku akan ty sape nama yg 2..sapa nama yg ni...wakaka...
so, bila da sampai sana..aku pun apa lagi gelojoh ngan tahap gaban terus order...nasik goreng paprik...my favourite dish..emmmm...besh~ yg lain semua mkn sizzzzzzzling... sbb nunggu lama 2 yg byk zzzz....hehe...
tgu punyer tgu..gaban punyer besar pinggan...isi pun boleh tahan byk... tarrrraaaa... ni dia nasikku...



mesti teruja kan...? bila tyme rasa je..perghhhh!!!xsedap pun...manis je..baik aku wat lagi best! balik je da terlambat 10 min...smua wat muka selambe jer...aku le yg plg cuak...budak baru tp da pandai masuk lambat...so, aku pun wat2 le rajin...hehe..

mood aku kurang baik sket kot ari ni...so cam biasa demi memujuk hati ku yang ntah apa da jadi ni... aku pegi la window+soping... aku pegi kedai biasa je nk nengok2 brooch kat sec27 tp tibe2 perasaan yg mmbuak2 nk pegi mall...apa lagi.redah jela...niat mmg la nk window soping je...tp.....tgk apa da jadi... 2 aku suka wat window+soping...

ingat nk tgu duit claim yang last aku dpt dr jBc baru nk pegi soping...tp lambat sgt clear...aku pun pegi jela...hehe~ mula2 pusing2 xde yg menarik pun..lega aku...xyah le nk membazir..tp last2 kat tangan aku...1 kemeja..1 cardigan kecik.1 baju ape ntah...huh! bila da byr nk kuar...ternampak plak 1 baju warna merah! wah! sgt menarik...so aku pun beli jele ;o) pastu aku teringat nk beli kasut..kasut aku baru beli 2 da cabut tapak sbb aku guna masa ambik air smayang..baru 2 minggu kena air da rosak...syg giler kasut 2.. turun bwh aku carik la selipar nk guna tyme smayang n masuk toilet..jmpa la kat kedai bata...kluar je tnampak le pulak body shop..huhu... kebetulan 2 minggu lepas masa aku pegi bukit tinggi aku jumpa 1 perfume yg wangi tp xsempat nk beli... so aku cari la tp xde... aku suka beli body shop punyer sbb nk kumpul botol dia 2... hehe~ bila da xde aku beli jela benda alah lain... last skali aku masuk sinma...aku nk carik gelang besau tp xde...yg ade smua xcantik...aku beli je la gelang yang biase je... aku balik pun sbb kedai depan sinma 2 da tarik dia punyer roller shutter..takut gak aku...tdo lam 2 plak..bila balik aku singgah nk beli tudung kat kedai yg aku pegi 1st2 td..kedai 2 pun dh kemas nk tutup..hehe..

1st tyme 2 aku jalan sorg2...lama plak 2 dari kul 6 lebih sampai 9 lebih...apa kejadahnyer..huhu.. ni la bahaya kalo jiwa kaco...hehe...

aku pun da letey+ ngantuk daaa....tp mana kawan ku mr nazri...?biasa mesti ada je on9...hehe

i c u when i c u~

Rabu, 16 April 2008

gEmuk & gENdut....?


huhu...menakutkan je tajuk artikel ni...aku dapat tyme baca paper ari selasa lepas kat ofis..goyang kaki katekan...tp xsempat je nk post sini...so..layannnnn~
sEksi kan.....?


GEMUK perkataan yang sangat ditakuti wanita manakala gendut senario biasa pada lelaki. Kebanyakan orang percaya selepas berkahwin, perempuan mudah menjadi gemuk dan lelaki cenderung untuk gendut. Bagaimanapun, ia sebenarnya sekadar cakap kosong yang tidak pernah disertai dengan kajian saintifik. Walaupun genetik memainkan peranan penting tetapi masalah itu ia juga berkaitan dengan aktiviti fizikal dan pemakanan individu.


Gemuk sebenarnya trend yang semakin meningkat bukan saja di Malaysia tetapi seluruh dunia yang dikaitkan dengan proses urbanisasi dan globalisasi. Ramai orang tidak bergiat aktif, tidak bersenam dan mengamalkan gaya pemakanan tidak sihat. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengakui obesiti adalah epidemik yang mewarnai peta dunia. Hampir satu bilion orang dewasa di seluruh dunia terlebih berat dan satu pertiga daripadanya gemuk. Ironinya, negara seperti India yang dicatatkan sebagai negara yang memiliki kes kekurangan nutrisi yang tinggi juga menghadapi masalah ini.



Lahirkan anak ramai bukan punca gemuk



DI BARAT, gemuk dan terlebih berat badan memang perkara biasa. Malah Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) melaporkan pola peningkatannya lebih cepat berbanding negara membangun. Bagaimanapun WHO memberi jawapan yang sama kepada punca masalah ini iaitu pengambilan makanan yang tinggi gula, lemak tepu dan kurang khasiat digabung dengan sikap malas bersenam. Justeru, kepercayaan wanita mudah menjadi gemuk selepas kahwin adalah mitos belaka. Ketua Penolong Pengarah, Bahagian Kawalan Penyakit, Jabatan Kesihatan Awam Kementerian Kesihatan, Dr Noor Azah Daud, berkata logiknya selagi menjaga pemakanan dan rajin bersenam, jumlah kekerapan melahirkan anak bukanlah soalnya kerana ada juga perempuan yang tidak berkahwin juga gemuk.


“Sebenarnya apabila umur meningkat iaitu bermula usia 40 tahun, fisiologi otot mengecil atau mengecut secara perlahan-lahan dan ia boleh diisi dengan lemak. Keadaan ini bukan terhad pada wanita saja tetapi juga lelaki,” katanya. Simpanan tenaga utama adalah lemak. Apabila pengambilan tenaga lebih banyak daripada tenaga yang digunakan, tisu berlemak (adipose tissue) semakin bertambah. Keadaan itu selalunya seiring dengan peningkatan BMI justeru berat badan. Penggunaan tenaga tubuh sebenarnya sepadan dengan berat badan. Peningkatan tenaga yang tidak seimbang menyebabkan pertambahan berat badan. Saya sentiasa sibuk di pejabat dan rumah, mengapa saya masih gemuk? Ini mungkin soalan biasa di kalangan wanita. Jawabnya mudah, kata Dr Noor Azah, secara relatifnya lelaki lebih aktif justeru mereka lebih berupaya mengawal berat badan berbanding wanita. “Memang wanita juga aktif. Bagaimanapun keaktifan itu tidak termasuk bersenam. Selalunya wanita ‘aktif’ dengan urusan pejabat dan sibuk dengan rumah tangga tetapi secara realiti wanita tidak banyak bergerak,” katanya.


Maksudnya, dalam melakukan kerja pejabat dan kerja rumah kekuatan tangan yang lebih diperlukan. Pergerakan tangan digunakan untuk menaip dan memasak atau melipat pakaian. Pergerakan tangan tidak termasuk dalam kategori penggunaan otot besar. Penggunaan jari atau otot kecil bermaksud kurang mengeluarkan tenaga. Berbanding otot besar seperti bahu, paha dan pinggul, setiap pergerakan otot besar lebih dari 10 minit membantu mengeluarkan tenaga. Kerana itu setiap kali melakukan aktiviti fizikal ia mesti lebih dari jangka masa itu. Anologi paling mudah, mentega yang dikeluarkan dari peti sejuk mengambil masa 10 minit untuk mencair. Justeru, jika mahu kurus perlu ada keseimbangan antara tenaga yang diambil dan digunakan.

“Ada wanita mengambil jalan pintas untuk kurus. Mengambil pil pelansing dan mengamalkan diet tidak sihat. Apa yang perlu mereka tahu, pil pelansing ada pelbagai cara tindakannya. Ada berfungsi mengurangkan penyerapan makanan dan ada mengurangkan selera makan. “Cara betul kurangkan berat badan adalah amalan bersenam dan makan makanan sihat. Jangan makan pil kurus kerana sebaik saja berhenti mengambilnya, berat badan akan naik dua kali ganda daripada asal. Malah ada kes ia juga boleh menjejaskan buah pinggang kerana ia sudah tidak boleh lagi berfungsi sebagai penapis,” katanya. Dr Noor Azah berkata, ubat menguruskan badan tidak banyak membantu dan ia bergantung pada fungsinya. Paling utama pengguna perlu pastikan ia diluluskan Kementerian Kesihatan Malaysia. “Gemuk sepatutnya tidak boleh menjadi trend. Obesiti adalah penyakit. Walau apapun kepercayaan, sama ada normal untuk wanita gemuk selepas kahwin atau biasalah kalau lelaki gendut selepas berkahwin ia harus dihapuskan sama sekali,” Antara komplikasi gemuk adalah barah. Memang penyakit barah itu sebenarnya disebabkan banyak faktor, tetapi kalau banyak lemak risiko barah lebih tinggi.

Justeru, mereka yang obes lebih cenderung diserang barah. Genetik memang memainkan peranan tetapi ia tidak sehebat penangan tabiat pemakanan tidak betul dan sikap malas bersenam. Genetik hanya memberi sumbangan yang kecil saja dalam epidemik gemuk. “Jika seseorang itu gemuk sejak kecil, sel lemaknya lebih besar dan banyak. Walaupun apabila dewasa, kegemukannya tidak bertambah, bilangan sel lemak tidak berkurang. Maksudnya, dia susah untuk menjadi kurus berbanding mereka yang gemuk selepas dewasa,” katanya. Antara wanita dan lelaki malah antara satu individu dengan individu lain, tidak ada satu kadar pembakaran lemak (BMR) sama. Ada individu yang makan kerap tetapi tidak gemuk. Mereka ini tergolong dalam kelompok BMR tinggi. Merujuk pada kajian pemakanan di kalangan dewasa Malaysia (MANS) pada 2003 mendapati prevelan obesiti dan terlebih berat lebih tinggi di kalangan wanita berbanding lelaki. Perbandingan antara kaum pada 1995 pula mendapati prevelan obesiti lebih tinggi di kalangan orang Melayu diikuti India dan Cina manakala kajian MANS menunjukkan obesiti tertinggi adalah di kalangan masyarakat India. Kajian MANS juga mendapati pengambilan tenaga penduduk Malaysia adalah 70 peratus daripada pengambilan makanan yang dicadangkan. Cadangan pengambilan tenaga penduduk Malaysia dewasa adalah antara 1,200 hingga 1,800 kalori (kcal) sehari tetapi ia berbeza mengikut umur dan jantina.

Kajian itu juga menunjukkan sebahagian besar rakyat Malaysia (85.5 peratus) mengamalkan gaya hidup sedentari (lebih banyak duduk) manakala hanya 14.4 saja bersenam. Kata Dr Noor Azah, secara umum bagi wanita tisu lemak berlebihan tersimpan di pinggul, kaki dan paha manakala bagi lelaki lebihan itu lebih banyak berkumpul di perut. Secara umum, senaman untuk menguatkan jantung adalah berlari 30 minit tetapi jika ingin menguruskan badan, cukup dengan berjalan-jalan santai tanpa berhenti bagi tempoh satu jam.

Lelaki mudah gendut bila usia meningkat

APA punca gemuk dan gendut? Ketua Penolong Pengarah, Bahagian Kawalan Penyakit, Jabatan Kesihatan Awam Kementerian Kesihatan, Dr Noor Azah Daud, berkata puncanya adalah ketidakseimbangan dalam pengambilan tenaga dengan penggunaan tenaga. Ini ditambah dengan tiada perubahan dalam tabiat dan pengambilan makanan berlemak dan tinggi kalori. “Kombinasi pengambilan nutrisi berlebihan ditambah pula dengan gaya hidup lebih banyak duduk adalah punca utama obesiti epidemik,” katanya. Selain malas bersenam, perubahan persekitaran fizikal (obesogenic environment) juga mempengaruhi keadaan ini.



Antara lelaki dan perempuan, lelaki cenderung untuk menjadi gendut apabila usia semakin meningkat. Lelaki seperti juga perempuan ‘bergelut’ dengan isu pertambahan berat badan atau gemuk sepanjang usia. Begitupun, ada yang tidak menyedari pertambahan dalam ukur lilit perut mereka. Gemuk atau gendut sebenarnya boleh dicegah dengan pengambilan diet yang betul dan senaman. Senaman untuk setiap individu, tua dan muda tidak sama. Apabila usia meningkat misalnya, selain mengubah menu makanan anda juga perlu tahu senaman sesuai untuk terus kekal langsing atau menurunkan berat badan. Secara umum, untuk menurunkan berat badan anda perlu ‘membakar’ sebanyak mana kalori yang anda ambil. Maksudnya elak makanan tinggi lemak dan karbohidrat dan makan dalam kuantiti yang kecil. Jadikan ‘pembakaran’ lemak sebagai aktiviti rutin. Walau di mana anda berada di rumah atau pejabat, lakukan bila berkesempatan. Misalnya, gunakan tangga untuk ke kantin atau ke surau. Begitupun turun naik tangga lakukan dengan menggunakan kasut bertapak rendah bukan kasut bertumit tinggi.





Info



  • Dalam sesetengah budaya, gemuk dikaitkan dengan tarikan fizikal, kekuatan dan kesuburan. Artifak lama dikenali sebagai “Venus figurines” iaitu statut bersaiz poket adalah model perempuan gemuk. Walaupun signifikan budaya ini tidak direkodkan tetapi ia dikatakan popular di zaman prasejarah di Mediterranean. Dalam budaya Eropah pula, perempuan gemuk dikaitkan dengan ritual magis dan kesuburan.

  • Gemuk juga diiktiraf sebagai simbol kekayaan dan status sosial terutama dalam kelompok masyarakat yang mengalami masalah kekurangan makanan. Dalam sejarah awal Eropah moden juga gemuk dikaitkan sebagai simbol kekayaan sebelum akhirnya ia dikaitkan dengan keghairahan, selera dan erotik.

  • Dalam seni halus, perempuan gemuk juga mendapat tempat. Misalnya dalam karya pelukis era baroque, Peter Paul Rubens (1577-1640) sehingga timbulnya istilah 'Rubenesque'. Ia dilihat sebagai simbol prestij.


*Berita Harian, Selasa, 15 April 2008, 8 Rabiulakhir 1429

i c u when i c u~

Isnin, 14 April 2008

lagu tuk ari ni.....

smalam...kawan aku yg aku xpenah jumpa pun..juz kenal lam frenster..2 pun dia bleh search sbb copany kitorg handle project ibai..tapi dia xhandle project ni.. nama dia ahmad nazri kot...2pun aku tgk kat email dia la.. dak ni suka fwd email kat aku...huh! dia ada bagi aku 1 lagu... leave the memories alone... aku dgr...aku tgk lirik dia...waaa.... layan je... .

So Here I Am With My Thoughts Of You
And This World I've Left For Me
Stoic Faces When I Think Of You
And How I Once Believed
So Now You Call Me, But You Know I Won't Let You Through
I've Myself To Decieve
So Leave The Memories Alone
I Don't Want To See
The Way It Is, As To How It Used To Be
Leave The Memories Alone, Don't Change A Thing
And I'll Hold You Here In My Memory
So I Find Me In Your Garden Now
A Sad Smile For The Scene
And All The Flowers That We Planted Now
Taken By The Weeds
But In My Minds Eye, You Know They Still Bloom For Me
They Stand Tall There, In That Summer Breeze
Leave The Memories Alone
I Don't Want To See
The Way It Is, As To How It Used To Be
Leave The Memories Alone, Don't Change A Thing
And I'll Just Hold You Here In My Memory
In My Memory, Yeah
So Leave The Memories Alone
I Don't Want To See
The Way It Is, As To How It Used To Be
Leave The Memories Alone, Don't Change A Thing
And I'll Hold You In My Memory
You'll Never Change
You'll Never ChangeYou'll Never Change
You Will Never Change....

thax 4 dis song bro...layannnnnnnnnnnnnnnnnnnn~

i c u when i c u~

induction...induction...induction...



ari ni aku kena meluangkan masa tuk pegi nam fatt punyer induction kat kgsaas...bocang!!!nak bangun pagi pun malas tahap dewa le...huhu..tp wajib plak induction ni... ni bukti aku pegi kursus 2 ea...





pecaya kan..??? mujur la nk g sana x la nk jem apple sangat...aku sampai kira2 ok la sblum kul 9..tp 8.30 da start tuk breakfast dulu...tp aku da mamam tyme lam kete lagi..hehe..ni rutin harian aku skang...breakfast lam kete..huhu~


sampai je kat kgsaas..aku da kembali kat memoril lm..yela...opis aku dulu penah buka pose situ...n semuanya bermula pada bulan yg mulia 2...besar hikmah 2 kan... aku pegi situ pun ngan dia...balik 2 aku pegi jalan tar..teman dia beli songkok...butang baju...n tudung tuk akak n mak dia...dia nk beli kat aku tp aku xnk..sbb........ kalo ikut hati aku da xnk pegi bukak pose 2 tp sbb dia da pujuk..aku ikut gak.. huhu.. ntah la..byk benda jadi bulan pose ni..start aku tau dia contact blik gurl 2...blaa..blaa..bla.....da le...sedey da ni...


balik kat cite induction ye....huhu...layannnnn~


start je program ni...dat guy nama nye jeffrey. yg start..nama dia sama ngan exec.director nam fatt le...org 2 tanya how r u..?huh..nk je jwb tension kena dtg induction 2...tp semua jwb fine..tq..tp dia jwb fine...?fine 2 mcm kita bwk kete ngan laju pastu kena tahan dek bapak pulisi...pastu polis 2 ckp dis ur fine...huhu~ke situ plak dia...dia ckp 'when sumbody asked u..how r u...pls say..great!!!' waaa..dasyat cina ni..mula2 kitorg kena cari min 5 names n tanya apa2 je...sapa yg jwb..yg volunteer dpt markah beb...semua berebut2 nk jawab..mcm2...n aku tetap control keayuan...haha..


pastu...kena bagi grup plak..adeiiiii..xkenal plak...dlm grup ni kena reka team cry! cam all black wat 2..huhu..msg2 ngan idea yg mcm2..kelakar pun ada..grup 1st nk wat n plg best dpt markah woo...grup aku la 2..muahahaaaa..gila markah tol la...ckp2 ckp ni..da tea break plak...


next session cat plak yg ckap blaa...bla..ni more 2 company's profile...sblum 2 dpt pre test..satu hapa pun xtahu..wakaka...pastu bila cat cite..baru la tertutp mulut aku..yela..td ternganga je nk jwb..siap tiru org sebelah lagi..haha..tyme ni sampai drees standard..service standar pun ada le..huhu...


ada 1 topic 2..wat aku tertarik sgt...kat silde 2 tulih..if u're not riding the winds of change...u'll find urself beneath it n cat tanya..which one do u want 2 be..either dinasour @ dolphin? majority jwb nk jadi dolphin.why...?because d dolphin n dinasour exist at d same time with same species..but dolphin still exist until now....dolphin can change with thier environment...'' blaaa...blaa....sampaila masa lunch...huhu~


pastu sambung lagi...selang ngan team cry...pastu sambung lagi...sampaila turn jeffrey balik..ngan dia syok sket...byk yg dia ajar... dia selalu sebut mental warrior..apa ek..?ada 3 cth yh dia bagi...


1st.. challenge...kalo kita kena marat kat bos..keje ari minggu...kena 2 kena ni...juz ckp..''challenge!! ill do my best.....'' plak dah...


2nd...heart...bila tyme kena marah..kena maki hamun...tension..akan ada titik itam kat hati...cam kalo wat dosa akan ada 1 titik itam kat ati kite...rite..?huhu...so...untuk elak ati kita terus itam...kita kena ada big heart.. tuk ada byk space lagi yg x itam...huhu..lain plak ye..tp yg paling penting...msg ni...''i have a big heart..i always forgive people who disappointed me!!! yup!! i really done for it!!


3rd...kalo ada yg -ve kita dapat cam yg 1st tadi...kita juz letak ibu jari kita kat dahi n sebut...cancel..cancel...cancel...go away.. i'll not complain..i'll not blame n i'll stop giving excuss..huhu... bleh ke aku ikut ni...?lu pikiaq la sdr..bak kata bang bil...hehe..


pastu ada game...mula2 kena silang2 pegang pastu kena leraikan jadi bulatan balik..cam yg dak2 af wat masa camping 2...n yg paling ajaib.grup aku pling cepat..yeyeyeyyyy! 2nd game...sorg kena jatuh kan badan atas tgn geng2 lain..huhu...gak cam lam af6 2...tp dak2 2 duk lam air..tp aku x..hehe...


grup yg dpt markah pling sikit kena denda..nak tau kena apa..kena nari...huhu...pastu sorg2 kena nari plak...adeiii..poning aku.da la xpenah nari..lagu aserehe plak 2..betul ke aku eja ni...?bior le..best gak..hehe...


n last..kitorg nyanyi lagu ni....


mulanya di sini by freedom..


Tibanya di sini


Bagai terulang lagi


Kisah yang indah


Di antara kita berdua


Sehingga di sini


Tiada berpaling lagi


Kita berteman


Seiring jalan dan sehaluan


Sama sama menjejak mimpi


Sama sama mencari dan menanti


Segalanya direstui cinta sejati


Sama sama gunung didaki


Sama sama turun ke lembah sepi


Suka duka bersama dirasai


Mulanya di sini


Ku kenali dirimu


Sehingga kini


Sehingga ke akhir waktu


Akhirnya di sini


Ku kenali hatimu


Sehingga kini


Kita akan terus berlalu


Sama sama menjejak mimpi


Sama sama mencari dan menanti


Segalanya direstui cinta sejati


Sama sama gunung didaki


Sama sama turun ke lembah sepi


Suka duka bersama dirasai


Di hadapan kita ada jalan


Menuju di kejauhan ada sinar menanti


Di penghujung perjalanan ini


Oh... sambil bernyanyi


Mendendang senandung yang syahdu


Riangnya hati dan indah duniaku


Sama sama menjejak mimpi


Sama sama mencari dan menanti


Segalanya direstui cinta sejati


Sama sama gunung didaki


Sama sama turun ke lembah sepi


Suka duka bersama dirasai...


ni grup member aku....


last2 rasa besnyer pegi induction ni...xboring pun..huhu..cam nk g lagi je...byk le yg dapat..bkongsi pengalaman ngan semua..yg penting..apa yg aku rasa sama gak ngan org lain rasa..rasa nk benti keje je mula dulu..tp skang...tidak lagi......yeyeyeeeeyyy!!!

tamat le cite aku kena pegi induction...hehe

daaaa~

i c u e when i c u~

Ahad, 13 April 2008

doa seorg wanita...

Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim
Kau ampunilah dosaku yg telah ku perbuat
Kau limpahkanlah aku dgn kesabaran yg tiada terbatas
Kau berikanlah aku kekuatan mental dan fizikal
Kau kurniakanlah aku dengan sifat keredhaan
kau peliharakanlah lidahku dr kata2 nista
Kau kuatkanlah semangatku menempuhi segala cabaranMu
Kau berikanlah aku sifat kasih sesama insan

Ya Allah sekiranya suami ku ini pilihan Mu di Arash
Berilah aku kekuatan dan keyakinan untuk terus bersamanya
Sekiranya suamiku ini adalah suami yg akan membimbing tanganku dititianMu
Kurniakanlah aku sifat kasih dan redha atas segala perbuatannya
Sekiranya suami ku ini adlh bidadara untuk ku ke Jannah Mu
Limpahkanlah aku dgn sifat tunduk dan tawaduk akan segala perintahnya
Sekiranya suamiku ini adlh yg terbaik untukku di duniaMu
Peliharalah tingkah laku serta kata2ku dari menyakiti perasaannya
Sekiranya suami ku ini jodoh yg dirahmati oleh Mu
Berilah aku kesabaran utk menghadapi segala kerenah dan ragamnya

Tetapi Ya Allah
Sekiranya suami ku ini ditakdirkan bukan untuk diriku seorang
Kau tunjukkanlah aku jalan yg terbaik utk aku harungi segala dugaanMu
Sekiranya suami ku tergoda dengan keindahan duniaMu
Limpahkanlah aku kesabaran utk terus membimbingnya
Sekiranya suamiku tunduk terhadap nafsu yg melalaikan
Kurniakanlah aku kekuatanMu untuk aku perbetulkannya keadaannya
Sekiranya suami ku menyintai kesesatan
Kau pandulah aku untuk menarik dirinya keluar dari terus terlena

Ya Allah Kau yang Maha Mengetahui apa yg terbaik utk ku
Kau juga yang Maha Mengampuni segala kesilapan dan keterlanjuranku
Sekiranya aku tersilap berbuat keputusan,bimbinglah aku ke jalan yg Engkau redhai
Sekiranya aku lalai dalam tanggungjawabku sbg seorg isteri
Kau hukumlah aku di dunia tetapi bukan di akhiratMu
Sekiranya aku ingkar dan derhaka
Berikanlah aku petunjuk ke arah RahmatMu

Ya Allah sesungguhnya...
Aku lemah tanpa petunjukMu
Aku buta tanpa bimbinganMu
Aku cacat tanpa hidayahMu
Aku hina tanpa rahmatMu

Ya Allah ...
Kuatkan hati dan semangatku
Tabahkan aku menghadapi segala cubaanMu
Jadikanlah aku isteri yang disenangi suami
Bukakanlah hatiku utk menghayati agamaMu
Bimbinglah aku menjadi isteri yg solehah
Hanya padaMu Ya Allah ku pohon segala harapan
Kerana aku pasrah dengan dugaanMu
Kerana aku sedar hinanya aku
Kerana aku insan lemah yg kerap keliru
Kerana aku leka dengan keindahan duniaMu
Kerana kurang kesabaran ku menghadapi cabaranMu
Kerana pendek akal ku mengharungi ujianMu

Ya Allah Ya Tuhanku..
Aku hanya ingin menjadi isteri yg dirahmati
Isteri yang dikasihi
Isteri yang solehah
Isteri yang sentiasa di hati suamiku..

Amin,amin Ya Rabbal Allamin..

i c u when i c u~

mOody...?

start je ari ahad ni mood da ilang melayang...online je aku nmpak dat guy pun tgh online...dr smalam lagi sbnrnya..smlam aku bagi 1 msg kat dia n trus out..pagi td bukak dia reply...nothing 2 say fatin...so aku reply lagi...bla.bla..blaaa....aku trus out..mood aku da ilang...sebak ada sedih smuanya ada...aku trus la wat nyebok2kan diri...kemas 2 kemas ni basuh 2 basuh ni..even smalam baru aku kemas sana sini basuh sana sini...tension beb...aku pun xpaham sbenarnya...nape bleh jadi semua ni...konfius pun ada...2 la aku ckp tyme aku da happy baru la 2 baru la ni...keeps waiting...waiting n waiting...not 2 me k.... bila da blurrr cam ni mula la aku x senang duduk..bsalah pun ada.. sok da la ada induction...apa kejadahnyer pun aku xtahu la...harap2 my feeling better after dis....aku nk g jalan2 la pas ni...my best theraphy...

i c u when i c u~

my bEatiful rib...

woman was made from rib of man..

she has not created from his head to top him...

nor form his feet to be stepped upon...

she was made from his side to be close to him...

from beneath his arm to be protected by him...

near to his heart to be loved by him...

you're my beatiful rib...



~from adam juz 4 hawa~


Sabtu, 12 April 2008

bila hati dah rindu...

bila hati dah rindu~ tajuk cite kat tv3 skang...sambil2 nengok konsert af yang layu je...layan le jap cite ni...lagu tema cite ni..xbisa memilih..so jalan cite nye mst ada kaitan ngan lagu ni kan...ni lirik lagu x bisa memilih...

Telah jauh terpisah..
diriku dan dirimu..
Dalam ruang dan waktu..
Sendiriku jalani sepiku..
tanpa dirimu..
Resahku tanpa hadirmu..
Sungguh berat hatiku untuk merasakannya..
Salahku mencintai dirinya saat jauhku terpisah darimu..

dan hadirnya menyentuh hatiku..
Untuk mencintainya..
Hatiku menginginkannya..
Hingga runtuh setiaku kepada dirimu..
Kusakiti hatimu yang tulus mencintaiku..
Maaf ku tak bisa memilih dirimu..

Karena kuterhanyut mencintai dia..
Inilah salahku yang memberi ruang..
Didalam hatiku tuk mencintainya..
Terhanyut jiwa ini,terjatuh dihatinya...


xpun tengok je video clip... http://youtube.com/watch?v=JovFwwzNfP4&feature=related

tgk cite ni...dgr lagu ni...teringat kisah silam..huhu~ cite n lagu ni cam penah jadi kat aku je..;o)
tp jalan cite n lagu ni xsama 100% la..sbb c laki 2 pegi gak kat yg kedua..tp aku kira2 yg kedua la...huhu~ last2 laki 2 still ngan yg pertama...so, bleh kata jodoh diorg kuat la kot...huhu...
tp 2 kisah lama...da xde makna pun...da jadi sejarah pun..jadi tugu peringatan @ muzium bleh x...?

i c u when i c u

blog aku~

erm...da ada blog sdr...xtahu apa nk tulis plak...huhu~ ari ni ngan esok sbenarnya aku kena pegi kursus kawen ngan x opismate aku dulu...tapi tetiba aku rasa malas yg teramat sgt nk pegi masa bangun subuh tadi...so aku msg la kak nor..aku xjadi pegi...bleh pegi ngan future husband aku..hikhik...bernas kan idea aku ni...so...2 ari ni aku nak update blog aku ni...bior cantik sket..tp xcantik pun sbnarnya..blog geng2 aku lagi canggih manggih...
blog aku ni mcm jambu je kan...huhu..sbnarnya aku anti la ngan kaler pink sbnarnya..xtahu la nape..adik aku esoh..minat giler pink..semua brg2 dia pink...naik menyampah pun ada..haha...masuk taun ni byk plak brg aku kaler merah...baju mmg da banyak kaler 2...hehe..ngan tepon...pastu tukar page frenster kaler merah...skangsemua merah...dulu aku giler sgt2 kat ijo...pastu ade gak yg suka ijo dolu2...lagi la gile aku ngan ijo...bleh plak sama minat..ingatkan dah jodoh skali..tp xsempat plak..hehe...tp blog ni xde yg betul2 merah..nk gak nyelit ngan kaler pink...belasah jela...hehe...asalkan ada merah kan....

huhu..lunch tyme le plak~

Jumaat, 11 April 2008

lifE goEs oN !!!



yup!! life must go on...don't look back anymore..chayok!chayok!chayok!
i c u when i c u~

Khamis, 10 April 2008

5 ciri lelaki SEKSI dari perspektif wanita ~

WANITA tidak mampu mengenali 100 peratus karektor dan keperibadian lelaki. Namun, melalui teknik penggayaan, penampilan dan cita rasa, ia dapat membantu menjejaki karektor lelaki seksi! Amati senarai di bawah, mungkinkah anda antara lelaki yang sedang diburu wanita?

Cita rasa memilih pakaian - Tidak semestinya perlu bergaya hebat dan menyarungkan jenama mahal untuk kelihatan trendy. Bagi wanita, lelaki yang menitikberatkan soal kebersihan dan kemasan diri sudah cukup menampakkan imej seksi untuk membuatkan hati tertawan.

Tepati masa - Memiliki jam tangan berjenama tetapi tidak menepati masa hanya menjatuhkan saham lelaki. Lelaki yang seksi menurut wanita ialah mereka yang bijak menguruskan masa dan paling utama menepati masa.

Bergaya sedikit 'nakal' - Sesetengah wanita lebih gemar lelaki yang bergaya santai. Percayalah, memilih denim, kemeja-T putih dengan sepasang but lebih macho dan seksi berbanding gaya konvensional ke pejabat. Lebih 'nakal' lebih seksi.

Karektor melalui warna - Perhatikan rona warna pakaian, seluar, kasut mahupun stokin. Umumnya, wanita begitu tertarik dengan lelaki yang berani 'bermain' dengan warna. Semakin garang warna pilihan lelaki, bertambah seksi dan berani di mata wanita. Ayuh, bersedia melakukan transformasi gaya!

Memilih reka bentuk beg - Mungkin sesetengah lelaki tidak mengendahkan soal beg sama ada kegunaan di pejabat mahupun ketika waktu santai. Awas, melalui pemilihan reka bentuk dan gaya beg ia mempengaruhi karektor diri lelaki. Apatah lagi, jika lelaki itu ialah seseorang yang ada cita rasa tatkala memilih jenama beg dan warnanya! Pastinya ramai gadis tertarik!

5 lelaki seksi Malaysia (pilihan i-Kon)
1) Aaron Aziz (pelakon)
2) Datuk Seri Sulaiman Abdul Rahman Taib (ahli politik)
3) Rashidi Ishak (pelakon)
4) Aidil Zafuan Abdul Razak (ahli sukan)
5) Arman Graseka (pelakon)

5 lelaki seksi Hollywood (pilihan i-Kon)
1) Daniel Craig
2) Orlando Bloom
3) Brad Pitt 4) Jude Law
5) Clint Eastwood

Definisi seksi lelaki.... i-Kon mendapatkan pandangan lelaki bagi menyelami definisi seksi mengikut kaca mata mereka. Ikuti komen personaliti lelaki popular tanah air mengenai seksi dalam diri lelaki! Adakah anda juga tergolong dalam kategori lelaki seksi?

Mawi "SAYA tidak tahu yang lelaki juga seksi dan tidak berasa sedemikian. Tidak tahulah pula kalau perempuan merasakan lelaki seksi."

AC Mizal "SEKSI lelaki terletak pada pemikirannya. Jika dia berilmu, secara tidak langsung menyerlahkan lagi peribadi dan personalitinya."

Aaron Aziz "PADA saya, definisi seksi bagi golongan lelaki terletak pada raut wajahnya. Ini kerana wajah akan menjelaskan segalanya termasuk aura seksi lelaki itu sendiri. Semestinya pandangan akan terlintas kepada mata dan raut wajahnya. Bukankah itu seksi?."

Fahrin Ahmad "BUKAN rupa paras yang mewakili seksi lelaki, sebaliknya ia terletak menerusi faktor dalaman seseorang lelaki. Karektor yang dibentuk serta gaya hidup itulah yang mencorak keperibadian seseorang lelaki berbanding ciri fizikal dan faktor luaran seperti bertubuh tegap."

nak tahu lagi banyak...surf je kat sini.... http://www.bharian.com.my/Current_News/BH/Saturday/Ikon/20080412105307/Article/index_html
kan senang....

so seksi ke lelaki anda...? seksi ke lelaki ku...?huhu~

i c u when i c u~

Rabu, 9 April 2008

indah kan detik CINTA~

“SAYA cinta kamu.” Tiga perkataan yang ringkas tetapi sarat dengan makna yang begitu mendalam. Hanya perlu diucapkan dari mulut, ia sudah cukup membuatkan hati seseorang menjadi semakin melayang. Tetapi apabila cara luahan itu dilakukan dengan lebih kreatif, sudah tentu detik ini menjadi saat yang paling bermakna.

1. Tulis dan tampal
Tulis ucapan cinta di atas sekeping nota kecil dan tampal di tempat yang tidak diduga. Contohnya di kerusi atau dashboard kereta si dia atau di komputer riba atau di halaman surat khabar yang akan dibacanya.

2. Iklan di surat khabar
Cinta itu sememangnya mengasyikkan sehingga terbawa-bawa bersama ombak asmara. Cinta boleh menjadikan pasangan kurang siuman, bahkan cinta juga mengajar pasangan itu erti kewarasan.
Demi membuktikan kesetiaan cinta kamu terhadapnya, lakukan sesuatu yang tidak diduga dengan cara memasukkan iklan menerusi surat khabar yang sering dibaca dan deklamasikan sebuah puitis cinta kamu kepadanya.

3. Bukukan cinta
Catatkan kisah perjalanan cinta kamu berdua dalam sebuah buku. Kirimkan novel tersebut pada hari paling bahagia kamu berdua. Contohnya pada Hari Valentine, hari jadi atau ulang tahun percintaan kamu berdua.

4. Pesanan cinta
Rakamkan beberapa baris pesanan cinta kamu terhadapnya atau nyanyikan sebuah lagu kegemaran kamu berdua, lalu kirimkan kepadanya. Lebih canggih, tinggalkan pesanan cinta menerusi Khidmat Pesanan Suara atau voice mail, menerusi MP3 atau video call untuk mengungkapkan rasa cinta kamu terhadapnya.

5. Koleksi SMS
Kumpul semua SMS atau e-mel cinta yang kamu terima daripadanya dan tuliskan di dalam sebuah buku. Kemudian, kirimkan buku tersebut kepadanya. Letakkan tarikh kiriman serta masa penghantaran SMS atau e-mel yang dikirimkan itu. Cara ini membuktikan kamu menghargai setiap apa yang diucapkannya.

6. Biarlah jari berbicara
Lakukan permainan jari setiap kali bertemu dengannya. Tulis kata-kata cinta kamu di setiap hujung jari di saat dia memegang erat jari-jemarimu.

7. Menyusun puzzle
Kirimkan permainan puzzle yang bertulis I Love You menerusi Khidmat Pesanan Ringkas atau SMS. Hantarkan satu per satu perkataan agar si dia tidak sabar menanti setiap huruf yang akan kamu kirimkan kepadanya.

8. Cinta dalam 100 bahasa
Belajar menyatakan ’saya cinta kamu’ dalam 100 bahasa dan kirimkan kepadanya setiap hari.

9. Kirimkan hidangan tengah hari
Saat kamu mengirimkan hidangan kesukaannya, jangan lupa sematkan ucapan ’saya cinta kamu’ di atas kotak polisterina. Menghantar mesej cinta pada sebiji buah-buahan juga memberi makna tersurat kepadanya.
*curik kat blog org yg ambik kat Kosmo ;o)


i c u when i c u~

Selasa, 8 April 2008

1st tyme!

waa....kerana kebosanan aku tahap dewa...kerana kemaruk membaca blog2 org...kerana kebz'an aku da semakin ilang...kerana aku da x tau apa nk wat lagii...maka lahir la blog aku sendiri...wakakaa..xyah masuk post kat frenster lagi kan...?al kisahnya 1st tyme aku baca blog geng aku ialah pn rafidah...opps..sory..sbelum ni aku da pun gatal baca blog2 org..cuma kenalan terapat la yg aku baca dan org 2 ialah cikpid..nama manjanye...walaupun aku xrapat pun ngan dia tp aku sempat la 1 grup applied stdy ngan dia tyme part 3...baca punyer bace...tgk punyer tgk...menular dah rupenye...start dr farah..aku xrapat ngan dia cuma kenal tyme aku g interview kat jBc...pastu tgk an..along n dzu pun da ade blog rupenye...yg 3 org ni mmg aku rapat...sekelas part 1 n 2 n also my neber...hehe.. so, pas ni aku xde keje lain la...reke cite jela...yela...keje kat tmpat baru mmg xdpt mnyebokkan diri...best2...gaji tetap dapaaat...hehe

ni mukaddimah jele....

i c u when i c u~
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Popular